NIB – Fra gamle Bodin i BODØ

15 mai


I dag vil jeg ta deg med på en tur i Bodøs omegn midt i mai, i deler av Bodø som tidligere var en del av Bodin kommune. Turen går først til Nordstrand, strekningen mellom Bodø sentrum og Misten, ferjeleiet mot Kjerringøy. Her er utsikt fra Bratten, like etter at vi har forlatt Bodø sentrum.

Små brygger med båter fortøyd er et hyppig syn i Bodø. Her fra Burøya, og i bakgrunnen ser vi et glimt av Landegode.

Ut mot Vestfjorden, det barske havstykket mellom Bodø og Lofoten, som er en opplevelse både på godt og vondt i maksvær og i storm. Her har jeg reist ofte og har mange minner fra forskjellige overfarter. Vestfjorden er først og fremst berømt for det årlige fisket av skrei, Lofotfisket.

Vi nærmer oss Skivika havn, et eldorado for båtentusiaster.

Inngangsskiltet til småbåthavna  og ferieidyllen Skivika havn.

Båthusene ligger på rekke og rad, som en liten rekkehusbebyggelse.

Skivika sjøhus er ikke bare for lokalbefolkningen. Her er overnattingsmuligheter for turister. En av de mange idylliske destinasjoner i byen vår.

Her kan du leie båt og dra ut på for å prøve fiskelykken – eller bare nyte livet ute på fjorden.

Foreløpig er det ganske stille i båthavna, men vi observerte flere som var i gang med å gjøre båthus og båter klar for sommersesongen. Her er mange små flytebrygger og lett atkomst til båtene.

Løp gård. Amtmannsgården i Bodø fra 1700 tallet. Turens endepunkt i nordlig retning i dag.  På tidlig 80- tall var forfallet kommet så langt at gården stod i fare for å ramle ned.

Politikerne drøftet til og med om at brannvesnet kunne brenne gården som øvingsformål. Kulturinteresserte personer tok tak sammen med kulturmyndighetene og berget Løp gård fra den visse undergang.

Statue av maleren Adelsteen Normann (1848-1918). Han var den første etablerte og kjente maler fra Nord-Norge. Han ble utdannet i Düsseldorf og bosatte seg i Tyskland. Om somrene reiste han rundt i Nordland, og i Lofoten fant han mange motiver. Han spesialiserte seg på romantiske fjordlandskaper. Lyset spilte en stor rolle i Normanns bilder, og han var av de første norske kunstnere som «oppdaget» midnattssola som motiv.

Geitvågen, en idyllisk lagune, campingplass og badestrand omtrent ti minutters kjøring fra Bodø sentrum. God vanntemperatur om sommeren og populært utfartssted.

På tilbaketuren titter vi innom båthavna i Skivika igjen. Det er stille der nå. Her ser vi mot sjøhusene på anleggets molo og mot Landegode.

Bodøfolk flest er fortrolige med og glad i båtlivet, så det er ikke bare småbåthavna i sentrum som er full av båter. Skivika sjøbusenter ligger bare fire kilometer nord for Bodø sentrum.

Noen har like godt tatt sjarken på land og plassert den trygt ved siden av hytta si.

Ikke alle naust og båthus er like velstelte som båthusene i Skivika. Her er naust som nok snart faller ned hvis ikke noe blir gjort. De ligger nokså bortgjemt og er ikke noe som springer en turist i øynene, men de finnes og bærer bud om en tid som er forbi. Sannsynligvis blir de revet.

Lavvann, eller ”fjære sjø”, som vi sier i vår dialekt. Blikk mot et småbruk under fjellhammeren. Noen campingturister i fjæra.

Bratten. Før var det søppelfylling her. Nå er det landlig skjønnhet med storslått utsikt.

Vi nærmer oss sentrum igjen. Landegode titter fram bak Bratten.

En liten kaffepause på torget før ferden går videre. Uteservering er et sikkert vårtegn.

Vi passerer Luftfartsmuseet på tur ut til Bodøgård. 

 

Vi fortsetter til Bodøsjøen, som er en av de eldste delene av Bodø og var et viktig sted og kultursenter mange hundre år før Bodø ble by. Her ser vi et glimt av Bodøsjøen camping.

I Bodøsjøen ligger Nordland Kultursenter, et idyllisk og vakkert sted å rusle rundt i en sen kveldstime. Her arrangeres konferanser, utstillinger og konserter, blant annet under Nordland musikkfestuke.

Tidligere var Nordland Kultursenter en flott landbruksskole med lange og stolte tradisjoner, men i 1967 var en æra forbi. Landbruksskolen ble flyttet til Vefsn i Helgeland, og nå står bare en stein igjen og minner oss på tiden som har vært.

