MUF-erne fra Irak. Tragisk og skammelig utvisningsvedtak . Hvor er Humanismen og solidariteten?

9 mar

Jeg våknet i dag  tidlig til de forstemmende  og katastrofale nyhetene om at de 130 kurdiske flyktningene fra Irak, de såkalte MUF-erne, har fått endelig avslag på opphold i Norge på humanitært grunnlag.
Dette er mennesker som har vært i Norge i 10 år, som er godt integrert i samfunnet, som snakker norsk, har arbeid, og ikke har noe å komme tilbake til.

Ti år er lang tid, og etter ti år, der de har levd etter norske lover er er integrert i samfunnet er det ingen fornufting grunn til å sende dem ut. Det er umenneskelig å kaste folk ut etter ti år

MUF er en forkortelse for mennesker som har fått midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening.

Tidligere UDI-direktør Trygve Nordby går  nå til frontalangrep på regjeringen for måten kurderne er behandlet på. Det er en skam, sier han. Ingen gruppe er blitt behandlet dårligere og mer uverdig, sier han.  Han  mener politisk prestisje er eneste grunn til at de skal kastes ut.

Du kan lese mer om MUF her.
Det var Erna Solberg som strammet drastisk inn på bestemmelsene til forgjengeren, Sylvia Brustad, og da Bjarne Håkon Hanssen overtok statsrådposten etter jern-Erna, var han altfor veik/populistisk til å gjøre det han burde ha gjort: nemlig innvilge søknadene om varig opphold en gang for alle i stedet for å kverulere med humanisten Trygve Nordby, nekte opphold og bli medskyldig tilNordbys avgang fra UDI..
MUF-erne er medmennesker som har blitt gjort til kasteballer i det politiske systemet, og her må  dessverre Ap dele skyld med Høyresiden.

Ikke uventet anmeldte det innvandringsfientlige  ego-partiet FrP Trygve Norby da han var UDI-direktør.

Fra NRKs nettsider sakser jeg:

«Trygve Nordby har jobbet med flyktninger store deler av livet. Som UDI-sjef ga han denne omstridte gruppen opphold på humanitært grunnlag. Tre UDI-sjefer måtte gå på grunn av den avgjørelsen. Men Nordby angrer ikke sin støtte.

– Det har vært gitt så mange rare vedtak i norsk forvaltning – fram og tilbake. De har vært integrert, de har fått lov til å jobbe, de har blitt tatt ut av jobb. Ingen annen gruppe har så vanskelig som disse kurderne, sier Nordby. Jeg kan vanskelig se at det er noe annet enn politisk prestisje som gjør at man fortsatt holder disse menneskene i uvisshet.»

Jeg støtter Trygve Nordby fullt ut både i den avgjørelsen han tok som UDI-sjef og i hans sterke kritikk mot regjeringen og politikere.

For meg er det ubegripelig at Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen forsvarer avgjørelsen. Når han mener kurderne fra Nord-Irak burde ha dratt hjem for lenge siden, stiller jeg spørsmål om hvor mye han egentlig har forstått av dette komplekse problemområdet. Har statsråden møtt grensen for sin kompetanse her?

Jeg er enig med Trygve Nordby at det må være politisk prestisje som ligger bak denne umenneskelige og urettferdige behandlingen av en gruppe som har hatt det vanskeligere enn omtrent alle andre flyktningegrupper.

Er politierne virkelig blitt så redd for FrPs kyniske populisme at de er villig til å skalte og valte med sine medmenneskers skjebne? Er angsten for Frps inhumane politikk og for å være liberal i asylsaker så stor i et valgår at anstendighet og empati fullstendig blir glemt?
Kan kurdernes religion være medvirkende til beslutningen?  Ja, for de er jo muslimer.

Ville det samme skjedd med kristne i samme situasjon?

Substansløse hijabdiskusjoner, (som jeg vil komme tilbake til i et senere innlegg) kan man delta i, men viktige og humane avgjørelser er tydeligvis vanskeligere.

La medmenneskelighet og humanistiske idealer veie tyngre enn politisk hestehandel og populistiske avgjørelser i et valgår!

Ikke minst når det gjelder mennesker som er i stor fare om de kommer tilbake til et land som er i krig på grunn av USAs gale beslutninger, og når det er vanlig praksis å innvilge opphold etter så mange år i uvisshet.

Stryk-karakter til  UDI,  Dag Terje Andersen, og alle som står bak denne skandaløse avgjørelsen!

For meg er denne beslutningen ikke i Arbeiderpartiets solidariske ånd.

Jeg har skrevet mer utførlig om MUFernes situasjon på disse blogginnleggene, og håper de som er interessert leser dem, så jeg ikke trenger å gjenta meg selv.

Ros til Trygve Nordby  og UDI for mot og humanisme.

Velger du populisme  eller humanisme?

Så til slutt et hjertesukk fra et av mine forrige innlegg om denne saken:

Hvem kan føre en humanistisk asyl-og flyktningepolitikk her i Norge?

Bondevik 2-regjeringen gjorde det ikke.

De rødgrønne har med Bjarne Håkon Hanssen i spissen  skuffet stort og det hjalp ikke å bytte statsråd.

(Jens og Jonas, hvor er dere? Er det ikke på tide dere tar ansvar når fagstatsråden ikke er oppgaven voksen?)

Frp er verre enn begge disse alternativene tilsammen. De ville straffeforfølge humanisten Nordby!

Må humaniske sosialdemokrater virkelig  konvertere til RØD VALGALLIANSE for å få en anstendig asylpolitikk i dette landet?

Roser fra min rufsete hage til Trygve Nordby!

35 kommentar til “MUF-erne fra Irak. Tragisk og skammelig utvisningsvedtak . Hvor er Humanismen og solidariteten?”

 1. Sandri Pathfinder mars 9, 2009 kl. 9:14 am #

  God morgen kjære Starlett 🙂

  Du må forklare meg hvordan man har latt mennesker i nød bo i vårt land i hele 10 år, for så å bli kastet ut? Jeg forstår det ikke. Hva slags byråkrati ligger til grunn? Er det ingen foreldelsesfrister i slike saker?

  Jeg kan røpe at RØD fikk min stemme ved kommunevalget sist…need i say more?

  En flott uke ønskes deg Starlett klem 🙂

  Svar:

  Hei Sandri 🙂
  Nei, det er ubegripelig og uforklarlig.
  Noe av forklaringen finner du i lenkene, altså i de innleggene jeg har skrevet tidligere.
  Det var opprinnelig Erna Solberg som bestemte denne umenneskelige praksisen, og så opptrådte Bjarne Håkon Hanssen utrolig feigt da han som ny statsråd ble konfrontert med Trygce Nordbys gode tiltk.
  Trygve Nordby måtte jo gå på grunn av dette.
  Normalt skal mennsker få varig opphold når de har levd i uvisshet i tre år, slik som Asterixa skriver.
  Hvis dette blir stående, kommer nok jeg også til å stemme til venstre for meg selv, og det skulle ikke forundre meg om det ble Rødt som får stemmen min til høsten.

  Det er fryktelig at det menneskelige aspekt og all empati og fornuft skal forsvinne i kynisk populisme-
  Klem til deg. 🙂

 2. Asterixa mars 9, 2009 kl. 9:44 am #

  Jeg er enig i at det er en skandale.
  Ap svikter solidariteten.

  SandriPathfinder.
  Normalt skal det være tre års foreldingsfrist.
  Ap er ikke håret bedre enn Frp og Høyre her.
  Husker du alt bråket med UDI, Erna Solbaer og Bjarne Håkon Hanssen?
  Trygve Nordby har vært rakrygget hele veien.

  Ha det bra så lenge til senere i dag!
  Jeg skammer meg over dem, og det kan godt hende jeg gir en proteststemme til høsten, og da blir det Rødt.

  Svar: Fint at vi er enige, Asterixa!

 3. arthur_park mars 9, 2009 kl. 3:21 pm #

  Her trekker vi i samme retning, du og jeg. Kan jeg få avsløre at jeg aldri kommer til å stemme Rødt? 😉

  Svar: Det var godt å lese. 🙂

  Tror du at det er noen mulighet for å få regjeringen til å endre standpunkt?
  Jeg håper kurderne kan vinne frem i retten.

  Når det gjelder politisk parti, så har jeg ikke gjort noen hemmelighet av at jeg er medlem av Arbeiderpartiet, og det kommer jeg til å fortsette med, for å prøve å være med å påvirke partiet innenfra, men jeg ser ikke bort fra at SV eller Rødt får en proteststemme fra meg til høsten, både på grunn av en asylpolitikk som jeg mener er for streng, både i forhold til mindreårige enslige og når det gjelder MUF-erne, – og på grunn av at jeg gjerne vil avgi min stemme til et parti som jeg VET vil stemme Nei til oljeleting utenfor Lofoten.

 4. deathdealer mars 9, 2009 kl. 3:29 pm #

  Enig med deg. Det er ingen grunn til å kaste ut mennesker som arbeider og betaler sin skatt. Annerledes om de hadde gått rundt i gatene som «tikkende bomber», pengelense og uten tak over hodet. I slike tilfeller bør samfunnet gripe inn og gjøre noe – jeg sier ikke nødvendigvis sende dem tilbake dit de kom fra, men i hvert fall holde dem under kontroll, slik at «bombene» ikke detoneres – men ellers bør det være fritt frem for dem som vil bygge og bo. Mener jeg. Vi har i hvert fall plass nok.

  Svar: Hei DD. Hyggelig å se deg her. 🙂

  Ja, å kaste ut MUF-erne er meningsløst.
  Jeg vet ikke riktig hva du mener med «tikkende bomber»?
  Tenker du på asylsøkere med avslag som er gått under jorden eller tenker du på fattige, husløse utlendinger som enten ikke har fått saken sin avgjort eller som ikke har fått jobb?

  Mitt syn er at alle må respektere norsk lov og at norskopplæring må være en selvfølge, både for norskinger og de som kommer fra utlandet.
  Men en asylsøker bør ikke straffes hardere enn en norsking for samme lovbrudd.
  Likhet for loven må gjelde.

  Vi har en streng asylpolitikk, og vi tilfredstiller ikke en gang FNs høykommisærs ønsker.
  Plass har vi mer enn nok av, et tynt befolket land som vi er, og under normale konjunkturer har vi mangel på arbeidsfolk.
  Uten utlendinger stopper Norge, og ikke minst Oslo!

  Det er vel ingen hemmelighet at jeg misbilligere FrPs politikk både generelt, men også når det gjelder partiets kyniske behandling av «fremmedkulturelle».

  Desto større blir skuffelsen når Ap bare er marginalt bedre.
  Er det virkelig blitt slik i Norge at politikere ikke tør vise god gammeldags nestekjærlighet og solidaritet i redsel for reaksjoner fra «Trangvik?»

  Det kan straffe seg, for selv om hijabdiskusjonen går høylytt nå, viser forskning at innvandrere er mye bedre integrert nå enn for ti år siden og at folk ikke er så intolerante som det kan se ut som når man leser VGB, eller VG generelt.
  Slike tragiske vedtak BØR straffe seg!

  VG har ikke skrevet om denne nedslående nyheten.
  De er mer opptatt av snøen som falt i fjor og som var «deres» sak, nemlig den forterpete Yssen/Valla-saken.
  *Akk og ve.*

 5. Snillfant mars 9, 2009 kl. 4:35 pm #

  Kjære Starlett

  Kan du forklare meg en bra definisjon på forskjellen mellom populisme og humanisme?

  Noen hevder jo at populisme er flertalls demokrati, altså ekte demokrati hvor folket bestemmer. Og det motsatte er mindretalls tyranni, hvor en liten priviligiert elite skal bestemme hva som er best for alle. Det sistnevnte forutsetter jo at folk flest er for dumme til å forstå sitt eget beste, men er det riktig å nedvurdere folk på den måten?

  Ellers synes jeg regjeringene har håndtert MUF sakene ganske elendig, men siden det *host hark* er vår kjære Jens som sitter i førersetet, så er det vel ikke noe annet å gjøre enn å krysse fingerene og håpe på at han tar den rette avgjørelsen.

  Svar

  Hei Snillfant.

  Jeg håper at du leste innholdet i innlegget mitt og ikke bare festet ved overskriften og ordet populisme.
  I stedet for å skrive en «avhandling» viser jeg bare til Wikipedias definisjon:

  http://no.wikipedia.org/wiki/Populisme

  Populisme er alrså det å snu kappa etter vinden,å hvis man tror man kn få en kortsiktig politisk gevinst, noe som f.eks FrP er spesialister på.
  For øvrig er jeg enig med deg at alle regjeringene har håndtert denne saken meget dårlig.

  Og så vil jeg tilføye: Riktignok er jeg medlem av Norges største parti, partiet som har hovedæren for at landet har forandret seg fra et fattig samfunn med store klasseforskjeller til et rikt land der de fleste lever godt og der vi har en godt utbygd velferdsstat, men det betyr IKKE at jeg er enig i alt Ap sentralt foretar seg.
  Jeg er f. eks MOT oljeleting utenfor Lofoten, MOT norsk militær deltagelse i Afghanistan og MOT utvisning av MUF-erne.
  Hvis du tror at Ap er et parti der alle er rørende enige med hverandre og bare stør sand på hva Jens sier, så tror du feil.
  Ap er et demokratisk parti. Derfor har vi ikke «Dolkesjø»-episoder og partiekskluderinger kjent FrP-stil.

  Jeg håper at MUF-ernes sk blir prøvet for retten, og at de vinner der.
  Hva mener du forresten om SAKEN:
  Bør MUFerne få bli etter ti år, eller skal de kastes ut til et krigsherjet Irak?

 6. Viljen mars 9, 2009 kl. 4:43 pm #

  Jeg svarte deg hos meg, så limer inn litt her:

  Jeg så nyhetene i går om MUF-innvandrerene.
  Jeg kan for lite om tidklausulene for innvandring og annet til å vite hva jeg skal si, men jeg som deg synes det er betenkelig å holde mennesker «fast» i en så utrygg tilværelse i så mange år, der utfallet kan bli å bli sendt ut etter 10 år i et nytt land. Da _har_ man virkelig etablert seg, og burde ikke blitt satt i posisjoner som å «leve på vent». Man MÅ jo etablere seg!
  Det er som å gi de livet, og så ta det fra de igjen… jeg skjønner ikke.

  Hva ligger til grunn for dette?
  Jeg fikk med meg at disse heller ikke har en spesiell trygg hverdag og komme tilbak til?

  Svar:

  Hei Viljen

  Det er godt å se at du er blitt motivert til å fortsette med blogginga.
  Og jeg er helt enig at det er forkastelig og hjerterått å sende etablerte folk ut etter 10 år.
  Siden jeg har en vond arm som gjør at jeg må være forsiktig med å skrive for mye, vil jeg si at du får vite mer om denne saken hvis du leser de to innleggene jeg har linket til i selve innlegget.
  Klikker du på dem, får du fyldigere beskjed over historikken. 🙂
  Nei, de har IKKE noen trygg hverdag å komme tilbake til.

 7. adolph mars 9, 2009 kl. 5:57 pm #

  Alle som søker asyl i Norge bør først settes i leir. Andøya, for eksempel. Og bli der til de er «klarert»

  dvs lært basic om lov og orden, fått en solid helsesjekk etc. Norske kommuner har ikke kompetanse til å gjøre noe med krigstraumer for eksempel, og skal ikke ha det. Den kompetansen som finnes i landet bør altså samles i mottaksleire. I tillegg vil man da enklere kunne drive norskopplæring, man får samlet elever og de beste lærerene på ett sted. Å få en bengaleser med nok engelskkunnskaper til å gå på horehus, men ikke nok til å kjøpe brød, til å lære norsk av en lærer som ikke kan bengalsk er ikke enkelt vet du.

  Og de skal straffes hardere enn nordmenn.

  Hvis din sønn har med en kompis hjem, og denne kompisen stjeler penger fra deg, kaster du ham ut. Hvis din sønn stjeler fra deg kaster du ham ikke ut.
  Det er forskjell på statsborger og ikke statsborger.

  Som det står i 1ste Adolphsbok kapittel 3 vers 17:

  Hvis en fremmed faller og brekker beinet på veien foran huset ditt, og du tar ham inn og pleier ham mens du venter på at ambulansen kommer og henter ham, og han så stjeler penger fra deg, skal du vise ham bort fra ditt hjem for all tid.

  Nulltoleranse for kriminalitet begått av folk som kommer for å få hjelp, altså. En sjokolade i kiosken, avslag på asylsøknad. Og har han fått asyl, trekkes denne tilbake og personen fraktes ut av landet på første fly.

  Svar:
  My dear Adolph

  Les lenkene i innlegget!

  Vi snakker nå om en spesiell gruppe, nemlig MUFerne.
  De har vært her i ti år og har vært utsatt for et politisk rot med stadig nye vedtak som savner sidestykke i norsk asylpolitikk.
  De ER integrerte og KAN norsk og HAR jobb.

  Hva mener du om DEN gruppen?

  Jeg skulle gjerne hatt ditt seriøse svar på det?
  Det er vel ikke farlig for deg å være humanist, selv om man blir noe upopulær hos den ekstremistiske høyregarde som herjer for tiden her med patalogisk islamskrekk?
  men DU er vel ikke redd dem?

 8. Asterixa mars 9, 2009 kl. 6:49 pm #

  Adolph

  Det er forskjell på MUF-erne og andre asylsøkere.
  De kom for ti år siden og de kunne ikke returneres fordi krigen i Irak kom fire år senere og gjorde det enda vanskeligere.
  De kommer altså fra et område som er blitt kriget ned av amerikanere som såvisst ikke spurte om oppholdstillatelse da de okkuperte Irak.

  Disse folkene har jobb, kan språket og har knyttet nære vennskapsbånd og relasjoner i Norge og er en del av den norske virkeligheten.
  Det kan ikke sammenlignes med nye asylsøkere som er ny i Norge.

  Bosnierne fikk endelig opphold etter tre års usikkerhet, men i mellomtida er det strammet så mye inn at ikke en gang ti år er nok.
  MUFerne er ikke kriminelle, men veltilpassete.

  Så nå har du rotet deg inn i argumenter som ikke holder.
  Dessuten må loven være lik for alle.

  Den verste skylda har Høyre og Erna Solberg som forandret lovene, men Ap kunne ha forandret lovene, men gjorde det ikke.
  Det er sneversynt prestisje.

  Svar: Bra analyse

 9. Asterixa mars 9, 2009 kl. 6:51 pm #

  Snillfant

  Populisme er å snu kappa etter vinden og ikke tørre å stå for det man mener er rett.

  SV er mot vedtaket, og vi kan håpe på en rettsak.
  Regjeringen er bedre enn den forrige, men den er ikke ufeilbarlig, og det har de vist nå.
  De er altfor restriktiv i flyktningepolitikken.

  Svar

  Ja, slik er det.

 10. Ramlero mars 9, 2009 kl. 7:03 pm #

  Oppholdstillatelsen var middlertidig. DET BETYR: IKKE VARIG! For pokker er folk fra muslimland dummere enn andre. Midletidig kan ikke vare for resten av livet og Kurderne burde forståt det og reist hjem for lenge siden.

  Svar:

  Les lenkene i innlegget så du får med deg den basale bakgrunnen!
  ——
  For pokker er folk fra muslimland dummere enn andre
  ——

  Vel, – ditt syn er jo klart.
  Mot slike utsagn kan man ikke argumentere på en logisk, intellektuell eller emosjonell måte. Det blir rett og slett for dumt , og det må man bare ta til etterretning

 11. Liljerød mars 9, 2009 kl. 8:29 pm #

  Ramlero

  Det virker ikke som du har forstått saken, men du er selvfølgelig norsk, og derfor mye klokere enn alle muslimer.
  Jeg synes du er et levende bevis på at Frp-folk og islamofobe tusseladder stigmatiserer andre folkegrupper.
  Det er norske myndigheter som har dummet seg ut.
  Ikke de irakiske kurderne.
  Er du en sånn Norge for Nordmenn- type og enda verre enn Frperne?

  Svar

  hehehe

  Tusseladder?
  Er det nyordet for høyreradikale muslimhatere?
  Man skal lese mye før øynene faller ut. 😉

 12. Viljen mars 9, 2009 kl. 8:59 pm #

  Adolph Adolph Adolph
  Ha-ha-ha… til tider kan jeg faktisk synes det hadde vært det enkleste :O))
  Hvor får jeg resten av den boka?

  😉

 13. Viljen mars 9, 2009 kl. 9:01 pm #

  STARLETT

  Jeg kan ikke si at jeg er motivert til å blogge igjen… det kan du lese i mitt svar til deg i min blogg.

  Den armen din, den er ikke bra ennå? Vær forsiktig!

  Svar.
  Jeg har senebetennelse i høyre arm og problemer med venstre håndledd, og har «legeforbud» mot å bruke PC, men siden jeg SELV bestemmer over kroppen min, skriver jeg LITT, men ikke mye.
  Jeg har lest også det nye blogginnlegget og kommer nok til å kommentere det etter hvert. 🙂

 14. Starlett mars 9, 2009 kl. 9:16 pm #

  ADOLPH

  Js, den boken skulle jeg gjerne også lest, med samtlige kapitler og vers. 😉

 15. collins mars 9, 2009 kl. 9:42 pm #

  I denne saken er jeg enig i at de bør utvises.
  De har fått midlertidig opphold, det betyr ganske enkelt at de skal hjem etter at de midlertidige oppholdet er ferdig. Dessuten liker jeg ikke at de har prøvd å gå utenom forvaltningsapparatet ved å appellere til menigmann og skape politisk press for å få lov til å bli.

  Man kan argumentere med at de har jobb og er godt integrert i samfunnet, men mener det er en særdeles farlig argumentasjon. For hvis man trekker inn det som faktorer – hva skal vi da gjøre med innvandrere/MUF-ere/andre utlendinger som er i Norge uten jobb og uten å være integrert? Skal de da kastes ut av landet?

  Svar:

  Hei collins

  Husk på at de fleste muf-erne har fått permanent opphold i Norgefor lenge siden. Det var fordi Erna Solberg bestemte at de som akkurat DA var arbeidsledige eller syke, skulle utvises, og gjorde lovene verre at disse 130 kurderne kom så uheldig ut.
  Da hjalp det ikke at de fikk jobb senere.
  Dette er dypt urettferdig.

  Leste du lenkene i innlegget mitt?
  Der er en del bakgrunnsstoff der.

  For ordens skyld: Jeg har i ALLE disse årene menst at disse irakiske kurderne må bli, og etter 10 år mener jeg det er hjerteløst å utvise dem, eller andre for den saks skyld.
  Jeg er selv medlem i partiet som har godkjent utvisningsforslaget, men jeg er ikke enig med regjeringen.
  Så vil det forhåpentligvis komme en rettssak som vil slå ut til kurdernes favør.
  Husk også hvor farlig Irak er takket være vestlig invasjon og ødeleggelse.
  Vestlige soldater ba ikke pent om oppholdstillatelse da de illegetimt voldtok Irak!

 16. Ramlero mars 9, 2009 kl. 10:16 pm #

  Jeg begriper ikke hvorfor jeg skal tilegges en politisk side fordi om jeg oppriktig mener at religion er negativt som en samfunnsstyrende faktor? Jeg tipper at hverken du eller «liljerød» har forstått konsekvensene ved å akseptere en regresjon på utvikling. Våre sosialpolitiske problemer kan ikke løses uten et standpunkt til verdivalg.

  Svar:
  Hva mener du med «religion»?
  Hva mener du med «standpunkt» og «verdivalg»?
  Er «verdivalget» som skal til at vi utviser troende muslimer?

  Beklager, da kan jeg ikke følge deg.
  Du så hva som skjedde etter Nazi-Tysklands «verdivalg» om en Endlösnung på «jødeproblemene».
  «Verdivalget» om å utvise en hel religiøs gruppering, men mennesker fra masse land som er svært ulike innbyrdes, minner sterkt som trettiåras nazisme og vil ødelegge vårt samfunn.

  Du må gi meg mer substans, mer kjøtt på beina for at jeg skal gå inn i en lengre debatt med deg.

  For øvrig er jeg et politisk menneske, relativt aktiv i Ap, og jeg tenker definitivt konsekvenser når jeg er med på diskusjoner for å komme frem til et vedtak.
  Kanskje du gjør lurt i å ikke undervurdere verken muslimer eller bloggere du vet lite om?

 17. MorHubro mars 9, 2009 kl. 10:25 pm #

  Jeg står enig og tro med deg!
  Ap er en skam!
  Du burde melde deg ut og ta til vettet!

  De er redde Carl I Hagen, for han ville spise Manuella Ramin Osmundsen til frokost da hun opptrådte hederlig som det anstår seg en barmhjertig sosialist av nternsjonalt tilsnitt.

  Du må huske at Norsk Folkehjelp har sagt klart i fra at de mener at Ap har gjort feil, og du er selv _med_ i Norsk Folkehjelp.

  Sosialister må liste seg på silkepoter nå om dagen på forumet, for det myldrer av sinte menn fra den mørkeblå falanks som vil ta oss.
  Vi blir uglesett og misforstått, og det er meget trist, men vi må ikke la oss knekke!

  SV er mot utvisningen, så du kan gå til SV.
  Du trenger ikke oppsøke Torstein Dahle hvis du ikke vil.

  FrP sprer sin lumske gift inn i andre partier, og det er _meget_ farlig!

  Nå må Ap ta seg sammen!

  Svar

  Ja, nå må vi i Ap ta oss sammen.
  Du får komme med input til oss fra din mer venstrevridde og uavhengige posisjon. 😉

 18. MorHubro mars 9, 2009 kl. 10:33 pm #

  Ramlero

  Jeg er en ærlig og hederlig ateist, og derfor mener jeg at _alle_ religioner er overtro!

  Men vi kan ikke la være å la hardt plagete mennesker bli i Norge, mennesker som er blitt utsatt for _grov_ feilbehandling i mange år og som bor her, fordi de har en religion.

  De har oppført seg eksemplarisk på alle måter i vårt kalde land.

  Hvis du skal utvise alle religiøse mennesker fra Norge, da blir det ikke mange igjen!

  Jeg tror at ca 80 % står i statskirka og blir snik-kristnet ved barnedåpen, og det vrimler av suspekte kristne sekter rundt omkring.
  Starlett vet mye mer enn meg om det, for hun er religionsviter.

  Jeg er bare en ateistisk sosialarbeider.

  Muslimene tror i hvert fall ikke på en gud som er både menneske, gud og hellig ånd samtidig, og det må man være takknemlig for!


  Svar

  Jeg strør sand på kommentaren din.

 19. lillevanilje mars 9, 2009 kl. 10:50 pm #

  Hvorfor skulle det ligge en politisk prestisje for den rødgrønne regjeringen i denne saken?

  Er ikke dette en sak de arvet BondevikII regjeringen da – og Høyres Erna Solberg?

  Slik jeg har forstått det, så handler denne saken om regler som har blitt endret underveis, og situasjoner som har gjort at de ikke kunne sendes hjem.

  Jeg ser jo argumenter for at de skal sendes hjem. Det tyngste er vel at om man lar nåde gå for rett, så sender man et signal om at er man tilstrekkelig utholden så vil man bli belønnet med oppholdstillatese – til slutt.

  Men, denne saken er spesiell og et spørsmålet om man skal vise mennesklig hensyn neppe kan gi grunnlag for en begrunnet optimisme om opphold for andre

  Svar

  Den politiske prestisjen som Trygve Nordby tenker på, er nok i forbindelse med Bjarne Håkon Hanssens noe klønete behandling da han var fersk arbeids-og inkluderingsminister.
  Noe av det står i de lenkene jeg har legt ved i innlegget.
  Også den medfarten Trygve Nordbys etterfølger, Manuella Ramin Osmundsen, fikk av høyresida, og særlig FrP var jo hårreisende.
  Jeg hr skrevet innlegg om det også, fordi jeg ble så inderlig provoseret t det skulle holdes mot henne at hun hadde beholdt sitt franske statsborgerskap og således, i følge Carl I Hagen, ikke var PÅLITELIG og kunne være en mulig landsforræder.
  Etter dette hardkjøret turde /ville ikke BHH gjøre det UdI under Nordby og UDI under MRO ville, nemlig gi et permanet opphold til MUF-erne, og så kom mer restriktive koster inn i ledelsen av UDI.

  men jeg er enig med deg i at miseren naturligvis har sitt utspring i Ern Solbergs politikk og i heksejakten fra høyresiden.
  Likevel burde BHH og Ap vært mer rakrykket og prinsipiell her og derfor gitt alle MUFere permanent oppholdstillatelse.

  Det hadde ikke vært feilbehandling, men korrekt og rettferdig behandling, mener jeg.

  .

 20. Liljerød mars 9, 2009 kl. 11:01 pm #

  Lillevanilje

  Det er sant at det var Bondevikregjeringen og Erna Solberg som gjorde de største feilene, og lovene ble hele tida endret i skjerpende retning av Erna Solberg.
  Det som er urettferdig er blant annet at de som var arbeidsledig eller syk akkurat da Erna Solberg laget loven, ikke fikk oppholdstillatelse, men alle de andre MUF-erne fikk innvilget permanent asyl på humanitært grunnlag.

  I mellomtiden fikk de arbeidsløse arbeid, og forskjellsbehandlingen er urettferdig.
  Det er ikke spørsmål om å la nåde gå for rett, men å gjøre det som _er_ rett.
  Mufernes situasjon er forskjellig fra alle andre asylsøkeres situasjon, og etter ti år må man sette strek og gi dem rett til varig opphold.

  Husker du hvordan FrP og Høyre hakket på Ramin Osmundsen da hun etterfulgte Trygve Nordby som UDI-sjef og beskyldte henne for lovbrudd samt anklaget henne for at hun ikke var norsk statsborger?
  Da Graverutvalget ble nedsatt.

  Derfor ser det ut til at Bjarne Håkon Hanssen ofret MUF-erne og Ramin Osmundsen for ikke å pådra seg for mye kritikk fra de blå det første året etter valget.
  Det var en feig handling.
  MUFerne må få bli.

  Svar

  Jeg synes det er for sterkt å si at BHH «ofret» muf-erne og MRO, men ellers synes jeg din analyse er god.
  DEN gang var det forresten 182 personer det dreide seg om.
  NÅ er det 130.
  med andre ord har 52 mennesker fått permanent opphold i mellomtiden.
  Det gir håp for de øvrige.

 21. Liljerød mars 9, 2009 kl. 11:49 pm #

  Ramlero

  Våre sosialpolitiske problemer må løses ved solidaritet, rettferdighet, omtanke og toleranse for forskjellige livssyn og livsstiler.

  Norge er flerkulturelt og det vil det fortsette å være.
  De som kommer inn til landet, bringer mye nytt og positivt inn, og er en berikelse for oss.
  Dessuten har vi plikt til å hjelpe folk i nød.

  En politikk som stenger ute folk med annerledes livssyn enn det som er framherskende hos oss, vil virke forrående, forsimplende, fordummende og forflatende og gjøre samfunnet vårt fattigere, trangere, mer gjerrig og egoistisk og skru utviklingen tilbake med mange tiår.

  Utsagn som «muslimer er dumme» viser veldig mye om tankegangen til den som uttaler det, og vi kan ikke ha et samfunn der folk med slike tanker råder grunnen.

  Svar:

  Her fungerer bloggeier bare som sandpåstrøer. 🙂

 22. Zahiren mars 10, 2009 kl. 12:01 am #

  Herregud, man kan ikke sende mennesker som har vært i Norge i 10 år ut igjen. Er jo bare helt umenneskelig
  klem

  Hei Zahiren

  Det var veldig fint å finne deg igjen. 🙂
  Og ellers er vi jo helt enige.
  Det ER helt umenneskelig.
  Klem tilbake til deg. 🙂

 23. Snillfant mars 10, 2009 kl. 1:03 am #

  Kjære Starlett

  Takk for oppklaring angående populisme. Jeg er også imot oljeboring i Lofoten og pasifist, ergo mot all krig. Jeg er også imot brudd på menneskerettighetene og barnemishandling, uten at den Rødgrønne regjeringen ser ut til å bry seg så mye om det.

  Det er derfor med tristhet at jeg må innse at den regjeringen jeg har vært med på å innsette (stemte på dem i valget 2005) er populister, og at de derfor kommer til å utvise MUF’erne, tiltross for vår motstand.

  Svar:
  Fint å se at vi er mot mye av det samme.
  Dvs – jeg er ikke prinsipiell pasifist. i enkelte nødsituasjoner kan en væpnet konflikt være nødvendig, men IKKE mot Irak, Afghanistan eller Gaza!

  Dessverre så er Høyre og Frp ENDA mye ivrige til å utvise MUF-ere enn Ap noen gang har vært. Det var jo Erna Solberg som strammet til regelverket etter at reglene under Sylvia Brustad var oppløftende.

  FrP og Høyre har tatt et KLART standpunkt FOR oljeboring utenfor Lofoten.
  Mellompartiene og SV et klart standpunkt MOT.

  Ap er delt omtrent på midten og har ikke tatt standpunkt.

  Det blir nok AP som blir tungen på veksskålen i kraft av sin størrelse, og derfor er det for meg viktig å fortsette å arbeide INNE i Ap for å prøve å være med å påvirke partiet innenfra.

  Kanskje Miljøpartiet de grønne, Rødt, eller Kystpartiet kunne være noe for deg?
  De er sterke motstandere av oljevirksomhet.

 24. pomperiposa mars 10, 2009 kl. 8:36 am #

  Enig med deg Starlett, å kaste ut disse menneskene er bevis på at medmenneskligheten har spilt fallitt i flyktningepolitikken vår.

  Svar

  ————-
  medmenneskligheten har spilt fallitt i flyktningepolitikken vår.
  ———

  Veldig godt og presist sagt, pomperiposa.
  Innertier med få ord!
  Helt enig med deg.

 25. Johannes mars 10, 2009 kl. 5:15 pm #

  Det er en kristenplikt å vise kjærlighet og barmhjertighet for nødstilte medmennesker. Det minner Herrens Bergpreken oss om, og Jesu gudsvederkvegende selvoppofrelse.
  Ta i mot disse mennesker og kast dem ikke ut i uvisshet!

 26. btidag mars 10, 2009 kl. 6:37 pm #

  nå må dere slutte å snakke om Bondevik og Erna og alle de andre….

  Dette er regjeringsvedtak – i dag !

  Frp har heller ikke deltatt …så vidt jeg vet..

  Starlett… er du klar til å bytte parti ?

  Svar:

  Jeg HAR jo kritisert regjeringen, btidag. Innlegget mitt ER en kritikk mot dette regjeringsvedtaket.

  (Men med til historien hører det som foregikk under statsråden i den forrige regjeringen)
  Du kan jo se på lenkene i innlegget som er innlegg jeg skrev da bråket rundt denne saken var på sitt verste i 2006.

  Jeg blir i Ap, og så krangler jeg internt i partiet. 🙂

  I Norges største parti er det ofte mange motstridende meninger og mange diskusjoner som skal til før man fatter et vedtak.

  Jeg er glad i og føler meg hjemme i Ap, og er inngrodd i Arbeiderbevegelsen, så selv om jeg av og til er uenig med vedtakene som fattes, skifter jeg ikke parti. 🙂

 27. btidag mars 11, 2009 kl. 12:55 pm #

  hei Starlett..

  utvisningen er ikke riktig – som jeg ser det – og saksbehandlingstiden på slike saker kan ikke ligge på dette nivået… helt bak mål!

  da er vi enige om AP….
  jeg vil ha en ren AP-regjering neste gang…

  Svar:

  Vi er helt enige, btidag. 🙂

 28. Snillfant mars 11, 2009 kl. 3:04 pm #

  Kjære Starlett

  Så er vi enige om at MUF’erne skal få være her i Norge.

  Jeg har stemt på både miljøpartiet og RV tidligere så vi får se hva det blir til høsten. Jeg har nemlig vært miljøverner siden 80 tallet, og Lofoten er en naturperle som må bevares intakt.

  Når det gjelder krig, så er jeg i mot all krig, jeg var også i mot krigen i Irak og Afghanistan. Men når de først er der, bør de sørge for demokrati og like rettigheter for kvinner før de drar. Sånn at det kan komme noe godt ut av det.

  Jeg forstår ikke hvorfor du støtter krig, så lenge det ikke er mot Islamske stater. Også lurer jeg på om du noen ganger ofrer kvinnene i Afghanistan noen tanker? Du vet at Taliban vil nekte dem skole og at de angriper skolejenter og kaster syre i ansiktet deres? At jenteskolene må ha vakter utenfor for å hindre selvmordsbombere fra Taliban å sprenge skolene i luften. Vil du at Taliban skal ta makten igjen? Støtter du Taliban?

  Jeg er sikker på at du har en god forklaring på dette, selv om enkelte mennesker roter seg så fast i prinsipper at de faktisk mister fornuften helt og glemmer å tenke.

  Svar

  Det ser ut som vi er stort sett enige. 🙂
  Nei, jeg vil ikke at Taliban skal få makten igjen.

  Afghanistan er utrolig kompleks nå, og det vil ta meg en time å skrive utfyllende om det, så jeg dropper det nå.

  Jeg mener , når det gjelder krig, at bare FORSVARSKRIG er legitimt.
  Jeg skulle gjerne vært pasifist, men tenk deg følgende situasjon:

  Du er lærer i en klasse med 30 unge mennesker.
  Plutselig kommer det en mann med handgranat inn døra og du er helt sikker på at han vil kaste den og drepe alle de som er til stde.
  Ville du ha drept ham om du hadde hatt mulighet, og dermed reddet 30 andre liv + ditt eget, eller ville du som prinsipiell pasifist sittet og sett på at granatmannen hadde drept samtlige?

  Det jeg prøver å si med denne lignelsen, er at selv om pasifisme er en god etisk tanke, kan det i enkelte tilfeller være mer etisk å forsvare seg med våpen.
  Hadde de allierte ikke forsvart seg mot Nazi-Tyskland, hadde kanskje hele Europa levd i en kjempemessig nazistat,

  Lett er det ikke, men jeg tror ikke det nytter bare med sinnelagsetikk.

  man må tenke konsekvenser også, og derfor er konsekvensetikken viktig.

  Da kommer man dessverre ikke unna kriger.

  MEN:

  ALT som kan løses ved forhandlingsbordet og med politiske virkemidler, må løses der!
  Krig må være aller siste utvei!

 29. Frode mars 15, 2009 kl. 11:13 am #

  Det er noen sentrale hensyn i MUF-saken som ikke kommer frem her. For det første at FNs høykommisær for flyktninger fra 2000 har lagt til grunn at kurdere fra de tre nordligste provinsene i Irak ikke har et beskyttelsesbehov som berettiger asyl- og flyktningestatus. Norske utlendingsmyndigheter avslo som følge av dette alle asylsøknader fra denne gruppen, og disse avgjørelsene er endelige. For det andre så fikk alle i denne gruppen endelig avslag på søknaden om arbeids- og oppholdstillatelse i 2002. Det fremgår av UNEs vedtak at de dermed fikk plikt til å forlate landet frivillig – og at videre opphold var ulovlig. Mange MUFere forlot etter dette Norge og etablerte seg på nytt i Nord-Irak, bla med støtte fra internasjonale flyktningeorganisasjoner. Mange valgte imidlertid å ikke forholde seg til disse vedtakene, og oppholdte seg videre ulovlig i Norge. Norske myndigheter hadde ikke noen mulighet til å tvangsreturnere kurderne, da irakiske myndigheter ikke ville ta imot noen som ble returnert med tvang. Det var først året etter utreiseplikten ble suspendert pga Irak-krigen. Utreiseplikten oppsto igjen etter at krigen var over i januar 2004, men størsteparten i gruppen valgte likevel å fortsatt oppholde seg i Norge. Norske utlendingsmyndigheter har i deler av denne perioden gitt kurderne såkalte midlertidige tillatelser som har gitt dem mulighet til å forsørge seg selv inntil utreise.

  Det virker på meg som om bloggen din om MUFerne bygger på et litt ufullstendig faktum. Det er videre noen sentrale spørsmål som ikke er stilt her. Hvilke signaler sender norske myndigheter til de kurderne som forholdt seg til de endelige avslagene og reiste tilbake til Nord-Irak om man innvilger opphold for den gruppen som ble igjen? Er det ikke problematiske at man innvilges opphold pga at man ikke respekterer endelig avslag på utlendingsmyndighetenes vedtak? Og hva vet du om den praksis som ellers følges overfor andre grupper som ikke har fått like mye oppmerksomhet i media som denne?

 30. Starlett mars 15, 2009 kl. 10:21 pm #

  Frode

  MUF-erne er i en helt spesiell situasjon.
  De har vært kasteballer i det politiske systemet i ti lange år, og husk at alle de som hadde arbeid akkurat da Erna Solberg strammet inn, de fikk jo bli.

  Så det er altså de som var å uheldig at de var utenfor arbeidsmarkedet i en begrenset periode, som nå blir straffet.

  Jeg tror at utvisningen av MUF-erne må være brudd på menneskerettighetene, og jeg regner med at de gjennom rettsaker vil få endelig opphold.

  Og for å gjøre det klart:

  Jeg kritiserer statsråder utgått fra partiet jeg selv er medlem i, nemlig Arbeiderpartiet.

  De burde ha gitt disse 130 menneskene permanent opphold uten videre.

  Saken om MUF-erne har ikke noen parallell i Norge og i norsk innvandrer- og asylpolitikk, og det sender ingen signaler hvis MUF-erne får bli, bortsett fra at Norge fremdeles er et humanistisk land.

 31. jan mars 17, 2009 kl. 9:08 pm #

  det finer ikke noe mensklihet i norge om mufere

 32. jan mars 17, 2009 kl. 9:10 pm #

  jeg finer ikke noe mensklighet i norge om mufere

  Hei Jan

  Jeg kan godt forstå deg da du skrev dette.

  men nå har jo regjeringen forandret syn, og nå får MUF-erne bli i Norge.

  Det er en glad dag i dag!

  Jeg håper at du også er fornøyd og gleder deg nå: 🙂

 33. Sandri Pathfinder mars 18, 2009 kl. 3:37 pm #

  MUFere skal få sin sak vurdert på nytt

  Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil gi MUFere som fikk opphold i 2005 og 2006, og som senere ikke har fått tillatelsen fornyet, adgang til å få sin sak vurdert på nytt med sikte på varig opphold. Det må imidlertid være et vilkår at identiteten er avklart, og at det ikke er grunnlag for å utvise søkeren på grunn av straffbare forhold.

  – Disse sakene er av en helt spesiell karakter. Denne gruppen har vært i Norge i 10 år. Skiftende regjeringer har vurdert deres situasjon, med varierende konklusjoner. Dette har gitt dem et betimelig håp om fortsatt opphold i Norge, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

  – Jeg mener det er riktig at de som fikk en oppholdstillatelse i 2005, og som da fikk en forventning om å få bli i Norge, nå får en ny sjanse, sier statsråden.

  Departementet vil sende på høring et forslag til forskriftsbestemmelser som gir de såkalte MUFerne (Midlertidig opphold Uten rett til Familiegjenforening), som fikk opphold i 2005 og 2006 og senere ikke har fått tillatelsen fornyet, en ny mulighet til å søke om en tillatelse som vil gi dem grunnlag for en varig oppholdstillatelse i Norge. Det samme vil gjelde for dem som fikk sin sak stilt i bero i 2006, og senere ikke har fått en tillatelse.

  http://www.regjeringen.no/nb/dep/aid/pressesenter/pressemeldinger/2009/mufere-skal-fa-sin-sak-vurdert-pa-nytt.html?id=549871

  Svar

  Ja, heldigvis. 🙂

  Behandlingen av MUFerne er en nasjonal skamplett, men heldigvis viste Dag Terje Andersen mannsmot og gjorde det eneste riktige!

 34. Asterixa mars 21, 2009 kl. 7:29 am #

  Dag Terje Andersen handlet riktig til slutt. Ap trenger drahjelp fra SV. Dette ble en viktig seier.
  Nå fortjener statsråden ståkarakter.

 35. tuttilutt mars 22, 2009 kl. 1:14 pm #

  Dette ordner seg. Hørte intervju med en lokal MUfer på radio, forsto det slik at de fikk bli, han var iallefall kjempeglad 🙂 10 år i Norge bør holde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: