Oppdatert:Takket være gode råd fra Breiflabben har disse bildene nå normale proposjoner. Takk, Breiflabben! 🙂
Jeg vil gjerne vise bilder fra en helt spesiell festival som finner sted hvert sjuende år i Tongeren, Belgias eldste by. En del av festivalen er en stor prosesjon som starter i Kastanjewahl i nærheten av Begijnhof som vi ser et bilde av her. Festivalen er til ære for jomfru Maria, «onze lieve vrouw», som blir kronet til Himmeldronning, og har røtter helt tilbake til middelalderen. Tongeren har den eldste Maria-basilika nord for Alpene. Det ligger mye historie bak denne festivalen. Selv om den i bunn og grunn er religiøs, er det også en tradsjonsfest og folklorefest, og alle er med, både praktiserende katolikker og andre.
En hest med ølreklame kommer aller først i prosesjonen. Kanskje ikke så rart, for belgisk øl er kanskje verdens beste. Tradisjon og folkefest er minst like viktig som religion under Kroningsfesten
Alle jeg vet om i Limburg elsker Kroningsfesten i Tongeren, og folkefesten i de ni dagene festivalen varer, er enestående, med konserter, teaterforestillinger, utflukter , et livlig uteliv, god mat og drikke, markeder, flerkulturelle arrangementer og mye mer. Jeg tror de aller fleste finner mye de kan glede seg over på denne fantastiske festen. Bildene i dette innlegget er tatt fra prosesjonen. Den går hele fire ganger i løpet av festivalen, slik at så mange som mulig skal kunne til å oppleve den. Over 3000 sangere, musikere og skuespillere er med, nesten alle er amatører fra Tongeren. Dessuten er mange sysselsatt med å skape kostymer, med å lage CDer og DVDer, lage bøker og sørge for logistikken, slik at alle de tilreisende skal få plass og alt skal gli greit i en liten gammel by som skal ta imot over en halv million gjester. Det ligger et stort og imponerende arbeid bak hver vellykkede kroningsfestival.
Dette bildet av en romersk soldat indikerer at vi snakker om en religiøs festival, nemlig en festival som fremstiller jomfru Marias liv i lys av bibelfortellingene om Jesus og av katolsk tradisjon.
Her er en av gruppene samlet i Kastanjewahl før avgang. Denne gruppen formidler dogmet om den ubesmittede unnfangelse, altså at Maria var født uten synd. Jeg kan røpe at jeg faktisk har bodd i denne vakre gaten, og det er en sterk følelsesmessig opplevelse hver gang jeg ser kommer tilbake hit.
Tongeren teller i underkant av 30.000 innbyggere. Det er nesten utrolig at de kan mønstre over 3000 aktører, sangere og musikere både i de fire prosesjonene gjennom ni dager og i de fire store kveldsforestillingene, og i de andre evenementene, og det kommer over en halv million tilskuere fra inn-og utland for å oppleve denne enestående festivaluka som er lite kjent i Norge.
Et trommekorps og en flaggborg av jenter fra en av byens skoler går i spissen for prosesjonen.
Før gruppene kommer, bærer geistlige noen av Basilikaens skatter.
Her kommer den unge jomfru Maria som får bebudelse av engelen Gabriel med beskjed om at hun skal bli mor til Guds sønn.
Den skal tidlig krøkes som god festivaldeltaker skal bli. Innslaget av barn og unge i prosesjonen var betydelig.
Dette er en del av den gruppa som gestalter Marias besøk hos slektningen Elisabeth. Kvinnen i forgrunnen til høyre med oppsatt hår spiller Elisabeth som i følge bibelhistorien ble gravid i moden alder. Her venter de i Kastanjewahl på å stille opp for å starte prosesjonen.
Elisabeth og Zakarias. I følge bibelhistorien ble Elisabeth gravid i høy alder, og ble mor til døperen Johannes. Den gravide Maria besøkte sin slektning.
Juleevangeliet. Jesu fødsel, den største gruppa, som talte over 500 deltakere i alle aldre. Her ser vi mange fine små barneengler. Jeg har en gang gestaltet hyrde i fødselsgruppa fordi jeg akkopagnerte sangerne med mitt flugelhorn sammen med 15 andre musikere.
Maria, Josef og Jesusbarnet. Etter vognen ser vi begynnelsen av hyrdeflokken.
Mange sauer og eseler deltok.
«Komt en juicht!» Kom å juble for at Kristus er født, synger gjeterne.
Med de tre vise menn i front her, ser vi en del av gjeterforsamlingen.
Mariaskikkelsen ble naturligvis gestaltet av forskjellige kvinner i de ulike gruppene, og man kan alltid skjelne Mariafiguren ut fra de andre, fordi Maria, i kroningsfestivalen som i kunsten, alltid opptrer i blå kappe med hvitt, eventuelt også litt rødt. Derfor er det altså Maria som sitter i vognen som eselet trekker. Men jeg kan ikke huske vilken gruppe dette var og hvilken historie fra Bibelen som de forestilte.
Jesus i tempelet som tolvåring. Foreldrene leter etter ham, og her på dette bildet finner de endelig sin sønn. Gutten som spilte den tolvårige Jesus gjorde det med overbevisning.
Fiskere ved Genesaretsjøen som siden ble Jesu apostler.
Jesus trer ut i offentligheten etter Johannesdåpen, og før han begynner sitt offentlige virke, tar han avskjed fra sin mor.
Et overblikk over folkemengden som Jesus taler til. Blant annet blir Bergprekenen anskueliggjort. Tale, sang, musikk og bevegelser kan dessverre ikke gjengis bare med bilder.
Jeg har både CD og DVD fra begivenhetene, og nå bør jeg kanskje lære meg hvordan man overfører musikk til blogg…
Bryllupet i Kana. En fortelling katolikker legger stor vekt på, for forvandlingen av vann til vin viser ikke bare at Jesus hdde makt til å sørge for at festen kunne fortsette.
Det foregriper også nadverden og det katolske nadverdsyn. Brudeparet med brudepiker og brudesvenner forrest i opptoget.
Dansere og musikere i bryllupet. Imponerende hvordan de få musikerne som spilte blokkfløyter og enkle trommer klarte å sette en flott musikalsk stemning.
Bak bryllupsmusikantene kommer kjøgemesteren med vinskjenkerne som bærer store vinkrukker.
Maria deltar selvfølgelig i bryllupet. (Bibelen nevner ikke noe om det, men det spiller ingen rolle for katolikkene. De fargelegger bibelfortellingene slik at de blir mer levende og gir Maria mer plass. Flott, synes jeg.) Maria finner Jesus og gir han beskjed om at han må ordne mer vin.
Jesus gjør som Maria sier, ber folket skjenke opp vann i krukkene, og vannet blir forandret til førsteklasses vin.
Påskefortellingen. Her blir langfredagspasjonen anskueliggjort, og vi opplever Jesu møte med lidelse og kors, de Kruiswegontmoeting.
Den store svarte trommens lyd virket uhyggelig og sjebnesvanger i det varme solskinnet.
Unge gutter fra en av de videregående skolene i Tongeren spilte de menige romerske soldater. Hver prosesjon tok flere timer, og det må ha vært fryktelig varmt inne i kostymene.
Via Dolorosa. Eric som spiller Jesus, gjør det for femte gang, og når vi vet at det går sju år mellom hver Kroningsfest, skjønner vi at han er en virkelig veteran. Han trener hardt fysisk før hver kroningsfestival for å være i form til rollen, for det er tungt å bære korset mange kilometer i timesvis fire ganger og samtidig spille rollen som den lidende Jesus. I tillegg gestalter han og de andre deltakerne samme rolle på kveldsforestillingene. En maratoninnsats som han utfører særdeles godt og gripende.
Jesus faller under byrden av det tunge korset, og hans mor Maria iler til for å hjelpe ham, men soldatene jager henne bort.
Et sorgfullt farvel.
Jesus er kommet seg opp igjen. Bak de tre soldatene ser vi vennen, apostelen Johannes, en av de sørgende kvinner og vi kan skimte Maria.
Og folket roper opphisset «»Korsfest ham» og «Gi oss Barabas.»
Tett ved korset. Johannes er ved Marias side. Langfredagsgruppa var gripende og gjorde et sterkt inntrykk.
Første påskedagsmorgen. To av kvinnene som sorgfulle går til graven for å salve Jesu legeme. Der møter de en engel som forteller dem at Jesus er stått opp og at de skal gå og fortelle det videre.
Engelen, den tomme graven og Maria synger en av første påskedags jubelsanger. Alle sangene er spesialskrevet av komponister fra Tongeren og området rundt. Mange går igjen gjennom flere Kroningsfestivaler, men det komponeres alltid noen nye til hver festival.
Oppstandelsesgruppa med live akkopagnement av KF Vrije Burgers. Her trompeter og flugelhorn.
Lovsang fra gruppa som jubler over Jesu oppstandelse. Jeg har spilt med disse dyktige musikerne ved en tidligere kroningsfestival, selv om jeg ikke er katolikk og ikke delte dogmene deres. Opplevelsen ble ikke mindre av den grunn. Et minne for livet for en agnostiker. Katolikkene kan dette med å lage store glade folkefester omkring sin religion.
Oversiktsbilde fra tribunen der vi satt den ene dagen. Jeg var tilskuer flere ganger, og har tatt bilder fra forskjellige posisjoner.
Pinse. De blåkledte er apostler, og Maria var i følge katolsk tradisjon sammen med disiplene da de fikk Den Hellige Ånd.
Dette er også en del av pinsegruppa. De synger om den varme, frihet, glede og broderskap som pinsen representerer. Man vektlegger global solidaritet og respekt for et hvert livssyn. Ingen trusler om fortapelse for folk som har andre livssyn enn det kristne.
Jeg vet ikke riktig hvordan jeg skal oversette denne gruppa til norsk. «Forherligelse» – kanskje?
Her er nemlig et svært viktig punkt i mytologien om Maria, for nå er Maria ikke lenger bare en kvinne som var utvalgt av Gud til å føde Jesus. Nå er hun opphøyd til Himmeldronning. Forherliget, altså. Katolikkene feirer Maria Himmelfartsdag. Det finnes ikke bibelsk belegg for Marias Himmelfart, men i de katoske myter er det en sannhet som Vatikanet har fastslått etter at troen på Maria som himmeldronning hadde levd i den katolske verden i mange hundreår.
Joda, man har sekkepipeorkester i Tongerenområdet. Veldig gode. Orkesteret består av en sekkepipedel og et janitsjarkorps som delvis spiller sammen, delvis hver for seg.
Her kommer prosesjonens yngste gruppe, de Edelknapen, som betyr noe sånt som de noble guttene. Søte og flinke.
Men publikumsyndlingene er De zingende Maagden – «de syngende jomfruer». Det er et kor der de fleste er i tenåringalderen, men her er også yngre jenter og unge kvinner i tjueårene. Koret teller omtrent 200 medlemmer.
Med sine vaiende fjær som de har en presis og vakker koreografi på og sine vakre, rene unge stemmer er de en nytelse både for øyne og ører. De har dessuten mye å gjøre på kveldsforestillingene.
Tradsjonen tro har De zingende Maagden tonefølge av det fremragende korpset KH Concordia fra Tongeren som både har vanlige instrumenter og Angelusklokke.
Mot slutten av prosesjonen. Sekkepipeorkesteret er kommet inn på Groote Markt, torget der Basilikaen står. Her fremfører de Amazing Grace nydelig.
De zingende Maagden er nesten ferdig med første dags prosesjon og kan hvile litt før aftenforestillingen, og de kommer såvidt gjennom folkehavet på torget.
Ridende politi avslutter prosesjonen.
De romerske soldatene er ferdig med dagens prosesjon.
Her finner du mye om Kroningsfestivalen, inkludert mange bilder.
Her er vil du finne mange You Tube-klipp fra Kroningsfestivalen.
Statuen av «Onze lieve vrouw» Maria. Den ble laget i middelalderen. Etter at paven kronet statuen på 1800-tallet, oppsto kroningsfestivalen hvert sjuende år i Tongeren, og tradisjonen har faktisk blitt sterkere med årene. Moderniteten har ikke svekket betydningen som folket fra Tongeren legger i Kroningsfestivalen og sin kjære Mariastatue.
De zingende Maagden synger Het Loflied der Engelen og vifter farvel til oss ved Basilikaen ved midnatt.
Hold av juli 2016! Du vil ikke angre om du bruker noen dager i Tongeren på denne helt spesielle festivalen med et særdeles trivelig vertskap. Men husk å bestille billetter i god tid hvis du vil ha tribuneplass ved prosesjonen, sitteplass på het Avondspel eller billetter til teaterforestillinger og konserter.
Jeg er sikker på at du vil like denne festivalen og trives i Tongeren, byen som allerede i romertiden hadde stor betydning, og byens gjestfrie befolkning uansett hva du måtte tro på.
Et sjelerøsk av et innlegg,Starlett! Et absolutt gullkorn 🙂
Flotte bilder og tekst som formiddler opplevelser,stemmning og kunnskap! Det er imponerende at de klarer å få til en slik festival,der det er plass til alle..
Takk for at du delte! Alle stjernene til deg 🙂
Ha en riktig God Helg 🙂
Takk for en veldig hyggelig kommentar og for stjerner, Cezanne! 🙂
Ja, det er fantstisk at de klarer å få det til, men dette er noe hele byen står samlet om, og de bruker flere år på å forberede hver festival. Festivalen er veldig kjent i katolske land.
Det er utrolig flott å vøre der.
Jeg har jo bodd i Tongeren, så for meg blir det også en ekstra følelsesmessig dimensjon i opplevelsen.
God helg til deg! 🙂
Så flott ett innlegg av festivalen/Kroningsfesten.
Nydelige bilder og forklarende tekst.
Det må ha vært litt av en skue.
Stjernedryss og Klemm.
Ha en fin Lørdagskveld.
og god Helg. 🙂
Hei Erta-Berta
Jeg er veldig glad for at du likte innlegget. 🙂
Ja, det er et flott skue, og kveldsteateret på en scene utenfor den store basilikakirken der bibelhistorien blir fremført som musikkteater, er enda flottere, men det er vanskelig å gjengi med bilder.
Jeg har DVD fra kveldsforestillingen som var magisk.
Takk for stjerner og klem.
God helg til deg! 🙂
Hei starlett
Bildene minner meg om karnevalopptog i Tyskland. Flott og feiende.
Testet du ut ølet i Belgia?
Hei Jan! Jeg kan skjønne sammenligningen, for begge tingene er jo fargerike og folkerike, og begge tingene springer ut av ktolsk tradisjon, men det er allikevel stor forskjell.
Belgia har godt øl, ja, kanskje verdens beste, men jeg drikker lite øl av hensyn til blodsukkeret.
Kanskje er det noe feil med min pc, men hos meg ble ikke bildene fine. fargene ser jeg men alle skikkelser er lange. Men historien din kunne jeg lese. Bravo! 🙂 Kan godt tenke med å være med i 2016 om føttene bærer meg så lenge.
Natti
Hei igjen sårbar
Nå har jeg fulgt Flabbens råd og nå ble bildene mye bedre. 🙂
Fin søndagskveld til deg.!
sårbar:
Du har helt rett. jeg trodde det var MIN PC det var noe galt med. Bloggen min er tydeligvis fremdeles ikke friskmeldt.
Jeg må ta det opp med VGB-support.
Takk for at du sa fra! 🙂
Veldig takknemlig for det.
Hvis man klikker på bilder man har lyst til å se, kommer de frem med normale proposjoner.
Jeg har oppdatert innlegget mitt og skrevet det der etter at jeg så kommentaren din.
Veldig takknemlig for kommentaren, som gjorde at mistanken min ble bekreftet. 🙂
Fint at du ellers likte innlegget.
Håper at føttene bærer i 2016!
Denne festivalen var helt ukjent for meg, men du skildrer den svært godt slik at det ble en fin opplevelse å lese og lære om den. Jeg må innrømme at jeg heller ikke hadde hørt om Tongeren tidligere.. Stiller innbyggerne opp på grunn av religion, tradisjon eller er det andre årsaker?
At du tidligere har bodd der, og også deltatt i opptoget gjør at du formidler dette veldig levende 🙂 Bildene er helt fine her hos meg, kan det være avhengig av hvilken nettleser en bruker?
Takk for at du delte denne opplevelsen med oss 🙂
Hei tuttilutt
Glad du likte innlegget. 🙂
NÅ har jeg lagt om bloggen min til tre kolonner, så nå er bildene bedre.
Jeg er nødt til å bruke IE, for hvis jeg bruker FF, ser jeg ikke et eneste bilde.
Folk stiller vel først og fremst opp på grunn av tradisjon og samhold, fordi det er veldig morsomt å delta både på forberedelsene og på festivalen, og også fordi de er stolte og glade over denne festivalen.
Men mange gjør det også av religiøse grunner.
Dessuten er folk i Tongeren stolt over basiliken sin, og med god grunn, for den er virkelig flott.
Nei, Tongeren er nok ikke særlig kjent i Norge, og Belgia har jo så mange byer som er mer kjent.
Men det er en fin og trivelig by der den ligger like ved grensen til Wallonia og det franskspråklige området.
I katolske land er imidlertid Tongeren og kroningsfesten velkjent. Jeg tror det var rundt 600.000 tilreisende tilskuere i år, og det er fabelaktig at arrangørene klarer å ordne det slik at alle får oppleve festivalen, alle får husrom og at det blir plass for alle på byens mange resturanter og andre spisesteder.
Hele uka er en eneste lang fest. 🙂
Et fantastisk innlegg Starlett.
Du formidler din viten og interesse med gode beskrivelser og fine bilder.
Bilder som forøvrig er helt ok.
Men du vil ikke gå ned til en trespalter i stedet for en firespalter da?
Du har som regel «lange» innlegg og får mange kommentarer så de to kolonnene på høyresiden godt kunne vært redusert til en.
Bare et lite tips 🙂
Hei Breflabben!
Takk for gode ord. 🙂
Og tusen takk for gode forslag!
Jeg gjorde som du sa, og nå ser bildene fine og normale ut fra min PC.
Gentlemen som gir gode råd setter jeg pris på. 🙂
Hei igjen Starlett
Prøv «three columns floating», da tror jeg siden din opptrer gunstigst hos de fleste uansett hva slags nettleser de bruker.
Jeg har gjort det, Flabben, og takket være deg ser bildene mine mye bedre ut. 🙂
Bildene er riktig fine. Vennene dine feirer noe de ikke ville trodd på hvis de tenkte seg om. Monarki i himmelen med en dronning. Det virker ikke seriøst. Men ikke verre enn annen overtro. Det er ihvertfall bra at de ikke fordømmer dem som ikke har sett lyset. Hvis det gir samhold og solidaritet i distriktet, er det en god virkning.
Liljerød
Jeg vet ikke riktig hvordan jeg skal tolke kommentaren din-
Men fint at du likte bildene. Jeg vet ikke om du så dem før eller etter jeg fulgte Breiflabbens råd og gjorden bloggen min om til tre kolonner,
Det var da voldsomt til festival. Skikkelig imponerende. Det må ligge utrolig mye arbeid bak et slik evenement. Fantastiske bilder, og mye informasjon. Visste ikke om denne festivalen fra før. Så lærte vi noe nytt i dag, også…!
Ha en strålende uke! 🙂
Hei Dag Eigil
Ja, det er en utrolig fin og imponerende festival, og festivalen består av mye mer enn prosesjonene, først og fremst fire Avondspel, altså musikkteater ved basilikaen over Maria bygd på bibelfortellinger og katolsk tradisjon, det er enda flottere enn prosesjonen, synes jeg.
Og i tillegg et vell av konserter og teaterforestillinger, både sakrale og profane, masse arrangementer både for unge og eldre, diverse tilbud til pilgrimer og først og fremst en stemning som ikke lar seg formidle med ord.
Ja, det ligger mye arbeid bak. Komiteen for Kroning 2009 begynte forberedelsene allerede i 2005. Så må vi huske at den største del av arbeidet som legges ned, er gratis og på frivillig basis.
Bare det å planlegge og å sy alle kostymene tilpasset hver deltaker er jo en kjempejobb.
Men folk LIKER å delta og det er veldig morsomt. Både øvelsene og selve festuka,
Jeg vet det av egen erfaring siden jeg har deltatt som musiker. Vi spilte inn CD i basilikaen sammen med korene vi akkopagnerte, og der var det en flott akustikk kan du tro.
Og det er spennende å spille under prosesjonene. Slitsomt fysisk, for det er lange ruter, men stemningen er så god at man tåler det godt – om man bare passer på å drikke nok vann.
Røde kors har mange vannstasjoner ute under prosesjonene.
Glad for at du likte innlegget og bildene. 🙂
Ha en flott ny uke!
Jeg synes det var morsomt at jeg kunne finne bilder fra Belgia på en blogg. Jeg har hørt om kroningsfesten i Tongeren av andre og vet den er berømt. Har du vært på Ommegang i Brussel? Jeg har bodd i Belgia, jeg også. Mellom Brussel og Waterloo. Når bodde du der?
Bildene er veldig fine.
Det beste er nærbildet av Jesus og Maria.
Hei Laila og velkommen på bloggen min. 🙂
Hyggelig at du fant bloggen min og artig å få tilbakemelding fra en Belgia-veteran. 🙂
Joda, jeg er også kjent i Brusse/lWaterloo.Du har kanskje hatt barn på den skandinaviske skolen i Waterloo?
Bodde du i vlaams – eller fransktalende område?
Var det jobb som førte deg til Belgia?
Ommegang i Brussel er jo flott og antakelig mer kjent i Norge enn Kroningsprocessie i Tongeren, men Kroningfeest i Tongeren er faktisk Belgias største ommegang.
Hyggelig at du likte bildene.
Har du mulighet, anbefaler jeg deg en tur til Tongeren i 2016.
Takk for besøket!
Det var noe kjent der ja. 😉
Tongerenfesten er en knallflott festival.
Du må bare reklamere for den!
Ja, ikke sant, Elisabeth?
Jeg «reklamerer» for den både her og der. 🙂
Noe så flott. Ikke minst jobben du har gjort. Helt supert presentert. Veldig gøy å få se alle dine fine bilder. Takk skal du ha.
Hei Katten
Hyggelig at du likte bildene.
Det er en fantastisk festival. 🙂
For en opplevelse!
Ja, det var det, tanteprinsesse. 🙂
Å,så vinduerlige bilder. Tenk at mennesker i en liten by kan gå sammen om det. Det skaper sikkert samhold blant dem. Gjør det ikke? Jeg er så glad for at du har begynt å blogge igjen Starlett. Jeg har savnet deg.
Hei Rosenbusken!
Veldig fint å se deg igjen. 🙂
Er du aktiv på blogspot nå?
Jo, det er veldig sterkt samhold i Tongeren under forberedelsene og under festuka.
I det hele tatt er det generelt et sted med vennlige laidback og hjelpsomme mennesker som er gjestfri, stolt av byen sin, flink til å improvisere og løse utfordringer som kommer, mennesker man føler seg vel sammen med.
Glad du likte bildene. Det gjør jeg også. 🙂
Jeg har et lite tips til jeg Starlett og det gjelder dine laaaange innlegg på din forside.
Hvis du setter inn en «bruddlinje» etter ditt første bilde i dine bildeinnlegg, så slipper vi å gå den laaaaange veien forbi tretti bilder for å se ditt neste innlegg på bloggen din.
Gå til min forside og scroll deg nedover så vil du se at det står litt tekst og et bilde og så kommer det en stiplet linje med ordet «more».
Det for du til hvis du legger den inn når du skriver innlegget eller ved å redigere i ettertid. det gjøres ved å sette cursoren der du vil ha delelinjen og trykke på «mer» knappen, nummer fire fra høyre på rekken med redigeringsknapper.
Den ser ut som den deler et ark.
Igjen bare et lite tips Starlett 🙂
Tusen takk for tipset, Breiflabben! Jeg har lurt lenge på hvordan man gjør dette, men har ikke forstått det. Din forklaring var så enkel og pedagogisk at jeg omsider fikk det til- Og det var lett!
Nå har jeg redigert en del av innleggene, og da oppdaget jeg at mange av NIB-innleggene mine, de med mange bilder, var blitt maltraktert under omleggingen av VGB og sto hulter til bulter. Det er jo en annen historie. Men nå har jeg i alle fall rettet opp en del av dem.
Hadde det ikke vært for ditt tips, hadde jeg kanskje ikke fått reparert NIb-innleggene. (Det som lot seg reparere. Noe er gått tapt.)
Det er veldig godt å få hjelp og tips av dem som kan og forstår mer når man føler seg hjelpeløs i all teknologien, og du har vært veldig hjelpsom. Det setter jeg stor pris på, Flabben. 🙂
hei i Bodø 🙂
Et flott innlegg.
Med bilder der til.
Det tar meg fra tro til religion til massehysteri til krig…
Det som imponerer er egentlig at de får dette til – og hvilke følelser og samhold det bringer med seg på et lite sted.
Hei btidag
Hyggelig å se deg igjen. 🙂
Ja, det er VELDIG imponerende at de får det til, og det ligger massevis av arbeid bak, frivillig arbeid.
Du skriver:
———–
Det tar meg fra tro til religion til massehysteri til krig…
—–
Jeg skjønner ikke riktig hva du mener her, btidag. Massehysteri og krig finnes, ja, men ikke Tongeren under Kroningsfeest 2009….
Velsignet kveld!
Jeg takker for vakker manifestasjon av høyverdig sivilisasjon i det sydlige Europa.
Moderkirken hjelper mennesket til kjærlighet, tro og verdighet i en krigstid der protestanter og sekularister dominerer verdens tenkning.
Det er gledelig at våre adskilte brødre i troen, de nordiske protestanter får beskjed om en av Kirkens mangehånde fester.
Dog må jeg imøtegå de belgiske ildsjeler på et punkt:
Maria er intet guddommelig vesen. Hun er ikke Gud og av Gud og lys av lys som den evige Kristussjel.
Hun eier legemet som Gud i kjærlighet valgte ut til føde Kristus og således fullbyrde inkarnasjonens mysterium.
Kristus er født, ikke skapt.
Jeg bidrar med Kirkens ord om den hellige jomfru:
http://www.katolsk.no/artikler/maria.htm
Maria er ubeflekket unnfanget. Hun er således fri for synd og skyld.
I Purgatorium lutres våre sjeler før vi går inn i den evige lykksalighet.
Marias sjel var ren og ubesmittet. Således unnslapp hun Purgatorium.
Den Hellige Treenighet, Herren Gud, Kristus og Den Hellige Ånd er Skaper, frelser og veileder.
Vår elskede Maria har intet sete i den hellige treenighet.
Således er hun ikke gjenstand for tilbedelse i Kirken.
Jeg gjentar at den hellige Moder Maria ikke er guddommelig og ikke er gjenstand for tilbedelse!
Vi ærer Maria som Guds og Kirkens mor, sete for visdom og nestekjærlighet, og ber Maria gå i forbønn for oss, men tilbedelsen hører Herren til.
Hei johannes
Long time, no see.
Veldig morsomt å se deg igjen.
Men jeg har på ingen måte skrevet at folk i Tongeren tilber Maria som guddommelig, Johannes.
Hvor finner du det?
De gjør ikke det.
Men som du kanskje så i innlegget, har Tongeren den eldste Notre Dame – kirke (onze lieve vrouw – som det heter på nederlandsk), og kroningen gjenspeiler dette faktum.
Kroning i Tongeren er som sagt en blanding av religion, folklore, tradisjon og folkefest.
Har du vært der noen gang?
(Jeg går ikke inn i noen teologisk diskusjon nå, johannes. Det får heller vente til jeg skriver et innlegg om livssyn, – hvis du ikke selv oppretter blogg på VGB og skriver innlegg. I så fall skal jeg nok delta i diskusjonene.)
Hold av juli 2016 til neste Kroning, eller reis til Hasselt førstkommende sommer! 🙂
Intet menneske går fortapt.
Gud Herren er allmektig.
Han elsker hver menneskesjel han har skapt.
De vantro og mennesker med stor syndeskyld må oppleve Purgatoriums renselse i lenger tid, men det kosmiske mål som er forenelsen med Herren vil bli komme i tidens fylde.
De Protestantiske sekterister har ikke den fornødne tillit til Gud.
Den som tror at mennesket kan oppnå herligheten ved egen tro og kraft, spotter Herren.
Herren alene er mektig og Maria var hans utvalgte redskap ved historiens vendepunkt.
Alle er dere velsignet!
Vel, jeg kan ikke uttale meg om hva som skjer etter døden, Johannes, og det vet du.
Men OM det skulle finnes, ja, da må jeg si at jeg anser det katolske synet som langt mer logisk enn det evangelisk-lutherske, for ikke å snakke om det kalvinistiske, som er barbarisk.
At en eventuell allmektig, allkjærlig Gud skulle ønske evig fortapelse for noen, anser jeg som utelukket, og ikke finnes det noe overbevisende bibelsk belegg for det heller.
Et fantastisk innlegg som jeg stjernet som bare det! Jeg har aldri hørt om Kroningsfestivalen, men lurer på om ikke jeg må sette av 2016 🙂 Dette må jo være en opplevelse av dimensjoner? Faren er vel at 17. mai her hjemme blir peanuts i forhold 😉 Amazing grace er en av mine favoritter, skulle likt å høre denne versjonen. Skal absolutt sjekke ut youtube – klippene ved en senere anledning. Ha en god natt 🙂
Hei Mokkaen! Glad for at du likte innlegget. 🙂
Ja, det er en opplevelse som er vanskelig å beskrive.
17. mai i Norge er nok peanuts ja.
Denne festivalen varer over en uke, og det er en sammenhengende fest.
God helg til deg! 🙂
Det ser ut til å ha vært en flott festival men bildene viser tre meter høyte mennesker og fire meter høye hester.
Jeg tror du har falt for fristelsen med å bruke de skaleringsfunksjonene i wordpress, men det er viktig å merke seg at de ikke låser størrelsesforholdet (aspect ratio), og at det antagelig er derfor de har blitt forvrengt. Siden det er så mange bilder så er det enkleste nok å gå på visuell redigering av innlegget og justere høyden ned med ca 1/4 og la bredden forbli den samme.
Ellers må jeg takke for en interesant artikkel, lærte noe nytt i dag 🙂
Hei Snillfant.
Så bildene er altså høye og smale hos deg?
Fint at du sier fra!
Hos meg var bildene rare helt til jeg forandret bloggen min slik at jeg fikk tre kolonner, men nå ser de normale ut herfra.
Hvis man klikker på bildene, burde de i alle fall se normal ut.
Du skriver:
——
Jeg tror du har falt for fristelsen med å bruke de skaleringsfunksjonene i wordpress, men det er viktig å merke seg at de ikke låser størrelsesforholdet (aspect ratio), og at det antagelig er derfor de har blitt forvrengt. Siden det er så mange bilder så er det enkleste nok å gå på visuell redigering av innlegget og justere høyden ned med ca 1/4 og la bredden forbli den samme.
———–
Jeg er litt analfabet her, så jeg forstår ikke helt.
Men Nei, jeg har IKKE nedskalert bildene i wordpress eller på nettet.
Bilder som jeg bruker på blogg eller andre nettportaler nedskalerer jeg i bildebehandlingsprogram på PC-en.
Men bloggen min har vært syk og hanglet helt siden forrige omlegging, så det er nok der problemene ligger. Jeg skulle ha tatt kontakt med Support for lenge siden for om mulig å få en frisk blogg igjen, men jeg er nylig kommet tilbake til VGb etter lang tids bloggfravær, så jeg er ikke kommet så langt ennå.
Og nå hører jeg rykter om enda en «oppgradering»
Grøss.
Veldig takknemlig for tilbakemelding, for da får jeg vite hva som er galt.
Glad du likte teksten.
Ønsker deg en trivelig helg! 🙂
oy, så mange bilder, Blondie 😀
(men på … min computer ser de likevel unormalt «smale» ut ..)
uansett – fine, belgiske bryggerihester. jeg eeeelsker dem!
*vrinsk vrinsk*
Hei pistolmannen 🙂
Hmm, lange og smale hos deg også altså. Jeg må definitivt ta kontakt med support, hvis de er i stand til å hjelpe.
Det ser dessuten ut til at det har vært klister på VGB i dag.
Ja, belgiske bryggerihester og belgisk øl….
Takk for tilbakemeldingen og Flott helg til deg! 🙂
Tusen takk til VG support for større lagringsplass og gode tips når det gjelder nedskalering av bilder! 🙂
hei på deg 🙂
‘Det tar meg fra tro til religion til massehysteri til krig…’
det å tro er en personlig sak
når dette blir utnyttet i systemer – da er det religion
min mening er bedre enn din
religionskriger – det har vi hatt siden..
og jeg ser på dine bilder.. flotte.. men det ligger mye bak her
jeg elsker historie
Hei btidag
Jeg er ikke helt sikker på om jeg forstår deg helt ut.
Ja, det har vært mange religionskriger, både mellom forskjellige kristne konvensjoner og kriger mellom kristne og muslimer, med korstogene og de kristnes slakting av jøder og muslimer i Jeruslem som skrekkeksempler.
Det som kjennetegner festen i Tongeren, er imidlertid dens økumeniske og interreligiøse del.
Den inkluderer alle.
Det ble satt av mye tid til multikulturelle aktiviteter, der mennesker fra alle verdensdeler og flere religioner, bl.a islam og hinduisme, viste frem sin kultur, med internasjonale markeder, internasjonal underholdning osv.
I år var gjennomgangstemaet for festivalen global forståelse og respekt for alle religioner og kulturer.
«Enn rond Maria» – vanskelig å oversette ordrett, men det betyr at vi alle er like mye verd og at alle uansett religion kan være samlet i fellesskap, united, rundt Maria.
Katolikkene i Tongeren er det motsatte av ekskluderende.
De er tvert i mot veldig inkluderende og har en holdning overfor tilreisende og andre mennesker som vi kunne lære mye av i Norge.
Og ja, jeg elsker også historie. 🙂