FARLIG HJERNEVASK!

29 mai

Fanget i Paradiset

 

Undersøkelse av 43 tidligere bibelskoleelever i Livets Ord

Religiøse sekter krever store offer. Strenge leveregler, tankekontroll og frykt fører ofte til store psykiske problemer – også etter at man er ute av sektens grep.

 

De som forlater en sekt føler seg ofte ensomme og deprimerte. De strever med følelsen av eksistensiell tomhet, og har beslutningsvegring, tvangsmessige grublerier, vrangforestillinger og hallusinasjoner. Noen forsøker også å ta sitt eget liv. Det er konklusjonen i Gudrun og Per Swartlings studie av forhenværende medlemmer av Livets Ord i Uppsala i Sverige. Det er ikke gjort noen tilsvarende undersøkelser i Norge.

Den svenske studien omfatter intervju med 43 forhenværende bibelskoleelever, nesten alle under 25 år. Resultatene av undersøkelsen er oppsiktsvekkende. Av de spurte svarte nesten alle at de hadde fått symptomer på angst, hatt søvnvansker, mareritt og skyldfølelse etter at de sluttet på bibelskolen. I tillegg slet over halvparten med selvmordstanker, og ti av dem hadde gjort ett eller flere selvmordsforsøk. Vanlige problemer var også redsel for å miste forstanden, identitetstap og problemer i forhold til det annet kjønn. Ingen av dem hadde hatt slike symptomer før de fikk kontakt sekten. Elleve av de spurte måtte ha psykiatrisk behandling etter bibelskolen.

Trenger å bli trodd

Etter mange års erfaring med folk som har brutt ut av forskjellige karismatiske bevegelser og sekter, skrev Arne Tord Sveinall i fjor boken Troende til litt av hvert. En bok om religiøs sekterisme og sjelesorg.  

 

 

 

 

 

 

På institutt for sjelesorg ved Modum Bad tar Arne Tord Sveinall imot de som har behov for å snakke. Enten de er medlemmer av en sekt og ønsker å bryte ut, eller allerede har brutt ut og sliter psykisk med å finne en ny plattform i livet. Jeg holder en lav profil når folk spør meg om råd. De må bestemme selv. Men jeg kan forsøke å klargjøre hvilke valg de har. Ofte kommer de fra et miljø hvor alle valgene ble tatt for dem, og mange har vanskelig for å bestemme seg – fra hva de skal tenke, til hva de skal ha til middag, forteller Sveinall.

De trenger først og fremst å bli trodd. At det de opplevde i sekten er sant. Mange er vant til å si og gjøre det guruen eller de eldste i trossamfunnet forventer av dem. Å tvile betyr at man gjør opprør mot sekten, og mot Gud.

Det handler om å spille et spill. Ærlighet er underordnet, og tvil og selvstendige vurderinger er det ikke rom for i lukkede sekter. Mange er totalt psykisk utslitt når de kommer hit.

 

 

 

 

 

Sårbare faser

Nær sagt hvem som helst kan bli offer for en sekt, mener Sveinall. Men han understreker at mennesker i sårbare faser av livet, er mer mottagelige. Særlig unge mennesker som nettopp har flyttet hjemmefra, ferske studenter i ny by, og de som nettopp har opplevd en skilsmisse eller et dødsfall.

Også pensjonister som føler seg friske, men ikke har noe å fordrive tiden med, kan la seg lede av «noen som har bruk for meg», forteller Sveinall. Fellestrekk er at alle er søkende mennesker med behov for kjærlighet og lengsel etter autoritet.

Mange av de flotteste ungdommene jeg har møtt, har vært medlemmer av slike sekter. De ønsket at livet deres skulle ha mening. Sveinall understreker at ikke alle som er medlemmer av sekt, lider.

For mange er det greit at andre tar valg for dem, men det er en stor fare for at man får problemer hvis man begynner å tvile eller ønsker å ta selvstendige valg.

Lever et akvarieliv.

Arne Tord Sveinall understreker at det er ganske vanlig å få psykiske reaksjoner etter å ha brutt ut av en sekt. Hva slags problemer man får, varierer veldig. For noen er det en overgangsfase, mens andre trenger langvarig hjelp og terapi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De fleste sliter med ensomhet, skam og skyld. For sin egen del, men også for de andre i familien, for eksempel barn, som har måttet innordne seg strenge regler mot barne-TV, bursdagsselskaper og andre sosiale aktiviteter. «Det verste for meg er for så vidt ikke de årene av mitt liv som jeg har brukt på denne bevegelsen, og de pengene jeg har forspilt, men det er tanken på mine egne barn, at jeg trakk dem med på timelange møter på kveldene og i helgene, at de ikke fikk lov til å være med i fotballaget og at de måtte lure seg til å se tv. De levde sine barneår på mine premisser. Jeg bærer på en skyld som jeg ikke kommer unna…» (Sitat fra boken)

Sveinall kaller det et «akvarieliv». Livet leves i et lukket samfunn med egne normer, språk og regler, og innenfor strenge rammer. Når man melder seg ut eller blir utstøtt, må man begynne å tenke helt annerledes. Og det er ingen spøk når man har levd på andres premisser i mange år. Det kan være så tøft, at noen velger å melde seg inn igjen etter en tid.

Av 43 tidligere bibelskoleelever i Livets Ord, Uppsala hadde
93 prosent angst, spesielt panikkangst
86 prosent mareritt og søvnvansker
77 prosent frykt for å miste forstanden
88 prosent tomhetsfølelse
75 prosent konsentrasjonsvansker
60 prosent følelse av identitetstap
91 prosent problemer med å takle følelser
74 prosent problemer med å ta beslutninger
93 prosent skyldfølelse
72 prosent problemer med sosiale kontakter
63 prosent psykosomatiske symptomer
63 prosent selvmordstanker
23 prosent selvmordsforsøk
47 prosent psykoselignende symptomer

De spurte hadde ikke disse symptomene før de begynte som bibelskoleelever i Livets Ord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva er en sekt?

En sekt oppfyller disse kriteriene:

Som regel en religiøs minoritet. Alt fra 20 til 15000 medlemmer, felles for dem alle er at de har utgått fra et større religiøst miljø.

En sekt ledes av en autoritær person eller gruppe, som ofte har karismatisk utstråling.

Sterkt konformitetspress: Det er lite rom for avvikende meninger eller atferd. Tvil aksepteres ikke, bortsett fra tvil om seg selv. Hvis man presenteres sin tvil, blir det rapportert til overordnede, og man blir kalt inn på teppet.

Vesentlige deler av lære, organisasjonsform eller historie blir holdt: Den religiøse autoriteten i sekten vurderer når medlemmet er modent for hele sannheten. Som regel skjer det når det rekrutterte medlemmet er så psykisk låst i systemet at det ikke er sannsynlig at vedkommende stikker av. Det er ikke uvanlig at medlemmene ikke har innsyn i lederskapets økonomiske disposisjoner, regnskap og budsjett. Heller ikke læresetninger som kan være grundig endret gjennom årene.

Reaksjoner ved utmelding – som ofte medfører psykiske belastninger: I Norge er det ikke så vanlig at man blir holdt fysisk tilbake, men det eksisterer ofte forordninger for hvordan gjenværende sektmedlemmer skal forholde seg til de frafalne eller avhopperne. Medlemmene kan nektes kontakt med de som har gått ut, og de som har gått ut kan motta krenkende brev eller sårende replikker. Alt dette bidrar til psykiske belastninger.


(Kilder: Arne Tord Sveinalls bok Troende til litt av hvert og psykiskhelse.no)

 

 

 

 

 

 

 

116 kommentar til “FARLIG HJERNEVASK!”

 1. Hawkie mai 29, 2006 kl. 7:58 am #

  Er ikke all organisert religion litt sekt?

 2. Starlett mai 29, 2006 kl. 8:05 am #

  #1
  Hawkie
  Jo, jeg synes nok det.
  Men her vil jeg rette søkelyset mot noen av de verste sektene.

  Og Livets Ord, eller Levende ord her i Norge, er en sekt med mye makt og stor innflytelse.
  Hjernevasker folk.
  Farlig

 3. Starlett mai 29, 2006 kl. 8:32 am #

  Mennesker som blir hjernevasket, mister ofte en realistisk forståelse av verden.
  Mange får store psykiske problemer.
  Dette er noe som kristne bør ta alvorlig og kjempe mot.
  På min paralell-blogg vil jeg sannsynligvis skrive mer om dette.
  Jeg har omtalt en annen vanvittig kristen sekt
  her:

  http://www.vgb.no/101

  Kristne bør kanskje feie for egen dør før de hetser og mobber mennesker med en annen tro enn dem selv.

 4. Hawkie mai 29, 2006 kl. 8:32 am #

  Det syns jeg er kjempebra at du gjør også. Det er mange syke sekter der ute, og Livets Ord er helt klart en av de som det er viktig å belyse.

  Kanskje blir det en hel serie med sektsavsløringer.

  🙂

 5. - mai 29, 2006 kl. 8:34 am #

  #4 Hawkie

  Du skal ikke se bort fra at det kommer flere avsløringer. 🙂

 6. Starlett mai 29, 2006 kl. 8:36 am #

  #4 Hawkie

  Det skal du ikke se bort fra at jeg gjør. :o)

  Sitter inne med mye stoff.

 7. - mai 29, 2006 kl. 8:53 am #

  Hva er det som gjør Levende ord så mye verre enn andre om jeg tør spørre?

 8. Hawkie mai 29, 2006 kl. 8:54 am #

  Jeg trodde du var kristen selv, men jeg tok nok kanskje feil?

 9. Starlett mai 29, 2006 kl. 9:00 am #

  #8
  Hawkie
  Jeg har studert kristendom og har det som et av mine fag. (Arbeider i skolen.)
  Jeg har vært en slags liberal kristen tidligere, men nå er jeg agnostiker, – ikke ateist.

  Jeg opplever så mange fordommer og så mye trangsyn i mange kristne miljøer, og det er veldig mange ting som gjør at jeg synes det er ytterst problematisk å tro.

  Men jeg kjenner jo den kristne tro OG Bibelen godt.

  Jeg underviser ikke lenger i kristendom.

 10. Starlett mai 29, 2006 kl. 9:04 am #

  #6
  anonym

  Jeg sier ikke at Livets ord er så mye verre enn alle andre sekter.

  Men jeg kan ikke snakke om alle sektene på en gang, og i dag snakker jeg om Livets ord.

  Levende ord i Norge er en maktfaktor på den høyrekristne flør, hvorav medregnet avisen Magazinet og TV-kanalen «Visjon Norge».

 11. Hawkie mai 29, 2006 kl. 9:23 am #

  #8 Starlett:

  Kjenner godt til bibelen og den kristne tro selv, og det er god grunn til at jeg er ikke-troende, eller det andre vil kalle ateist.

  De bygger på det samme tullet alle sammen.

  Visjon Norge er en skummel kanal, og hvis man ser på et av barneprogrammene deres, er det tydelig å se hjernevaskpropagandaen de spyr ut.

  Hvorfor er du egentlig agnostiker ?

 12. elia mai 29, 2006 kl. 9:30 am #


  Og Livets Ord, eller Levende ord her i Norge, er en sekt med mye makt og stor innflytelse.

  Sukk.
  Levende Ord og Livets Ord er ikke det samme.
  At du kjapt overfører en undersøkelse fra Sverige til en norsk menighet uten noe direkte forhold til Livets Ord (utenom at begge er trosmenigheter) viser igjen at du har en agenda i å slenge dritt mot kristne miljøer du ikke liker.

  Mer gidder jeg ikke kommentere i denne tråden.
  Det er bare trist.

 13. Starlett mai 29, 2006 kl. 9:36 am #

  #10 hawkie
  Visjon Norge er kjempeskummel.
  Dessuten er det flere ting med hensyn til pengetigging og pengebruk som jeg ikke vil skrive om i bloggen fordi jeg ikke vil ha noe injurietull.
  Men det går an å google seg fram til litt av hvert om dem.

  Agnostiker – en som tviler, ikke vet.

  Det er vel fordi jeg ikke pr.i dag kan si noe bastant om hverken det ene eller det andre som eventuelt måtte finnes utenfor vår sanseverden.

  Jeg kan ennå ikke si med sikkerhet at jeg VET at Gud ikke eksisterer.

  Bedre tror jeg ikke at jeg kan forklare det akkurat nå.
  men det er tanker som opptar meg.

  Du har tatt et klart stanpunkt ut fra din kjennskap til kristendommen.

  Jeg er i tenkeboksen. :o)

  Og bevares, jeg kjenner jo mange hyggelige kristne, akkurat som jeg kjenner hyggelige muslimer, ateister, agnostikere etc…

 14. Starlett mai 29, 2006 kl. 9:43 am #

  #11
  elia
  Hvis ikke Livets ord og Levende ord er det samme, hva består så forskjellen i?

  Jeg har ikke funnet opp denne undersøkelsen selv.
  Psykologer får ofte avhoppere av sekter til behandling.

  Synes du ikke det er trist at folk blir syke og til og med begår selvmord som følge av det de har opplevd i lukkede sektmiljøer?

  Kan du ikke svare og holde deg til saken, uten at vi behøver å spekulere i hverandres motiver.

  jeg er oppriktig bekymret for unge mennesker som blir slukt av sekter, og det gjelder alle sekter.

  Men jeg syntes denne undersøkelsen fra Livets Ord var så dramatisk at jeg mente den burde publiseres.

  Jeg kjenner selv folk som hat kommet som psykiske vrak fra Uppsala, så det er ikke underlig at det engasjerer meg.

 15. Hawkie mai 29, 2006 kl. 9:45 am #

  ———-
  Jeg kan ennå ikke si med sikkerhet at jeg VET at Gud ikke eksisterer.
  ———-

  Jeg skjønner den tankegangen, men klarer du å finne et svar godt nok for at en god gud hadde latt så mye dritt skje, bare fordi han vil teste og straffe oss? Skal millioner av uskyldige barn dø av sult i Afrika hvert år, kun fordi gud ikke vil gripe inn?

  ———-
  Du har tatt et klart stanpunkt ut fra din kjennskap til kristendommen.
  ———-

  Ikke bare i forhold til kristendommen, men i forhold til den kjennskapen jeg har til all religion.

  Men, nå skal jeg ikke mase mer på deg om det. Det er et bra innlegg. Fortsett å belys galskapen.

  🙂

 16. Starlett mai 29, 2006 kl. 9:57 am #

  #14 hawkie

  «Jeg skjønner den tankegangen, men klarer du å finne et svar godt nok for at en god gud hadde latt så mye dritt skje, bare fordi han vil teste og straffe oss? Skal millioner av uskyldige barn dø av sult i Afrika hvert år, kun fordi gud ikke vil gripe inn? »

  Nei, det er vanskelig å forstå at en allmektig og allkjærlig Gud skal la det skje så mange katastrofer.
  Senest nå jordskjelvet forleden dag som har krevd flere tusen menneskeliv.

  Noen kristne sier det er tegn på at «endetiden» nærmer seg.

  Akk ja…

 17. RoFr mai 29, 2006 kl. 10:02 am #

  Du har kanskje rett i at dette er en sekt. Ordet sekt trenger ikke å være negativt rettet uansett. Om Livets Ord eller andre menigheter, så har de en tro. Det skal jeg ikke ta fra de.

  Men om det er rett tro i følge både Bibel og Luther blir slike menigheter muligens satt i annet lys. Kanskje forstanderne heller har økonomiske hensikter og årsaker enn det å misjonere? Nå nevner jeg ikke den menigheten som du spesielt har nevnt her. Men sier kanskje at noen forstandere har slike tendenser.

  Blogg-roy ,ikke sekt-medlem:-)

 18. elia mai 29, 2006 kl. 10:15 am #

  #13 Starlett

  Hvis ikke Livets ord og Levende ord er det samme, hva består så forskjellen i?

  Her er det heller din jobb – som bruker en undersøkelse fra Sverige til en norsk menighet – å fortelle hvordan du kan gjøre det.

  Livets Ord og Levende Ord er startet av forskjellige folk og har ingen direkte linker.


  Jeg har ikke funnet opp denne undersøkelsen selv.

  Nei, men hvor er kilden til artikkelen(e)?
  Innlegget ditt gir heller ingen bakgrunn for undersøkelsen – har de bare pratet med avhoppere? eller er det et representativt utvalg av bibelskoleelever (jeg tviler).


  Synes du ikke det er trist at folk blir syke og til og med begår selvmord som følge av det de har opplevd i lukkede sektmiljøer?

  Jo, og det er et kjent at det skjer og forferdelig trist. Og muligens den største utfordring for trosmenigheter å jobbe med. For å overføre dette til at lederne i alle trosmenigheter ønsker å være kontrollerende er alt for enkelt.


  Kan du ikke svare og holde deg til saken, uten at vi behøver å spekulere i hverandres motiver.

  Det er du som dro inn Levende Ord her. Jeg svarte på det. Da er det evt. du som ikke holder deg til saken.

  At du har et horn i siden til kristne miljøer du ikke liker har du vist i stort sett alle dine innlegg.

 19. RoFr mai 29, 2006 kl. 10:31 am #

  #17 Støtter deg, elia

 20. Starlett mai 29, 2006 kl. 10:31 am #

  #16
  Blogg-roy

  Her er vi omtrent på linje, tror jeg.
  Nei, jeg skal heller ikke ta fra noen deres tro og jeg er ikke ute etter å såre mennesker som er medlemmer i denne eller andre sekter.

  Jeg peker på de store psykiske problemene mange får i slike sekter, og jeg synes faktisk synd på dem.

  Fordi jeg har sett noen resultater som har vært tragiske.

  Jeg har sagt, og gjentar det gjerne, at om det skulle finnes en Gud så vil han nok ta imot oss alle sammen uansett.

  For han har vel skapt oss alle, til og med i sitt bilde?

 21. Starlett mai 29, 2006 kl. 10:34 am #

  #18

  blogg-roy

  Før jeg svarer elia må jeg spørre deg:
  Hva støtter du elia i?

  Hva er du enig med ham i?

 22. Starlett mai 29, 2006 kl. 11:05 am #

  #17
  elia

  Hovedkildene til akkurat dette blogginnlegget oppga jeg da jeg startet tråden:

  (Kilder: Arne Tord Sveinalls bok Troende til litt av hvert og psykiskhelse.no)

  Gudrun og Per Swartling er navnet på dem som foretok undersøkelsen.
  Det står også i artikkelen.

  Psykisk helse har stor erfaring med dette problemet.

  Også på Modum har de meg bekjent fokus på dette.

  Det er faktisk også ganske mange kristne som jobber med dette problemet, men linker til det har jeg ikke her. De ligger på min stasjonære hjemmemaskin. Nå sitter jeg med en laptop.

  Jeg kan godt finne linkene til de kristne gruppene som arbeider med sjelesorg for avhoppere. Senere. Fra min hjemmemaskin. Akkurat nå har jeg ikke tid til å lete dem opp.

  Men hvis du leser min artikkel nøye, vil du se at det står en del om sjelesorg og hjelp til avhoppere.

  Ja, det er selvsagt avhoppere og/eller folk i avhoppingsfasen som er intervjuet.

  Leste du hele innlegget mitt nøye?
  Ikke heng deg for mye opp i livets ord, men i det jeg skriver om problemer i lukkede sekter generelt. Det er problemene i lukkede sektmiljøer generelt som bekymrer meg.
  Og denne undersøkelsen fra Livets Ord var et godt eksempel.

  Min hovedagenda her er å sette fokus på problemene mennesker i disse sektene har eller får.Fordi det er tragisk.
  Og jeg vet om sekter som er mye mer ekstrem enn Livets Ord, men kanskje ikke så innflytelsesrike.
  Jeg kommer nok til å blogge om dem også når det passer seg slik.

  Skal man tro Magazinet, Visjon Norge og andre publikasjoner i den gata, er linken mellom Norge og Sverige temmelig handfast.

  Dessuten vet jeg om mange som har dratt på bibelskole i Uppsala og som er kommet tilbake til Norge og sklidd rett inn i levende ord.

  (Jeg er forøvrig ikke den eneste bloggeren som har horn i siden til forskjellige kristne miljø. men av og til kan det virke sånn. ;))

  «Jo, og det er et kjent at det skjer og forferdelig trist. Og muligens den største utfordring for trosmenigheter å jobbe med», skriver du.

  Ja, det er jeg helt enig i.

 23. RoFr mai 29, 2006 kl. 11:16 am #

  Jeg skjønner derimot Starletts tankegang. Om en menighet presser andre til å tro, blir det slikt som det står i hovedinnlegget.

  Hadde det vært en levende prediket ord i forsamlingen, hadde disse problemene ikke forekommet. Det er en annen sak..

  Det er jo sagt at kristendommen er en hjertens sak. Og da bøyer ens hjerte seg etter det som blir prediket helt uforskyldt.

  Blogg-roy

 24. Starlett mai 29, 2006 kl. 11:21 am #

  #22
  blogg-roy

  Takk for støtten, blogg-roy!
  jeg skjønner at du har forstått problemet når du har lest hovedinnlegget, – glad for det.:o)

  Jeg kommer tilbake senere, både på din og min blogg, men nå må jeg stikke. Pliktene kaller.
  Snakkes! 🙂

 25. Starlett mai 29, 2006 kl. 11:30 am #

  #17 elia

  Klipp fra hovedinnlegget:

  «På institutt for sjelesorg ved Modum Bad tar Arne Tord Sveinall imot de som har behov for å snakke. Enten de er medlemmer av en sekt og ønsker å bryte ut, eller allerede har brutt ut og sliter psykisk med å finne en ny plattform i livet. Jeg holder en lav profil når folk spør meg om råd. De må bestemme selv. Men jeg kan forsøke å klargjøre hvilke valg de har. Ofte kommer de fra et miljø hvor alle valgene ble tatt for dem, og mange har vanskelig for å bestemme seg – fra hva de skal tenke, til hva de skal ha til middag, forteller Sveinall.»

  Bl.a.

  Jeg håper du og andre leser artikkelen nøye, og ikke tenke så mye på overskriften i innlegget.(HJERNEVASK osv..)
  Den var kanskje litt provoserende. og det kan jeg ta selvkritikk på.

  Må gå nå, men titter innom av og til.
  Håper på svar. Du er en kompetent og interessant motdebattant, det må jeg få lov å si. :o)
  Og jeg skal svare senere..

 26. FTW_2 mai 29, 2006 kl. 11:38 am #

  Det er helt forferdelig hvordan religion ødelegger livet for mange. Selv mener jeg all religion er en form for makt, og der det er makt, kommer maktmisbruket, en eller annen gang… Tro, er noe annet, jeg kan ikke si jeg er kristen, men jeg kan si jeg er troende… Hva jeg tror på derimot, er noe helt annet… Jeg tror på livet, og hva det gir meg, på godt og vondt…

  klem ftw_2

 27. ARGUS37 mai 29, 2006 kl. 11:49 am #

  Tallene er skremmende! Man kan selvsagt stille spørsmålstegn ved gehalten her. Er det virkelig så ille, eller er dette en undersøkelse som er «bestilt» av en eller annen? Og derfor bør den bekreftes av en annen (helst flere) andre undersøkelser.

  Viser det seg så at tallene er korrekt, nøler jeg ikke! Da bør religiøse sekter forbys i Norge!

  Jeg stiller også spørsmål om vi bør ha religionsutøvelse i det hele tatt. I alle fall må den under kontroll og legges på et nivå hvor selv mennesker med redusert motstandskraft evner å stå imot.

  På mange måter er jo dette en parallell til «spillegalskap» hvor premien er av mer
  verdlig karakter og ikke penger.

  Men vi kan vel uansett ikke stille med henden i fanget og se på at unge mennesker ledes inn i fortapelsen? At de blir sjelelig ødelagt som mennsker uten tro på seg selv og sine evner?

 28. SymfoniH mai 29, 2006 kl. 12:37 pm #

  Hverken Livets Ord eller Levende Ord er sekter. Enkelt og greitt. De er ikke lukkede miljøer som det insinueres en plass her i tråden. Men sett en ikke-kristen person til å døme kristne saker så finner man en smørje som slike undersøkelser er.

  Jeg hører så mye om at kristne er fordømmende, bare nevn at homofili er synd, så har vi det gående! Men jeg vet sannelig ikke hvem som er mest fordømmende! Man skal ha mot bare for å si at man er frelst.

  Det er en ENORM! motstand mot bibeltroskap idag, og verre blir det. Jeg setter ikke lit til denne undersøkelsen, for jeg har selv vært på Livets Ord i Sverige og jag vet at den menigheten er innsatt av Gud. Det ser man på fruktene, både i Israel og ellers i verden.
  Vær forsiktig med å gå imot Guds verk.
  Vær forsiktig..

 29. Jonas mai 29, 2006 kl. 12:58 pm #

  #27 Vet du at menigheten er innsatt av Gud i egen person? Og det ser man på fruktene i israel. Det forstår jeg ikke et skvatt av, tror du er på bærtur.

  Til trådstarter:
  Ta med Jehovas vitner i samme slengen. Der blir du erklært «død» hvis du bryter med sekten og du får ikke ha kontakt med dine foreldre hvis de står i menigheten. Enorm påkjenning.

 30. SymfoniH mai 29, 2006 kl. 1:03 pm #

  #28…Er du en kristen? Om ikke forstår du det selvfølgelig iallefall ikke:)

 31. ARGUS37 mai 29, 2006 kl. 1:06 pm #

  # 8
  Velkommen i klubben da!

 32. Hawkie mai 29, 2006 kl. 1:11 pm #

  #27 SymfoniH:
  ———-
  Det er en ENORM! motstand mot bibeltroskap idag, og verre blir det.
  ———-

  Ja, det håper jeg virkelig. Det hadde vært flott om flere så hvor meningsløst det er å gi seg hen til gamle legender og sagn. Galskap sier jeg, dere kan kalle det hva dere vil.

 33. Jonas mai 29, 2006 kl. 1:17 pm #

  #29 Jeg tviler på at folk flest vil si at livets ord er spesielt innsatt av Gud og at fruktene skal vises i Israel.
  Og siden mange leser dette, hadde det vært fint om du kunne forklare det, sånn at vi kan forstå.

 34. SymfoniH mai 29, 2006 kl. 1:37 pm #

  #32…Folk flest tror heller ikke på Jesus.

 35. Jonas mai 29, 2006 kl. 1:56 pm #

  #33

  Og alle som tror på Jesus støtter livets ord mener du. Der tar du grundig feil.

  I følge undersøkelsen som starlet omtaler,er det mange kristne som arbeider for at sektofre skal komme til seg selv igjen. Og som ikkeliker livets ord.
  Derfor synes jeg du skal forklare om livets ord, fruktene og Israel.
  Ellers blir det bare abrakadabra.

 36. Sveinemannen mai 29, 2006 kl. 2:24 pm #

  #26
  Argus
  Tallene i dette materialet er skremmende, men ikke overraskende. Det er bare en liten flik av en stygg virkelighet som kommer fram her.
  Jeg har vært støttekontakt på fritiden for psykisk skadde ungdommer som har blitt manipulert av sekter.
  Forferdelig.

 37. SymfoniH mai 29, 2006 kl. 2:28 pm #

  Jeg liker heller ikke sekter. De er skumle de. De dreper folk. Åndelig.

 38. SymfoniH mai 29, 2006 kl. 2:29 pm #

  Men også fysisk. I mange forferdelige tilfeller.

 39. Sveinemannen mai 29, 2006 kl. 2:43 pm #

  #27

  SymfoniH

  «Det er en ENORM! motstand mot bibeltroskap idag, og verre blir det. Jeg setter ikke lit til denne undersøkelsen, for jeg har selv vært på Livets Ord i Sverige og jag vet at den menigheten er innsatt av Gud. Det ser man på fruktene, både i Israel og ellers i verden.
  Vær forsiktig med å gå imot Guds verk.
  Vær forsiktig..»

  Hva i alle dager..
  Fordi _du_ har vært på Livets ord, setter du ikke lit til en seriøs undersøkelse.

  Og jeg støtter Jonas her: Kan vi få et svar på sammenhengen mellom Livets ord, fruktene og Israel?

  Når du har brakt det på bane, må du forklare det for oss. Særlig fordi du synes det er viktig å forkynne det du tror på.

  Forsiktig?

  Starlett, unnskyld at jeg ikke har kommentert det du har skrevet ennå. Måtte bare skrive dette nå.

 40. Sveinemannen mai 29, 2006 kl. 2:47 pm #

  #36 og #37

  Enig med deg der.:)

  Men jeg vil gjerne vite hva som skiller Livets ord fra (andre) sekter.

  Jeg er også enig i at det finnes sekter som er mye farligere for unge sinn enn livets ord.

  Det har jeg sett og opplevd selv.

 41. SymfoniH mai 29, 2006 kl. 3:07 pm #

  Hei Sveinemannen. Jeg har faktisk mye god erfaring med Livets ord. Nå er dette en stor menighet med huset fullt av individualister. Akkurat som på VGB. Det vil alltid finnes mennesker som sliter, både i menigheter og utenfor. Det er i himmelen alt er perfekt, ikke her på jorden. Det er første gangen jeg ser Livets Ord omtalt så seriøst som en sekt som her i innlegget. Jeg ville ikke at det skulle stå uimotsagt, derfor skrev jeg min første kommentar.

  Jeg har folk på Livets Ord bibelskole akkurat nå. Jeg kjenner MANGE som har gått på Livets Ord bibelskole tidligere. Jeg har hørt mye på Ulf Ekman, og det gjør jeg når anledningen byr seg. Jeg er heller ikke redd for å tro at noen tidligere elever har problemer i etterkant av å ha vært der, men det er isåfall ikke pga menigheten men det har andre grunner.

  Jeg kunne ha skrevet mye om arbeid som Livets Ord,med Ulf Ekman i spissen, har gjort i Israel og andre steder i verden, bla. Russland.
  Men hva er hensikten i å kaste perler for svin.
  Det har ikke noe for seg å skulle rope «halleluja» foran mennesker som i utgangspunktet er imot troende mennesker.

  Uansett hva jeg nevner vil det likevel bli dårlig mottatt, for å nevne hvor mange nye menigheter de har plantet, hvor mange nødstilte mennesker de har hjulpet, hvor mye vekkelse de har stått i, at de var noen av de første hjelpeteamene på plass etter tsunamien, osv. osv. vil bare føre til enda flere negative kommentarer da det jo er et arbeid dere ikke støtter uansett, så for deg og dine meningsfeller gir det uansett ingen mening.

  Dette overlater jeg til Gud. Det viktigste for meg er ikke hva som står i dette innlegget om sekter og Livets Ord,- eller Levende Ord for den del, men hva Gud gjør i verden gjennom de som arbeider for Ham.

  Jeg er ikke medlem i Livets Ord.
  Jeg er ikke medlem i Levende Ord.

  Jeg velger å stille meg i gapet, men jeg forsvarer ikke sekter og menneskekontroll.
  Heller ikke barnemishandling.

  For hvem er denne undersøkelsen seriøs?
  Kunne ikke sagt så mye om jeg ikke hadde kjent til denne svenske menigheten selv.

 42. Johannes mai 29, 2006 kl. 3:28 pm #

  God ettermiddag, Starlett. Jeg observerer at du igjen tar opp et meget viktig tema.

  Må en praktiserende katolikk få heve sin stemme i debatten?
  Dette er en refleksjon som ikke er myntet på noen bestemt person.

  Først vil jeg klargjøre at katolikker ikke dømmer noen, i den forstand at vi tror mennesker med annen tro går fortapt. Katolikker flest tror i utgangspunktet ikke på fortapelse, bare på purgatorium som vil variere alt etter livsførsel.

  Vi omtaler andre kristne som «adskilte brødre og søstre i troen.»

  Vi aksepterer dem som kristne medmennesker, men beklager at de har forlatt moderkirken, Peter, Paulus’, apostlenes og martyrenes kirke.

  Katolsk betyr allmenn, – og Kirken, den katolske, er den allmenne, universelle kirke som rommer alle.

  Som utgangspunkt har vi at alle som har forlatt Moderkirken, i bunn og grunn er sekter. Vi er treet,og noen frukter har falt langt fra stammen. Dog, ingen er fortapte.Vårherre vil hente inn alle sine får om de enn er vanskelige å finne.

  Så til det starlett beskriver. Ja, slike sekter er meget skadelige og farlige,hovedsaklig fordi trangsynet og fordommer mot andre får råde. Deretter hjernevaskingen, et meget presist uttrykk, som kan gjøre ubotelig skade på et følsomt sinn.I vårt barmhjertighetsarbeid har vi dessverre gjentatte ganger sett disse skadevirkningene.

  Dette må vi alle som gode kristne bekjempe.
  Dog, la det være sagt, jeg fordømmer ingen medlemmer av disse sektene. Men jeg advarer mennesker mot dem, og ber dem være på vakt.
  Tre støttende til og hjelp din neste i nød!

 43. Johannes mai 29, 2006 kl. 3:40 pm #

  #40 Symfoni

  Jeg betviler ikke ditt gode hjertelag og din kristne tro.
  Likevel må det være meg tillat å påpeke at også dissentere fra Levende Ord har hatt og har meget store problemer av psykisk art.

  Ulf Ekmans lære tar vi katolikker skarp avstand fra.

  Jeg er viss på at også din sekt ahr gjort gode gjerninger, men dethar mange mennesker gjort, og det gjør de, uavhengig av tro.

  Vi har et uttrykk, nemlig «hellige hedninger», og det henspeiler på alle ikke-kristne som gjør gode gjerninger for verden.
  Vi er overbevist om at Gud ser med velbehag på de hellige hedninger.

 44. sulliken_8 mai 29, 2006 kl. 3:50 pm #

  Starlet skrev:

  «Jeg kjenner selv folk som hat kommet som psykiske vrak fra Uppsala, så det er ikke underlig at det engasjerer meg.»

  Dette er samme person som solgte alle eiendeler, kjøpte seg flybillett til New York for å frelse amerikanere.

  Dette er samme person som hevdet han fikk opprdag fra Jesus om å dra til USA for å frelse. Den personen gikk og går enda på heavye medisiner, og er generelt ikke pratende til. Denne personen har blitt så hinsides all fornuft, har store problemer med å ta vare på seg selv.

  Alt dette skjedde ETTER tiden med Livets ord. Kom ikke hit å si at det kun er snille og fromme fok der. Snille og fromme folk ødelegger ikke andre!

  grrr

 45. sulliken_8 mai 29, 2006 kl. 3:53 pm #

  Da den personen fikk oppdraget var vedkommende innesperret på lukket avdeling, btw

 46. Starlett mai 29, 2006 kl. 3:55 pm #

  Hei, Starlett er kommet hjem.

  Jeg skal utover ettermiddagen med ujevne mellomrom kommentere de forskjellige kommentarene. Men først skal jeg lese dem.

  Spent på hvilke reaksjoner jeg finner.

  Det første som slo meg da jeg logget meg på, var at en uskyldig tegning av Adam og Eva under epletreet var forsvunnet. Jeg går ut fra at den har falt noen tungt for brystet slik at moderator har gått til fjerning. Enda det var MED fikenblad og det hele, he,he.. 😉

  Hvordan skjer egentlig det?
  Får man beskjed fra moderator hvis de synes at noe må bort?

  Eller SER man det bare?
  Kan noen svare meg på det?

  Litt nyskjerrig, bare.

 47. Starlett mai 29, 2006 kl. 4:17 pm #

  #43 sulliken

  Ja, det er ett av flere tilfeller, dessverre.
  Livets Ord ødela ham for livet. 😦

  Men ikke flere detaljer om nettopp denne personen. Verden er mindre enn vi tror.

  Ellers setter jeg stor pris på dine bidrag og innspill, og jeg svarer deg først.

  Kom gjerne med flere synspunkter!

  Klem :o)

 48. ARGUS37 mai 29, 2006 kl. 4:25 pm #

  # 35 Sveinmann

  Da er deu vel kanskje ikke uenig i min konklusjon?

 49. hele-nyh mai 29, 2006 kl. 4:32 pm #

  Jeg blir direkte redd, for jeg har vært borti noe lignende, og man skal jammen være sterk for ikke å bli dratt helt inn i ting, men jeg syns det er viktig slik du gjør nå.. å sette lys på det.. gjerne få innlegget ditt ut på enda flere steder.. for det nytter faktiskt å få ting opp og ut i lyset, bevisstgjøre folk er det eneste som kan våkne folk tenker jeg.. stor klem til deg

 50. SymfoniH mai 29, 2006 kl. 4:52 pm #

  #42…Johannes. 🙂 Jeg er ikke medlem av noen sekt:) Sånn. Så er det oppklart.

  Det er uansett ikke menigheten som er alfa og omega for meg. Det er det Jesus Kristus som er. Bare Ham. Ikke Maria. Ikke Ulf Ekman. Ikke min pastor.Ikke Luther. Men Jesus Kristus.
  Det er bare FRELSE ved Ham.
  Mitt hjerte er ikke godt, men Han som bor i meg er god.
  Jeg bruker Bibelen som rettesnor, og fortrinnsvis Det Nye Testamentet. Men HELE Bibelen er Guds inspirerte og ufeilbare ord.
  Hele Bibelen. Også det med fortapelse.
  Livets Ord bruker også Bibelen.
  Det er nok for verdens folk å si at homofili er synd. Det er nok for dem til å stemple en menighet som en sekt.

  Må Gud velsigne alle rikelig, og veilede til hele sannheten om Jesus Kistus.
  Amen.

 51. Starlett mai 29, 2006 kl. 4:55 pm #

  #26ARGUS37

  Undersøkelsen er veldokumentert, og det finnes veldig mye veldokumentert materiale om disse sektene.
  Mye vitenskapelig arbeid er lagt ned, men jeg synes det er altfor lite fremme i offemtligheten, og det er sørgelig, for i mellomtiden blir mange mennesker sjelelig ødelagt eller redusert.

  Det finnes selvsagt mange andre sekter som er mer ekstrem enn levende ord. (Men levende ord er den største samfunnsmessige maktfaktoren av disse sektene, begrunner det i en annen kommentar):

  Scientologene (kanskje de verste i Norge sett med mine øyne), Jehovas vitner, Guds menighet av de siste dagers Hellige, Children of God
  har alle det tilfelles at de som vil bryte med sekten, får store vanskeligheter.
  De har gjerne fått så sterke lojalitetsbånd til sekten at selv om de skjønner at de er på ville veier, er det fryktelig vanskelig å komme ut.
  Dertil kommer at sekten legger dem for hat. Dersom de har venner og slektninger i sekten, får de ikke ha kontakt med disse, for de blir regnet som fortapt.
  Dette får naturligvis store sosiale, følelsesmessige og familære konsekvenser.

  NB: Jeg tror ikke at dette med familiebrudd gjelder levende Ord, men det gjelder de andre sektene jeg nevnte.

  Barn som vil bryte ut av foreldrenes sekt når de blir gamle nok til å forstå, gjennomgår et sant helv— på jord.
  Utstøtt av sine nærmeste, av mor og far!
  Mange tragedier.

  «På mange måter er jo dette en parallell til «spillegalskap» hvor premien er av mer
  verdlig karakter og ikke penger.

  Men vi kan vel uansett ikke stille med henden i fanget og se på at unge mennesker ledes inn i fortapelsen? At de blir sjelelig ødelagt som mennsker uten tro på seg selv og sine evner?»

  sier du, og det er jeg helt enig med deg i.

  Men jeg betviler at forbud er veien å gå.
  Det trenges opplysning og en sterk opinion, – (som jeg gir mitt bittelille bidrag til her)

  Holdningsdannelse, og ikke minst: At alle som har med barn og ungdom å gjøre er veldig oppmerksom hvis ungdommen er i ferd med å skli unna.

  Jeg har en liste med varselsignaler vi som ansvarlige voksenpersoner kan se etter, og skal prøve å finne den fram.

  Det finnes også godt utprøvede metoder for å få folk sjelelig sunne igjen, men ofte lykkes ikke dette, fordi det er kommet for langt.

  Min agenda med dette innlegg er å «krige» med religiøse menneskers tro, men å stå opp for dem som er i ferd med å få sine liv ødelagt.

  Fint å se deg her. Alle gode krefter trenges i denne kampen!

 52. Starlett mai 29, 2006 kl. 4:58 pm #

  Oi, der er Adam og Eva på plass igjen, – det bildet som var borte da jeg logget meg på. :o)

  Kanskje det ikke var så farlig likevel?

 53. Starlett mai 29, 2006 kl. 5:03 pm #

  #48
  hele-nyh

  Ja, man skal være veldig sterk, for disse sektene er spesialister i anvendt psykologi og vet akkurat hva de skal gjøre for å verve folk og hekte dem.

  Derfor må vi hjelpe, alle sammen, uansett hva vi tror på og ikke tror på.

  Du lager superflotte smykker, synes jeg. :o)
  Klem til deg også..

 54. Johannes mai 29, 2006 kl. 5:14 pm #

  #49 SymfoniH

  Takk for et utfyllede og godt svar.

  Forskjellen mellom Guds barn er nok ikke så stor som vi ofte tror.

  Bibelen og Kristus er kjernen.

  Gud velsigne deg!

 55. Starlett mai 29, 2006 kl. 5:37 pm #

  #27

  Symfoni

  Når jeg tok opp dette temaet, var det ikke i den hensikt være stygg mot troende mennesker. Vi er forskjellige og vi tror på forskjellige ting. Det er bare å se på mangfoldet av trossamfunn, både kristne, jødiske , muslimske, hinduistiske, buddhister, humanetiker osv – så ser vi hvor forskjellige vi er og hvor forskjellig vi tror.

  Men jeg har sett mennesker gå til grunne, og det er for å unngå slike tragedier og i solidaritet med dem jeg har skrevet dette innlegget.

  Undersøkelsen er vitenskapelig, og hvis du legger merke til det, oppgir jeg to kilder, eller rettere sagt tre:

  -Et forskerpar
  -En sjelesørger og forfatter(kristen, på Modum)
  -Psykisk Helse i Norge

  Tre pålitelige kilder uavhengige av hverandre, altså.

  Jeg tror det er viktig å erkjenne de faktiske forhold når vi skal diskutere.

  Jeg hevder på ingen måte at alle som går inn i Livets Ord blir sjelelig forstyrret, men jeg sier at en del blir det og legger fram en forskningsrapport om dette.
  Da hadde det vært fint om du kunne se på tallene og reflektere over dem.

  Jeg har hørt flere taler med Ulf Ekman, og han er uhyre veltalende og manipulerende, nesten som et idol, så jeg skjønner at han har en sterk religiøs tiltrekningskraft, men jeg er ikke glad for det.

  I kommentaren til Argus nevnte jeg andre sekter som jeg opplever som mer ekstreme enn Livets ord, fordi det får så mange sosiale konsekvenser når man bryter med sekten.

  Jeg vet ikke hvordan det er med den saken hos dere?

  Det jeg skrev i morges her, var ikke først og fremst et innlegg for og imot kristendommen, men et innlegg til hjelp for ofrene som sektene skaper.

  Håper du ser den forskjellen, og det tror jeg du gjør.

 56. Sveinemannen mai 29, 2006 kl. 6:06 pm #

  #47 ARGUS

  Er det denne konklusjonen: (?)

  «Viser det seg så at tallene er korrekt, nøler jeg ikke! Da bør religiøse sekter forbys i Norge!

  Jeg stiller også spørsmål om vi bør ha religionsutøvelse i det hele tatt. I alle fall må den under kontroll og legges på et nivå hvor selv mennesker med redusert motstandskraft evner å stå imot.»

  Først og fremst må vi avvikle statskirkesystemet.På min blogg har jeg frontet dette, (Jeg blogger ikke mye, men jeg måtte si at vi trenger nå å få en sekulær stat.)

  Vi har en _stats_religion i Norge. Det hører ikke hjemme noen steder.

  På en eller annen måte må det gå an å ha strengere tilsyn med de religiøse sektene, og vi burde nok se om vi kunne forandre straffeloven slik at sektene kan bli strafferettslig ansvarlig.

  Å forby sekter kunne være fristende, men jeg tror neppe det er veien å gå.
  (Og rent pragmatisk: Jeg tviler på at et flertall i Stortinget vil vedta forbud)
  Forøvrig ville da sektene sannsynligvis gå under jorda, og da vil muliges situasjonen bli enda verre.

  Vi må arbeide hardt med dette, men hvordan vi skal gjøre det er vanskeligere å se klart for seg.
  Hvis alle følger med i sitt nærmiljø for å hindre folk i å bli fanget opp og for hjelpe folk med å komme ut, da har vi bidratt med noe nyttig.

 57. Starlett mai 29, 2006 kl. 7:09 pm #

  ARGUS,Johannes, Sveinemannen, Symfony, blogg-roy m.flere

  «Virkeligheten er det som,
  når du slutter tro på det,
  ikke forsvinner.»

  Står det bl.a i lenka under. Godt sagt. 🙂

  Det er en lenke som beskriver scientologokirken godt. Mye av dette kan overføres til andre sekter.
  Legg merke til at hvis dere scroller helt ned på siden, kommer en adresse til en organisasjon

  Foreningen Redd Individet (FRI)

  som har som formål å hjelpe folk tilbake til samfunnet og psykisk helse.

  http://www.xenu.net/i

  lenken anbefales sterkt!
  Hva synes dere?

 58. christianculture mai 29, 2006 kl. 8:03 pm #

  Problemet med undersøkelsen er at den egentlig ikke sier så mye. Ifølge Livets Ords hjemmeside har ca 8000 mennesker gått på Bibelskolen.Det betyr at antallet personer i undersøkelsen tilsvarer ca o,5 prosent av elevmassen.
  Nå vet vi selfølgelig ikke om dette tallet representerer alle som har fått psykiske problemer etter å ha gått på Livets Ord, men en undersøkelse fra Nasjonalt folkehelseinstitutt sier at mellom 10 prosent og 16 prosent av befolkningen har psykiske lidelser. Følgende er sakset fra Nasjonalt folkehelseinstitutt:
  «Resultatene fra Helse- og levekårsundersøkelsen i 1998 viser at vel ti prosent av norske menn og mellom 11 og 16 prosent av kvinnene har psykiske helseproblemer. Tallene øker med alderen. Andre undersøkelser viser at psykiske helseproblemer er hyppigere enn denne undersøkelsen viser; noen grupper fanges ikke opp i slike helseundersøkelser.»

  Så lenge undersøkelsen du referer til ikke sier noe om hyppigheten på Livets Ord sett i forhold til befolkningen forøvrig så sier den egentlig ingen ting.

  Tror du like gjerne kunne laget en lignende undersøkelse f. eks. fra universitetet i Oslo og funnet 43 studenter der som kan fortelle om lignende problemer.

  Paulus sa i Ap.gj.24,14 «Men dette bekjenner jeg for deg, at etter den Veien som de kaller en _sekt_ tjener jeg mine fedres Gud …»

  Sekt stemplet er ikke noe nytt og mange av de etablerte kirkesamfunn vi har i dag har på et eller annet tidspunk blitt beskylt for å være en sekt.
  Sektstempling er en fare for religionsfriheten noe vi kan se begynnede tendenser til i andre europeiske land.
  I Belgia er frikirker stempelt som sekter i en rapport og et nytt lovforslag kan komme til å hindre meninghetene å drive misjon.Etter hva jeg har hørt har flere andre europeiske land (Frankriket, Tyskland) laget lister over hva de kaller sekter. Er dette en utvikling du ønsker, med stadig innskrenket religionsfrihet og et mer totalitært samfunn?
  Som jeg stadig prøver å peke på det som er Europas store problem er de stadige angrepene på kristendommen og de kristne verdier, og tilsvarende knefall for islamsk press.

  At det finnes ting å ta tak i hos enkelte kristne menigheter, som i mange andre deler av samfunnet, er selvfølgelig riktig og er greit å sette fokus på, men når jeg leser dine innlegg får jeg en følese av at du er mer ute etter å «ta» visse kristne grupper du ikke liker, en å løse problemer.

 59. elia mai 29, 2006 kl. 8:28 pm #

  #57: Et strålende innlegg christianculture!

 60. elia mai 29, 2006 kl. 8:32 pm #

  #41: Johannes


  Vi aksepterer dem som kristne medmennesker, men beklager at de har forlatt moderkirken, Peter, Paulus’, apostlenes og martyrenes kirke.

  Siden du aldri kommentere det i innlegget ‘Gud og Kristus – de sanne muslimvenner’ (se #108) får jeg reprinte min kommentar til denne ideen om den katolske kirke som opprinnelig.

  «For det første; Om påstanden er sann er den fremdeles fullstendig uten mening, fordi DKK endrer syn. Skulle dette hatt noe som helst betydningen, måtte teologien vært fullstendig klarert i år 50, og siden holdt uendret. Det er ikke tilfelle.

  For det andre: Jeg er ikke enig. DKK vokste frem AV Urkirken, og spesielt fort gikk det da Konstantin fikk makt over kirken. Da hadde kirken falt vekk fra sin rolle som spreder av evangeliet til å bli en maktsyk organisasjon. Apostlene hadde på ingen måte hatt sansen for DKK. (Rettere sagt: Mindre sansen for DKK enn de andre store kirkesamfunn)»

  Å kalle seg ‘martyrenes kirke’ er dog bare trist, med tanke på alle de mennesker som har blitt henrettet av DKK, som martyrer.

 61. angel_8 mai 29, 2006 kl. 8:33 pm #

  enig, livets ord er manipulerende og driver ikke etter Bibelens «regler»! Det samme gjelder de fleste menigheter, også filadelfia.

  Angel.

 62. VIND_9 mai 29, 2006 kl. 8:34 pm #

  Jeg vil bare si at livets ord er en av de menigheter som holder seg mest til sannheten.

  Gud velsigne deg

 63. Starlett mai 29, 2006 kl. 8:35 pm #

  #57
  christianculture

  Du har rett i at jeg ikke er enig i det Levende Ord driver med, først og fremst pga at jeg vet om så mange enkeltskjebner i forbindelse med – OK – la oss si menigheten. Og jeg tar avstand fra herlighetsteologi. Men det var ikke tema her.

  Så må jeg si deg imot når det gjelder tallmaterialet. Naturligvis er det ikke bare de 23 personene som har fått psykiske problemer pga Livets Ord.
  Dette var en undersøkelse på et gitt tidspunkt da disse menneskene var i ferd med å forlate menigheten.

  Tallmaterialet med stor mørkeblå skrift har jeg klippet og limt direkte fra rapporten.

  Som sagt så forekommer det her 3 separate innbyrdes uavhengige kilder:

  Forskerparet
  Psykisk Helse
  Forfatteren og sjelesørgeren. Han er fristen, og han arbeider (eller arbeidet) på det kristne psykologiske behandlingsstedet Modum Bad.

  Du vet at jeg arbeider i skolen og at jeg er aktiv i Amnesty International.
  Jeg velger å tro at du tror meg når jeg sier at denne bloggen var skrevet med tanke på barna og ungdommen. jeg synes det er grusomt å være vitne til slike skjebner.
  Og jeg synes at alle, kristne eller ikke, sammen skulle arbeide for at slike tragedier ikke skjedde.
  Her MÅ kristne selv ta selvkritikk og ansvar.
  Det har jo vært mye styr og spetakkel internt i Levende Ord og jeg vet ikke om striden er bilagt.
  Levende ord må ta ungdommen på alvor.

  Forøvrig kan jeg for egen regning tilføye at jeg mener scientologene og Jehovas Vitner er mye farligere for enkeltindividet enn Levende Ord, og de to sektene definerer jeg ikke som kristne, og det gjør de vel heller ikke selv. Du ser lenka med scientologene på #56.

  Skremmende lesning, det regner jeg med at du er enig i?

  Visste du at belgia er et av de katolske landene jeg har bodd i ? Ja, jeg har jo ikke lagt skjul på det, som denne lenken viser:

  http://www.vgb.no/897

  Kan eventuelt fortelle mer om tilstandene der senere. :o)

 64. Starlett mai 29, 2006 kl. 8:38 pm #

  #57

  Forskerparet
  Psykisk Helse
  Forfatteren og sjelesørgeren. Han er fristen, og han arbeider (eller arbeidet) på det kristne psykologiske behandlingsstedet Modum Bad.

  Det skulle stå han er kristen
  ikke fristen

  trykkleif

 65. Starlett mai 29, 2006 kl. 9:05 pm #

  #60
  Angel

  ja, mange sekter er manipulerende.
  Jeg kjenner ikke filadelfia, men skal undersøke det.

  Jeg har sett på bloggen din nå, men foreløpig bare det siste du skrev.
  Det er en veldig sterk blogg,ser jeg, og jeg skjønner at du har vært gjennom mye rystende.
  Jeg skal lese mer senere.

  Og så ønsker jeg deg alt godt og gir deg en god klem. :o)

 66. Starlett mai 29, 2006 kl. 9:08 pm #

  #61
  Hvis du har det godt der, er jeg glad for det. :o)
  Og takk skal du ha.
  De beste ønsker til deg også!

 67. VIND_9 mai 29, 2006 kl. 9:23 pm #

  #65
  Legger ved en link til noen taler de har ute på nett,ta deg tid til å lytte til budskapet og skjekk bed bibel og se selv at han preker i samsvar med den.
  Jeg går ikke på møter der,men lytter til web.tv

  http://www.livetsord….&mediaCategory=41&FMInvalidatePageStaySession=1

 68. VIND_9 mai 29, 2006 kl. 9:25 pm #

  Virket ikke den linken prøv denne
  http://www.livetsord….&mediaCategory=20
  Hør på Ulf ekman

 69. VIND_9 mai 29, 2006 kl. 9:31 pm #

  http://frelse.net/web

 70. christianculture mai 29, 2006 kl. 9:33 pm #

  #58
  Takk:)

  #62

  Så må jeg si deg imot når det gjelder tallmaterialet. Naturligvis er det ikke bare de 23 personene som har fått psykiske problemer pga Livets Ord.
  Dette var en undersøkelse på et gitt tidspunkt da disse menneskene var i ferd med å forlate menigheten.

  Nettopp, og all den tid folk få psykiske problemer ellers i samfunnet også, så sier undersøkelsen lite om at Livets Ord er årsaken til disse menneskenes problemer.
  Et annet moment er jo at aktive og engasjerte mennesker har lettere for å brenne seg ut en folk som er mer «laidback». Folk som drar på Livets Ord er gjerne svært engasjerte mennesker,så det i seg selv kan være en faktor som bør taes med når man skal undersøke årsakssammenhenger.Og noen er mer disponert for psykiske lidelser enn andre. Ungdom er ofte mer sårbare enn folk som har levd noen år. Bildet er med andre ord litt mer komplisert en det som kommer til utrykk i ditt innlegg.

  At man på Bibelskolen bør være mer oppmerksom på å fange opp elever som får psykiske problemer er en annen sak.
  Som jeg har sagt før, ja det finnes kritikverdige forhold i enkelte menigheter, og som du påpeker har Levende Ord vært i en krise og går gjennom en periode med selvransakelse. Det tror jeg er bra, og har ført til lignende selvransakelser hos andre trosmenigheter med hensyn til ledermodell.
  Dog er det slik at så lenge vi har med mennesker å gjøre vil ikke noen menighet være perfekt, noe som gjelder i samfunnet forøvrig også. Religionsfriheten er en av bærebjelkene i demokratiet, og det betyr at vi av og til må tilate noe vi ikke liker.

 71. Johannes mai 29, 2006 kl. 9:51 pm #

  #59
  Kjære elia
  Jeg beklager at jeg ikke har svart deg. Jeg kan ikke huske at jeg har vært oppmerksom på din kommentar.

  Jeg er ingen fast blogger, men jeg kommenterer fra tid til annen i bloggene til forskjellige media dersom jeg finner noe interessant. Det er gjerne blogger der bloggeieren er katolikk eller kjenner katolismen jeg bruker min tid på.
  Jeg er relativt sjelden inne på VGs bloggsider.

  Teologien er i stadig utvikling. I år 50 fantes det som kjent ingen bibel og intet kanonisk evangelium, så dette faller noe utenfor emnet om nåtidens unge menneskers brutale møte med enkelte sekter.

  Jeg har merket meg og aksepterer fullt ut at du ikke er enig med Kirken. Jeg kan beklage det for din del, og jeg vil gjerne ønske deg velkommen på en av våre messer. Vi finnes over hele jordkloden.

  Det kan ikke være tvil om at Kirken hadde mange martyrer som gikk i døden for sin tro i trengselsårene før Konstantin gjorde tilværelsen lysere for kristenheten.

  Det forekommer meg som en noe underlig påstand å si at apostlene ikke hadde sans for Kirken. Det var som kjent apostlene som bar det store arbeid å spre Kirkens lys, uten tanke på hva det kunne koste dem selv. Mange døde som martyrer. Derfor er de kanonisert til helgener hos oss, særlig fromme mennesker som har hatt stor betydning for evangeliet. De er våre forbilder i jordelivet og vi regner med at de gikk rett hjem til Herrens herlighet uten purgatoriets kvaler.

  Det har dessverre vært mye kiv og strid mellom Kirken og de adskilte brødre og søstre i Kristus, dog tror jeg martyriet har fordelt seg nogenlunde jevnt mellom Kirken og de frafalne.

  Nå er det på tide å arbeide økumenisk, for skal vi oppebære den kristne kultur, bør vi finne sammen i Kristus.

  Dommen hører Herren til og jeg ser med fortrøstning fram til alle tings gjenopprettelse.

  Gud velsigne deg!

 72. Starlett mai 29, 2006 kl. 10:49 pm #

  #62
  ChristianCulture

  Vær så snill, kan vi ikke holde oss til saken, til ungdommenes skjebner? Kan vi ikke moblisere nestekjærlighet, empati eller solidaritet, kall det hva du liker best, for UNGENE og DE UNGE som har fått ødelagt sine liv, som blir sinnsyke, får tvangstanker og tilogmed begår selvmord pga religiøse spekulasjoner. Det er mye viktigere enn å mistenkeliggjøre en undersøkelse som jeg OVERHODE IKKE har medvirket til!

  Følgende er klippet RETT ut av undersøkelsen:

  Av 43 tidligere bibelskoleelever i Livets Ord, Uppsala hadde

  93 prosent angst, spesielt panikkangst
  86 prosent mareritt og søvnvansker
  77 prosent frykt for å miste forstanden
  88 prosent tomhetsfølelse
  75 prosent konsentrasjonsvansker
  60 prosent følelse av identitetstap
  91 prosent problemer med å takle følelser
  74 prosent problemer med å ta beslutninger
  93 prosent skyldfølelse
  72 prosent problemer med sosiale kontakter
  63 prosent psykosomatiske symptomer
  63 prosent selvmordstanker
  23 prosent selvmordsforsøk
  47 prosent psykoselignende symptomer

  De spurte hadde ikke disse symptomene før de begynte som bibelskoleelever i Livets Ord.

  ——————–
  Legg merke til den siste setningen! Snakk med folk på Modum og folk på andre psykologiske klinikker!
  Nei, forresten, de har taushetsplikt.

  SE PÅ TALLENE!

  Vis din kristne nestekjærlighet!

  I stedet for å underkommunisere denne undersøkelsen, bør de som er aktiv i alle sekter ta en grundig selvransakelse og finne ut hva de kan gjøre.

  Det finnes massevis av undersøkelser. Men jeg kan jo ikke bombardere VBG med alle. Jeg tok en som var lett å forholde seg til.

  Du sier:

  «At man på Bibelskolen bør være mer oppmerksom på å fange opp elever som får psykiske problemer er en annen sak.
  Som jeg har sagt før, ja det finnes kritikverdige forhold i enkelte menigheter, og som du påpeker har Levende Ord vært i en krise og går gjennom en periode med selvransakelse. Det tror jeg er bra, og har ført til lignende selvransakelser hos andre trosmenigheter med hensyn til ledermodell.
  Dog er det slik at så lenge vi har med mennesker å gjøre vil ikke noen menighet være perfekt, noe som gjelder i samfunnet forøvrig også. Religionsfriheten er en av bærebjelkene i demokratiet, og det betyr at vi av og til må tilate noe vi ikke liker. »

  Alt dette er jeg enig i. Religionsfriheten er en selvsagt ting for meg, selvfølgelig. jeg har da aldri ytret noe annet?
  Dessuten mener jeg at statskirken bør avvikles. Det har ingen mening at et enkelt kirkesamfunn skal være statlig.

  Forøvrig, for ikke å bli misforstått:

  Sekterisme forekommer selvsagt ikke bare i kristne miljøer, det kan forekomme hvor son helst, og de eksemplene jeg nevnte for deg i sted, er jo eksempel på to sekter som ikke selv definerer seg som kristne, men som defintivt er trossamfunn.
  Og det finnes sikkert lukkede miljøer i Kina og overalt.
  Dessuten har vi FRIMURERLOSJEN – okkulte saker – og teosofer og antroposofer etc etc…

  Sektlignende lukkede samfunn er ikke spesifikt kristent.

  Men i Norge er Levende Ord en maktfaktor, og da må de tåle at man ser på dem med et våkent blikk.
  Og når jeg ser på Visjon Norge og det som foregår der, blir jeg MEGET betenkt. Når dertil kommer at representanter for visse kristne miljøer har dynget meg ned med ønsker om min fortapelse i blomstrende ordelag, er det vel ikke så rart at jeg blir betenkt. Dermot har jeg fått solidarisk støtte fra en del «hedninger»

  Det var dette med liv og lære.

  OBS: DU kan selvsagt ikke for det jeg har vært gjennom, men du skjønner sikkert at det ikke er direkte behagelig og at min mistanke mot sektmiljøer styrkes?

  For meg kan folk tro og tenke akkurat hva de vil, jeg er en åndelig liberalist.

  Men ikke med den følge at ungdommene blir ødelagte!

 73. Starlett mai 29, 2006 kl. 10:58 pm #

  #70
  Johannes

  Hyggelig å få besøk av deg igjen. Det er en stund siden sist.
  Du vet jo at av kirkesamfunn er det den katolske som jeg finner mest tolerant og som jeg er minst uenig med.

  Men Johannes, i dette innlegget ditt, – det handlet ikke så mye om det som var temaet her?
  Det er ikke katolisisme versus andre kirkesamfunn som er på agendaen her på bloggen idag.
  .
  Ellers var jo kommentaren ganske opplysende.

 74. MariaMariaOslo mai 29, 2006 kl. 11:00 pm #

  Islam er den største hjernevaskede religionen på kloden og noe mer menneksefiendtlig og rasistisk ideologi som sharia skal man lete lenge etter

 75. MariaMariaOslo mai 29, 2006 kl. 11:01 pm #

  Det går ikke an å snakke eller diskutere med religiøse overbevisste mennesker – da de svarer gjerne kun med henvisning til en «guddommelig bok» det være seg koranen, bibelen, vakttårn-boken og denslags… det blir som å stange mot veggen eller spytte i mmotvind…

 76. Starlett mai 29, 2006 kl. 11:46 pm #

  #74
  maria

  «Virkeligheten er det som,
  når du slutter tro på det,
  ikke forsvinner.»

  Var ikke det godt sagt?

  Det er slagordet til organisasjonen
  Foreningen Fri Individet (FRI)

  og hvis du klikker på denne lenka

  http://www.xenu.net/i

  så får du først lese om en sekt som jeg mener er veldig farlig, og nederst står nettstedet

  til FRI.

  De hjelper folk til å komme ut av hjernevasking fra alle slags sekter.

  Masse rart med islam, men akkurat nå snakket vi om sekter som bondefanger NORSKE ungdommer. For vi må jo bry oss om DEM også.

  Og det må jo på et eller annet vis være mulig for sekter fra alle slags religioner å forstå at de ikke skal hjernevaske og manipulere ungdom sånn at de blir ødelagt for livstid.

  Håper du leser lenka! (om scientologene, de har mange skjebner på samvittigheten.)

 77. christianculture mai 30, 2006 kl. 12:00 am #


  Vær så snill, kan vi ikke holde oss til saken, til ungdommenes skjebner? Kan vi ikke moblisere nestekjærlighet, empati eller solidaritet, kall det hva du liker best, for UNGENE og DE UNGE som har fått ødelagt sine liv, som blir sinnsyke, får tvangstanker og tilogmed begår selvmord pga religiøse spekulasjoner. Det er mye viktigere enn å mistenkeliggjøre en undersøkelse som jeg OVERHODE IKKE har medvirket til!

  Det er trist at mennesker blir syke, og vi må jobbe for at det ikke skal skje, og for å fange opp folk slik at de får hjelp tidligst mulig. Og jeg har ikke noen problemer med å erkjenne at folk kan bli psykisk syke i lukkede, manipulerende og kontrollerende miljøer.
  Problemet er at undersøkelsen du bruker fremstår slik at den ikke på noen som helt måte sier noe om årsakssammenhenger. Mens du bruker den til å insinuere at Livets Ord er en farlig sekt, og direkte årsak til at disse menneskene er blitt syke.
  Du hjelper ikke disse syke menneskene ved å trekke konklusjoner det ikke er grunnlag for.

  Som jeg har sagt flere ganger, finnes det sider ved enkelte menigheter som jeg er skeptisk til. Livet Ord hadde f. eks. på 80 tallet en demonologi som ikke hadde sin basis i Bibelen, så langt jeg vet har de tatt et oppgjør med den. Ulf Ekman har etter hvert knyttet kontakt med kristne fra mange andre sammenhenger, bl. a. med katolikker, og Livets Ord er nylig blitt medlem i Upsala kristne råd som er et økumensk samarbeidsorgan for kirker og menigheter i Uppsala.
  Hvis du ser på kirkehistorien vil du se at de fleste kirkesamfunn var ganske radikale i startet, men klarte å tilpasse seg det øvrige kirkebildet etterhvert. Dette er i økende grad i ferd med å skje med trosbevegelsen også.
  Som jeg også har nevnt tidligere er jeg skeptisk til den topptunge ledermodellen som har vært vanlig i mange trosmenigheter, men i kjølevann av krisen i Levende Ord ser det ut til at en del menigheter ser selvransakende på sin ledermodell. Det ser jeg positivt på.

 78. elia mai 30, 2006 kl. 12:01 am #

  #71: Starlett

  Vær så snill, kan vi ikke holde oss til saken, til ungdommenes skjebner?

  Men her tar cc opp noe viktig: Hva sier egentlig tallene? Hva er betydningen? Eller som han trekker frem: Er det noe verre i Livets Ord enn i samfunnet forøvrig?

  Om man ikke har grunnlaget på plass før man debatterer blir det bare rot.

  Hovedinnlegget ditt er dessverre det samme. Satt sammen på en litt spekulativ måte; en undersøkelse om Livets Ord utbrytere, og plassert inn sammen med psykiskhelse.no og Sveinall – som begge snakker generelt – ikke om Livets Ord.

  Og senere blander du inn Levende Ord uten å begrunne noe sammenheng der i det hele tatt. Og du sier selv det ikke er gjort undersøkelser der. Det er spekulativt.

  Og derfor holder christianculture seg til saken – i en sterk grad – han går til bunns i grunnlaget ditt og stiller spørsmål ved materiale du legger frem. Da bør du svare han på dét – ikke kreve at han skal ta dine konklusjoner fra undersøkelsene for god fisk.

  Du kan ikke forvente at han skal diskutere på dine premisser.

  #72: At innlegget til Johannes ikke handlet om temaet, er hovedsaklig min skyld – fordi jeg reprintet et svar til han fra en annen av dine poster – da det hadde gått ham hus forbi. Og han igjen gjentok påstanden om at Den Katolske Kirke er den opprinnelige kirken – og bruker det som et sannhetsargument. Noe jeg ikke aksepterer, og mener viser hvor langt unna DKK er sann økumenisk tenkning.

  Men jeg skal la være å svare ham her – siden hverken han eller jeg har blogg får vi la det være med dette…

 79. Starlett mai 30, 2006 kl. 12:15 am #

  #76 CC
  #77 elia

  Takk for konstruktive bidrag, :o)

  Fint at jeg fikk oppklart de katolske utredningene, for da skjønte jeg ikke mye.

  Det er sent i Norge nå, og jeg hadde egentlig tatt kveld fra bloggen, så jeg kan eventuelt kommentere fyldigere etterhvert.

  Men OBS: Legg merke til at jeg gang på gang gjentar at jeg er skeptisk til ALLE sekter uansett hva de er tuftet på.
  Denne gangen ble det Livets Ord.

  Men se på lenka til maria om scientologene.
  (f.eks.)
  Kan komme tilbake med mer senere, men nå klarer jeg ikke å tenke sammenhengende lenger.

  Ha en god kveld over there.
  Bor du også i USA, CC?
  Er det greit at jeg kaller deg CC?
  (Sparer mange bokstaver og ser at elia forkorter.?
  Fint at det ryddes opp i levende Ord! :o)

  Ha det fint inntil videre! :o)

 80. christianculture mai 30, 2006 kl. 12:21 am #

  #78
  Neida, jeg holder hus her i gamlelandet jeg. Kan gjerne bruke CC hvis du vil.

  Ha en riktig god natt:)

 81. Starlett mai 30, 2006 kl. 6:29 am #

  #79
  CC
  Jeg har kommet til den erkjennelse at det ikke var nødvendig å spesifisere Livets Ord i Overskriften til bloggen som vises ute, så derfor har jeg forandret overskrift på blogginnlegget slik at man må komme _inn_ hit for å se hvilken menighet som jeg akkurat _her_ har sterkeste fokus på. Håper du og elis opplever at jeg kommer dere litt imøte når det gjelder overskrifts-vinkling.

  Neste gang blir det ikke Livets Ord..

  Ha en god dag! 🙂

 82. Sandri mai 30, 2006 kl. 7:51 am #

  Hei Starlett!

  Du tar opp et viktig tema uten tvil. Du trenger ikke gå til sekter en gang, for å finne religionsutøvelse som skader andre. Spesielt barn og unge. For å nevne Jehovas Vitner som anser deg som død, utstøter deg om du går ut av menigheten. Det må koste mange, svært mye å miste hele nettverket de kanskje har vokst opp med ved å forlate en tro da.

  Vi snakker om fysisk voldtekt og skadevirkningene det har på et individ, men vi snakker sjelden om mental og åndelig voldtekt. Så hvordan straffeforfølge den slags?

  Ønsker deg en god dag! =)

 83. Starlett mai 30, 2006 kl. 8:32 am #

  #81
  Sandri

  Ja, huff!

  Jehova vitner har medvirket til mange splittete familier. Det er tragisk.Å bli erklært død av sine nærmeste hvis de vil ut.

  Jeg vet ikke hvordan man kan straffeforfølge det.
  Men i alle fall finnes det flere organisasjoner som kan hjelpe.

  I kommentar #74 til maria har jeg lagt en lenke som omhandler scientologene, – også en svært farlig sekt.
  Nederst der er det lenke til
  Foreningen Fri Individet (FRI), som er en av disse organisasjonene.
  De gjør et godt arbeid.

  Jeg vurderer å blogge både om Jehovas vitner og om scientologene.
  Og om hjelpeorganisasjoner.

  En god dag til deg også, Sandri! :o)

 84. LGHIM mai 30, 2006 kl. 9:15 am #

  #elia og Christian Culture
  Dere vet å få sagt det det godt og gjennomtenkt!! Jeg vil bare gi dere all den støtte jeg kan! Disse type innlegg maner bare til hets og opprør, og dere sklir inn i debatten med kunnskap og visdom.

  Jeg er i mot «sektering» og konsekvensene av det. MEN – jeg er for Jesus, det rene, sanne evangelium! Det er svaret for mennesker i dag, som i går.

  #Starlett
  Jeg ønsker deg alt godt, og er sikker på at alle dine erfaringer kan bli vendt til noe positivt, ved at du kanskje kan hjelpe mennesker som har opplevd lignende. Tror ikke det gagner veldig å gå ut mot enkelte menigheter som du gjør, men det er ditt valg!

  Denne dagen blir fin!
  JIPPI !!!

 85. elia mai 30, 2006 kl. 5:26 pm #

  Hva Starlett glemte å si…

  Swartlings undersøkelse er fra 1991!
  (Livets Ord har endret seg de siste 15 år!)

  I artikkel fra psykiskhelse.no uttaler Gudrun Swartling: «- Noe av forklaringen skyldes nok at Livets Ord i Uppsala PÅ DEN TIDEN var veldig fokusert på djevelen og demonutdriving. Så JEG TROR IKKE AT LIKE MANGE sliter så mye i dag.»

  For å si noe om Livets Ord i dag er denne undersøkelsen fra 1991 ganske så utdatert. Selv forskerne sier tallene ikke stemmer lenger.

  Det er trist at Starlett overså alt dette.

 86. christianculture mai 30, 2006 kl. 5:51 pm #

  #84
  Hvilket bare bekrefter det jeg sa i #76:

  «Livet Ord hadde f. eks. på 80 tallet en demonologi som ikke hadde sin basis i Bibelen, så langt jeg vet har de tatt et oppgjør med den.»

 87. Starlett mai 30, 2006 kl. 10:10 pm #

  #84

  Godt at de ikke er så fokusert på demonogi og demonutdriving lenger.
  Jeg kunne altså ha funnet nyere undersøkelser.
  Og det skal jeg kanskje og kanskje ikke gjøre.

  Hovedpoenget mitt om at det foregår mye skadelig hjernevask i flere sekter, bl.a Livets Ord, står jeg likevel fast ved.

  De jeg selv kjenner og vet om som mistet forstanden i Uppsala, oppholdt seg definitivt IKKE der på 80-tallet.
  De ble sinnsyke av Ulf Ekmans lære på et langt senere tidspunkt, og det er dette _jeg_ er opptatt av:

  Hvordan hindre unge mennesker i å bli oppslukt i Livets Ord og andre manipulerende kristne sekter.

  Og hvordan hjelpe dem som er blitt alvorlig skadet.

  Dette er det viktigste vi kan gjøre for våre medmennesker, mye viktigere enn å kjekle om tidspunket for en tilfeldig undersøkelse.

  Og, elis, side du nå fremhever _tidspunktet_ for undersøkelsen så sterkt, så betyr det i alle fall at du nå _tror_ på tallmaterialet jeg la fram i går.

  Det er et fremskritt. 🙂

 88. Leninja mai 30, 2006 kl. 10:32 pm #

  Har du vert på Livets ord? Siden du vet så mye?
  Jeg har vert på møter der. Kjenner også venner soom bor der borte og som går der.
  Jeg kjenner meg ikke igjen i det du skriver om dei.
  Men jeg kjenner igjen mennesker som har problemer fordi dei ikke tror at dei er gode nok, at dei misslykkes.
  Det har ikke noe med menigheten å gjøre, men med det som dei sliter med i seg selv.
  Jeg har vert der og vet hva det er å føle seg ikke god nok.
  Men det var andre som påførte meg det. Ikke noe med menighetene å gjøre.
  Men du vet jo at et levende ord vil møte motstand. Folk vil rase mot Jesus sin kjærlighet. Og det er verst for dei som lykkes i livet, om du kan kalle det slik.
  Vel det blir opp til den enkelte å tro hva dei vil. Men synd at det så mye som blir skrevet som ikke en kan kjenne seg igjen i. For det er ikke som du skriver der.

 89. elia mai 30, 2006 kl. 10:42 pm #

  #86: Starlett
  «mistet forstanden», «ble sinnsyke av Ulf Ekmans lære»

  1. Er dette vitenskaplige betegnelser?
  2. Når skjedde dette da? Ekman har vært lite aktiv i driften av Livets Ord de siste årene.

  «du nå _tror_ på tallmaterialet jeg la fram i går»

  Jeg har aldri benektet tallene fra undersøkelsen. Men her har man altså pratet med 45 tidligere studenter, og du har selv sagt de er avhoppere. At prosenttallene dine på noe tidspunkt har vært korrekt (93% av ALLE Livets Ord studenter fikk angst) har jeg stilt spørsmål med.

  Og ikke minst: Din spekulative måte å fremstille dette på.

  Enkelttilfeller du kjenner kan jeg ikke ta stilling til.

  Alt jeg skriver i #84 bør ikke være nytt for deg. Det står i artikkelen fra psykiskhelse.no alt sammen. Når forskerne selv sier at tallene er for gamle er det uansvarlig å ikke fremheve det når du gjentar funnene deres.

  Du bør kanskje ta inn over deg at flere her sier det virker som om du er ute etter å ‘ta’ et større utvalg kristne organisasjoner.

  Det er patetisk å angripe andre for fordommer mot muslimer og selv spy ut fordommer og hatske angrep mot kristne.

 90. MariaMariaOslo mai 30, 2006 kl. 10:42 pm #

  #75

  jeg ser ikke forskjell på hjernevasking innen religion – la det være seg koranen i islam, bibelen for Jehovas vitne og Livets Ord med flere, Scientologi etc. På grunn av hjernevaskingen innen islam dør det langt flere enn de som får psykiske lidelser innen Livets Ord – for eksempel.

  Og, når du nå «hetser» en religion og et menighetssamfunn så er du jo ikke rasist likevel, ikke sant? :o) selv ikke fordi det er en «hvit religion» altså.

  Skal se på linken etterhvert. Ha en fortsatt hyggelig kveld, Starlett

 91. elia mai 30, 2006 kl. 11:02 pm #

  #89: MariaMariaOslo
  #75: Starlett

  Hjernevasking er faglig omdiskutert om det er mulig.

  Isåfall er det et torturredskap, ikke noe som praktiseres i noen av disse trossamfunnene.

  Den ‘daglige’ bruken av ordet er feil, og forøvrig stort sett brukt for å rakke ned på andre.

 92. Starlett mai 31, 2006 kl. 12:03 am #

  #88

  Jeg tror ikke du helt har forstått hva jeg prøver å si.

  Eller vil forstå.

  Eller så har jeg et kommunikasjonsproblem.

  Jeg sier gang på gang at ALLE lukkede sekter fra ALLE slags trossamfunn er farlige.

  SAMTIDIG sier jeg at av disse sektene som jeg advarer mot, mener jeg at Levende Ord er den som har mest makt.

  Mest politisk makt.

  Ikke minst pga samrøre med Magazinet, Visjon Norge og FrP.

  En uhellig og farlig blanding etter mitt syn.

  Visjon Norges syn på forholdet mellom jøder og palestinere er mildt sagt oppsiktsvekkende.

 93. Starlett mai 31, 2006 kl. 12:07 am #

  #88

  Det er ikke usannsynlig at jeg kommer til å skrive politiske blogger om denne samrøren, men _denne_ gange var det de unges bekymringsfulle situasjon jeg ville sette søkelyset mot.

  Om du ikke vil erkjenne at det er svært mange som trenger hjelp og ikke føler nestekjærlighet med dem, så forteller det ganske mye om din kristendomsforståelse, synes jeg.

  Og det synes å være et generelt problem i mange kristenkarismatiske miljøer.

  Dessverre!

 94. Starlett mai 31, 2006 kl. 12:10 am #

  #89

  Begriper ikke hva du vil fram til her.

  Jeg snakker om ungdom i NØD, maria, ikke om rasisme.

 95. Starlett mai 31, 2006 kl. 12:17 am #

  #87

  Jeg snakker om mennesker som har fått alvorlige psykiske lidelser etter å ha vært del av lukkede manipulerende sekter, bl.a Livets Ord og Levende Ord.

  Jeg skal ikke her føre noen religionspolemikk, bare konstatere at kristenheten som sådann ikke tilhører sekten Levende Ord, men jeg går ut fra de likevel opplever Guds ord som levende.

 96. SymfoniH mai 31, 2006 kl. 1:14 am #

  God kveld igjen. Er innom for en «rekognosering»
  før æ hoppe i bell`n,- spennende debatt med mange vinklinger.
  Jeg ser at du Starlett nevner litt VisjonNorge, og det ser ut for meg som om du blir skremt av deres syn på Midt-Østen-problematikken.
  Hvorfor det? La dem prate i vei, det må faktisk til for å balansere en ellers temmelig ensidig konflikt-informasjon. Vi kan ikke ha det slik at så lenge det finnes flere måter å se en sak på, er det likevel bare den mest allment godkjente som får uttale seg.
  Det er av aller største viktighet at også Israels side av saken blir kringkastet.
  Udiskutabelt. Etter min mening. Og mange andres også, forhåpentligvis.
  Hvis ikke blir det regelrett manipulering av det norske folk (siden vi bor i Norge), og det har fått pågå i alt for mange år allerede.

  Vi trenger Visjon Norge. Også:)

 97. Starlett mai 31, 2006 kl. 1:27 am #

  #95

  Jeg er enig i at vi trenger å se alle saker fra flere sider.

  men nå er det jo Hamas som får mest kritikk i mediene, ikke Israel.

  For å si det helt klart:

  Jeg ønsker meg en fred i Midt-Østen som skal bli god og trygg både for israelere og palestinere.
  Forresten så vil jeg si at selv om du og jeg nok ikke er helt enige i alt, så ser jeg på din blogg at vi har noe _viktig_ felles:

  Vi er glade i dyr, elsker katter, og er opptatt av dyrenes velferd. :o)

 98. Starlett mai 31, 2006 kl. 8:30 am #

  #90
  elia
  Jeg tar til etterretning at _du_ mener at ordet «hjernevask» henviser til et torturredskap, men tror jeg er på relativ trygg grunn når jeg sier at det er en definisjon av ordet som har svært liten utbredelse.

  Hjernevask kan naturligvis oppfattes som en form for psykisk tortur, – og det er nettopp det slike sekter gjør.

  Selvfølgelig LIKER jeg ikke at folk blir utsatt for hjernevasking. Jeg ønsker at folk skal kunne tenke fritt og selvstendig.

 99. elia mai 31, 2006 kl. 9:07 am #

  #91 Starlett

  Jeg sier gang på gang at ALLE lukkede sekter fra ALLE slags trossamfunn er farlige.

  Men stempler Livets Ord med bakgrunn i en foreldet undersøkelse.

  Og trekker dette over på Levende Ord (som nok ikke er en ‘lukket sekt’). Altså bruker du en foreldet undersøkelse, fra en annen menighet, i et annet land, uten direkte tilknytning til å dømme Levende Ord.

  Poenget du visstnok prøver å få frem forsvinner i spekulativ bruk av undersøkelser og mengder av fordommer mot kristne grupper.


  Ikke minst pga samrøre med Magazinet, Visjon Norge og FrP.

  Altså er det et par tusen kristne i Levende Ord som styrer FrP? Javel.
  Og det er altså et forferdelig samrøre at folk tar demokratiske valg og stemmer på de partiene som kjemper for det de tror på. Javel.
  Jeg ser ikke TVN, men om de mener det samme som de fleste andre på såkalt kristen høyreside mener er det lite oppsiktsvekkende. De er like ubalanserte som SV og bare litt mer ubalanserte enn NRK…


  Om du ikke vil erkjenne at det er svært mange som trenger hjelp og ikke føler nestekjærlighet med dem,

  Jeg har ingen problemer med å erkjenne at det er en del mennesker som har vært innom karismatiske menigheter som trenger hjelp senere. Dette betyr ikke nødvendigvis alltid at det er menigheten som er skyld i dette – kanskje tiltrekker disse menighetene seg litt flere ustabile mennesker.

  Det er du som drar alt for kjappe konklusjoner, med en tydelig basis i forakt for noen kristne grupperinger.

  Jeg har tatt tak i det – at du bygger hele din argumentasjon her på antagelser, en foreldet undersøkelse og en artikkel fra psykiskhelse.no som omhandler ekstreme sekter som Jehovas VItner, Moon og Scientologi – og ikke Levende Ord!

  At du fremdeles ikke har fått med deg at cc og jeg har påpekt at ditt grunnlag her er dårlig, men samtidig påpekt at trosbevegelsen har en del utfordringer på dette området (f.eks #17)

  Men dine hatske angrep mot disse organisasjonene er jeg ikke med på.

  Ang «hjernevask» trekker jeg frem at du og MMO har en dagligdags bruk av ordet, som ikke har noe med tradisjonell bruk av ordet hjernevask å gjøre.

 100. Starlett mai 31, 2006 kl. 9:36 am #

  #99
  elia
  Jeg er enig med deg i at sekter som Jehovas Vitner, Moon og Scientologi er mye mer ekstreme enn levende ord. Og sikkert sekter fra de andre verdensreligionene,
  Ingen tvil om det! Og jeg anser det som sannsynlig at jeg vil omtale noen av dem før eller senere. Stoff har jeg nok av.

  Jeg er glad for st levende Ord ser utfordringen når det gjelder unge menneskers psykiske helse, det er veldig bra! :o)

  Jeg håper menigheten også setter inn sterke hjelpetiltak her. Jeg er også glad for at det ikke fokuseres så mye på demonologi.

  Hvis du ikke ser på Visjon Norge, tror jeg ikke det er lurt å gjøre seg opp noen mening om kanalen. Å sammenligne denne meget spesielle kanalen, som heldigvis svært få ser på, med NRK kan jeg rett og slett ikke ta på alvor. Det blir for dumt.

  Jeg _hater_ ikke levende Ord og naturligvis heller ikke dem som er med i denne menigheten.

  Men jeg bruker min ytringsfrihet til å si at jeg er _uenig_ med dem, – og det er en helt annen sak.

 101. elia mai 31, 2006 kl. 9:40 am #

  #99: Starlett

  Hvis du ikke ser på Visjon Norge, tror jeg ikke det er lurt å gjøre seg opp noen mening om kanalen.

  Vel, jeg kjenner til folka bak. TVN har forøvrig mye sterkere link til Norge I Dag enn til Magazinet.

  Og den Israel-Palestina dekningen som finnes i Norge I Dag er den ‘vanlige’ i den delen av kristenverden. Og nok den samme som TVN fremmer.

  Og da er de bare litt mer ekstreme enn NRK, som vrir sin dekning til fordel for palestinerne.

  Det finnes ikke objektive medier.

 102. Starlett mai 31, 2006 kl. 10:26 am #

  #100
  elia
  Det er noe jeg ikke forstår her.

  Du sier TVN – det er jo en annen kanal,( TV Norge)

  Mener du TVN eller mener du kanalen Visjon Norge?

 103. Starlett mai 31, 2006 kl. 10:44 am #

  #100
  elia

  «Og den Israel-Palestina dekningen som finnes i Norge I Dag er den ‘vanlige’ i den delen av kristenverden. Og nok den samme som TVN fremmer.

  Og da er de bare litt mer ekstreme enn NRK, som vrir sin dekning til fordel for palestinerne»

  Skjønner ikke dette med TVN.
  Jeg aner ikke hva de sier, for jeg ser ikke nyheter på TVN, som jeg tror for det meste sender såpeserier, som jeg heller ikke ser på.

  Hvordan kan du si at NRK vrir sin dekning til fordel for Palestina? Jeg som befinner meg i noreg, og faktisk serpå NRK, (men hører mest på NRks radiokanaler), er ikke enig i denne virkeligsbeskrivelsen.

  Jeg synes NRK er for lite israelkritiske, men forøvrig er selvsagt NRK den eneste kvalitetskanalen i Norge.

  For sikkerhets skyld: kringkastnings-sjef Bernander er høyremann med oppvekst i USA.

 104. elia mai 31, 2006 kl. 11:14 am #

  #101: Jeg snakker selvfølgelig om TV Visjon Norge, som jeg her har forkortet TVN, men skal heller forkorte VN…


  Jeg som befinner meg i noreg, og faktisk serpå NRK,

  Jeg har vært tilbake i Norge siden 17.mai, og har også mange års erfaring med tv-titting på NRK. Kanalen som kalte palestinske terrorister for aksjonister en periode.


  Jeg synes NRK er for lite israelkritiske

  Lite overraskende, da du tidligere har fremmet et syn på den konflikten på linje med SV og LO, mens NRK er noe mer nøytrale.

  SVs syn på konflikten der nede er like ekstrem som hva VN (sannsynligvis) fremmer.

  Jeg liker ingen av dem.

 105. Starlett mai 31, 2006 kl. 1:32 pm #

  #103
  elia

  Velkommen tilbake til gamlelandet. :o)

  Jeg kan forøvrig fortelle deg at jeg riktignok er medlem i et politisk parti, men det er ikke SV.

  Derimot er jeg et middels aktivt medlem i Arbeiderpartiet, ganske frittgående eksemplar av arten, siden jeg slett ikke er helt på linje med partiet i alt.

  I utenrikspolitikken og innvandringspolitikken befinner jeg meg definitivt på partiets venstre fløy.

  Synes Bjarne Håkon Hanssen er altfor restriktiv i forhold til innvandrere, og håper at ikke en eneste MUF blir sendt tilbake til Irak.

  Betryggende å høre at du ikke liker VN!

 106. Miz_666 mai 31, 2006 kl. 3:01 pm #

  Hei jeg skal bare legge til at det var et veldig bra innleg og responsene har vært mange=)

 107. Starlett mai 31, 2006 kl. 4:26 pm #

  #105
  Miz_66

  Takk skal du ha! Det setter jeg pris på!:o)

  Og jeg vil legge til at jeg er imponert over din innsats i homodebatten vi nettopp har deltatt i.

  Kjempesterkt jobba!:)

  Jeg tror man må være ganske hjernevasket for å ha et sånt fordømmende syn på homofile.
  Slik som de har både i Livets ord og i alle disse sektene.

  (Håper du trives over there) 😉

  Klem

 108. takeshi saitoh juli 21, 2007 kl. 2:39 am #

  Starlett,

  Jeg kom tilfeldigvis bort i et innlegg skrevet av Johannes til deg den 29. mai. Han avsluttet saa fint med aa si » Gud velsigne deg». Hva betyr ordet «velsigne» egentlig? Vil jehova vakte over deg siden denne Johannes ber ham om det? Vil fattern, soennen og spoekelsen gi deg evig liv bare for at Johannes ber om det? Det er i hvert fall ingen mangel paa selvtillit hos denne mannen. Han ser vel seg selv som representant for disse gud og ondene. Jeg skal banne paa at han driver med hokus bokus og med disse voodoodukkene han ogsaa.

 109. Starlett juli 21, 2007 kl. 5:01 pm #

  Det betyr vel at han ønsker at den Gud han tror på skal beskytte og bevare meg. Jeg kan prøve å finne ut den eksakte betydning av ordet.

  Men Johannes er ikke Jehovas vitme. Han er katolikk. Det vet jeg helt sikkert.

  (Jeg er så glad hver gang jeg ser deg på pletten og skal svare på alt. Morsomt å diskutere med deg. men det går litt sakte nå i sommer.)

 110. Liljerød oktober 28, 2007 kl. 6:45 pm #

  Fryktelig!
  Kan man ikke stoppe sånne forferdelige sekter med loven i hånd?

 111. SissyFoss oktober 28, 2007 kl. 9:17 pm #

  De undersøkelsene du refererte til var sterk kost. Hun som intervjuet er en ergoterapeut som ha jobbet i psykiatrien og mannen er lege. De ønsket å starte et sted med terapi og forskning på personer som hadde kommet seg ut av sekter.

  Er det spesielt stressende og traumatisk å komme seg ut av sekter. Det kan se slik ut på denne undersøkelsen du refererer til.

 112. Starlett oktober 29, 2007 kl. 3:44 pm #

  Jeg tror ikke man per i dag kan gjøre det, men jeg mener absolutt atbåde naboer, lærere, leger, psykologer og politikere må bli denne problemstillingen mer bevisst, og virkelig jobbe hardt for at så mange unge skal slippe å oppleve slike sterke traumer, traumer som i verste fall fører til selvdrap.
  Levende Ord er en av sektene som det er vanskelig å komme seg ut av, men det finnes mange flere.

 113. Smultron oktober 29, 2007 kl. 3:52 pm #

  Jeg har ingen spesiell kjennskap til Livets ord, men gjennom jobben min har jeg erfart at folk som tilhører / har tilhørt andre sekter har tilsvarende og store problemer. Flott at du setter fokus på dette!

 114. Starlett oktober 29, 2007 kl. 6:07 pm #

  Hei SissyFoss, og velkommen på bloggen min!
  Ja, det er sterk kost.

  Av kommentaren din får jeg en følelse av at du kjenner til ergoterapeuten og legen. Det var interessant.
  Vet du noe mer om deres planer?

  Jeg håper de får realiiser planene om å starte et sted med forskning og terapi for å komme seg ut av sekter. Det er nødvendig med flere slike terapitilbud.

  Ja, det er dessverre veldig traumatisk for mange å komme seg ut av sekter. Det har jeg sett på nært hold, både på folk jeg kjenner og i yrket mitt som pedagog, og jeg har også lest mye om dette.

  I Norge vil jeg si at Levende Ord, underbruket til Ulf Ekmans ekstremkarismatiske Livets Ord, er spesielt vanskelig, men det er en hel rekke mindre kjente sekter som man kan bli fanget opp og hjernevasket i.

  F.eks kan det være svært vanskelig å løsrive seg fra Jehovas vitner, for den som melder seg ut, blir oppfattet som «død» av familie og venner, så derfor mister vedkommende nettverket sitt også.

  Det samme er tilfelle med Guds menighet av de siste dagers hellige og med en annen sekt, som riktignok ikke er kristen, men etter mitt syn svært farlig, nemlig scientologene.Her har jo også medlemmene ofte lånt mange penger for å delta på disse kursene som scientologene tilbyr, og kommer ofte i bunnløs gjeld som selvfølgelig blir et stort tilleggsproblem og forsterker de psykiske traumene.

  Forøvrig kjenner jeg til en del læstadianerbarn, (ungdom) som heller ikke har det lett.
  De ønsker ikke å leve så vanvittig strengt som foreldrene forlanger og mange får store identitetsproblemer av den grunn.
  Jeg kjenner mange som har brutt med læren til foreldrene, og det har til dels vært svært smertefullt.

  Så bør man jo også ha øye for at det skjer ganske mye innen den vanlige norske statskirke, mye som er fortiet, men likevel en realitet.
  Da tenker jeg mest på overgrep, strenge straffereaksjoner og incest.

  (Den man elsker, straffer man.)

 115. Starlett november 18, 2007 kl. 10:01 pm #

  Hei Smultron, og velkommen på bloggen min!

  Det var interessant å høre at du har erfaring med mennesker som har tilhørt forskjellige sekter.

  Ja, jeg har også erfaring med at flere for store problemer, og når jeg i dette innlegget legger stort fokus på Livets Ord i Uppsala med sin norske avlegger Levende Ord., så betyr det ikke at jeg ikke er klar over problemene i mange andre sekter.

  Men det skjer mye som jeg er redd i det karismatiske kristen-Norge nå, og det er kan hende sterkest representert i Levende ord, fordi det er en kommersiell sekt i sterk fremgang, ledet av sterke og svært trangsynte Ulf Ekman i Sverige, og med bla avisa Magazinet og TV-kanalen Visjon Norge som norske aktører.
  Jeg kommer nok til å skrive mer om disse problemene senere.

  (Beklager sent svar. Dårlig internett-tilgang for tiden og det at jeg ikke så kommentaren før må ta skylda.)

 116. BurnieBerit juni 14, 2009 kl. 6:09 pm #

  Høhø, nå har du reposta 😀

  Svar: Hehe, ja, jeg har nok det. Enkelte ting trenger man å bli minnet på om stadig. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: