Et lite stykke Norge, – en dokumentar.

31 mar

Norge prøver offisielt å være en fredsnasjon. Vi hadde Osloavtalen med påfølgende fredspris til Rabin og Arafat, og vi har med vekslende hell prøvd å megle senere når det har vært vanskelig både i Midt-Østen og andre steder i verden .Vi opererer på Sri Lanka og har også hatt en finger med i spillet i fredsprosessen mellom spanjolene og baskerne.

Flertallet i Norge ønsket ikke å delta i krigen mot Irak,  og vi deltok da heller ikke, – ikke offisielt i allefall. Nå vet vi også det mange av oss var sikre på hele tiden: Mistanken om masseødeleggelsesvåpen i Irak var gal, så påskuddet USA med sine frivillige hadde til å gå inn i Irak, fantes ikke, og nå er det verre enn noengang i Irak, med død, skader og ufattelige lidelser for en uskyldig sivilbefolkning, og med borgerkrigslignende tilstander mellom de forskjellige grupper i landet.Irakerne har det altså enda verre enn de hadde det under diktatoren Saddam, og det var nok ikke meningen!

På denne bakgrunn er det mildt sagt oppsiktsvekkende at norske økonomiske interesser har profitert på krigen og at den forrige regjeringen stilte utstyr til disposisjon for angrepsmakten.Bak den offisielle fasaden har altså deler av Norge vært involvert i krigen, og de er det sannsynligvis ennå. Antakelig har de deltatt med ting som ikke tåler dagens lys i Afghanistan også.Vi vet bl.a at Kværner har hatt økonomiske interesser under krigshandlingene, men vi vet ikke nøyaktig hva de har gjort.

Det er altså mye vi ikke vet og mange sitter nok og gjetter på hva folk i vårt land har foretatt seg. Derfor er det veldig bra at Erling Borgen har laget en grundig og gjennomarbeidet dokumentar, slik at vi kunne få kortene opp på bordet, slik det bør være i et demokrati.

Men da får NRK kalde føtter, uvisst hvorfor, og finner ut at de ikke kan (eller TØR) sende dokumentaren. Da synder de, slik jeg opplever det, i alle fall på minst 2 måter:

1. De forsømmer å gi den norske befolkningen faktiske kunnskaper som jeg synes man som velgere og mennesker i et moderne demokrati har krav på å få tilgang til.

2. De knebler YTRINGSFRIHETEN!! I vinter har vi hørt mer om ytringsfriheten enn noen gang pga de famøse Muhammed-karikaturene. Ikke minst ytterste høyre har flagget ytringsfriheten høyt når det gjelder retten til å krenke folk med annen tro og kultur enn majoritetsbefolkningen i Norge. Men det er jo ikke særlig risikabelt å sparke på dem som allerede ligger nede, er det vel?

NÅ gjelder ytringsfriheten retten til å fortelle hva NORDMENN SELV har på samvittigheten sammen med store, mektige USA; og DA blir det farligere å ytre seg, synes NRK å mene. Det er fryktelig trist, nedslående og patetisk.

Jeg håper at alle, ikke bare venstresiden, men også de til høyre i det politiske landskapet, sammen kan bruke ytringsfriheten til å KREVE å få se denne dokumentaren og at de ansvarlige statsrådene i den forrige regjeringa skal redegjøre for sin handlemåte.

Etterpå bør det bli en grundig debatt om dette.For det ER problematisk å være både fredsnasjon og krigsprofitør samtidig!

15 kommentar til “Et lite stykke Norge, – en dokumentar.”

 1. Tintinabar april 29, 2006 kl. 5:56 pm #

  For den som har sett Bowling for Columbine og Fahrenhet 9/11, er det lett å se viktigheten av at slike dokumentarer kommer ut til folket. De burde være obligatoriske i undervisningen. Det er skummelt å observere at markedskreftene får så stor innflytelse også her til lands, at de har mulighet til å påvirke media (og hvem vet hva annet?). Håper folk går ut og kjøper dokumentaren til Erling Borgen på DVD dersom han får gitt den ut. Det skal i allefall jeg gjøre.

 2. elia april 30, 2006 kl. 7:00 am #

  Hm, siden Tintinabar har svart idag, kan jeg og svare en måned for sent:


  Derfor er det veldig bra at Erling Borgen har laget en grundig og gjennomarbeidet dokumentar

  Har du sett den?
  Eller påstår du at den er grundig og gjennomarbeidet, mens NRK hevder den er usakelig.


  For den som har sett Bowling for Columbine og Fahrenhet 9/11, er det lett å se viktigheten av at slike dokumentarer kommer ut til folket.

  Det er altså viktig å spre løgner?
  Michael Moore har sin politiske agenda og lager ekstremt subjektive dokumentarer – og hiver inn litt løgn om det passer.
  (den småbyen i BfC; den er på langt nær så idyllisk som han skal ha det til (de låser dørene i Canada), ifølge min venn som har vokst opp der…)

 3. Iren_E april 30, 2006 kl. 7:34 am #

  Nrk er ikke skuggeredde! Dersom Erling Borgens dokumentar hadde vært noe i nærheten av det du hevder, hadde den nok blitt vist. Erling Borgen er ikke en hvemsomhelst innen nyhetsjournalistikk. Med lang fartstid i NRK og mange flotte kritiske reportasjer på samvittigheten har det formodningen mot seg at NRK ville nektet å sende et program de selv hadde vært med på å finansiere dersom det hadde holdt mål.
  En udokumentert sannhet blir kun en påstand. Subjektivitet er er bra, og enhver god dokumentar skal ha en vinkling. Men den skal kunne dokumentere sine påstander! Ellers har den ingen verdi.

  Hilsen Iren_E

 4. Starlett april 30, 2006 kl. 7:52 am #

  #1 «2 «3 Jeg skjønner ikke NRK i dette tilfellet.

  Kverner har sikkert lagt stort press på kanalen og jeg har lest i flere aviser at Siv Jenssen ringte Bernander om saken.

  Og det ironiske nå er jo at en kommersiell kanal, nemlig TV, som er avhengig av markedskreftene, skal kjøpe programmet og sende det. Ble avgjort i går, tror jeg, eller HELT i det siste.
  Men klart: Etter all oppmerksomhet denne saken har fått, skjønner nok TV2 at denne dokumentaren blir god butikk.

  Vi vet jo ikke kvaliteten på dokumentaren ennå. Nå får vi se den og danne oss en selvstendig mening uten bare å måtte synse, og det er vel fint? 🙂

  En kanal styrt av markedskrefter sender en dokumentar om marketskreftenes etikk, dvs nærmest mangel på sådan, i krig og i behandling av krigsfanger..

  Paradoks.

  Men bra at vi får se den.

 5. Starlett april 30, 2006 kl. 7:53 am #

  TV2 – sorry, er morgentrøtt, mange trykkfeiler.

 6. Iren_E april 30, 2006 kl. 8:17 am #

  #4
  At TV2 vil sende den etter all oppmerksomheten denne saken har fått kan da umulig fremstå som oppsiktsvekkende. At NRK står prinsippfaste er langt mer beundringsverdig.

 7. elia april 30, 2006 kl. 3:31 pm #


  Nå får vi se den og danne oss en selvstendig mening uten bare å måtte synse, og det er vel fint? 🙂

  Om noe ikke holder journalistisk mål bør det ikke vises. Kvaliteten må være sikret.

  Det er for mange som tror på ting uten å sjekke fakta.

 8. Starlett april 30, 2006 kl. 7:31 pm #

  # 6 Kanskje du har rett. Jeg vet rett og slett ikke sikkert lenger, for når en dokumentar er kontroversiell, kommer det jo mange opplysninger fra ulike hold.
  Uansett skal jeg se den og danne meg MIN mening.

  Og selvsagt har du HELT rett i at TV2 sender den av kommersielle grunner.

  (NRK er forøvrig uten tvil «min» kanal, både på Tv og i radio. Kvalitetskanal!)

  # 7 Journalistisk mål?
  Vel, hvis man skulle bruke DEN målstokken for alt, så ville UTROLIG mange TV-program aldri vær sendt, særlig i de reklamefinansierte kanalene.
  reality, såper, HOLMGAMG etc. etc..

  Og hvis journalistisk kvalitet skulle være bestemmende, så ville ALDRI Visjon Norge vært på lufta.