Bodin kirkested og Bodøgård og den gamle landbruksskolen er Bodøs  bidrag til prosjekteti «Fotefar mot nord». Byens gamle sentrum er et aktivt og godt bevart kulturlandskap med jernaldergraver, middelalderkirke og kultursenter i tilknytning til et friluftsområde.

Bodin kirke var opprinnelig en middelaldersk steinkirke, bygd omkring år 1240, påbygd i 1784 og senere restaurert. Like ved ligger Bodøgård som fra 1604 var lensherre- og senere amtmannsgård. Det var her kimene til byen Bodø oppsto.

Ennå finnes det liv i det gamle fjøset. Da vi trasket forbi, kom en liten flokk lam springende mot oss, både sorte og hvite får.

Et lite glimt fra stabburet og hagen til et av hovedhusene på kultursenteret. Det er muligheter for å få leie værelser her.

Hovedbygningen med matsal den gang kultursenteret var landbruksskole og hovedbygning med servering i dag.

Påskeliljene blomstrer på Nordland Kultursenter.

En del av det gamle fjøset er ombygd og blir blant annet brukt som utstillingslokale for Bodøs amatørmalere. 

 

Bodin kirke fra 1200-tallet og har antagelig hatt Håkon Håkonsson som byggherre. Det er en langskipet kirke med et mindre sideskip og et kvadratisk kor.  Kirken var neppe det første kirkebygg på stedet.  Den første steinkirken som ble reist var antagelig ganske liten, men kan etter som man har hatt råd og befolkningstallet økte, blitt tilføyd et større skip med tykke og tunge vegger slik vi ser i andre steinkirker.

 

Hvordan dette har skjedd ,kjenner vi ikke til fordi kirken har vært ombygd så mange ganger at man ikke lenger kan påvise de enkelte byggetrinn. Kirken synes å ha vært reist i som en langkirke i tidlig gotisk stil. Antagelig hadde den en et spissvinklet tak og var utstyrt med et kjegleformet tårn i tilknytning til den østre del av kirkeskipet. Under restaureringsarbeidet ble det avdekket rester av en eldre mur innenfor den nåværende kirkens vegger. Det har blitt tolket som spor av en eldre og mindre steinkirke. Kirkens vegger er tykke murer i granitt og gneis fylt med kuppelstein og grus.

 

Bodin kirke har en vakker altertavle. Du kan studere den nøyere hvis du klikker her. Altertavla i Bodin ble gitt til kirka i 1670 av Ingeborg Svendsdatter. Du kan du også klikke deg videre til bilder av de forskjellige figurene på altertavlen.

 

 

 

 

 

 

 

Inngang til Bodin kirkegård. Her ligger våre forfedre, avdøde slektninger og venner begravet, så det er med en blanding av vemod og gode minner vi går inn hit. Slekt skal følge slekters gang.

 

Og hvert år springer nye blomster ut etter vinterdvalen .

 

 

Fra elveparken i Bodøsjøen. En grein fra et veltet tre og en trolsk kveldsstemning.

 

Stille maikveld og speilblankt tjern.

 

 

Den lille elva i Bodøgård. Husene som vi skimter i bakgrunnen tilhørte den gamle landbruksskolen og er nå en del av Nordland Kultursenter.

Det er fredfullt å vandre her i elveparken, la tankende vandre tilbake i historien og oppleve den rolige lille bekken som kontrast til det store havet og de spektakulære fjell og naturfenomener som omgir oss i Salten. 

 

 

Kveldssidyll i  elveparken i traktene der Bodø oppsto, med Bodin kirke, prestegården og kirkegården i bakgrunnen.  Salten var et viktig område med god mulighet for jordbruk og fiske, og har derfor hatt et betydelig befolkningsgrunnlag. Gamle stedsnavn rundt prestegården tyder på at stedet har vært et viktig religiøst sentrum med kultsted og tingsamlinger. Kanskje var det Bodin som prestegården tilhørte en del av den høvdingegården der goden bodde. I hvert fall ble gården meget tidlig gjort til krongods og halvparten av denne ble kirkested med tilhørende jord til prestegård. På den andre halvparten bodde kongens sysselmann.

 

Hestene beiter på ferskt maigress. 

 

Et lite føll trives også ute i den milde Nordlandsvåren. 

 

Bodøsjøen har lang historie, ikke bare på grunn av kirkestedet og det som havet kunne gi, men også fordi her var godt jordbruksland.Like i nærheten av Bodin kirke og Nordland kultursenter finnes et lite friluftsmuseum som du kan lese mer om her.

 

Fjorden, fjellet, sjarken og naustet. En flik av Nordland.

Bodø har mange dyktige billedkunstnere og i Bodøsjøen bor den jeg setter størst pris på av dem alle, nemlig Oscar Bodøgaard, som har fanget Nordlandslyset på en måte som er sterkt betagende. I tillegg til sin billedkunst har han også har et interessant etnografisk museum og en stor ikonsamling. Jeg anbefaler deg å lese det du finner på denne lenken, og om du kommer til Bodø, anbefaler jeg sterkt å bli bedre kjent med Atelier 88 og kunsten til Harald, Ingrid og Oscar Bodøgaard. Den etnografiske samlingen kan fortelle deg mye om hverdagslivet i Salten i forrige århundre.  

 

De første grønne skudd på heggen rundt tiende mai. Mange nordlendinger kjenner seg nok igjen i Arvid Hanssens vise tonesatt av Tove Karoline Knutsen: 

Det bæres i bleike daga
ei bønn mot dein kaille sno.

 

 

La leve det frøe som snart ska gro.

Kom sommarvijnn.

Å kom sommarvijnn, kom sommarvijnn.

Det sættes med valne heinner

En båt mot dein mørke kveill.

La vækse mi von over hav og fjeill.

Kom sommarvijnn!

Maikveld ved fjorden. Det går mot sommer i nord.

 

Ditt neste reisemål:  Under Vøringfossen

Din reiselink: http://www.vgb.no/21756/perma/211521/

67 kommentar til “NIB – Fra gamle Bodin i BODØ”

 1. siskan mai 20, 2007 kl. 9:49 pm #

  Sukker henført og takker for vakkre bilder,klem siskan:)

 2. Starlett mai 20, 2007 kl. 9:52 pm #

  #1 Kommentar fra siskan

  Hei siskan,

  Takk skal du ha! 🙂
  Du kjenner deg nok igjen flere steder, tenker jeg.
  Bildene fra Bodøsjøen, ved elveparken og kirka er tatt på kveldstid.

  Det er mulig at jeg fyller på med flere bilder etter hvert og retter på noen skjønnhetsfeil. 🙂

 3. Riskymor mai 20, 2007 kl. 9:54 pm #

  Kjempeflott innlegg igjen, med nydelige bilder!

 4. Starlett mai 20, 2007 kl. 10:04 pm #

  Takk skal du ha, Riskymor. Jeg ser at noen av bildene har «sunket» litt ned, og jeg skal rette det opp senere.

 5. Rubberduck-81 mai 20, 2007 kl. 11:01 pm #

  Hei Starlett, det var noen virkelig fine reportasjer fra Bodø (kommenterer alle her), med masse fine bilder 🙂 Flott å bo på plasser med et stor mangfold og spekter av natur og opplevelser!

  Hilsen Rubberduck-81

 6. Starlett mai 20, 2007 kl. 11:07 pm #

  #4 Kommentar fra Rubberduck-81

  Hei Rubberduck-81, og velkommen på bloggen min! 🙂

  Takk for hyggelig tilbakemelding om Bodø-reportasjene! Ja, det er flott å bo på steder med mange naturperler, enten det er i Nordreisa eller i Bodø. 🙂

 7. Mesopotamia mai 20, 2007 kl. 11:09 pm #

  Halays.

  Som jeg altid har sagt, Bodø er nydelig…. når det er fint vær, plussgrader og fabrikken på burøya ikke produserer (nå er det så mange år siden jeg flyttet, så det er usikkert om den fremdeles lever).

  Men som jeg også har sagt, Bodø er den jævligste plassen på jord når det er stiv kuling, 20 minus og vinter!!! Når du står ved et lyskryss og ikke ser lysene, er det bare og gå hjem, for du vet at skolebussen ikke kommer.

  Så, nei, du det er nydelig på denne tiden :o)
  Skal hjem om to uker. Borte bre men hjemme best!! :o)

  Chupp.

 8. Starlett mai 20, 2007 kl. 11:15 pm #

  Hei Mesopotamia og velkommen på bloggen min! 🙂

  Så du er fra Bodø?
  Jeg har oppdaget at det er ganske mange på VGB med tilknytning til Bodø.

  Nå er det sjelden og aldri noe å merke til Burøya. Renseanleggene er nok blitt bedre.

  Bodø er vakker og du kan glede deg til å reise hjem. Om to uker er det midnattsol her. 🙂

 9. Potteplante mai 20, 2007 kl. 11:34 pm #

  Bodø er en liten by.

  Jeg vet hva de hestene heter.

 10. Starlett mai 20, 2007 kl. 11:45 pm #

  Vet du hva hestene heter? Det vet ikke jeg. Hva heter de? Vet du hvor de er i dag? DET vet jeg. 😉

  Hmmm..

  Nå ble jeg nyskjerrig…
  Rir du?

 11. Artemisia mai 21, 2007 kl. 12:10 am #

  Hei Starlett!
  Igjen, en serie med virkelig flotte bilder!
  De naustene som holder på å ramle ned, var et snedig syn—
  og den Geitstranda så virkelig fin ut. Sikkert flott der om sommeren.

  Ha en fiin uke!

 12. Starlett mai 21, 2007 kl. 12:29 am #

  Takk skal du ha, Artemisia!
  Det er noe jeg må rette opp litt her, og det skal være gjort før første juni.
  Bildene fra Bodin kirke og kultursenteret er tatt på kvelden, men jeg synes at man godt kan ha noen kveldsstemninger med i NIB. De aller fleste bildene her ble tatt 14. mai, men jeg har ikke hatt tid til å poste dem før i kveld.

  I Geitvågen er det flott ja! Det ligger lunt til i en lagune bak en molo, og det er veldig populært å bade der om sommeren.

  Jeg kommer nok til å ta flere bilder fra «norsia», Mjelle, Geitvågen og for ikke å forglemme: Kjerringøy.

  Fiin uke til deg også, Artemisia! 🙂

 13. Artemisia mai 21, 2007 kl. 12:57 am #

  Jeg er enig i at man godt kan ha med stemnin sbilder i reportasjen. Det gir det bare ekstra liv.

  Gleder meg til å se bilder fra Kjerringøy!

  Jeg har sendt linken til søstra mi i Bodø. Tror hun vil like å se NIB-reportasjene dine! 🙂

  God natta!

 14. Starlett mai 21, 2007 kl. 1:02 am #

  Så trivelig at du har sendt linken til din søster.
  Nå har jeg rettet opp noe jeg så som ikke var bra i reportasjen og satt inn et bilde fra arkivet nederst.

  God natta, Artemisia! 🙂

 15. adrian_dice mai 21, 2007 kl. 8:58 am #

  du kan tro at jeg lurer på hvem dere bodøværinger er…

  fine bilder… bildene er bra mye finere enn stedet egentlig 😉 Naturen rundt Bodø er nydelig, men selve Bodø… ikke så fint.

  De som bombet byen skulle hatt smekk på pungen.

 16. ARGUS37 mai 21, 2007 kl. 9:27 am #

  NYdelige bilder, SAtarlett. Jeg likte særlig bildene fra Elveparken og avslutningsbildet var jo helt fantastisk!

  De gamle naustene representerer jo en gammel tid, ja. Nesten synd å rive. Et strøk med maling…? Men de detter vel snart sammen uansett?!

 17. ARGUS37 mai 21, 2007 kl. 9:27 am #

  NYdelige bilder, SAtarlett. Jeg likte særlig bildene fra Elveparken og avslutningsbildet var jo helt fantastisk!

  De gamle naustene representerer jo en gammel tid, ja. Nesten synd å rive. Et strøk med maling…? Men de detter vel snart sammen uansett?!

 18. Breiflabben mai 21, 2007 kl. 9:53 am #

  Igjen en fantastisk reiseskildring i bilder og tekst fra ditt nærmiljø Starlett.

  Flott at du og noen andre har brukt den tiden dette trods alt tar.

  Skikkelig flott reportasje igjen Starlett.

 19. MorHubro mai 21, 2007 kl. 7:02 pm #

  Det var meget pene bilder, Starlett! Det viser en sann sosialists ånd å fremme de skrinne verdier i nord. Det er der dere hører til!

  _Jeg_ husker Hålogaland teater!

  Kirker er der overalt!
  Du fortjener en meget stor tommel, for det ligger _mye_ arbeid bak ditt verk.

  Det er mye vlogghoring på forumet, men _du_ er ingen vlogghore!!

  Nå skriver jeg _vlogg_ for å glede Solems Lee og Grunde.

 20. Naturglede mai 21, 2007 kl. 7:21 pm #

  Har ikke ord! Så vakkert. Takk for nok en flott tur:)

 21. MorHubro mai 21, 2007 kl. 7:51 pm #

  Meget vakkert.
  Starlett, du må lese min siste betenkning!
  Jeg tar et oppgjør med vlogghoring!

  Du er ikke vlogghore, men fremmer kvalitet og det gjør alle som har kommentert her også!

 22. gamle-gauder mai 21, 2007 kl. 8:10 pm #

  Flott Starlett!
  Det er fantastiske bilder, – jeg kjenner formelig sjølufta og – lukta når jeg ser dette, oppvokst ved kysten som jeg er…

  Men Mjelle, – når kommer fotoreportasjen fra dette fantastiske stedet, – besunget av den utrolig følsomme og vakre visekunstneren (og bysbarnet?) Terje Nilsen?

  Jeg kan ikke forstå annet enn at det må være et utrolig sted! – «venter i spenning» –

 23. MillaVanilla mai 21, 2007 kl. 9:07 pm #

  Herlig!
  Tipper det var rundt tredve varmegrader og en svalende frisk bris i luften under din fotoekskursjon… Det kunne man nesten få inntrykk av 🙂

  Så utrolig idyllisk og vakkert!!!
  Takk for titten 🙂

 24. Odd Inge mai 21, 2007 kl. 10:52 pm #

  Hei Starlett

  Mange fine bilder her:)

  Ta en titt på min nye blogg
  OLJEPRODUKSJONEN FALLER
  http://www.vgb.no/244

 25. LillePersille mai 21, 2007 kl. 11:12 pm #

  Jeg likte bildene, særlig de om kvelden. Nå har jeg hørt at flystasjonen i Bodø skal legges ned. Da er det godt at dere har flymuseumet.

 26. Svein mai 21, 2007 kl. 11:28 pm #

  Igjen et flott og gjennomarbeidet innlegg, Starlett. Du kunne kanskje tilføye to-tre bilder fra friluftsmuseet? Da ville et godt innlegg bli enda bedre.

 27. Starlett mai 21, 2007 kl. 11:54 pm #

  #10 Kommentar fra adrian_dice

  Sant at bombingen av Bodø var en katastrofe. Mesteparten av arkitekturen gikk tapt, og når man ser på femtitallsbebyggelsen i Bodø, må man ta i betrakning at folk sto mer eller mindre på bar bakke etter krigen og det måtte bygges mye opp fort for å gi folk husvære.
  «Svenskebyen» i vest er jo et eksempel på det, men denne bydelen er jo kraftig opprustet og er blitt svært idyllisk etter hvert, og jeg synes at også femtitallsbygningene har fått sjarm og nærmest er blitt verneverdig nå. 🙂

  Bodøs fantastiske natur og omland er jo udiskutabel. Jeg hadde trodd at du var Bodø-væring, men skjønner at jeg tar feil der.

 28. Starlett mai 22, 2007 kl. 12:02 am #

  #11 Kommentar fra ARGUS37

  Takk for fin tilbakemelding! 🙂

  Ja, egentlig så representerer naustene gammel tid, og det hadde vært fint om noen kunne restaurere dem.
  Løp hovedgård holdt jo på å ramle ned før den ble reddet, og framtiden for landbruksskolen er jo også reddet fordi den er blitt kultursenter.

  Ildsjeler har reddet fyret og Skandsen på Nyholmen, men det skal jeg vise i en senere reportasje. 🙂

 29. Starlett mai 22, 2007 kl. 12:06 am #

  #13 Kommentar fra Breiflabben

  Takk skal du ha, Breiflabben! 🙂

  Ja, det er faktisk ganske arbeidkrevende og tidkrevende å lage disse reportasjene, men det er morsomt også. Man blir seg sitt nærmiljø bevisst. Både natur og kultur, og jeg vil gjerne være med å presentere min vakre by. 🙂

 30. Starlett mai 22, 2007 kl. 12:25 am #

  #14 Kommentar fra MorHubro

  «De skrinne verdier i nord?»

  Hva mener du med det? Jeg synes vi har mange stinne verdier her. 🙂

  —————-
  Det er der dere hører til!
  _Jeg_ husker Hålogaland teater!
  —————

  Joda, Hålogaland teater er ikke så vanskelig å huske, all den tid teateret er i full drift.
  Jeg for min del er ganske mobil, og hører til forskjellige steder, men jeg har sterke røtter her i Bodø, ja.

  Takk for anerkjennelsen!
  Det setter jeg pris på, særlig når jeg har lagt ned en del tid på et innlegg, slik alle NIB-bloggerne gjør. 🙂

  ——–
  Nå skriver jeg _vlogg_ for å glede Solems Lee og Grunde.
  ———

  Jeg takker på vegne av dem.

 31. Lavina mai 22, 2007 kl. 10:15 am #

  Nå har jeg kost meg med din flotte reportasje fra Bodø & området rundt. Mye vakkert å se for en som ikke er så kjent i det hele tatt! Vestfjorden har jeg minner om at jeg mata krabbene da jeg var med hurtigruta.. For en tur i dårlig vær..
  Ha en fin dag!

 32. Starlett mai 22, 2007 kl. 10:56 am #

  Tusen takk, Naturglede! Det er vakkert her nord, ja. 🙂

 33. Starlett mai 22, 2007 kl. 10:59 am #

  Jeg har lest det du har skrevet, MH.
  Skulder ved skulder, – men en hver bestemmer jo selv hva hun vil bruke tid på.

 34. Starlett mai 22, 2007 kl. 11:25 am #

  #17 Kommentar fra gamle-gauder

  Æ
  C / / / Dm / / /
  lengta ofte utov – er te Mjel – le, når
  G / / / C / / /
  vinter’n kommer krypan kald og kvit. Førr
  Am / / / D / / /
  stranda ligg så still opp- under fjel – let, og
  G / / / C / / /
  anna folk tar sjelden turen dit. Der
  C / / / Dm / / /
  kan æ gå og drøm mæ bort a – leina, om
  G / / / C / / /
  tie som førr- alltid e førr- bi. Der
  Am / / / D / / /
  kan æ finn mæ rare skjell og steina;
  Fm / / / C / /
  kver og en, et støkke poe – si.

  ———–

  Mjelle er fantastisk. Det kommer nok bilder derfra. Men venter kanskje til i juni med å ta nye bilder.
  Når det er virkelig klarvær, EKSTREMT klart, kan man se Lofotveggen fra Mjelle, men jeg tror neppe at et kamera klarer å gjengi den magien.

  Som Terje Nilsen sier:

  «Du må ha vært der førr å kuinn førstå’.»

  Det har ham helt rett i.

  Oppvokst ved havet, du også?

  Ha en fin dag, Gamle_gauder. 🙂

 35. Starlett mai 22, 2007 kl. 11:51 am #

  #18 Kommentar fra MillaVanilla

  Trevde grader var nu litt i overkant, da, Milla, men det var en fin dag, ja. Og i dag er også en strålende dag i Bodø, knall blå himmel, fin temperatur og en deilig sommervind, så det ville ha vært en optimal dag for fotografering, men de har jeg dessverre ikke anledning til i dag.

  Ja, det er idyllisk og vakkert i nord, og det er dette jeg vil prøve å dokumentere i fotoserien min.

  Ønsker deg en fin dag! 🙂

 36. Starlett mai 22, 2007 kl. 11:56 am #

  Takk for det! 🙂

  Gratulerer med ny blogg!
  Skal kikke på den etter hvert.

 37. MorHubro mai 22, 2007 kl. 12:30 pm #

  #25 Starlett
  Jeg husker da Hålogaland teater ble startet. Det gikk en sosialistisk og begeistret sus over Nord-Norge da, og vi solidariserte oss med distriktene!

  Sverre Kjellsberg er en meget tiltrekkende mann.
  Jeg mener at dere har dårligere vekstvilkår i nord, men dere klamrer dere fast. Du er meget flink med bilder. Jeg liker at du legger ned flid og arbeid i dine presentasjoner. Det er den rette ånd!
  Jeg har estetisk sans og liker å se på bilder, men jeg er ikke flink å fotografere selv.

  Nå har jeg lunsjpause.

 38. Starlett mai 22, 2007 kl. 2:08 pm #

  Milla, jeg har svart deg utenfor «svarboksen», men apropos vær, så kom jeg på en overfart jeg har hatt over Vestfjorden. (Jeg har reist MYE med hurtigruta i min tid.)

  Det var på vinteren og et forferdelig uvær. Full sørvestlig storm og det er INGEN spøk.

  Gardinene sto vannrett, det var praktisk talt umulig å gå, glass og bestikk flakset av bordene, folk var grønne av sjøsyke. og i et hjørne, like ved der vi satt, satt det en liten gruppe forskremte tyske vinter-turister.

  Kapteinen var sannsynligvis litt bekymret for passasjerene, for han tok seg en tur ut i salongen og gikk for å snakke med de tyske turistene.

  Han sa blant annet:

  «Das Wetter ist heute wunderschön ,und das Meer liegt wie ein Spiegel.

  Ich sage Ihnen: Wie EIN SPIEGEL!»

  Tyskerne SÅ lenge på ham. Hva de tenkte, sier ikke soga noe om. Jeg hadde hendene fulle med en sjøsyk sønn.

  Speilet som kapteinen lovpriste, var meget urolig og bølgehøyden var på MANGE meter. 😉

 39. Starlett mai 22, 2007 kl. 2:10 pm #

  Takk for det! Ja, jeg hørte disse planene om flystasjonen. Vet jo ikke hva som kommer til å skje. Men jeg forsto det slik at Reiten kanskje skal oppgraderes på bekostning av Jåtta.

 40. Starlett mai 22, 2007 kl. 2:12 pm #

  Takk for det, Svein!
  Det er mulig jeg gjør noen forandringer, ja. Får nå se på det.

 41. Starlett mai 22, 2007 kl. 2:25 pm #

  #26 Kommentar fra Lavina (svar):

  Ja, det er mye vakkert i Bodø-området, og apropos hurtigruta:
  Jeg har reist ganske mange ganger med hurtigruta, ofte «bare» over Vestfjorden, men av og til hele leie opp til Finnmark, og jeg husker en gang som jeg fortalte lenger opp i en kommentar, men som jeg godt kan gjenta nå:

  Det var på vinteren og et forferdelig uvær. Full sørvestlig storm og det er INGEN spøk. Bølgene var bokstavelig talt høye som hus og det var riktig ufyselig.

  Gardinene sto , tallerkener og bestikk flakset av bordene, folk var grønne av sjøsyke. og i et hjørne, like ved der vi satt, satt det en liten gruppe forskremte tyske vinter-turister.

  Kapteinen var sannsynligvis litt bekymret for passasjerene, for han tok seg en tur ut i salongen og gikk for å snakke med de tyske turistene.

  Han sa blant annet:

  «Das Wetter ist heute wunderschön ,und das Meer liegt wie ein Spiegel.

  Ich sage Ihnen: Wie EIN SPIEGEL!»

  Tyskerne SÅ lenge på ham. Hva de tenkte, sier ikke soga noe om. De så jo og opplevde på kroppen at havet såvist ikke lå speilblankt, snarere tvert i mot. Om de ble beroliget eller om de trodde kapteinen hadde en skrue løs, er ikke godt å si.
  Jeg hadde hendene fulle med en sjøsyk sønn.

  Speilet som kapteinen lovpriste, var meget urolig og bølgehøyden var på MANGE meter. 😉

 42. Starlett mai 22, 2007 kl. 2:26 pm #

  #30 Kommentar fra Starlett:

  Gardinene sto VANNRETT, skulle det stå.

 43. Lavina mai 22, 2007 kl. 3:41 pm #

  Det kan jeg tenke meg var litt av en tur med hurtigruta!
  For snart to år siden i begynnelsen av sept tok vi hurtigruta fra Tromsø og til Ramsund, og det var en opplevelse.. Vi hadde bilen med ombord, og kjørte hjem i full storm gjennom Lofoten.. Men hjem kom man..

 44. LillePersille mai 22, 2007 kl. 3:41 pm #

  Nå er en russisk KGB-offiser tiltalt for mordet på Litvinenko. Jeg har skrevet om det på innlegget du har skrevet før.
  Har du undersøkt om Gildeskål?

 45. LillePersille mai 22, 2007 kl. 3:46 pm #

  Unnskyld at jeg blandet inn noe annet, det var bare for at du skulle se det.
  Jeg har ikke reist med hurtigruta i storm, men jeg blir sjøsyk, så det har jeg ikke lyst til.

 46. Starlett mai 22, 2007 kl. 7:30 pm #

  #29 Kommentar fra MorHubro

  Her er lenke til Hålogaland teater. Det holder til i Tromsø, altså i Troms fylke, og ble startet i 1971.

  http://www.ht.tr.no/

  Ellers takk for gode ord. 🙂

 47. Starlett mai 22, 2007 kl. 7:38 pm #

  #32 Kommentar fra Lavina

  Hurtigruta er en opplevelse, ja, og storm gjennom Lofoten er ingen spøk!

  Det hender faktisk i blant at de nye hurtigrutene ikke klarer å legge til i Stamsund fordi det er så trangt der, og i virkelig hardt vær hender det at den må sløyfe Svolvær også.
  Men det hører heldigvis til sjeldenhetene.

  Uansett:

  Hurtigruta, Norges riksvei nr. 1, er unik.

  Egentlig skulle vi jo hatt en NIB-reportasje fra hurtigruta også. 🙂

 48. Starlett mai 22, 2007 kl. 8:33 pm #

  Jeg vet det. Skal sjekke det du har skrevet.

 49. Starlett mai 22, 2007 kl. 9:01 pm #

  Det er helt i orden.
  Angående hurtigruta, så kan du jo ta deg en tur i godt vær først. Lurer på om du holder til et sted i landet der det er naturlig å ta hurtigrute.

 50. enghaugen mai 22, 2007 kl. 11:34 pm #

  Takk for turen! Vakkert å se;)

 51. Marianne Berge-Hansen mai 23, 2007 kl. 12:02 am #

  Nydelige bilder. Kjenner meg igjen i området. Det første bilde er jo nesten som et maleri av Tidemann og Gude.
  Takk for turen.

 52. Starlett mai 23, 2007 kl. 12:03 am #

  Så fint at du likte bildene. Takk for tilbakemeldingen! 🙂

 53. Starlett mai 23, 2007 kl. 12:06 am #

  Takk skal du ha! Ja, det første bilde er ut mot Kjerringøy, og der er det vakkert. Hyggelig at du setter pris på bildene. 🙂

 54. Artemisia mai 23, 2007 kl. 12:14 am #

  #36,5

  Pussig-ang hurtigruta. Eller ikke. satt faktisk og tenkte på det i kveld, at man burde laget en NIB fra Hurtigruta…da jeg så bilde av Polarlys hos Kjartan.

  Har jeg fortalt før at min søster jobber på hurtigruta, og at min datter skal ha sommerjobb der? Det betyr at jeg kan bli med billig når jeg vil, i sommer…hvis jeg tør. Det må være havblikk da..har hørt alt for mye om de værharde turene over Vestfjorden, Folla, Hustadvika, Stadt…

  Jeg kan hvertfall ta bilder når hurtigruta ligger til kai i Trondheim..hehe..fra frokostsalen og innvendig..kokken og kapteinen og hovmesteren..

  kanskje vi skulle fått til et fellesløft? Kan hende noen reiser fra forskjellige strekk/steder..og så kunne vi koblet dem sammen på en eller annen måte, bildene altså…

  Ha en fin kveld.:)

 55. Starlett mai 23, 2007 kl. 6:59 pm #

  #39 Kommentar fra Artemisia

  Ja, du fortalte meg om søstren din og dattera, så da skulle det jo passe godt å ta en tur med hurtigruta. 🙂

  Det var sannelig en spenstig tanke å t et fellesløft med bilder fra hurtigruta. Det kunne bli spektakulært. Kjartan fra Bergen, du fra Trondheim, jeg fra Bodø og Lavinia fra Tromsø.
  For eksempel. 🙂

  En kjempereportasje kunne det ha blitt!

 56. Artemisia mai 24, 2007 kl. 12:08 am #

  #40 ,5

  Ja, ikke sant? Noe å tenke på…

 57. Starlett mai 25, 2007 kl. 10:08 pm #

  #41 Kommentar fra Artemisia

  En glimrende ide! Men vi må jo samordne det på en eller annen måte. Jeg kan sannsynligvis ta Vestfjorden og KANSKJE mer, både nordover og sørover, men mer enn Vestfjorden tør jeg ikke love.
  Og Vestfjorden blir heller ikke riktig ennå.

 58. Kjartan Alvestad juni 15, 2007 kl. 11:03 pm #

  Du har et formidlingstalent som berører. Diktet på slutten var prikken over ien.

  Dine kommentarer er grundige og du formidler på en måte som gjør at det et kjekt å lese.

  Takker så mye for denne flotte turen !

  Kjartan 🙂

 59. LarienCarnesir juni 15, 2007 kl. 11:11 pm #

  Sier meg enig med Kjartan her :O))

  Dette er et innlegg, som har gått meg hus forbi. Men du legger veldig mye arbeid ned i innleggene dine, det er ikke vanskelig å se.

  Ha en god kveld Starlett…

 60. Starlett juni 16, 2007 kl. 6:17 pm #

  Takk for trivelig tilbakemelding, Kjartan! Ja, diktet av Arvid hanssen sunget av Tove Karoline K er vakkert. 🙂

 61. Starlett juni 16, 2007 kl. 6:24 pm #

  #44 Tusen takk, LarienCarnesir.
  I lige måde. 🙂
  Dine fotoinnlegg er fantastiske, synes jeg.

 62. ilmy juni 18, 2007 kl. 11:45 am #

  Nydelig,nydelig,nydelig!!

 63. MadamMix juli 21, 2007 kl. 2:24 pm #

  Flotte bilder av vakker natur, bygninger og dyr.

  Blir helt henført her jeg sitter.

  Madammen

 64. Starlett juli 21, 2007 kl. 11:17 pm #

  Tusen takk, Ilmy! Ja, det er nydelig der. Håper alt står fint til på dine tanker. 🙂

 65. Starlett juli 21, 2007 kl. 11:30 pm #

  Det var veldig trivelig at du likte bildene, Madammen.

  Ja, det er fint der. 🙂

 66. tankespire juni 22, 2008 kl. 11:58 am #

  Flotte bilder 🙂 Vi har hatt noen timer ved «Andedammen», eller elveparken, med mating av ender (og mååsa..).

 67. Starlett juni 25, 2008 kl. 7:26 pm #

  Takk skal du ha, tankespire. 🙂

  Ja, det er fint i elveparken, og jeg har også vært der rett som det er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: