Starletts hyllest til Martin Luther KING og Rosa PARKS.

15 jan

15. januar 2007 var det 78 år siden baptisten og menneskerettighetsforkjemperen Martin Luther King ble født i Atlanta , Georgia. Hans far var baptistprest, og Martin valgte samme livsvei. I 1948 gikk han ut av college, og i 1955 fikk han professorgrad i Boston.

Martin Luther King var en kristen som IKKE var så opptatt av det metafysiske og livet etter døden, men som først og fremst la vekt på at kristendommen skulle representere en forsonende kjærlighet, og at menneskene skulle leve i solidaritet med hverandre. I sitt virke gjennomførte han en konsekvent ikkevoldslinje akkurat som han mente Jesus hadde gjort, men han hentet også inspirasjon fra Mahatma Gandhi. I dag kjenner vi ham som den viktigste personen bak opphevelsen av raseskillelovene i USA på 60-tallet.

På denne tiden var segregeringen i USA hard, særlig i sørstatene, der svarte og hvite levde adskilte liv.Første desember 1955 nektet menneskeretts-forkjemperen Rosa Parks , (bildet), å reise seg på bussen for en hvit mann. Om henne kan du lese mer her. Hun ble fengslet for sin handling,  Nå var folk lei av byens raselover, og Martin Luther King, som da var relativt ukjent utenfor lokalmiljøet, ble valgt til å organisere motstanden mot raselovene i Montgomery. Bussene ble boikottet i 381 dager.Mange busser ble stående helt til regelen om segregering på offentlige busser ble fjernet. Dette markerte begynnelsen på Martin Luther Kings arbeid for menneskerettighetene.

Han er berømt for sitt store arbeid for et USA uten raseskiller, og for sin  absolutte ikke-vold-linje, selv når han så sine svarte brødre og søstre bli stygt diskriminert og skånselsløst utnyttet.

Hans tale «I HAVE A DREAM» er blitt stående i historien. Den holdt han på Lincoln Memorial i Washington DC for over 200 000 tilhørere den 28. august 1963.

Her er et utdrag fra talen:

Så jeg sier til dere, mine venner, at jeg tross dagens og morgendagens problemer har en drøm.
Det er en drøm med dype røtter i den amerikanske drømmen om at denne nasjon en dag skal reise seg og leve ut den innerste betydning i sin overbevisning som vi alle holder for en selvfølgelighet: at alle mennesker er skapt med lik verdi.Jeg har en drøm om at en dag skal tidligere slaver og tidligere slaveeiere sitte sammen rundt brorskapets bord på Georgias røde fjell.

Jeg har en drøm om at en dag, vil til og med staten Mississippi, en stat som visner i urettferdighet og hat, at den skal forvandles til en oase av frihet og rettferdighet.
Jeg har en drøm om at mine fire små barn en dag skal leve i et land, der de ikke vurderes etter fargen på deres hud, men etter sin karakter.
Jeg har en drøm om at en dag, nede i Alabama med sine hatske rasister, og med en guvernørs lepper som drypper av ord som middelvei og bortforklaring, en dag skal små svarte gutter og små svarte jenter skal kunne ta hendene på små hvite gutter og små hvite jenter som søstrer og brødre her i Alabama.

Med denne trøst kommer vi til å kunne arbeide sammen, be sammen, streve sammen, bli satt i fengsel sammen, stå opp for friheten sammen, med vissheten at en dag kommer vi til å bli fri.

Så la frihetens klokker lyde fra de mektige fjell i staten New York.
La frihetens klokker lyde fra knausene i Alleghennierna i Pennsylvania.
La friheten ringes ut fra snødekte fjelltopper i Colorado.
La friheten ringes ut fra de bølgende høyder i California.
Men ikke bare der.
La friheten lyde fra Stone Mountain i Tennessee.
La friheten lyde fra hver berg og ås i Mississippi, fra hvert høydedrag, la frihetens klokker lyde.
Og når vi lar frihetens klokker lyde, når vi lar dem lyde fra hver by og bygd, fra hver region og stat, da kommer vi nærmere den dag når alle Guds barn – svarte menn og hvite menn, jøder og kristne, katolikker og protestanter – kan ta hverandres hender og stemme i ordene i en gammel negro spiritual: «Free at last! free at last! thank God Almighty, we are free at last!»

 

I 1964 fikk Martin Luther King Nobels Fredspris, og i 1968 ble han drept av en snikskytter i Memphis, forøvrig samme år som Robert Kennedy ble myrdet. Hadde USA gått en annen vei om disse to menneskerettsforkjemperne hadde fått leve videre og fortsette sin gjerning?

Martin Luther King er et enkelmenneske som ruver i historien og som viser at det nytter. Vi kan nok ikke si at det ikke finnes forskjell på levevilkårene mellom svarte og hvite i USA i dag, men de svartes liv er vesensforskjellig fra tiden før de svarte, med Rosa Parks og Martin Luther King i spissen, reiste seg, og de har nå likhet for loven.

Mitt drøm og mitt håp er at også asiatene, afrikanerne og alle som nå lever i fattige og uverdige kår, som er Aids-syke og lider av andre sykdommer som lett kunne ha blitt helbredet i Europa, og de som blir angrepet av vestlig militærmakt, skal kunne reise seg til samme verdighet som afroamerikanerne nå kan.

I dag vil jeg hylle Martin Luther King og Rosa Parks!

Reklame

253 kommentar til “Starletts hyllest til Martin Luther KING og Rosa PARKS.”

 1. Artemisia januar 15, 2007 kl. 11:53 pm #

  Flott hyllest til en salig betydningsfull mann! 🙂 Fin uke til deg også, Starlett.

 2. KONGLOMERATEN januar 16, 2007 kl. 12:03 am #

  Ja, dette var en stor friheltshelt Starlett, og vi trenger alle slags helter og forbilder så veldig.

  Det er alfor mange antihelter og dårlige forbilder som forfører og forblinder folk idag.

  Så jeg reiser meg så gjerne, og hyller Martin Luther King og Rosa Parks!

 3. Starlett januar 16, 2007 kl. 12:07 am #

  #1 Kommentar fra Artemisia:

  Hei Artemisia,

  Ja, han hadde virkelig stor betydning. Tenk så forandret vilkårene for de svarte i USA er blitt de siste 40 årene og på hvordan det var før Martin Luther King, Rosa Parks og andre reiste seg mot overmakten og segregeringen.

  Ha en fin uke! 🙂

 4. Lars_Larsen januar 16, 2007 kl. 12:13 am #

  All ære til Martin Luther King og Rosa Parks, de medvirket i høy grad til at den offisielle raseskillepolitikken opphørte. Den lovende og fredelige kompromisslinjen på 60-tallet var i ferd med å føre fram til Luthers drøm.

  Men tragisk nok førte drapene på Martin Luther King og andre av datidens borgerrettsforkjempere til at mindre ærefulle aktører etterhvert kom inn på banen. Man slo inn på en isolasjons- og konfrontasjonslinje som de svarte stort sett har tapt på i ettertid

 5. Starlett januar 16, 2007 kl. 12:15 am #

  #2 Kommentar fra KONGLOMERATEN:

  Ja, han var virkelig en stor frihetshelt og et forbilde. Vi hadde hatt bruk for noen av hans støpning i Midt-Østen og Afrika nå.

  Fint at du reiser deg og hyller Martin Luther King og Rosa Parks. Hun var en tøff dame, og jeg har en link til henne i innlegget mitt.

  Ha en flott uke i Vestfold! 🙂

 6. Starlett januar 16, 2007 kl. 12:26 am #

  #4 Kommentar fra Lars_Larsen:

  Hei Lars,

  Ja, HER er vi helt på linje! 🙂
  Og det er sant: Alt var veldig lovende i siste del av 60-tallet.
  Uansett så har jo den svarte befolkning det helt annerledes enn den hadde det før borgerrettsforkjempernes innsats.

  Du sier:
  ————
  Men tragisk nok førte drapene på Martin Luther King og andre av datidens borgerrettsforkjempere til at mindre ærefulle aktører etterhvert kom inn på banen.
  ——–
  Jeg lurer på om du har noen bestemte i tankene. Jeg husker ikke om jeg skrev det i innlegget mitt, men Robert kennedy ble jo myrdet samme år, og han kjempet jo også for menneskerettighetene. Mye tyder vel på at han hadde blitt president om han hadde fått leve. Kanskje hadde ikke bare de svarte fått det bedre da, men kanskje hadde også utviklinga i Vietnam gått annerledes, og vi hadde muligens fått mindre klasseskiller enn man ser i USA i dag.
  Og kanskje en annerledes utenrikspolitikk, også i dag. (Det er lov å drømme og fabulere om en bedre verden.)
  ———–
  Man slo inn på en isolasjons- og konfrontasjonslinje som de svarte stort sett har tapt på i ettertid
  ——

  Jeg lurer på hva du har i tankene her?

 7. Lars_Larsen januar 16, 2007 kl. 12:48 am #

  #6 Kommentar fra Starlett:

  Black Panthers, Nation of islam (Uff, disse muslimene)og avarter av disse som enten sto eller utviklet seg til å stå rimelig langt fra Martin Luther King og Rosa Parks ikkevoldelige og forsonende linje.

 8. Lejon januar 16, 2007 kl. 12:52 am #

  Flott, Starlett! 🙂
  Og den plakaten av Martin Luther King Jr. har jeg faktisk hengende på rommet mitt i England!

  Lejon

 9. Per januar 16, 2007 kl. 1:00 am #

  Glem ikke at negrene får mye strengere fengselsstraffer og blir dømt til døden mye oftere enn hvite!

 10. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:05 am #

  #7 Kommentar fra Lars_Larsen:

  Jo, det kan du si. Jeg trodde egentlig du ville nevne HVITE amerikanere som gjorde livet vanskeligere for svarte.

  (Islam forbigår jeg foreløpig i stillhet her. Synes ikke det er så relevant på dette blogginnlegget.)

  Jeg står for den ikkevoldelige linje, men jeg kan likevel FORSTÅ at folk som er trengt inn i et hjørne biter fra seg med andre metoder.

  Uansett var det veldig synd at både Martin Luther King og Robert Kennedy ble myrdet i 1968.

  Og DET kan du ikke beskylde afroamerikanerne for å stå bak!

 11. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:13 am #

  #8 Kommentar fra Lejon:

  Hei Lejon,

  Takk for hyggelig tilbakemelding!
  Siden du har den plakaten hengende på rommet ditt, går jeg ut fra at du er en beundrer av Martin Luther King.

  Der har vi noe felles. 🙂

  Leste forresten det siste innlegget ditt, veldig godt synes jeg det var, og jeg kjente meg godt igjen i dine beskrivelser.

 12. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:17 am #

  #9 Kommentar fra Per:

  Det har du helt rett i. De juris har svarte og hvite samme rettigheter i USA, men de facto er det ennå forskjell, det skal man ikke underslå.

  Likevel var livet FØR Martin Luther King mye hardere for afroamerikanerne, og segregeringslovene i sør var virkelig uverdige.

  Jeg lurer på om USAs svarte befolkning hadde fått det bedre om de seirende Nord-statene hadde ført en annen politikk mot Sør-statene etter borgerkrigen.
  Denne politikken ble det de svarte som måtte betale for.

 13. Blåmann januar 16, 2007 kl. 1:22 am #

  Jeg beundrer Martin Luther King. Han var en flott fyr og gjorde en stor jobb.

  Men det er mange fattige svarte i USA fremdeles, så jobben er ikke gjort.Rosa Parks er død.

 14. Skeptiker januar 16, 2007 kl. 1:25 am #

  Martin Luther King var en bra fyr, men du må slutte å blande Afrika og Asia inn i det. Det er dumt å lese om vestlig militærmakt og andre ting. Hold deg til saken!

 15. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:28 am #

  #13 Kommentar fra Blåmann:

  Hei Blåmann og velkommen på bloggen min! 🙂

  (Tror ikke jeg har sett deg før.)

  Ja, det er ennå mange fattige i USA, men takket være Martin Luther Kings innsats er forholdene blitt vesentlig bedre.

  Og jeg vet at Rosa Parks er død, men det er ikke så lenge siden, så hun fikk et langt og godt liv.

 16. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:37 am #

  #14 Kommentar fra Skeptiker

  Som bloggeier har jeg det privilegium å skrive hva jeg vil i innleggene mine så lenge de ikke bryter med VGs regelverk, og jeg synes det er helt naturlig å sammenligne afroamerikanernes kår med forholdene mange på jorda lever under i dag.

  Det må være lov å drømme om at de også skal få leve verdige og gode liv, uansett hudfarge, religion eller kultur, ikke sant?

 17. nalleballe januar 16, 2007 kl. 2:02 am #

  «Hadde USA gått en annen vei om disse to menneskerettsforkjemperne hadde fått leve videre og fortsette sin gjerning?»

  Martin Luther King er mer kjent enn Norge, Sverige og Danmark til sammen. Det er kanskje svakt av meg at jeg ikke visste at han ble skutt. Men han er ikke så betydningsfull for oppstanden mot raselovene, som er sjukt å tenke på. En annen kunne påtatt seg jobben for eksempel.

  Du skrev:
  «Nå var folk lei av byens raselover, og Martin Luther King, som da var relativt ukjent utenfor lokalmiljøet, ble valgt til å organisere motstanden mot raselovene i Montgomery.»

  Derfor tror jeg ikke menneskerettighetene hadde vært annerledes. Ingen vet noe sikkert der.

 18. Starlett januar 16, 2007 kl. 2:13 am #

  #17 Kommentar fra nalleballe

  Nei, jeg synes ikke det er svakt av deg. Du er tross alt noen år yngre enn jeg. 🙂

  OG har et annet fagfelt der _du_ er ekspert.

  Jeg fattet meg i korthet i innlegget mitt, for jeg vet av erfaring at blir det for langt, er det mange som faller fra i lesinga. men hvis du googler på Martin Luther King, vil du se at han spilte en BETYDELIG rolle i borgerrettskampene. Hans kamp STARTET i 1955, og siden holdt han utrettelig på til han ble skutt i 1968, altså 23 år senere. Disse årene har jeg bare berørt med harelabb.

  Talen I HAVE A DREAM er jo verdensberømt, og selv om nok andre jobbet for borgerrettighetene, var det få, eller ingen, som rakk Martin Luther King lenger enn til anklene. (for å spissformulere.)

  Han fikk jo også Nobels Fredspris i 1964 til tross for at han var svart og til tross for at han ikke var statsleder. det var ikke vanlig den gang, for å si det mildt.

  Og det var ikke uten grunn at nettopp Robert Kennedy og Martin Luther King ble skutt. De var en trussel mot den hvite overklassen.

  Forholdene for de svarte i sørstatene var svært dårlige før 1960.

 19. nalleballe januar 16, 2007 kl. 2:32 am #

  #18

  Hvilke konkret(e) fagfelt har du da?

  Det finnes ikke ord for hva den mannen har gjort. Jeg diskuterer ikke betydningen hans.

  Nå må jeg gi meg for i natt. 999 sidevisninger på 24 timer er svært uvanlig, og ny rekord for min blogg.

 20. Starlett januar 16, 2007 kl. 2:47 am #

  #19 Kommentar fra nalleballe:

  Filosofi, religion, språk, historie, musikk.

  Ja, han var en meget betydningsfull mann, det er sikkert. 🙂

  Jeg skal klikke meg inn hos deg, så blir det kanskje 1000 sidehenvisninger? 😉

  God natt og sov godt og takk for kveldens diskusjoner.
  Det kommer jo dager etter denne da vi kan diskutere videre.

 21. Rosa januar 16, 2007 kl. 3:01 am #

  Det er rart å tenke på at det var så urettferdig før. Martin Luther King er en helt.

 22. Starlett januar 16, 2007 kl. 3:09 am #

  #21 Kommentar fra Rosa:

  Jo, afroamerikanerne har fått det bedre i USA, selv om mye gjenstår, og Martin Lther King var en helt, men dessverre er det mange andre folkeslag som får føle USAs aggresivitet nå.

 23. Kid_Emo januar 16, 2007 kl. 3:14 am #

  Fin tekst for en god sak! En ting som er litt pinlig, men som slo meg da Rosa Parks døde, er at jeg hadde inntrykk av at bussprotesten fant sted langt tidligere enn i 1955. Det er trist å tenke på at tilstandene var slik for så kort tid siden, ikke minst med tanke på at dette var ETTER annen verdenskrig.

  Beklager at jeg ikke klarer å kommentere mer relevant eller overhodet interessant, det må være fordi jeg faktisk er litt trett. I alle fall, som alltid, vel talt!

 24. Jada januar 16, 2007 kl. 4:10 am #

  Du er nostaligisk, romantisk og sentimental. Typisk sosialistjente. Dette skjedde i en annen tid. Våkn opp!

 25. Rødtopp januar 16, 2007 kl. 4:18 am #

  Bra innlegg. Martin Luther King gjorde en god innsats, men jeg synes du skulle ha hatt mer kvinnepolitikk i innlegget og skrevet mer om Rosa Parks.

  Du burde vinkle innleggene dine mer på kvinnepolitikk!

 26. - januar 16, 2007 kl. 4:34 am #

  Du er spesialist på Venstrevridd propaganda.

 27. Kid_Emo januar 16, 2007 kl. 4:37 am #

  #24
  Såvidt jeg vet har Starlett skrevet om kvinnepolitikk, i det minste om feminisme i vid forstand, tidligere. En trenger strengt tatt ikke benytte enhver anledning til å flette inn feminisme, i alle fall dersom det i utgangspunktet ikke er veldig relevant for hovedtemaet, ettersom det vil avskrekke mange fra å bli mindre trangsynte. Dette handlet strengt tatt mest om Luther King, som seg hør og bør ettersom det er hans fødselsdag.

  Når det er sagt: Hipp hurra for alle som tar seg tid til å spre ordet om den unødvendige forskjellsbehandlingen en fortsatt føler på kroppen både i Norge og mindre kvinnepolitisk utviklede områder.

 28. - januar 16, 2007 kl. 4:48 am #

  #25 Kid_Emo

  Jeg er enig med deg og uenig med rødtoppen. Starlett skriver masse om kvinner, men hun trnger ikke skrive _bare_ om kvinner.

  #24 Jeg tror ikke at du leste alt som sto i linken om Rosa parks. _Det_ er absolutt kvinnepolitikk og dessuten politikk om de svarte og undertrykte.

  Starlett, du skriver alltid om undertrykte, så du må ikke ta deg nær av rødtoppen.

 29. Black januar 16, 2007 kl. 5:49 am #

  Den talen skulle alle barn og alle mennesker lære. Jeg fikk tårer i øynene da jeg leste den. Er selv black med familie i Alabama og kjenner historien.

  Takk Starlett. Dette gjorde godt selv om minnene er vonde.

 30. - januar 16, 2007 kl. 6:04 am #

  Hun Rosa parks var virkelig tøff. Det er artig å lære nye ting, men jeg tror de svarte har det like godt som de hvite nå.

 31. Johannes januar 16, 2007 kl. 6:25 am #

  God morgen!

  Jeg ble fyllt av glede da jeg leste din fortelling om Martin Luther King. Han gjorde mye for de svarte i Amerika og han var en sann kristen.
  Det er et skår i gleden at han var baptist, for jeg mener at gjendøpere ikke har forstått evangeliet. Men når man bor i Amerika, kan man unnskylde det meste. Han gjorde bare det hans oppvekst forlangte.

  Hovedsaken var at han forsto at det er _gjerninger_ som fører livet videre.

  Jeg ønsker deg en velsignet dag og håper at du snart vil besøke en av våre kirker.

  For uinnvidde: jeg snakker kun om katolske kirker. De andre kirkene er frukt som har falt langt fra stammen på treet.

 32. - januar 16, 2007 kl. 6:45 am #

  Jeg har ikke hørt om hun dama. Var hun viktig? Det er vel ikke all verden å bli sittende på en buss.

  Jeg er ikke rasist!

 33. Roteloftet januar 16, 2007 kl. 6:56 am #

  En flott hyllest, Starlett.

  Gikk og vandret rundt på Atlanta airport i Georgia noen timer høsten -99. Der kom jeg over en utstilling med Martin Luther King, med en god del bilder, og noen montere med klær, briller o.l.
  Det som slo meg der og da var hvor fysisk liten denne «store» mannen var.
  Han var ikke høye karen, men fikk utrettet mye. Synd han ble revet bort så brått. Han kunne nok utrettet mye mer. Ikke bare i USA…

  Ha en fin dag, Starlett.

 34. Erkebergenser januar 16, 2007 kl. 7:10 am #

  Flott hyllest til to mennesker som forandret verden. De er verd å minnes, og verd å sette opp som forbilder. Hvem er dagens Martin Luther King og Rosa Parks? Hva ville de to ha gjort i dagnes «trusselbilde»?

 35. Anomym januar 16, 2007 kl. 7:28 am #

  #27 Roteloftet og #28 Erkebergenser

  Jeg slutter meg til dere. Martin Luther King og Rosa Parks forandret USA.

  Flott innlegg, starlett!

 36. Sveinemannen januar 16, 2007 kl. 7:51 am #

  BRAVO, kjære Starlett! :o)

  Dette var en varm, klok og overbevisende hyllest av to viktige forkjempere for likestilling av de svarte, kan hende de to viktigste personene.

  Jeg beundrer dem.

  Dessuten la jeg merke til _din_ drøm: Drømmen om at alle mennesker i alle land kan få samme rettigheter og samme livsvilkår.

  Jeg deler denne drømmen din, men tror at det er lenge før den går i oppfyllelse,

 37. Gammeldags for dere januar 16, 2007 kl. 8:07 am #

  Jeg bryr meg ikke om at jeg ikke er politisk korrekt, men jeg mener det var galt at negrene fikk makt i Amerika.
  Livet var bedre og i samsvar med Guds vilje før negrene opphøyet seg til likestilte.

  Så jeg deltar ikke i hyllesten din starlett.
  Bryr du deg bare om underdogs?

 38. Sveinemannen januar 16, 2007 kl. 8:27 am #

  #30 Gammeldags for dere

  Dette er sludder og tøv. Det er utrolig at et opplyst menneske mener at hvite er bedere enn svarte. Jeg trodde ikke jeg skulle oppleve noe så tåpelig.

  Guds vilje?
  Jeg tror ikke på Gud, men jeg kan ikke forestille meg at en gud vil gjøre forskjell på folk utfra hudfarge.

  Du vil vel tilbake til slaveriet, du?

  Dette er noe av det verste jeg har sett på Starletts blogg, og der har jeg sett litt av hvert.

 39. Gammeldags for dere januar 16, 2007 kl. 8:49 am #

  #31 Sveinemannen

  Du er besatt av nye motetanker. Negre har_sin_plass og kan gjøre utmerket arbeid der, men de bør ikke få innflytelsesrike jobber.

  Jeg vet at det er politisk ukorrekt å si det i Norge, men jeg vil si som sant er.

 40. Afrodite januar 16, 2007 kl. 9:03 am #

  Jeg bryr meg ikke om hva han trodde på. Han gjorde en formidabel innsats og det gjorde Rosa Parks også.

  Jeg er med på hyllesten.

  Godt nyttår, starlett!

 41. - januar 16, 2007 kl. 9:42 am #

  Rosa Parks var en tøff dame. =)

 42. MorHubro januar 16, 2007 kl. 10:00 am #

  Starlett!

  Jeg støtter din kamp mot rasisme og MLK var en bra frontkjemper, men du _må_ ikke være så bløt at du bringer kristendom inn, for du er vel ikke overtroisk.

  Godt nyttår!

  Nå er arbeidslivet kommet i gang og utfordringene står i kø!

 43. Annemarit januar 16, 2007 kl. 10:40 am #

  #34 MorHubro

  Jeg tror på ditt hjerte for de svarte, men du bommer helt i kommentaren.

  Frontkjempere var norske nazister som kjempet for nazismen og mot demokrati under krigen.

  Martin Luther King var det _motsatte_ av frontkjemper.

  Jeg tror at du bare brukte ordet uten å tenke deg om fordi du hadde det travelt, for jeg tror at både du og jeg egentlig er enige med starlett.

  Joda, Martin Luther King var kristen, men du må ikke fordømme noen pga tro, og det som er viktig, er hva han gjorde.

  Jeg er fan av Martin Luther King.

 44. Sophie januar 16, 2007 kl. 10:58 am #

  Jeg støtter din hyllest og vil gjøre stas på både Rosa Parks og Martin Luther King.
  De gjorde mye godt for menneskeheten.

 45. ElGringo_7 januar 16, 2007 kl. 11:07 am #

  Heisann. Rene folkefesten dette her.
  Rosa Parks visste jeg ikke så mye om, men nå kan jeg jo lese litt.

  King (bra navn) fortjener en folkefest innimellom.
  Tenk om HAN hadde blitt President i USA?

  King ville aldri sendt de fattige til å drepe og dø i Vietnam.

 46. Starlett januar 16, 2007 kl. 11:07 am #

  Jeg er glad for at nettopp DETTE innlegget fikk mange til å skrive i løpet av natten, både innloggete bloggere og ukjente, og jeg skal svare alle i løpet av dagen.

  Jeg har ikke tid hele dagen, så det blir litt i rykk og napp, men jeg gleder meg til videre diskusjon. 🙂

 47. Starlett januar 16, 2007 kl. 11:16 am #

  #23 Kommentar fra Kid_Emo:

  Fint at du både likte teksten og saken. 🙂

  Du sier bl.a:
  ————-
  En ting som er litt pinlig, men som slo meg da Rosa Parks døde, er at jeg hadde inntrykk av at bussprotesten fant sted langt tidligere enn i 1955. Det er trist å tenke på at tilstandene var slik for så kort tid siden, ikke minst med tanke på at dette var ETTER annen verdenskrig.
  ———–

  NEI. det er ikke pinlig for DEG, men det er pinlig for det amerikanske samfunnet. Segregeringen var en del av «The american way of life».

  Heldigvis bar borgerrettsforkjempernes innsats frukter, og afroamerikanerne har det stort sett bedre enn svarte og asiater i andre land.

 48. Starlett januar 16, 2007 kl. 11:20 am #

  #24 Kommentar fra Jada:

  Vel, det er notert.

  Men mener du virkelig at man ikke kan lære noe av historien?

 49. Jada januar 16, 2007 kl. 11:23 am #

  Historien betyr ingenting. Det er nåtiden som teller.

  Våkn opp og stikk fingeren i jorda!

 50. Starlett januar 16, 2007 kl. 11:27 am #

  #25 Kommentar fra Rødtopp:

  Fint at du likte innleggget mitt.

  Politikk for fattige, syke og undertrykte mennesker er vel også politikk for kvinner?

 51. Starlett januar 16, 2007 kl. 11:33 am #

  #26 Kommentar fra : (ukjent)

  Mener du det? Og hva har det med saken å gjøre?

 52. Eivind januar 16, 2007 kl. 11:35 am #

  Ikke bry deg om tullinger! Jeg støtter deg.

 53. Starlett januar 16, 2007 kl. 11:41 am #

  #27 Kommentar fra Kid_Emo

  Tusen takk, både for støtte og en meget klok kommentar! 🙂

 54. MorHubro januar 16, 2007 kl. 11:47 am #

  #43 Annemarit

  Jeg tar selvkritikk for at jeg brukte feil ord. Det var en _grusom_ tabbe. Jeg er _sterk_ motstander av nazisme.

  Jeg liker ikke kristne heller, men jeg vet at det finnes _anstendige_ mennesker i de kristnes rekker, og Martin Luther King var en _førsteklasses_ mann som gjorde mye for de fargete i USA.

 55. Starlett januar 16, 2007 kl. 11:54 am #

  #28 Kommentar fra : (ukjent)
  #29 Kommentar fra Black:

  Tusen takk til dere begge for gode og varme ord. 🙂

 56. Andreas januar 16, 2007 kl. 12:12 pm #

  Jeg står i statskirka og er ikke baptist, men jeg likte innlegget likevel.

  Jeg liker Martin Luther King.

 57. Tormod januar 16, 2007 kl. 12:21 pm #

  En fin og verdig hyllest! Martin Luther King er en av de største heltene av forrige århundre. Hans død var tragisk, men arven etter ham lever fortsatt!

  Noe forsinket, men Godt nyttår! 🙂

  #24 og #26: Hvorfor i alle dager må motstand mot segregering være «venstrevridd»?

 58. Sveinemannen januar 16, 2007 kl. 12:43 pm #

  #57 Tormod
  Jeg er helt enig med deg. Martin Luther King var virkelig en helt, og arven etter ham lever evig.

  Dessuten er det uforståelig at noen mener at motstand mot segregering må være venstrevridd.

  Du kjenner kanskje ikke meg, men likevel vil jeg ønske deg Godt nyttår! 🙂

 59. Joppe januar 16, 2007 kl. 12:50 pm #

  Martin luther king er konge:) Jobben er ikke halvferdig engang, når det fortsatt finnes grunner til å stille seg over andre mennesker. hvorfor prøve å komme over når man kan stille seg ved siden? dette må vi bidra til med alle sammen… stå på!

 60. Lillemor januar 16, 2007 kl. 12:58 pm #

  Jeg hyller heltene fra borgerrettstiden! Det var fint at du visste når Martin Luther King ble født, slik at vi kan feire ham sammen. Jeg har ikke skrevet hos deg før, men jeg har lest de du skriver og jeg liker det veldig godt.

 61. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:10 pm #

  #30 Kommentar fra : (ukjent)

  Ja, Rosa Parks var tøff, flott og handlekraftig, men ennå er det nok ikke full likestilling mellom svarte og hvite i USA, selv om de har likhet for loven.

 62. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:13 pm #

  #31 Kommentar fra Johannes:

  Fint at du likte Martin Luther King. 🙂

  Og så blåser vi i hans konfesjon, ikke sant? 🙂

 63. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:15 pm #

  #32 Kommentar fra : (UKJENT)

  Sjekk lenken i innlegget mitt og google på navnet, så kan du lære mye om Rosa Parks. 🙂

 64. nemisverden januar 16, 2007 kl. 1:16 pm #

  Måtte verden fostre flere kvinner og menn av deres kaliber!!

 65. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:21 pm #

  #33 Kommentar fra Roteloftet:

  Heisann Roteloftet og hjertelig velkommen på bloggen mn! 🙂

  (Tror ikke du har vært her før.)

  Jeg synes det du skrev var så bra at jeg siterer et utdrag fra kommentaren:

  ————
  Gikk og vandret rundt på Atlanta airport i Georgia noen timer høsten -99. Der kom jeg over en utstilling med Martin Luther King, med en god del bilder, og noen montere med klær, briller o.l.
  Det som slo meg der og da var hvor fysisk liten denne «store» mannen var.
  Han var ikke høye karen, men fikk utrettet mye. Synd han ble revet bort så brått. Han kunne nok utrettet mye mer. Ikke bare i USA…
  ———-

  Ja, det er ikke den fysiske størrelsen som teller, og artig å høre om utstillingen.

  Jeg ønsker deg en fin dag, Roteloftet! 🙂

 66. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:28 pm #

  #34 Kommentar fra Erkebergenser:

  Hei Erkebergenser,

  Ja, du har rett i at disse to menneskene forandret verden.

  Du skriver:
  ——————
  De er verd å minnes, og verd å sette opp som forbilder.
  ————

  Helt SANT

  Så sier du:
  ———–
  Hvem er dagens Martin Luther King og Rosa Parks? Hva ville de to ha gjort i dagnes «trusselbilde»?

  ———–

  Ja, se det er tusenkronersspørsmålet. For det er ingen tvil om at verden trenger mennesker av deres kaliber, ikke minst i Afrika, Midt-Østen og Asia forøvrig.

 67. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:29 pm #

  #35 Kommentar fra Anomym:

  Hyggelig å lese. 🙂

 68. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:33 pm #

  #36 Kommentar fra Sveinemannen:

  Takk for ros! 🙂

  Jeg ser at vi har samme syn på hovedpersonene.

  Så sier du:
  —————
  Dessuten la jeg merke til _din_ drøm: Drømmen om at alle mennesker i alle land kan få samme rettigheter og samme livsvilkår.

  Jeg deler denne drømmen din, men tror at det er lenge før den går i oppfyllelse,

  ————–

  Ja, det er virkelig min drøm, men jeg tror det er langt fram, Bl.a må vestens mennesker kvitte seg med fordommene mot muslimer.

 69. Morten T januar 16, 2007 kl. 1:41 pm #

  Flott skrevet, Starlett! Og flott at du tar det opp dette nå. Jeg synes nemlig at jeg har merket i løpet av de siste årene at det har blitt mer og mer «lovlig» å ytre seg rasistisk, eller på grensen til rasistisk. Mange begynner gjerne en setning med: «Jeg er ikke rasist, MEN det må da være lov til å kritisere bla, bla, bla..», eller «Hvis man sier noe galt om DEM, så blir VI kalt rasister…». Derfor er det så flott å bli minnet på viktige historiske begivenheter og personer. Og å lære av dem. Martin Luther King var en stor mann med VISJONER om et bedre liv for alle, uavhengig av hvor man kom fra, og hvordan man så ut. Rosa Parks var en enestående modig person som beviste at også «den lille mann/kvinne» kan få stor symbolsk verdi, og verdi for andre mennesker, gjennom sine handlinger.

  Noe annet som er flott Starlett, er at du er så flink til å ta opp de STORE, VIKTIGE sakene. Og du har alltid et filantropisk og ydmykt utgangspunkt. Det er flott! I motsetning til noen andre bloggere som beklager seg over at ikke Egners «Vesle Hoa» er gangbart materiale lenger, som konstruerer konspirasjonsteorier om at «DE»( De mørke, skumle, med skjegg ) kommer og tar «OSS» ( Det hvite Herrefolket ), og som har et nesten narssistisk syn på seg selv og sine skriverier. Ikke er de noe særlig til å opprettholde ytringsfriheten på sin egen blogg heller, på tross av at de selvsamme bloggerene var rasende når noen vil stoppe publiseringen av karikaturene av profeten Muhammed.

  Til slutt: Her er noen flotte ord av et annet fantastisk menneske:

  «Når vi ser på vår utvikling som individer, konsentrer vi oss gjerne om ytre faktorer som sosial posisjon, innflytelse, popularitet, rikdom og utdannelse. Men indre faktorer kan være langt viktigere når vi skal vurdere vår utvikling som mennesker: ærlighet, oppriktighet, enkelhet, ydmykhet, renhet, sjenerøsitet, fravær av forfengelighet, villighet til å hjelpe våre medmennesker. Kvaliteter som enhver sjel kan oppnå.»

  Mannen som skrev det heter Nelson Mandela.

  Stå På, Starlett! 🙂

 70. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:41 pm #

  #37 Kommentar fra Gammeldags for dere:

  Vel, vel, svarte er underlagt og underlegne hvite.

  Så vet vi det.

  Dvs vi vet at DU lever i denne villfarelsen.

 71. Sissel januar 16, 2007 kl. 1:43 pm #

  Jeg tror at den hvite rase er overlegen. Alt tyder på det.

 72. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:51 pm #

  #38 Kommentar fra Sveinemannen:

  Jeg er enig med deg.

 73. Starlett januar 16, 2007 kl. 1:54 pm #

  #39 Kommentar fra Gammeldags for dere:

  Ærlig talt: Er det MOTETANKER at alle mennesker har bør ha samme rettigheter og at alle mennesker uansett hudfarge, kjønn, religion og kultur er like mye verdt og kan klare like mye?

  Det er en fjern tanke for meg, og jeg er sikker på at det er en fullstendig GAL tamke også.

 74. Tormod januar 16, 2007 kl. 2:06 pm #

  #58: Sveinemannen

  Jeg er en del «høyrevridd» sammenliknet med mange i Norge selv. På det økonomiske plan. Men det blir så lite viktig når man snakker om sosiale verdier som det at man er likeverdige borgere uavhengig av rase.

  Noen nevner at dette er gammel historie. Det er helt feil! Mange av dagens statsledere (f.eks.) var voksne folk på den tiden da King ble skutt, dette er nærmere enn vi liker å innrømme…

  Godt nyttår! Hyggelig med hilsen. Kjenner ikke deg, men har sett dine kommentarer rundt om 🙂

 75. Gullhjerte januar 16, 2007 kl. 2:39 pm #

  Jeg synes du har skrevet et flott innlegg, Starlett, og jeg kan ikke skrive så godt.

  Men jeg er helt enig med med #69 Morten T.

  #74 Tormod

  Jeg liker dine synspunkter også. Er du Høyremann?

  Jeg er rødgrønn, men ikke tilknyttet noe bestemt parti, og jeg synes det er flott at høyrefolk har så gode verdier. Tror du at du er et unntak, eller er mange i Høyre like åpen og klok som du er?

  Jeg prøvde å klikke på navnet ditt, men da havnet jeg utenfor VG. Er du på en annen plass?

  Unnskyld meg hvis jeg spør dumt, men jeg er helt uerfaren som blogger.

  Jeg liker deg veldig godt. 🙂

 76. trorikkepådeg januar 16, 2007 kl. 2:48 pm #

  Han kunne jo ikke være likt i hele USA, for da hdde han ikke blitt skutt. Du må ikke lage en idyll av ham.

  Jeg tror du driver sosialistpropaganda.

 77. - januar 16, 2007 kl. 2:54 pm #

  Jeg digger Martin Luther King. =)

 78. Somle januar 16, 2007 kl. 2:55 pm #

  #75 Gullhjerte:

  Jeg vil vel kalle meg borgerlig. Sosialliberal men ingen økonomisk libertarianer. Har ingen tilknytning til Høyre, men kjenner mange bra mennesker som har det. Partipolitisk er Venstre det partiet som er nærmest meg.

  Jeg er en tidligere VG-blogger, men flyttet ut for nesten et år siden. Er av og til på visitt hos enkelte VG-bloggere jeg liker, for eksempel Starlett. Hvis du klikker navnet mitt kommer du til min blogg. Samme som om du klikker på de som har blogger på VG, bare at min er på en egen plass på nettet 🙂

  Takk for gode ord. *rødmer* 🙂

 79. Somle januar 16, 2007 kl. 2:55 pm #

  #75 Gullhjerte:

  Jeg vil vel kalle meg borgerlig. Sosialliberal men ingen økonomisk libertarianer. Har ingen tilknytning til Høyre, men kjenner mange bra mennesker som har det. Partipolitisk er Venstre det partiet som er nærmest meg.

  Jeg er en tidligere VG-blogger, men flyttet ut for nesten et år siden. Er av og til på visitt hos enkelte VG-bloggere jeg liker, for eksempel Starlett. Hvis du klikker navnet mitt kommer du til min blogg. Samme som om du klikker på de som har blogger på VG, bare at min er på en egen plass på nettet 🙂

  Takk for gode ord. *rødmer* 🙂

 80. Tormod januar 16, 2007 kl. 2:56 pm #

  Det var da jeg som postet de to siste..

  Sorry for å kløne i kommentarfeltet ditt, Starlett.

 81. Gullhjerte januar 16, 2007 kl. 3:11 pm #

  #77 Somle

  Jeg liker Venstre godt. De vil ha innvandring og er åpen og liberal overfor homofile og mange andre.

  Jeg liker også starlett. Hun skriver mye spennende.

  Er du Somle på VG og Tormod det andre stedet?
  Da kan jeg klikke og lese hva du skriver der.

  Jeg synes du forklarer godt. :o)

 82. Rosenbusken januar 16, 2007 kl. 3:52 pm #

  #49 Jada

  Du tuller!
  Vi må lære av historien. Hvordan skal vi ellers lære?

  Du må forstå at Martin Luther King og andre som han gjorde USA til et nytt og bedre sted å bo etter at diskrimineringen falt bort.

 83. Starlett januar 16, 2007 kl. 4:06 pm #

  #40 Kommentar fra Afrodite

  Flott at vi er enige og godt nytt år til deg også! 🙂

 84. Starlett januar 16, 2007 kl. 4:10 pm #

  #41 Kommentar fra (UKJENT)

  Ja, det var hun. 🙂

 85. Starlett januar 16, 2007 kl. 4:12 pm #

  #42 Kommentar fra MorHubro:

  Godt nytt år til deg. Hyggelig å se deg igjen. 🙂

 86. Starlett januar 16, 2007 kl. 4:14 pm #

  #43 Kommentar fra Annemarit

  Jeg tror at MorHubro bare var litt uheldig med valg av ord, og det er du jo selv inne på. 🙂

 87. Veggis januar 16, 2007 kl. 4:29 pm #

  Jeg er mot pels. Heller naken enn med pels. Det burde bli ulovlig å holde dyr for pelsens skyld.

 88. Starlett januar 16, 2007 kl. 4:35 pm #

  #44 Kommentar fra Sophie:

  Enig med deg. 🙂

 89. Starlett januar 16, 2007 kl. 4:39 pm #

  #45 Kommentar fra ElGringo_7:

  Hola 🙂

  Ja. Rosa Parks gjorde mye for borgerrettighetene for svarte i USA.

  Du skriver:
  ————
  King (bra navn) fortjener en folkefest innimellom.
  Tenk om HAN hadde blitt President i USA?

  King ville aldri sendt de fattige til å drepe og dø i Vietnam.

  ———–

  Jeg er ganske sikker på at du har rett. Synd det ikke gikk slik.

 90. Starlett januar 16, 2007 kl. 4:41 pm #

  #54 Kommentar fra MorHubro:

  Godt å høre, MH! 🙂

 91. Tormod januar 16, 2007 kl. 4:44 pm #

  #81 Gullhjertet:

  Venstre er, etter min erfaring, mer styrt av ideologiske idèer og prinsipper enn praktisk politikk. Prinsipper jeg støtter, men som ikke fikk særlig gjennomslag under Bondevik. Det blir nok lenge til man ser Venstre i regjering igjen ettersom Høyre nå har lagt seg på en FrP-flørtelinje med sin nye valgkampstrategi. Dessverre. Jeg vet om mange i Høyre (og ikke minst Unge Høyre) som er kritiske til dette.

  Somle er mitt innloggingsnavn på VGB, Tormod er mitt virkelige navn 🙂

 92. Missis januar 16, 2007 kl. 4:52 pm #

  #87 Veggis

  Jeg liker heller ikke pels på mennesker, men jeg tror ikke det er pels som står på menyen her.

  Det er Martin L King.

 93. Odd Inge januar 16, 2007 kl. 7:00 pm #

  Takk for et fint innlegg Starlett.

  Siden du ikke nevte John F. Kennedy vil jeg hylle han her i denne kommentaren:)

  Har også skrevet ett innlegg som innkluderer John F. Kennedy:
  http://www.vgb.no/142

 94. UngeLien januar 16, 2007 kl. 11:35 pm #

  Hei, Starlett. Apropos framsteg for svarte amerikanarar kan det nemnast at den meget populære senatoren Barack Obama (D-Illionois) idag sette ned eit utval som skal førebu eit eventuellt presidentkandidatur frå hans side. Obama er ein utmerka politikar, som utan tvil gjev von og sjølvrespekt til den svarte folkesetnaden, og eg ser gjerne at han når heilt til topps, helst i samarbeid med min førebels favorittkandidat, tidlegare senator og visepresidentkandidat John Edwards. Det er stadig att barrierer å bryte.

  Sjå elles denne bloggposten:

  http://www.vgb.no/192

 95. Starlett januar 17, 2007 kl. 12:53 pm #

  #56 Kommentar fra Andreas

  Det var gort å høre, Andreas! 🙂

 96. Starlett januar 17, 2007 kl. 12:55 pm #

  #57 Kommentar fra Tormod

  Hei Tormod 🙂

  Takk for hyggelige ord, og vi er helt enige nær det gjelder Martin Luther King.

  Godt nytt år til deg også! 🙂

 97. Starlett januar 17, 2007 kl. 1:07 pm #

  #58 Kommentar fra Sveinemannen:

  Siden du er enig med Tormod, er du jp også enig med meg. 🙂

  Og sant det som du og Tormod skriver:
  ———–
  Dessuten er det uforståelig at noen mener at motstand mot segregering må være venstrevridd.
  ————

  DET var det kanskje i USA anno 1950-1960, (Spørs hva vi legger i begrepet «Venstrevridd», men ikke i Norge i dag. Selv om det finnes mye skjult rasisme, så kan man ikke parti-spesifisere den, selv om FrP-tilhengere nok er overrepresentert.

  Nedlatenheten og den skjulte rasismen går mest ut over asylsøkere, fattige afrikanere og muslimer, mens afroamerikanerne stort sett er mer respektert.

 98. Starlett januar 17, 2007 kl. 1:11 pm #

  #59 Kommentar fra Joppe:

  Hei Joppe, hyggelig å se deg her 🙂
  Tror du er førstegangsbesøkende hos meg.

  Jeg er enig i din vurdering av Martin Luther King, og også enig i at mye gjenstår om vi skal få full likestilling og likhet for loven for alle mennesker på kloden, ikke minst i de fattigste landene.

 99. Starlett januar 17, 2007 kl. 1:18 pm #

  #60 Kommentar fra Lillemor

  Hei, Lillemor! Fint vi er enige. Ja, Martin Lutner King fortjener hyllest!

 100. Starlett januar 17, 2007 kl. 1:21 pm #

  #64 Kommentar fra nemisverden:

  Hei, og velkommen til meg! 🙂

  Ja, jeg er helt enig med deg .

 101. Mannfred januar 17, 2007 kl. 1:26 pm #

  Dere er så rørende enige og politisk ufarlige at jeg blir irritert. Alle kan sette i gang en busstreik og nekte å ta buss. er det noe å skryte av?
  Dessuten kan vi ikke ta i mot alle snyltere som vil til Norge og vi må være på vakt ovenfor islamistene. Tenk realistisk og vær ikke naiv.

 102. Starlett januar 17, 2007 kl. 1:50 pm #

  #69 Kommentar fra Morten T:

  Hei Morten T,

  Veldig hyggelig å se deg. 🙂

  Takk for rosende ord!

  Jeg siterer noe av det du skriver:
  —————
  Jeg synes nemlig at jeg har merket i løpet av de siste årene at det har blitt mer og mer «lovlig» å ytre seg rasistisk, eller på grensen til rasistisk. Mange begynner gjerne en setning med: «Jeg er ikke rasist, MEN det må da være lov til å kritisere bla, bla, bla..», eller «Hvis man sier noe galt om DEM, så blir VI kalt rasister…».
  ————
  Dette er et alvorlig problem, Morten T, og jeg er helt enig at det finnes mye delvis skjult rasisme i Noreg, ofte fordekt som islamkritikk.

  Dessuten er det merkelig at vi kan sitte passivt å s på alle som dør av Aids og legger områder mer eller midre øde i dele av Afrika uten å gjøre noe med det.

  Hvis det hadde vært HVITE som hadde blitt rammet, hadde helt sikkert reaksjonen vært helt annerledes, for man KAN leve lenge med HIV nå dersom man får riktig medisin, neo ofrene i Afrika ikke får.

  Og tenkt på f.eks de desperate båtflytningene fra Afrika, og de som prøver å komme seg over til England via dne undersjøiske tunnellen fra Calais.

  Selvfølgelig hadde de ikke foretatt slik halsbrekkkede fluktforsøk hvis de ikke hadde vært desperate med meget gode grunner.

  Europa MÅ snart begynne å åpne grensene mer enn regionen gjør nå.

  Du skriver videre:
  —————
  Martin Luther King var en stor mann med VISJONER om et bedre liv for alle, uavhengig av hvor man kom fra, og hvordan man så ut. Rosa Parks var en enestående modig person som beviste at også «den lille mann/kvinne» kan få stor symbolsk verdi, og verdi for andre mennesker, gjennom sine handlinger.
  ———

  Ja, det er virkelig sant, og jeg er fullt og helt enig med deg.

  Huff, ja, det er mange som frykter

  ——

  «DE»( De mørke, skumle, med skjegg ) kommer og tar «OSS» ( Det hvite Herrefolket
  ———

  helt uten grunn, De man burde frykte,er det krigerske hvite herrefolket, ikke minst i Bush-regimet, og klimaendringene, og den måten deler av den norske befolkingen reagerte på karikaturstriden på var bare trist.
  Man påberoper seg selv en absolutt ytringsfrihet som man ikke vil innrømme andre. Flaggbrenning ER faktisk en ytring, det også, og de norske muslimene opptrådte beundringsverdig og rolig da angrepene mot dem haglet som verst.

  Det var nedslående hvordan enkelte «ytringsfrihetsfundamentalister» blant forfattere havnet åndelig i seng med kristenfundamentalister og kristenzionister samt FrP. Virkelig svært ubehagelig å se,’

  Jeg tror at mange ikke skjønte den hele og fulle sammenheng for bakgrunnen til det som skjedde, og som ikke har kunnskap nok om forholdene i Danmark. At Selbekk opptrådte bevisst provokativt som den FrP-mannen han er, var jo åpenbart. Og i beste FrP-stil har han sutret i et år, anklaget andre for manglende forståelse og til og med, akkurat som Eli Hagen, gitt ut bok der han skriver om hvor fæle de andre er og hvor forfulgt han selv har vært, – uten å ta selvkritikk. HUFF!

  ——————–
  Til slutt: Her er noen flotte ord av et annet fantastisk menneske:

  «Når vi ser på vår utvikling som individer, konsentrer vi oss gjerne om ytre faktorer som sosial posisjon, innflytelse, popularitet, rikdom og utdannelse. Men indre faktorer kan være langt viktigere når vi skal vurdere vår utvikling som mennesker: ærlighet, oppriktighet, enkelhet, ydmykhet, renhet, sjenerøsitet, fravær av forfengelighet, villighet til å hjelpe våre medmennesker. Kvaliteter som enhver sjel kan oppnå.»

  Mannen som skrev det heter Nelson Mandela.
  ———————–
  Takk for kloke ord fra et flott menneske! 🙂

 103. Rolf Pedersen januar 17, 2007 kl. 1:59 pm #

  #102 Starlett

  Eli Hagen og Selbekk er samme ulla. Jeg syntes det var fryktelig å se de norske mobberne mot muslimene og var rystet.

  Det er bra at du tør å si mobberne i mot.
  Stå på!

 104. Starlett januar 17, 2007 kl. 2:21 pm #

  #71 Kommentar fra Sissel:

  HVA er det som tyder på at den hvite rase er overlegen?

  Jeg er helt uenig med deg i det.

 105. Lars_Larsen januar 17, 2007 kl. 2:24 pm #

  http://www.infoplease

  Som man kan se har det ikke skjedd mye positivt siden 60 tallet. Jeg greier ikke med min beste vilje å regne innføringen av ustrakt bruk av affirmative action som noe positivt. Affirmative action er for å si det politisk ukorrekt: Bruk av systematisk rasisme med det vikarierende motiv å bekjempe rasisme. Luthers drøm døde med ham i 1968 – dessverre..

 106. Starlett januar 17, 2007 kl. 2:35 pm #

  #74 Kommentar fra Tormod:

  Ja, det ligger nært i tid, ingen tvil om det.

  Jeg har problemer med å komme inn på din og andres blogger utenom VGB-portalen akkurat nå. Lurer på om det hr noe med at jeg har byttet til Windows Vista og ikke har lært å bruke det ennå.

  Håper det løser seg snart så jeg kan lese hva du skriver.

  Godt nytt år, Tormod! 🙂

 107. Starlett januar 17, 2007 kl. 2:51 pm #

  #75 Kommentar fra Gullhjerte

  Tusen takk!

  Ja, Tormod/Somle er en flott blogger som jeg også liker vedig godt. 🙂

 108. Starlett januar 17, 2007 kl. 2:56 pm #

  #76 Kommentar fra trorikkepådeg:

  Dette innlegget er IKKE propaganda, men hyllest til to mennesker som på en ikkevoldelig måte gjorde svært mye for de svartes kår og de svartes likhet for loven i USA.

 109. Starlett januar 17, 2007 kl. 3:18 pm #

  #77 Kommentar fra : (ukjent)

  Det gjør jeg også. 🙂

 110. nalleballe januar 17, 2007 kl. 3:21 pm #

  Merkelig at noen fortsatt mener at den hvite rasen er overlegen, at negrene ikke skulle ha makt i USA, og bagatelliserer Rosa Parks arrestasjon da hun nektet å reise seg for en hvit mann.

  Dette er ikke åpenbart. Dere mangler evne til å sette dere inn i andres situasjon.

 111. Starlett januar 17, 2007 kl. 3:24 pm #

  #78 Kommentar fra Somle:

  Jeg setter stor pris på å få besøk av deg, og håper at jeg får til å komme meg inn å din blogg.

  Kjenner forøvrig mange utmerkede venstrefolk, og har mange av dem i nær fmilie. 🙂

 112. Sissel januar 17, 2007 kl. 3:34 pm #

  #110 nalleballe

  Den hvite rase er overlegen. Bare se i Afrika. De kan ikke styre seg selv og de kan ikke drive gårdsbruk eller gjøre et ærlig arbeid. De er mer kriminelle enn oss og bare noen klarer å ta skikkelig skole. mange er analfabeter.

  Du er naiv. Starlett også

 113. Starlett januar 17, 2007 kl. 3:38 pm #

  #80 Kommentar fra Tormod:

  Bare hyggelig. 🙂

 114. Starlett januar 17, 2007 kl. 3:42 pm #

  #81 Kommentar fra Gullhjerte

  Venstre har mange gode sosiale og liberale verdier, ja, men jeg er ikke enig i den økonomiske politikken deres, og så er det jo slik at i en eventuell borgerlig regjering vil de dessverre ikke få gjennomslag for mange av grunnverdiene sine takket være et sterkt FrP.

  Dessverre.

  Og det tror jeg nok også mange venstrefolk beklager. Dvs jeg VET at de beklager det.

  Og Tormod er en likandes mann, ja. 🙂

 115. MorHubro januar 17, 2007 kl. 3:56 pm #

  #112 Sissel

  Er du _tullete???_

  De svarte er undertrykte av de hvite _herskerne_ som utnytter dem _Stygt_ og _skammelig_!!

  Jeg liker svarte _bedre_ enn hvite, og jeg er _for_ en rettferig verdensorden og _mot_ USA og den hvite Bush som er skull og bones og gjør mange ting i sine likkister!!!

  Starlett.
  Har jeg vært her _før_?

  Jeg likte dette innlegget, men det var _synd_ at Luther King var_kristen_!

 116. Sissel januar 17, 2007 kl. 4:10 pm #

  #115 MorHubro

  Du er helt rabiat.
  De svarte lever på uhjelp og støtte fra de hvite. Det vet alle!

 117. MorHubro januar 17, 2007 kl. 4:18 pm #

  #116 Sissel

  Det nytter ikke å snakke med deg. Du er _rasist_.
  jeg finner ikke fram til din blogg.

  Er du Mr.Zews i forkledning?

  #110 nalleballe

  Rosa Parks var en _frihetsheltinne_!

  Hun gjorde mye mer enn å nekte å reise seg, men ellers står vi skulder ved skulder.

  Er du enig med meg i at Sissel er _rasist?_

 118. Starlett januar 17, 2007 kl. 4:26 pm #

  #82 Kommentar fra Rosenbusken

  Sant. Ved å kjenne historien er det lettere å forstå nåtiden og planlegge for fremtiden, og borgerrettighetskampen i USA er veldig viktig historie.

 119. Starlett januar 17, 2007 kl. 4:28 pm #

  #87 Kommentar fra Veggis:

  Jeg er også motstander av å holde dyr i bur for å få pelse, men jeg skjønner ikke helt hva det har med dette innlegget å gjøre?

  Kanskje du hadde ment å skrive det på en annen blogg?

 120. Starlett januar 17, 2007 kl. 4:44 pm #

  #93 Kommentar fra Odd Inge:

  Takk for hyggelig tilbakemelding og for lenken til innlegget fitt om JFK.

  Ja, han fortjener også hyllest.

  Skal lese innlegget ditt nøyere senere. 🙂

 121. Starlett januar 17, 2007 kl. 4:57 pm #

  #94 Kommentar fra UngeLien:

  Hei UngeLien,

  Fint å se deg igjen! 🙂

  Jeg har jo av forskjellige grunner vært mye fraværende fra pc-en den siste måneden.

  Jeg er helt enig i med du skriver og jeg har lest ditt meget gode innlegg her:

  http://www.vgb.no/192

  Anbefaler alle å lese det, og skal inn til deg å kommentere senere. 🙂

 122. Starlett januar 17, 2007 kl. 5:25 pm #

  #101 Kommentar fra Mannfred:

  Skal jeg forstå deg slik at du ikke er glad for at afroamerikanerne har fått et bedre liv?

  Og hva har islamisme og innvandring med dette å gjøre?

  Blir ikke det å blande kortene litt?

 123. Anonym januar 17, 2007 kl. 5:31 pm #

  #122 Starlett

  Alt henger sammen. Vi må være på vakt.
  Slipp ikke farlige mennesker inn i landet!

 124. nalleballe januar 17, 2007 kl. 5:41 pm #

  #112 Sissel

  Tror du alle har like forutsetninger? Tror virkelig at de mørke er forskjellig fra de hvite? Det som er et faktum er at ressursene er så veldig skjevt fordelt. To milliarder mennesker lever med mindre enn 12kr dagen. Fattigdom har ikke noe med evner å gjøre. Hvis alle disse menneskene fikk rett til skolegang og utdanning og jobb, vil også evnen være der. Dagens mennesker er ikke vesentlig forskjellig fra mennesker titusenvis av år tilbake.

  #117 MorHubro

  Ja, det er en rasistisk ytring. Mr. Zews skal visst bare mislike muslimer. Som om det er noe bedre…

 125. nalleballe januar 17, 2007 kl. 5:46 pm #

  #123 Tror du kriminelle er farlige? haha. hvis du ber dem vaske øra sine, får du nok respekt. Det finnes farlige folk, men de er som regel sinnsyke.

 126. Starlett januar 17, 2007 kl. 5:59 pm #

  #103 Kommentar fra Rolf Pedersen:

  Ja, de er mobbere, begge to, på hver sin måte. Det må jeg tørre å si.

  Ellers takk for hyggelig tilbakemelding, 🙂

 127. Starlett januar 17, 2007 kl. 6:15 pm #

  #105 Kommentar fra Lars_Larsen:

  Hvis jeg forstår deg rett, mener du at det er de svarte i USA som er rasistiske og IKKE de hvite

 128. Starlett januar 17, 2007 kl. 6:25 pm #

  #110 Kommentar fra nalleballe:

  Ja, det er merkelig, men det beviser bare det vi egentlig vet: rasismen er ikke død, heller ikke i Norge.

  Muligens er den på frammarsj pga ubegrunnet muslimfrykt.

  Dessverre.

  Men afriamerikanerne er stort sett spart for rasisme her i Norge, tror jeg.

 129. Sveinemannen januar 17, 2007 kl. 6:35 pm #

  #105 Lars_Larsen

  Jeg hadde satt pris på om du kunne nyansere ditt syn. Min erfaring fra USA er at de svarte blir diskriminert av de hvite.

  Min personlige erfaring er i første rekke fra California.

  Tenk på kårene til de meksikanske innvandrerne.

  Som Starlett også har påpekt: I rettsalene blir fremdeles svarte og hvite behandlet forskjellig, og det er de hvite som er subjekter og de svarte som er objekter.

 130. Sveinemannen januar 17, 2007 kl. 6:45 pm #

  #112 Sissel

  Dette kaller jeg rasistisk sprøyt.

  #124 nalleballe

  Jeg sier meg enig i din kommentar.

 131. - januar 17, 2007 kl. 7:15 pm #

  Jeg liker ikke negre. Men Martin Luhter King var ihvertfall kristen, så han var ikke av de verste. Han var en sivilisert neger.
  Ellers er det mange usivilserte og kriminelle negere.

 132. Sissel januar 17, 2007 kl. 7:24 pm #

  #124 nalleballe
  Du er naiv. Det er mange flere banditter i bandittstatene som negrene styrer.

  MorHubro

  Jeg er meg selv.

  #130 Sveinemannen

  Jeg syns du er en venstrevridd politisk korrekt svekling.
  Høy og mørk er du. Du er vel så mørk at du er en skjult neger da.

 133. MorHubro januar 17, 2007 kl. 7:33 pm #

  #123 Anonym

  TØVPRAT!!!

  De svarte er ikke farlig, men Bush er farlig.

  #131 Sissel

  Er du _nazist_??

 134. Starlett januar 17, 2007 kl. 7:48 pm #

  #112 Kommentar fra Sissel:

  Vet du, Sissel, denne kommentaren bryr jeg meg ikke om å bruke mye tid på, for den er FOR langt unna den virkelige verden.

  Hørt om kolonialisering, undertrykking og utbytting begått av hvite europerere og amerikanere, ørkenspredning, Aidsepidemi og fortvilet fattigdom?

  Det finnes ingen empiri som tilsier at den ene rase er den andre overlegen

 135. Starlett januar 17, 2007 kl. 8:11 pm #

  #115 Kommentar fra MorHubro:

  Enig i at det var nokså rasistisk, ja.

  Martin Luther King gjorde en flott jobb, og jeg synes ikke at hans tro skal tale mot ham.

  Jeg tror at du har vært her før, mener å ha kommentert deg, men ærlig talt, MH, det må du vel greie å holde styr på selv?

 136. Starlett januar 17, 2007 kl. 8:13 pm #

  #116 Kommentar fra Sissel:

  jeg synes slett ikke at MorHubro er rabiat. Hun har sine politiske meninger. jeg er ikke alltid enig med dem, men har respekt for at hun står for noe.

  Jeg synes ærlig talt at din posisjon er _mer_ «rabiat» enn hennes.

 137. Starlett januar 17, 2007 kl. 8:15 pm #

  #117 Kommentar fra MorHubro:

  Hehe…..

  Jeg tror nok Mr.Zews hadde «stått fram» med sitt eget nick, men Sissel og Mr. Zews er kanskje åndsfrender. 😉

 138. Kjartan Alvestad januar 17, 2007 kl. 8:37 pm #

  Tenk å tale for 200 000 personer. Det er ekstremt mange presoner, og de fikk en flott tale.

  Fint at du trekker frem disse modige personene. Disse personene er bautaer som står som motvekt mot alle personene i historien som har stått for det destruktive.

  jeg har en DVD serie fra BBC som heter:
  DAGER SOM RYSTET VÅR VERDEN. Der har de med mordet på MARTIN LUTHER KING.

  Slike flotte mennesker har sine motstandere. Slike flotte mennesker må betale en høy pris. Heldigvis preget de verden før de ble tatt av dage.

  Du får ha en fin kveld videre !

 139. Marianne januar 17, 2007 kl. 8:45 pm #

  #138 Kjartan Alvestad

  Martin Luther King var en modig mann. Jeg vil også hylle han.

  Lurer på om det går an å få tak i den DVDen.
  Kjøpte du den i Norge?

  Starlett, det var et fint innlegg. :o)

 140. Starlett januar 17, 2007 kl. 9:23 pm #

  #123 Kommentar fra Anonym:

  Farlige mennesker?

  Hvem er det?
  Dick Cheney & hans likesinnete, kanskje?

  Jeg mener vi bør ha en betydelig mer human flyktning-og asylpolitikk enn den vi nå har. Det skulle bare mangle, i et rikt og stort land som er veldig spredt befolket, og når vi tenker på den ufattelige nød som finnes i verden, og dessuten hvor mange flyktninger det er pga av mange kriger.

  Håper å skrive et eget innlegg om innvandring om ikke så altfor lenge.

 141. Starlett januar 17, 2007 kl. 9:29 pm #

  #124 Kommentar fra nalleballe:

  Jeg er helt enig med deg.

  Men det er ENDA verre:
  Mange lever for under 1 Dollar, altså 6 kroner dagen. Det er nok til en pose havregryn annenhver dag, og hvis de er heldige og har rent vann, kan de leve på havregrøt uten sånn luksus som sukker eller syltetøy på.

  Det er alt de har, og svært mange har ikke rent vann heller.

  Er det rart at de gjerne vill vekk fra elendigheten?

  Hvor er verdenssamfunnet og hvordan kan man tolerere dette i år etter år?

 142. Starlett januar 17, 2007 kl. 9:37 pm #

  #125 Kommentar fra nalleballe:

  Dette var en kryptisk kommentar som jeg ikke forsto, men i alle fall: Det er ingenting som tilsier at hudfarge har noen innvirkning på kriminaliteten.

  Derimot blir svarte ofte dømt hardere enn hvite dor samme forbrytelse – ikke minst i USA.

 143. Starlett januar 17, 2007 kl. 10:00 pm #

  #129 Kommentar fra Sveinemannen:

  Sant. Svarte får jevnt over strengere dommer og oftere dødsstraff enn hvite i mange stater i USA, særlig i sør.

 144. Lars_Larsen januar 17, 2007 kl. 10:14 pm #

  #127 Kommentar fra Starlett:

  Du har nok ikke forstått meg rett. Rasisisk tankegods finnes det i rikelig av i USA, brodelig fordelt mellom de ulike kulørene av hudpigmenter. Jeg påpeker at det å ta i bruk virkemidler med sterke undertoner av klassisk rasisme med det anngivelige mål å bekjempe mer eller mindre reell rasisme blir som å skyte seg selv i foten.

 145. Starlett januar 17, 2007 kl. 10:35 pm #

  #131 Kommentar fra : (ukjent)

  Jeg kvitterer herved for at jeg har lest denne kommentaren, men jeg opplever den som såvidt usaklig at jeg bare lar den stå og tale for seg selv.

 146. Starlett januar 17, 2007 kl. 10:56 pm #

  #132 Kommentar fra Sissel:

  Dette med banditter og bandittstater gidder jeg ikke å argumente med deg om, rett og slett.

  Du sier til en av kommentatorene:
  ———
  Jeg syns du er en venstrevridd politisk korrekt svekling.
  Høy og mørk er du. Du er vel så mørk at du er en skjult neger da.
  ——–

  Jeg beklager å måtte si det, men jeg lo da jeg leste det.

  Politisk korrekt svekling som kanskje er neger?

  _Kan_ det bli verre for debattantene på ytterste høyre side? 😉

 147. nalleballe januar 17, 2007 kl. 11:00 pm #

  #132 Sissel

  Du kaller meg naiv? Banditter vil ikke engang å finne på å stjele noe fra deg. Best for dem å holde seg på minst på 100m avstand. Det er takket være sånne som deg som skaper banditter ingen andre ser.

 148. Starlett januar 17, 2007 kl. 11:05 pm #

  #133 Kommentar fra MorHubro:

  YEAH!

  Skulder ved skulder, MH! 🙂

 149. nalleballe januar 17, 2007 kl. 11:07 pm #

  #141 Starlett

  Verdensledere sier nå de har kunnskaper nok til å gjøre noe med fattigdommen. I så fall forebygger de krig, og reduserer mengden «banditter».

  #142

  Jeg tenkte mest på de tre røverne i Kardemomme by, og tante Sofie som sier: Fy a meg! Gå og vask øra dine! Hvem ville ikke blitt redd tante Sofie? Kriminelle stjeler fordi de må eller prøver å gå snarveien, ikke fordi de skal fremstå som banditter.

 150. Starlett januar 17, 2007 kl. 11:23 pm #

  #138 Kommentar fra Kjartan Alvestad:

  Takk for en god kommentar!

  Den DVDen skulle jeg gjerne ha sett.

  Ha en god natt! 🙂

 151. Starlett januar 17, 2007 kl. 11:33 pm #

  #139 Kommentar fra Marianne

  Takk for en hyggelig kommentar! 🙂

 152. Starlett januar 17, 2007 kl. 11:44 pm #

  #144 Kommentar fra Lars_Larsen:

  OK

  Da tror jeg at jeg forstår deg.

  MEN det er de svarte som er the underdogs.

 153. Nisse januar 18, 2007 kl. 1:08 am #

  #69Morten T

  Støtter deg hundre prosent!

  Flott innlegg starlett.

 154. Starlett januar 18, 2007 kl. 1:34 am #

  #147 Kommentar fra nalleballe:

  hehehe

  Godt svart, nalleballe. 🙂

 155. MorHubro januar 18, 2007 kl. 6:57 am #

  Starlett

  Nå har jeg skrevet hva jeg mener om neger-ordet. Det bør _boikottes_

  Det samme bør FRP.

  Martin Luther King og Nelson Mandela var store statsledere!!!

  Nå må jeg snart gjorde mine morgenrutiner.

 156. Sveinemannen januar 18, 2007 kl. 7:46 am #

  #131

  Så du liker ikke «negre»?

  Men når de er kristen er de akseptabel såvidt det er.

  Dette vitner om et misantropisk og trangsynt menneskesyn.

 157. Sveinemannen januar 18, 2007 kl. 8:12 am #

  #155 MorHubro

  Forresten, MorHubro, så vil jeg tilføye at jeg heller ikke liker å bruke begrepet neger. Det _kan_ selvfølgelig oppfattes nøytralt, men det har blitt brukt for å diskriminere så lenge at det har mistet sin nøytrale betydning.

  Jeg er også sterk motstander av FRP.

  Dette er litt utenfor det Starlett skriver om, men det handler om borgerrettighetskampene, og er slik sett innenfor tema.

  Jeg har kommentert på din blogg også.
  Ha en god dag!

 158. MorHubro januar 18, 2007 kl. 10:18 pm #

  Starlett!

  Jeg skrev en kommentar på feil blogg. Den skulle stå _her_!

  Rambukken sier til _meg_ at du skal passe på bloggen din!

  Hvor er du`?

  Du har fått trackback hos meg. Det har adolph også.

  Jeg er en hederlig _ateist_ så jeg kan ikke diskutere hva som står i Bibelen.

  Du må fortelle hva du mener om ordet _neger_ på _min_ blogg!

  Rambukken er en hederlig mann. Tror du han er _ateist_???

 159. Rambukken januar 18, 2007 kl. 10:41 pm #

  #158 bare for å rydde opp!
  Jeg sa til MH at hun burde passe bloggen sin, fordi hun var treig til å respondere på kommentarene hun fikk. Jeg ba ikke om at hun skulle være løpejente for meg, hverken her eller der.

 160. Starlett januar 19, 2007 kl. 6:50 am #

  #149 Kommentar fra nalleballe

  Men det gjelder å omsette kunnskap til praksis, og da trenges ikke bare viten, men også evme og vilje.

  Og DER mangler det dessverre svært mye.

  Hehe, var det tante Sofie. ?

  Ja, da fikk jeg jo DET oppklart. 😉

 161. Starlett januar 19, 2007 kl. 7:08 am #

  #153 Kommentar fra Nisse:

  Heisann.

  Ja, god kommentar fra Morten T.

  Enig med deg.

  Takk for hyggelig tilbakemelding!

 162. Breiflabben januar 19, 2007 kl. 7:19 am #

  Jeg er litt sent ute Starlett, men en fin hyllest til to modige mennesker.
  Ikke tvil om Luther King var en stor menneskerettighetsforkjemper, ikke bare i kampen mellom svarte og hvite, men for alle som karakter til å kjempe den saken. Og for oss andre som bare sympatiserer og henger oss på en gang i mellom.

  Du stiller et interessant spørsmål angående Luther King og Joe Kennedy; Hvis de hadde fått leve?
  Ja kanskje det var meningen at de skulle dø.
  Budskapet blir ofte klarere med et slikt offer, dessverre…

 163. Starlett januar 19, 2007 kl. 8:02 am #

  #155 Kommentar fra MorHubro

  Jeg har både lest og kommentert på bloggen din. 🙂

 164. Starlett januar 19, 2007 kl. 8:05 am #

  #157 Kommentar fra Sveinemannen:

  En viss relevans har jo MHs kommentar. Martin Luther King og Rosa Parkes gjorde jo en svært viktig innsats for afroamerikanerne.

 165. Starlett januar 19, 2007 kl. 8:09 am #

  #158 Kommentar fra MorHubro:

  Ja, jeg har oppdaget trackbacket og jeg har kommentert hos deg.
  Jeg kjenner ikke til Rambukkens religiøse preferanser.

  Du har nok misforstått Rambukken litt, men jeg så på din blogg at du selv hadde forstått det. Og det er fint. 🙂

 166. Starlett januar 19, 2007 kl. 8:13 am #

  #159 Kommentar fra Rambukken:

  Hei Rambukken,

  Long time – no see 😉

  Jeg vil stikke innom bloggen din for å se om du har skrevet noe nytt.

  Jo, jeg forsto at MH hadde misforstått litt, hehe…

  Ønsker deg en god dag! 🙂

 167. Starlett januar 19, 2007 kl. 8:17 am #

  #162 Kommentar fra Breiflabben:

  Hei Breiflabben,

  Hyggelig å se deg, og JA det var to modige mennesker som fortjener vår respekt og hyllest.

  Det er sant at budskapet dessverre blir klarere etter et sånt offer.

  Jeg så på en annen blogg at du hadde hatt regn i fryktelig lang tid, – på Stord tror jeg det var.

  Håper at dere får noen solgløtt snart!
  Været er jo helt tullerusk for tiden.

  Ønsker deg en god dag! 🙂

 168. Somle januar 19, 2007 kl. 11:11 am #

  #97 Starlett:

  Det jeg mente med «venstrevridd» er svar til kommentar #26 som hevder at du driver med «venstrevridd propaganda».

  Det lar seg vanskelig gjøre å være uenig i at det historisk sett er venstresiden som har vært største forkjemper for sosiale rettigheter.

  I dag finnes det dog en stor liberal «høyreside» som deler mange av disse synspunktene, og jeg vil faktisk påstå at den siden har mer til felles med SV enn FrP når det gjelder sosiale verdier. Dette til tross for at det er liberalere og sosialister som oftest har de mest opphetede og «hatefulle» debatter.

 169. Tormod / Somle januar 19, 2007 kl. 11:14 am #

  #106 Starlett:

  Hm. Merkelig at du ikke kommer inn på bloggene.. Vet ikke om det har med Vista å gjøre da jeg ikke har fått satt meg inn i det ennå. Kanskje noen sikkerhetsinnstillinger i nettleseren?

 170. Tormod januar 19, 2007 kl. 11:20 am #

  #114 Starlett:

  Den økonomiske politikken til Venstre er temmelig radikal ja, og jeg skjønner godt at sosialdemokrater er skeptiske til den 😉

  Men i overskuelig fremtid vil vi nok ikke se Venstre i regjering. Et samarbeid med FrP er uaktuelt, og Høyre har med sine siste programutspill helt klart startet flørtingen med de «tykke og kvapsete».

  Høyre har for øvrig startet en egen programblogg utarbeidet av programkomiteen (Erna Solberg, Kristin Clemet, Børge Brende, Audun Blegen, Robert Gærnæ, Christine Meyer, Ine Marie Eriksen Søreide, Janne Johnsen, Torbjørn Røe Isaksen og Afshan Rafique). Kan leses her:

  http://hoyre-programb

 171. Sveinemannen januar 19, 2007 kl. 2:42 pm #

  Starlett

  Jeg har skrevet et lite innlegg i dag. Du vet at jeg er veldig lat med innlegg, men all hetsingen og flokkmentaliteten i aviser og i blogger angående Valla-saken gjør meg nedstemt.

  Jeg er helt klar over hva Valla har gjort, men nå har det nærmest brutt ut massepsykose i medier og på blogg.

  Nedslående.

  Jeg håper du ikke hiver deg på karusellen.

  Du snakket om «Korsfest, korsfest» i din kommentar til «Amused», og jeg er fullt og helt enig med deg.

  Ønsker deg en fin ettermiddag!

 172. LillePille januar 19, 2007 kl. 3:25 pm #

  Innimellom er det viktig å hente fram de gamle heltene. Martin Luther King sto for et tema som er like viktig å huske på i dag. Vi er ikke kommet helt dit hvor vi behandler alle mennesker likt.

  Kjempefint innlegg, viktig å bli minnet på 🙂

 173. MrZews januar 19, 2007 kl. 5:07 pm #

  Har ikke lyst til å kommentere dette innlegget, men må like vell si følgende. Typisk Sosialist(Kommunist) Piss fra starlett!!!

 174. Starlett januar 19, 2007 kl. 5:59 pm #

  #173 Kommentar fra MrZews:

  Jeg tror nesten jeg må foreta et lite hopp i kommentar-rekkefølgen, for kan du være så snill å forklare meg HVA som er så forferdelig med dette innlegget?

  Du kommer med et ubegrunnet utsagn, og det tar jeg ikke seriøst, vet du. 😉

  Begrunnelse – Mr.Zews, så skal jeg svare deg.

 175. nalleballe januar 19, 2007 kl. 7:32 pm #

  #173 MrZews

  Så hvor står det om revolusjon i Starletts blogg som gjør dette til propaganda (= plassert informasjon)? Det sentrale i sosialisme og kommunisme er tanken om fredelig eller væpnet revolusjon (likhet for alle..).

 176. Starlett januar 19, 2007 kl. 7:43 pm #

  #168 Kommentar fra Somle

  Det er jeg helt ut enig med deg i, Somle 🙂

  Dessuten er jo klimaet mellom de fleste partiene i Stortinget ganske godt når ikke rampelyset er på- (Men FrP som et unntak)

  Det er selvsagt ganske store politiske forskjeller mellom f.eks AP og Høyre, men stort sett har de gjensidig respekt for hverandre selv om støynivået kan bli litt høyt i enkelte debatter.

 177. Starlett januar 19, 2007 kl. 7:50 pm #

  #169 Kommentar fra Tormod / Somle:

  Jeg skjønner det heller ikke. jeg har altså nettopp fått Vista, og dermed forsvant noen programmer som jeg hadde lagt inn i XP, og pga forskjellige omstendigheter har jeg ikke hatt anledning til å sette meg inn i alt det nye.
  Men håper å få det til.

  Dessuten er det noe tull med laptopen. Der er det fremdeles XP, så jeg regner med å komme inn på din og andres blogger utenfor VGB når den er i orden, og så vil jeg kjøpe meg ny hovemaskin når Vista kommer på norsk.
  Jeg er en sånn datakløne at jeg helst vil ha programmet på norsk, som jeg er vant med, selv om jeg ellers liker å skrive og snakke engelsk.

  Men dataterminologien er best på morsmålet for meg. 😉

  Veldig ergelig at jeg ikke kan lese bloggpostene dine for tiden!

 178. Rambukken januar 19, 2007 kl. 7:52 pm #

  #166 bare vanlig flåsing på min blogg, du går ikke glipp av noe om du ikke stikker innom.

 179. Starlett januar 19, 2007 kl. 8:03 pm #

  #170 Kommentar fra Tormod:

  Nei, jeg har også vanskeligheter med å se hvordan Venstre kan regjere med FrP. Dertil er partiene ALTFOR ulike, som natt og dag.

  Egentlig tror jeg at et evnt. regjeringessamarbeid med FrP også vil bli en stor belastning for partiet Høyre, for jeg ser en himmelvid forskjell mellom de to partiene.

  Tankk for lenken, forresten! 🙂

 180. Starlett januar 19, 2007 kl. 8:10 pm #

  #171 Kommentar fra Sveinemannen:

  Skal titte innom innlegget ditt. Kryss i taket at du skriver noe!

  Er enig med deg.

  Valla har jo gjort noen blundere, men det har sannelig mange andre også, og nå er jo bloggen overbefolket av folk som har hevet seg på Valla-hetsebølgen.

  Hva motivene deres er, vet jeg ikke. Det kan jo være så ymse.

  Det er mange ledere som har gjort feil, men den heksejakten vi nå ser, er nesten skremmende.

 181. Starlett januar 19, 2007 kl. 8:12 pm #

  #172 Kommentar fra LillePille:

  Ja, det er en mann som fortjener å bli husket.
  Tskk for hyggelig tilbakemelding, og ha en god fredagskveld! 🙂

 182. Starlett januar 19, 2007 kl. 8:13 pm #

  #175 Kommentar fra nalleballe

  Mr. Zews er nok bare ute for å erte meg litt. 😉

 183. Starlett januar 19, 2007 kl. 8:14 pm #

  #178 Kommentar fra Rambukken:

  Artig med litt «flåsing» og moro iblant. Derfor er jeg rett som det er hos adolph. 😉

 184. Gullhjerte januar 21, 2007 kl. 3:39 am #

  Martin Luther King og Rosa Parks var kjærlige og gode mennesker som arbeidet for en god sak og det forandret USA.

  Jeg har sett at mange har vært urettferdig og slem med deg de siste dagene, og jeg har sett mye annet stygt på denne portalen. Her er onde sensasjonsjegere som vil suge blodet av Gerd Liv Valla, og det er bare noen få som tør å forsvare henne mot hyenene. Dette er verre enn Se og Hør og pornoblader til sammen.

  Du er modig som tør å stå imot alle de som glefser etter Gerd Liv Valla, men du har fått mange ukjærlige svar.

  Martin Luther King og Rosa Parks måtte også slåss mot uvitenhet og fordommer, så du må ikke gi deg eller miste motet!

 185. Gullhjerte januar 21, 2007 kl. 3:43 am #

  Starlett

  Jeg har bestemt meg for å slette bloggen min. Jeg hadde gledet meg til å begynne å blogge, men det er mange som er frekke, stygge og ukjærlige, og da trives jeg ikke.

  Men jeg vil komme på besøk til deg og noen av de gode og kjærlige bloggerne likevel. Det kan hende at jeg oppretter blogg et annet sted.

  Takk for nå, og ha det godt!
  På gjensyn.

  Gullhjerte

 186. MorHubro januar 21, 2007 kl. 9:41 am #

  #185 Gullhjerte

  Jeg forstår deg. Det er for mye ensretting her, og de reaksjonære eier ikke høflighet. Det er fordummende. Jeg har slettet den ene bloggen min, MorHubros Samlivsblogg, og jeg har opprettet ny blogg på blogspot.

  Jeg tåler alt som blir sagt, men jeg blir lei at folk må strykes medhårs for ikke å gå til angrep.

  Starlett

  Rødbloggen er ennå ikke slettet, men jeg sender nå fra min blogspotadresse, slik at du finner den nye bloggen min. Jeg er innlogget på VGB også, men vil vise deg hvor jeg blir i framtida.

  God bedring, Starlett!

 187. Artemisia januar 21, 2007 kl. 11:22 pm #

  Ser at Valla også har dukket opp her i denne tråden..Vil bare si at jeg selv skrev en blogg om saken i dag. Ha en fin uke.:)

 188. Starlett januar 27, 2007 kl. 2:27 pm #

  #184 Kommentar fra Gullhjerte:
  ———–
  Martin Luther King og Rosa Parks var kjærlige og gode mennesker som arbeidet for en god sak og det forandret USA.
  ———
  Det er sant. Ellers ser jeg du bekymrer deg for at debattanter er uenige med meg, men det trenger du ikke være redd for. Jeg tåler fint å bli motsagt på blogg. 🙂

  Synd at du forlot VGB etter så kort tid.

 189. Starlett januar 27, 2007 kl. 2:28 pm #

  #186 Kommentar fra MorHubro:

  Fint at du ikke har slettet rødbloggen, MH.
  La den stå, please!

  Og takk for gode ønsker.

 190. Starlett januar 29, 2007 kl. 6:34 pm #

  #187 Kommentar fra Artemisia:

  Huff ja, hun dukker opp overalt. Innleggene dine var meget gode, synes jeg.

  Ha en fin uke! 🙂

 191. Blåmann februar 6, 2007 kl. 1:12 pm #

  Martin Luther King er en stor helt for meg og jeg er med på hyllesten.

 192. Starlett februar 7, 2007 kl. 5:59 pm #

  #191 Kommentar fra Blåmann:

  Det var hyggelig å høre. 🙂

 193. anonym juni 11, 2007 kl. 10:40 pm #

  martin luther king var en bra mann som fortjente nobel fredspris

 194. Starlett juni 11, 2007 kl. 10:48 pm #

  Ja, det er jeg veldig enig med deg i. 🙂

 195. MorHubro april 4, 2008 kl. 7:51 pm #

  Starlett!
  I dag er et 40 år siden Martin Luther King ble skammelig myrdet!
  Det startet Black Power og ga afroamerikanerne stor kamplyst.
  Jeg husker din hyllest til Martin Luther King, og _nå_ er det på sin plass og hylle ham på nytt!

 196. Asterixa april 4, 2008 kl. 7:59 pm #

  Jeg har ikke lest dette innlegget før. Det er kjempegodt og får tommel.
  Martin Luther Kings betydning var stor for verden.

 197. MorHubro april 4, 2008 kl. 8:13 pm #

  #195 Asterixa
  Du kunne skrive et innlegg _selv_ om han!
  Du har vært lat på forumet i det siste!

 198. Anders april 4, 2008 kl. 8:37 pm #

  Utvilsomt en stor mann. Men han var tross alt en frontfigur.

  Jeg håper Obama vinner dagens presidentvalg.

 199. Brita april 4, 2008 kl. 9:02 pm #

  Det går en linje fra Martin Luther King til Obama

 200. Asterixa april 4, 2008 kl. 9:16 pm #

  #196 MorHubro
  Jeg har skrevet et annet nytt innlegg om kristenfolket. Det vil du sikkert like.
  Martin Luther King var også kristen, men han var ikke dogmatisk.
  Dessuten har Starlett skrevet så godt her at jeg ikke kan klare å skrive noe bedre.
  Jeg kan heller skrive her sånn at mange kan lese om Martin Luther King.

 201. Leif april 4, 2008 kl. 10:33 pm #

  For en fantastisk tale.
  Innlegget var svært godt.
  Det går en linje fra Martin Luther King til Obama.

 202. Starlett april 4, 2008 kl. 10:43 pm #

  Hei MH

  Så bra at du fant fram dette innlegget, som jeg skrev på Martin Luther Kings fødselsdag-
  Ja, det er en merkedag i dag, og jeg tenkte faktisk å skrive et innlegg om Martin Luther King, men nå kommenterer jeg heller her.

  Og det er sant: hans død gjorde Black Power-bevegelsen mer upreget vi fikk «Black is beautiful-bevegelsen» med my musikk og nye moter.

  Er MLKs visjoner oppfyllt?
  Nei, ikke ennå, men likevel langt på vei.

  Diskrimineringen i USA er betydelig mindre enn den var den gang.
  Vi kan til og med få en farget amerikansk president.
  Fra I have a dream til Yes, we can. 🙂

 203. Rose april 4, 2008 kl. 10:48 pm #

  Takk for påminnelsen!

 204. Brita april 4, 2008 kl. 10:51 pm #

  Leif
  Det sa jeg også. Obama skal fullføre det som Martin Luther King arbeidet med.
  Tommel til starlett

 205. Starlett april 4, 2008 kl. 10:57 pm #

  Takk skal du ha, Asterixa. 🙂
  Hyggelig at du likte dette innlegget.
  Jeg håper at de som er unge i dag er klar over den innsatsen som borgerrettsforkjemperne gjorde den gangen i oldtiden, på femtitallet og sektitallet.
  Det var en annen verden og et helt annet klima for svarte amerikanere da.

 206. Starlett april 4, 2008 kl. 11:10 pm #

  Vel,vel vel….
  Hvor mange innlegg har
  MH skrevet i det siste da? 😉

 207. Starlett april 4, 2008 kl. 11:27 pm #

  Hei Anders, hyggelig at du fant dette innlegget.
  Ja, han VAR en stor mann og en fantastisk taler.
  Har du HØRT hans berømte «I have a dream?»

  Mye av det han sa, vekker utrolig sterke følelser hos meg den dag i dag. Og med den soulmusikken som han ofte omga seg med, med Mathalia Jackson, f.eks..

  Jeg håper også at Obama vinner presidentvalget i USA. Virkelig.
  SKulle ønske at Hillary ville kaste inn håndkleet snart, så Obama får konsentrere seg om å slå McCain.

  Obama vil ha Al Gore i regjeringen, og det er flott, synes jeg.

 208. Liljerød april 4, 2008 kl. 11:32 pm #

  Martin Luther King var en stor frihetshelt og kjempet for svarte og fattige.
  Han fortjener mye hyllest og ære.
  Jeg er glad at du har skrevet om han.
  Rosa Parks var ei tøff dame.
  De var ikke noen pusekatter.

 209. Starlett april 4, 2008 kl. 11:39 pm #

  Hei Brita, velkommen på bloggen min. 🙂

  Så hyggelig at du fant fram til dette innlegget.
  Er du ny på VGB?
  Ja, man kan si at Obama kanskje kan fullføre noen av Martin Luther Kings visjoner?

 210. Starlett april 5, 2008 kl. 12:02 am #

  Takk for det, Asterixa. 🙂

 211. Starlett april 5, 2008 kl. 12:13 am #

  En linje fra Martin Luther King til Obama…
  Hva mener du egentlig med det?

  Ja, jeg kan se en sammenheng, men vet ikke om det er den samme som du ser.
  Velkommen på bloggen min, forresten! 🙂

 212. Morten april 5, 2008 kl. 12:16 am #

  Rosa Parks var en vakker dame og en klok dame.
  Martin Luther King fortjener at vi husker ham.
  I dag gikk mange amerikanere i Memphis, Tennesee i tog og æret ham.

 213. Starlett april 5, 2008 kl. 12:22 am #

  Takk for at du stakk innom, Rose!

 214. Starlett april 5, 2008 kl. 12:33 am #

  Jeg vet ikke helt om jeg skjønner hva du heller mener, Brita, men tusen takk for tommelen. 🙂

 215. Nordlandsmann april 5, 2008 kl. 12:36 am #

  Så jeg sier til dere, mine venner, at jeg tross dagens og morgendagens problemer har en drøm.
  Det er en drøm med dype røtter i den amerikanske drømmen om at denne nasjon en dag skal reise seg og leve ut den innerste betydning i sin overbevisning som vi alle holder for en selvfølgelighet: at alle mennesker er skapt med lik verdi.

  Jeg har en drøm om at en dag skal tidligere slaver og tidligere slaveeiere sitte sammen rundt brorskapets bord på Georgias røde fjell.

  Jeg har en drøm om at en dag, vil til og med staten Mississippi, en stat som visner i urettferdighet og hat, at den skal forvandles til en oase av frihet og rettferdighet.
  Jeg har en drøm om at mine fire små barn en dag skal leve i et land, der de ikke vurderes etter fargen på deres hud, men etter sin karakter.
  Jeg har en drøm om at en dag, nede i Alabama med sine hatske rasister, og med en guvernørs lepper som drypper av ord som middelvei og bortforklaring, en dag skal små svarte gutter og små svarte jenter skal kunne ta hendene på små hvite gutter og små hvite jenter som søstrer og brødre her i Alabama.

  Med denne trøst kommer vi til å kunne arbeide sammen, be sammen, streve sammen, bli satt i fengsel sammen, stå opp for friheten sammen, med vissheten at en dag kommer vi til å bli fri.

  Så la frihetens klokker lyde fra de mektige fjell i staten New York.
  La frihetens klokker lyde fra knausene i Alleghennierna i Pennsylvania.
  La friheten ringes ut fra snødekte fjelltopper i Colorado.
  La friheten ringes ut fra de bølgende høyder i California.
  Men ikke bare der.
  La friheten lyde fra Stone Mountain i Tennessee.
  La friheten lyde fra hver berg og ås i Mississippi, fra hvert høydedrag, la frihetens klokker lyde.
  Og når vi lar frihetens klokker lyde, når vi lar dem lyde fra hver by og bygd, fra hver region og stat, da kommer vi nærmere den dag når alle Guds barn – svarte menn og hvite menn, jøder og kristne, katolikker og protestanter – kan ta hverandres hender og stemme i ordene i en gammel negro spiritual: «Free at last! free at last! thank God Almighty, we are free at last!»

  For en tale og for et innlegg!

 216. HansEisner april 5, 2008 kl. 2:01 am #

  Takk for omtanken for de svarte i USA!

  Jeg er i USA nå, og her har drapet på Martin Luther King blitt markert og diskutert.
  Jeg er på Vestkysten, og i 1968 var det langt fra Memphis.
  Jeg har laget meg en blogg for at jeg skal kunne kommentere hvor jeg vil uten at jeg må vente på godkjenning.
  Det er mange som er usikker på hvem drapsmannen til MLKing var.
  Han ble drept etter at han hadde støttet en streik for svarte underbetalte arbeidere.
  Vet du at Martin Luther King brukte ordet Negro ofte i sine taler?
  Nå er det et ord som ikke blir brukt offentlig i USA.
  Det forteller noe om utviklingen.

  Jeg mener at det ikke er helt riktig å sammenligne Obama og Martin Luther King.
  Det de har felles, er at de behersker talekunst begge to, og vet hvordan de skal begeistre tilhørerne.

  Jeg tror at Obama blir USAs neste president.

 217. Gullhjerte april 5, 2008 kl. 3:01 am #

  Jeg husker at du skrev dette og det var da jeg slettet bloggen min fordi jeg ble forfulgt av noen.
  Men jeg hyller Martin Luther King på denne dag som er så vemodig.
  Han var en buddhist i hjertet.

 218. - april 5, 2008 kl. 3:05 am #

  I love Black Power!

 219. Merete april 5, 2008 kl. 3:08 am #

  Jeg hyller også!

 220. Terese april 5, 2008 kl. 3:11 am #

  Jeg blir rett og slett rørt og beveget.
  Martin Luther King var min helt og nå er du også blitt det.

 221. Kari april 5, 2008 kl. 4:24 am #

  Nei til Ku Klux Klan og rasister!
  Takk for at du setter viktige ting på dagsorden!

 222. HansEisner april 5, 2008 kl. 4:34 am #

  Det er helt åpenbart at økningen i antall amerikanere som nå kan tenke seg en svart president i Det hvite hus, kommer fordi afroamerikaneren Barack Obama har vist seg som en dyktig politiker med en helt reell mulighet for å bli det demokratiske partiets presidentkandidat til høsten.

  Den samme undersøkelsen viste at de var flere hvite amerikanere (78 prosent) enn afroamerikanere (69 prosent) som mente at Amerika er klar for en svart president. Undersøkelsen viste også at 63 prosent av amerikanerne mener at USA er klar for en kvinnelig president.

  Det er TV-selskapet CNN som har gjort undersøkelsen. Også CNN sier at dette sannsynligvis er like mye et svar på om amerikanere flest kan tenke seg Obama som president, som det er et svar på om de kan tenke seg en afroamerikaner i Det hvite hus. Den mest framtredende afroamerikaneren på den tiden, Martin Luther King jr., fikk Nobels fredspris av den norske Nobelkomiteen. Men av sine egne fikk han et drepende skudd.

  Utenkelig i 1968

  For 40 år siden – midt i det turbulente 1968 – var det helt utenkelig at en afroamerikaner kunne blitt president. Den mest framtredende afroamerikaneren på den tiden, Martin Luther King jr., fikk Nobels fredspris av den norske Nobelkomiteen. Men av sine egne fikk han et drepende skudd da han sto på terrassen utenfor rom 306 på Lorraine Motel i Memphis, Tennessee, den 4. april 1968. I dag er stedet en del av et museum for borgerrettighetskampen i USA.

  Martin Luther King jr. ledet borgerrettighetsbevegelsen i USA fra starten i 1955, da en modig 42 år gammel syerske, Rosa Parks, utfordret raseskillet i bussene i Montgomery, Alabama. Hun ble arrestert 1. desember. To kvelder senere samlet noen afroamerikanske ledere seg i Dexter Avenue Baptist Church under ledelse av menighetens nyansatte prest, Martin Luther King jr. De satte i gang boikott av de lokale bussene i Montgomery, slik at de lokale afroamerikanerne skulle bruke bena, sykkel eller kjøre med hverandre, i stedet for å bruke bussen.

  Gav resultater

  Etter at bussboikotten hadde vart i 385 dager, ga en føderal domstol ordre til lokalmyndighetene i Montgomery om å avvikle raseskillet i offentlige busser. Dermed hadde boikotten ført til det ønskede resultatet. Martin Luther King fikk stor oppmerksomhet for sin ledelse av aksjonen.

  Luther King var den ideologiske leder av det som utviklet seg til å bli den afroamerikanske revolusjon i Amerika. Han var baptistprest, som var en av de få lederstillinger som var tilgjengelig for afroamerikanere på den tiden. Han hadde lest Bibelen, Tolstoi og Ghandi, pluss den amerikanske forfatter og filosof Henry David Thoreau, som blant annet skrev om «Disobedience» (ulydighet) og om enkeltindividets muligheter for å gjøre moralsk akseptabel motstand mot offentlig urettferdighet og urimelighet. Ikke-vold var i seg selv i direkte strid med alle tradisjoner i det amerikanske samfunn, som opp igjennom hele sin historie har «løst» sine konflikter med vold.

  Sivil ulydighet

  De første protesthandlingene var lokale og spontane, i en kombinasjon av direkte protester kombinert med passiv motstand uten bruk av vold. Dette ble etter hvert en form som spredte seg og fikk endog et navn: Sivil ulydighet.

  Ikke-vold var i seg selv i direkte strid med alle tradisjoner i det amerikanske samfunn, som opp igjennom hele sin historie har «løst» sine konflikter med vold – ofte med våpen i hånd. Det ble ikke ryddet mye nytt land, løst mange konflikter over rettigheter til gullforekomster i Alaska eller olje i Texas ved å vende det andre kinnet til sin fiende. Amerikanere flest har imidlertid sans for selvforsvar og, til en viss grad, respekt for loven.

  200.000 i demonstrasjonstog

  King ledet borgerrettighetskampen mot brutale motstandere organisert i blant annet Ku Klux Klan og John Birch Society, og gjennom strategiske «kupp» for å åpne universitetene i Mississippi og Alabama for afroamerikanske studenter. Et høydepunkt i hans karriere var demonstrasjonsmarsjen mot Washington i 1963. 200.000 mennesker samlet seg ved Lincoln-monumentet da King framførte sin berømte tale om «I Have a Dream…»

  I samarbeid med John Kennedys og Lyndon Johnsons regjeringer ble borgerettighetsloven vedtatt i 1964 og loven om stemmerett for alle i 1965.

  King ledet borgerrettighetskampen helt til sin død 4. april 1968. Han hadde holdt en av sine berømte taler «I’ve been to the Mountaintop» i Mason Temple i Menphis da han ble skutt. James Earl Ray ble dømt for drapet, men, som ved andre politiske mord i USA, har det oppstått mye tvil og mange rykter om Ray kanskje likevel ikke var drapsmannen.

  Det begynte med Rosa Park

  Det hele begynte imidlertid ved boikotten av bussene etter arrestasjonen av Rosa Park. Hun var 92 år gammel da hun døde 27. oktober 2005. I begravelsen var en rekke av Amerikas sentrale politikere, blant andre tidligere president Bill Clinton, nåværende utenriksminister Condoleezza Rice og nåværende presidentkandidat Barack Obama.

  Det skjedde en enorm utvikling i det amerikanske samfunn i løpet av de 92 årene Rosa Parks levde, og mye har blitt bedre på de 40 år som er gått siden Martin Luther King ble drept. George Wallace, som bygget hele sin politiske eksistens på diskriminering og rasehat, var i 1968 presidentkandidat for Uavhengighetspartiet og fikk 10 millioner stemmer. I dag, i 2008, er afroamerikaneren Obama en av de sterkeste kandidatene til å bli USAs president.

  Bidro til å frigjøre et folk

  Om borgerrettighetskampens helter etter Rosa Parks begravelse, skrev Barack Obama i sin bok «The Audacity of Hope» («Håpets dristighet»):

  «Beretningene om deres innsats er blitt borte i tidens langsomme kvern, men deres mot og klokskap bidro til å frigjøre et folk. Ved å hedre Rosa Parks, blir også de tusener av andre mennesker hedret; de som aldri fikk sine navn i historiebøkene».

 223. HansEisner april 5, 2008 kl. 4:50 am #

  Jeg bare siterte, men er enig med sitatet.

 224. Rosa-fan april 5, 2008 kl. 6:34 am #

  Artikkelen din er veldig viktig, men jeg mener at du burde ah vist fram noe du bare har vist lenke til.
  Jeg vil vise hva som står der:

  DET VAR 1. DESEMBER 1955 Rosa Parks nektet å adlyde busssjåførens ordre om å flytte seg lenger bak i bussen. Han krevde at hun skulle gjøre plass til en hvit mann. Hun satt i bussens avdeling for fargede, men det var fullt i den hvite delen. Da den hvite mannen kom sa hun nei.
  ARRESTERT: Rosa Parks arrestert etter bussaksjonen.

  I RETTEN: Rosa Parks og E.D. Nixon, tidligere president i Alabama NAACP, ankommer rettsalen i Montgomery 19. mars 1956. Rosa ble dømt.

  I RETTEN: Rosa Parks og E.D. Nixon, tidligere president i Alabama NAACP, ankommer rettsalen i Montgomery 19. mars 1956. Rosa ble dømt.

  BORGERRETTIGHETSBEVEGELSENS MOR: Rosa Parks.

  Rosa var nemlig lei av å bli behandlet som andrerangs, sto på sitt, ble arrestert, stilt for retten og dømt for upassende oppførsel og for å ha brutt lokale regler.

  Hun ble fengslet og ilagt en bot på 14 dollar for protesthandlingen. Dette førte til en 381 dager lang boikott av bussene, organisert av da ukjente Martin Luther King jr.

  MANGE AV BUSSENE ble stående i månedsvis, helt fram til regelen om segregering på offentlige busser ble fjernet.

  Rosa ble et ikon i kampen mot raseskillet i USA og en fremstående borgerrettsforkjemper.

  – Ofte framstilles det som om jeg hadde vondt i føttene, og at jeg ikke visste hvorfor jeg nektet å reise meg når de sa at jeg skulle det. Men den egentlige grunnen til at jeg ikke reiste meg var at jeg følte at jeg hadde rett til å bli behandlet som en hvilken som helst annen passasjer. Vi hadde funnet oss i den slags behandling altfor lenge, sa Rosa Parks i 1992.

  I DAG KOM MELDINGEN om at Rosa Parks er gått bort. Hun døde i hjemmet sitt av naturlige årsaker, med sin gode venn, advokaten Gregory Reed ved sin side. Hun ble 92 år gammel og hun var en hedret kvinne.

  I 1996 mottok Rosa Parks Presidential Medal of Freedom, som gis til sivile som bidrar til amerikansk livsførsel på en fremragende måte. I 1999 fikk hun Kongressens gullmedalje, den høyeste æresbevisningen for sivile i USA.

  HUN SA NEI. Rosa Parks bibliotek og museum åpnet i 2000 i Montgomery. Museet har laget en video som som gjenskaper situasjonen på bussen.

  «Skal du reise deg?» sier bussjåføren.

  «Nei,» svarte Rosa.

  «Vel, ved Gud, jeg skal få deg arrestert» sa sjåføren.

  «Det kan du gjøre,» svarte Rosa.

  Året etter at hun nektet å flytte seg avsa Høyesterett dom. Segregerte busser var i strid med grunnloven. I sin biografi «My Story» skrev Parks at det ikke stemte at hun var fysisk utslitt, men utslitt av å gi etter.

  ROSA PARKS vokste opp i Alabama på gården til besteforeldrene og jobbet som syerske som voksen. Tidlig på 50-tallet ble hun aktiv i den amerikanske borgerrettsbevegelsen. Hun begynte å arbeide som sekretær i Montgomery NAACP.

  Etter at hun begynte å jobbe i borgerrettighetsbevegelsen fikk hun vansker med å finne seg jobb i Alabama. Hun ble truet og latterliggjort, og flyttet med ektemannen Raymond til Detroit i 1957.

  Buss-boikotten i byen Montgomery, Alabama markerte begynnelsen på den moderne borgerrettsbevegelsen i USA. I 1964 ble offentlig rasediskriminering forbudt ved lov. Også tidligere hadde folk gjort som Rosa, og satt seg på «feil» sted i bussen.

  Irene Morgan hadde gjort det ti år tidligere. Rosas modige sitt-ned-aksjon sparket i gang en rekke andre aksjoner mot segregering, og derfor ble handlingen så viktig.

  – Da jeg ble arrestert hadde jeg ingen ide om hva dette skulle føre til. Det var som en helt vanlig dag. Den eneste forskjellen var at masser av mennesker engasjerte seg, sa Rosa Parks 30 år etter at hun nektet å flytte seg.

 225. MorHubro april 5, 2008 kl. 7:46 am #

  #194 Starlett

  Gleden er på _min_side.
  Jeg elsker Martin Luther King.
  Jeg husket godt at du skrev om ham.
  Min hukommelse er meget god.

  Nå skal vi spise frokost og vi skal ha en deilig dag i familiens skjød.
  Egg med ansjos, ikke bacon, men masse små tomater og oregano på toppen av det nykokte egg, fire minutter.
  Jeg spiser to, med et meget godt hjembakt brød og _ekte_ smør.
  Jeg er motstander av margarin!
  Litt salt på toppen og espressokaffe med mye sukker.
  Til slutt hjemlaget blåbærmuffins.
  Vi har plukket mye blåbær, naturens beste antioksydant og meget velsmakende.

 226. Viljen april 5, 2008 kl. 9:53 am #

  Hei Stalett:)
  Dett var før min tid her inne, og jeg tenkte på Martin Luther King senest i dag for jeg ble påmint ham i et radioinnslag akkurat når jeg skulle hente lillingen i barnehagen, og ble sittnde i bilen og vente til innslaget var ferdig. Jeg bare måtte høre disse ord en gang til fra denne store og viktig og fantastiske mann: «I have a dream…»
  Det er visst 40 år siden han ble drept. Stemmer det!?

  Inlegget ditt var fantastsik! Jeg trodde først du hadde æret ham på hans dødsdag, eller er det bursdag..!? Men så så jeg dato!
  Rosa parks, ei arbeidskvinne fra fattige kår som var sliten etter en lang dags jobb skulle dra i gang dette eneveldet som endret de svartes rett i statene, og ga oss King. Dette ble hans inntog, og gjett om vi trengte ham!

  Takker MorHubro som ikke glemmer så lett :O)
  Og hentet frem dette flotte innlegg!

  Jeg kan overhodet ikke se likheter med Obama og King! Overhodet ikke!!

  Når har han utpekt seg som en forkjemper!? Hva har han gjort!?

  At han er svart og på vei mot verdens viktigste stilling er ikke ensbetydende med at han har noe som helst og fare med!
  Han har alt for kort til som senator bak seg og har ikke hevdet seg i det hele tatt før han brått for fire år siden la amerika for sine føtter ved talen han ga bak Kerrys valgkamp!!
  Og ikke har han hevdet seg på noen områder, annet at han er en begavet taler og innhar god politisk intuisjon.

  Han burde vært gitt mere tid som senator før han stilte som presidentkandidat, synes jeg! Fått vist seg, hva han er, hva han står for.

  Jeg er enig med Clinton, i at han er en ‘SAYER’ og ikke en ‘DOER’!
  Det skal mere til enn prek for og vise hva man er og hva man kan utrette. Mye mer til en en velformulert tunge, der lytterne i salen sitter nærmest i transe etter han har hold de i sin makt via sine velvalgte ord som ruver over slane som en predikants.
  På ingen måter synes jeg de to kan sammenlignes, absolutt ikke!!

  King ikke bare var en fantastsik taler, han GJORDE noe som har smarkert ham som en av de viktigste perosner i historien innen menneskerettighetforkjemping . Han utrettet og langde. Han skapte og fikk mange med seg, og høstet enorm respekt OGSÅ blant sine kritikere!!
  Verden led et enormt nederlag da han ble drept! Han var absolutt ikke ferdig, men hans sak stoppet ikke ved hans død. Så absolutt ikke.
  Men jeg er enig i det du til slutt sier, at om han hadde fått leve, hvordan hadde verden vært da. Hva denne mannene kunne utrettet får vi jo aldri vite, menjeg er glad at det ikke stoppet med en kule i hans nakke. Det stoppet bare ham, men ikke saken!

  «I have a dram…»

  Det ER Martin Luther King!!

  Alle vet det, uansett hvilket syn de har på hans sak og kamp!

  Han hadde en drøm, og den lever ennå. Og hos noen er den gått i oppfyllelse.
  Lurer om King drømmer ennå, og om han synes den er oppfylt…neppe!
  Han hadde vært som Mandela! Stått på forever! Det er jeg sikker på!

  Ha en god lørdag, Starlett!!
  🙂

 227. Anders april 5, 2008 kl. 12:05 pm #

  #197

  Martin Luther Kings tale er å finne på Youtube.
  http://youtube.com/wa
  For de utålmodige som ikke vil se hele talen, kan spole til 12.22…

  Uansett, skal man være ganske blind på begge øya og døvstum for å ikke få med seg det. Selv folk som tyder blindeskrift har nok fått med seg «Jeg har en drøm…»

 228. Anders april 5, 2008 kl. 12:43 pm #

  Det står masse lett informativt på Wikipedia også.

  http://no.wikipedia.o

  Det står om raseskillet i USA som var på den tiden, jamfør Rosa Parks. Men du har ikke trukket fram medias rolle i dette. De filmet overgrep mot ikke-voldelige aksjoner og fikk amerikanere til å snu. Lyndon B. Johnson signerte året etter en lov der alle nå var like: «De som er like for Gud, skal nå være like i valglokalene, i klasserommene, i fabrikkene og hoteller, restauranter, kinoer og andre steder som betjener publikum» Og King var en martyr som kanskje skjønte at han kom til å dø for sin kamp. Derfor fikk inngravert følgende:

  «Free at last, free at last, thank God Almighty I’m free at last»

  Så han døde ikke forgjeves.

 229. mjauui april 5, 2008 kl. 2:15 pm #

  Flott arbeid!

 230. Starlett april 5, 2008 kl. 9:24 pm #

  Nei, «pusekatter» var de ikke, men de fulgte en ikkevoldslinje.

 231. LillePersille april 6, 2008 kl. 1:58 pm #

  Jeg beundrer Martin Luther King og Rosa Parks.
  De gjorde noe viktig for verden.
  La oss minnes dem i ærbødighet.

 232. Starlett april 6, 2008 kl. 5:21 pm #

  Jeg, det er sant.
  Ja, jeg vet at det var en stor markering blant annet i Memphis, Tennesse.
  Takk for kommentaren! 🙂

 233. Starlett april 6, 2008 kl. 5:22 pm #

  Talen er minneverdig og står som en påle, ja.
  Takk for besøket! 🙂

 234. Starlett april 6, 2008 kl. 5:37 pm #

  #206 Hei HansEisner og velkommen
  på bloggen min! 🙂
  Ja, jeg vet at han støttet en streik da han ble drept, dvs han ble jo drept på balkongen utenfor hotellrommet sitt.
  Ja, den gang var «Negro» gangbart i det offisielle USA, og jeg vet at den tid er over.
  Hva forandringen i ordvalg i realiten betyr, vet jeg ikke.
  Jeg vil ikke spekulere i konspirasjonsteorier om hvem som drepte Martin Luther King.
  Takk for kommentaren!

 235. Starlett april 6, 2008 kl. 5:39 pm #

  Synd at du slettet bloggen. Du KAN jo lage ny blogg hvis du vil.
  Jeg har ikke hørt noe om at Martin Luther King var buddhist, så der tar du nok feil.
  Han var baptist, men fulgte Gandhis ikkevoldslinje, og Gandhi var faktisk hindu.

 236. Araber-Mattis april 6, 2008 kl. 5:50 pm #

  “Free at last, free at last, thank God Almighty we are free at last!”
  -Martin Luther King, Jr

 237. Starlett april 6, 2008 kl. 6:09 pm #

  Hei anonym.
  Vet ikke riktig hva du tenker på, men Black Power ble jo en bevegelse etter Martin Luther Kings død.

 238. Starlett april 6, 2008 kl. 6:10 pm #

  Det er fint å lese, Merete. 🙂

 239. Starlett april 6, 2008 kl. 6:11 pm #

  Ja, Martin Luther King fortjener at vi minnes ham.:)

 240. Starlett april 6, 2008 kl. 6:30 pm #

  Hei Kari,
  Huffja, – det sier vi Nei til!

 241. Starlett april 6, 2008 kl. 6:46 pm #

  Takk for denne artikkelen!

 242. Starlett april 6, 2008 kl. 7:14 pm #

  Den er grei.:)

 243. Starlett april 6, 2008 kl. 7:50 pm #

  Hei Rosa-fan

  Takk for tilbakemeldingen.
  Ja, jeg kunne jo ha gjort det, men da hadde innlegget blitt veldig langt, men jeg HÅPER jo at folk leser lenkene jeg legger inn i innleggene mine.
  Uansett: Takk for at du «brettet den ut» og viste den fram, for det er mye informasjon om Rosa Parks som kommer fram der.

  Kanskje jeg skal gjøre det til en vane å vise fram lenker tidlig i kommentarene?

  Takk for besøket og at du la ut lenken! 🙂

 244. Starlett april 6, 2008 kl. 7:58 pm #

  Det er bra, MH.
  Nam,nam, sier jeg til frokosten din. 🙂

 245. Starlett april 6, 2008 kl. 8:05 pm #

  Hei Viljen 🙂

  Ja, tenk at det er så lenge siden at det var før din tid, og det stemmer: jeg skrev den til Martin Luther Kings bursdag.

  Hadde faktisk tenkt å skrive om han nå også i forbindelse med at det er 40 år siden han ble drept, men så husket jo MH dette innlegget, som jeg selv faktisk hadde mer eller mindre glemt, og så fikk jo folk mulighet til å lese om ham på denne tråden. 🙂

  Jeg er enig med deg i at Obama og MLK ikke kan sammenlignes, ikke ennå i alle fall.
  Vi VET hva MJK gjorde og den kampen både han og Rosa Parks førte og hva det medførte, men Obama har mye å bevise.
  Kanskje blir han en god president, kanskje ikke.
  I alle fall vil både Hillary og Obama bli lysår bedre enn Bush jr.
  Det er jeg sikker på.

  Takk for en lang, fyldig og innholdsmettet kommentar! 🙂

 246. Starlett april 6, 2008 kl. 8:06 pm #

  Tusen takk for at du fant fram YouTube-klippet, Anders.
  Veldig glad for det.
  Ser fram til å se det i sin helhet. 🙂

 247. Liljerød november 20, 2008 kl. 12:35 am #

  Starlett

  Jeg løfter denne for å minne deg på at du har flere ubesvarte kommentarer her og fordi Martin Luther Kings drøm har gått i oppfyllese med Barack Obama.

  Innlegget er dessuten godt og tidløst.

  God natt!

 248. Starlett januar 20, 2009 kl. 9:02 am #

  Historien er selvfølgelig mye mer omfattende enn jeg har fått med i innlegget. 🙂

  Nå får vi håpe at alle undretrykte, svarte, brune og hvite, amerikanere, arabere, afrikanere og folk på hele kloden, kan BLI free at last.

  (Sorry for sen reaksjon. var ikke klar over at det var kommentarer her som jeg ikke hadde besvart)

 249. Starlett januar 20, 2009 kl. 9:04 am #

  Takk skal du ha, mjauui! 🙂

 250. Starlett januar 20, 2009 kl. 9:09 am #

  Det er sant.

 251. Starlett januar 20, 2009 kl. 9:16 am #

  Ja, free at last.
  Men drømmen er ikke blitt fullstendig virkeliggjort ennå.
  Nå blir det spennende å se hva Obamaregimet kan klare å få til.

 252. Rune haugen september 23, 2009 kl. 8:56 am #

  Halla ;P Skjer a?? Martin luther king jr. eier!! Rosa parks er deilig !!

  Hei Rune Haugen.
  Jeg er ikke sikker på hva du mener, men jeg tolker dette som en hyllest til Martin Luther King og Rosa Parks. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Moden kvinnes rødblogg. - januar 18, 2007

  Jeg tar meget sterkt avstand fra ordet "Neger". Mange skriver om negre på forumet nå, og de sier at de ikke er rasistiske. Jeg tror det er godt ment når adolph ser nærmere på Neger, for adolph er en snill

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: