Midtøstenkonflikten og palestinsk selvstyre. Willoch og Jagland

26 apr

I dag er den palestinske presidenten i Norge. Jeg håper inderlig at det kan medvirke til at Norge fortsetter både økonomisk og moralsk støtte til de palestinske selvstyremyndighetene!

Palestina er faktisk okkupert, utpint og på randen av økonomisk og humanitær katastrofe. Det er etisk uforsvarlig å vende ryggen til dem nå som de virkelig har behov for all den støtte de kan få.

Vi må ikke glemme at det er Israel, med storebror USA i ryggen, som er den angripende, aggresive og sterke part i konflikten. Det er Israel som er okkupant og det er Israel som bygger skammens mur og isolerer palestinerne i små enklaver. Det er Israel som har og er villig til å bruke det store våpenarsenalet, og det er Israel som nekter å utbetale penger som vitterlig tilhører Palestina. Hvis en palestiner begår en voldshandling, får vi svære overskrifter og debatter her i Vesten, men når Israel dreper uskyldige palestinere, bl.a. mange barn,  ( og Israel utøver mye mer og sterkere vold enn palestinerne) er det påfallende stille i norske medier. Dette er skammelig.

. Det er derfor interessant å se at akkurat nå virker det som at «de gamle er eldst», altså mest innsiktsfull, blant politikerne i Norge. Både Torbjørn Jagland og Kåre Willoch advarer, med rette, sterkt mot den politikk som EU, USA og Norske UD vil føre..

Da Willoch hadde politisk makt, var jeg ofte rykende uenig med ham, men den gamle høyregiganten imponerer stort i debatten om Palestina og Israel. Det er tydelig at han er oppriktig engasjert i arbeidet for Palestina.

Willoch har inngående kunnskap om og innsikt i Midtøstenkonflikten, og han er en meget klok mann. Gledelig nok har han også  politisk mot og integritet i overflod, og han er ikke redd for å motsi både sine egne partifeller, samt de andre borgerlige partiene og dessuten høyrefløyen i Arbeiderpartiet.

Han påpeker den innelysende sannhet at det er helt UMULIG å hindre enhver voldshandling begått av fortvilte enkeltmennesker blant palestinerne så lenge Israel fortsetter sin brutale og folkerettsstridige okkupasjon av palestinerne.

Derfor håper jeg at Jens og Jonas lytter til Willoch og alle oss som har den samme oppfatning  som han i Midtøstenkonflikten. Vi må huske på at det nå ikke finnes penger til å lønne bl.a. lærerne, helsearbeiderne og politiet. Det sivile samfunnet holder på å bryte sammen.

Og med økonomisk sammenbrudd vil desperasjon, håpløshet, sykdom, anarki og vold eskalere, og håpet om fred i Midtøsten vil bli fjernere enn noen gang.

Jonas Gahr Støre signaliserte i går at han er på gli og at han kan åpne for å møte Hamas, og jeg håper at vår dyktige utenriksminister kan gjøre de riktige beslutninger. Vi MÅ ikke dilte etter krigsmakten USA, – må vi vel?

Noen land må våge å gå foran om det skal være sjanse til fred.Jeg håper at Norge kan være et av disse landene. Jeg sender blogg- blomster til Kåre Willoch og Thorbjørn Jagland, og jeg håper at også Jens og Jonas gjør seg fortjent til blomster!

4 kommentar til “Midtøstenkonflikten og palestinsk selvstyre. Willoch og Jagland”

 1. trine06 april 26, 2006 kl. 10:10 am #

  Hør hør!

  Kan ikke si annet enn at jeg skulle ønske flere hadde den innsikt som du tydeligvis har.

  Blomst til deg og, Starlett!

 2. Starlett mai 10, 2007 kl. 2:08 pm #

  Tusen takk, trine! 🙂

  Svaret kommer litt i seneste laget, men det kommer nå.

  Og problemet er jo stadig like aktuelt og er blitt forsterket siden den gang jeg skrev dette innlegget for over et år siden.

 3. Hollobollo mai 10, 2007 kl. 2:22 pm #

  Hamas er folkevalgte, så vi får nesten bare godta dem. Vi er jo for demokrati? Vi måtte jo bare godtatt at FRP for.eks vant et valg, så hvorfor ikke Hamas.

  Hadde vært fint om Hamas tok avstand fra vold, en form for Ghandi/passiv motstand bevegelse blant palestinerne trur jeg kunne gitt palestinerne mye støtte, og hjulpet deres sak mye. Men Palestinerne er ikke enige nå, ei var de det ikke før de ble et land over hvem som skal styre. Og indre og ytre maktkamper øddelegger landet, og muligheten for fred.

  Det er synd at Palestina skal være midtøstens kasteball, alle landene der nede bruker Palestina og palestinere til å føre sin egen agenda, og det må ta slutt, visst ikke blir det aldri fred. Vi må huske at Palestine også ble innvadert av sine naboer når disse angrep Israel, jeg trur at fredlige isrealere og palestinere kunne funnet mer og gå sammen om å samarbeide om enn palestinerne og de andre araberlandene, som bruker forskjellige palestisnke grupper til å fremme sin egen sak, og nærer hatet hos disse, slik at disse angriper Israel, som svarer med å angripe alle palestinerne, som ikke er en helhetlig gruppe.

 4. Starlett mai 22, 2007 kl. 8:49 pm #

  #2 Kommentar fra Hollobollo
  Palestinerne lever under forferdelige forhold på alle måter, med hensyn til mat, hus, medisiner, utrygghet og med mye av landet stjålet og med israelske angrep.

  Før Israel anerkjenner grensene fra 1967 og retter seg etter FN, blir det ikke fred i Midt-Østen. Det er Israel og USA som sitter med nøkkelen til fred.

  Dessverre ser det ikke ut til at de er villige til å bruke den.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: