KINA. Bruk Ytringsfriheten mot kvinneundertrykking kjønns-selektering, sensur og KinasTibet-politikk. OPPDATERT.

8 mar

Kinas økonomi er i sterk vekst og Kina spiller en stadig større rolle internasjonalt. Kina er verdens mest folkerike land og vi i Skandinavia øker stadig vår samhandling med Kina. Til høsten skal det som kjent være OL i Bejing.
Men hvordan står det til med menneskerettighetene i Kina, og hvordan er kvinnenes kår der?
Dette innlegget handler ikke om Kinas uhyrlige statistikk, som det desidert verste land i verden, når det gjelder dødsdommer og henrettelser, men retter fokus mot kvinnenes situasjon i en annen stor tragedie som har fått utvikle seg
gjennon de siste tretti år.

Innlegget er basert på Maria Ängquist Klyvares utstilling «China Girl«, den svenske tidligere Kinaambassadør Börje Ljunggrens analyser og Amnesty internatiol.«

I Kina mangler det 50 millioner jenter og kvinner.
Med andre ord like mange som omtrent ti ganger Norges befolkning.

3000 jenter mellom fosterstadiet og fire år forsvinner daglig.
Hvert år fødes det to millioner flere gutter enn jenter.

Denne tragiske skjevfordelingen har eskalert etter at ettbarnspolitikken ble innført i begynnelsen av 70-tallet.
Dette er en virkelighet som er svært underkommunisert, ikke bare her i Europa, men også i Kina. Man snakker helst ikke om det. Særlig ikke i Kina, der ytringsfriheten har magre kår.

En hovedårsak til denne utviklingen er de strukturelle forholdene og mangelen på sosiale sikkerhetsnett slik vi kjenner det i de europeiske velferdssamfunn: Det forventes at barna skal forsørge foreldrene når de blir gamle og ute av stand til å forsørge seg selv. Kvinner er billig arbeidskraft og i mye større grad enn menn i lavtløntssyrker, og det er tradisjonelt sønnene, som vurderes høyere enn døtre, som forsørger foreldrene. Kvinnene regnes dessuten som medlem av mannens familie etter giftemålet. Derfor kan hun ikke forsørge sine egne foreldre .
Bare gutter kan føre familenavnet videre. Derfor opplever mange foreldrepar seg presset til å få en sønn i kampen mot fattigdommen.

Jentene blir avlivet når de er småbarn, noen når de er nyfødte, men mange helt opp til fire års alder: Druknet, satt ut i esker i skogen, begravet levende eller utsatt for ekstrem vanskjøtsel som fører til død .Men mange blir også abortert, med feil kjønn som årsak til aborten!

Så prøver man å få en gutt neste gang.

Blant kinesere som nå er i giftealder, er det allerede et stort overskudd av menn. Dersom utviklingen fortsetter, vil rundt 40 millioner kinesiske menn ikke finne en kvinnelig partner i Kina om ti år.
.
Dette bildet av Maria Ängquist Klyvare visualiserer de døde jenter.

Kvinneunderskuddet har medført en kidnappingsbølge og dramatisk økt menneskehandel med jenter. Kidnapperne selger jentene til rike par for å sikre at sønnen skal få en kone. Og menneskehandlerene står bak stadig mer tvangsprostitusjon. Når kvinneunderskuddet er stort, øker selvsagt markedet for kjønnshandel. Kvinnen blir en vare.

I gjennomsnitt er det nå 121 gutter pr. 100 jenter i Kina. Det er en uhyrlig forskjell som avviker dramatisk fra normal kjønnsfordeling. I enkelte deler av landet er tallene enda mer dramatiske. Og de er stadig stigende.
I tiåret som ligger foran oss risikerer Kina å miste mellom 40 og 50 millioner flere jenter gjennom senabort eller drap utelukkende på grunn av sitt kjønn.


FN arbeider for at opplysningskampanjer, utdannelse og andre arvelover skal forandre folks holdninger slik at disse jentedrapene kan opphøre. men foreløpig ser det ikke ut til å ha hjulpet. Selv innen den økonomiske og politiske elite, der man kan få lov til å få to barn, foretrekker foreldre ofte bare ett – en gutt – for det materialistiske jaget og kravet til gutten, som blir sent på internat på dyre eliteskoler, er stort.

Vi kjenner til etnisk rensning i andre land, og for de fleste vekker det negative reaksjoner. Vi skjønner umiddelbart at etnisk rensning er forferdelig galt.

I Kina risikerer over halvparten av befolkningen å bli  utsatt for den samme «etniske» rensingen, ikke på grunn av etnisitet, men på grunn av kjønn!

Tenk for en VELBEGRUNNET oppstandelse det ville vakt om 3000 mennesker, enten det hadde vært kristne, muslimer, ateister, jøder, latinamerikanere eller afrikanere (eller andre) hadde blitt drept DAGLIG på grunn av sin religion eller etnisitet i Europa!
Det ville med rette ha blitt opplevd som et folkemord og brudd på alle menneskerettigheter.

Det ville med rette ha medført strakstiltak for å stoppe vanviddet.

Hvorfor hisser vi oss opp over at noen kvinner fra Vest- Asia ønsker å bære skaut, men fortier
at 50 – FEMTI MILLIONER – jenter er drept eller abortert i verdens største land på grunn av sitt kjønn? Og BARE på grunn av sitt kjønn?Hvorfor bruker vi ikke ytringsfriheten for å kjempe for de kvinner som er aller mest undertrykt på hele kloden?
Hvorfor er vi så feige?
Hvor er de vestlige myndigheter og de vestlige industriforetak med interesser i Kina i kampen for å bryte folkemordet i Kina som finner sted hver dag, år etter år? Hvor er Volvo og Ericsson, spør Maria Ängquist Klyvare.

Lytt til http://nettradio.nrk.no/default.php?kanal=p2 17/ 2!

Skriv inn «på livet laus i søkeboksen og klikk på 17/2.


Hvor er norske interesser?
Vil vi ikke se, eller KAN vi ikke se?

Hva kan gjøres?
Bruk ytringsfriheten din i kampen for likestilling for kvinner i Kina, mot jentedrap og for et samfunn som tar avstand fra folkemord på halvparten av befolkningen!

OPPDATERT

Den siste uken har vi sett hvordan kinesisk politi  og kinesiske soldater har handlet mot buddhistiske munker i Tibet- Vi har sett Kinas kulturimperialisme, sensurog jerngrepet de har i Tibet, så dette innlegget er OGSÅ et innlegg som tar avstand fra Kinas Tibet-politikk.

467 kommentar til “KINA. Bruk Ytringsfriheten mot kvinneundertrykking kjønns-selektering, sensur og KinasTibet-politikk. OPPDATERT.”

 1. Starlett mars 8, 2008 kl. 3:01 pm #

  Jeg anbefaler sterkt programmet jeg har linket til. Det er nok siste uka det ligger ute, så dersom man skal kunne høre det, må må gjøre det nå.
  Eventuelt laste det ned.
  Veldig informativt program, og rystende, synes jeg.

  http://nettradio.nrk….

  programmet fra 17. februar.

  HVA kan vi gjøre for å være med å endre holdninger hos vestlige myndigheter og i Kina?

 2. grethe56 mars 8, 2008 kl. 3:18 pm #

  Dette er jo en kjempetragedie Starlett. Ingenting å tilføye her så jeg gir deg enkelt og greit en tommel ;))

 3. ola mars 8, 2008 kl. 3:24 pm #

  Nå må vi ha klart for oss at det er den kinesiske ett-barns-politikken som bør angripes. Ettbarnspolitikken ble som kjent satt i virke for å få bukt på landets overbefolkning, og med håp om å rette opp landes økonomi.
  Det er de fattige i landet som lider under dette system (leste nettopp om en familie som fikk en bot i størrelsesorden av en årslønn fordi de hadde født barn nr. 2 og satt det bort hos en slektning).
  De rike kineserne reiser ut av landet og føder sitt barn numme 2 og 3 i utlandet, hvor de oppdras hos slektninger. (slik at den oppgitte kjønnsfoskjellen ikke er så stor som antydet i ditt innlegg). Skal man ha opprop bør AI ta seg av denne saken, og det bør rettes mot smeden, – ikke bakeren. Det er totalt urettferdig å klandre de fattige i landet, som blir tvunget til å foreta slike tunge valg.

 4. Starlett mars 8, 2008 kl. 3:33 pm #

  Hei Ola

  Ja, jeg er langt på vei enig med deg i det.
  Derfor skriver jeg da også at det er de politiske og struktrelle forholdene som er årsaken til tragedien.
  De rike får flere barn.

  Jeg ønsker å bruke ytringsfriheten til å angripe den kinesiske politikken, til å presse på for en politisk og sosial forandring.
  For vi ser et FOLKEMORD uten sidestykke i verden, 3000 drepte jenter hver dsg.

  En forandring som gjør at foreldrene kan bli like fornøyd med en jente som med en gutt må til.

  Og da trengrs det både utdanning, informasjon og likestilling .

  Dette kommer godt fram i det programmet som jeg linket til både i innlegget og i #1, men som jeg tror man bare kan høre i dag før det forsvinner.

  Man kan ikke angripe de fattigste av de fattige eller pådytte dem våre moralske verdier, for vi lever i en annen virkelighet.
  Men vi kan forlange at våre myndigheter og bedrifter med næringsinteresser i Kina TØR å utfordre det kinesiske system.

  Jeg tror vi tenker ganske likt her.
  Beklager at jeg ikke kunne behandle dette mer inngående, men da hadde innlegget blitt altfor langt.
  Likevel: I lenkene finnes mer informasjon.

 5. Lillemor mars 8, 2008 kl. 3:39 pm #

  Du må legge denne fram på bloggrevyen. Så mange får se den

 6. Starlett mars 8, 2008 kl. 3:51 pm #

  Ja, det er en kjempetragedie.
  Takk for tommelen, grethe!
  Det er en av de tomlene jeg har satt aller størst pris på.

 7. Starlett mars 8, 2008 kl. 4:02 pm #

  Takk for god idé.
  Jeg kan kanskje gjøre det, men nå har jeg glemt adressen dit.

 8. Liljerød mars 8, 2008 kl. 4:06 pm #

  Det er fryktelig. Jeg gir deg bare tommel nå, så hører du fra meg senere.
  Nå skal jeg høre på programmet.

 9. btidag mars 8, 2008 kl. 4:07 pm #

  «Denne tragiske skjevfordelingen har eskalert etter at ettbarnspolitikken ble innført i begynnelsen av 70-tallet.»

  Hei der 🙂

  Kina tok vel innover seg vår masing om befolkningsvekst og klodens maksimaliteter….
  de innførte vel radio som premie for sterilisering etter ett barn…

  jeg vet ikke nok om kinesisk lovverk og straffeutmåling

  Jeg mener at alle er dugende til noe
  alle kan utføre samfunnstjenester..
  de verste må desverre stenges inne av forskjellige grunner….

  men jeg hadde aldri dømt noen tildødsstraff

 10. Starlett mars 8, 2008 kl. 4:18 pm #

  Hei Liljerød.
  Ja, det er det.

  Kvinner må få samme utdannelse som menn, samme lønn og samme arvemuligheter, og Kina må få en alderspensjon på plass.

  Det er slike virkelmidler som må til.
  OG internasjonalt press.
  Ja, hør på radioprogrammet!
  Takk for tommel for Kinas kvinner.

  Vi må ikke bli så opptatte og forblindete av muslimer at vi glemmer hvor de største kvinnetragediene finnes!

 11. siskan mars 8, 2008 kl. 4:29 pm #

  Nå er jeg så rystet Starlett at jeg har ikke ord her. Siden jeg har en torn i siden pga Kinas herjinger i Tibet, kan jeg nå bare si at jeg har endel mer en et horn i siden til disse barbarene

  Jeg føler på meg at dette kommer til å bli et land jeg må sette meg ordentlig inn i,legg gjerne inn linker med info så jeg kan lese!

  Synes dette er det beste innlegget jeg har lest på kvinnedagen og det bør vekke enhver kvinne til kamp mot slik kjønns diskriminering. Klemmer goe og takk for at du lot meg ta del i noe jeg kjente lite til,siskan:)

 12. Johannes mars 8, 2008 kl. 4:43 pm #

  Kjære Starlett
  La disse ord synke inn i oss alle.
  Ånden må lyse over ateistene.De kristne og humanistiske menneskerettigheter vil innta det plagete land når Guds lys får skinne.
  Livets hellighet og skapningens ukrenkelighet må voktes!
  Provosert abort og barnedrap strider mot Guds bud.

 13. Mahmood Amiry-Moghaddam mars 8, 2008 kl. 4:56 pm #

  Meget viktig problemstilling og viktig å sette fokus på. Det er ved å skape bevissthet om saken, verden i neste omgang kan handle. Jeg går ut fra at mange ikke vet om disse problemene.
  Jeg synes ikke man skal sette problemene kvinner i Kina har i mot kvinnediskrimineringen som foregår i andre land. Kvinnediskriminering er et globalt fenomen og må bekjempes hvor det forekommer. Verden gjør alt for lite imot kvinneundertrykkelsen (enten det er i Vest Asia eller i Kina).

 14. Starlett mars 8, 2008 kl. 5:25 pm #

  Ja, de måtte jo gjøre noe for å stanse befolkningsveksten.
  MEN.

  Samtidig skulle de ha:

  Sørget for samme muligheter til utdanning og arbeid for begge kjønn slik at det var like attraktivt å få jenter som å få gutter.

  Sørget for alderspensjon slik at gamle fattige foreldre ikke hadde vært avhengige av barnas forsørgelse.

  Sørget for ytringsfrihet slik at folk tør å snakke om dette.
  Arbeidet målbevisst mot jentemord.

  Tre tusen – 3000 – jenter blir drept daglig i Kina, og vi lukker øynene for det!

  VI og vestlige myndigeheter Må være en pådriver her.

  Dødsstraffen er jo et annet aspekt som jeg ikke direkte har berørt i dette innlegget, men i andre innlegg.

  Dette innlegget handler om en årelang diskriminering av jenter og privatdrap på småjenter.
  «Alle» vet det, men ingen gjør noe.

  Tenk for en ubalanse det er mellom kjønnene nå og de enorme sosiale konsekvenser det får!

  Radioprogrammet som jeg linket til i #1 er virkelig å anbefale.

 15. Norwonk mars 8, 2008 kl. 5:28 pm #

  Ja, hva kan vi gjøre med Kina, Starlett? Ikke lett å påvirke et diktatur som er så stort og mektig, og har så stor betydning for verdensøkonomien. En boikott av OL kunne riktignok være på sin plass. Kineserne er åpenbart stolte av å ha fått det arrangementet, så en boikott ville gjøre det vanskelig for myndighetene å feie kritikken under teppet.

  Jeg må nok si meg enig med #9 i at vi ikke skal bagatellisere kvinneundertrykkelsen i Midtøsten fordi om vi kritiserer det som foregår i Kina. Men det er ingen tvil om at det er en tragedie som utspiller seg i Kina.

 16. Starlett mars 8, 2008 kl. 5:47 pm #

  Hei siskan

  Takk for en kommentar jeg satte veldig stor pris på.:)

  Vi må bekjempe menneskehandel og kvinneundertrykking overalt, og Kina er et skrekkens eksempel, men de er så mektige og vi har så mye handelssambamd med dem at det virker som om vi – altså suropeiske og amerikanske myndigheter – ikke TØR å ta et oppgjør med dem.

  Da må vi vanlige mennesker tørre.

  Det ligger noen lenker i innlegget, bl.a til Amnesty og til Maria E Klyvare, denne modige kunstneren og i #1 ligger det en lenke til et radioprogram som jeg absolutt vil anbefale.

  Men jeg tror det er siste uka det kommer til å ligge på NRK.

  Jeg kan godt finne flere lenker.

  3000 drepte jentebarn per dag er ikke til å bgripe, og bildet du ser er sammensatt av små små jentehoder som skal symbolisere de drepte jentene.

  På lenken til Maria Klyvare står det mye informasjon.

  Hvorfor tør ikke de store bedriftene som har interesser i Kina tale de kinesiske myndighetene imot?

  Jeg er redd at de frykter for sine økonomiske interesser.

 17. siskan mars 8, 2008 kl. 5:59 pm #

  Får desverre ikke inn radioprogrammet av en eller annen grunn,trist, ville gjerne høre det. Skal prøve å gå inn på nrk og se om jeg kan finne noe der,klem siskan:)

 18. Pistolero mars 8, 2008 kl. 6:00 pm #

  Kina er et brutalt ettparti-system som slår knallhardt ned på all opposisjon.

  Jeg har sett fredelige bestemødre arresteres i ikke-voldelige demonstrasjoner, sett nyheter sensureres på internasjonale hoteller, sett at jeg ikke kommer på Wikipedia fra Kina….

  Likevel – forrige uke var jeg i én kinesisk by som ifølge offisielle statistikker nå har 4,8 millioner innbyggere. Denne byen fantes ikke i 1995, og nå har den like mange innbyggere som hele Norges befolkning.

  Det er utrolig naivt å tro at kineserne bryr seg en dritt om hva nordmenn sier og mener. En enorm majoritet av dem har aldri hørt om Norge, og i den grad de har det så er det kvinnelandslaget i fotball de vet om…

  Money talks, bullshit walks – that’s the way of the world, Blondie 😉

  Og som et tillegg til din statistikk: Kina er veldig stort. I pressområdene er det nå allerede 120 menn per 100 kvinner i giftealder. Dette er bare en av forklaringene på at det ifølge FN finnes ca 10 millioner prostituerte i Kina (ca 5% av landets kvinnelige befolkning mellom 18 og 30).

 19. Starlett mars 8, 2008 kl. 6:26 pm #

  Hei Johannes, det er lenge siden jeg har sett deg.Ttrodde du var forsvunnet fra VGB, men siden du kommer inn til meg innlogget, tyder alt på at du har blogg et eller annet sted. Jeg er fryktleig nysgjerrig på hvor det er, vet du.

  Jeg mener jo at humanisme og menneskerettigheter ikke er noe som tilhører en spesiell religion, og jeg tror ikke systemet hadde forandret seg med en eller annen statsreligion.

  Her er det snakk om et brutalt diktatur og en politikk som gjør livet vanskelig for fattigfolk.

  OG feige vestlige maktmennesker som ikke bruker ytringsfriheten mot disse jentedrapene.

 20. Starlett mars 8, 2008 kl. 6:51 pm #

  Hei Mahmood Amiry-Moghaddam og velkommen på bloggen min! veldig glad for å se en så sterk meningsleverandør som deg her:)

  Jeg tror dessverre også at mange ikke vet om disse problemene, og derfor synes jeg at vi skal fokusere på dem.
  Om det hjelper på kort sikt?
  Neppe.

  Men opplysning, opplysning og bevisstgjøring er Byggesteiner og har hjulpet tidligere.

  Du skriver:
  ————
  Jeg synes ikke man skal sette problemene kvinner i Kina har i mot kvinnediskrimineringen som foregår i andre land. Kvinnediskriminering er et globalt fenomen og må bekjempes hvor det forekommer. Verden gjør alt for lite imot kvinneundertrykkelsen (enten det er i Vest Asia eller i Kina).
  ———–

  Det er jeg selvfølgelig helt enig med deg i. Og for deg ligger det selvfølgelig aller nærmest å kjempe for menneskerettigheter i ditt opprinnelsesland.

  Men jeg har en følelse at kvinneundertrykkelsen i enkelte andre land blir GROVT underkommunisert, og at jentedrapene i Kina er mer eller mindre ukjent i Norge,

  Jeg gjentar;

  Tre tusen jenter blir drept daglig bare på grunn av sitt kjønn.

  3000

  To millioner i året!

  Det er det største permanente folkemordet som finnes på kloden nå.

  I tilegg kommer jo Kinas uhyggelige statistikk når det gjelder henrettelser.

  De kinesiske myndigheter sier at man ikke skal blande politikk og idrett, men nå når OL står for døren i Kina og den kinesiske eliten vil bruke det for alt hva det er verdt til reklame for landet sitt, må vi passe på å si fra.

  Brudd på menneskerettigheter er et globalt fenomen, og det rammer OGSÅ kvinner i USA.
  Vet du at en av hundre svarte kvinner i USA til en hver tid sitter i fengsel?

  Det er en statistikk som intet land, – heller ikke Kina, kan matche.

  Altså: Det står nokså dårlig til med menneskerettighetene også i det landet som er mest avhengig av Kinas penger, nemlig USA.

  Men det bruker vestlige journalister sjelden ytringsfriheten sin til å skrive om.

 21. - mars 8, 2008 kl. 6:58 pm #

  Det er forferdelig. Bildet sv en lille jenta griper hårdt.

 22. Johannes mars 8, 2008 kl. 7:04 pm #

  Man må ha i sin hukommelse at menneskeverd springer ut av den kristne tanke at mennesket er skapt av Gud. Derfor er alle hans skapninger hellige.
  Den som ikke kjenner det kristne eller muslimske menneskeverd, er kommet kortere i sin humane utvikling.
  Våre brødre i troen i de separatistiske sekter har fjernet seg fra Moderkirken og øver vold mot Kristus.

 23. Soletraveller mars 8, 2008 kl. 7:19 pm #

  Tommel fra meg, Starlett!

 24. starmite mars 8, 2008 kl. 7:24 pm #

  Hei Starlett.
  Kjemfint innlegg, som vanlig.
  Vaskemaskinen summer på vaskerommet, og jeg har handlet det jeg skal. Så jeg kan sette meg og lese inlegget ditt en gang til, og skrive ned det jeg tenker etterpå:

  For et vanvittig feilslått sosialt eksperiment dette har vært!
  Det som begynte som en god idè for å bremse befolkningsveksten har utvilket seg til en begynnende mareritt for Kina. Og selv om det virker som om kinesiske myndigheter lukker øynene, tror jeg nok at de er fullstendig klar over situasjonen. Og hadde det ikke vært for all stoltheten og frykten , hadde nok dette eksperimentet blitt oppgitt allerede da tendensene ble synlige.
  I hvilken grad det hjelper å legge press på kinesiske myndigheter er jeg svært usikker på. Å bøye av for press utenfra er ikke kinesernes stil. Det ser vi både i Tibet-konflikten og i forhold til Taiwan.Faren er at FN’s arbeid like godt kan forlenge eksperimentet som å bidra til å avslutte det, selv om jeg håper det i stemmer.
  Å tenke over skjebnene til hvert enkeltindivid, hver eneste pike som blir ofret, evner jeg ikke. Om det er 50 millioner eller bare noen få, blir egentlig hipp som happ i så måte. Men konsekvensene av kvinneunderskuddet har jo begynt å bli store allerede.
  For meg handler ikke dette om kvinnekamp, men menneskerettigheter, selv om jeg ser hvilke konsekvenser det har for kvinner, og hvor kulturelt basert selve katastrofen er. Retten til å forplante seg er en menneskerett. Å begrense den retten blir et katastrofalt feilgrep sålenge Kinas kultur tradisjonelt gir et av kjønnene privilegier.
  Heldigvis, kan man si, vil naturen ordne opp i dette etterhvert som mannsoverskuddet blir for massivt. Ellers vil Kineserne utrydde seg selv.

  En revolusjon, som i Mexico eller Portugal, har jeg ingen tro på. Men, jeg både tror og håper at Kina vil forandre seg i tiden som kommer. Jeg tror mange kinesere allerede ser forandringene. Det er nærmest utenkelig at verdens raskest voksende økonomi består utelukkende av sneversynte maktglade gamlinger.

  Hva kan gjøres? spør du, og svarer selv.
  Jeg har lyst til å tilføye:
  Kanskje man kan påvirke litt gjennom å invitere kineserne til politiske samtaler om hvordan Kina skal takle det kommende kvinneunderskuddet?
  Kanskje gå ut i media under OL og prøve å skape debatt i all offentlighet? Stille spørsmål snarere enn å komme med krav.
  Prøve å skape litt blest…

  Bare noen tanker i all hast mens Siv bader.

  Ha en fin kveld.

 25. Liljerød mars 8, 2008 kl. 7:27 pm #

  Jeg har hørt programmet. Det var virkelig godt.
  Hun Maria Ängquist Klyvare er virkelig litt av en dame.
  Nå skjønner jeg mer av bildene hennes.
  Nå ser jeg alle de små ansiktene inne i det store. Vet du mer om henne?

 26. Sandri mars 8, 2008 kl. 7:33 pm #

  Langt på vei det samme skjer i India. det skjer i mange land som setter gutter over jenter i verdi. det har også skjedd i Norge. Gutter har tradisjonelt hatt større verdi enn jenter også i vår kultur.

  http://www.dagbladet….

  Jeg kommer tilbake litt senere. Denne ble kjapp.

 27. SissyFoss mars 8, 2008 kl. 7:34 pm #

  Tommel fra meg. Jeg er ikke sikker på at Kina enda har muligheter til gratis utdannelse for alle, så dette kommer til å vedvare en stund.

  Til noen sier boikott varer, men de har for billige varer til at noen vil si det.

  Rart hvordan tilsiktede dramatiske sosial revolusjoner får slike groteske utilsiktede effekter. :o(

 28. Fru_Blom mars 8, 2008 kl. 7:40 pm #

  Det er ikke bra at kvinner blir behandlet på denne måten! ..men, etbarnspolitikken har jeg ellers ganske trua på.

  Og du; er nå egentlig Kina verdens største land? *host* 😉 (står på den nederste delen i innlegget)

 29. Rosenbusken mars 8, 2008 kl. 7:48 pm #

  Jeg er fryktelig sint! Nå må vi bare stå på barrikade, alle sammen!
  Regjerningen må vise at de har baller!
  Du får tommel!

 30. Starlett mars 8, 2008 kl. 8:19 pm #

  Hei Norwonk

  Jeg tror at vi må opplyse, opplyse og opplyse og påvirke, påvirke, påvirke, og så må politikerne og bedrifter i vest og bedrifter si fra.
  De er feige, synes jeg.

  Vi snakker YTRINGSFRIHET her, ikke sant, og det må OGSå gjelde et mektig land som Kina, ja ikke _minst_ et mektig land som Kina.
  DET er for meg et mye sterkere mål på at man mener alvor med ytringsfriheten enn om man publiserer karikaturer.

  Ellers selvfølgelig enig i at brudd på menneskerettigheter er brudd på menneskerettigheter uansett hvor det forekommer.
  Men vi må ikke fokusere så mye på det som skjer i enkelte islamske land at vi glemmer de grove brudd som skjer i andre land, for gjør vi det, synes jeg at snakket om ytringsfrihet og kamp mot kvinneundertrykking stinker.

  De verste menneskerettighetsbrudd skjer i Kina i dag.
  USA bryter også menneskerettighetene, noe ditt siste glimrende innlegg viser.

  Hørte du programmet og så lenkene?

 31. Knut mars 8, 2008 kl. 8:23 pm #

  Så viktig. Takk.

 32. Starlett mars 8, 2008 kl. 8:27 pm #

  Hei siskan.
  Nei, jeg har sjekket lenken, og skjønner hvorfor.
  Det er jeg som ikke kan legge inn lenker på blogg.
  Hvis du åpner lenken og skriver «på livet laus» i søkeordene og så klikker deg til 17/ 2 får du høre programmet.
  Det er det verdt.
  Klem til deg.:)

 33. Starlett mars 8, 2008 kl. 8:30 pm #

  Nå har jeg skrevet bruksanvisning i innlegget til hvordan man kan finne det aktuelle programmet.

 34. Starlett mars 8, 2008 kl. 8:49 pm #

  Hei Pistolereo

  Ja, jeg tror heller ikke at de kinesiske myndighetene hører på hva folk i Norge sier.

  MEN jeg mener at land rundt om i verden må begynne å reagere mye kraftigere på sensur, henrettelser og jentedrap.
  Når høre man om det i norske medier?
  Altfor sjelden.

  Her er det stort dett bare det som skjer i muslimske land som har interesse, ser det ut til.
  Jeg vet at det også finnes mye varme i Kina, og innlegget mitt må ikke sees på som et angrep på vanlige mennesker der, men på de strukturelle forhold som muliggjør en slik praksis som vi opplever.

  Ja, pengene rår, og derfor lurer jeg på når USA og Europa skal komme med sanksjoner mot KINA?
  TØR de det som de demokratiske fyrtårn de hevder å være, som kjemper for menneskerettigheter og derfor ødelegger Afghanistan og Irak, har medvirket til å gjøre Gaza til et helvete på jord og rasler med sablene mot Iran, tør de foreta seg noe substansielt i forhold til Kina?

  Å nei, ytringsfrihetens brave riddere TØR ikke sette seg opp mot de kinesiske penger og den kinesiske elite!

  Ikke minst på grunn av den sterke veksten du henviser til.
  Makta og pengene rår.
  Du skriver:
  ————
  I pressområdene er det nå allerede 120 menn per 100 kvinner i giftealder. Dette er bare en av forklaringene på at det ifølge FN finnes ca 10 millioner prostituerte i Kina (ca 5% av landets kvinnelige befolkning mellom 18 og 30).
  —————

  Ja, jeg vet det.
  Det står i innlegget mitt, men ikke spesifisert med tall.

  Det er oppsiktsvekkende mange.

  Og det er ikke BARE frivillige prostituerte.
  Det foregår utstrakt kidnapping og menneskehandel.
  Derfor mener jeg at Europa og USA må være med å sette press på Kina, sammen med FN.
  Kina er tross alt en vetostat i sikkerhetsrådet.

  Men først og fremst må forandringene komme innenfra.
  Er du fremdeles i Kina?
  Fastland eller Hong Kong?

  Uansett ønsker jeg deg et fortsatt fint opphold der! 🙂

 35. Starlett mars 8, 2008 kl. 8:49 pm #

  Ja, det er jeg enig i.

 36. Starlett mars 8, 2008 kl. 9:03 pm #

  Jeg tenker at jeg snart skal skrive et livssynsinnlegg.
  Mener du noe om politikken i Kina?
  Politikken?

 37. Luringen mars 8, 2008 kl. 9:05 pm #

  Husker jeg leste en bok for noen år siden, en av disse fra Virkelighetens Verden-bøkene.

  Ei grusom bok jeg måtte legge fra meg ofte, og som jeg nok tenker på så ofte som et par-tre ganger i måneden. Ennå.

  Den ettbarnspolitikken har vært katastrofal med tanke på hvilket kvinnesyn de har. Og når det er snakk om verdens største land blir tragedien desto større. Ufattelig stor er vel ordet.

  Tommel til deg.

 38. MorHubro mars 8, 2008 kl. 9:06 pm #

  Du er min trøst i et forum som er blitt intesigende!
  Ikke hør på Johannes!
  Du skal få min meget fortjente tommel.
  Jeg er lei av fjas.

 39. MorHubro mars 8, 2008 kl. 9:07 pm #

  Det var bedre med Mao!
  _Da_ var det likestilling!!

 40. Mokkaen mars 8, 2008 kl. 9:11 pm #

  Dette er jo bare helt horribelt! Men har dessverre hørt om dette før. Inntrykket mildnes ikke av den grunn. Tror også at det er ettbarnspolitikken det må gjøres noe med. Men hvordan? Nei det vet ikke jeg. Tommel for å tale barnas sak på kvinnedagen!

 41. Starlett mars 8, 2008 kl. 9:23 pm #

  Tusen takk, Soletraveller!
  Setter pris på tommel fra
  en globetrotter som deg. 🙂

 42. Starlett mars 8, 2008 kl. 9:29 pm #

  Tusen takk for en innholdsrik kommentar, Starmite!
  Ja, det er i høy grad feilslått, og det er dessverre en lang vei å gå , tror jeg, før vi ser en bedring.

  Det som må til, er først og fremst at jenter får utdannelse og lønnssinntekter på linje med mannen og at eldre ikke blir avhengig av en sønn til å forsørge seg.
  Rike kinesere får lov til å få to barn, det samme noen andre grupper, men det viser seg at de også bare vil ha ett barn som de til gjengjeld kan pløye inn i dyre eliteskoler.

  Det er en menneskerettskamp, og jeg tror at OL kan være en brekkstang til global kritikk av Kina.

  En holdringsendring må til.
  Jeg velger å være optimist og tror at det vil komme, men det kommer ikke av seg selv.

  Ja, tenkene på alle de drepte pikebarna er nesten ikke til å bære, det er sant.

  Hils Siv! 🙂

 43. Viljen mars 8, 2008 kl. 9:44 pm #

  En bekjent av meg har ei datter adoptert fra Kina. Èn heldig jente, nydelig! 🙂

  Jeg synes det er någet feil og kalle det folkemord.
  Det ER et folkemord i så måte, men et «påtvunget» drap påført av snevre holdninger, feil styre og makt!
  Jeg kan ikke for mitt bare tenke at kvinnen som føder disse jentebarna tar lett på og drepe sin datter, men heller føler seg tvunget til det av en grusom overmakt. Det er sikkert ikke en gang kvinnen som begår disse grufullheter.
  Hve, tro du gjør det? fa,iliemedlemmer? Staten Kina?
  Jeg vet ikke…

  Jeg så en dokumentar om en kvinne fra Kina som ble gravid med sitt andre barn. Hun ville ikke ta det bort.
  Hun ble oppsøkt og oppsøkt av instansen som tilså at kun et barn var tillat, men nektet.
  De ga seg ikke, og i 8.mnd ble hun tvunget og innlagt og de drepte barnet inni magen hennes. Hun skulle ikke få føde dette barnet.
  Jeg husker ikke kjønn, men i denne sak er det irrelevant.
  Jeg vet ikke hva som hadde skjedd med barnet om hun hadde fått bære det frem.
  Hun var knust…

  Tenk de press disse allerede underdanige kvinner er lagt under!

  Kjempeflott innlegg, Starlett!
  Det er på tide verden setter fokus mot Kina.
  Et hypermoderne land uten vett for det sosiale!

  #24 MorHubro
  Mao var en kommunsit det hersker stor splid om hvor god en leder han faktisk var.
  Siterer fra mitt innlegg:
  «MAO; Leder av Folkerepublikken Kinas kommunistparti. Kjent for sitt voldsstyre, og ødeleggelse av Kinesisk kultur. Det er vanskelig å tallfeste hvor mange som mistet livet enten direkte ved henrettelser eller indirekte ved vanstyre under Maos maktperiode. 40 og 60 millioner mennesker har vært nevnt.»

  Innlegget handler ikke om Mao, men som statsleder hviss ettermele er uvisst mht til både det ene og det andre, ble han selvsagt nevnt!

  http://www.vgb.no/223

 44. Starlett mars 8, 2008 kl. 10:11 pm #

  Hvis du leser det som står under linkene og googler, får du vite mer om henne.
  Ja, det er et veldig godt program, men jeg er redd at det er siste dagen i dag at man kan høre det, fordi programmene bare ligger ute noen uker.

  Hun skal så vidt jeg vet, ha flere utsrillinger med China girl i Norge også, men det blir antakelig ikke før til neste år.

  Ja, de små ansiktene, som hele bildet er bygget opp av, symboliserer de jentebarna som blir drept hver dag.
  Og i galleriet hos henne, under lenken, finner du flere bilder.

 45. Starlett mars 8, 2008 kl. 10:20 pm #

  Takk for en viktig lenke, Sandri!

  Ja, jeg vet at mye av det samme, i alle fall når det gjelder aborter på grunn av kjønn, skjer i India, og jeg har tenkt å skrive et innlegg om svært problematiske sider ved hinduismen.
  (Men drap av små _fødte_ jenter er nok ikke så vanlig i India.)

  Bortsett fra den avskyelige enkebrenningen.

  Sannheten er at blant kastehinduene (de fleste er jo kasteløse), er valgmuligheten for kvinner med hensyn til valg av ektefelle MYE mindre enn innen islam, men av en eller annen grunn snakkes det ikke om det i Norge når det snakkes om kvinnenes rettigheter i andre kulturer.
  jeg har et beklemmende inntrykk av at kvinnenes rettigheter nesten bare er tema når man snakker om islam, og det vekker mine mistanker om diverse saker.

  (Da tenker jeg på hele diskusjonen i Norge og i store deler av den vestlige verden.)

  Dersom de oljerike landene i Vest-Asia hadde vært befolket av hinduer, kan det hende at vi hadde fått høre mest om kvinnediskrimineringen i hinduismen.

  Det er mye urent trav i norsk og europeisk offentlig diskusjon.
  Man diskuterer dessverre ofte det som man tror gagner det politiske vesten, og derfor ser jeg ganske mye falskhet hos mange debattanter som skyver kvinnene foran seg i sine angrep på islam.

  Derfor var denne lenken dobbelt kjærkommen, Sandri! 🙂

 46. Starlett mars 8, 2008 kl. 10:28 pm #

  Hei SissyFoss,

  Takk for tommel!
  Ja, jeg er redd for at dette vil vedvare lenge.

  Ja, det er altfor ofte man opplever at reformer får utilsiktede og groteske utslag.

  Og så viktig økonomisk som Kina er blitt, er vestlige land dessverre for feige til å si fra.
  Men kanskje kan man få brakt tema på dagsorden i forbindelse med OL?

 47. MorHubro mars 8, 2008 kl. 10:42 pm #

  Viljen
  Jeg har lest ditt innlegg. Det var meget godt og du har fått min høythengende tommel!

  Mao reddet Kina, men _etter_ Mao har multikapitalistene overtatt og _etter_ Mao begynte drap på jenter.
  Mao var en stor mann!
  Firerbanden etterpå var banditter.
  Sann mine ord!

 48. Liljerød mars 8, 2008 kl. 10:53 pm #

  #27 Viljen
  Er det ikke folkemord når du dreper to millioner jenter i året, så fortell meg hva som da er folkemord!
  På tre år hadde Norge vært fri for folk med et slikt tempo.
  De som ikke blir drept, blir nedverdiget og prostituerte.
  Det var bedre på Maos tid.
  Han hadde feil, men de drepte ikke jenter.
  Nå er de blitt sosialistiske kapitalister i Kina.
  USA kan ikke eksistere uten pengene frs Kina.
  Det har Starlett også skrevet.

  Politikeren må si fra!
  Støre må ikke frykte!

 49. Johannes mars 8, 2008 kl. 10:58 pm #

  #24 MorHubro
  Den som kun lever i materien, verdsetter ikke skapningen.
  Kina mangler Den Hellige Ånd og respekt for livet.
  Den sekulære gift er sterk og alle medtroende må motarbeide den. Den er som ormegift i vårt fedreland.
  Den som har øyne, ser.
  Herren tilgir.
  Vi bør dog arbeide for hans skaperverk.
  Ånden holder tro og liv levende.

 50. Nordlandsmann mars 8, 2008 kl. 11:27 pm #

  Du har levert det viktigste innspillet på 8. mars. Radioprogrammet var godt. Hun er en fin kunstner og har rett i uttalelsene.

  Kina er så viktig for den globale økonomien at de kan gjøre omtrent hva de vil ustraffet.
  Normalt burde et årelangt systematisk folkemord framkalt sterke internasjonale reaksjoner.

 51. Nordlandsmann mars 8, 2008 kl. 11:35 pm #

  #18 Sandri

  Det har du rett i. Kvinner blir stort sett diskriminert i hele verden. Det skjer i Norge.
  Det finnes svært mange mishandlede og voldtatte kvinner. Mange kvinner som vil tape en rettssak mot voldteksmannen. Mer grums blant norske menn enn godt er. Det må vi se i øynene.
  Store mørketall.

  #20 Fru Blom
  Finnes det noe land i verden som er mer folkerik enn Kina?

 52. Mirabai mars 8, 2008 kl. 11:53 pm #

  Det er så trist å lese, det var et veldig bra innlegg. Føler meg fullstendig maktesløs og får så dårlig samvittighet. Det er en tragedie.

 53. Starlett mars 8, 2008 kl. 11:56 pm #

  Hei fru Blom

  Ja, ettbarnspolitikken var nok nødvendig, men det er MÅTEN ettbarnspolitikken gjennomføres på som er så veldig kritikkverdig.

  Jeg har nevnt det i innlegget, og mer får du ved å lese lenkene og høre på programmet som jeg nå har laget «bruksanvisning» til.

 54. Starlett mars 9, 2008 kl. 12:00 am #

  Litt mer.
  med verdens største land, tenkte jeg i folketall, siden det var det jeg la vekt på her.
  Altså hva som skjer med folk.

  Kina, republikk i Øst-Asia, verdens folkerikeste land og verdens tredje største i flateinnhold. Kina dominerer den østlige delen av det asiatiske kontinentet, og er noe større enn USA og nesten like stort som Europa. Kina grenser til Nord-Korea i nordøst, Russland og Mongolia i nord, til Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Afghanistan, Pakistan (Kashmir), India, Nepal og Bhutan i nordvest og vest, og Myanmar (Burma), Laos og Vietnam i sørvest. Kina har en lang kystlinje, i øst mot Gulehavet, i sørøst mot Øst-Kinahavet og i sør mot Sør-Kinahavet. På kysten av Sør-Kina ligger Hong Kong, tidl. britisk kronkoloni, fra sommeren 1997 status som Spesiell Økonomisk Region i Kina. Kina gjør krav på Taiwan som regnes som en integrert del av landet, og på en rekke små koralløyer og korallrev i Sør-Kinahavet.

 55. Starlett mars 9, 2008 kl. 12:04 am #

  Hei Rosenbusken, lenge siden sist.
  Har ikke sjekket bloggen din på lenge.

  Ja, jeg er både sint og veldig bedrøvet og fryktelig trist.

  Enig i at regjeringen vår bør si fra, men det er ikke nok.

  Det må MYE skarpere lut til.

 56. Starlett mars 9, 2008 kl. 12:15 am #

  Fint at du synes det. Det ER viktig.

 57. Starlett mars 9, 2008 kl. 12:17 am #

  Hei Luringen

  Ja, jeg kjenner til den opplevelsen, når man må legge fra seg bøker som blir for ille.

  Ufattelig stor er ordet, ja.
  Tusen takk for kommemtar jeg satte stor pris på og for tommel!

 58. Starlett mars 9, 2008 kl. 12:18 am #

  Takk for tommelen, men hva mener du om det som hender i Kina?

 59. Starlett mars 9, 2008 kl. 12:19 am #

  Vel, vel, det kan nok diskuteres.
  Kommer tilbake med mer på denne senere, i morgen kanskje.

 60. Starlett mars 9, 2008 kl. 12:22 am #

  Hei Mokkaen og velkommen på bloggen min!

  Nei, det er virkelig ikke lett å vite hva som skal gjøres.
  Jeg tror det er viktig at politiske ledere og vestlige stater tar et oppgjør med Kina, og kanskje kan noe gjøres i forbindelse med OL?

  Takk for godt innspill og for tommel!

 61. SKRULLEHUER mars 9, 2008 kl. 12:24 am #

  JIPPI !
  Endelig noen som tok tak i Ol i BEIJING!!!
  La de undertrykte i samfunnet få sin plass i et meget så stort prestisjefyllt engasjement….Sorry Sam, men tror at dine meninger vil forsvinne i den samme tåke som at de RUSISKE HORENE må utebli viss TROMSØ får Vinter-OL I 2018.
  Du vil og vil, men verden får det ikke til… Og dermed får du bare fortsette og skrive med stil..

 62. SKRULLEHUER mars 9, 2008 kl. 12:28 am #

  Jadda MAMMA vet at det var Bejing og Russiske så bare slapp av ……. god Bedring….

 63. LillePersille mars 9, 2008 kl. 12:31 am #

  Jeg synes det er helt fryktelig og vet ikke noe å si.

 64. LillePersille mars 9, 2008 kl. 12:34 am #

  #34 skrullehoder

  Er dere helt gale?
  Jeg synes ikke dere skulle tøyse med alle barn som blir drepte, men si hva som må gjøres for å stoppe det.
  Jeg blir kvalm når jeg tenker på det.
  Hele verden må si fra til Kina og ikke handle med dem.
  Vi kan la være å være med i OL.
  Nei til OL i Kina!

 65. Leif mars 9, 2008 kl. 1:41 am #

  Jeg har solidaritet med alle jenter i Kina.

 66. Asterixa mars 9, 2008 kl. 1:54 am #

  Forferdelige saker. Jeg skammer meg når jeg tenker på hvor egoistisk jeg er av og til.
  Kinas jenter har det verre enn dyr.
  Hvorfor går ikke alle kvinnner ut og protesterer?
  Alle på bloggen og alle i Norge burde danne eget tog for jentene i Kina.

  Vi må ikke sitte passiv å se på drapene!
  Skriv opprop og brev til statsministeren.
  Skriv til Obama!
  Det nytter ikke å skrive til Bush, for han er stokk dum!

 67. Asterixa mars 9, 2008 kl. 1:58 am #

  #30 Johannes
  Ikke bland religion inn. Det blir det bare ugreie av.
  Vet du at Dancing Queen er topplåt for homofile?
  Er du mot homofile?

 68. ola mars 9, 2008 kl. 2:04 am #

  DRAGEN SOVER IKKE MER ::::

  Ja, det er forferdelig det som skjer, – absolutt ingen tvil om det!

  Men nå må vi holde tann for tunge ….

  Kina var en syk drage som holdt på å kveles grunnet overbefolkningen som dragemor ikke lenger kunne mate. Noe måtte gjøres! Og med hodenikk fra resten av verden, ble ettbarns-politikken innført som en bitter pille som bare måtte svelges.
  Ingen, absolutt ingen i hele verden hadde noen motforestillinger. Tvert i mot: Alle nikket bejaende og applauderte! Men som all annen medisin, hadde også denne ufotsette side-/bivirkninger: Måten denne politikken ble/blir gjennomført på, og som vi nå kritiserer.
  Kina jobber med sin infrastruktur, landets økonomi har bedret seg enormt. Samkvem og samhandel med andre land har gått i riktig retning, mer åpen og forstandig med plan om full åpenhet i nær framtid.
  Men Kina vil ikke lenger spille rollen som den underdanige, eller som et land som kan utplyndres av ande nasjoner siden Marco Polos tid.
  I dag vil Kina være med å styre sin egen skjebne, på deres egne kriterier. De ikke lenger murer seg inne, men åpner for all mulig kontakt og samarbeid. Deres hjerte ligger dog øst-Asia nærmest, og derfor har de da konsentrert seg om denne region først og fremst. De har i mange år samarbeidet med de nasjoner som faller dem naturlig å samarbeide med. ASEAN (asiatiske svar på EU) f.eks. er landets førstefødte, og det arbeides iherdig for å fremme f.eks. opplysninger (dermed muligheter for utdanning)

  http://www.sunstar.co… . (Denne linken kan også være et tilsvar til #19 Sissy Foss)

  Verden over har holdt et øye med den sovende dragen i mange år, og spådommer har kommet på rekke og rad over hva vel kan komme til å skje når den våkner. Nå har dragen våknet, og hva er de vi gjør? Jo, vi starter opp med anklager.

  Ingen kommer opp med forslag til ny medisin, nye virkemidler som kan gjøre slutt på det som skjer per i dag. Å foreslå virkemidler som likestilling mellom kjønnene og pensjonsordninger, er patetisk, som om styremaktene ikke er fullstendig klare over at dette er minstekrav til et moderne samfunn av i dag.
  Det er virkemidlene, veien fram til det endelige målet, som det må legges vekt på! Kina holder fast på sin måte foreløpig, mer eller mindre tvunget. De har valgt å løse den økonomiske situasjon først, for deretter å løse den humanitære. Den vestlige verden vil at Kina skal gjøre det i omvendt rekkefølge. Hvem kan påstås å ha rett?

  Vi har selv adoptert tanken på at noen ganger dukker det opp situasjoner (som f.eks. i krig) hvor vi tvinges til å ofre noen, for derved å redde mange. Kan hende Kina tenker i samme bane?

  (De tall som framsettes må – kynisk nok – sees i relasjon til landets totale befolkning)

  Vi må være klar over at det økonomisk spill som foregår her i Øst-Asia, er noe som skremmer vannet av alle vestlige samfunnsøkonomer, spesielt amerikanske. USD er allerede svekket grunnet innføring av Euro. Nå er det planer om at asiatiske nasjoner også vil etablere en samarbeidsavtale på linje med EU, med egen monetisering, slik at vi om noen år kanskje vil finne innført en gjengs myntenhet fo hele Asia.
  Dette er mer skremmende for den vestlige verden enn noe som helst annet.
  Når vi så i tillegg får vite at Kina kjøper opp USD en bloc for derved å fravriste USA deres økonomiske maktposisjon, må vi forstå hvorfor vestlige styresmakter drunter med å rette en pekefinger hen i mot f.eks. Kina.
  Som en konklusjon: Vi må nok, dessverre finne andre virkemidler enn f.eks. et opprop, utstillinger eller annen suggererende virkemidler for å vekke opp folket mot bare èn side av et helhetsbilde. Det er en helhetsløsning vi må finne fram til, – og det må gjøres via samarbeid, ikke ved en løftet pekefinger!

  Enig?

 69. Asterixa mars 9, 2008 kl. 2:25 am #

  #40 Ola

  Vi kritiserer alt annet og alle andre land når det er noe vi ikke liker. Jeg synes det blir feil at vi skal logre for Kina selv om de er store og mektige.
  Jeg synes ikke at det er rett at to millioner jenter i året blir drept fordi de vil bygge opp økonomien. Jeg synes at USA skulle si Kina imot.
  USA er verre internasjonalt enn Kina. Det er bare å se på krigene og ødeleggelsene og det er på grunn av krigene at de har ødelagt økonomien og må låne alt av Kina.
  Det betyr at USA og Kina må bekjempes av alle fornuftige personer, men i stedet hetser man Iran og Irak. De er fritt vilt, men Kina skal vi ikke røre.
  Det henger ikke på greip.
  Jeg synes du skulle komme opp med noen ideer istedetfor å si at andre som prøver å fortelle om fryktelige hendelser er patetiske.
  Respekten for livet og likestilling er det viktigste i samfunnet.
  Det andre kommer etterpå.

  Det blir helt galt hvis man ikke kan bruke ytringsfrihet mot alt som er galt i Kina!

 70. ML mars 9, 2008 kl. 2:45 am #

  Jeg tror ikke du får gjort noe, men bra forsøk likevel. Foreldrene må straffes hardt for drapene.

 71. ola mars 9, 2008 kl. 3:55 am #

  #41 Asterixa!

  Jeg betegnet FORSLAGENE til å løse problemet det henspeiles på i innlegget, som patetiske! Ikke legg andre ord/meninger i min munn!

  Heller ikke jeg logrer for Kina, men jeg logrer enda mindre for USA! Ikke fortell meg å finne løsninger, kom med forslag selv, – og send disse der hvor de hører hjemme!

  Nå har jo jeg den fordelen at jeg bor her jeg bor, øst-Asia, og får kanskje noen flere informasjoner om hva som skjer i Kina enn nordmenn flest?

  Har du noensinne tenkt over hva grunnen kunne være at Bejing ble tildelt årets sommerolympiade? Ikke fortell meg at dette ikke var et politisk sjakktrekk, et mesterlig sådan?

 72. Gullhjerte mars 9, 2008 kl. 3:56 am #

  Det er helt grusomt. Jeg visste ikke at verden er så fæl. Hvorfor er kineserne så slemme?
  Er det lov å drepe barna sine i Kina?
  Det er barbarisk uten ånd.
  Jeg tror at Johannes tenker riktig.
  Vi må ikke glemme alt vi ikke vet. Når vi glemmer åndene, lurer drap rundt hjørnet.
  Vi står lenket sammen i det åndelige univers.

 73. Gullhjerte mars 9, 2008 kl. 4:10 am #

  #42 Ola
  Hvorfor er du så hardhjertet? Du sier at Starlett er patetisk og Asterixa også, men så vet du ikke hva du selv skal si.

  Vi kan ikke gå med på at noen dreper døtrene sine i skoesker.
  Jeg hater USA og Bush.
  De sender uskyldige i den elektriske stol og der blir de svidd og de kriger overalt.
  Hvilke informasjoner har du? Du kunne fortelle dem.
  Det var ikke rett at Kina skulle få OL. Da kan de narre verden til å tro at de er gode. Det heter falsk propaganda.

  Hva mener du med løftet pekefinger?
  Alle klager på muslimene og løfter alle pekefingrene, men jeg klager ikke på åndelige mennesker som tror på en guddom.
  Hvorfor kan jeg ikke klage på drap på små barn?
  Hva får mennesker til å bli så onde?
  jeg kan ikke forstå det.
  Min oppgave er å redde liv og jeg tar ikke liv. Det er ikke vanlig at norske barn blir begravet levende.
  Jeg spiser ikke kjøtt heller, for dyr er også liv.

  Jeg tror at alle våpnene til USA koster altfor mange penger så da må de låne av Kina.
  Jeg skjønner ikke at Kina kan gi USA så mange penger hvis de er fattige selv.
  De kunne heller bruke pengene til å hjelpe alle fattige hjemme hos seg selv.

 74. Viljen mars 9, 2008 kl. 8:47 am #

  #28 MorHubro

  Takk:))

  Mao forente Kina og under hans ledelse ble det satt i gang en rekke velferdstiltak. Skolegang, gratis helsetjeneste, garantert arbeid. Fattigdommen gikk ned, og analfabetismen ble redusert og levealderen steg.
  MEN hans popularitet kan og rettes mot en massiv propaganda.
  Han VAR uhyre populær, men en forferdelig politiker som ødela Kinas økonomi.
  De tiltak han gjorde var kanskje ikke så gjennomtenkt og andre steder merket man det som f.eks. at landet ble ført inn i en hungersnød nærmest uten sidestykke!

  Han reddet kanskje det Kina som var, men samtidig ødela han svært mye. Han moderniserte landet og åpnet dører og øynenen til sitt folk, men han trykket de og ned.
  Det er så mange mørke sider ved hans styre. Det er ikke lett og si hva han gjorde bra når så mange og døde og forsvant under hans styre.

  Kina har slitt, og nå har de slitt med overbefolkning. De klarer ikke løse sine problemer på en menneskelig måte. De er forferdelig mange, helt klart, men og drepe sine døtre er forkastlig.
  Styreform og status må virkelig på tapeten der nede!

  #29 Liljerød

  #27 Viljen
  Er det ikke folkemord når du dreper to millioner jenter i året, så fortell meg hva som da er folkemord!
  —–
  Jeg sier ikke at det ikke ER et folkemord. Jeg sier at det blir litt feil og kalle det det når det er styremåten og makten i landet som er årsak til at disse jentebarn ikke får leve opp.
  Selvsagt er det et folkmord, massedrap, utryddelse eller hva du vil kalle det. Du må lese alt jeg sier, ikke bare det ene.
  Jeg kunne kanskje droppet den første setning, men den kom med som et tankespinn i forhold til det jeg sa videre!

  Det var bedre på Maos tid.
  —–
  Det var ikke jentebarn som led under Mao, og jeg grunner på om det var så mye bedre i det store og det hele.
  Det var hvertall anderledes!

  Tror du politikere frykter og stille spørmål ved stryeformen i Kina?
  Er Kina så mektig på verdensbasis at vi ikke kan sette krav til disse påtvungne og ulogiske drap?

  USA kan kanskje ikke det. USA er ikke så rikt et land som de selv vil ha alle til og tro.
  USA er avhengig av mange lands goodwill.
  Intet land i verden er mer tvetydig enn USA, med sine abnorme klasseskiller, sine holdninger på tvers og sine problemer innad.
  Det er og forferdelig mange mennesker der, men overbefolket er de ikke. Det er ennå mye ubebodd land i USA.
  Men det er sykt hvor store skiller det er mellom stater og folkegrupper i USA!

 75. Trond-D mars 9, 2008 kl. 2:15 pm #

  Med vår go vilje og opplysning. Kan vi forandre Kina.
  Men alt kan ikke forandres på 1 år.
  Derfor er må vi som vanlige menneske sørge for å informere befolkningen i Kina under De Olympiske Leker.
  Det er en fin annledning til slik informasjon.

 76. LillePersille mars 9, 2008 kl. 4:47 pm #

  #46 Trond
  Vi må bruke OL: Nå har det vært terror mot OL. Det er sikkert fordi mange er mot Kina.

 77. Sofie mars 9, 2008 kl. 5:00 pm #

  Kunstverket tok grep om hjerterøttene mine. Hele ansiktet, øynene og munnen er laget av små jenteansikter. Har du sett det?
  Jeg tror det skal vise jentene som blir drept hver dag.
  Det er ofte at det er kunstnere som viser verden det verden ikke ser.

  Kunstere kan slå seg sammen mot barnedrap ned musikk, konserter, malerier, skulpturer og mange bøker.

 78. MorHubro mars 9, 2008 kl. 5:20 pm #

  Jeg kan også finne opplysninger på internatt. Nå har jeg funnet sannheten om Mao.
  Mao (1893-1976), den kinesiske revolutions ledende teoretiker og organisator og den dominerende kraft i opbygningen af folkerepublikken Kina. Mao Tse-tung er en af historiens store revolutionære ledere. Han står på mange måder i en særstilling. Lenin, som havde en lige så afgørende rolle i den russiske revolution, døde forholdsvis kort efter at revolutionen definitivt havde sejret. Mao ledede i 26 år opbygningen af det nye Kina, og har derfor en dobbelt historisk rolle: både som den revolutionære strateg og teoretikeren for en revolutionær erobring af magten, og som statsmand og teoretiker for opbygningen af et socialistisk samfund.

  Maos liv hænger intimt sammen med Kinas historie. Da Mao blev født i 1893, var det kinesiske kejserdømme i færd med at bryde sammen. Den herskende overklasse havde mistet troen på sin mission, der herskede stor intellektuel uro og udbredt social utilfredshed. I 1912 var republikken blevet indført, og Kina gik ind i en periode af kaos, krig og borgerkrig, som skulle vare helt til den kommunistiske magtovertagelse i 1949.

  Kina var i færd med at få en industriarbejderklasse. Den traditionelle konfutsianske tradition havde mistet sit tag i store grupper af intellektuelle. Vestlige idéer, såvel liberale som marxistiske, trængte ind i Kina. Mange intellektuelle drog til udlandet for at studere. Både blandt denne gruppe studenter og i den intellektuelle elite i Kina fik de kommunistiske idéer gennemslagskraft, ikke mindst efter den russiske revolution.
  «Folket og kun folket er drivkraften i skabelsen af verdenshistorien» (Mao)
  (Solidaritet)
  To strategier blandt kommunisterne

  Indenfor den kommunistiske bevægelse var der længe en brydning mellem dem der ønskede at anvende den marxistisk-leninistiske teori direkte på Kina og dem der mente det var nødvendigt med en tilpasning af denne teori til de kinesiske forhold. Som ung kom Mao med i den nationalistiske bevægelse som kulminerede i «4. maj-bevægelsen». Mao var en af de 13, som i 1921 stiftede det kommunistiske parti, og var aktiv i samarbejdet mellem kommunistpartiet og Kuomintang i begyndelsen af 1920’erne.

  Efter et længere ophold i Shanghai vendte han i 1925 tilbage til sin hjemegn i Hunan. Her fik han bekræftet den revolutionære mulighed, som eksisterede blandt de fattige bondemasser. Kommunistpartiets strategi på dette tidspunkt var at satse på industriarbejderklassen. I sin berømte rapport om bondebefolkningen i Hunan i 1927, gjorde han sig til talsmand for, at bønderne måtte være det dynamiske elementet i en revolution. Chiang Kai-sheks erobring af byerne og massakreringen af kommunisterne der, styrkede Maos teori, men den fandt foreløbig ingen støtte i partiledelsen.
  Afprøvning af teorier/nye studier

  Oprettelsen af sovjetrepublikken i Kiangsi blev det første vendepunkt i striden mellem de to strategier i kommunistpartiet. Denne republik kontrollerede efterhånden et område på flere millioner mennesker, og den opbyggede en hær på flere hundrede tusind mand. Mao blev valgt til leder for republikken, og fik for første gang anledning til at eksperimentere med sine teorier i praksis.

  Sovjetrepublikken slog flere angreb fra Chiang Kai-shek tilbage, før den måtte opgives i 1934. Under den lange march som varede et år og som førte resterne af den kommunistiske hær til Yenan, blev Mao valgt til kommunistpartiets leder, og det var hans strategi som fra da af bestemte revolutionens udvikling. Den lange march bragte kommunisterne i nær kontakt med befolkningen i de områder de marcherede gennem.

  Yenan blev den nye base for Mao, og et nyt laboratorium for et kommunistisk samfund. I Yenan fik Mao for første gang siden 1920’erne anledning til at studere og udforme sine teorier. Han var aktiv i uddannelsen af nye kommunistiske kadrer, skrev en række afhandlinger om revolutionær krigsførelse, og leverede en række andre bidrag til kommunistpartiets teori og praksis, også om kunst og litteratur. Disse teoretiske arbejder ligger til grund for den politik Mao førte efter magterobringen. Enkelte skrifter var beregnet på et bredt publikum – som «Hvorledes Yukong flyttede bjergene». Mao fremstår her ikke bare som praktisk teoretiker, men også som en eminent propagandist. Massekampagner for at aktivere de store masser og for at korrigere fejlagtige synspunkter spillede en afgørende rolle i organiseringen af Yenanstaten. Ikke mindst var det nødvendig at skole alle de som kom til Yenan for at slutte sig til den kommunistiske bevægelse.
  Selvstændig kommunistisk linje

  Den såkaldte korrigeringskampagne i 1942 tog sigte på at fremstille det marxistisk-leninistiske grundlag for kommunistpartiets principper og organisation for de mange tusind nye partimedlemmer. Men kampagnen tog også sigte på at fjerne det som Mao kaldte «udenlandsk dogmatisme» eller blind kopiering af Sovjetunionen og underkastelse af sovjetiske direktiver.

  Mao havde nu definitivt etableret sin egen selvstændige kommunistiske linje. Det er muligt at dette også ligger bag Stalins manglende begejstring for en kommunistisk sejr i borgerkrigen. Mao udtalte senere – da bruddet med Sovjetunionen havde fundet sted i 1960’erne – at «Stalin blokerede den kinesiske revolution. Han ønskede ikke at vi skulle udkæmpe en borgerkrig, men samarbejde med Chiang Kai-shek. Vi fulgte ikke dette råd og revolutionen blev kronet med sejr. Stalin frygtede at jeg skulle blive en ny Tito.» I Yenan blev Mao skilt fra sin anden kone og giftede sig med Chiang Ching.

  I Kiangsi i begyndelsen af 1930’erne – men særlig i Yenan – fik Mao og hans nærmeste medarbejdere en udstrakt erfaring i at opbygge et nyt samfund, uddanne kadrerne og samtidig have en nær kontakt med masserne. Yenan-området var så fattigt, at lighedsprincipper måtte blive fremherskende. De allerfleste måtte deltage såvel i produktionen som i militære aktioner. Dette lighedsideal, behovet for alsidighed snarere end ekspertise og nær kontakt med masserne er grundelementer i den maoistiske ideologi.
  Kina under Mao Tse-tung

  Fra magtovertagelsen i 1949 flyder Maos historie sammen med opbygningen af det nye Kina. Mao er den drivende kraft i alle vigtige afgørelser, som bliver taget. Den daglige administration blev overladt til andre, i første række Chou En-lai og efter en kortere periode efter Det store spring Fremad 1958-60 til Liu Shao-chi, men Mao greb stadig ind i afgørende situationer for at korrigere udviklingen. Han foretog rejser i landet for at holde sig informeret om udviklingen.

  Under den lange march og under Yenan-tiden havde der udviklet sig et nært samarbejde mellem de ledende kommunister, og på trods af uenighed er der så længe Mao levede sandsynligvis ikke forekommet fysisk likvidering af ledende partimedlemmer. Mao har oplyst, at under Yenan-tiden blev man enig om – muligvis under indtryk af Moskvaprocesserne – ikke at henrette kommunistiske ledere. «Vi må ikke gentage Stalins fejl.»

  Det nye Kina blev præget både af Maos pragmatisme og hans revolutionære utålmodighed. Den første periode efter sejren – det nye demokrati – var præget af en afventende holdning til borgerskabet. Mao støttede sig til Sovjetunionen udenrigspolitisk og gennemførte en modificeret form af den sovjetiske økonomiske model. Men han ønskede ingen pause i revolutionen, Maos vision var en permanent revolution.

  I 1956 lancerede han kampagnen «Lad de hundrede blomster blomstre, lad hundrede forskellige syn konkurrere.» Han holdt sin berømte tale om «den rigtige behandling af modsætninger indenfor folket», hvor han på den ene side understregede at klassekampen må fortsætte, men samtidig at de fundamentale rettigheder for den store del af folket må opretholdes.

  Men hundrede-blomster-kampagnen afdækkede, at store grupper af intellektuelle v
  ar kritisk indstillet overfor partiets politik. Dette har sandsynligvis styrket Maos overbevisning om, at uddannelsessystemet var fejlagtigt og at de intellektuelle ikke havde den rigtige politiske indstilling.

  Allerede i 1955 så det ud til, at Mao var i færd med at udarbejde en ny linje for at fremskynde overgangen til socialismen. Partiet måtte styrke sin kontakt med masserne. Masserne må have større frihed i forhold til bureaukratiet, sådan at masserne kunne få frit spillerum for deres energi og skabende fantasi. Det store Spring var således direkte inspireret af Mao Tse-tung.

  Samtidig søgte Mao at klare efterfølgerproblemet. Han bad om at blive frigjort fra sin stilling som præsident, for i større grad at kunne hellige sig ideologiske spørgsmål.

  Men det store spring udløste den første alvorlige splittelse i topledelsen. Mao indrømmede, at der var svagheder ved det store spring, men at de positive resultater havde været større. Særlig understregede han «mobiliseringen af massernes energi». Samtidig med de økonomiske vanskeligheder kommer bruddet med Sovjetunionen. Det var åbenbart, at Maos prestige var svækket. Liu Shao-chi øgede sin indflydelse i partiet og i statsadministrationen. Han blev valgt til ny præsident i 1959 og hans bog om «Hvorledes man skal være en god kommunist» blev et hovedværk for kadrerne.

  I perioden mellem det store springs afslutning og kulturrevolutionen førte Mao en kamp mod udvandingen af de kommunistiske idealer. Mao understregede, at klassekampen fortsætter, også efter at det kommunistiske parti er kommet til magten. De borgerlige elementer havde styrket deres stilling i Kina, og sådanne elementer fandtes også i partiet.

  Mao gav flere ganger udtryk for, at den linje partiet fulgte var forkert. Klassekampen måtte ikke glemmes. Faren for at kapitalismen kunne genindføres var stor.

  I 1963 lancerede han kampagnen for «socialistisk uddannelse» og i 1964 erklærede han at den nye generation måtte oplæres. Partiet måtte være kampberedt og de socialistiske idealer måtte opretholdes. Forberedelserne til kulturrevolutionen var begyndt. Mao og hans nærmeste allierede angreb modstandernes svage punkt – uddannelsessystemet – og gruppen af intellektuelle og kunstnere omkring Pekings borgmester.

  Mao henvendte sig til masserne, i første omgang til studenterne og skoleeleverne. Det var Kinas mest revolutionære by, Shanghai, som tog ledelsen. Kulturrevolutionen var i første række et angreb på bureaukratiseringen og ekspertstyret i Kina.

  Kulturrevolutionen kastede Kina ud i den alvorligste krise siden 1949. Hæren måtte flere steder gribe ind for at hindre kaos og alvorlige sammenstød mellem de forskellige fraktioner. I 1969 greb Mao personligt ind for at afblæse kulturrevolutionen.
  Splittelse i den kommunistiske ledelse

  Partikongressen i 1969 gav udtryk for, at tilhængerne af kulturrevolutionen havde sejret. Liu Shao-chi og Teng Hsiao-ping blev fjernet fra ledelsen, sammen med en række andre. Lin Piao blev udset til Maos efterfølger.

  Det er muligt, at Mao på dette tidspunktet regnede med at trække sig mere tilbage fra direkte politisk virksomhed. Sådan skulle det ikke gå. Det er uklart hvad som førte til, at Lin Piao forsøgte et kup, men det er klart, at allerede i 1970 greb Mao ind for at moderere Lins ambitioner.

  Lin Piao-krisen og kulturrevolutionen havde skabt en splittelse i den kommunistiske ledelse, som Mao aldrig magtede at fjerne. Han forsøgte at skabe en balance i ledelsen mellem den gruppe som opnåede magtpositioner under kulturrevolutionen, hans egen kone og tre ledende politikere fra Shanghai – som blev kaldt «firebanden» efter Maos død – og de mere moderate ledere. De fleste politikere som var angrebet under kulturrevolutionen, blev rehabiliteret. Deng Xiaoping var den mest prominente indenfor denne gruppe. Sandsynligvis på initiativ fra Mao og «de fire» blev der igangsat en række kampagner, som tog sigte på at blæse nyt liv i kulturrevolutionens idéer.

  Det så ud til at være umuligt at genoprette enheden i partiet. Hver ny stor sag som kom op, rev op i de gamle modsætninger. Striden blev tilspidset, da Kinas mest betydningsfulde politiker efter Mao, Chou En-lai, døde i januar 1976.

  Hua Kuo-feng som var Chou En-lais efterfølger, var et forsøg på et kompromis mellem fløjene. Mao var på dette tidspunktet syg og svækket. Selv om han var kritisk overfor begge fløje – også «de fire» – mente han at denne gruppe, på trods af dens mangler, repræsenterede et dynamisk element. Mao døde på et tidspunkt, da det kommunistiske partis ledelse var mere splittet end nogensinde tidligere, og hvor samfundet end ikke havde overvundet de fundamentale udviklingsmæssige problemer.

 79. MorHubro mars 9, 2008 kl. 5:41 pm #

  #42 ola

  Du har ikke sagt hva _du_ vil, bare kritisert Starlett. `
  Jeg spør:
  Hva vil du?
  Man skal _ikke_ godta drap og vold!
  Du må foreslå et _eget_ forslag!

  Les om Mao! Mao gjorde en meget stor innsats for sitt land etter store problemer i landet!

  Kommunismen og den økonomiske likhet kunne hjelpe Kina, men _nå_ er de fanget inn i den multi-imperialistisk markedsøkonomi og det griske nett der forretninger med de glupske kapitalistene i USA er viktigere enn livene til de små barn i landet!

  De har glemt det kommunistiske ideal med den humanistiske tankegang, og det er småpikene som må betale prisen!

  Sann mine ord!!

  #45 Viljen

  Jeg fant fram vitale opplysninger om Mao.
  De finnes i den foregående kommentar.

  Mao lyktes ikke i _alt_ , men hans revolusjon skapte nye gode dager for et udertrykt kinesisk folk!
  Han var en sann helt!

  Men hans arvtakerer og firerbanden ødela hans verk. _Noe_ av hans verk. Hans enke var ikke pålitelig, og det skjedde noe i kulturrevolusjonen som kom ut av gjenge.
  Jeg husker det, for Kina var viktig i min ungdom.
  _Da_ var det sosialistist og progressivt.

  _Nå_ er det en multiglobalisisk grisk kapitalhai!

  Jeg spør:
  Hvorfor bruker de pengene til amerikanernes krigsmaskineri?
  De burde bruke det til aldrestrygd, barnetrygd og skikkelig skolegang for alle jenter.

  Nei til slavehandel og prostitusjon!
  Nei til menneskehandel!
  Ned med horekundene!

  Ja til sosialisme og frihet med brød og roser til folket!

 80. MorHubro mars 9, 2008 kl. 5:43 pm #

  Starlett
  Hvor de du?

  Du burde ikke forlate din blogg når du har gitt et viktig bidrag til forumets hjernevinninger og hjerter.
  _Mitt_ hjerte banker for de undertrykte.
  Du må besøke UngeLien!
  Han har skrevet en utmerket artikkel.

  Nå skal jeg drikke kaffe.
  Så melder jeg meg senere til debatt.

 81. Rallar mars 9, 2008 kl. 5:50 pm #

  MorHubro har rett.

  Kommunismen var god for Kina.
  Liberalismen er dårlig for de fattige.
  Liberalismen er ansvarlig for drapene av jenter.

 82. Blåmann mars 9, 2008 kl. 6:03 pm #

  Jeg støtter MorHubro.
  Kina har gått av skaftet på grunn av markedsliberalisme. Menneskeverdet teller ikke for den som vil tjene godt på investeringer i utlandet, våpenhandel og menneskehandel.

  Vi må boikotte Kina og USA!

 83. Starlett mars 9, 2008 kl. 8:28 pm #

  Hei Viljen

  Takk for en spennende kommentar!
  Nei, det er kanskje ikke folkemord pr. streng definisjon, siden det ikke blir direkte utført av kinesiske myndigheter, men resultatet er jo det samme:
  To millioner døde jenter i året.

  Derfor er det folkemord i praksis.
  Hvis små jenter er folk, og det er de jo.

  Det skyldes de sosiale forhold i landet, og selv om folk vet om det, så snakker de ikke om det.
  Det er ikke mye ytringsfrihet i kina, nei, og de ligger dessuten på topp når det gjelder dødsstraff, så alt i alt er det underlig at landet ikke får mer kritikk fra vestlige land enn det får.
  Hva tror du hadde skjedd om den slags barnedrap hadde skjedd i et muslimsk land?
  jeg føler meg overbevist om at vi hadde hørt mye mer til det da.

  Fattige straffes veldig hardt økonomisk dersom de velger å få to barn.
  Jeg forstår at Kina må redusere befolkningstilveksten, men måten det gjøres på og den skjeve kjønnsfordelingen er uakseptabel, og bortsett fra de hjerteskjærende enkeltsjebnene og konstante brudd på menneskerettighetene, så vil en så skjev kjønnsfordeling skape STORE sosiale problemer i Kina, noe vi allerede ser, jamfør menneskehandel og utstrakt prostitusjon.

  Sterk historie du forteller.
  Tragisk.
  Men ikke ualminnelig.
  Dessverre.

 84. Starlett mars 9, 2008 kl. 8:30 pm #

  Mao gjorde mye som var bra for Kina, og noe som ikke var fullt så bra.
  Jeg får se om jeg tar den diskusjonen i sin fulle bredde i denne tråden, siden det egentlg ikke er tema her.

 85. Starlett mars 9, 2008 kl. 8:34 pm #

  Sosialistiske kapitalister var i grunnen ganske godt sagt.

  Landet er fremdeles på mange måter et uland, men i sterk vekst, og Kina har jo urgamle tradisjoner fra lenge før vi hadde noen kultur i Europa, men det forhindrer ikke at vi må ha lov til å si fra når vi opplever forhold som er helt uakseptable i det gamle kulturlandet.

  Men du vet: USA og vesten blir stadig mer avhengig av Kina, så det er nok ikke helt enkelt å komme med sanksjoner mot den nye supermakten i øst.

  Dessverre!

 86. Starlett mars 9, 2008 kl. 8:44 pm #

  Johannes.
  Jeg er glad for at du tar avstand fra barbariet i Kina, men jeg tar ikke noen kristendomsdebatt her på denne tråden.

  Man kan implisitt få det inntrykket at du sier at det bare er regimer med kristent fortegn som bryr seg om menneskerettighetene.

  Så enkelt er det ikke.

  Look to USA!

 87. Starlett mars 9, 2008 kl. 8:45 pm #

  Enig med deg.

 88. Starlett mars 9, 2008 kl. 8:56 pm #

  Ja, jeg er jo enig med deg her også.

  Fru Blom tenkte sikkert på flateinnhold, og ikke på folketall.

 89. Starlett mars 9, 2008 kl. 8:59 pm #

  Hei Mirabai

  Ja, det er en tragedie, men det er ingen grunn til at du skal få dårlig samvittighet.

  Jeg opplever den samme følelse av maktesløshet.

  Det er først og fremst topp-politikerne og handelspartnerne til Kina som bør granske samvittigheten sin.
  Takk for kommentaren! 🙂

 90. Starlett mars 9, 2008 kl. 9:02 pm #

  Hei og velkommen på bloggen min.
  Har ikke sett deg/dere før.

  Så må jeg si at jeg ikke er helt sikker på hva du mener.

  Er det OL du skriver om?
  Russiske prostituerte?
  Tromsø?

  Eller jentebarna som blir drept?

  Jeg hadde satt pris på en utdyping.

 91. Viljen mars 9, 2008 kl. 9:17 pm #

  #51 MorHubro
  🙂
  Jeg og bruker nettleksikon, wikipedia og annet jeg kommer over når jeg skal hente frem opplysninger.
  Jeg sitter ikke inne med all slags viten til alle tider, men det er jo interessant og grave og.

  Jeg skal lese din sannhet!

  Mao var en mann som gjorde mye bra for Kina.
  Men ikke alt var bra!

  Var overbefolkning et problem under Mao?

  Hva kan Kina gjøre mot dette problemet?

  De må hvertfall innføre radikale endringer som gjør at jentebarn ikke anses som ett tap og nederlag.
  Endre den inngrodde sosiale strukturen. Gamle tradisjoner er vonde og vende men slettes ikke umulig!
  Endre klasseskillet.

  Jeg skjønner at rik er rik og fattig er fattig, men i et land der befolkning blir pålagt og føde ett barn, viser det seg (og som nevnt i flere kommentarer over her) at de rike finner løsninger. De oppfører seg som gjøker og føder i andres fang, levner sine barn i andres varetekt men har likevel gleden av og føde sine etterkommere uten særlig besvær mens de store taperene for dette regime lider under det ulogiske ved at og føde en sønn redder deres familie og ettermel.

  Det er skremmede statistikker vi får her som viser fremtiden om dette får vedvare!

  Har Kina dette problemet på «dagsorden»? Anser de selv dette som et problem?

 92. Lavina mars 9, 2008 kl. 9:21 pm #

  Tommel i fra meg,Starlett.. Får helt vondt inni meg for alle disse jentebarna som blir drept. En eller annen nevnte en bok som var skrevet og kom i fra en bokklubb. Må ærlig innrømme jeg gråt da jeg leste den..

 93. ARGUS37 mars 9, 2008 kl. 9:28 pm #

  Det er ille, Starlett, men – man gjør faktisk noe lignende i India.

  Pikebarn er uten verdi og blir satt ut for å dø av sult, eller de blir solgt som slaver eller rett og slett drept.

  Jeg har ingen tall (dessverre), men med utgangspunkt i at det i India befinner seg 1,2 milliarder mennesker, så vil det statistisk sett være uhyggelig mange pikebarn som berøres.

  Ser man Kina og India under ett blir det rett og slett uhyggelig!

 94. Starlett mars 9, 2008 kl. 9:42 pm #

  ?????

 95. Starlett mars 9, 2008 kl. 9:43 pm #

  Ofte er det vanskelig å vite hva man skal si.

 96. Starlett mars 9, 2008 kl. 9:44 pm #

  OL i Kina blir det, men OL i Kina kan kanskje brukes til å sette søkelys på uheldige sider ved politikken i landet?

 97. Starlett mars 9, 2008 kl. 9:54 pm #

  Det er godt å lese, Leif.
  kanskje du vil arbeide i Amnesty for dem?

 98. Starlett mars 9, 2008 kl. 9:56 pm #

  Vel, det er ikke din skam at dette skjer, og ved dine kommentarer viser du ditt engasjement.

  Jeg håper at mediene kan løfte Kinas problemer høyere på dagsorden, og de har en gylden sjanske nå like før OL og i forbindelse med OL.

 99. Starlett mars 9, 2008 kl. 9:58 pm #

  Var du lenge oppe i går natt? 😉

  Jeg skjønner ikke riktig denne kommentaren…

 100. Starlett mars 9, 2008 kl. 10:46 pm #

  Først:
  Takk for en fyldig kommentar!

  Nei, dragen sover ikke. Kina er jo det eldgammelt kulturland, og jeg har aldri ment å skulle stille spørsmål ved nasjonens autonomi eller ønske om å påtvinge det vestlig kultur. I det hele tatt tar jeg avstand fra kulturimperialisme.

  Du skriver:

  ————
  Kina jobber med sin infrastruktur, landets økonomi har bedret seg enormt. Samkvem og samhandel med andre land har gått i riktig retning, mer åpen og forstandig med plan om full åpenhet i nær framtid
  —————-.
  Ja, jeg er jo klar over det, og det er da heller ikke infrastrukturen eller landets økonomi og samhandel med andre land jeg konsentrerer meg om.
  Det er likevel noe riv ruskende galt med infrastrukturen og økonomien når man prioriterer samhandel med andre land så til de grader på bekostning av de fattigste i eget land.

  Full åpenhet?
  Mener du at det er planer om full åpenhet i betydning full ytringsfrihet i nær framtid?
  Nei, der er jeg dessverre sikker på at du tar feil. Jeg skulle ønske at du hadde rett.

  ————–
  Men Kina vil ikke lenger spille rollen som den underdanige, eller som et land som kan utplyndres av ande nasjoner siden Marco Polos tid.
  ————
  DET skjønner jeg godt, og som sagt så ønsker jeg meg ikke tilbake til imperialisme.
  Kina har vel SELV visse imperialistiske trekk, ikke sant?

  Ja, selvsagt vil landet styre sin egen sjebne og selvsagt ligger deres hjerte øst-Asia nærmest ettersom Kina ligger der det ligger.
  ASEAN er bra, ingen har benektet det, men jeg får ikke helt tak i med hva du mener med at » det arbeides iherdig for å fremme f.eks. opplysninger (dermed muligheter for utdanning)»
  Tenker du innad i Kina eller i ASEAN`?

  ——————
  Nå har dragen våknet, og hva er de vi gjør? Jo, vi starter opp med anklager.

  Ingen kommer opp med forslag til ny medisin, nye virkemidler som kan gjøre slutt på det som skjer per i dag.
  ————–

  Skal man finne medisinen, må man stille diagnosen først. Problemet er vel snarere at kinesiske myndigheter kjenner diagnosen, men at de fortier den, at folket må fortie den og at det ikke blir gjort noe for å finne den nye medisinen.

  Ettersom vi er enige om Kinas autonomi, må vi vel også være enige i at Kina selv har et ansvar for å finne virkemidlene som skal hindre disse tragiske menneskerettsbruddene?

  Men har de hittil gjort nok?
  Det synes ikke sånn.

  Du skriver:
  ——————-
  Å foreslå virkemidler som likestilling mellom kjønnene og pensjonsordninger, er patetisk, som om styremaktene ikke er fullstendig klare over at dette er minstekrav til et moderne samfunn av i dag.
  ————-
  Stoler du så grenseløst på det du kaller styremaktene i Kina?
  Det et godt mulig at FN gjør mange gale ting. Disse forslagene kommer fra FN, i likhet med mange flere, for eksempel et nytt utdanningssystem som skal gi alle, også jenter, bedre utdanning, og et annet lønnsnivå, som skal løfte lavtlønte kvinner ut av fattigdom.
  I tillegg til nye arvelover.
  Dette er tiltak som FN arbeider for å gjennomføre i Kina, men om det lykkes, er i stor grad opp til kineserne selv.
  Og OBS: Kina sitter SELV som vetomakt i sikkerhetsrådet.

  —————–
  De har valgt å løse den økonomiske situasjon først, for deretter å løse den humanitære. Den vestlige verden vil at Kina skal gjøre det i omvendt rekkefølge. Hvem kan påstås å ha rett?
  —————-
  Dette oppfatter jeg som et retorisk spørmål.
  Jeg mener at det ikke kan aksepteres at man setter hensynet til selve livet så lavt som de kinesiske myndigheter gjør, og jeg mener at når fattige og undertrykte i Kina, som opplever at de tvinges til å drepe sine døtre eller tvinges til prostitusjon, ikke kan tale sin sak på grunn av steinhard sensur, da må vi som har ytringsfrihet kunne gjøre det.

  Jeg synes ikke at det er adekvat å sammenligne med krigstider. Å akseptere «ofring» av to millioner jenter i året, er etter mitt skjønn uhyrlig.

  Jeg er fullstedig klar over Kinas sterke posisjon i forhold til USA, og jeg har selvfølgelig ingenting i mot at Kinas økonomi skal bli bedre.
  Men her må man tenke flere tanker samtidig:
  Det er ikke noen motsetning mellom bedret økonomi og vern om menneskeverdet. Tvert i mot, vil jeg heller si.

  Samarbeid er bra, og det støtter jeg.
  Men jeg er ikke på noen måte enig i at man ikke skal si sin mening om et system som medvirker til drap på 3000 jenter daglig med de ufattelige tragediene det medfører, med den veldig skjeve kjønnssammensetningen det medfører, en sammensetning som allerede nå gjør at stadig flere kvinner blir utsatt for menneskehandel og blir prostituerte, og at stadig flere unge menn ikke har mulighet til å finne en livspartner.

  Vi kritiserer stort sett alle andre land, både USA, ( ofte med rette), diverse muslimske land, (mer eller mindre med rette), latinamerikanske og afrikanske, så kan du gi meg en eneste god grunn for at vi bare skal godta alt Kina gjør?
  Hva gjør at nettopp landet Kina skal unndra seg all kritikk?

  INGEN henretter så mange som Kina.
  Og ingen land har så mange barnedrap som Kina.
  DET må FN, Amnesty og alle som er opptatt av menneskerettigheter få lov til å reagere på.

  Problemet er at vestlige myndigheter og vestlig kapital reagerer for LITE på dette barbariet.

  Er du ikke enig når du tenker deg om?

 101. Starlett mars 9, 2008 kl. 10:47 pm #

  Det er jeg stort sett enig med deg i.

 102. Starlett mars 9, 2008 kl. 10:48 pm #

  Vi må alle gjøre vårt.
  Blant annet gjennom å informere.

 103. Per mars 9, 2008 kl. 10:56 pm #

  Veldig bra og viktig innlegg.

  Dette er uhyggelig lesing. Kina er et lukket samfunn med streng sensur og nasjonal propaganda. Etter det det jeg vet er også statistisk materiale underlagt sensur og hemmeligholdelse. Vi vet dessverre ikke med sikkerhet omfanget av drap på jentebarn, men trolig er dette mer omfattende er det vi har vært klar over hittil. Samme gjelder for dødsstraff; statistikken hemmeligholdes og sannsynligvis er mørketallene større enn det man ned sikkerhet kan si.

  Myndighetene i Kina slipper lettvint unna den internasjonale kritikken. I vår del av verden er vi mest opptatt av handel og samkvem med Kina. Både som et lavkostland for produksjon av vestlige forbruksartikler i et enormt økende tempo, samt tilgang til det kinesiske markedet for omsetning av vestlige produkter. Det er store markedskrefter som rår, og som tar oppmerksomheten bort fra sosial utvikling og menneskerettigheter.

 104. Starlett mars 9, 2008 kl. 11:57 pm #

  Forslagene er som sagt det FN arbeider etter.
  Jeg vil gjerne vite hvilke forslag du har som er bedre og mer virkningsfulle enn FNs?
  Det kan jo være mange, men har du forslag, er jeg lutter øre.

  Jeg for min del pleier ikke å bli beskyldt for å logre for USA, snarere tvert i mot.
  Mange oppfatter meg som USA-fientlig.

  (Noe som ikke heller er korrekt. Men svært skeptisk både til Bush-administrasjonen, the war on terror og den horrible strafferettspleien i USA, ja det er jeg. Og til USAs krigføring, – den som har satt USA i nærmest bunnløs gjeld og gjort statene avhengig av Kina.)

  Jeg hører gjerne på hvilke informasjoner du har som nordmenn flest og andre i «verdenssamfunnet» ikke har.

  USA er jo helt avhenging av Kina, og vi setter vel bjellen på katten når vi antyder at det er en viktig årsak til at drapene i Kina får fortsette nærmest upåtalt, ikke sant?

  Ja, hva ER grunnen til at Bejing fikk OL?
  Hvorfor er det et politisk sjakktrekk?

  Du må gjerne si det i klartekst, Ola.

  Det er vanskelig for meg å tolke antydninger.

 105. Starlett mars 9, 2008 kl. 11:59 pm #

  Det er ikke lov å drepe barn, men det blir gjort likevel.

  Det er et sammensatt problem, Gullhjerte.
  Jeg kommer inn på det i innlegget.

 106. Starlett mars 10, 2008 kl. 12:15 am #

  Jeg ser mange gode poenger her, Gullhjerte.
  Har nevnt noen av dem.

 107. Starlett mars 10, 2008 kl. 12:21 am #

  Takk for mange synspunkter som jeg langt på vei deler.
  Jeg blir så glad når jeg ser lange og velreflekterte kommentarer.
  USA er jo avhengig av Kina nå, og der er nok derfor de er så tilbakeholdne med å kritisere landet.

  Jeg mener at det var bra for Kina da Mao overtok, gitt forholdene som var der før, men som så ofte spiser revolusjonen sine barn, og det skjedde jo etter hvert i Kina også.

  Men de har jo ikke noe mer ytringsfrihet nå enn under Mao, så jeg vet sannelig ikke hva som var best/verst.
  Dunkman har nylig postet et innlegg og pest versus kolera, og det bildet kan muligens brukes når det gjelder Kina også.

  Gratulerer med ettårsjubileet!

 108. Starlett mars 10, 2008 kl. 12:25 am #

  Hei Trond -D,

  Takk for en god kommentar!

  nei, dette kan ikke forandres på ett år.
  Jeg er helt enig med deg i ditt syn.
  Vi må alle gjøre vårt, og OL er en fin anledning.

  Nå skal jeg gjøre meg kjent med bloggen din snart.
  har merket meg mange spennende kommentarer fra deg.

 109. Starlett mars 10, 2008 kl. 12:37 am #

  Jeg er ikke helt med her…??

 110. Starlett mars 10, 2008 kl. 12:39 am #

  Hei Sofie

  Så fint at du nevner kunstverket.
  Ja, det er virkelig unikt, og ja, jeg VEt at det er et ansikt bygd opp av 3000 ansikter.

  Enig i at kulurarbeidere kan gjøre mye.

  Glad for at du nevnte det.

 111. Gullhjerte mars 10, 2008 kl. 3:00 am #

  #44 Ola og svar fra Starlett

  Jeg er enig i Starletts svar.
  Så derfor er Ola patetisk.
  Ola skal ikke si at andre er patetisk når du ikke selv vet hva som skal gjøres.
  Ha respekt og ærefrykt for alt som lever og gror og ikke for stormakter som tråkker ned under hæl!
  Du må samarbeide og ikke vifte med pekefingre mot andre. Det er ugalant hvis du er en mann.
  Du skal ha respekt og kjærlighet for kvinnen.

  Jeg hadde en kjærlighetsblogg, men den ble spyttet på så den la jeg ned, men jeg kommer meg hit og dit jeg vil.

  #50 Sofie

  Alle kunstere må kjempe mot Kina og USA. Mot våpen og død.
  Bildet griper mine sanser.

 112. Iben mars 10, 2008 kl. 3:07 am #

  Selv om du sier noe viktig i innlegget ditt så blir det så utrolig tabloid med store bokstaver, fete typer og mye drama

 113. - mars 10, 2008 kl. 3:52 am #

  Du skriver om verdens elendighet støtt. Bloggen kan du bruke til moro og humør. Det vil gjøre deg godt, tenker jeg.

 114. ola mars 10, 2008 kl. 4:21 am #

  #42 Asterix
  #44 og #46 Gullhjerte
  #52 MorHubro

  Det er noen her som lar seg forblinde av misforstått hat mot signaturen «ola».
  La meg gjøre det klinkende klart for dere: Dette innlegget og denne debatten dreier seg ikke om ola!
  Jeg vil også ha meg frabedt å bli tillagt ytringer som ikke forefinnes noen sted her på bloggen:
  Jeg har ikke kalt noen som helst her patetisk, i motsetning hva dere gjør … Jeg har kalt FORSLAGENE patetiske, uten en gang å tillegge Starlet disse ytringene, noe hun da også bekrefter i et av tilsvarene hennes.
  Av tilsvarene Starlet har avgitt som følge av mine kommentarer, kan jeg ikke med et eneste ord finne ut at Starlet oppfatter mine innlegg som personangrep! Så hva er det dere egentlig forsvarer?
  ::::::::::::::::::::::::::::  :::::::::::::

  Jeg ser også her på Filippinene at det legges vekt på å øke landets økonomi, mens barn og voksne dør rundt om på gatene her grunnet sult! Altså samme vei som Kina har valgt. (OG jeg understreker at jeg på ingen måte forsvarer Kina)

  I 2003 var det registrert 4.000.000 familie her som levde under fattigdomsgrensen. Dette har nå øket til
  4.7 millioner (27.6 millioner individer!!), – en økning på 16%! Tall i følge World Bank og FN, lagt fram av tidligere president i World Bank James Wolfensohn, under hans foredrag i Manila for noen dager siden.

  Når verken AI, EU eller FN har forslag, så ikke forvent at jeg skal ha det, og er en håpløs måte å diskutere på!

  Historien vil fortelle om den veien Kina valgte (og Filippinene), var den rette. De har tatt fatt i den løsningen som Indonesia, Malaysia og Singapore valgte, med aldeles utmerkede resultater.

  Kina og Filippinene står i den samme situasjon som en mor står i når hun har valget mellom medisin eller mat til hennes syke barn. Kjøper hun mat, har hun ingen penger til medisin. Kjøper hun medisin har hun ingen penger til mat. Hva ville dere foreslå henne å gjøre?

  At Bejing ble valgt som vertsby for sommerolympiaden, var et sjakktrekk i den forstand at Bejing og landet forøvrig blir liggende åpent for hele verden å se, – og studere…..

  Vi må på ingen måte la oss forblindes av suggererende virkemidler, som kun har ett formål: Å engasjere oss i noe som ligger langt unna det saken egentlig gjelder: Et lands framtid! Framtid med verdighet!

  Ja, det er grusomt å drepe! Det blir ikke mer grusomt om tallet på drepte er flere enn èn!

  Løsningen Kina velger/har valgt har iallfall et siktemål, noe jeg foreløpig ikke finner verken i Kenya eller Iran!

 115. Thrillseeker123 mars 10, 2008 kl. 6:16 am #

  Kan du bevise dette? Hvis ikke så er dette lite annet en løse påstander.

 116. Pistolero mars 10, 2008 kl. 8:55 am #

  #12,5 – Tilbake nå etter to uker i Kina/HK. Har reist to-fire ganger i året de siste seks-syv årene, og har gått gjennom de fleste fasene et menneske går gjennom i møtet med noe så overveldende som det kinesiske.

  BBC har alltid vært en kilde til åpen og klar kritikk av det kinesiske systemet. I tillegg opprettholder feks EU sin våpenboikott av Kina osv.

  Dessverre er det imidlertid sånn at den kinesiske økonomien er så ufattelig viktig både som produsent, og som konsument/eksportmarked for vestlige varer, at de færreste vestlige politiker tør gjøre mer enn å formulere vage, diplomatiske reservasjoner mot Kinas oppførsel i Tibet, dødsstraff-industrien, den totale mangelen på menneskerettigheter osv. Man _tør_ ikke, eller _har ikke råd_ til å bli uvenner med toppene i Kommunistpartiet.

  For USAs del er det også et poeng at store deler av lånene som finansierer krigene i Midtøsten kontrolleres av Kina. Med andre ord – Kina har en direkte finger på den amerikanske statsøkonomien. … Som jeg sa: Money talks, Bullshit walks….

  To gode norske bøker som tar pulsen på det nye Kina:

  Kjartan Fløgstad: Shanghai Express
  Torbjørn Færøvik: Kina. En reise på livets elv

 117. Norwonk mars 10, 2008 kl. 3:25 pm #

  Du sier: «Men vi må ikke fokusere så mye på det som skjer i enkelte islamske land at vi glemmer de grove brudd som skjer i andre land, for gjør vi det, synes jeg at snakket om ytringsfrihet og kamp mot kvinneundertrykking stinker.»

  Det har du helt rett i. Og selv om våre diskusjoner har dreid seg mest om islam, kan jeg forsikre deg om at jeg ikke er blind for andre emner (det som skjer i USA er jo egentlig den røde tråden på bloggen min, selv om jeg ikke ser dem som det verste landet i verden, heller).

  Men Kina er på mange måter en vanskelig sak å ta stilling til. På den ene siden er det et brutalt diktatur, og som sådan en stat jeg ikke kan gjøre annet enn å ta avstand fra. Samtidig gleder jeg meg over den økonomiske fremgangen de nå opplever, fordi jeg tror en bred middelklasse på sikt vil være det som blir grunnlaget for et demokratisk Kina. Derfor er jeg f.eks. skeptisk til økonomiske sanksjoner mot landet (selv om det selvsagt er en utopi). Skal vi glede oss over at de er på rett vei, eller fordømme dem for at de ikke er fremme ved målet ennå?

  Og så har vi jo det paradokset at vi alle(?) ønsker at befolkningsveksten i fattige land skal begrenses, fordi den er et hinder for økt velstand, såvel som en trussel mot miljøet. Og Kina har jo redusert veksten, men de har gjort det med midler som vi her i Norge finner hårreisende. Og at det resulterer i abort av jenter, for ikke å snakke om verre ting, er jo egentlig ikke overraskende. Så man sitter igjen med spørsmålet: Hvordan skal de oppnå en lav befolkningsvekst, uten at det får slike konsekvenser?

  Jeg har ikke noe svar. Kanskje kan vi lære noe av å studere vår egen historie, og spesielt da det vendepunktet i vår befolkningsutvikling som skjedde på 1890-tallet. Hva var det vi gjorde «riktig»? Det forekommer meg at kombinasjonen av velstand og økt status og selvstendighet for kvinner bidro til en nedgang i fødselstallene, uten at det dengang fantes mulighet til å velge bort jentene. Alderspensjon gjorde det mindre viktig å ha sønner som kunne fø på deg når du ble gammel. Formodentlig kunne den kinesiske staten også bidra til å øke jentenes status ved posistiv diskriminering av par som føder jenter. Men om de er villige til det, vet jeg ikke, og det kunne jo i verste fall føre til at gutter i stedet ble valgt bort.

  Problemstillingen er jo forøvrig ikke unik for Kina. Vi ser jo f.eks. allerede at norske småbarnsforeldre ofte velger å ta abort dersom fosteret viser tegn til sykdom. Jeg ser ikke bort fra at man i Norge i fremtiden kan oppleve at foreldre f.eks. velger å abortere gutter, ut fra en oppfatning om at jenter er roligere og lettere å oppdra.

  Food for thought, som vanlig her hos Starlett. Takk for det!;)

 118. Starlett mars 10, 2008 kl. 3:34 pm #

  Hva vil du egentlig formidle med denne notisen?
  Mange revolusjoner kan synes – og kan være – viktige og nødvendige, men så er det slik at det er mye sannhet i munnhellet om at «revolusjonen spiser sine barn».

  En full gjennomgang av maoismen har jeg rett og slett ikke tid til akkurat nå.
  Hvid du vil drøfte Mao inngående, kan du SELV lage et innlegg om ham, så kan jeg heller lese der og kommentere.
  Men takk for opplysningene! 🙂

 119. Norwonk mars 10, 2008 kl. 3:35 pm #

  #52 Mor Hubro: «Les om Mao! Mao gjorde en meget stor innsats for sitt land etter store problemer i landet!

  Kommunismen og den økonomiske likhet kunne hjelpe Kina, men _nå_ er de fanget inn i den multi-imperialistisk markedsøkonomi og det griske nett der forretninger med de glupske kapitalistene i USA er viktigere enn livene til de små barn i landet!

  De har glemt det kommunistiske ideal med den humanistiske tankegang, og det er småpikene som må betale prisen!»

  Du tar feil, du tar feil, du tar så FRYKTELIG feil!

  Mao var en stormannsgal diktator av verste sort, og vi får neppe noengang vite hvor mange millioner som døde på grunn av hans vanvittige eksperimenter. Og det som Starlett skriver om i dette innlegget, er_overhodet_ikke resultatet av liberalisme og markedsøkonomi, det er et_direkte_resultat av statlige inngrep i menneskets privatliv – nettopp den type eksperimentering med samfunnet som var Maos varemerke.

  Disse tragediene er et perfekt eksempel på den arven Mao har etterlatt seg. Og bare økt velstand kan redde kineserne fra hans sinnssyke idéer.

 120. Starlett mars 10, 2008 kl. 3:39 pm #

  Ola var vel ikke enige i de forslag som FN har lget fram.
  Jeg formidlet dem bare, slik at vi ikke blander kortene.

  Men så sier du
  ————
  Jeg spør:
  Hvorfor bruker de pengene til amerikanernes krigsmaskineri?
  De burde bruke det til aldrestrygd, barnetrygd og skikkelig skolegang for alle jenter.
  ————–

  Ja, det kan du gjerne spørre om.
  Her er vi vel inne på noe av sakens kjerne.
  Samrøren mellom Kina og USA.

  Noe som blant annet fører stil menneskehandel og prostitusjon, som du nevner.

 121. Starlett mars 10, 2008 kl. 3:42 pm #

  Jeg er HER – akkurat NÅ ……

  HAR du drukket ferdig kaffen din?
  HVORFOR er du ikke på forumet NÅ? 😉

  (MorHubro, jeg blogger når jeg har tid og lyst)

  UngeLiens artikkel var utmerket og anbefales.
  Jeg har laget sånn RSS-feed til bloggen hans, så jeg til en hver tid kan følge med når det kommer noe nytt fra ham.

 122. Starlett mars 10, 2008 kl. 3:44 pm #

  Jeg tror heller ikke på økonomisk liberalisme, markedsliberalisme.
  Derimot tror jeg på «åndelig liberalisme».

  I Kina synes jej å se motsatsen av hva jeg tror på,

  Sensur, ingen ytringsfrihet kombinert med
  markedsliberalisme.

 123. Starlett mars 10, 2008 kl. 4:01 pm #

  Støtter du henne også på at Maos politikk var vellykket?
  (Hvis hun mener det, jeg er ikke sikker, for hun har erklært at hun ikke har vært AKP- ml-er.)

  Boikotte Kina og USA er nok umulig i praksis.
  Hvem er «vi» her?

  Fint å se deg tilbake på VGB.
  Har du tenkt å opprette bloggen din på nytt?

 124. Minnimo mars 10, 2008 kl. 4:09 pm #

  En tommel til deg, for ett veldig viktig tema!

 125. Starlett mars 10, 2008 kl. 4:12 pm #

  Hei Viljen
  —————
  De må hvertfall innføre radikale endringer som gjør at jentebarn ikke anses som ett tap og nederlag.
  Endre den inngrodde sosiale strukturen. Gamle tradisjoner er vonde og vende men slettes ikke umulig!
  Endre klasseskillet.
  ————-

  ja, det tror jeg også er god medisin.
  Og jeg mener også at det blir viktig at vi i andre land sier fra.
  En nøkkelfaktor for vestlig feihet tror jeg er at vesten, men særlig USA, er helt avhengig av Kina økonomisk.
  For å si det litt tabloid og forenklet:

  Det er Kina som finansierer USAs våpenindustri og krigføring.
  Og DET gir oss litt av hvert å tenke på.

  Derfor er dette innlegget mist like mye kritikk av vestlige land som er servile overfor de kinesiske styresmaktene som det er overfor Kina selv.

 126. Starlett mars 10, 2008 kl. 4:18 pm #

  Takk Lavina.
  Ja, jeg reagerer omtrent som du når jeg hører om sjebner som denne.
  Får også vondt inne i meg, så jeg måtte bare skrive om det.
  Jeg likte så godt det siste innlegget ditt fra Tromsø museum.:)

 127. Starlett mars 10, 2008 kl. 4:22 pm #

  Hei Argus

  Ja, jeg vet dessverre at jentenes rettigheter India også er dårligere, og jeg har tenkt å skrive om det senere en gang.
  Det er sant som du sier:
  Kvinnediskrimineringen i India og Kina, disse to store land og voksende økonomier, som blir stadig viktigere globalt, ER uhyggelig.

  Derfor håper jeg at politikere i andre deler av verden tør å konfrontere landene med dette!
  På en skikkelig måte.

 128. Starlett mars 10, 2008 kl. 4:25 pm #

  Takk , Per!

  Du skriver blant annet:
  ————–
  Myndighetene i Kina slipper lettvint unna den internasjonale kritikken. I vår del av verden er vi mest opptatt av handel og samkvem med Kina. Både som et lavkostland for produksjon av vestlige forbruksartikler i et enormt økende tempo, samt tilgang til det kinesiske markedet for omsetning av vestlige produkter. Det er store markedskrefter som rår, og som tar oppmerksomheten bort fra sosial utvikling og menneskerettigheter.
  ————

  JA.
  Jeg tror du treffer spikeren på hodet her.
  Derfor er min agenda med dette innlegget først og fremst å spørre hvorfor vestlige myndigheter og vestlige bedrifter ikke tør å utfordre Kina.
  Og du har gitt en stor del av svaret.
  Takk for det, Per!

 129. btidag mars 10, 2008 kl. 4:44 pm #

  hei Starlett….

  her var litt av hvert….:)
  jeg har sagt hva jeg mener om dødsstraff iht til lov – og jeg mener det samme om andre former for ..å ta liv…det er vanskelig å finne et felles begrep her..

  noen nevnte Mao et sted….
  et diktatur etter et annet…..

  på hvilket nivå vil du anta at Kina befinner seg i forhold til feks oss..
  det er jo vi som diskuterer – og mener…

 130. Breiflabben mars 10, 2008 kl. 4:46 pm #

  Utrolig viktig tema du tar opp Starlett, men et tema som totalt drukner hvis vi ikke står sammen om å boikotte OL for eksempel.

  Tror ikke det hjelper stort om Gahr Støre sier det i en bisetning neste gang han har anledning.

  Verden er hard og kynisk og det er mange veier til oppnåelse av fremtidige mål.

  Jeg er redd det er litt hold i noe av det Ola fremsetter.
  Men det er for jævlig.

  Da jeg var i Holland for et år siden, var det på en oljeplatform som kom halvferdig fra Kina.
  Det var kvinner som hadde malt den innvendig i tankene fordi de var billige, små og «forbruksvare». Malingen de hadde brukt gasset slik at det var fremdels utilrådelig å oppholde seg der for lenge på grunn av gassen.

  Malingen som var brukt var forbudt i Europa.

  Man kan bli så forbanna!

  Men takk for at du atter en gang setter fokus på det som mange av oss bekvemt glemmer.

 131. Starlett mars 10, 2008 kl. 5:07 pm #

  Det er da ikke bare store bokstaver i innlegget mitt?

  VGB er ganske tabloid i det hele tatt, mener jeg, men jeg tar kritikken til etterretning.
  Det viktigste er vel innholdet, og hva mener du om det?

 132. Starlett mars 10, 2008 kl. 5:09 pm #

  Jeg har faktisk ganske godt utviklet humoristisk sans, synes jeg selv da.

  Men det betyr ikke at jeg lukker øynene for alt som skjer.

 133. Starlett mars 10, 2008 kl. 6:00 pm #

  Ola

  Jeg tror at det er like lite hensiktsmessig av deg å legge tanker, meninger og følelser inn i de nick du nevner som at de gjør det samme med deg.

  Men jeg er enig med deg at det kan være lett å tillegge andre meninger de ikke har. Særlig på blogg, der vi bare har det skrevne ord å forholde oss til og ikke kjenner menneskene bak de forskjellige nick, ikke kan høre stemmene deres, ikke kjenner livene deres og ikke kan lese kroppsspråket deres.

  Nei, jeg opplever ikke dine kommentarer som personangrep.

  Men jeg er ikke enig i at forslagene til FN er patetiske.
  Et sted må man begynne.

  Ja, jeg vet at forholdene på Filippinene er svært vanskelige, selv om jeg ikke kjenner landet fra egen erfaring.
  Her i Bodø er det ganske mange filippinske kvinner, og jeg er blitt kjent med noen av dem.
  Mange er kommet hit som sykepleiere, og mange går regelmessig i den katolske kirke i Bodø, der jeg også er en gang i blant ved spesielle anledninger fordi jeg har noen i familien som er praktiserende katolikker.

  Blant annet har det vært noen fabelaktige filippinske nonner her i Bodø. Virkelig tøffe damer!
  Jeg vet ikke om de er her nå.

  ——————-
  I 2003 var det registrert 4.000.000 familie her som levde under fattigdomsgrensen. Dette har nå øket til
  4.7 millioner (27.6 millioner individer!!), – en økning på 16%! Tall i følge World Bank og FN, lagt fram av tidligere president i World Bank James Wolfensohn, under hans foredrag i Manila for noen dager siden.
  ————-
  Det er forferdelige tall du legger fram her, Ola, og det er så mange at det er vanskelig å fatte med hodet og hjertet.

  Mer enn fem ganger Norges befolkning!
  Filippinene er i det hele tatt et land vi nordmenn vet lite om, har jeg inntrykk av.

  Har du linker til innlegg du har skrevet som problematiserer dette så vil jeg gjerne lese dem.

  (innlegg om VGB leser jeg svært sjelden, og det gjelder uansett hvem som skriver det, men stoff om Filippinene som jeg kan lære noe av, vil jeg gjerne lese)

  —————-
  Når verken AI, EU eller FN har forslag, så ikke forvent at jeg skal ha det, og er en håpløs måte å diskutere på!
  ————-

  Jeg har ikke forventet det av deg, og jeg mener at FNs forslag kan hjelpe et stykke på vei.

  Ja, historien vil nok vise, – MEN jeg mener altså at man ikke kan vente så lenge når det gjelder menneskeverdet til jenter og kvinner.
  Det står for mye på spill.

  Husk at det er JENTER som blir drept.
  Ikke gutter.

  Om jenter fikk tilnærmet samme utdannelse og tilnærmet samme inntekt som menn, og om man fikk en HOLDNINGSENDRING sammen med noen nye lover, ville man komme langt på vei.

  —————
  Kina og Filippinene står i den samme situasjon som en mor står i når hun har valget mellom medisin eller mat til hennes syke barn. Kjøper hun mat, har hun ingen penger til medisin. Kjøper hun medisin har hun ingen penger til mat. Hva ville dere foreslå henne å gjøre?
  ————————
  Jeg tror jeg forstår denne analogien.Men jeg er ikke sikker på om den er riktig.
  For løsningen ligger jo i at jenter og gutter vurderes likt. Da slipper foreldrene å ta dette valget.

  ————–
  At Bejing ble valgt som vertsby for sommerolympiaden, var et sjakktrekk i den forstand at Bejing og landet forøvrig blir liggende åpent for hele verden å se, – og studere…..
  ———

  Ja, la oss håpe det.
  Nå er det jo slik at kritiske spørsmål fra utenlandske journalister ikke blir besvart, fordi man ikke skal «blande politikk og idrett» som the establishment der sier.

  Så spørsmålet jeg stiller meg, er:

  Blir OL et gigantisk mediejippo og reklamejippo for Kina, der alle problemene blir skjøvet under teppet, eller vil man få anledning til å fokusere på landets problemer?

  Du skriver:
  ——————-
  Vi må på ingen måte la oss forblindes av suggererende virkemidler, som kun har ett formål: Å engasjere oss i noe som ligger langt unna det saken egentlig gjelder: Et lands framtid! Framtid med verdighet!
  ———

  Dette avsnittet forstår jeg ikke, Ola, og jeg vil helst ikke gi meg inn på tolkninger som kan bli helt gale, så fint om du utdyper.
  Suggererende virkemidler?
  Framtid med verdighet?

  jeg opplever at framtid med verdighet er en uoppnåelig utopi gitt det som nå skjer i Kina, med barnedrap, kvinnediskrimiering, sensur, et ødeleggende overskudd av gutter og et dødsstraffregime som mangler sidestykke i verden.

  —————-
  Ja, det er grusomt å drepe! Det blir ikke mer grusomt om tallet på drepte er flere enn èn!
  ———–
  Uenig.
  Det er grusomt med et drap, ja.
  Men det ER verre, betydelig verre, med to millioner jentedrap i året, både for alle dem det direkte gjelder, og fordi det ødelegger et samfunn innenfra. Drap blir akseptert og alminneliggjort og nærmest sett på som et nødvendig virkemiddel for å nå et framtidig mål.

  Jeg er enig med Kant når han sier: Man må aldri se på et medmenneske som et virkemiddel, men som et mål i seg selv.

  Politikken og samfunnsforholdene i Kina går på menneskeverdet løs, og der menneskeverdet ikke holdes høyt, er jeg redd for at en framtid med verdighet har trange kår.

  Så må jeg si at min hovedhensikt med dette innlegget egentlig ikke er å kritisere Kina, (selv om det OGSÅ er en hensikt), men å sette fingeren på noe annet:

  Nemlig det at vestlige medier, vestlige politikere og foretningsfolk, vestlige intellektuelle og de aller fleste i vesten er så stille og unnfalne når det gjelder alle overgrep i Kina, mens de villig bruker ytringsfriheten mot andre regimer.

  ‘HVORFOR bruker man ikke sin dyrebare ytringsfrihet mot de kinesiske myndigheter, dødsstraffen i Kina og alle menneskerettsbruddene i Kina?
  Amnesty, der jeg er relativt aktivt medlem gjennom mange år, gjør det, men Amnesty trenger hjelp av flere.
  Dette er også kritikk av den norske regjering.

  Jeg tror det har sammenheng med at KIna har avgjørende viktig for USAs økonomi, og da er ikke ytringsfriheten så viktig lenger, kan det se ut som.

  Det er veldig beklagelig.

 134. Mons mars 10, 2008 kl. 7:45 pm #

  Takk for opplysningene. Folk må bruke OL til å protestere!

 135. phenixmum mars 10, 2008 kl. 7:54 pm #

  Kjære Starlett
  – nå har jeg lest dette innlegget noen ganger. Lyttet til dine linker..lest kommentarfeltet og det er bare en følelse som dekker mitt synspunkt.

  Jeg skammer meg over hvordan vi velger å snu ryggen til…
  Skjemmes over prioriteringene som gjøres..

  Nå venter jeg bare på at også vi skal sette munnkurv på våre OL-deltakere..så kan vi alle være med på «festen» i Bejiing..

  Takk for at du «tvinger» oss til å ikke snu ryggen til hver dag…

  Gode klemmer fra
  phenixmum

  ..min tommel er sikkert ikke høythengende – men den er din ihvertfall..

 136. Starlett mars 10, 2008 kl. 10:59 pm #

  Ja, dette kan dokumenteres, og jeg har vist til tre kilder i innlegget.
  Jeg skulle ønske at det ikke var sant, men dessverre er det sant.

 137. Starlett mars 10, 2008 kl. 11:06 pm #

  Pistolero

  Ja, da har du jo betydelig mer kjennskap til Kina enn de av oss som bare har vært der på ferie. Det ville vært spennene å høre om erfaringene dine. Vet ikke om du har skrevet noe eget innlegg på bloggen.

  Du skriver:
  —————
  Dessverre er det imidlertid sånn at den kinesiske økonomien er så ufattelig viktig både som produsent, og som konsument/eksportmarked for vestlige varer, at de færreste vestlige politiker tør gjøre mer enn å formulere vage, diplomatiske reservasjoner mot Kinas oppførsel i Tibet, dødsstraff-industrien, den totale mangelen på menneskerettigheter osv. Man _tør_ ikke, eller _har ikke råd_ til å bli uvenner med toppene i Kommunistpartiet.

  _————————–
  Nettopp.
  Det er exactly my point too, noe jeg har skrevet flere ganger i kommenentartråden.

  Videre
  —————

  For USAs del er det også et poeng at store deler av lånene som finansierer krigene i Midtøsten kontrolleres av Kina. Med andre ord – Kina har en direkte finger på den amerikanske statsøkonomien. … Som jeg sa: Money talks, Bullshit walks….
  —————

  Ja. Jeg er fullstendig klar over det, og det er flott at du skriver det så sksplisitt.

  For DET er selvfølgelig grunnene til at Kina kan fortsette som de gjør.

  Det var disse poengene jeg gjerne ville ha fram med innlegget mitt, og du traff blink her.

  Innertier.

  Takk for boktipsene!:-)

 138. Starlett mars 10, 2008 kl. 11:29 pm #

  Hei Norwonk

  Takk for en gjennomtenkt kommentar!
  Du skriver:

  —————
  Men Kina er på mange måter en vanskelig sak å ta stilling til. På den ene siden er det et brutalt diktatur, og som sådan en stat jeg ikke kan gjøre annet enn å ta avstand fra. Samtidig gleder jeg meg over den økonomiske fremgangen de nå opplever, fordi jeg tror en bred middelklasse på sikt vil være det som blir grunnlaget for et demokratisk Kina. Derfor er jeg f.eks. skeptisk til økonomiske sanksjoner mot landet (selv om det selvsagt er en utopi). Skal vi glede oss over at de er på rett vei, eller fordømme dem for at de ikke er fremme ved målet ennå?
  ——————
  Jeg mener at du setter opp ett enten/eller her i stedet for et både/og

  Det er ingen motsetning mellom å glede seg over den økonomiske framgangen SAMTIDIG som man fordømmer jentedrap.

  Jeg synes ikke det blir rett å spekulere i hva som hadde skjedd på attenhundretallet dersom mulighetene var annerledes.

  Du sier:
  —————-
  Problemstillingen er jo forøvrig ikke unik for Kina. Vi ser jo f.eks. allerede at norske småbarnsforeldre ofte velger å ta abort dersom fosteret viser tegn til sykdom.
  .———————-

  Det er selvfølgelig en problemstilling vi kan diskutere. Men jeg mener det blir helt galt om man skal ti stille om drap, også på FØDTE jenter, helt opp til fire år, og en veldig skjev kjønnssammensetning, med alle de uheldige implikasjonene det får, fordi noen norske foreldre velger å abortere sterkt funksjonshemmede barn.

  Det blir for meg en helt uakseptabel måte å bortforklare det som skjer i Kina nå.

  USA er avhengig av Kina, og det er etter mitt syn hovedgrunnen til at vi ikke sier fra.

  ——————–
  Jeg ser ikke bort fra at man i Norge i fremtiden kan oppleve at foreldre f.eks. velger å abortere gutter, ut fra en oppfatning om at jenter er roligere og lettere å oppdra.
  ———–

  Dette opplever jeg som spekulasjoner, Norwonk, og slike spekulasjoner kan på ingen måte legitimere det som rent FAKTISK skjer i Kina nå.

  Det som faktisk skjer er noe annet enn det som man kan forestille seg KUNNE skje.

 139. Starlett mars 10, 2008 kl. 11:32 pm #

  Norwonk

  For å spare et litt smertefullt håndledd fra mer skriving enn nødbendig, kopierer jeg inn Pistoleros svar, som korresponderer helt med tankene jeg hadde da jeg skrev innlegget, men ikke uttalte eksplisitt, fordi jeg ville at leserne skulle tenke sev:
  Jeg lar dette være fortsettelsen av min kommentar til deg:

  Dessverre er det imidlertid sånn at den kinesiske økonomien er så ufattelig viktig både som produsent, og som konsument/eksportmarked for vestlige varer, at de færreste vestlige politiker tør gjøre mer enn å formulere vage, diplomatiske reservasjoner mot Kinas oppførsel i Tibet, dødsstraff-industrien, den totale mangelen på menneskerettigheter osv. Man _tør_ ikke, eller _har ikke råd_ til å bli uvenner med toppene i Kommunistpartiet.

  For USAs del er det også et poeng at store deler av lånene som finansierer krigene i Midtøsten kontrolleres av Kina. Med andre ord – Kina har en direkte finger på den amerikanske statsøkonomien. … Som jeg sa: Money talks, Bullshit walks….

  To gode norske bøker som tar pulsen på det nye Kina:

  Kjartan Fløgstad: Shanghai Express
  Torbjørn Færøvik: Kina. En reise på livets elv

  ————

  Svar fra Starlett (svar):

  Pistolero

  Ja, da har du jo betydelig mer kjennskap til Kina enn de av oss som bare har vært der på ferie. Det ville vært spennene å høre om erfaringene dine. Vet ikke om du har skrevet noe eget innlegg på bloggen.

  Du skriver:
  —————
  Dessverre er det imidlertid sånn at den kinesiske økonomien er så ufattelig viktig både som produsent, og som konsument/eksportmarked for vestlige varer, at de færreste vestlige politiker tør gjøre mer enn å formulere vage, diplomatiske reservasjoner mot Kinas oppførsel i Tibet, dødsstraff-industrien, den totale mangelen på menneskerettigheter osv. Man _tør_ ikke, eller _har ikke råd_ til å bli uvenner med toppene i Kommunistpartiet.

  _————————–
    Nettopp.
  Det er exactly my point too, noe jeg har skrevet flere ganger i kommenentartråden.

  Videre
  —————

  For USAs del er det også et poeng at store deler av lånene som finansierer krigene i Midtøsten kontrolleres av Kina. Med andre ord – Kina har en direkte finger på den amerikanske statsøkonomien. … Som jeg sa: Money talks, Bullshit walks….
  —————

  Ja. Jeg er fullstendig klar over det, og det er flott at du skriver det så sksplisitt.

  For DET er selvfølgelig grunnene til at Kina kan fortsette som de gjør.

  Det var disse poengene jeg gjerne ville ha fram med innlegget mitt, og du traff blink her.

  Innertier.

 140. Starlett mars 10, 2008 kl. 11:38 pm #

  Jeg skal svare denne kommentaren mer inngående senere.
  Jeg er verken enig i din eller MorHubros beskrivelse.
  Ja, det skjedde mye som ikke var bra under Mao, men når man skal vurdere en revolusjon, må man kanskje også se litt på hvordan menneskene i landet hadde det før det skjedde?

 141. Starlett mars 10, 2008 kl. 11:45 pm #

  Hei Minnimo og velkommen på bloggen min
  og takk for tommelen!

 142. dunkman mars 10, 2008 kl. 11:53 pm #

  Nå har jeg bare skummet over kommentarene her så tilgi meg hvis jeg tar opp noe som allerede er behandlet.

  Jeg reagerer nemlig litt på sammenstillingen av fostre og fødte barn her, hvordan de slås sammen til å være «barn» og ferdig med det sånn at man kan snakke om «drap på to millioner jentebarn i året». Vi godtar ikke at aborter er likestilt med «drap på barn» her hjemme, faktisk så er det et av de vanligste stridstemaene mellom de som er for og mot abort.

  Derfor liker jeg ikke at det i _denne_ sammenhengen plutselig er greit å gjøre det. Er abort drap, Starlett? Hvis det ikke er det, hvilket er min mening, så blir det vanskelig for meg å forholde meg til tallene som her oppgis. Det er tragisk at jenter drepes, men at fostre aborteres bare fordi de er jentefostre synes jeg er helt uproblematisk.

  Det lille jeg får ut av tall her viser at det fødes 2 millioner flere gutter enn jenter i året. Samtididig «forsvinner» 3000 jenter/jentefostre hver dag, hvilket på årsbasis utgjør en drøy million. Det kan tyde på at de fleste som «forsvinner» er fostre, eller hva?

  Jeg er svært spent på de reelle tallene bak dette – jeg gidder nemlig ikke hisse meg opp over abortpraksis kamuflert som drap.

 143. Starlett mars 10, 2008 kl. 11:56 pm #

  Jeg er egentlig ikke så interessert i hvor Kina befinner seg i forhold til «oss», eller Norge.

  Kina er sitt eget land og må utvikle seg med sin kultur.

  Men utrenskning av mennesker kan ikke tolereres.

  Jeg kan finne fram statistikk med klare tall når det gjelder BNP og andre ting.

  Det som jeg skriver om her, er ikke hele det veldige komplekset som Kina er på godt og ondt, men det faktum at 3000 jenter blir drept hver dag BARE fordi de er jenter.

  Noe lignende finner du ikke i noen andre land i verden, bortsett far veldig mange senaborter på jenter i India.

  Dette gjør, ved siden av de tragediene det er for de enkelte, at hele befolkningstilveksten i Kina bli veldig skjev.
  40 millioner flere menn enn kvinner!

  Menneskehandel, kidnapping, utstrakt prostitusjon.

  Jeg finner ingen unnskyldning for dette.
  Og dette skjedde ikke i Maos periode.
  Det skjer NÅ.

  Du kan lese Pistoleros kommentar like ovenfor her.

  DER ligger hovedforklaringen på vestens unnfallenhet.

  Kina er for viktig for verdenøkonomien, ikke minst for USA og USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

  For dette formålet må hensynet til to mill drepe jentebarn i året i Kina, bare fordi de er jenter – vike.

  Så kommer jo Kinas strafferettspleie, rundt 8000 henrettlser i året, Kinas beinharde sensur og oppførsel overfor Tibet i tillegg.

  Det har jeg ikke en gang nevnt i innlegget.

 144. Starlett mars 11, 2008 kl. 12:05 am #

  Hei Breiflabben

  Ja, jeg synes også dette er viktig, og nå tar du jo fram et aspekt som jeg bare nevnte så vidt fordi innlegget ellers ville ha blitt for langt, tenkte jeg, nemlig UTNYTTINGEN av kinesiske kvinner som må arbeide under veldig vanskelige og ofte farlige forhold.
  Kvinner blir
  drept
  kidnappet til ektefeller for rike sønner
  kidnappet til menneskehandel og prostituasjon
  utnyttet som underbetalt arbeidskraft
  diskriminert generlt

  Ja, man kan bli mektig vred, og nei, det hjelper fint lite hva Støre gjør.

  Det må et aktivt internasjonal press til for at det ikke skal drukne.

  Ikke minst i forbindelse med OL.

 145. dunkman mars 11, 2008 kl. 12:40 am #

  Har undersøkt litt tall på IDB som denne kunstneren selv referer til.

  I Kina dør 27 av 1000 barn innen fylte 5.
  I Russland, 14
  I Mexico, 22
  I Egypt, 36

  http://www.census.gov
  http://www.census.gov
  http://www.census.gov
  http://www.census.gov

  Det er vanskelig å si, men med tanke på det enorme tallet fattige i Kina synes jeg ikke det ser ut til at de skiller seg noe voldsomt ut.

 146. ola mars 11, 2008 kl. 1:03 am #

  #63.5

  La meg først gjøre oppmerksom på at jeg har en hel blogg som i hovedsak er konsentrert om Filippinene:

  http://www.vgb.no/220

  Dog må jeg tilstå at jeg kanskje gjør det på en litt «folkelig» måte. Dessverre (mangel på interesse blandt bloggerne)har jeg distansert meg litt, og ikke vært så god til å oppdatere i den senere tid.

  Min analogi (mor – sykt barn: medisin eller mat)refererer seg til hvilket valg Kina (og Filippinene) står ovenfor: Landets økonomi først, for derved å ha råd til å konsentrere seg om infrastrukturelle problemer, – eller å ta seg av landets indre problemer først (som man altså ikke har økonomiske grunnlag for).
  OL er jo allerede benyttet som utgangspunkt for å ta landet nærmere i øyensyn: F.eks. har National Gegraphic en serie gående for tiden, som de har benevnt «Made in China».

  En boikott av OL er de4for ikke på sin plass.

  Et spørsmål til slutt, vil du sørge mer hvis to av dine 10 barn dør under uforutsette omstendigheter, enn hvis det bare hadde vært èn?

  Man kan ikke direkte legge skylden på Kinas nåværende regjering for en besluttning som ble tatt for 35 år siden, som ikke hadde forutsetninger nok til å se hvilke bivirkninger deres lovendring ville medføre.
  Men man kan kanskje overbevise dagens styremakter å endre denne ett-barns-politikken?

 147. Lotte mars 11, 2008 kl. 1:14 am #

  #74Dunkman

  Noen dør av fattigdom og i Kina dør de fordi de er jenter.
  Det er forkjellen.

 148. Thrillseeker123 mars 11, 2008 kl. 6:05 am #

  Jeg spør igjen jeg; har du håndfaste beviser som gjør at du kan si dette, eller kun indisier? Hvis det siste så burde du holde deg for god for slikt sprøyt som dette.

 149. - mars 11, 2008 kl. 8:13 am #

  Norske politikser er feige!

 150. Asterixa mars 11, 2008 kl. 2:43 pm #

  #44 ola
  Den som sier forslagene er patetiske, mener at den som finner på forslagene også er patetisk.

  Jeg synes forslagene er gode.

  Starlett

  Jeg har skrevet om homsemusikk som du ikke forsto kommentaren min om.

 151. dunkman mars 11, 2008 kl. 2:46 pm #

  #77 Asterixa

  – – – – – – – – – –
  Den som sier forslagene er patetiske, mener at den som finner på forslagene også er patetisk.
  – – – – – – – – – –

  Vrøvl!

 152. Asterixa mars 11, 2008 kl. 3:27 pm #

  #78 Dunkman

  Hvis jeg sier at månen er en blå ost, da er det patetisk. Hvis jeg sier det, så er jeg patetisk, mener jeg.
  Jeg mener at et man sier og det man er, er det samme, hvis man mener det man sier. Derfor er det ikke vrøvl.

 153. Pistolero mars 11, 2008 kl. 3:37 pm #

  Så på Dagsrevyen i går at Folkekongressen, altså det kinesiske «parlamentet» som sitter i sesjon i Beijing i disse dager, har besluttet at ett-barns politikken skal videreføres i minst ti år til. Det vil si til neste «kull» kinesere kommer i barnefødende alder. Da skal de se på den på ny, og ta stilling til om den kan droppes eller ikke.

  I klartekst betyr dette at Partiet har bestemt at det blir minst ti år til med skal kjøre i hvert fall ti vanskelige år til for kinesiske jentebarn.

  Pistoleros råd er enkelt: Adopter et lite sjarmtroll fra Kina, så hjelpes i det minste hun til et bedre liv!

 154. Liljerød mars 11, 2008 kl. 4:23 pm #

  #80 Pistolero
  Det er en god tanke.
  Adoptere en jente fra Kina.
  Det kan jeg tenke meg å gjøre, men hvordan går jeg fram.
  Det må jeg finne ut.
  Hun får søsken, for jeg har et barn. Kan man adoptere når man selv kan få barn?
  Jeg kan ikke adopsjonsreglene.

  #77 Asterixa

  Jeg er uenig med deg. Du er hårsår.

 155. btidag mars 11, 2008 kl. 4:44 pm #

  #65 og 69b

  hvordan og fra hvem kjenner vi disse fakta som fremlegges?

  Men utrenskning av mennesker kan ikke tolereres. —–

  Selvfølgelig ikke – er dette en metodisk statlig utrenskning ?

  jeg har aldri vært i Kina – men vil gjerne lære sannheten….

 156. Liljerød mars 11, 2008 kl. 5:00 pm #

  #82 btidag
  Pistolero har spesialkunnskap om Kina.
  Jeg er sosialist og mot haier på byggebransjen, men jeg kritiserer Kina likevel.
  Jeg hørte programmet som Starlett skrev om i innlegget sitt, og der fikk vi alle faktaene og mange flere enn de som står her.
  Det er mye verre enn Starlett har skrevet.
  Hun har vært altfor snill.

 157. btidag mars 11, 2008 kl. 5:07 pm #

  #83

  hei lilje….
  jeg vet ikke hvor Pisolero har vært i Kina og hvem han har snakket med og hva han vet….

  men selvfølgelig er jeg i mot utrenskninger av alle slag….
  jeg lurte bare på om disse var i statlig regi …slik at innsatsen kan rettes der den bør rettes…

 158. Pistolero mars 11, 2008 kl. 5:29 pm #

  #82: BT

  Jeg vet ikke riktig hvilke fakta du tenker på når du viser til min #65. BBC _er_ og har alltid _vært_ åpent kritiske mot mye av det som skjer i Kina. EU har fortsatt våpenboikott osv.

  Grunnene jeg nevner til at Vesten ellers er relativt tause i møtet med den kinesiske ett-parti staten er primært en oppsummering av det de fleste analytikere anser som hovedgrunnene til tausheten – altså avhengighet av Kina både som produsent av billige forbruksvarer, samt marked for eksport.

  I begynnelsen av mars 2007 eide Kina ca 350 milliarder dollar av den amerikanske utenlandsgjelden. Bare Japan eide mer. Jeg har ikke sett oppdaterte tall, men vi vet jo at amerikansk statsgjeld har økt det siste året, og at Kina stadig er aktive i det internasjonale kredittmarkedet.

  Mer om dette her:

  http://www.msnbc.msn….

  #82 – Liljerød

  Du kan fint adoptere fra Kina selv om du kan få barn/har barn, men du kan ikke ha mer enn fem barn under 18 år, og yngstemann må være minst ett år. I tillegg er det flere krav som må oppfylles. Mer om dette her:

  http://verdensbarn.no

 159. btidag mars 11, 2008 kl. 5:57 pm #

  hey gunman…..

  for det første:
  jeg kjenner ikke sammenhengen mellom dine reiser til Kina og disses relevans til temaet…

  andre:
  «I begynnelsen av mars 2007 eide Kina ca 350 milliarder dollar av den amerikanske utenlandsgjelden. Bare Japan eide mer. Jeg har ikke sett oppdaterte tall, men vi vet jo at amerikansk statsgjeld har økt det siste året, og at Kina stadig er aktive i det internasjonale kredittmarked»
  _________

  dette er gjeld som aldri vil bli innkrevd i ett… Kina ville i så fall drepe seg selv….
  dette er plassering av verdens største valutareserver i store økonomier….

  ettersom du brukes som sannhetsvitne her – hva vet du om disse utrenskningene..

 160. Pistolero mars 11, 2008 kl. 6:12 pm #

  BT – Jeg har ikke sagt at mine reiser har relevans utover det at jeg har vært mye i landet og møtt mange kinesere, og kanskje, kanskje, ser landet og folketpå en litt annen måte enn de som bare leser om det. Reisene kom opp i en bisetning siden jeg ble spurt om dem.

  Jeg har forøvrig ikke fremstått som sannhetsvitne til noen utrenskninger, som jeg selv vet om.

  Jeg tror heller ikke at Kina noengang kommer til å innkreve alle sine fordringer under ett, men at de har strategiske siktemål med å kjøpe opp amerikansk statsgjeld er vel ikke helt søkt å tro.

 161. btidag mars 11, 2008 kl. 7:07 pm #

  #87

  det var det jeg trodde…..
  takk for oppklaringen, Pistolero…..

  ha en god dag..uansett hvor du måtte være

 162. dunkman mars 11, 2008 kl. 7:37 pm #

  Som nevnt i #73/74 er nå jeg tilhenger av selvbestemt abort jeg da – også for kinesere. Og jeg avventer fortsatt svar på hvorfor det skal sidestilles med drap.

 163. Starlett mars 11, 2008 kl. 9:26 pm #

  Dunkman

  Jeg svarer deg først nå, siden jeg ser at du har et spørsmål lenger nede som du venter svaret på og jeg ikke vet hvor lenge jeg kan sitte ved PCen (handleddet mitt er igjen smertefullt etter bruddet som grodde galt, så jeg må økonomisere med tiden ved PC-en noen dager, kjenner jeg.)

  Jeg skriver i innlegget:
  ————–
  Jentene blir avlivet når de er småbarn, noen når de er nyfødte, men mange helt opp til fire års alder: Druknet, satt ut i esker i skogen, begravet levende eller utsatt for ekstrem vanskjøtsel som fører til død .Men mange blir også abortert, med feil kjønn som årsak til aborten!

  Så prøver man å få en gutt neste gang.
  ————
  Som du har regnet ut, er det ca en million jenter som drepes etter at de er født, altså 3000 drap om dagen på FØDTE jenter.

  De blir: Druknet, ofte i vannbøtter som står klar for den fødende
  Slått i hjel etter fødselen
  Rett og slett satt ut for å dø, enten gravd ned eller lagt ut i esker eller kasser.

  Noen legger jentene synlig på trapper til offentlige hus i håp om at de skal bli tatt vare på.
  Noen dør på grunn av langvarig vanskjøtsel.

  Og det finnes mange andre metoder som fortvilte foreldre benytter seg av.

  Så er det de som blir abortert.
  Er det drap?
  Nei, jeg regner ikke abort som drap.

  Jeg er tilhenger av abortloven vi har i Norge.
  Men når man nå kommer så langt at man kan redde , og bruke store ressurser på å redde for tidlig fødte barn, seks måneder inn i svangerskapet, ser jeg avgjort etiske betenkeligheter med å abortere et jentefoster i syvende måned, for: Da er fosteret så gammelt at det kan klare overgangen til livet utenfor mors kropp.
  Og da er vi virkelig i en etisk gråsone.

  Legg så til at disse ekstremt sene abortene blir foretatt utelukkende på bakgrunn av kjønn.

  Jeg vet ikke om noen land som har SÅ liberale abortlover, og jeg er ikke tilhenger av at de skal bli så liberale heller, på tross av at jeg er liberal i det meste.

  Så er det et annet poeng: Disse abortene er heller ikke tillatt i Kina. De er med andre ord forbudt.
  Likevel blir de utført i stor stil.
  Etter undersøkelsen, der foreldrene vil vite kjønnet på barnet, får de, på de sykehusene som gjennomfører dette, tommel opp hvis det er gutt, og tommel ned hvis det er jente.
  Så vises det med tegnspråk fra oreldrene hvis de ønsker at fosteret skal fjernes.

  Foreldrene må altså begå lovbrudd for å kvitte seg med jentefosteret, noe som selvfølgelig gjør det enda mer uverdig og enda mer belastende.

  I Norge diskuteres hvilke diagnoser som skal kvalifisere til legal senabort.
  KJØNN er ikke en slik diagnose.
  Norge har altså heller ikke «selvbestemt abort» på dette grunnlaget.

  Så er det et annet poeng, sitat innlegget mitt:
  ———-
  Blant kinesere som nå er i giftealder, er det allerede et stort overskudd av menn. Dersom utviklingen fortsetter, vil rundt 40 millioner kinesiske menn ikke finne en kvinnelig partner i Kina om ti år.
  ——-
  Denne ekstreme skjevheten i kjønnsfordelingen vil bringe samfunnet ut av balanse.
  Allerede ser vi det, med en utstrakt kidnapping, menneskehandel og antatt ufrivillig prostitusjon i stadig større målestokk, for de fleste enslige heterofile menn ønsker jo sex, ikke sant, og da trenges det mange prostituerte for å dekke behovet.

  Er dette et godt samfunn, synes du?

  Legg så til mangel på ytringsfrihet, knallhard sensur kombinert med store klasseskiller og stor fattigdom, så ser du konturene av et samfunn i trøbbel.

  Vi bruker ofte vår ytringsfrihet i vest til å mobbe nedover, mobbe trosfeller av dem som har fått landene sine illegitimt ødelagt av Det Store landet i Vest.
  Endelig, i dag, offentliggjorde pentagon det alle som kjenner Irak, vet:
  Det fantes INGEN grunn til Irak-krigen

  (Burde Rumsfeldt, Cheney og Bush stilles for retten? Jeg føler for å skrive et nytt innlegg om Irak snart.)
  Denne ulykksalige og forbryterske krigen har gjort USA avhengig av Kinas penger.

  Ikke så lett å kritiserer dem som finansierer den amerikanske aggresjon i Vest-Asia, kanskje?
  I utgangspunktet fikk forgjengerne våre kjempet gjennom vår dyrebare ytringsfrihet for å kunne motsi de som er sterkere og mektigere enn oss.

  Kina er ekstremt mektig blant annet fordi de har økonomisk tak på USA.

 164. Starlett mars 11, 2008 kl. 9:30 pm #

  Ja, vi må bruke alle anledninger til å protestere.

 165. nalleballe mars 11, 2008 kl. 9:37 pm #

  Dette er et problem og du har begrunnet det, men vi må også ta med oss at det er en del kvinner som faktisk ikke blir drept som barn eller senabortert.

  Å drepe barnet sitt i Norge ville medført langvarig fengselsopphold. I Iran medfører det dødsstraff.

  Det er vel mye som foregår skjult. Vi må enda nærmere skal vi skjønne.

 166. Starlett mars 11, 2008 kl. 9:40 pm #

  Kjære phenixmum

  Du skriver
  ———–
  Jeg skammer meg over hvordan vi velger å snu ryggen til…
  Skjemmes over prioriteringene som gjøres..
  ————–

  Ja, jeg sitter med en slik følelse jeg også noen ganger, men jeg vet samtidig at vi som enkeltpersoner er relativt maktesløse. Men vi kan skrive om det, som du har gjort her.

  —————
  Nå venter jeg bare på at også vi skal sette munnkurv på våre OL-deltakere..så kan vi alle være med på «festen» i Bejiing..
  ——————-

  Ja, og her berører du et kjernetema:
  Vil Ol-deltakerne, alle lederne og trenerne og alle journalister og VIP-tilskuere tørre å ta Kinas menneskerettsbrudd opp med kineserne, eller vil de tie?

  De har en unik sjanse til å sette denne politikken på kartet, alle de som blir involvert i Bejing-Ol på noen måte, fra alle land.

  Men kinesere avfeier hittil kritisk journalistikk med at» man ikke skal blande politikk og idrett».

  Derfor frykter jeg at vi får se et glanset bilde av Kina og får delta i et pr-jippo og mediejippo.
  Men vi kan jo håpe at det motsatte skjer og at Kinas politikk virkelig settes under lupen.

  Med det uttalte mål å FORANDRE på denne praksisen som vi opplever nå.

  Tusen takk for kommentaren som jeg setter stor pris på.
  Og for tommelen som jeg ble glad for.

  God klem tilbake til deg.

 167. dunkman mars 11, 2008 kl. 9:45 pm #

  #73.1 Starlett

  Jeg har fortsatt problemer med å få dette til å henge sammen, ref f.eks. tilsvarende tall for Mexico og Egypt.

 168. dunkman mars 11, 2008 kl. 9:51 pm #

  #73.1 Starlett

  Og tallene stemmer fortsatt ikke:

  At det _fødes_ 2 millioner fler gutter enn jenter, tyder på at veldig mange jenter aborteres. Og når man regner på tallet ditt om 3000 jenter/fostre (hater at de slåes sammen) som «drepes» hver dag kommer man opp i ca en million – hvilket knapt nok dekker opp de som er abortert, selv om man legger til grunn at det fra naturens side fødes flere gutter.

  Tallene som presenteres stemmer derfor ikke med konklusjonen om at det drepes så mange fødte jenter. It does not add up!

 169. dunkman mars 11, 2008 kl. 9:54 pm #

  #90 naleballe

  Det er sikkert mye som foregår skjult. Men her kvantifiseres et problem, som jeg fortsatt ikke aner om _er_ et problem, ved at man sauser sammen aborter og dødsfall/drap i en og samme pakke.

  Jeg engasjerer meg gjerne, misforstå meg rett. Men jeg klarer ikke kvitte meg med en nagende følelse av at noe er særdeles råttent med saksfremstillingen og måten man bruker tall på her.

 170. Starlett mars 11, 2008 kl. 10:03 pm #

  Jeg skal prøve å svare en og en kommentar, men,( og det er virkelig sant,) jeg er så dårlig til å regne at jeg ikke umiddelbart forstår din #92.

  Matematikk er definitivt ikke min sterke side, det må jeg bare erkjenne.

  Forøvrig kan jeg ta selvkritikk på ordet «drap» når det gjelder de som ble fjernet ved senabort.
  Det kunne vekke uheldige assosiasjoner.
  men jeg tenkte på de drap som begås på fødte jenter.

  Mener du at det er en etisk heldig praksis at man SYSTEMATISK aborterer jentefostre på grunn av kjønn?
  Selv om det er ulovlig?

  Hvilke signaler sender det om kvinners menneskeverd i Kina?

  Er det en måte å fremelske likestilling i Kina?

  Men jeg var opprørt da jeg skrev dette, og var opprørt av radioprogrammet som jeg henviste til og som jeg har hørt flere ganger.
  Hørte du det?
  Likevel avspeiler hele det kinesiske systemet etiske betenkeligheter, mener jeg.
  Kan du også være enig i det, hvis vi ikke bruker all tiden på matematikk. Så skal jeg svare om de andre landene i kommentaren under der.
  Jeg må rett og slett gjøre det slik for ikke å gå i surr.

  Legg til alle som henrettes i Kina i dag, dramatisk flere enn i noen andre land, deres politikk overfor Tibet og deres svært strenge sensur.
  Er det da ikke på sin plass å bruke sin ytringsfrihet på å tale dette mektige landet imot, og burde ikke vestlige politikere, inkludert vår norske regjering, gjøre det?

 171. Starlett mars 11, 2008 kl. 10:14 pm #

  Dessverre er programmet fra 17/2 borte i dag. Som jeg advarte for i går at det var siste dagen.
  (Vet ikke om man kan maile NRK og få det.)

  Det var veldig synd, og jeg håper at programmet blir sendt i reprise.

  Jeg husker ikke nå nøyaktig hvor mange jener som ble drept som fødte barn og hvor mange som ble illegalt senabortert.
  Hovedfokuset er jo hvor forskjellig menn og kvinner vurderes i Kina, og hva som kan gjøres for å bøte på disse forholdene.

  OG at utenverden må engasjere seg.
  Klyvare kritisere blant annet Ericcson og Volvo for feighet i Kina.

  Utstillingen kommer til Norge, og det blir nok mulig å se den i oslo og å møte kunstneren.

 172. nalleballe mars 11, 2008 kl. 10:33 pm #

  #95 Dunkman

  Det er greit å være kritisk til tallene. Men tallene inkluderer abort. Starlett skrev jo det.

  FN opererer med 7000 drepte jentebarn per dag i India enten under fødselen og umiddelbart etter. Det gjelder de siste tjue årene.
  http://www.dagbladet….

  Det skyldes praksisen med medgift.
  I enkelte delstater drepes nyfødte ved at foreldrene heller sand eller tobakk i neseborene og munnen deres.

  – I samme minutt som barnet er født og hun åpner munnen for å gråte, heller de sand i munnen og neseborene så hun kveles og dør, sa ministeren med referanse til en omtalt praksis ved barnedrap i delstaten Rajasthan.

  – De begraver barna i blomsterpotter levende og begraver pottene. De heller tobakk i munnen hennes, sa ministeren.

  Videre:

  «Kinas familiepolitikk har forsøkt å begrense antallet barn til ett per familie, men familier på landsbygda tillates å få to barn dersom den førstefødte er en jente.»

 173. Starlett mars 11, 2008 kl. 10:43 pm #

  ————
  I Kina dør 27 av 1000 barn innen fylte 5.
  I Russland, 14
  I Mexico, 22
  I Egypt, 36
  ———-
  Og det finnes land med høyere barnedødelighet. Det er ikke bra.
  Men i DETTE innlegget konsentrerer jeg meg om Kina. (Jeg har skrevet om flere andre land, deriblant Russland, tidligere)

  I denne sammenhengen tenker jeg:
  HVA døde de AV?
  ?
  Døde de som følge av sult og fattigdom, av epidemier og mangel på medisiner, eller døde de fordi de ble drept?
  Det gjør en forskjell, og det er jo poenget i dette innlegget.

  Er det en signifikant foskjell på dødeligheten på gutter versus jenter i Egypt, mexico og Russland?
  Hvilket tall kommer du opp med om du ser på JENTEDØDELIGHETEN i Kina?
  For det er jentedødeligheten som er poenget her.

  Driver man bevisst og systematisk selektering mellom kjønnene i Mexico, Egypt og Russland?
  Jeg har aldri hørt om det, og betviler det sterkt.
  I Kina foregår en selekteringspraksis, både på fødte og ufødte.
  KJØNN er det avgjørende.
  Jenter er betydelig mindre verdt. Det samme er kvinner.

  For meg er dette et samfunn i etisk åndenød, og et samfunn som kommer til å ødelegge seg selv innenfra.
  Tenk på hva denne praksisen betyr for menneskers forståelse av de forskjellige kjønn?

  Tenk på hvilken selvforståelse disse kvinnene kan risikere leve med.

  Jeg vet INGEN andre land som har en så brutal og VILLET kvinnnediskriminering som Kina.

  Det er merkelig at europeiske og amerikanske politikere og businessfolk ikke tør å ta det opp på bred front.

  Nå, når Kina skal arrangere OL, har vi muligheten til å sette det på agendaen.
  Det koster oss lite å kritisere Iran. (og Iran fortjener kritikk når de henretter kvinner), men det koster oss tydeligvis mye mer å bruke vår ytringsfrihet til å kritisere Kina,
  (som henretter mange, mange flere kvinner, men som vi dessverre omtrent aldri ser opprop for.)

  KAN det være fordi USA er økonomisk i lomma på Kina og fordi verdensøkonomien er så avhengig av Kina?

  Jeg bare spør….

 174. dunkman mars 11, 2008 kl. 10:47 pm #

  # div Starlett til meg

  Jeg skal forsøke å ta dette med tallene på en annen måte for det er ikke så komplisert:

  1. At det fødes ca 2 mill flere gutter enn jenter, tyder på at mange jentefostre aborteres. Statistisk sett fødes det fler gutter enn jenter, men selv i en så stor populasjon som den kinesiske skulle jeg tro at tallet 2 millioner indikerer nettopp abort.

  2. Det andre tallet som oppgis er at 3000 jentefostre/småjenter «drepes» daglig. Ganger man opp dette tallet med dagene i året så kommer man i overkant av 1 million – altså knapt nok til å dekke opp det store antall aborter vi ble enige i pkt 1 om at måtte ha skjedd. Dette tyder på at de aller aller fleste av disse 3000 daglige «drapene» er drap på fostre, aka abort.

  3. Klyvare oppgir IDB som kilde for sine tall, og siden fokuset var på barn opp til 4 år antar jeg at statistikken hun viser til er den posten som heter «Under-5 mortality», forklart som: «Number of deaths of children under 5 years of age from a cohort of 1,000 live births. Denoted 5q0, it is the probability of dying between birth and exact age 5.» M.a.o. viser tallet oss hvor mange av 1000 barn som dør før fylte 5.

  4. Tallene i denne statistikken er interessante for de kan sammenlignes med andre land. Jeg valgte, helt på måfå, ut land med en relativt høy andel fattige samtidig som det er moderne land. Statistikken der viser at Kina, med 27/1000, ikke skiller seg særlig ut, ref Mexico med 22/1000 og Egypt med 36/1000. Dette er jo bare enkelttall og må sees i en langt større sammenheng enn jeg har kapasitet og kompetanse til, men de er med å forsterke inntrykket fra pkt 1 og 2 om at det i hovedsak er abort det er snakk om.

  Sånn, det var tallene.

 175. dunkman mars 11, 2008 kl. 10:51 pm #

  #96 nalleballe

  Når tallene inkluderer abort, samtidig som man snakker om DRAP, og at det ved nærmere gransking kan se ut til at de aller aller fleste av disse «drapene» egentlig er aborter – da synes jeg saken er både misvisende og uredelig fremstilt.

  Børre Knudsen og Ludwig Nessa opererer med et enormt tall med årlige drap som begås i Norge. Skal vi la oss opprøre over det også?

  Særlig i abortdebatten, og i en tråd som atpåtil går på kvinners rettigheter, skal man være forsiktige med å begynne å snakke om aborter som om det var likestilt med drap på mennesker. Men det er akkurat det som gjøres her, hvor tallene sauses sammen slik de gjør.

 176. dunkman mars 11, 2008 kl. 11:03 pm #

  # Div Starlett

  Jeg er helt enig i at det er grotesk dette her. Men jeg synes argumenter om lovlighet av abort i Kina er litt på siden, skal vi diskutere drap må vi i tilfelle sette en grense for når menneskeverdet inntrer. Bioetikeren Peter Singer argumenterer mesterlig for at det inntrer etter fødselen, og at det sånn sett ikke er noe galt i å drepe et nyfødt barn så lenge ingen mennesker rundt det blir knust av det. (Han argumenterer utførlig, men det er ikke noe poeng i at dette skal bli en slik debatt – poenget er bare å vise at vi her er på, i beste fall, uklar etisk grunn.) ALt dette er vel verd både debatt og engasjement, men da er det det man må forholde seg til og ikke løse tall om drap på jenter.

  Neste spørsmål du reiser er om det er OK å abortere noen bare pga kjønn. Det er også en grei diskusjon (jeg mener forresten «ja»), men det er heller ikke det som legges opp til her. Du vil få en langt mer nyansert debatt enn debatten om man synes det er greit at 3000 jenter drepes hver dag, for å si det sånn. Med tanke på befolkningseksplosjonen som var i Kina er det faktisk en fordel at det fødes få kvinner. (Enkel matte igjen – 1 kvinne og 2 menn kan bare lage halvparten så mange barn som 2 kvinner og 1 mann. Vi kara er utrettelige!)

  Angående kvinners verdi – jeg tror faktisk kvinners verdi vil stige i det kinesiske samfunnet etterhvert som de blir mangelvare. Tilbud og etterspørsel, vet De.

  Men nå babler jeg. Jeg synes som sagt at dette er en viktig debatt og noe som er viktig å engasjere seg i. Men da vil jeg gjerne ha ryddige fakta på bordet, og slippe og lure på om jeg er en nyttig idiot for en eller annen abortmotstander som roper ulv bare han ser en liten chiuaua.

 177. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:09 pm #

  Ola

  Jeg skal se på listene dine etter innlegg fra Filippene senere.

  ———————-
  Landets økonomi først, for derved å ha råd til å konsentrere seg om infrastrukturelle problemer, – eller å ta seg av landets indre problemer først (som man altså ikke har økonomiske grunnlag for).
  —————-
  Jeg ser for så vidt problematikken, MEN jeg kan vanskelig skjønne at det MÅ medføre at man systematisk dreper eller aborterer jentebarn?
  (Eller at altfor mange gjør det?)

  Jenter er ikke dårligere arbeidere enn gutter.
  Hvis man gir de nye verdesborgere lik utdanning, skulle jo en jente kunne forsørge sine foreldre like godt som en gutt.
  Og tradisjonen med at kvinnen skal bli en del av mannens familie og således forlate sin egen, KAN jo forandres.

  Likedan arvelovene.

  Men jeg kan skjønne at det kanskje ikke er rom for skikkelig alderspensjon ennå i økonomien.
  Likevel:

  Kina kjøper jo opp USA bit for bit, – noe jeg hadde i bakhodet da jeg skrev innlegget, selv om jeg ikke la hovedvekt på dette, siden jeg regnet med at vi kunne diskutere det i kommentartråden, noe både du og Pistolero eksplisitt har skrevet, og som er helt riktig.

  Hvordan kan de låne bort så mange penger til USAs krigføring og våpenindustri når de ikke kan finansiere alderspensjon i eget land?

  Jeg forstår det ikke.
  Jeg er ikke flink i matematikk og med økonomi.
  Jeg skulle gjerne ha hatt en økonomisk forklaring på dette misforholdet.

  —————–
  OL er jo allerede benyttet som utgangspunkt for å ta landet nærmere i øyensyn: F.eks. har National Gegraphic en serie gående for tiden, som de har benevnt «Made in China».

  En boikott av OL er de4for ikke på sin plass.
  ————

  Det er jeg enig med deg i, og det blir ingen boikott av OL.
  MEN journalister både fra radio-stasjoner, TV-stasjoner og aviser rundt om i verden må få reell innsikt og få skrive kritisk og stille problemer under debatt, og ikke bare logre for dragen i Midtens rike.

  —————–
  Et spørsmål til slutt, vil du sørge mer hvis to av dine 10 barn dør under uforutsette omstendigheter, enn hvis det bare hadde vært èn?
  ——–
  Det er et hypotetisk spørsmål, siden mine barn heldigvis er i livet. Men jeg kjenner en firebarnsmor som har mistet tre voksne sønner under tragiske omstendigheter, og det ble verre og verre for hver gang. Det siste dødsfallet knuste henne.
  Jeg skjønner ikke relevansen egentlig.

  ——————–
  Man kan ikke direkte legge skylden på Kinas nåværende regjering for en besluttning som ble tatt for 35 år siden, som ikke hadde forutsetninger nok til å se hvilke bivirkninger deres lovendring ville medføre.
  Men man kan kanskje overbevise dagens styremakter å endre denne ett-barns-politikken?
  ———

  Nei, man kan kanskje ikke legge skylden for et vedtak for 35 år siden. Jeg er enig med deg i det.
  Men man kan legge skylden på dem for måten de praktiserer vedtaket på.
  Når man har en ettbarnspolitikk, burde prioritet nummer EN ha vært å sørge for likeverd mellom gutter og jenter, for man MÅTTE jo kunne forutse det vi nå ser, dersom man ikke sørget for at begge kjønn hadde samme verdi.

  Det ble gjort feil da det ikke ble tstt høyde for det den gang ettbarnspolitikken ble innført, og det er gjort feil hele tiden etterpå fordi man ikke sørget for et likestilt samfunn som gjorde det like bra for alle foreldre å få en jente som en gutt.

  Hva gjør man om 2o eller 30 år når kjønnsammensetningen blir enda mye skjevere enn den er nå?

 178. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:20 pm #

  Bare et lite innspill: jeg tar STERK avstand fra Ludvig Nessa og Børre Knudsens definisjoner og aktiviteter, stor avstand, og deres opptreden på norske fødeavdeleinger vekker avsky hos meg.
  Men det ER en forskjell på vanlig abort og senabort med KJØNN som indikasjon, som heller ikke er lovlig, verken i Kina eller i Norge, og jeg mener at det viser en sterk svikt i det kinesiske samfunnet.

  Dersom kjønnene hadde vært likestilt i Kina og hadde samme muligheter til å forsørge foreldrene som gutter, ville vi ikke sett disse tsllene, og foreldrene hadde sluppet å føle seg tvunget til begå illegale senarborter eller å drepe nyfødte eller eldre barn.

  Det var ikke TILFELDIG at jeg publiserte dette på den INTERNASJONALE kvinnedagen, for mens vi i Norge kan feire likestilling mellom kjønnene, ser vi groteske utslag av det motsatte i Kina.

 179. nalleballe mars 11, 2008 kl. 11:20 pm #

  #98

  Men det er drap hvis senabort eller under fødselen/etter fødselen. Aborter er uetisk i Norge, eller ikke medisinsk forsvarlig, etter 12 uker. Om det ikke er helt spesielle komplikasjoner, der f.eks moren kan dø.

 180. nalleballe mars 11, 2008 kl. 11:27 pm #

  Dette minner meg egentlig om en episode av Sarah Silverman Show, der Sarah melder seg på en kampanje mot abort (uten å vite det) fordi hun liker cookies. Hun smiler, vinker og hilser til abortlegen hennes under en demonstrasjon. De andre reagerer: «Kjenner du ham?» – «Å, jeg har vært hos ham tre ganger».

 181. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:29 pm #

  Det var ganske godt sagt, Lotte.

 182. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:33 pm #

  Jeg har bare annenhånds opplysninger, og jeg har henvist til kildene i innlegget.
  Og som det fremkommer i debatten: Det dreier seg både om drap på fødte jenter og på illegale senaborter på ufødte med kjønn som indikasjon.
  Tallene er riktige, men jeg brukte nok ordet «drap» slumstete, og det kan jeg ta selvkritikk på.

  Ellers stemmer det at det foregår en kjønnsselektering i Kina uten sidestykke.

 183. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:34 pm #

  JA

 184. Liljerød mars 11, 2008 kl. 11:38 pm #

  #99 Dunkman

  Det er ikke greit å drepe på grunn av kjønn!
  Det er kjønnsdiskriminerende og mannsjåvinistisk.

  Starlett
  Hva mener du om sosial dumping?

  Jeg skal vurdere adopsjon av en kinesisk jente.

 185. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:40 pm #

  Jeg er ikke enig med deg i det.
  jeg skal se på innlegget ditt senere.

 186. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:42 pm #

  Usaklig, i alle fall, ja, men man ser jo forskjellig på det.

 187. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:43 pm #

  ????

 188. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:46 pm #

  Ja, det var en god idé, Pistolero.
  Jeg kan fortelle deg at jeg er nesten svigermor til en brun asiatisk adoptert jente, et virkelig sjarmtroll som jeg er veldig glad i, for en av sønnene mine er samboer med henne.:)
  (Men jeg skal ikke adoptere nå. Mine barn er voksne, så det er for sent.)

 189. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:47 pm #

  Ja, kanskje det kunne vøre noe?

 190. Bente mars 11, 2008 kl. 11:50 pm #

  #99Dunkman
  Kina bedriver kriminell praksis og ingen tall kan unnskylde det.
  Det er grufullt.

 191. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:55 pm #

  Det er en slektering på bakgrunn av kjønn, og tallene stemmer, men noen blir drept som småjenter, og noen blir illegalt abortert sent i svangerskapet.
  Staten rensker ikke ut selv, men politikken som føres i Kina, med sterk kvinnediskriminering, de sosiale forholdene og de lovene jeg har skrevet om, medvirker til disse jentedrapene.

  Jeg har kilder og lenker i innlegget mitt, men dessverre kan man ikke lenger høre programmet jeg henviser til. Det ble erstattet i dag, men kan hende kan man få det ved å maile NRK.

 192. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:57 pm #

  Ja, programmet var MYE sterkere enn det jeg formidler, men jeg kunne ikke få med alt, for da hadde innlegget blitt vanvittig langt.

  Bra at du hørte programmet, Liljerød.
  Da vet du hva det handler om i sin fulle gru.

 193. Starlett mars 11, 2008 kl. 11:59 pm #

  Ikke i statlig regi, men som følge av den politikken som føres, som jeg har skrevet i innlegget OG i mange kommentarer.

  Derfor er staten ansvarlig.
  Derfor mener jeg at dette er noe som må på agendaen i forbindelse med OL.

 194. Starlett mars 12, 2008 kl. 12:00 am #

  Vel talt, Pistolero!
  Takk for nyttige lenker!

 195. Starlett mars 12, 2008 kl. 12:06 am #

  btidag
  ————
  dette er gjeld som aldri vil bli innkrevd i ett… Kina ville i så fall drepe seg selv….
  dette er plassering av verdens største valutareserver i store økonomier….
  —————–

  Hva mener du egentlig, btidag?
  jeg forstår det rett og slett ikke, så jeg spør ikke for å være vanskelig, men for å få det presisert.

  Mener du at dette med» valutareserver i store økonomier» skal lukke munne på oss i vår kritikk av Kina, siden det i praksis betyr at Kina delfinansierer krigene i Irak og Afghanistan?

  Det understreker i så fall bare min mistanke om at Kina er så mektig at folk ikke tør bruke ytringsfriheten for å kritisere landet.

 196. Starlett mars 12, 2008 kl. 12:08 am #

  ————-
  Jeg tror heller ikke at Kina noengang kommer til å innkreve alle sine fordringer under ett, men at de har strategiske siktemål med å kjøpe opp amerikansk statsgjeld er vel ikke helt søkt å tro.
  ————

  Nei, det er ikke søkt å ro, Pistolero.

 197. Starlett mars 12, 2008 kl. 12:09 am #

  Hvilken oppklaring?
  Pistolero skrev flere ting i kommentaren

 198. Starlett mars 12, 2008 kl. 12:11 am #

  Selvbestemt abort, Dunkman, hvordan definerer man det?

  Det er grenser for selvbestemt abort, også i Norge.

  Og om man ser bort fra det etiske, så er det også et medisinsk aspekt ved senaborter, noe nalleballe ganske riktig påpeker og som jeg er enig i, men har glemt å skrive.

 199. Starlett mars 12, 2008 kl. 12:13 am #

  Ja, det er et stort problem.
  Ja, de fleste kvinner blir ikke drept, men det er til liten trøst for alle dem som blir det, og den skjeve kjønnssammensetningen med alle de uheldige sosiale konsekvenser er også viktig å få med seg.

 200. Starlett mars 12, 2008 kl. 12:22 am #

  Jo, det er jo et problem, og som sagt så var det kanskje unøyaktig bruk av ordet «drap» av meg. Jeg brukte det slik Klyvare gjorde, men ansvaret for det må jeg ta selv.
  Jeg vet altså ikke hvor mange som blir drept og hvor mange som blir senabortert, men resultatet er det samme:

  Utrenskining av ETT kjønn.

  HVA hadde skjedd om det hadde vært tilsvarende utrensking av en etnisk gruppe?

  Jeg spurte om det i innlegget, men ingen har tatt opp den VIKTIGE hansken.

  Ingen andre land har en SÅ sterk kvinnediskriminering. Man finner det så vidt meg bekjent ikke i noen muslimske land, for eksempel.
  Men India har stygge tall når det gjelder senaborter.

  Uansett hva man mener om senabort med kjønn som eneste indikasjon, så kan du kanske være enig i at det indikerer samfunn som vurderer kjønnene totalt ulikt og at dette indikerer noe som er galt i samfunnet?

  SELV om Kina er USAs nødvendige finasielle kilde til våpen og krig og som hindrer USA i å gå konkurs.

 201. Starlett mars 12, 2008 kl. 12:26 am #

  Takk for en god faktakommentar, Nalleballe.
  India har også store problemer som artikkelen sier.
  Jeg har tenkt at jeg skulle skrive om diskriminering av hindukvinner og hinduenes tvangsekteskap som er mye sterkere enn muslimenes, men mindre kjent i Norge.
  Jeg har bare rett og slett ikke hatt tid til det før.

  Men jeg har ikke sett noen innlegg om temaet her på VGB, så jeg skal prøve å huske på det i løpet av våren.

 202. dunkman mars 12, 2008 kl. 1:26 am #

  #102 Liljerød

  – – – – – – – – – –
  Det er ikke greit å drepe på grunn av kjønn!
  – – – – – – – – – –

  Nei, selvfølgelig er det ikke det. Hvorfor følte du et behov for å fortelle meg det? Hva er det du tror du har lest, egentlig?

 203. dunkman mars 12, 2008 kl. 1:32 am #

  #100 nalleballe

  – – – – – – – – – –
  Men det er drap hvis senabort eller under fødselen/etter fødselen.
  – – – – – – – – – –

  Etter norsk lov så er det likesilt med drap, ja. Men nettopp dette spørsmålet – når starter menneskeverdet med den beskyttelsen det gir – er sentralt i enhver abortdiskusjon. I andre land har de senere abortgrense enn hva vi har. Betyr det at man i disse landene driver med drap?

  Poenget mitt er at det er meningsløst å kaste ut slike ord som drap i en slik debatt, uten at man samtidig redegjør for _når_ og _hvorfor_ menneskeverdet inntrer. Det er fullt mulig å argumentere for at senaborter ikke er drap – men jeg orker rett og slett ikke sette igang med en slik diskusjon her og nå. Grunnen til at jeg reagerte in the first place her, som jeg allerede har gjort rede for, var nettopp sammensausing av tall for abort og tall for drap, hvor det atpåtil er samlet under overskrift med store bokstaver: JENTEDRAP.

  Jeg synes det er ganske, hmm ubetenksomt med tanke på argumenter som har vært brukt nettopp _mot_ kvinners rett til å ta abort her i landet. Jeg vet at Starlett ikke er historieløs, men akkurat der er det nesten så man kunne begynne å lure.

 204. MorHubro mars 12, 2008 kl. 1:31 pm #

  #63 ola

  Jeg vil ha meg frabedt at du forfølger meg!
  Du må slutte å tillegge meg meninger _jeg_ ikke har!!!

  Hvorfor klager du over at forslag er patetisk når du ikke har noe bedre _selv?_

  Mine værhår stritter i sinne av din kynisme mot de små jentebarn!

 205. Thrillseeker123 mars 12, 2008 kl. 1:36 pm #

  Shit happens, er ikke noe man kan gjøre med dette om det forekommer uansett. Kina verken trenger eller kommer til å bry seg om noen fjotter som prøver å endre kulturen deres.

 206. MorHubro mars 12, 2008 kl. 1:50 pm #

  #104 dunkman

  Min kjæledegge på forumet!
  Nå skuffer du meg litt, men du var nok trøtt midt på natten.
  Det blir drept mengder av jenter i Kina hver dag. Jenter som er kommet til verden.

  Jeg er helt enig med Starlett om senabort når fosteret er frisk og har feil kjønn.
  _Jeg_ har ikke feil kjønn!!
  Det er en grov fornærmelse fra kineserne!

  Du må slutte å henge deg opp i bagateller og kverulere med _ord_, men bruke din intelligens til å forstå hva det handler om og hva som står på spill!

  Kina har verdens strengeste sensur.
  Kina terroriserer Tibet.
  I dag skjøt de med tåregass mot fredelige buddhistmunker.
  Kina henretter kvinner hver dag.
  Kina er det verste landet i verden når det gjelder sensur på internett.

  Kinas politikk kaster landet ut i prostitusjon, menneskehandel, kriminalitet og elendighet.
  Jeg er en hederlig rød ateist, og store deler av mitt varme hjerte banker for Kina, men jeg er ikke _blind_ og døv og stum som de tre aper!

  Jeg mener at abort på barn som kan leve av seg selv utenfor livmoren kan sidestilles med drap. Her har Starlett helt rett og du tar feil.
  Man _kan_ være ateist og ha respekt for livet og menneskeverdet samtidig!
  Hvis ateisme er det samme som kald kynisme som ikke reagerer på drap, sensur, overgrep, senaborter, nettsensur, fengsling av journalister og henrettelser, da kan jeg _ikke_ være ateist lenger.
  Da må jeg finne en _nyreligøs_ retning!!

  Det er _du_ som er historieløs, for du blander kortene!
  Selvbestemt abort og ensidig abort på jentefostre er ikke det samme!

  Hvis du ikke forstår det, er _du_ historieløs i kvinnekampen!
  _Jeg_ har ført kvinnekamp på syttitallet og kjenner min kvinnehistorie, men jeg tar avstand fra ulovlig likvidering av jentefostre!!

  Du må ikke skjære av deg haka!
  Nå har jeg skrevet en meget lang kommentar til deg, for jeg må åpne dine øyne. Du er meget intelligent, men du må bruke din intelligens for å arbeide mot urett der urett finnes!

 207. dunkman mars 12, 2008 kl. 2:12 pm #

  107 MH

  – – – – – – – – – –
  Det blir drept mengder av jenter i Kina hver dag. Jenter som er kommet til verden.
  – – – – – – – – – –

  Det er mye mulig, og jeg har heller ikke benektet det. Jeg kritisirer sammenblandingen av abort med drap på levende jenter, sånn som det er gjort i tallmaterialet her.

  Har du noen tall eller statistikk å backe opp påstanden din med? Jeg tror nemlig gjerne den stemmer, men så langt virker det som om det er overvekt av synsing her og lite konkret.

  – – – – – – – – – –
  Jeg er helt enig med Starlett om senabort når fosteret er frisk og har feil kjønn.
  – – – – – – – – – –

  Det er ikke nødvendigvis jeg. Dvs – jeg synes ikke det er likestilt med drap på et født, levende menneske.

  – – – – – – – – – –
  Du må slutte å henge deg opp i bagateller og kverulere med _ord_
  – – – – – – – – – –

  Fuck you!

  – – – – – – – – – –
  Jeg mener at abort på barn som kan leve av seg selv utenfor livmoren kan sidestilles med drap.
  – – – – – – – – – –

  Og det mener altså ikke jeg. Og så kan du, heller enn å argumentere, bare fortsette å fastslå at du har rett og at jeg tar feil, men så lenge vi snakker om forhold som ikke har en fasit men som handler om grunnleggende etiske spørsmål hvor forskjellige parametre kan vektes forskjellig av forskjellige mennesker blir sånne _påstander_ bare rødt støy.

  – – – – – – – – – –
  Man _kan_ være ateist og ha respekt for livet og menneskeverdet samtidig!
  – – – – – – – – – –

  Det har jeg. Og nettopp det at du subtilt beskylder meg for ikke å ha det kvalifiserer til nok et: Fuck you!

  – – – – – – – – – –
  Hvis ateisme er det samme som kald kynisme som ikke reagerer på drap, sensur, overgrep, senaborter, nettsensur, fengsling av journalister og henrettelser, da kan jeg _ikke_ være ateist lenger.
  – – – – – – – – – –

  Ateisme er fravær av tro på guder. Punktum. At du nå som en annen religiøs gakkgakk prøver å gjøre min holdning til menneskeverd og livets ukrenkelighet til noe som har noe som helst med min ateisme å gjøre gir deg dagens tredje: Fuck you!

  Ta deg for helvete sammen, menneske!

  – – – – – – – – – –
  Det er _du_ som er historieløs, for du blander kortene!
  Selvbestemt abort og ensidig abort på jentefostre er ikke det samme!
  – – – – – – – – – –

  Det kan definitivt være to sider av samme sak, jo. Det handler om selvbestemmelse – og poenget med historieløshet gikk nettopp på bruken av ordet DRAP om aborter – nettopp samme virkemiddel som blir brukt av de som er motstander av _vår_ abortgrense.

  – – – – – – – – – –
  Hvis du ikke forstår det, er _du_ historieløs i kvinnekampen!
  – – – – – – – – – –

  Og da kommer nok et: Fuck you!

 208. nalleballe mars 12, 2008 kl. 3:38 pm #

  #104

  Det er for såvidt sant. Men å helle sand i munnen på barna etter fødselen eller holde hodet under vann, akkurat som man skal kverke rotter eller insekter, vekker jo bare avsky.

  I Norge er det medisinsk forsvarlig å abortere de 3mnd av fosterstadiet. Jeg mener det ikke kan angripes. Sånn sett er jeg ikke mot abort.

  Å drepe et barn er drap, enten det er gutt eller jente. Vi behøver ikke si jentedrap. Men vi kan si babydrap og gjøre det enda mer koselig.

 209. MorHubro mars 12, 2008 kl. 4:53 pm #

  #!08 Dunkman

  Du er en meget kjekk mann som holder diskusjones fane høyt!

  Jeg er ikke en religiøs gakk -gakk.
  Jeg er en ureligiøs _ugle_ med en løves varme hjerte!
  Jeg står på kvinners og de homofile side!

  Jeg spør:
  Hva du mener med rødt støy?
  De _røde_ har vært sprydspisser i kvinnekampen og i kampen for likestilling.
  De røde er spydspisser i abortkampen.
  Vi har motatt mye _blå_ støy og _blå_
  angrep i vår kamp for rettferdighet og frihet.

  Jeg vil ikke fornærme deg, for du er en meget intelligent mann.

  Det er de _blå_ som er reaksjonære i abortspørsmålet!
  Jeg er _for_ selvbestemt abort, og det fikk jeg svi for da jeg var meget ung, men var jeg redd og pinglete?

  Nei!

  Den gang det _kostet_ å kjempe for kvinnens rett til abort, og da man ble latterliggjort av borgerskapets _blå_ menn og reaksjonære kvinner.
  Man ble dessuten latterliggjort når man kjempet for den homofile kjærlighet og analsex for heterofile menn.
  Jeg har kjempet for mannens seksuelle indrefilet i netsen 40 år!!

  Men var jeg redd?
  Nei!
  Nå står jeg på barrikadene for rettferdighet og frihet i Kina, og jeg bryr meg ikke om språkbagateller og kverulerer ikke om slikt, for _jeg_ er ikke redd USA!
  Jeg kjemper for dem som trenger solidaritet.
  Det er Kinas kvinner!

  Hva er _dine_ grenser for abort?
  Jeg kan sette bremsene på i abortspørsmålet når det har gått _for_ langt.

  Nå er jeg sulten.

  #109 nalleballe

  Du viser den gode vilje, men _babydrap_ er ikke riktig, for det er _jentene_ som blir drept.
  Guttene klarer seg godt, for deres penis redder dem!

 210. nalleballe mars 12, 2008 kl. 5:20 pm #

  #110

  Jentebabydrap da.

  Imidlertid er det ikke penisen som redder dem. Det er status eller medgift.

 211. btidag mars 12, 2008 kl. 7:11 pm #

  hei Starlett…..

  har jobbet litt i det siste….
  skal lese gjennom komms og svare på alle spørsmål rettet mot meg… gi meg bare litt tid :))

  Jeg vil bare presisere: jeg er ikke ute etter å motsi dine meninger som sådan – men jeg godtar ikke noe jeg ikke kjenner til uten å ha fått det forklart / satt meg inn i det fra flere synspunkter…
  men jeg er åpen for alt.. jeg sitter ikke på sannheten…

  jeg lærer noe nytt hver dag på bloggen, jeg….

 212. Starlett mars 12, 2008 kl. 9:01 pm #

  Jeg kan forsikre deg om at du ikke er noen nyttig idiot for mitt synspunkt om du engasjerer deg i denne debatten, og ei heller for Maria Ängquist Klyvare, Börje Ljunggren, FN eller Amnesty international.
  Ingen av dem er abortmotstandere.

  I dag er det forresten en markeringsdag for reportere uten grenser, og de kan nok beskyldes for å være noe høyredreide og USA-vennlig, men de har klare beviser for at Kina er det desidert verste landet når det gjeldere sensur, ikke minst nettsensur, inkludert fengsling av bloggere.
  De gjør tilgang til nettsteder og aviser som er kritisk innstilt mot Kina umulig.

  Kina er desidert versting når det gjelder dødsstraff.

  Kina er også desidert versting når det gjelder kvinnediskriminering.

  INGEN andre land er i nærheten av å score så dramatisk negativt på alle parametre, så derfor er mitt hovedpoeng i TILLEGG til å gjøre de som leser dette oppmerksom på den vanvittige praksisen det er å drepe levendefødte jenter, med senaborter, men kriminell vanskjøtsel av jenter, men en stadig verre menneskehandel med kvinner og med kvinner som er ufattelig lavt lønnet også å rette fokus på ytringsfriheten, både den manglende i Kina og å oppfordre til å bruke den i Norge.

  Men selvfølgelig, Kina er jo ikke en muslimsk stat, har ikke olje og er dessuten nødvendig for vår økonomi og USAs eksistens, og DA er det ikke helt enkelt å bruke ytringsfriheten mot det kinesiske regimet, – selv om noen journalister prøver.

  I Norge skriver man stadig om de fæle muslimene, og i mange tilfeller helt uten å vite hva man snakker om, men muslimene er et så hendig offer når vi skal løfte den vestlige ytringsfrihetse fane, for vi risikerer ikke noe særlig ved det.
  Jeg lurer på om noen av de verste islamofobe mennesker er skuffet over at muslimer generelt ikke bryr seg mer om det danske tøvet……..
  Danmark er jo en versting i Europa og blir behandelt og drøftet som en problemstat innad i EU.
  Det kontinetale Europa er jevnt over noget mer sivilisert enn den danske regjering og den reaksjonære Jyllandsposten.

  En konfrontasjon med Kina er derimot adskillig mer riskikabel.

  Du kan like gjeerne lese innlegget mitt som et oppgjør mot forfeilet ytringsfrihet, store ord om ytringsfriheten så lenge det passer oss å bruke den, men taushet når det ikke passer, som en tekst mot kvinnediskrimineringen i Kina.
  Det under meg at ikke flere ser denne dimensjonen.

  Jeg kan selvfølgelig endre overskriften på dette innlegget mitt hvis det er slik at det tar fokus bort fra innholdet i teksten for deg.

 213. Starlett mars 12, 2008 kl. 9:05 pm #

  Har du noen lenke til Peter Singer?
  Jeg kan gjerne lese det, men jeg er redd for at jeg ikke vil være enig med ham, uansett hvor godt han argumenerer.
  Likevel, man kan jo aldri vite.

  Huff, jeg har stadig mange trykkfeil, og det beklager jeg, men bokstavene i kommentarfeltene her på VGB er litt for små for meg, og så går det litt for fort når jeg skriver, både med bokstavene og av og til med tankene. 😉

 214. Starlett mars 12, 2008 kl. 9:17 pm #

  Jeg lurer på:
  Hørte du programmet som er utgangspunktet mitt for dette innlegget, Dunkman?

  Det ER et faktum at det drepes mange jenter som er levende fødte og at kvinnenes har veldig lav verdi i Kina, og jeg skjønner ikke at det skal være så vanskelig for deg å innse det?
  Vanlig forskjell på gutter og jenter i en populasjon er 102/100.
  I Kina er det allerede nå 127/100 og enkelte steder 130/100

  I løpet av et par tiåer vil det være 150/100.

  Dette er faktiske forhold.

  Det er en DRAMATISK demografisk utvikling, og jeg er sikker på at du innser det.
  Nå har jeg forresten forandret overskriften slik at senaborter inngår der.

  Og ja: Jeg er motstander av senaborter med kjønn som indikasjon, i alle fall når det forekommer systematisk og er i ferd med å ødelegge en hel nasjon.

  Det er dette som er i ferd med å skje i Kina, og da vet jeg ikke hvor relevant det er å diskutere senaborters legitimitet og menneskeverdets begynnelse rent teoretisk.
  Kanskje er det relevant. Jeg vet ikke.
  I Kina tilfelle er kan hende handling mer på sin plass en teori.

  Man kan bli så skolastisk når det gjelder abortdiskusjoner at man glemmer virkeligheten for de millioner av mennesker som rammes.

 215. Starlett mars 12, 2008 kl. 9:29 pm #

  Jeg vet ikke hvor sent abort er medisinsk forsvarlig, men jeg tror nok at grensen går senere enn tolv uker.

  Jeg skjønner at mange foreldre velger å abortere når de får beskjed om at barnet er svært syk og kanskje vil dø like etter fødselen eller har veldig dårlige prognoser.
  Jeg forstår også de som snakker som at de er redd for et selekteringssamfunn.

  Men skal man ikke kunne forstå at foreldre som allerede har et veldig funksjonshemmet barn, velger å abortere det neste hvis det også er sterkt funksjonshemmet?
  Med andre ord:Det jeg prøver å si er at jeg opplever abortspørsmålet når vi kommer til senaborter som vanskelig.
  Men jeg mener at det er riktig å tillate senabort på medisinske kriterier, altså hvis fosteret er skadet.

  Hvilke medisinske indikasjoner er jeg ikke sikker på.
  Dette er ikke et lett spørsmål for meg.

  Men senabort på grunn av kjønn er for meg ingen legitim grunn.

  Senabort er et stort inngrep og slett ingen bagatell, verken fysisk eller psykisk.

 216. Starlett mars 12, 2008 kl. 9:30 pm #

  Kan du forklare meg?
  jeg forsto ikke… 🙂

 217. Starlett mars 12, 2008 kl. 9:34 pm #

  Jeg liker heller ikke abort med kjønn som indikasjon.
  Det er da heller ikke lovlig, verken i Norge eller i Kina.

  Og jeg tror aldri at noen seriøst har foreslått å legitimere det i Norge.

  Jeg vet ikke om det er lovlig i noen land…

  Sosial dumping

  Ikke bra

  Skal titte på innlegget ditt.

  ja, hvorfor ikke adoptere hvis du vil
  og kan? 🙂

  Jeg er «nestensvigermor» til en asiatisk jente. (En av sønnene mine er samboer med henne.)

 218. Starlett mars 12, 2008 kl. 9:36 pm #

  Akk ja.

  The same old story… 😉

 219. Starlett mars 12, 2008 kl. 10:26 pm #

  Hvis du leser brødteksten og samtidig ser at jeg har forandret overskrift, håper jeg at du ser hva jeg vil si i dette innlegget.

  Hovedfokuset er at vi nå i et år mer OL i Bejing har muligheter til å sette fingeren på alle menneskerettighetsbrudd som foregår i Kina.

 220. LillePersille mars 13, 2008 kl. 12:29 am #

  MorHubro
  Du er en ateist med sjel

 221. LillePersille mars 13, 2008 kl. 12:33 am #

  #108 Dunkman
  Hvorfor banner du til MorHubro?
  Hun har godt hjerte.
  Jeg er mot aborter og drap.
  De første ukene godtar jeg abort, men liker det ikke.
  Aborter på jenter er uhederlig og galt.
  Det er barbarisk.
  Vi skal ha ærefrykt for livet.

 222. Nordlandsmann mars 13, 2008 kl. 1:06 am #

  Dunkman (diverse kommentarer)

  Jeg er uenig med deg i dine resonnementer.
  La det være klart at jeg er ateist og alltid har vært forkjemper for selvbestemt abort, også den tid det ikke var vedtatt og da det var svært kontroversielt i Norge.
  Det var en seier da det omsider ble vedtatt etter et bankeforlsag på Arbeiderpartiets landsmøte og all diskusjon som fulgte, og en lettelse at det ble nedfelt i lovverket.

  Situasjonen i Kina er likevel med respekt å melde en ganske annen.

  Der er man vitne til en kvinnefientlig politikk som ikke kan forsvares.
  Det ødelegger ikke bare kvinners liv, men forringer hele familiers liv, også fedres, og det skaper en uakseptabel sosial situasjon i et stort og stadig mektigere land.

  Vi bør være solidariske med alle de millioner av mennesker, særlig kvinner, som må leve under et slikt samfunnssystem.
  Forøvrig har Starlett rett i at Vestnes stille aksept av Kinas menneskerettsbrudd henger sammen med Kinas kollosale betydning for vår økonomi, og særlig for USA.
  Kina vil sannsynligvis bli den nye supermakt i verden når USAs dager som supermakt er talte.
  Senabort med selektering av kjønn som siktemål vil jeg ikke forsvare, og det har sine gode grunner at det er illegetimt.
  Blant annet er det medisinsk uforsvarlig, og farligere jo dårligere sykehusene er.

  I denne saken er det beste å legge ateisiske kjepphester til side og se på de reelle konsekvenser.

 223. dunkman mars 13, 2008 kl. 1:57 am #

  For siste gang i denne debatten: HVA FAEN HAR ATEISME MED SAKEN Å GJØRE???

 224. Starlett mars 13, 2008 kl. 8:56 am #

  Jeg vet ikke hva ateisme har med saken å gjøre, Dunkman. _Jeg_ snakker om politiske valg, hva de valgene betyr for menneskene som bor i Kina, og så tenker jeg over hvordan Kina kan bli et bedre land å bo i.

  Kanksje de som har brakt ateisme på banen, vennligst kan forklare seg?

  Har du sett denne lenken, forresten?

  http://www.rsf.org/ru

  Ha en finfin dag så lenge!

  (Litt smalltalk: I dag er det vidunderlig vakkert her i Salten. Det er like før jeg synger en eller flere av sangen til Elias Bilx. :))

 225. Starlett mars 13, 2008 kl. 8:57 am #

  Jeg må bare gjenta spørsmålet som Dunkman har stilt under her: Hva har ateisme med saken å gjøre?

 226. Marianne Berge-Hansen mars 13, 2008 kl. 4:07 pm #

  Stakk bare innom for å ønske deg en riktig god påske.

 227. btidag mars 13, 2008 kl. 7:09 pm #

  #88b

  «hele verden» har opp igjennom årene investert i dollar – Norge hadde også utenlandsgjeld for ikke mange år siden -men vi ble da ikke styrt av andre land av den grunn…

 228. btidag mars 13, 2008 kl. 7:13 pm #

  #90b

  pistolero ble brukt som et slags sannhetsvitne i #85…

  er jeg flere svar skyldig ?

 229. btidag mars 13, 2008 kl. 7:21 pm #

  jeg ser fra dine kilder at dette er en gammel patriarkalsk «tradisjon»…

  ser også at det bl a er forskjell på by og land her i våre dager…

  det blir selvsagt ikke bedre av den grunn.. men dette er ikke lett materie…

 230. Starlett mars 13, 2008 kl. 9:14 pm #

  Det er forskjell på kultur og UKULTUR.

  Hvis ikke mektige vestlige stater konfronterer Kina, vil dessderre denne uetiske praksisen fortsette.

  Kina er et verstingland på mange områder, men de er samdtidig helt nødvendige for USA og vestens økonomi, så da er det kanskje ikke så lett å bruke ytringsfriheten mot dem?

 231. Starlett mars 13, 2008 kl. 9:20 pm #

  ———————
  Kina har verdens strengeste sensur.
  Kina terroriserer Tibet.
  I dag skjøt de med tåregass mot fredelige buddhistmunker.
  Kina henretter kvinner hver dag.
  Kina er det verste landet i verden når det gjelder sensur på internett.

  Kinas politikk kaster landet ut i prostitusjon, menneskehandel, kriminalitet og elendighet.
  ——————–
  Det er helt riktig. I tillegg fengsler de bloggere og kutter kabler så landets befolkning ikke skal kunne se TV-programmer, les aviser og høre på radioprogrammer som kritiserer Kina.

  Jeg ser at du uttrykte deg på en måte som kan bli misforstått, og det hadde vært greit å få en oppklaring om hva du mener.

  Mener du at ateister er mer hardhjertete enn andre?
  Det kan jeg ikke tro.
  Humanismen er ikke avhengig av religion, vet du.
  Det burde jo du være en av de første til å erkjenne. ville jeg tro.

 232. Starlett mars 13, 2008 kl. 9:40 pm #

  —————-
  Ateisme er fravær av tro på guder. Punktum. At du nå som en annen religiøs gakkgakk prøver å gjøre min holdning til menneskeverd og livets ukrenkelighet til noe som har noe som helst med min ateisme å gjøre gir deg dagens tredje: Fuck you!
  ————
  Det er jeg helt enig med deg i, men jeg leste ikke en slik tankegang inn i MHs tekst, i alle fall ikke eksplisitt.
  Her har vi tolket forskjellig.

  Uansett:Er vi enige om at drap på nyfødte er etisk galt, tross denne bioetikernes argumentasjon?

  Vi har jo fått antydning til en ny abortdiskusjon i Norge i dag, IKKE den ganle der kristne abortmotstadere sto mot oss andre ut fra det syn at livet er ukrenkelig fra unnfangelsen, men en diskusjom uavhengig av religiøs tilknytning og på mer filosofisk/etisk grunnlag:

  Vi bruker satdig flere medisinske ressurser på å redde for tidlig fødte barn. Jeg vet ikke i hodet hvor lite det minste fødte foster som har overlevd er, men man kan redde for tidlig fødte ned mot fem måneder.

  Ergo; Når en kvinne spontan-aborterer er foster på i overkant av fem måneder, gjør man i noen tilfeller alt som er mulig for å redde fosteret, som i denne sammenhengen blir oppfattet som et barn med fullt menneskeverd.
  Samtidig kan man altså få innvilget senanbort på fostre som har lengre fartstid i livmoren enn dem man redder som fullverdige mennesker.

  Dette opplever jeg som etisk problematisk, og dette viser også hvor flytende menneskeverdet blir vurdert alt etter sammenheng.
  Dersom det for tidlig fødte foster er et ønsket barn, har det fullt menneskeverd som _født menneske_, men hvis det er et foster med ryggmargsbrokk eller andre funksjonshemninger som kvalifiserer til senabort, er det et forster uten menneskeverd.

  Det betyr ikke at jeg er a priori motstander av senaborter på medisinsk grunnlag.
  Men det betyr at jeg erkjenner at dette er vanskelig og at jeg forstår dem som er redde for at vi på sikt skal utviktle et slags utvelgelsesregime, der vi kan få babyer som er spesialtilpasset våre behov.

  Og KJØNN som indikasjon på senabort, er jeg rett og slett motstander av. Når sånt skjer i så stor skala som i Kina, får vi en demografi i befolkningen som er katastrofal.

  Man må ta fatt i de strukurelle problemene , løse dem og således gjøre det like attraktivt å få en jente som å få en gutt.

 233. Starlett mars 13, 2008 kl. 10:04 pm #

  ———–
  Det er for såvidt sant.
  ———-

  Hva er forsåvidt sant?

  —————-
  Men å helle sand i munnen på barna etter fødselen eller holde hodet under vann, akkurat som man skal kverke rotter eller insekter, vekker jo bare avsky.
  ——–
  Ja, det tror jeg vi kan være enig i.

  Hvor sent det er medisinsk forsvarlig å ta abort, vet jeg ikke, men som regel kjenner den vordende mor liv etter omtrent fire måneder, og da er det i alle fall en følelsesmessig sterk påkjenning å ta abort, for de fleste vil jeg tro.
  I alle fall ville det ha vært det for meg.
  Når man har fått kontakt med barnet som sparker og trimmer inne i magen, da tror jeg de fleste mødre oppfatter fosteret sitt som et barn som er i vekst.
  Jeg har ikke data på det, men min erfaring tilsier dette.

 234. Starlett mars 13, 2008 kl. 10:08 pm #

  ———-
  Jeg kan sette bremsene på i abortspørsmålet når det har gått _for_ langt.
  —–

  ————
  men _babydrap_ er ikke riktig, for det er _jentene_ som blir drept.
  Guttene klarer seg godt, for deres penis redder dem
  ———

  Ja, i alle fall i Kina. Dvs: Rundt 1/10 av drepte og aborterte barn er gutter, og det forekommer for det meste når foreldrene allerede har fått de barn de har lov til.

 235. Starlett mars 13, 2008 kl. 10:10 pm #

  Noe falt ut av kommentaren min, ser jeg.

  jeg skulle spørre deg:

  NÅR mener du at du vil sette bremsene på?
  Når mener du at det er gått for langt, som du uttrykker det?

 236. Starlett mars 13, 2008 kl. 10:12 pm #

  Det er de sosiale forhold i Kina, og har ikke noe særlig med medgift å gjøre.
  Det er KJØNNET som redder dem, hovedsaklig på grunn av arvelover, tradisjon, ettbarnspolitkk og fordi guttene tjener bedre og kan forsørge foreldrene i alderdommen.

 237. Starlett mars 13, 2008 kl. 10:14 pm #

  Nei, vi er vel ingen som sitter på hele sannheten, og heldigvis lærer vi også når vi er voksne. 🙂

 238. Starlett mars 13, 2008 kl. 10:24 pm #

  Sjelsliv har vi vel alle.
  Ordet «sjel» er forresten et ord med mange betydninger og konnotasjoner.

 239. Starlett mars 13, 2008 kl. 10:31 pm #

  Det er notert.

  Ærefrykt for livet kan man ha ut fra ulike posisjoner.

 240. Starlett mars 13, 2008 kl. 10:36 pm #

  Jeg har jo samme syn som deg her, men jeg kan ikke se at livssyn skal bety noe for hvilket politisk standpunkt men tar og hvilket forhold man har til ytringsfriheten.

  Forøvrig er Kinas raskt voksende økonomi, Kinas forurensningsproblemer, forholdet mellom Kinas investeringer og USAs våpenindustri, krigføring og bunnløse gjeld noe av det viktigste på jorda i dag.
  Kanskje det er derfor at det er ubehagelig å skrive om det?

 241. Starlett mars 13, 2008 kl. 10:37 pm #

  CAPS LOCK?

  Uvant fra din side….

 242. Starlett mars 13, 2008 kl. 10:38 pm #

  Tusen takk.
  Riktig god påske til deg også, Marianne! 🙂

 243. dunkman mars 13, 2008 kl. 10:47 pm #

  #116.2 Starlett

  Ganske uvanlig ja, hehe. Men hva faen skal man gjøre når folk så ettertrykkelig ikke får med seg protestene mine mot det de sauser sammen om det jeg sier?

  Ellers skylder jeg deg et par svar her. Men hver gang jeg klikker meg inn her kjenner jeg at jeg får mer lyst til å filleriste et par andre – så foreløbig ligger jeg heller på været. 🙂

 244. dunkman mars 13, 2008 kl. 10:57 pm #

  Du spurte om Peter Singer. Jeg har ikke noen linker, men anbefaler følgende bøker:

  Practical Ethics (ISBN 978-0521439718)
  Writings on an Ethical Life (ISBN 0-06-000744-3)
  Rethinking Life and Death: The Collapse of Our Traditional Ethics (ISBN 978-0312144012)

 245. Starlett mars 13, 2008 kl. 11:09 pm #

  Det er ikke sammenlignbart, btidag.
  Kina kjøper opp USAs gjeld.

  USA bruker mye mer penger enn de har, og det er først og fremst takket være Irak-krigen som koster ufattelig mye. Jeg kommer ikke på hvor mye det er pr. dag, for tall er ikke min sterke side, men jeg har det en eller annen plass, og når jeg finner det ut, skal jeg skrive det.
  Irak-krigen, som er en illegetim amerikansk forbrytelse uten grunn, har for det første ødelagt det vakre Irak og gjort forholdene for menneskene som bor der, til et helvete.

  Dessuten har den ødelagt USAs økonomi, satt USA i bunnløs gjeld og gjort USA fullstendig avhengig av økonomisk førstehjelp og store innsprøytinger fra Kina.

  Så Kina er altså _indirekte_ med å finansiere USAs kriminelle virksomhet i Irak.

  Og hvor er journalistikken fra Irak blitt av?
  Apropos ytringsfrihet, som er tema i denne tråden.

  Det er blitt nesten tyst i mediene om Irak, verdens viktigste krig.

  Hvorfor?

  En grunn er selvfølgelig at det er livsfarlig for journalister å arbeide der. Irak er det aller farligste landet i verden for journalister og for folk i sin alminnelighet, i dag.
  Men det virker som om europere og amerikanere er lei av å høre om Iraks tragedie, særlig nå når omtrent alle forstår at USA gikk til krig på falske premisser.
  Krigstrøtthet på avstand.

  Men hva med ofrene?

  Irak og irakerne betyr veldig mye for meg, og det går ikke en dag uten at jeg kjenner sorg og sinne over den håpløse situasjonen som irakerne er i nå.

  Syria, et fattig land i det som Bush definerer som «ondskapens akse», har tatt i mot mer enn 1,5 milloner irakiske flyktninger, og det er egne irakiske bydeler i Damaskus.
  Syria har ikke kapasitet til å ta imot så mange, infrastrukturen bryter sammen, men de tar imot irakerne på flukt likevel.
  Jeg kjenner personlig flere irakere som nå er i Damaskus.

  Nå kommer det stadig flere irakiske asylsøkere til Norge,
  og nå må UDI gi dem oppholdstillatelse!

 246. Starlett mars 13, 2008 kl. 11:16 pm #

  Takk skal du ha! Setter stor pris på det.:)
  Jeg må selvfølgelig kjøpe dem på nett, for utvalget i bokhandelene i Bodø er ikke stort nok, det føler jeg meg ganske sikker på.
  De KAN jo være på bokhandelen tilknyttet HiB ,men jeg tviler, (hvis de ikke har relevans for sykepleierstudiet)

  Vet du hvilken nettbokhandel jeg finner dem?

  (Jeg klarer sikkert å finne dem selv, men det hadde vært fint hvis jeg hadde fått vite hvilken bokhandel som har det)

  Practical Ethics er kanskje best å lese først?

 247. Liljerød mars 14, 2008 kl. 1:11 pm #

  #103 dunkman
  Du har skrevet at det er greit at foreldre tar sene og ulovlige aborter hvis det er jenter og at Peter Singer har sagt at man kan drepe nyfødte. Du har skrevet at det er bra at de blir mindre kvinner i Kina , for da blir de mer attraktive.
  Det er ikke greit for meg.

  Det er kvinnefiendlig og mannssjåvinistisk.

  Nå er kineserne på krigsstien mot munkene i Tibet.

 248. dunkman mars 14, 2008 kl. 3:08 pm #

  #123 Liljerød#123 Liljerød

  – – – – – – – – – –
  Du har skrevet at det er greit at foreldre tar sene og ulovlige aborter hvis det er jenter
  – – – – – – – – – –

  Feil. _Selv om_ valget er motivert av kjønn så synes ikke jeg _nødvendigvis_ at det er galt.

  Jeg er så møkk lei av at folk blåser opp det jeg skriver til å være noe helt annet. Velkommen i klubben!

  – – – – – – – – – –
  Du har skrevet at det er bra at de blir mindre kvinner i Kina , for da blir de mer attraktive.
  – – – – – – – – – –

  Slutt å vrenge på utsagn, i tillegg tatt ut av kontekst, sånn! I en diskusjon om kvinners nåværende situasjon/verdi i Kina, så påpekte jeg at praksisen som føres sannsynligvis vil ha den effekt at kvinners verdi vil bli oppjustert i fremtiden. Det er IKKE det samme som å si at jeg synes praksisen er bra – det er å spekulere i hvilke utslag praksisen vil gi seg på sikt.

  Vennligst oppgrader leseforståelsen din og slutt å legge ord i munnen på meg. Det opplever jeg som svært uhøflig.

 249. Liljerød mars 14, 2008 kl. 3:51 pm #

  #124 Dunkman

  Jeg prøver å forstå, men du snakker av og til i gåter. Jeg liker deg og vil ikke bli uvenner med deg, men du kunne snakke mer rett fram, så alle forsto.
  Jeg synes jeg forstår ganske godt.

  Nå forstår jeg at du egentlig mener at det egentlig er galt med abort på grunn av kjønn, men ikke bestandig, og at du egentlig mener at det er galt at kineserne dreper jenter selv om det blir for få kvinner senere og de blir ekstra populære senere.
  Er det rett?
  Hvis det er rett, er vi ganske enige.

  Jeg mener at det blir galt med altfor mange menn i et land.
  Det blir mye unødvendig homofili og mye machokultur med slåssing, drap og våpen.

  Jeg er for homofile, og i dag fikk de ny ekteskapslov, men mot at heterofile skal bki tvunget til å bli homofile fordi det ikke er nok kvinner for dem.
  Så er jeg mot prostitusjon.
  På min blogg om mørkeblå byggherrer er det nesten bare kommet svar fra høyreekstremister som vil underbetale alle innvandrere fra Polen.

 250. MorHubro mars 14, 2008 kl. 5:15 pm #

  Starlett!

  Det er kommet politisk tilbakestående uhyrer inn i ormebolet!
  De sier at USA er for palestinavennlige.
  De er _verre_ enn FRP!
  Er det en underavdeling av Vigrid?

  De sier de er et parti!
  Jeg er sjokkert!
  Du må lese galskapen:

  http://www.vgb.no/210

 251. MorHubro mars 14, 2008 kl. 5:52 pm #

  #102 Dunkman

  Jeg liker Fuck you.
  Fuck er et meget vakkert ord og en oppmuntrende handling, men jeg tror at jeg er for moden for deg.
  Likte du Manndomsprøven?

  Jeg tar sterk selvkritikk og _har_ tatt meg _kraftig_ sammen!

  Jeg har ikke ment å bekylde deg for at du ikke har respekt for menneskeverdet!
  Det har jeg ikke ment.
  Da har du misforstått.
  Jeg mener bare at de kristne bestandig kan bruke sin kristendom som grunn til å snakke om menneskerettigheter, mens _vi_ må finne _andre_ metoder.

  Jeg er meget ulykkelig om du tror at jeg tviler på din menneskekjærlighet!
  Jeg mener at du står _opp_ for menneskeverdet, men jeg reagerte på at du hengte deg opp i detaljer om ord i stedet for å ta stilling til Kinas politikk som er _meget_ betenkelig på mange plan.

  Mine betenkeligheter er _ikke_ rødt støy!

  Jeg skal si deg at det er Høyre og Venstre som er mest kritisk til senabort i Norge, og så KfF, men dem regner jeg ikke med, for de er kritisk til _all_ abort.

  Man trenger å tenke over hva som skal være grunn god nok til abort, for den medisinske utvikling går med _lynskritt_ og sjømannsstøvler!

  Mange foreldre begraver barn de spontan-aborterer når de bare er fire måneder, og de har gravsteiner som de går og besøker og tenner lys og planter blomster. De sørger over sine døde fostre!!
  _Jeg_ har født fire barn, og jeg vet at det er _uforsvarlig_ med abort sent i svangerskapet.
  Det er farlig for kvinnen.

  Jeg står skulder til skulder med Starlett: Når vi kan kjenne barnet som leker i livmoren og når barnet blander seg inn i samleier og andre kroppssøvinger, da er det ikke bare et foster. Da er det et barn!!

  Jeg tror at kinesiske kvinner som aborterer når fosteret er frisk og har fått et aktivt liv i magen og når magen er blitt stor og brystene melkefulle, vil oppleve en stor tristhet.
  Det er kvinnemishandling!

  Jeg sier: Stå opp for de kinesiske jentebarn!!

 252. Asterixa mars 14, 2008 kl. 8:44 pm #

  #127 MorHubro
  Nå synes jeg at du skal begynne å svare kommentarer på din egen blogg. Du har streiket lenge nok nå.
  Det heter ikke sjømansstøvler.
  Det heter sjumilsstøvler.

 253. Asterixa mars 14, 2008 kl. 8:48 pm #

  #120 btidag

  Du må ikke stikke hodet i sanden som en struts. jeg har lest Starletts innlegg, og Pistolero er ikke nevnt.
  Dunkman har sagt at jeg vrøvler, men nå vrøvler du også.
  Du må tro på det som er sant.

  Nå har du kanskje hørt nyhetene om Tibet og hvordan munkene demonstrerer mot Kina og kinesernes krig mot demonstranter og Tibet.

 254. Afrodite mars 15, 2008 kl. 12:09 am #

  Kina er et ødelagt land. Jeg er sikker på at det er pga USA at det norske folk lar være å protestere. Jeg er glad for at du tar opp de viktige spørsmål.
  Jeg skulle ønske at flere gjorde det.
  Hvorfor blir du på vgbloggen?
  Dagbladet er mer seriøs.
  Jeg har flyttet dit.
  Der diskuterer flere politikk.
  Artikkelen din skulle du ha publisert på Dagbladet også.

 255. Lisbeth mars 15, 2008 kl. 12:15 am #

  jeg sier bare ja til dette.

 256. MorHubro mars 15, 2008 kl. 12:23 am #

  #128 Asterixa

  Jeg er fremdeles i streik på min vakre rødblogg, og jeg er lei av tøv og tant og høyreekstremister.
  Jeg har sett meg forskrekket på meninger til enkelte jeg trodde bedre om!
  Starlett, jeg hilser deg en god lørdag!!
  Skal du på påskeferie?
  Vi reiser på påskeferie, men jeg kan besøke deg likevel.

 257. Gullhjerte mars 15, 2008 kl. 1:30 am #

  Til alle.

  Jeg har funnet frem noe veldig viktig. Det må dere lese. Kineserne er grusomme mot Tibet og buddhistene. Alle må være med å si nei til Kina.
  Hvis det blir demonstrasjon på tirsdag må dere bli med.

  http://tibet.no/nyhet

  Jeg synes at alle skal rope ut sin avsky mot de brutale ateistene uten en ånd over sin jord.
  Jeg har glemt å gi deg tommel, men nå skal du få det, for vi må ikke glemme Tibet.
  FN har sagt i fra, og alle må stå samlet så Tibet kan få sin frihet og buddhistene puste fritt.

 258. Starlett mars 17, 2008 kl. 3:19 pm #

  Pistolero vet nok mer om Kina enn de fleste på VGB, og jeg er helt enig i hans analyse, men det er UAVHENGIG av hans kjenneksp til Kina.
  Denne analysen har jeg foretatt for lenge siden.
  Etter at jeg har skrevet dette, ser vi jo et annt utslag av Kinas politikk:

  Nemlig Tibet- saken.

  Her viser Kina sin kulturimperialisme, ikke sant?

 259. Starlett mars 17, 2008 kl. 3:36 pm #

  Nei, lett er det ikke, og man må jo prøvr å forstå en hver kultur ut fra sin kontekst.
  Det er mange land med patriarkalsk tradisjon, f.eks mange muslimske og kristne, men de dreper ikke jentebarn av den grunn.
  Her snakker vi nok mer om sosiale reformer som gjør det like lett for en jente som for en gutt å forsørge foreldrene sine.
  Den jernharde sensuren i Kina se vi nå også i Tibet- saken.
  Hva mener du om den?
  Og om Kinas uttalelser om fredsprisvinneren Dalai Lama ?

 260. Starlett mars 17, 2008 kl. 3:46 pm #

  hehe..

  Jeg venter spent på kommentarene når du får tid til dem.
  Jeg har nå oppdatert innlegget til å omhandle Tibet også, – i stedet for å skrive et nytt innlegg om Tibet.

  Så at du tenker deg på pilegrimsled til Santiago de Compostela i april.

  Det minner meg på hvor mye fantastisk musikk, arkitektur, litteratur og billedkunst kristendommen har inspirert til. Jeg tror ikke du kommer til å angre på turen. 🙂

 261. Starlett mars 17, 2008 kl. 3:52 pm #

  «Nå er kineserne på krigsstien mot munkene i Tibet.»

  Det er sant, og det er nedslående.
  Ellers har Dunkman svart deg, ser jeg.

 262. Starlett mars 17, 2008 kl. 3:58 pm #

  Jeg vet ikke, men jeg fikk plustelig assosiasjoner til As time goes by.

  Jeg TROR det har noe med
  «it’s still the same old story» å gjøre. 😉

  You must remember this
  A kiss is still a kiss, a sigh is just a sigh
  The fundamental things apply
  As time goes by
  And when two lovers woo
  They still say, «I love you»
  On that you can rely
  No matter what the future brings
  As time goes by
  Moonlight and love songs
  Never out of date
  Hearts full of passion
  Jealousy and hate
  Woman needs man
  And man must have his mate
  That no one can deny
  it’s still the same old story
  A fight for love and glory
  A case of do or die
  The world will always welcome lovers
  As time goes by

  Moonlight and love songs
  Never out of date
  Hearts full of passion
  Jealousy and hate
  Woman needs man
  And man must have his mate
  That no one can deny
  it’s still the same old story
  A fight for love and glory
  A case of do or die
  The world will always welcome lovers
  As time goes by

 263. Starlett mars 17, 2008 kl. 4:01 pm #

  Jeg tipper at dere ikke er så veldig uenige. men av og til kan det være lurt å lese en tekst inn i en sammenheng.
  Jeg skal se på innlegget ditt nå.

 264. Starlett mars 17, 2008 kl. 4:23 pm #

  Takk for kommentaren, MH!

 265. Starlett mars 17, 2008 kl. 4:24 pm #

  Hvis MH vil skrive om sjømannsstøvler, så skriver hun om sjømanssstøvler. 🙂

 266. Starlett mars 17, 2008 kl. 4:26 pm #

  Huff ja, situasjonen i Tibet er veldig vanskelig.
  Jeg har oppdatert innlegget mitt og nevnt Tibet, slik at jeg også oppfordrer til å bruke ytringsfriheten til å protestere mot Kinas Tibet-politikk.
  Det har noen land gjort, og jeg håper at protestene blir sterkere.

 267. Starlett mars 17, 2008 kl. 4:28 pm #

  Har du samme nick som du hadde her?

 268. Starlett mars 17, 2008 kl. 4:28 pm #

  Det er bra.

 269. Starlett mars 17, 2008 kl. 5:33 pm #

  Hendelsene i Tibet er absolutt verdt å ytre seg mot, og det skal heldigvis norsk UD gjøre.
  Håper mange, mange land tar samme beslutning.

 270. Starlett mars 17, 2008 kl. 9:29 pm #

  Nå håper jeg at streiken snart er over, MH.

 271. LillePersille mars 17, 2008 kl. 9:31 pm #

  Støtt buddhistene!

 272. takeshi saitoh mars 18, 2008 kl. 2:48 am #

  Starlett,

  naar du spoer en kineser hvorfor de ikke vil la Tibet bli selvstendig. Saa sier de, alle og enhver at Tibet er Kina. Kineserne betrakter altsaa Tibet som en del av Kina. Tibetanere er med andre ord kinesere. Akkurat som samene er norske i Norge.

  Jeg kan bare ikke fatte hvorfor man da sier at Kina invaderte Tibet i 1950. Mongolene og Manchuene invaderte Kina og ble selv kinesisk etter et par hundre aars herredoemme i landet. Qin dynastiet har gjort krav paa Tibet helt siden fra boerjan. Richard Gere boer pugge historieboekene bedre foer han i det hele tatt uttaler seg om Tibet.

  Undertrykking av kvinner i Kina er ukjent for meg. Det er noe som hoerer fortiden til. Kanskje du har noen gode tips om hva myndighetene boer gjoere for at folk ikke skal prioritere guttebarn fremfor ei jente? Hvis alle skal faa lov til aa foede saa mange barn de vil, hvordan ville det ha blitt da? Hvor mange kinesere vil det bli paa denne kloden?

  Folk som dreper jentebarn maa selv boete med livet naar de blir tatt. Ran og voldtekt straffes ogsaa med doeden. Det er sikkert greit for oss aa si at vi er imot doedstraff. Men hva skal man gjoere i et land som Kina med et hav av mennesker?

  Ytring og religionsfrihet? Det skjer forandringer ogsaa i Kina. I februar var jeg innom byen Yanqing rett utenfor Beijing. Der er det naa blitt satt opp en kirke i stor stil. Mao ville ha staatt opp fra kirsta hvis han fikk sett dette her. Du vet vel ogsaa godt hva jeg syns om nissefedre og overtro.

  Etter min mening, boer Kina kvitte seg med Tibet. Et land med bare fjell, geiter og skrullete munker er ikke noe aa sample paa.

  Takeshi

 273. Starlett mars 18, 2008 kl. 1:05 pm #

  Ja, det er en viktig lenke, og i dag kan folk i Oslo-området demonstrere mot Kina.

 274. Starlett mars 18, 2008 kl. 2:04 pm #

  Tenker du på Tibet?
  Ja, jeg støtter dem.

 275. btidag mars 18, 2008 kl. 4:17 pm #

  #121b

  Tibet er for meg et vanskelig tema….
  jeg leste mye om Tibet og deres skikker og tro for mange år siden…veldig fasinerende….

  umiddelbart sier jeg at Tibet er okkupert –
  men jeg kan ikke så veldig mye om det politiske.. og bakgrunnen og historikken..

 276. btidag mars 18, 2008 kl. 4:31 pm #

  #130

  #85 Kommentar fra Liljerød (svar):
  #82 btidag
  Pistolero har spesialkunnskap om Kina.
  Jeg er sosialist og mot haier på byggebransjen, men jeg kritiserer Kina likevel.
  Jeg hørte programmet som Starlett skrev om i innlegget sitt, og der fikk vi alle faktaene og mange flere enn de som står her.
  Det er mye verre enn Starlett har skrevet.
  Hun har vært altfor snill.
  _________________

  #120 btidag

  Du må ikke stikke hodet i sanden som en struts. jeg har lest Starletts innlegg, og Pistolero er ikke nevnt.
  Dunkman har sagt at jeg vrøvler, men nå vrøvler du også.
  Du må tro på det som er sant.

  Nå har du kanskje hørt nyhetene om Tibet og hvordan munkene demonstrerer mot Kina og kinesernes krig mot demonstranter og Tibet.

  ———-

  prøver å følge din 130 til min 120 til 85… til…
  ________

  Jeg stikker ikke hodet i sanden…men jeg spretter heller ikke opp så snart noen roper….
  man kan ikke gå ut fra at dersom noen har vært i Kina – ja så vet de alt om Kina og dens nasjonalpolitikk…

 277. btidag mars 18, 2008 kl. 4:40 pm #

  jeg vil også påpeke at mange komms her er lagt inn før saken i Tibet kom opp…

 278. takeshi saitoh mars 19, 2008 kl. 1:11 am #

  Til Starlett,

  Kina har verdens strengeste sensur? Har du tittet paa dates og pornosidene deres som blomstrer opp som paddehatter paa internett? Nei, det har du vel ikke.

  Kina terroriserer Tibet? Vi vet alle at kinesere er businessmenn. Derfor hva har man godt av aa mobbe de innfoedte der? Blir det noe business ut av det?

  Skjoet mot fredelige munker? Har du sett det paa TVen? Du ser kanskje ting som oss andre ikke kan se, hva? Starlett, hvor er det du har faatt disse opplysninger om Tibet fra? Direkte fra Dalai Lama?

  Kina dreper kvinner hver dag? Det er doedstraff for grov ran og drap i landet. Skal man la bare damene gaa fri?

  Det er det verste jeg noen gang har hoert.

  Takeshi

 279. takeshi saitoh mars 19, 2008 kl. 6:25 am #

  til Blaamannen,

  Naa faar du gi deg.

  Boikotte Kina for hva? Fordi politiet gjenopprettet ro og orden i Lhasa? Hit til naa har jeg bare sett munker og kinesere ( eller om du velger aa kalle dem tibetanere ) gjoere haerverk ute paa paa gaten. Har du sett noen politifolk eller soldater som sto skjoet ned de sivile? Eller har du sett noe som vi andre ikke fikk se?

  Enten du vil eller ikke, inntil Tibet faar sin selvstendighet saa er Tibet en del av Kina. Eller Kina en del av Tibet.

  Tro meg, Kina vil nok gjerne ha blitt kvitt Tibet og disse braakmakere. Hva har Kina aa hente i Tibet? Litt turisme i sommermaanedene kan umulig vaere nok for Kina aa faa avkastning for sin investering der. Som sagt tidligere, det er jo bare hoeye fjell, geiter og munker i Tibet. Stort mer er det ikke.

  Takeshi

 280. Starlett mars 19, 2008 kl. 12:51 pm #

  hei takeshi

  Så vidt jeg forstår, krevet ikke tibetianerne at de skal bli eget land, og i alle fall gjør ikke Dalai Lama det.
  De vil bare ha mer indre selvstyre og større kulturell frihet.
  Nå har jo kineserne stengt informasjonsstrømmen og slått opprøret kraftig ned, så det er veldig vanskelig å vite hva som egentlig foregår i Tibet, og det er bekymringsverdig.

  Når det gjelder kjønns-selekterting, så skjer det i dag også, i stor stil, og det er etter at ettbarnspolitikken ble satt ut i livet at dette har eskalert.
  Jeg skjønner godt at kineserne gikk for ettbarnspolitkkk for å bremse på folketilveksten.
  Utfordringen kineserne imidlertid ikke klarte å løse var jo hva de skulle gjøre for at det skulle være like attraktivt å få jenter som gutter.
  Her tror jeg at lik utdannelse for begge kjønn, lik arverett, sammer forpliktelser overfor foreldrene, samme adgasng på arbeidsmarkedet og samme lønn for begge kjønn er veien å gå.
  Samt alderspensjon og holdningsendring.

  Skrullete munker og geiter? 😉

  Takk for en fyldig og interessant kommentar!

 281. Starlett mars 19, 2008 kl. 12:54 pm #

  Ja, Tibet er vanskelig for oss, for mye av det som skjer der, er jo skjult, og vi vet ikke riktig hva som skjer,. Vi får ikke nok informasjon fra Tibet, for kineserne blokkerer informasjonskanalene, og det er et hovedproblem.
  Tibet ønsker større indre selvstyre.
  Nå har mange kinesere flyttet til Tibet, og jeg tror faktisk at kineserene nå er majoritetsbefolkningen der.
  Tror – jeg tar forbehold om at jeg kan ta feil her.

 282. Starlett mars 19, 2008 kl. 1:18 pm #

  Jeg går ut fra at du nå ser at kineserne handler galt i Tibet-konflikten, og som sagt: Kjønnsselekteringen er et faktum, og jeg kan ikke tro at du støtter det.
  Tenk om det hadde vært kristne nordmenn eller samer, ja , forså vidt pakistanske muslimer – som hadde blitt planmessig drept i Norge.
  DA hadde det, – med rette – blitt ramaskrik og oppvask.
  Hvorfor skal vi da ikke bry oss om rettsvernet til de kinesiske jentebarn?

 283. Starlett mars 19, 2008 kl. 1:21 pm #

  Ja, fordi det i utgangspunktet handlet om et annet an Kinas mange menneskerettsporoblemer: Drap og senaborter på jentebarn, sensur, samt kvinneundretrykking.
  men jeg hadde jo Tibet i tankene hele tiden, og ventet at det skulle komme i kommentarene.
  Mitt poeng er at det er MYE å kritisere Kina for, men at Kina er så mektig og så viktig for verdensøkonomien, ikke minst den skakk-kjørte økonomien i USA at det skal mye til før mange stater TØR å kritisere Kina.

 284. btidag mars 19, 2008 kl. 1:28 pm #

  #139

  Jeg tror ikke etter beste evne at USA lar seg styre utenrikspolitisk av Kina fordi de har investert i dollar.

 285. btidag mars 19, 2008 kl. 1:36 pm #

  #138b

  jeg støtter ikke kjønnsselektering – selvfølgelig gjør jeg ikke det…
  men som jeg sa i en annen kommentar er dette gamle tradisjoner – fra lenge før etbarnspolitikken ble innført – og den var vi vel faktisk enig i mange av oss pga den såkallte befolkningseksplosjonen.

  Tibet er som jeg sa spesiellt for meg. Men er det da nå som du sier at det er et flertall av kinesere som bor der – vil vel en folkeavstemning om større selvstyre gå i fordel Kina.

 286. btidag mars 19, 2008 kl. 1:39 pm #

  Starlett….

  jeg har også lært – takket være din blogg – at Tibet engang har vært en hærmakt og har faktisk okkupert den daværende kinesiske hovedstad.

  Jeg lærer alltid noe inne hos deg – i en eller annen retning… :))

  Ha en flott påske der nord

 287. Starlett mars 19, 2008 kl. 2:16 pm #

  ————-
  Kina dreper kvinner hver dag? Det er doedstraff for grov ran og drap i landet. Skal man la bare damene gaa fri?
  ————
  Jeg tenkte her på alle jentebarna som blir drept, men selvsagt også på dødsstraffen, som medfører at kvinner blir drept hver dag.
  Det betyr IKKE at jeg mener at det er riktig at menn blir henrettet.
  Jeg er mot all dødsstraff.

  Og det er vel du også?

  Tibet er jo et emormt område, omtrent like stort som Frankrike, Tyskland, Italia og Spania tilsammen. Det er mer enn stort nok til å være eget land.

  Jeg mener at Tibet burde være eget land.

  Nei, jeg vet ikke så mye om pornosidene deres, og det kan godt være at kineserne får fri tilgang på porno, MEN de får ikke fri tilgang til informasjon fra vestlige medier, og bloggere fengsles i Kina.

 288. Starlett mars 19, 2008 kl. 3:24 pm #

  Vil Kina egentlig bli kvitt Tibet?
  Det virker ikke slik.
  Er Blåmann her?

 289. Starlett mars 19, 2008 kl. 3:25 pm #

  Vi får håpe at du har rett, btidag.
  Men det er klart at Kina er blitt et mektig land ettersom den vestlige økonomi, ja, hele verdensøkonomien ,er avhengig av denne supermakten.

 290. btidag mars 19, 2008 kl. 4:21 pm #

  #142b

  og etter Kina kommer India, Malaysia og visse land i Afrika……

  enkelte diskusjoner vil bare flytte seg…
  av forskjellige grunner….
  for noen er penger grunn god nok….
  for andre igjen er USA mer enn god nok grunn fotr alt….

 291. Starlett mars 19, 2008 kl. 4:26 pm #

  Når var det?
  Ja, jeg kan sikkertfinne det ut, men det hadde vært fint med lenke.

  Vi har fint vær i dag og enda finere skal det bli, så vi får en fin hjemmepåske.

  God påskeferie til deg også, btidag! 🙂

 292. Starlett mars 19, 2008 kl. 7:17 pm #

  Ja, det er jo tradisjoner, men det GÅR an å gjøre noe med tradisjoner som diskriminerer så grovt.
  Ja, det var nødvendig med barnebegrensing i Kina, men før eller siden må den jo oppheves, ellers vil antall kinesere synke betraktelig og kjønnssammensetningen bli fullstendig feil.

 293. btidag mars 19, 2008 kl. 7:29 pm #

  #144b

  http://no.wikipedia.o

 294. takeshi saitoh mars 20, 2008 kl. 2:31 am #

  til Starlett,

  du har kanskje lyst til aa gange antall barn med 2 pr. familie i Kina? Hvor mange kinesere blir det da? Det er helt skremmende. Kina har kommet langt naar det gjelder likestilling. Mennene faar ikke et oere mer for samme arbeidet bare fordi de er av hannkjoenn. Her i Japan er det fortsatt slik at menn for mer betalt. So why don’t you support the women here in Japan instead?

  La folk faa selvstyre i Tibet? Det maa vaere verdens stoerste spoek. Hvem skal jobbe i Tibet da? Det gaar jo stortsett bare munker paa gatene i Tibet. Saa du ikke paa TVen at det var ogsaa mange munker som drev med haerverk? De var kanskje ikke munker allikevel? Men menn som deltok i cozplay party?

  Jeg syns ogsaa at Tibet skal faa lov til aa bli selvstendig. Kina eller oss andre har ikke noe der aa gjoere. Folk som ikke gidder aa jobbe har heller ikke krav paa hjelp. De faar bare sitte der og be til buddha til de raatner.

  Takeshi

 295. Starlett mars 20, 2008 kl. 3:13 pm #

  .———————-
  for noen er penger grunn god nok….
  for andre igjen er USA mer enn god nok grunn fotr alt…
  —————–

  Jeg skjønner ikke hva du mener her, btidag.??

 296. btidag mars 20, 2008 kl. 3:22 pm #

  #145b

  for noen debattanter er rike land fy
  for noen debattanter er USA alltid fy

  uansett hva det handler om…

 297. Starlett mars 20, 2008 kl. 8:29 pm #

  Takk for lenken!

  Det fremkommer likevel at Kina bedriver kulturimperialisme overfor Kina.

 298. Starlett mars 20, 2008 kl. 10:33 pm #

  Jeg skjønner at kineserne måtte innføre tiltak for å begrense fødselstallene, men det er et faktum at det er jenter som blir aktivt valgt bort, og dette oppfatter jeg som et stort problem.
  Mulig at kvinnene får lik lønn for likt arbeid, men det er i altfor stor grad i lavtlønnsyrker og får dermed mye dårligere økonomi enn menn.

  Jeg skjønner ikke riktig hva du mener om Tibet, takeshi, eller hvorfor du mener det.
  Du sier både at det må være en spøk å gi folket i Tibet selvstyre, men også at du synes de skal få lov til det, så hva mener du egentlig?

 299. Starlett mars 21, 2008 kl. 12:55 am #

  USA er ikke alltid «fy», men i dag var det fem år siden USA gikk til krig mot Irak, og det er omtrent utilgivelig.

 300. takeshi saitoh mars 21, 2008 kl. 1:45 am #

  til Starlett,

  selvstyre betyr at Tibet fortsett vil hoere under Kina. Men folk faar lov til aa styre seg selv. DVS at man ikke trenger aa jobbe. Man kan bare loffe rundt og be til buddha. Hvem skal da lage mat? Vil styremaktene i Beijing gaa med paa dette her? Aldri i livet. Det vil aldri passe inn i et system med bare business menn som i Kina.

  Og som jeg skrev i min forrige kommentar. Folk som er friske men ikke gidder aa jobbe har heller ingen krav paa aa faa hjelp. Det der maa vaere en gyllen uskreven regel som ogsaa gjelder for dere i Norge. Tar jeg feil, kanskje?

  Mitt raad til vaar kinesiske nabo er at de kvitter seg med Tibet. La Tibet bli selvstendig. Det er paa hoey tid at man lar munkene seile sin egen sjoe. De har i hvert fall ikke behov for aa bli mette. For de har jo Buddha.

  Dette her har ingenting med Tibet og Kina aa gjoere. Men jeg vil bare nevne at det er helt forkastelig at biskoper, prester, immamer osv blir loennet av den norske stat i aar 2008. Gir dem folks skattepenger til hva? For aa prate tull og toeys?

  Takeshi

 301. takeshi saitoh mars 21, 2008 kl. 2:07 am #

  til Starlett,

  for kinesere er det 2 grunner til at de velger et guttebarn:

  1. Man faar en mannlig arvtager slik at
  slekten kan foeres videre.
  2. En gutt er fysisk sterkere enn en
  jente. De er derfor aa foretrekke
  naar det er snakk om aa jobbe ute paa
  jordene.

  Folk flytter til storbyene i stor stil. Man tar i bruk maskiner i jordbruk ogsaa i Kina. Og at det er blitt mangel paa kvinnelige ekteskapspartnere, vil ogsaa bidra til aa snu tendensen.

  La oss be til gudene at KINA fortsetter med denne etbarnspolitikken. For det er neppe plass og mat nok til saa mye mennesker her paa jorden.

  Takeshi

 302. takeshi saitoh mars 21, 2008 kl. 2:19 am #

  til Starlett,

  det er kun de rike som skal faa barn? Folk som ikke engang har raad til mat, er de skikket til aa faa barn? Er det den gode staten ( slik som i Norge ) som skal betale for disse? Hvor mange innbygger har Norge? Og hvor mange bor det i i KINA?

  Takeshi

 303. btidag mars 21, 2008 kl. 11:21 am #

  #148b
  Irak er en annen skål – hører vel ikke hjemme her.. enig ?

  Kan det tenkes at visse provinser i Tibet vil gå for løsrivelse ?
  Hørte i går at det var uro i to av disse med et flertall av tibetanere….

  #146

  dersom visse ting er forbudt
  når det kommer fler og fler kinesere
  da påvirkes selvfølgelig den opprinnelige kultur.

  Jeg husker engang da Lhasa ble kallt den lukkede by….
  Selv om jeg har følelser for Tibet kan jeg ikke si at ingen andre skal kunne bo der..om det er kinesere eller ikke…

  Er det kulturimperialisme at engelsk språk et så viktig i verden ?

 304. btidag mars 21, 2008 kl. 12:26 pm #

  tilbake til kjønns-selektering……
  hvordan styrer man egentlig et fattig land som er så stort ……

  tatt gammel kultur i betraktning
  kan man forlange at dette noen gang skal kunne skje… eller tvinges mennesker til «aborteksperter» i bakgårdene

  er vi sikre på at opphevelse av ettbarnspolitikken (noe bør de kanskje gjøre med befolkningsveksten) vil hjelpe på kjønnsfordelingen…

 305. btidag mars 21, 2008 kl. 1:56 pm #

  en liten tur tilbake til Tibet

  «Dalai Lama har lenge uttalt at han godtar kinesisk styre, såfremt det garanterer et reelt indre selvstyre i Tibet, en holdning den åndelige lederen har høstet kritikk for blant sine egne. »

  Klipp fra Dagbladet…

  Har Dalai Lama mistet noe av sin støtte -eller er det forskjell på de som har ham som religiøs leder og de som har ham som statsoverhode (her finnes vel de som vil løsrive seg)

 306. Starlett mars 21, 2008 kl. 6:36 pm #

  Nå har jo Nancy Pelosi tatt skarp avstand fra Kinas virksomhet i Tibet, og det var veldig bra.

  Det er vel ikke BARE munker i Tibet`?
  Og arbeider ikke buddhistmunkene, takeshi?

 307. Starlett mars 21, 2008 kl. 6:39 pm #

  ———–
  La oss be til gudene at KINA fortsetter med denne etbarnspolitikken.
  ——-

  Hvilke guder? 😉

  Men du ser vel at hvis man systematisk selekterer slik at jentebarn velges bort, så blir kjønnsbalansen ikke bærekraftig?
  I tillegg til etikken.

  Jo, jeg ser at det fortsatt trenges barnebegrensning i Kina, men det kunne vel gå an å bruke prevensjon i stedet for å senabortere og drepe jenter?

 308. Starlett mars 21, 2008 kl. 6:52 pm #

  Hva mener du?
  Skal den kinesiske stat sette økonomiske grenser for hvem som skal få barn?
  DET blir vel altfor sentraltstyrt?

 309. takeshi saitoh mars 22, 2008 kl. 7:00 am #

  til Starlett,

  om det er ikke myndighetene og landets lover som skal bestemme i et land, hvem er det da som skal bestemme? Skal du eller jeg faa bestemme?

  Og i et land som KINA, er et barn pr. familie mer enn bra nok.

  Det er ikke lederne i KINA men det er jeg som mener at folk uten midler til mat og skolegang, ikke skal faa lov til aa foede barn. Ingen skal faa meg til aa tro at det ikke vil skape problemer for et saa stort land som KINA. Det er i hvert fall lite logisk aa sammenligne de sosiale goder i Norge med de man har i Kina.

  Kanskje du mener noe helt annet?

  Takeshi

 310. Starlett mars 22, 2008 kl. 6:32 pm #

  btidag

  Senaborter er ulovlig i Kina, så de som begår det, GJØR det allerede i vissheten om at de bryter Kinas lovgivning.
  Det har jeg skrevet om tidligere i denne tråden.
  Jeg tror det var i en kommentar til Dunkman.

  Hovedsaken er å likestille kjønnene slik at det blir like attraktivt å få en jente som en gutt.

  Og som sagt: Bortsett fra det etiske : Ser du ikke de demografiske problemene etter hvert som overskuddet av menn blir større og større?

 311. btidag mars 22, 2008 kl. 6:56 pm #

  #153b

  likestilling mellom kjønn i Kina –
  jeg tror svaret ligger i kulturen…

  Demografi er selvfølgelig viktig – men Kina er i en klasse for seg – befolkningsmessig sett – det er ikke sikkert det vil være et like stort problem der som i det ville vært i feks Norden…

  men jeg gjentar:
  jeg er mot all diskrimering av kjønn

 312. takeshi saitoh mars 24, 2008 kl. 5:42 am #

  til btidag

  Dalai Lama aksepterer selvstyre? Hvem har gitt munken lov til aa si hva han mener? KINA er et selvstendig land. Og landet er kommunistisk hvis det ikke har gaatt opp for deg ennaa. Kan munkene faa styre seg selv i et ateistisk land? Ikke faa meg til aa le.

  KINA har sagt at de skal sette munken bak buret saa fort han dukker opp i landet. Jeg haaper inderlig han faar samme behandling som Asahara fikk her I Japan.

  Takeshi

 313. takeshi saitoh mars 25, 2008 kl. 1:23 am #

  Til Starlett,

  Jobber ikke disse munkene da? Hva faar man gjort bortsett fra aa mumle seg ihjel? Trodde du at disse frelste sjelene hadde en jobb paa si? Som Babysitter, kanskje?

  Har du forresten sett hvordan de kaster seg ned paa bakken naar du ber? Snakk om aa synke lavt for ingenting. Hehehe…

  Men det er sikkert bra mosjon. Man kan leve lenger. Til 150 aar, hva? Hva slags gleder har man med et saannt liv?

  Takeshi

 314. takeshi saitoh mars 26, 2008 kl. 2:50 am #

  Trodde faktisk at Frankrike hadde nok aa stri med naar det gjelder sin egen minoritetsbefolkning. Skal Sarkozy liksom laere KINA aa haandtere poeblene?

  Takeshi

 315. Starlett mars 27, 2008 kl. 4:04 pm #

  ———

  såfremt det garanterer et reelt indre selvstyre i Tibet,
  ——–
  Ja, men det er jo dette selvstyre som mangler, ikke sant?

 316. btidag mars 27, 2008 kl. 5:40 pm #

  #157

  Dalai Lama er iht tradisjon/historie overhode i Tibet….

 317. Starlett mars 27, 2008 kl. 5:53 pm #

  Jeg tror ikke man kan nekte folk med dårlig råd å få barn, takeshi.

  Men hjelpe gjerne til med prevensjon, slik at folk ikke blir gravid mot sin vilje.

 318. Starlett mars 28, 2008 kl. 12:30 am #

  Problemet blir jo mye større der enn i Norden, nettopp fordi landet er så folkerikt og innflytelsesrikt.

 319. takeshi saitoh mars 28, 2008 kl. 12:50 am #

  til btidag,

  du mener vel «var». Og munken har bodd lang, lang tid i India. Han er vel blitt inder naa. Eter curry med biff hverdag.

  Jeg tror ikke KINA vil tillate at han vender tilbake til Tibet. Det er vel stor fare for at munkene gaar amok igjen.

  Bortsett fra karatefilmene med Shaolin munkene, var det foroevrig det foerste gangen jeg saa munker drev aa slaa og plyndret. Man sier at buddhismen er saa veldig, veldig fredelig.

  Takeshi

 320. takeshi saitoh mars 28, 2008 kl. 6:28 am #

  til Starlett,

  hvem skal faa lov til aa ha barn og hvem ikke. Jeg vet i hvert fall om flere som ikke skulle ha hatt barn.

  Bare for et par dager siden, i Ibaraki prefekturet ( ikke langt unna Tokyo ) gikk en 24 aarig plutselig uten av noen som helst loes paa forbipasserende. Mannen brukte kniv, kuttet opp 7 og drepte 1.

  Det ble sagt at han skulle ta livet av sin yngre soester. Soesteren var tilfeldigvis ikke hjemme. Mannen sa han ville bare drepe. Det var ikke saa noeye hvem.

  Hva slags oppdragelse er det mannen fikk hjemme, mon tro? Hva slags foreldre er det som faar sine barn til aa gjoere noe saa ondt? Det er helt utrolig.
  Skal slike folk faa lov til aa ha barn? Er det bare aa knulle og foede i vei?

  Det er paa tide aa kreve strenge straffer for foreldre som ikke gir sine barn skikkelig oppdragelse.

  Takeshi

 321. LillePersille april 2, 2008 kl. 11:54 pm #

  Boikott alle bedrifter som støtter OL i Kina!

 322. MorHubro april 3, 2008 kl. 12:22 am #

  #162 takeshi saitoh
  Man kan ikke vite på forhånd hvordan foreldre blir.

  #163 LillePersille
  Der står vi enig og tro

  Nei til CocaCola og MacDonalds!

 323. takeshi saitoh april 3, 2008 kl. 8:57 am #

  til Morhubro,

  saa du vil la folk som lever i sultegrensen knulle og foede i vei? Hva slags oppvekst for barnet da? Om barnet virkelig kan greie aa vokse da.

  Kan folk uten en gang penger til mat, faa kjoept seg kondom eller spiral forresten?

  Saa fremt man ikke driver slavedrift, boer i hvert fall folk uten midler til mat og skolegang for barnet IKKE faa lov til aa faa barn. Istedenfor aa knulle, saa kan de masturbere hverandre. Ja, det vil jeg sterkt raade dem til.

  Takeshi

 324. takeshi saitoh april 3, 2008 kl. 9:10 am #

  til Morhubro,

  jeg er oppvokst med cola og hamburger. Faen om jeg skal la noen skrullete munker ta fra meg disse herlighetene.

  Jeg er dessuten en trofast ateist. Har ingenting til overs for buddhismen heller. Bare tull og toeys.

  Boikott Dalai Lama. Reis til Beijing og nyt OL. Og for all del drikk masse COLA
  og spis BIG MAC. NAM NAM…

  Takeshi

  PS. Karma Sutra kan gaa an…

 325. Tor april 3, 2008 kl. 3:11 pm #

  Jens Stoltenberg er feig. Han skulle stå opp mot tyrannene.

 326. Starlett april 3, 2008 kl. 3:31 pm #

  ———
  Er det kulturimperialisme at engelsk språk et så viktig i verden ?
  —-
  Kulturimperialisme er når en kultur, gjerne den med mest militærmakt og med flest økonomiske ressurser, forfekter at man har en kultur som står OVER andres, at man selv forfekter Sannheten med stor S og at «de andre» har en mindreverdig kultur.
  Kolonialismen og misjonering gikk i så måte hånd i hånd da Europa la under seg Afrika, Latin-Amerika og store deler av Asia.
  Du HAR hørt om The Commonwelth og The white man’s burden?

  De kulturimperialistisk og den gang også rasistiske tankene til britene OG andre, – og som henger i den dag i dag.

  Noe vi f.eks ser i enkeltes demonisering av andre religioner enn den jødisk/kristne.

 327. Starlett april 3, 2008 kl. 4:37 pm #

  ———
  Jeg haaper inderlig han faar samme behandling som Asahara fikk her I Japan.
  ——

  Synes du ikke det er en vesensforskjell på Dalai Lama Og den gale japanske sektlederen, takeshi?

  Hva mener du om fengsling av folk som snakker med internasjonale journaslister og kritiserer Kina?

  Selv om det ikke hadde vært noe som skjedde i Tibet, så ER det likevel mange brudd på menneskerettighetene i Kina, takeshi. Det er du sikkert enig i?
  Du er jo MOT dødsstraff, og ingen land har så utstrakt bruk av dødsstraff som Kina.

 328. Starlett april 3, 2008 kl. 5:04 pm #

  ———-
  Hva slags gleder har man med et saannt liv?
  ——
  Vanskelig for meg å si, ettersom jeg ikke er buddhistisk munk. 😉
  Men de gjør da mer enn å be?
  Jeg går ut fra at menneskene i Tibet gjør det som er nødvendig i samfunnet.
  Uansett så kan det vel ikke være riktig at tibetianerne ikke har mer indre selvstyre?

 329. Starlett april 3, 2008 kl. 5:25 pm #

  Sarkozy er ikke alene lenger. EU fordømmer også Kinas brudd på menneskerettighetene, men naturligvis: Vi kan ikke forvente samme type demokrati i Kina som i Europa.
  Ting tar tid.

  Likevel: menneskerettighetsbrudd må det vel være legitimt å påpeke overfor en OL-arrangør?

 330. Starlett april 3, 2008 kl. 6:12 pm #

  Ja, det er han.
  Overhode i eksil.

 331. Starlett april 3, 2008 kl. 6:24 pm #

  ————-
  Man sier at buddhismen er saa veldig, veldig fredelig.
  ———
  Det har vært noen lenger opp i tråden som har pekt på Sri Lanka og Kambodsja for å vise at det forekommer krig og drap også i buddhistiske land, men Røde Kmher og Pol Pot var vel ikke motivert ut fra buddhisme?

  Dalai Lama er jo eksilregjering i India.
  Norge hadde eksilregjering i London under andre verdenskrig.

 332. Starlett april 3, 2008 kl. 6:29 pm #

  Huff, det var en fæl hendelse.
  Men det var i Japan.
  Ikke i Tibet.
  Jeg kan ikke vite om det var på grunn av foreldrene han gjorde dette?
  Så vidt jeg vet, er selvmordsfrekvensen blant unge ekstremt høy i Japan.
  Kan det komme av et vanvittig utdanningspress og arbeidspress og kan slike forhold også medvirke til at en 24-åring kan gjøre en slik forbrytelse?
  Jeg vet ikke, men det er ikke sikkert at foreldrene har skylden.

  Du mener vel ikke at foreldrene til alle drapsmenn og drapskvinner all over the world skal settes i fengsel?

 333. Starlett april 3, 2008 kl. 10:13 pm #

  DET er ikke det dummeste. Kan hende skriver jeg et innlegg om det senere. 🙂

 334. Starlett april 3, 2008 kl. 11:21 pm #

  Nei, skjebnens veier er uransakelige.

 335. Starlett april 3, 2008 kl. 11:35 pm #

  Takeshi
  ——
  saa du vil la folk som lever i sultegrensen knulle og foede i vei? Hva slags oppvekst for barnet da? Om barnet virkelig kan greie aa vokse da.
  —–
  VET du at foreldrene til denne mannen levde på sultegrensen?
  Hvis folk virkelig lever på sultegrensen innbiller jeg meg at seksualdriften blir nedsatt.
  HVEM skal påse at de ikke har seg med hverandre?

  ——-
  Istedenfor aa knulle, saa kan de masturbere hverandre. Ja, det vil jeg sterkt raade dem til.
  ——
  Du og MorHubro kan jo begynne som sexrådgivere sammen. 😉
  Men seriøst: Kina HAR jo ettbarnspolitikk og derfor FÅR ikke fattige foreldre mange barn, så i Kina eksisterer ikke dette problemet.

  Problemet er at det er så stor skjevhet mellom guttebarn og jentebarn, at jentebarn velges vekk.

 336. Starlett april 3, 2008 kl. 11:55 pm #

  Hva sejer ni?
  Er du oppvokst på Cola og hamburgere?
  Hva i all verden tenkte foreldrene dine på? 😉

  Hvordan skulle man eventuelt boikotte Dalai lama?

  Er du blitt kommunist?

  Karma Sutra Oui oui…O la la 🙂

 337. Gullhjerte april 4, 2008 kl. 2:24 am #

  takeshi saitoh

  Du må ikke tråkke på buddhismen. Det er en religion for fred. Dalai Lama er en gudesønn som er inkarnert på ny og ny og har den store visdom.
  Du må ikke spise hamburgere. Det er urent.
  Cola gjør at ditt indre blir svidd av og leveren råtner.
  Foreningen mellom mann og kvinne er en hellig og åndelig handling og den må ikke besudles med sexprat.

 338. takeshi saitoh april 4, 2008 kl. 3:08 am #

  Til Starlett,

  nei, jeg maa nok skuffe deg gitt. Jeg kan aldri bli kommunist. For jeg nekter aa tro at alle er foedt like. Noen er foedt klokere og noen jobber hardere enn andre. Hvorfor skal de ikke faa tilbake mer? Nei, det kommunistiske systemet er doe for lenge siden. Forresten hvorfor skal jeg dele det jeg har jobbet saa hardt for med for eksempel en Jesus som loffer rundt omkring?

  Jeg er Kina-vennlig. Saa jeg har ingenting til overs for folk som ikke kjenner eller vet ett snugg om Kina. Men allikevel skriker boikott av OL.

  Du boer vite at det skal vaere faerre kommunister naa i Kina enn i USA. Hadde du spurt en kineser om han eller hun var kommunist, saa hadde vedkommende ledd seg i hjel. Jeg som har drevet business med landet i de siste 12 aarene, boer vel vite godt hva jeg snakker om, hva?

  Det var Mao som innfoerte kommunismen i Kina. Men senere fikk pragmatikeren Deng Xiao Peng forandret systemet. Hadde landet fortstatt holdt fast ved det gamle systemet, saa hadde Kina aldri ha blitt verdens 3 eller 4 stoerste oekonomi.

  Kan et land med et kommunistisk system bli en oekonomisk stormakt? Starlett, ikke faa meg til aa le da. Er du helt kaal i huet eller? Fortsetter det som det har gjort hittil, saa gaar Kina snart forbi oss her i Japan. Og USA staar paa tur.

  Slik som folk i Japan og Korea, er han-kinesere er et hardt arbeidende folk. Og det er de som fortjener vaar respekt. Folk som ikke er syke men bare late, skal heller ikke faa mat. Vil du ha en tibetansk munk som ikke gjoer en dritt boende hos deg forresten? Det vil du vel ikke. Jeg regner med saanne vil doe ut med tiden.

  Det er stor forskjell mellom en norsk samer og en tibetaner. Samene er ogsaa et hardt arbeidende folk. Jeg har derimot aldri sett en tibetansk munk jobbe. Har du? Jeg har heller ikke sett en norsk prest jobbe forresten. Naar man ikke jobber, hvor faar man da penger til mat og klaer fra, mon tro?

  Istedenfor aa boikotte Kina, er det ikke paa tide at dere klager paa systemet som dere har i Norge. At vanlige folk maa vaere med paa aa betale for at noen faa previligerte skal sitte der og mumle boenner. Og det skjer i aar 2008.

  Jeg ser ogsaa at du mumler forstatt om at man tar liv av jentebarn i Kina. Jeg har jo sagt at det vil rette seg opp etterhvert. Jeg syns du skal takke Kina. Har du noen gang proevd aa gange 1.3 milliarder mennesker med 3? Hva faar du da?

  Det er til tider helt taus fra MH. Jeg vet ikke om folk faar det saa godt av det der med analsex. Hun boer heller satse paa Karma Sutra.

  Takeshi

 339. Anders A april 4, 2008 kl. 12:26 pm #

  Hei Starlett. Jeg tar sjansen på å skrive denne kommentaren fra Kina, og satser på at jeg ikke får overvåkningspolitiet på nakken (jeg tror norskkunnskapene deres er heller dårlige.. 🙂

  Jeg har jo hørt om negative konsekvenser av ettbarnspolitikken, men var ikke klar over at drap/senabort av jenter skjer i så stort omfang! Det er forferdelig.

  Umiddelbart tenker jeg: 1) Foreldrene som gjør dette må gjøre det i dyp desperasjon og fortvilelse, fordi de lever i ekstrem fattigdom og ikke ser noen annen utvei; 2) Dette skjer for det meste på landsbygda, hvor fattigdommen er størst og hvor (jeg antar) man i større grad holder på gamle skikker som at kvinnen ”tilfaller” mannens familie og ikke kan forsørge sine egne foreldre. Men jeg vet ikke. Kan det virkelig være så ille at også mer ressurssterke foreldre velger å ”kvitte seg” med jentebarn/-fostre?

  Jeg skulle hørt dokumentaren, men har ikke tid akkurat nå.

  Myndighetene burde selvsagt sørge for økt sosial trygget og en jevnere fordeling av rikdommen. Selv om ikke det i seg selv nødvendigvis vil løse alle problemene, så vil det i hvert fall hjelpe. Økt sosial trygghet og en mer jevn fordeling; det er da synspunkter det _burde_ være mulig å få gehør for i et parti som kaller seg kommunistisk!

  I reisehåndboken min (Lonely Planet) står det forøvrig ”..respect for women is deeply ingrained in the Chinese culture” (riktignok i en annen sammenheng).

 340. Starlett april 4, 2008 kl. 6:03 pm #

  takeshi

  jeg skal svare deg på din kommentar senere, men først vil jeg bare vise deg en kommentar som nøkkerosa har skrevet på innlegget mitt om de tre Abrahamsreligionene:
  ————-
  #396 Kommentar fra nøkkerosa (svar):

  Hei! Tenkte eg skulle skrive litt om Tibet. Eit okkupert land vi høyrer lite om.

  Tibet blei samla til eit rike ca 600 ekr. Tibetanerne er eit eget folkeslag med eige språk og kultur. Landets opprinnelege relgion kalles ”Bønlære” som betyr ”sannheit eller ”sann lære”. Dette er ein urgamald relgion kanskje heile 17 000 år? Relgionen er prega av sjamanisme og animisme (sjel/ånd). Rundt 600 tallet blei tibetanerne påverka (og etter kvart ”påtvungen”) av buddhismen frå India, Nepal og Kina. Dagens tibetansk buddhisme kan ein vel seie er ein kombinasjon av buddhisme og bønlære. Første tibetanske kloster blei oppretta 779 ekr. Tibet var eit fritt land sjølv om dei lot seg styre under bla mongoleren Djengis-Khan på 1200 tallet. Dalai Lamaer har vore overhodet/åndelege ledarar i Tibet sia 1642. Keiserdømmet i Kina blei styrta i 1911 og i 1912 blei republikken Kina oppretta. Også i 1912 erklærte tibetanerne seg som sjølvstendig republikk. I 1950 etter ordre frå Mao (med Stalins ”velsignelse”) okkuperte Kina Tibet. Dalai Lamaen blei trakkasert fordi han ikkje ville akseptere at ”relgion er gift” (som Mao meinte). Bortimot halvparten av alle voksne menn i Tibet blei fengsla og satt til straffearbeit til dei døde. Deiras kultur blei forsøkt utsletta. Heilage skrifter blei brukt til gjødsel for å ydmjuke tibetanerne. Tibetanernes sermoni for dei døde blei bannlyst av Mao. Antall kloster gjekk frå 2500 i 1959 til ca.70 i 1961. Mangen tibetanere sulta i hel (til liks med kinesiske bønder under kollektiviseringa av jorbruket 1958-1961 der kanskje so mangen som 38 millionar kinesiske bønder døde av sult og overarbeid!!! Den største sultkatastrofen i menneskas historie-tar ein med utrenskningspolitikken til Mao trur eg rundt 70 millionar kinesiske liv blei ”ofra”!!!). Tibetanerne har vore underkua av Kina sia okkupasjonen i 1950. Dei diskriminerast i alle områder i samfunnet. Kineserane (som blir oppfordra og ”belønna” for å flytte til Tibet) står først i køen både i jobbsammenheng og utdannelse. Dei nylege opptøyene i Tibet føyer seg berre inn i rekka av det kinesiske forsøket på eit kulturelt folkemord av tibetanerne. Tibetanerne utøver vold i sjølforsvar. Kven vil ikkje forsvare seg sjølv eller sine nærmaste? Men la ein ting vere klart : Tibetanske munkar derimot utøver ikkje-vold prinsippet (som Gandhi i si tid gjorde). Dei blir holdt som fangar i sine kloster.

  Her er sikkert både feil å manglar. Men eg synes at Tibets sin friheitskamp burde bli høyrt.

  PS! Takk for svaret ditt Starlett:). Dette er faktisk første gong eg skriver på ein blogg. Synes det var masse spennande lesning her inne.

  Takk for meg for denne gong.
  nøkkerosa:)

  ———-

  Hva tenker du om dette, takeshi? Synes du ikke det er på sin plass å kjempe mot kinesisk overherredømme og undertrykking?

 341. Starlett april 4, 2008 kl. 11:23 pm #

  Jeg skulle ønske at han hadde vært klarere når det gjelder boikott av åpningsseremonien under OL, ja, men ellers liker jeg ham riktig godt. 🙂

 342. takeshi saitoh april 6, 2008 kl. 12:32 am #

  til Starlett,

  Noetterosa er helt kaal i huet. Vet hun hva hun prater om? Makan til saa mye feil, skal man lete godt etter. Eget rike for 600 aar siden? Hvor lenge har navnet Tibet eksistert? Eget folkeslag? Har aldri hoert om et tibetansk rase? Har du? KANSKJE 17,000 aaar gammel religion? Begynte sivilisasjonen paa fjelltoppene i Tibet kanskje? Er man blitt helt ko ko eller?

  Istenfor for aa vaere etterkommere av
  gubben Noa, saa nedstammer vi fra en tibetansk munk da hva? Naar Noetterosa ikke noe mer konkret enn «kanskje » aa fare, boer hun i hvert fall takke for seg og si adjoe for godt.

  Jeg sier igjen og igjen. Religion er ikke noe annet enn gift. Og overtro er noe dritt. Naar munkene ikke jobber for seg, hvem er det saa som skal fore dem mat? Ville Noetterosa ha staatt for suppe utdelingen?

  For disse skrullete buddhister er det vel heller ikke farlig med aa sulte i hjel, hva? Som Gullhjerte sier saa er det bare aa bli foedt paa nytt igjen. Hehehe… Guruen Dalai Lama har vel blitt sultet i hjel tallrike ganger, tenker jeg.

  Spar meg, jeg faar nok aldri til noen dialog med gaerne folk som i aar 2008 fortsatt tror paa guder, engler, nisser og troll. Jomfrufoedsler, gjenfoedsler, gjenferd, himmelfarter etc…

  Takeshi

  PS. Men en ting. Folk somm ikke kjenner Kina og som heller ikke vet historien, boer i hvert fall ike vaere med her i bloggen din, Starlett.

 343. takeshi saitoh april 6, 2008 kl. 4:11 am #

  Til Starlett,

  har det aldri gaatt opp for deg at Coca Cola selskapet er et av de stoerste i verden? Hvis folk bare holdt seg til vann, ville Coca Cola ha blitt saa stor som det er idag? Hva er saa skadelig med aa drikke cola? Tar du aldri inn sukker? Spiser du aldri soetsaker? Kanskje du ogsaa er som Gullhjerte, vegetarianer og tynn som en spiker, hva? Stakkar Gullhjerte, jeg regner med at hun maa holde seg fast ved et tre naar det blaaser ute.

  Saa dere vil boikotte OL, Coca Cola, Macdonald, Kina, USA osv, hva? Jeg gaar ut i fra at alle dere bruker PC. Betyr det at dere vil forsvinne fra bloggen. Det vil bli jaevlig trist.

  Takeshi

 344. takeshi saitoh april 6, 2008 kl. 4:22 am #

  Til Gullhjerte,

  religion for fred, sier du? Ser du paa TV? Selvom du er vegetarianer, saa gaar jeg ut i fra at du holder deg ajour med hva som foregaar der ute.

  Hittil har jeg bare sett munker som gikk beserk. De slaa og sparket folk ute paa aapen gate. Kanskje de var poebler kledd ut som munker? Asian Skinhead? Holy Jesus.

  Spar meg for guruen. Jeg hater guruer og gudesoenner. Jeg syns at Kina skal ta rotta paa ham med en gang. Religion er gift. Det er ikke saa farlig hvis Kina tar aa skyte ham. Han blir jo gjenfoedt som en gris i sitt neste liv. Og da kanskje i et araberlad.

  Takeshi

 345. Asterixa april 6, 2008 kl. 12:36 pm #

  Jeg har kommet fram til at boikott er galt. Ingen merker noe om Trond Giske ikke er der.
  Vi må være der og demonstrere i Kina under OL på TV.
  Det kommer til å synes.

 346. LillePersille april 6, 2008 kl. 1:51 pm #

  Vi må boikotte alle som sponser OL, som hamburgere, Cola og all slags styggedom.

 347. Starlett april 6, 2008 kl. 5:07 pm #

  Råtner leveren av Cola? Det visste jeg ikke.
  Foreningen mellom mann og kvinne har jeg derimot stor sans for. 🙂
  Jeg tar ingen diskusjon her nå om Dalai Lamas eventuelle guddommelige status.

 348. Starlett april 6, 2008 kl. 6:05 pm #

  Du har nok rett i at mange av oss ikke vet nok om Kina, og også i at Kina nå er blitt et slags kapitalistisk samfunn.
  Har du drevet business med kinesere?
  Det visste jeg ikke.
  Ja, klart, da har du mer kunnskap om deler av det kinesiske samfunn enn de fleste av oss.
  Men det BLIR fengslet mennesker som ytrer seg til utenlandske journalister, jentebarn blir drept og man har verken ytringsfrihet eller fri informasjonstilgang.
  Dette oppfatter jeg som et stort problem og som brudd mot menneskerettighetene.

  Jeg forstår selvfølgelig at vi ikke kan forvente samme demokratiske standard i Kina som i Norge enda, for ting tar jo tid, men det må være lov til å ytre seg mot det man mener er galt.
  Jeg er klar over at Kina er i ferd med å bli en økonomisk stormakt og at de snart vil overta hegemoniet over USA, og jeg er glad for den økonomiske fremgangen.
  Men livet består ikke bare av økonomisk fremgang, men av andre verdier også.
  Blant annet solidaritet med dem som av ulike grunner ikke kan arbeide så hardt.
  Kina trenger å forbedre sitt velferdssystem betraktelig.

  Jeg har ikke innsidekunnskap til tibetanske munker, men jeg kan ikke begripe hvorfor ikke Tibet kan få mer indre selvstyre.
  Vil det skade Kina?
  Hva er den kinesiske eliten redd for?
  Jeg har for øvrig ikke eksplisitt gjort meg til talskvinne for boikott av OL i Kina, for jeg tror ikke det er den riktige medisin.
  Jeg tror på andre virkemidler, som jeg kanskje kommer tilbake til i et senere innlegg i vår, og på dialog.
  En total boikott fra Vesten kan kanskje bare gjøre vondt verre og gjøre avstanden større og problemene med å forstå hverandre større.

  Takk for de interessante betraktningene, takeshi.:)

 349. Starlett april 6, 2008 kl. 6:44 pm #

  Hei Anders A

  Veldig trivelig å få livstegn fra deg fra Kina!
  Håper virkelig at du har utbytte av studieoppholdet ditt.
  Regner med at vi får lese om det når du kommer tilbake til Norge.
  Hvor lenge blir du i Kina?
  Jeg erspent på hvilket inntrykk du hittil har fått.
  Nei, vi får satse på at myndighetene ikke forstår norsk. 🙂
  Dessverre tror jeg ikke det går an å høre dokumentaren lenger, for disse programmene står bare noen uker. Jeg håper at NRK kan bygge ut sin digitale side slik at programmene kan bli stående.

  Du skriver blant annet:
  ——–
  Myndighetene burde selvsagt sørge for økt sosial trygget og en jevnere fordeling av rikdommen. Selv om ikke det i seg selv nødvendigvis vil løse alle problemene, så vil det i hvert fall hjelpe. Økt sosial trygghet og en mer jevn fordeling; det er da synspunkter det _burde_ være mulig å få gehør for i et parti som kaller seg kommunistisk!
  ———

  Jeg er helt enig med deg, og det ER fattigdom som gjør at foreldre velger bort jentebarn, for kvinner tjener mye dårligere enn menn, og det ene barnet man har lov til å få, skal også være foreldrenes «aldersforsikring» i stedet for alderstrygd.
  Så om man hadde fått en bedre utbygd velferdsstat og bedre lønninger for kvinner, tror jeg dette problemet ville blitt mindre.

  Overskuddet av menn i Kina er jo i seg selv et stort sosialt problem.
  Angående Lonely Planet: kvinnene som får vokse opp, blir forhåpentlig behandlet bedre.
  Ønsker deg et fortsatt fint studieopphold, og hører gjerne rapport fra deg igjen. 🙂

 350. Starlett april 6, 2008 kl. 7:03 pm #

  Når landet har både eget språk og egen kultur og har vært sitt eget land, så er vel ikke mer indre selvstyre for mye å forlange?
  Jeg har inntrykk av at veldig mange rundt om i verden er enig i dette og jeg skjønner ikke hva kineserne har å tape på det heller.
  Jeg må lese meg litt opp på de buddhistiske munkene i Tibet, takeshi.

  Jeg kjenner ditt syn på religion, men mitt syn er at trosfrihet er en av de grunnleggende mennekerettighetene i verden.
  Frihet til å mene, tenke og tro det man vil og frihet til å ytre seg.

  Derfor bllir det diktatur og meningsknebling å nekte folk å tro.

  Vi må tåle at andre tror og tenker noe annet enn vi selv, men SÅ kan vi bruke vår ytringsfrihet til å skrive hva VI mener om
  det. 🙂

 351. Starlett april 6, 2008 kl. 7:54 pm #

  Jeg har diabetes, takeshi, type 1, og har hatt det siden jeg var veldig ung, så jeg MÅ ta hensyn til sukkerinnholdet i maten, selv om jeg bruker to typer insulin.
  Men du må ikke forveksle meg med gullhjerte. 😉

  Likevel er det mye som ikke er bra med Coca-colakompaniet, og som slett ikke bare jar med OL og Kina å gjøre, men med andre miljømessige ting.
  Tror jeg skal komme tilbake til det i et eget innlegg.

 352. Starlett april 6, 2008 kl. 7:56 pm #

  Nå synes jeg at du overdriver, takeshi.
  Du ER mot dødsstraff, ikke sant?

 353. takeshi saitoh april 7, 2008 kl. 2:57 am #

  til Lillepers,

  jeg gaar ut i fra du at bruker en pc naar du er med og skriver her, hva? Boikotte Kina og USA liksom? Har du peiling paa hva du snakker om?

  Du bruker kanskje ikke en kinesisk lusekofte, hva? Men skal jeg her i Japan kaste mine cowboyjakker, hatter, stoevler laget i Kina bare for at noen skrullete munker i Tibet skal faa det som de vil? Jeg bruker foroevrig undertoey, skjorter, bukser, sokker og sko laget i Kina. Skal jeg kaste dem og begynne aa gaa naken?

  Enten du vil det eller. Du snakker naa om aa boikotte de mektigste landene i verden. Og da kan du flytte ut i granskauen og ikke ha noe mer med sivilisasjonen aa gjoere. Du kan godt bli huleboer for min del.

  Takeshi

 354. takeshi saitoh april 7, 2008 kl. 3:36 am #

  til Starlett,

  hva mener du, naar du sier at «landet»
  Tibet? Tibet er IKKE et land. Tibet er en del av Kina. Si meg har du noen gang sett et verdenskart uten at Tibet er en del av Kina? Munker faar lov til aa styre hva? Naar man skal faste og holde boenner? Det er det verste jeg har hoert.

  Trosfrihet? Asahara her tok rotta paa mange mennesker. Gasser ned folk paa aapen gate. Saann kan det gaa naar man lar folk faa lov til aa tro paa hva de vil. Asahara sa at han var jesus. Det er vel ikke saa langt unna hva guruen Dalai Lama sier. Han var nemlig buddha i sitt forrige liv. Hahaha…

  Hva sier du hvis jeg begynner aa si at jeg var Genghis Khan i mitt forrige live? Ville du har bestilt plass til meg paa Gaustad?

  Takeshi

 355. takeshi saitoh april 7, 2008 kl. 4:53 am #

  til Starlett,

  da skjoenner jeg at du skal vaere forsiktig med sukker. Hva slags mosjon driver du? Har du proevd Tai Chi? Jeg vet om et institutt utenfor Beijing som helbreder diabetikker med svaert gode resultater. Har du forresten vaert i Kina? Du boer absolutt ta deg en tur dit.

  Kina sto helt stille under Mao. De laa omtrent 50 aar etter oss. Og naa er de i ferd med aa gaa forbi oss. Jeg har tro paa de naavaerende lederne i Kina selvom de ikke er folkevalgte. Se derimot hva amerikanerne valgte som president. A real jerk with hands full of blood.

  Forbedring naar det vern av jentebarn og sosiale rettigheter kommer. Alt tar sin tid. Vi kan ikke forandre Kina over natten. Det skjer ogsaa HELE TIDEN forandringer i Kina. Det som opptar meg mest er at de proever aa komme opp paa samme nivaa som oss. Og det er veldig positivt. Det er noe som aldri kunne ha skjedd under Mao.

  Takeshi

 356. takeshi saitoh april 7, 2008 kl. 4:56 am #

  til Starlett,

  det er riktig det du sier her. Jeg er imot doedstraff. Men du har vel hoert om den. No rules without exceptions.

  Jeg vil gjoer et unntak for Asahara og Dalai Lama.

  Takeshi

 357. takeshi saitoh april 7, 2008 kl. 5:00 am #

  til Ander A,

  hvor i Kina sitter du? Paa toppen av Himalaya fjellet i Tibet?

  Daarlige norsk-kunnskaper? Jeg vet om mange her i Japan og i Kina som kan mye bedre norsk enn deg.

  Det er det verste jeg har hoert paa lenge.

  Takeshi

 358. takeshi saitoh april 7, 2008 kl. 5:05 am #

  til Asterix,

  du maa formulere deg noe bedre her. Demonstrere i Beijing eller kutte ut TV
  under OL? Hva kommer til aa syns?

  Er du ogsaa Skinhead?

  Takeshi

 359. Starlett april 7, 2008 kl. 5:42 pm #

  Jeg blir borte en tid fra VGB fremover, men vil besvare kommentarer senere.
  Jeg skal se innom bloggen av og til for å godkjenne eventuelle uinnloggede kommentarer.
  Takk for diskusjonen så langt og på gjensyn!

 360. takeshi saitoh april 8, 2008 kl. 7:44 am #

  til 164 MH,

  man vet ikke hvordan foreldrene vil bli? Naar man hverken har penger til mat eller til skolegang, saa vet man hvordan barnet kommer til aa faa det.

  Det er jaette synd. Men saanne folk boer ikke faa barn.

  Takeshi

 361. Liljerød april 17, 2008 kl. 5:11 pm #

  Jeg begynner å synes synd på kineserne.
  De har strevet så lenge for et fint OL, og så blir fakkelstafetten ødelagt av demonstranter overalt.
  Hva er vitsen med å protestere mot Kina som noen idrettsutøvere gjør samtidig som de deltar likevel?
  Det er dobbeltmoral.

 362. gamle gauder april 17, 2008 kl. 6:02 pm #

  Som så ofte før blir disse diskusjonene skadelidende pga historieløshet, ungdommelig idealisme, manglende kritisk holdning i forhold til tilgjengelig informasjon og nådeløs mangel på skepsis i forhold til målets troverdighet.

  Er det noen som husker boikotten av Moskva-OL i 1980?
  – noen som husker hvem som var på riktig/feil side?
  – noen som husker hvem som bygde opp den «riktige sida» og hvorfor vesten i dag bruker ufattelige ressurser på å bekjempe den samme?

  Er det noen som kan fortelle meg hvorfor Tibet, Kosovo og Tsjetsjenia skal oppnå «frihet», mens serbiske enklaver i Kosovo, Baskerland og Kurdistan ikke skal?

  Og så må jeg vel ikke glemme å spørre hva dere syns om at de østeuropeiske landene, som etter årtier oppnådde frihet fra sovjetåket, – gråter sine gledestårer over å kunne ofre den dyrekjøpte handlefrihet og ikke minst den ubetalelige selvråderetten på mammons Brüssel-alter…

 363. takeshi saitoh april 18, 2008 kl. 2:08 am #

  Til Liljeroed,

  Synd paa kineserne? Med en aarlig vekst i oekonomien paa rundt 10%? Aarlig besoeker 940,000 kinesiske rikinger Japan naa som turister. Det er ikke smaatteri, dette her.

  Fattig munken Dalai Lama som ikke gjoer en dritt for seg, besoekte ogsaa Tokyo forleden dag. Saa er det spoers hvor mye lofferen la igjen her i Japan da.

  Takeshi

 364. MorHubro april 20, 2008 kl. 1:44 pm #

  #166 takeshi saitoh

  Cola og junk food er meget usunt og du bør legge om din livsstil _snarest_.

  Man bør ikke støtte de multiimperialistiske giganter som ødelegger verdensøkonomien og gjør de fattige enda fattigere.
  Tenk globalt og handle lokalt!
  Kjøp gårdsmat og råvarer i innvandrerbutikker og boikott storproduksjonen!

  Husk hva Kina gjør med småpikene!!

 365. Liljerød april 20, 2008 kl. 4:06 pm #

  #186 takeshi saitoh
  Jeg mener at det er synd på dem fordi alle demonstrerer mot dem og svartmaler dem.
  Jeg liker ikke den kinesiske politikken, men den vanlige kineser er sikkert ikke verre enn en alminnelig nordmann.

 366. takeshi saitoh april 21, 2008 kl. 5:53 am #

  til MH og LR,

  jeg gaar ut i fra at dere begge 2 ikke er huleboer og gjoer som oss alle andre, skriver beskjeder paa en PC, hva? Og at PCene deres ( i hvert fall delene ) er laget i Kina, hva? Og at ingen av dere gaar nakent og barbent rundt omkring, hva? Saa ta en titt paa klaerne og skoene dere gaar i. Om de er laget i KINA eller ikke. MH kan kanskje gaa rundt omkring i hjemmelagede sandaler
  aaret rundt der hun bor, hva?

  Skal dere boikotte KINA saa boer dere i hvert fall kvitte dere med alt med merke-lappen «made in China». Jeg tror ikke dere greier det, gitt.

  Hvem vet, kanskje MH til og med gaar rundt i en gul kappe som fattigmunken Dalai Lama? Men jeg skal banne paa at det staar «made in China» paa kappen til erkemunken ogsaa. Hahaha…

  Takeshi

 367. Starlett april 27, 2008 kl. 7:26 pm #

  Nei, nei. takeshi, du er MOT dødsstraff.
  Har du glemt det? 😉

 368. Liljerød april 27, 2008 kl. 10:38 pm #

  #186 takeshi saitoh

  Jeg mente at det nesten er synd på alle som blir stemplet som forbrytere mot menneskeheten når det er de som styrer som er korrupt.
  Penger er ikke alt som teller.
  Det er stor forskjell mellom fattig og rik og forurensingen er forferdelig.
  Dessuten drepes jenter og de har ikke et velferdssystem.

 369. akeshi saitoh april 28, 2008 kl. 4:44 am #

  til LR,

  nei, det er jammen ikke godt aa vite hva du mener. Pengene er ikke alt, sier du?
  Hvor gammel ser du? Naar du gaar i en butikk og kjoeper saker og ting. Bortsett fra kontanter eller kredittkort, hva annet kan du betale med? Med dueringer og klistremerker?

  Siden du later til aa vaere en norsk fakir, saa regner jeg med at du ligger paa en spikerseng. Og du skal vaere klar over at spikrene helt sikkert kommer fra Kina. Og at sengen baerer en merkelapp med » made in China».

  Naar du er saa opptatt av fri Tibet, fri religion og forurensing, saa vil du kanskje gi avkall paa senga di, hva? Hva annet kan du gjoere enn aa finne deg en plass ned paa Huk og ligge der uten en traad? For det er helt unoedvendig aa spoerre deg om du gaar i klaer laget i Kina.

  Kina dreper jenter og ingen velferd? Har Dalai Lama sagt det til deg? Kina har et rettsystem som funker. Og ingen behoever aa sulte og alle har rett til legehjelp.
  I motsetning til Japan, saa spoer ingen deg om du har sykeforsikring naar du sjekker inn. I USA faar du ikke hjelp foer du kan bevise at du har midler til aa dekke utgiftene. Saa hvilket land har best velferdssystem? Hvorfor jeg vet det? Jo, jeg har vaert paa sykehus i baade Kina og i USA. Har du?

  Ting som du ikke vet, boer du i hvert fall ikke poste noen som helst kommentar her. Det er helt unoedvendig.

  Takeshi

 370. Starlett april 30, 2008 kl. 4:04 pm #

  Jeg har heller ingwen tro på boikott av OL i Kina, men Ol kan brukes til å sette fokus på de menneskerettighetsbrudd som Kina gjør seg skyldig i.
  Nei, kineserne merker neppe om Trond Giske glimrer med sitt fravær undwer OL. 😉

 371. Starlett april 30, 2008 kl. 4:30 pm #

  Det kan være et virkemiddel, ja.

 372. Starlett april 30, 2008 kl. 4:39 pm #

  Jeg oppfattet at hun mente produkter som er med på å sponse selve OL, som Coca Cola. Mc Donalds og andre merkevarer.
  Å boikotte alt som er laget i Kina eller USA (f.eks) er nok et langt større prosjekt, ja.

 373. Starlett april 30, 2008 kl. 4:53 pm #

  Ja, det er riktig.
  Tibet er for tiden en del av Kina.
  Men hadde det ikke vært bra om Tibet hadde fått mer indre selvstyre?
  Jeg synes ikke sammenligningen mellom den paranoide dommedagsprofeten og massedrapsmannen Asahara og de tibetanske munkene er rettferdig.

  Religion kan være så mangt.
  De færreste religionsledere er heldigvis som Asahara. Han var en kriminell psykopat, mener jeg.

 374. Starlett april 30, 2008 kl. 4:58 pm #

  Jeg er enig med det i at det er mye bra som skjer i Kina og at lansdet har store utfordringer.
  Jeg mener absolutt at resten av verden skal støtte Kinas bestrebelser for å bli et godt og moderne samfunn for innbyggerne, men dette står ikke i motsetning til å påpeke og protestere mot det som vi ser er grove menneskerettighetsbrudd i landet.
  Jeg håper og tror at forbedring av de ssiale kår for jentebarn vil komme, takeshi.
  Nei, jeg har ikke prøvd Tai Chi. Hva er det?
  Men jeg jar en godt regulert diabetes og lever helt greit med den.

  Huff ja, det er ubegripelig at amerikanerne ikke fant noen bedre enn Bush til å bekle presidentvervet i det store «demokratiske» landet «over there»

 375. Starlett april 30, 2008 kl. 5:01 pm #

  Jeg er enig med det i at det er mye bra som skjer i Kina og at lansdet har store utfordringer.
  Jeg mener absolutt at resten av verden skal støtte Kinas bestrebelser for å bli et godt og moderne samfunn for innbyggerne, men dette står ikke i motsetning til å påpeke og protestere mot det som vi ser er grove menneskerettighetsbrudd i landet.
  Jeg håper og tror at forbedring av de ssiale kår for jentebarn vil komme, takeshi.
  Nei, jeg har ikke prøvd Tai Chi. Hva er det?
  Men jeg jar en godt regulert diabetes og lever helt greit med den.

  Huff ja, det er ubegripelig at amerikanerne ikke fant noen bedre enn Bush til å bekle presidentvervet i det store «demokratiske» landet «over there»

 376. Starlett april 30, 2008 kl. 5:02 pm #

  Jeg er enig med det i at det er mye bra som skjer i Kina og at lansdet har store utfordringer.
  Jeg mener absolutt at resten av verden skal støtte Kinas bestrebelser for å bli et godt og moderne samfunn for innbyggerne, men dette står ikke i motsetning til å påpeke og protestere mot det som vi ser er grove menneskerettighetsbrudd i landet.
  Jeg håper og tror at forbedring av de ssiale kår for jentebarn vil komme, takeshi.
  Nei, jeg har ikke prøvd Tai Chi. Hva er det?
  Men jeg jar en godt regulert diabetes og lever helt greit med den.

  Huff ja, det er ubegripelig at amerikanerne ikke fant noen bedre enn Bush til å bekle presidentvervet i det store «demokratiske» landet «over there»

 377. Starlett april 30, 2008 kl. 5:13 pm #

  Nå er jeg ikke helt med???

  Anders A har da ikke dårlige norsk-kunnskaper?
  Han er i Kina i forbindelse med stusiene sine – hvis han ikke er kommet hjem igjen.

 378. Starlett april 30, 2008 kl. 5:14 pm #

  Skinhead??

 379. Starlett april 30, 2008 kl. 5:23 pm #

  HVEM skal treffe beslutningen om hvem som skal få barn eller nektes dette?
  Skal man begynne med tvangssterilisering slik man gjorde mot noen tatere i Norge tidlig i forrige århundre?

 380. Spookey april 30, 2008 kl. 5:24 pm #

  Ett innlegg det er verdt å pusse litt støv her , fantastisk bra skrevet 🙂 Det er så mange overtramp og grusomheter som skjer i dette tilnærmingslike lukkede landet som vi aldri får vite noe om, ettbarn politikken ble innført i en periode hvor befolknings eksplosjonen var enorm , men nå 30 år etter burde de igjen sette seg ned å se hva de kan /skal / må gjøre..
  tommel for ett flott og reflektert innlegg

 381. Starlett april 30, 2008 kl. 6:12 pm #

  Jeg ser poenget ditt, men er ikke enig: Man må ha lov til å protestere på fenomener som er uakseptable selv om man ikke går til det skritt å boikotte OL.

 382. Starlett april 30, 2008 kl. 6:32 pm #

  Hei gamle gauder

  Som vanlig en tankevekkende kommentar fra din side.

  Nå må jeg si at dette innlegget i utgangspunktet ble skrevet som en reaksjon på den systematiske bortvelgelsen av jentebarn i Kina, med mange tragiske følger, ikke minst en demografi som i lengden blir uholdbar, med et svært stort overskudd av menn.
  Så eksploderte jo Tibet-saken en tid etter at jeg hadde skrevet dette innlegget.

  For ordens skyld:
  Jeg tror ikke boikott av OL er veien å gå i arbeidet for å stimulere Kina til å slutte å bryte menneskerettighetene.
  Når det gjelder Tibet, er jeg ikke sikker på at selvstendighet for området nødvendigvis er det beste, men mer indre selvstyre, større autonomi kunne man i alle fall forvente?
  Men jeg mener at man bør og må protestere på urimelighetene som skjer i Kina, med kjønnsselektering, manglende velferdstilbud, mishandling, sensur av opposisjonelle, verdensrekord i dødsstraff og problemene med forurensning, for å ta noen eksempler.

  ————-
  Er det noen som husker boikotten av Moskva-OL i 1980?
  – noen som husker hvem som var på riktig/feil side?
  – noen som husker hvem som bygde opp den «riktige sida» og hvorfor vesten i dag bruker ufattelige ressurser på å bekjempe den samme?

  ——
  Ja, jeg husker det, og jeg kan ikke se at boikotten av Moskva-OL hadde noen positiv effekt.

  Jeg vet ikke riktig hva du tenker på når du snakker om «den riktige sida» her, men jeg får assosiasjoner til CIA og USAs massive støtte til muhajedin, (med Osama bin Laden og forløperne til Taliban) for å jage Sovjet ut av Afghanistan, og vi vet jo nå hvordan DET gikk og hvilke tragedier som har fulgt etterpå.
  Jeg får også assosiasjoner til USA og andre vestlige lands massive støøte til Saddams regime i krigen mot Iran og hvilke tragedier DET har ført med seg, og så kan jeg jo nevne USAs Midt-Østen-politikk med også.

  ———-
  Er det noen som kan fortelle meg hvorfor Tibet, Kosovo og Tsjetsjenia skal oppnå «frihet», mens serbiske enklaver i Kosovo, Baskerland og Kurdistan ikke skal?
  ——
  DET er et så komplisert spørsmål at jeg ikke er i stand til å besvare det i en enkel kommentar, og min personlige holdning er at det er synd at kurderne ikke har sitt eget Kurdistan, men bastante meninger om de andre enklavene har jeg ikke her og nå.
  Forøvrig har jeg skrevet et innlegg om Kosovo der jeg har prøvd å skrive hvorfor jeg mener det var riktig å anerkjenne det nye landet, – selv om det ikke var noen lett beslutning.

  Du skriver også:
  ——-
  Og så må jeg vel ikke glemme å spørre hva dere syns om at de østeuropeiske landene, som etter årtier oppnådde frihet fra sovjetåket, – gråter sine gledestårer over å kunne ofre den dyrekjøpte handlefrihet og ikke minst den ubetalelige selvråderetten på mammons Brüssel-alter…
  ——-
  Dette var spenstige tanker, og jeg skulle ønske du hadde utdypet dem enda mer.

 383. Starlett april 30, 2008 kl. 6:34 pm #

  Her er noen av tankene mine rundt Kosovo:

  http://www.vgb.no/897

 384. Starlett april 30, 2008 kl. 6:35 pm #

  Jeg oppfattet at hun tenkte på den sterke svekkelsen av omdømmet for Kina.

 385. Starlett april 30, 2008 kl. 6:55 pm #

  ———
  Tenk globalt og handle lokalt!
  Kjøp gårdsmat og råvarer i innvandrerbutikker og boikott storproduksjonen!
  —–

  Jeg skal prøve å følge oppfordringen etter beste evne, men med vår sammenvevde internasjonale økonomi er det nok særdeles vanskelig å gå for full boikott av varer fra de største landene.

 386. Starlett april 30, 2008 kl. 7:03 pm #

  Er du motstander av ALT innen den kinesiske politikken?
  Ellers er jeg enig med deg i at det er helt galt å stigmatisere vanlige kinesere for det som lederne bestemmer.

 387. Starlett april 30, 2008 kl. 7:22 pm #

  Jeg ser poenget ditt.
  Men det er vel et etisk dilemma at kinesiske arbeidere produserer så mange av våre klær for en luselønn som de knapt nok kan leve av?
  Dette at kvinner får så dårlig betaling for sitt arbeid og dermed ikke kan forsørge sine foreldre, er jo EN av mange grunner til at jentebarn blir valgt bort av sine foreldre.

 388. takeshi saitoh mai 1, 2008 kl. 4:29 am #

  MH,

  i innvandrebutikker selger de ogsaa INSTANT NOODLES fra Kina. Men du vil vel faa en bedre pris der enn paa supermarkedene, tenker jeg.

  Takeshi

 389. takeshi saitoh mai 1, 2008 kl. 4:33 am #

  Spookey,

  er Kina et lukket land? Hvor befinner du deg hen? Paa maanen?

  Takeshi

 390. takeshi saitoh mai 1, 2008 kl. 7:00 am #

  Starlett,

  nei, du ser ikke poenget mitt. Dere er blitt hjernevaska til aa tro at det staar veldig daarlig til med vaar nabo.

  Kina er et lukket land, sies det ogsaa her. Bare JAPAN AIRLINES alene flyr til 13 byer i Kina. Det er 296 flyavganger i uken. Det betyr 42 flyvninger pr. dag i gjennomsnitt.

  Det er ingen av dere som har vaert der men dere klager og sutrer som pokker. Har aldri hoert paa makan. Kanskje dere misunner kineserne? Ja, det har dere veldig gode grunner til.

  Slavearbeid, sier du? Har du hoert om noe som heter Workers Union. Du har vel glemt at Kina fortsatt er kommunistisk,
  hva? Fagforeningen er det sterkeste organet i Kina. Jeg kjenner ingen som staar utenfor. Men kanskje dere gjoer det? Tuller du med organisasjonen der,
  saa er du kort og greit doed. You can take my word for it.

  Takeshi

 391. takeshi saitoh mai 1, 2008 kl. 7:10 am #

  Spookey,

  gjoere hva? Du har kanskje mange gode ideer? For eksempel, gang 1.3 billion med 2? Hva faar du? Hvor mange barn har du? 10 eller 20?

  Takeshi

 392. Starlett mai 5, 2008 kl. 10:02 pm #

  Jeg tror ikke at kinesere flest blir stemplet som forbrytere mot menneskeheten. Nå synes jeg at du setter sakene vel mye på spissen, Liljerød.

 393. Starlett mai 5, 2008 kl. 10:59 pm #

  Det kan godt hende at helsevesenet i Kina er bedre enn i USA.
  I USA er det dessverre slik at man ikke får helsehjelp om man ikke er forsikret, og det er slett ikke alle amerikanere som har råd til forsikring som dekker alt.
  Ingen land er perfekte, heller ikke Kina.
  Med alle dødsstraffene i Kina kan man vel ikke si at rettsvesenet funker optimalt?

  (Men det ser ut til at tallet på dødsdømte går nedover både i Kina og USA, og et er i alle fall en mager trøst.)

  Liljerød fakir på Huk?

  Det vil jeg SE før jeg tror det! 😉

 394. Liljerød mai 6, 2008 kl. 8:44 pm #

  #191 takeshi saitoh

  Jeg er ikke fakir og ikke religiøs heller. Jeg er for solidaritet, og det er ikke solidarisk å ha dødsstraff og å drepe jenter, som det står i innlegget.
  Jeg sa at penger ikke er _alt_.
  Jeg sa ikke at penger ikke betyr _noe_.
  Det er en stor forskjell.
  Det hjelper lite med penger hvis alt annet er galt i landet.
  Men jeg er ikke kjent i Kina, og det kan hende at kineserne har det bedre enn mange andre på mange måter.
  Det verste landet i verden for _andre_ land er USA, og ingen land er så skadelig for verdensfreden som USA.

  Jeg vil at folk kan tro som de vil hvis de ikke skader seg selv eller andre, og du vet at forurensing og klimaødeleggelser er en av klodens største problemer.
  Kina pøser på med kullkraftverk som forurenser klimaet og gjør lungene til arbeiderne syke.
  Det er bedre med lavere økonomisk vekst men bedre fordeling av godene og et sunnere klima.

  Jeg synes ikke det er riktig at kinesiske jenter skal lage fine klær til oss nesten uten betaling.
  Jeg vil ha solidaritet og likhet i verden.

 395. Starlett mai 7, 2008 kl. 12:45 am #

  Tusen takk, Spookey! 🙂

 396. Starlett mai 7, 2008 kl. 4:44 pm #

  MH, – hvor ER du??? ;D

  (Jeg vet ikke om MH spiser instant noodles)

 397. Starlett mai 7, 2008 kl. 5:02 pm #

  Man kan jo si at Kina er «lukket» i den forstand at det er mye vi i Vesten ikke vet om landet og at informasjonsstrømmen både TIl og FRA Kina er sensurert, slik at kinesere ikke har tilgang på all informasjon fra utenomverden og at de heller ikke kan formidle informasjon til vestlige journalister uten risiko.

  Dere i Japan vet sannsynligvis mer om Kina enn vi i Norge.

 398. Starlett mai 7, 2008 kl. 5:04 pm #

  Med «Lukket» tenker jeg på informasjonsstrømmen.
  Fint at det er mange flyavganger og bra at fagforeningene er sterke.

  Men at man skal risikere livet om man «tuller med» fagforeningene er vel å gå for langt?

 399. Starlett mai 7, 2008 kl. 11:28 pm #

  Jeg skjønner ikke riktig….???

 400. Starlett mai 8, 2008 kl. 9:58 pm #

  Stort sett enig med deg her, Liljerød.

 401. MorHubro mai 9, 2008 kl. 4:42 pm #

  #193 takeshi saitoh

  Jeg spiser ikke junk food, men lager mat fra bunnen!
  Kineserne holder sin klamme hånd over juntaen i Burma!

  Jeg går ikke rundt i gul kappe. Jeg er meget fiks og velkledd og sverger til norske klær.
  Min yndlingsfarge er rød, og med mitt sorte hår og strålende gyllenbrune og glitrende øyne, kler jeg sterke farger meget godt.

 402. Brita mai 17, 2008 kl. 5:44 pm #

  Kina opplever en fryktelig tid nå.
  De kinesiske lederne gjør i hvert fall noe for folk, og det gjør ikke lederne i Burma, så du bør ikke svartmale Kina for mye.
  Det er mye vi kan lære av kineserne, f.eks solidaritet og samhold.

 403. takeshi saitoh mai 23, 2008 kl. 8:46 am #

  MH,

  Kina styrer Burma? Det er det verste jeg har hoert. Har Dalai Lama sagt det til deg ogsaa?

  Burma er et selvstendig land. Det ville vaere lite klokt av Kina aa gaa inn dit. Tror du kanskje Kina er som USA? Sender sine styrker oest og vest?

  Norske klaer? Bunad laget i Kina kanskje hva? Jeg spurte ikke om hvilken farge klaer du gikk i. Jeg spurte om klaerne dine ble laget i Kina. Naa, hva er saa svaret?

  Takeshi

 404. takeshi saitoh mai 23, 2008 kl. 9:33 am #

  Liljeroed,

  jeg forstaar ikke de kommentarene som du poster her hos Starlett. Det er noe galt i landet, sier du. Men saa legger du til at du ikke kjenner landet saa godt. Hva er det som er saa galt med vaar store nabo? Og hva er det du sutrer over?

  Lager de for mye bra saker og ting som vi alle andre utenfor saa saart trenger, hva? Hva er saa galt at levestandarden i Kina stiger og at vanlige folk faar mer penger aa rutte med?

  Bortsett fra folka i Sichuan provinsen som har det vanskelig naa, saa har alle andre i Kina det veldig bra. Men du skal merke deg det at folka i Sichuan er den delen av Kina som har best evne til aa overleve. Deng Xiao Peng kom nemlig fra denne provinsen. Jeg gaar ut i fra at du ogsaa husker at Deng kom tilbake og gjorde seg mer enn gjeldende.

  Man har allerede begynt med planer om aa reise nye byer der. Jeg fikk snakket med folk som jeg kjenner i Mianyang i forrige uken. Og det sto bare bra til med dem alle sammen.

  Du boer notere deg det du ogsaa at baade Hu Jintao og Wen Jiabao er mer enn opptatt av forurensing og miljoe. Aa loese disse problemene har naa faatt det hoeyeste prioritering ogsaa i Kina naa. Jeg kjenner ingen land hvor toppene har saa stor stoette blant befolkningen. Men kanskje du vet om noen? Hadde Bush hatt saa mye stoette, saa hadde det sikkert gaatt bra med Amerika ogsaa.

  Takeshi

 405. takeshi saitoh mai 23, 2008 kl. 9:47 am #

  Brita,

  endelig kom det frem noen kloke ord her. Kina var et lukket land under MAO. Men i aar 2008, er landet i hvert fall ikke mer lukket enn Norge eller Japan.

  Et lukket land men en oekonomisk stormakt etter USA og Japan? Rimer det?
  Er man blitt helt kaal i huet, eller?

  Takeshi

 406. Starlett mai 28, 2008 kl. 12:05 am #

  Jeg tror du er litt av et syn. 🙂

 407. Starlett mai 28, 2008 kl. 12:07 am #

  Ja, det er sant, Brita.
  Jeg føler virkelig med ofrene for jordskjelv og ras og flom.
  Og kineserne virker kompetente i sine bestrebelser på å begrense skadeomfanget.

 408. Starlett mai 28, 2008 kl. 12:31 am #

  Jeg kan ikke svare for MH, men en annen ting: Jeg hørte nettopp at det drives krypskyting på tigre for at kineserne skal bruke diverse deler av dyret til medisinsk bruk.
  Det likte jeg dårlig.
  Har du noe info om dette?

 409. Starlett mai 28, 2008 kl. 12:34 am #

  Ja, heldigvis går det på mange måter bra med Kina nå.
  Men likevel: jentebarn blir selektert bort, kvinner diskriminert og kineserne er brutale mot befolkningen i Tibet.

  Folket i Tibet opplever seg selv som et eget folk med sin egen kultur, og det kunne da kineserne respektere?

 410. Starlett mai 29, 2008 kl. 12:18 am #

  Det er jo lukket på mange måter når journalister blir sensurert, bloggere blir sensuret og man ikke får se og høre alle nyhetene fra de store europeiske og amerikanske fjernsynskanalene.

 411. Ingrid mai 29, 2008 kl. 5:35 pm #

  #202 takeshi saitoh

  Kina, USA og Russland vil ikke slutte med klasebomber. Det viser at Kina har en uhyggelig politikk.
  Klasebombene gjør grusomme skader mot barn og kvinner.

 412. takeshi saitoh juni 5, 2008 kl. 7:18 am #

  Starlett,

  sensurert i Kina? Alle gaar og surfer paa porno i Kina. CNN, BBC og japanske NHK faar man se doegnet rundt.

  Har du noen gang vaert i Kina? Jeg regner med at du faar disse informasjonene av tiggermunken i nord India.

  Takeshi

 413. Starlett juni 6, 2008 kl. 6:37 am #

  Til alle:

  Tusen takk for interessante kommentarer!
  Jeg har vært sen å svare i det siste, men det er fordi jeg har vært på sykehus.
  Jeg gleder meg til å kunne besvare alle kommentarer!
  Selv om det tar litt tid, for meg å besvare, er jeg glad for kommentarene og leser dem med stor interesse.

  Jeg skal besvare alt. 🙂

 414. takeshi saitoh juni 17, 2008 kl. 2:21 am #

  Starlett,

  tibetanere i Tibet opplever seg som et eget folk? Jeg vil oppfordre Kina aa kaste ut tiggermunkene. Loffene kan dra til nord-India. For der kan vi faa loffe i fred. Det er viktig for Japan aa stenge grensene for saann soeppel.

  Takeshi

 415. Starlett juni 27, 2008 kl. 5:32 pm #

  Nei, opplysningene om kinesisk sensur har jeg ikke fått av noen munker, men av svært mnge journalister og samfunnsvitere fra mange land.
  Med sensur tenker jeg ikke på pornosensur, men på at visse nyheter ikke blir sluppet gjennom og at bloggere risikerer å bli sensurert.
  Blant annet.

 416. Asterixa juni 27, 2008 kl. 10:58 pm #

  takeshi
  Du kan ikke vri deg unna all undertrykkingen i Kina. De må arbeide for å få et demokrati.

 417. takeshi saitoh juli 2, 2008 kl. 1:41 am #

  Starlett,

  hvordan funker sensuren. Hvis du som bor i Norge, en vakker dag sto fram og sa at Jens var en drittsekk. Hadde du ha faatt politiet paa nakken? Det tror jeg neppe.

  Om en kineser sto fram i Beijing og sa at Hu Jintao var en gjoek. Tror du det mennesket ville ha blitt arrestert? Doemt og henrettet? Det tror jeg neppe.

  Riktignok er Hu Jintao ikke folkevalgt. Men han er tross alt blitt valgt av partiet. Det vil alltid vaere folk der til aa sjekke hva han gjoer.

  Kina er ikke lenger det samme som det engang var. Starlett, jeg syns du skal ta deg en tur til Kina. Du vil bli mektig overrasket og imponert.

  Takeshi

 418. takeshi saitoh juli 2, 2008 kl. 1:43 am #

  Asterixa,

  har du vaert i Kina??? Har du blitt undertrykt av folk i Kina?

  Takeshi

 419. takeshi saitoh juli 2, 2008 kl. 1:55 am #

  Starlett,

  at tjeiene blir diskriminert i Kina, er noe skikkelig tull. Vi snakker om et kommunistisk land med en knall sterk fagforening.

  Her i Japan betaler vi mindre loenn til damene for samme arbeid. Gjoer man det i Kina, saa blir man satt bak buret. Det skal jeg love deg. Hehehe…

  Takeshi

  PS. Du faar kanskje lyst til aa spoerre meg hvorfor man betaler damene mindre her i Japan?

 420. Starlett juli 2, 2008 kl. 1:29 pm #

  Betyr det at du vil være med å anerkjenne et selvstendig Tibet?

 421. Starlett juli 2, 2008 kl. 1:30 pm #

  Det er nok ikke så lett å få til et demokrati i et land som ikke har demokratiske tradisjoner.

 422. Starlett juli 2, 2008 kl. 4:57 pm #

  Med sensur tenker jeg på at internasjonale TV-sendinger blir blokkert slik at folk ikke får se alt hva internasjonale nyhetskanaler sender, at journalister ikke kan skrive hva de vil eller spørre om hva de vil og at også bloggere vlir sensurert. Jeg regner ikke med at folk blir avlytte på soverommet.

  Jeg har lyst til å ta meg en tur til Kina igjen.

  Klart det er stor forskjell på å kjenne Kina slik du gjør og bare kjenne det på avstand og som turist, men på den annen side så ser man kanskje noe annet når man ser på avstand enn når man er midt i det?

  Jeg VET at det gjøres store fremskritt i Kina. 🙂

 423. Starlett juli 2, 2008 kl. 4:58 pm #

  Tja, si det….?
  Det må hun selv svare på.

 424. Starlett juli 2, 2008 kl. 5:06 pm #

  Det er sikkert riktig at det er lik lønn for likt arbeid, men problemet er jo at jentene ikke får samme utdannelse og derfor er i lavlønnsarbeid, OG at det etter hvert blir altfot FÅ jenter og kvinner i Kina.
  Hvor skal de kinesiske unge menn få konene sine fra?
  Sr du ingen problemer med den skjeve kjønnsbalansen?

  Ja, – hvorfor betaler dere kvinnene mindre i Japan? Du fikk meg på nysgjerrighetskroken der. 😉

 425. takeshi saitoh juli 3, 2008 kl. 3:25 am #

  Starlett,

  naar var du i Kina sist? I 1980 tallet?Saa du paa CNN eller BBC sendingene paa hotellrommet? Var det mye som ble kuttet ut? Hehehe…

  Hvilke jenter er det som ikke faar adgang til utdanning? Blander du ikke at eller annet afrikansk land med Kina naa? Landet har nemlig flest utdannede paa universitetsnivaa.

  Mangel paa tjeier, er ikke bare et kinesisk fenomen. Det er mangel paa tjeier i Japan og i Korea ogsaa. Jeg gaar ut i fra at Norge ogsaa har for faa kvinner. Hva har det med diskriminering aa gjoere?

  Likestilling for kvinner ligger langt etter her i Japan. Det er veldig faa kvinnelige sjefer. Kvinner blir sett paa som ustabil arbeidskraft. De gifter seg, faar barn og blir hjemmevaerende. Derfor forsvinner de helt fra jobben ogsaa. Det er ikke slik som i Norge, vaart system er basert paa at de ikke er garantert jobb skulle de oenske aa gaa ut i arbeidslivet igjen.

  Her i Japan er det mannen som bestemmer for han er familieforsoergeren. Mannen har derfor ogsaa krav paa hoeyere loenn.

  Takeshi

 426. takeshi saitoh juli 3, 2008 kl. 3:25 am #

  Starlett,

  naar var du i Kina sist? I 1980 tallet?Saa du paa CNN eller BBC sendingene paa hotellrommet? Var det mye som ble kuttet ut? Hehehe…

  Hvilke jenter er det som ikke faar adgang til utdanning? Blander du ikke at eller annet afrikansk land med Kina naa? Landet har nemlig flest utdannede paa universitetsnivaa.

  Mangel paa tjeier, er ikke bare et kinesisk fenomen. Det er mangel paa tjeier i Japan og i Korea ogsaa. Jeg gaar ut i fra at Norge ogsaa har for faa kvinner. Hva har det med diskriminering aa gjoere?

  Likestilling for kvinner ligger langt etter her i Japan. Det er veldig faa kvinnelige sjefer. Kvinner blir sett paa som ustabil arbeidskraft. De gifter seg, faar barn og blir hjemmevaerende. Derfor forsvinner de helt fra jobben ogsaa. Det er ikke slik som i Norge, vaart system er basert paa at de ikke er garantert jobb skulle de oenske aa gaa ut i arbeidslivet igjen.

  Her i Japan er det mannen som bestemmer for han er familieforsoergeren. Mannen har derfor ogsaa krav paa hoeyere loenn.

  Takeshi

 427. takeshi saitoh juli 3, 2008 kl. 3:25 am #

  Starlett,

  naar var du i Kina sist? I 1980 tallet?Saa du paa CNN eller BBC sendingene paa hotellrommet? Var det mye som ble kuttet ut? Hehehe…

  Hvilke jenter er det som ikke faar adgang til utdanning? Blander du ikke at eller annet afrikansk land med Kina naa? Landet har nemlig flest utdannede paa universitetsnivaa.

  Mangel paa tjeier, er ikke bare et kinesisk fenomen. Det er mangel paa tjeier i Japan og i Korea ogsaa. Jeg gaar ut i fra at Norge ogsaa har for faa kvinner. Hva har det med diskriminering aa gjoere?

  Likestilling for kvinner ligger langt etter her i Japan. Det er veldig faa kvinnelige sjefer. Kvinner blir sett paa som ustabil arbeidskraft. De gifter seg, faar barn og blir hjemmevaerende. Derfor forsvinner de helt fra jobben ogsaa. Det er ikke slik som i Norge, vaart system er basert paa at de ikke er garantert jobb skulle de oenske aa gaa ut i arbeidslivet igjen.

  Her i Japan er det mannen som bestemmer for han er familieforsoergeren. Mannen har derfor ogsaa krav paa hoeyere loenn.

  Takeshi

 428. Asterixa juli 9, 2008 kl. 6:34 pm #

  #212 takeshi saitoh

  Vent til de som er guttunger i dag blir til sprengkåte tjueåringer og det går tre unge menn for hver kvinne!
  Da blir det revolt og hvit slavehandel i Kina.
  Dessuten har Kina altfor lite land til å produsere mat til den store befolkningen, og det er et problem som blir verre og verrre, for når bøndene heller dyrker biodrivstoff og kaffe eller flytter inn til byene i stedet for å dyrke mat, så blir det matmangel og hungersnød.

  Jeg har ikke noe imot kinesere, men de må gjøre noe med politikken.

 429. takeshi saitoh juli 10, 2008 kl. 1:56 am #

  Asterixa,

  hvordan vet du at boendene i Kina ikke dyrker nok mat til eget forbruk? Kjoeper du ogsaa til daglig korn og boenner fra Kina?

  Din oensketenkning om at det skal gaa riktig ille med kineserne, er direkte motbydelig og farlig. Foerst boer du tenke deg godt om hva du til daglig bruker som er laget i Kina foer du i det hele poster noe saannt som dette her. Men du gaar kanskje nakent rundt i Norge, hva?

  Jeg tror at mange kaate kinesere vil tenke seg godt om foer de kaster seg over noen tjei. Det er nemlig doedsstraff for voldtekt i Kina. Du ender opp med en kule bak nakken rett foran et ivrig og opphisset publikum. Bare et par dager etter at man er blitt doemt. Lovforbrytere faar ikke herje fritt ute slik som de gjoer i Norge. I Norge har dere noe som heter menneskerett, ikke sant? Hva slags rettigheter skal man gi en som voldtar?

  Takeshi

 430. takeshi saitoh juli 10, 2008 kl. 3:02 am #

  Til alle menneskerett og Dalai Lama frelste,

  jeg leste i VG idag at det er blitt mange tiggere og prostituerte i Oslo naa. Saa det er kanskje paa tide at Norge tar inn 100,000 tiggermunker fra Tibet og nord-India.

  Verdens rikeste land har vel raad til aa mate disse fortapte sjelene, hva? Vel, har dere plass til Krekar saa har dere ogsaa plass til Dalai Lama, mener jeg. Hehehe…

  Takeshi

 431. takeshi saitoh juli 10, 2008 kl. 6:57 am #

  Asterixa,

  dyrker kaffe i Kina? Har du noen som helst peiling paa hva du poster her? Du er vel ikke stort bedre enn Noekkerosa som bare skriver tull og toeys.

  Jeg haaper at dere inderlig ikke representerer folk med passe hoeyt kunnskapsnivaa i Norge. Oh, Dalai Lama, sier jeg bare.

  Takeshi

 432. Starlett juli 11, 2008 kl. 12:30 am #

  Det er et faktum at det foregår en kjønnsselektering i Kina. Det er allerde nå et signifikant overskudd av menn, og enda verre vil det bli.
  Det kan utvikle seg til å bli et betydelig sosialt problem, og det er de kinesiske myndigheter klar over.

 433. Starlett juli 11, 2008 kl. 12:31 am #

  Så det er enda verre mht til likestilling i Japan?
  Vel, det er jo ikke noen stor trøst akkurat…

 434. Starlett juli 11, 2008 kl. 12:32 am #

  Du har absolutt et poeng der ja.

 435. Starlett juli 11, 2008 kl. 12:35 am #

  Jeg oppfattet ikke at Asterixa ønsket at det skulle gå ille med kineserne, tvert i mot.
  Spørsmålet må jo være hva som skal til for å gjøre Kina til et bedre land for alle.
  At dødsstraffen sitter så løst, er f.eks ikke bra.
  Er ikke en femtedel av jordens befolkning kinesere?
  Hvor stor del av klodens jordareal har de til å brødfø hele befolkningen?

 436. btidag juli 11, 2008 kl. 12:43 am #

  Hei Starlett….

  Jeg oppfatter det slik at noen har pushet dine gamle innlegg foran seg de siste dager….

  stiller du deg bak disse og deres innlegg.. hva synes du..

 437. btidag juli 11, 2008 kl. 12:50 am #

  hei starlett…

  noen oppfatter deg visstnok som en politisk guru her inne..

  du kan derfor regne med å måtte svare for flere på din blogg….
  inklusive meg..:))

 438. Gullhjerte juli 11, 2008 kl. 3:36 am #

  takeshi saitoh
  Bare vegetarianere kan redde verden.
  Buddhister er vegetarianere.
  Derfor kan de redde verden.
  Jeg har skrevet om det på min blogg.

 439. Liljerød juli 13, 2008 kl. 9:43 pm #

  #215 takeshi saitoh

  Nå er det kommet fram at Kina bryter FNs vedtak mot å handle våpen med Sudan.
  Det er også kommet fram at Kina og Russland har nedlagt veto mot å fordømme Mugabe.
  Er du enig med Kina i det?

 440. LillePersille juli 15, 2008 kl. 10:28 pm #

  #215 takeshi saitoh

  Er du enig i Kinas politikk når det gjelder Zimbabwe?

  #220 Liljerød

  Det er sant.
  Kina og Russland tenker på sine nasjonale interesser og er ikke solidariske med dem som er undertrykt i Mugabe.

 441. Gullhjerte juli 15, 2008 kl. 10:36 pm #

  Kina har mange synder de må svare for.
  Sånn er det med ateistiske land. De kan bli ubarmhjerteige.

 442. takeshi saitoh juli 16, 2008 kl. 2:11 am #

  Gullhjerte,

  jeg er naa tilbake i Japan etter en tur til Kina og Korea.

  hvor snille skal vi vaere mot halleluja folka og andre skrullete sjeler som tror paa guder, spoekelser og nisser i aar 2008?

  Jeg har sagt det tusen ganger foer. Og sier her og naa igjen. Vi boer ta rotta paa saanne som Asahara foer de gjoer oss mer vondt.

  Har du noen gang vaert i Kina? Du kan umulig kalle Kina for et ateitisk land lengre. For det kryr av templer, kirker, moskeer i landet. Det er en stor skam for menneskeheten.

  Takeshi

 443. takeshi saitoh juli 16, 2008 kl. 2:49 am #

  Starlett,

  I just got back from China and Korea. And at my hotel room in Dalian last week, I saw CNN showing clips from the Tiananmen Square crackdown 15 years ago.

  So don’t you give me the crap again about censorship in China. There’s no such. You guys just don’t know what you’re talking about.

  Takeshi

 444. takeshi saitoh juli 16, 2008 kl. 2:54 am #

  Lillepers,

  jeg er ingen Afrika ekspert? Er du? Jeg i motsetning til mange av dere, vil ikke uttale meg noe som helst om som jeg ikke vet.

  Jeg vil holde kjeft over noe som jeg ikke har noe kjennskap til. Kanskje du burde gjoere det samme, du og? Har du vaert i Afrika? Jeg har kun paa flyplassen i Kairo for 46 aar siden.

  Takeshi

 445. takeshi saitoh juli 16, 2008 kl. 3:01 am #

  Gullhjerte,

  saa du vil ikke spise meg. Du faar ikke ta det saa bokstavelig. Jeg tenkte faktisk paa det engelske uttrykket, hehehe…

  OK, vi faar kaare deg til en vegetardronning?

  Blir du fornoeyd da?

  Takeshi

 446. takeshi saitoh juli 16, 2008 kl. 3:06 am #

  Gullhjerte,

  kineserne skal begynne aa importere svinekjoett fra Mexico i stor stil. Saa det loenner seg ikke aa bli gjenfoedt som gris der borte. Hehehe…

  Takeshi

 447. Starlett juli 19, 2008 kl. 6:47 pm #

  Jeg har ikke lest eller hørt at de tibetianske munkene har til hensikt å søke oppholdstilltelse i Norge. 😉

 448. Starlett juli 19, 2008 kl. 6:49 pm #

  Nei, kaffedyrking er det vel lite av i Kina.

 449. Starlett juli 19, 2008 kl. 7:06 pm #

  Hei btidag 🙂

  Jeg har lagt merke til at noen av mine gamle tråder er blitt kommentert, og det er greit nok for meg, for jeg har jo en åpen kommentartråd der alle som vil, kan kommentere.
  Egentlig tror jeg ikke det er DENNE kommentartråden du først og fremst tenker på, for den har blitt jevnt kommentert i lang tid. Du tenker nok helst på gamle tråder bl.a om Frp som jeg skrev for et pr år siden og som noen har funnet fram.
  Akkurat nå husker jeg ikke helt verken hva jeg selv skrev i de gamle innleggene eller hva som står i de nye kommentarene, men generelt «stller jeg meg bak» bare det jeg selv skriver.
  Med andre ord: jeg prøver ikke å skrive noe jeg ikke selv kan stå inne for, men jeg synes det er i orden at mennesker som har andre syn enn meg skriver hva DE mener på mine tråder.

  Så jeg kan bare stå inne for det jeg skriver, og så er jeg i større eller mindre grd uenig eller enig med de som kommenterer rundt omkring.
  Nå for tiden har jeg vært så lite på nett og på blogg i en periode at jeg ikke er helt oppdatert om hvilke diskusjoner som er de mest aktuelle på VGB. 🙂

 450. Starlett juli 19, 2008 kl. 7:10 pm #

  Guru, – hmmmm, – er ikke det en slgs vismann i buddhisme og/eller hinduisme?
  Det passer jo godt på denne trådene som blant annet handler om buddhistiske munker, bortsett fra selvfølgelig at JEG ikke er en buddhistisk munk. 😉

 451. takeshi saitoh august 1, 2008 kl. 1:14 am #

  Starlett,

  den 23 mai skrev du at folk drev og skjoet tigre i Kina. Hvilken dyrepark var det? Visste ikke at det gikk tigre rundt omkring i Kina.

  Du tror kanskje det gaar loever ute paa gaten her i Japan, ogsaa da hva?

  Takeshi

 452. takeshi saitoh august 1, 2008 kl. 1:45 am #

  Liljeroed,

  jeg er pasifist. Det er nok dritt og elendighet her paa jorden om ikke menneskene ogsaa skal ta rotta paa hverandre. Saa Kina og alle de andre stormaktene maa skjerpe seg.

  Jeg er i prinsippet imot doedstraff som jeg har skrevet mange ganger her. Men det maa finnes unntak. Quisling fikk jo doedstraff.

  Og som jeg har sagt tidligere, livsvarig straffarbeid i Sibir, er absolutt tingen.

  Synes ikke noe om aa kutte av armene eller benene til en som stjerer. Men aa fjerne penisen til voldtektsforbrytere, synes jeg er helt OK. Det blir nok mye faerre voldtekter i Oslo, hvis dere faar innfoert det.

  Takeshi

 453. Gullhjerte august 9, 2008 kl. 2:25 am #

  Takeshi saitoh

  Jeg klarer ikke å få dine kommentarer til å komme fram på min blogg, men jeg kan skrive dem av og offentliggjøre dem.
  Kina tror de får sympati bare fordi de arrangerer OL,men verden må vise at vi ikke har glemt Tibet og alle åndelige minoriteter.
  Kina er hyklere der de fleste lever i fattigdom og noen er søkkrike, og de må gjøre mye med forurensning og med å dyrke mer mat til de fattige og alle andre.
  Hvis alle spiser vegetarmat, blir det nok til alle.

 454. MorHubro august 17, 2008 kl. 11:29 pm #

  Jeg liker kvinnehåndball, og Norge slo Romania og feier fremover mot gull!
  Vi kan nyte håndballen og være kritisk til Kinas politikk samtidig.
  Når kommer du tilbake med dine betrakninger om livets tildragelser?

 455. Liljerød september 3, 2008 kl. 10:43 pm #

  Takeshi saitoh

  Er du kommunist?
  Jeg tror at Kina kan bli et godt land hvis de får mer demokrati der.

 456. takeshi saitoh september 4, 2008 kl. 8:08 am #

  til LR,

  jeg, kommunist? Hvor har du vaert? Paa maanen? Nei, du. Jeg er ekte kapitalist.

  Jeg sliter og jobber som pokker. Har i hvert fall ikke tenkt aa dele det jeg har med noen giddalause tiggermunker. Hehehe…

  Men si meg. Har du noen gang vaert i Kina? Det er kanskje bare tiggermunkene som har det daarlig i Kina. Jeg tror ikke tiggerne i Oslo har det saa veldig bra, de heller. Hva sier du?

  Takeshi

 457. MorHubro oktober 11, 2008 kl. 3:53 pm #

  Kinas rolle blir viktigere og viktigere.
  Nå er det Kina som må redde den _åndssvake_ markedsliberalismen som har herjet USA og Europa som en mare, og som truer a