  Det er EN kvalitetskanal i Norge, og det er NRK! Da jeg skrev det opprinnelige innlegget, var det fordi jeg var skuffet over kanalen som jeg ser og hører på og er glad i.

  Så får vi nå se hvordan nivået på Erling Borgens dokumentar er. Det blir spennende å se den.

 9. elia april 30, 2006 kl. 8:02 pm #

  Reality/Såper har INGENTING med journalisme å gjøre!
  Debattprogrammer er en egen sjanger.

  Dokumentarer og nyhetssendinger må journalistisk kvalitetssikres.


  Det er EN kvalitetskanal i Norge, og det er NRK!

  Og så skrev du innlegg hvor du klaget over at de kvalitetssikret dokumentarer…

  (jeg har aldri sett VN)

 10. Starlett april 30, 2006 kl. 9:49 pm #

  «9 Ja, jeg forklarte jo hvorfor også.

  Når en kanal jeg elsker, velger å sensurere et program de selv har delfinansiert, og en dokumentar som omhandler et ytterst viktig og kontroversielt tema, da blir jeg skuffet.

  Da jeg skrev innlegget, var jeg skuffet og sint. Nå er det kommet fram flere opplysninger, så nå skal jeg se på dokumentaren på TV2 og gjøre meg opp min mening om den ETTER at jeg har sett den.

  TV 2 har funnet dokumentaren god nok, enten
  a) fordi de mener at den ER god og viktig
  b)fordi de skjønner at dokumentaren vil bli en kommersiell suksess
  c) begge deler

  Vi får vente å se.

  Bra at du ikke ser VN 🙂

  Der kan man TOTALT miste respekten for kristendommen, for der har bl.a forkynnelsen utviklet seg til business og DA vrenger det seg for meg.

  Jeg skal ikke i et offentlig forum komme med insuniasjoner om hva sjefen for kanalen gjør med pengene han tigger inn fra gamle, syke og fattige mennesker, men det finner du nok ut av selv om du ønsker. Det finnes tilgjengelig informasjon på nettet.

 11. Sveinemannen mai 9, 2006 kl. 9:19 pm #

  Det er ingen tvil om at norske bedrifter har medvirket til mye barbari i krigen mot Irak, og at regjeringen Bondevik drev dobbeltmoral.

  Jeg er glad for at du tok det opp da NRK ikke turde å vise.

  Nå ser vi at det er viktig å diskutere det og vi må få oppklart hva som har skjedd.

 12. Starlett mai 9, 2006 kl. 9:27 pm #

  #11 Ja, dette får absolutt ny aktualitet nå. Nå har vi fått dokumentert at både Aker, KV, Wilhelmsen og Dyno har spilt en skammelig rolle i skjul.

  Sjokkerende fakta kom fram.
  Krohn Devolds rolle er mildt sagt kritikkverdig.

  Resultatet av profittbegjæret:
  Død, blod og ufattelig lidelse.
  Bra at TV2 sendte dokumentaren!

 13. MillaVanilla mars 18, 2007 kl. 10:24 pm #

  Du vet Starlett, gutteklubben grei, dvs losjen hadde nok en finger med i spillet for NRK’s, dvs Bernanderes, steile holdning til ikke å vise dokumentaren fordi Kværner m.fl. kom i et slik uheldig lys…

  Her er jeg altså veldig sent ute med å kommentere, men saken som sådan, «Et lite stykke Norge» er vel i grunn høyst aktuell ennå…

 14. Starlett mars 18, 2007 kl. 10:41 pm #

  #13 Kommentar fra MillaVanilla

  Ja, det er jeg sikker på at du har rett i.

  Saken om et Lite stykke Norge er vel i grunnen MER aktuell nå enn da dette ble skrevet, for nå vet vi jo at gutteklubbeb var på farten i bl.a Guantanamo Bay.

  Det er bare hyggelig at gamle innlegg kommer til «heder og verdighet» igjen.

  HER hadde jeg forresten begynt å forstå at jeg skulle kommentere, selv om jeg ser at innlegget er skrevet 31. mars og svarene mine kom 30. april. Så da hadde jeg vel lært noe i mellomtiden. 🙂

 15. Starlett mars 17, 2008 kl. 11:31 pm #

  Og når man tenker på hvordan situasjonen NÅ er i Irak, fem år etter, er denne dokumentaren mer aktuell enn noen gang før.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: