Jeg er blitt utfordret av Viljen til å delta i lenke-leken der man forteller 7 fakta om seg selv.
Utfordringen er følgende:
- Kopier «Kreativ Blogger»-bildet på bloggen din (kopier den ved å klikke på bildet og lagre den, f.eks i mappen for dine bilder).
- Link til personen som ga deg en «Kreativ blogger».
- Fortell 7 interessante fakta om deg selv.
- Velg 7 andre bloggere som du sender den samme oppmuntringen til.
- Link til deres blogger.
- Legg igjen en kommentar i bloggen deres, så de får vite om det.
Sju ting om Starlett. Hva skal det bli, tro?
1. Jeg er glad i musikk. Men ikke altetende. Min favoritter finner jeg i klassisk musikk, jazz og viser, men jeg er også glad i kor, og så er jeg uhelbredelig korpsnerd.
2. Jeg har fulgt dårlig med i norske medier i det siste. F.eks hadde jeg ikke peiling på at det hadde vært norsk MGP-finale før jeg kjøpte en avis på toget fra Bergen til Oslo sist søndag og leste noe om «MGP-Didrik». Da skjønte jeg at jeg hadde vært utenlands lenge.
3. Grunnen til min Bergenstur var at jeg var på NM i Brass. Foretrekker topp Brass-musikk fremfor «MGP-Didrik» – selv om jeg verken har sett eller hørt ham.
(Gratulerer, Manger, med NM-tittelen og med en strålende fremføring av Dove Descending.)
4. Jeg liker å fotografere og pusle med bilder, men er veldig klar over mine begrensninger at jeg har MYE å lære. Likevel er det morsomt. Men nå har jeg hørt at må må nedskalere bildene veldig mye mer enn før her på VGB, så jeg er spent på om jeg får til å bruke bilder på bloggen.
5. Jeg er ikke overbevist om at et gjennomsekularisert samfunn nødvendigvis er det beste for menneskeheten. Ateistiske Sovjet står vel ikke for oss som et lysende eksempel i respekt for menneskeverdet? Med 30 millioner drepte under Moskvaprosessene?
6. Jeg blir veldig provosert av «Vi og Dem»-tenkning, og den selvgode tanken at vi nordmenn og vår kultur er bedre enn andre og andres kultur fordi vi er heldige og har en høy levestandard og et relativt velfungerende demokrati i Norge.
7. Jeg deltok i Midnattsmessa i Peterskirka i Vatikanet sist jul. Det var en storartet og uforglemmelig opplevelse. Forøvrig er jeg overbevist om at menneskene er MYE bedre enn sitt rykte og har møtt utallige mennesker som har bekreftet det. Når du trenger hjelp, er det alltid medmennesker der for deg. Vær ikke redd fremmende! Nesten bestandig er den fremmende en venn du ennå ikke kjenner.
Jeg utfordrer
Ramlero
Nøkkerosa
Snurremegrundt
Lillevanilje
Jojja
Kristian
Zuul
Hvis noen av de jeg har utfordret, allerede har fått en utfordring, kan dere kanskje si fra.
Dessverre må jeg til føye en åttende opplysning:
Jeg skjønner ikke hvordan man linker med den nye utgaven av VGB! Det var jo så lett før.
Kan noen hjelpe?
Takker for utfordringen, men takker samtidig nei. 😉
Den er grei. 😉
hey Blondie, long time no see 😀
man kan selvfølgelig ikke se bort fra at mange mennesker har en … åndelig eller religiøs lengsel i seg, men samfunnet, altså det vi alle deler, MÅ være religionsfritt. de siste årenes utvikling i Norge med overtro og dilldall på hver en baug og kant – til og med langt opp i regjeringsapparat – har vist hvor viktig det er med en klarttenkende og sekularisert offentlighet.
senest i dag inviterte en imam en redaktør til oppklaringsmøte. i en moske…. tenk om en biskop hadde invitert en redaktør til møte i en kirke. det hadde funka dårlig ….
Hepp1
Hei Pisto, – hyggelig å se deg igjen. 🙂
Ja, jeg mener også at samfunnet som sådan må være livssynnøytralt, men man bør ikke innføre tvungen ateisme eller latterliggjøre folks religiøse lengsel eller praksis så lenge denne praksisen ikke skader andre.
Jeg er helt uttafor når det gjelder norske nyheter akkurat nå, føler meg rett og slett DUM; og trenger sikkert et par uker på å komme noenlunde ajour.
Oh HVORDAN fungerer linkene i editoren???
Linke:
I innleggsboksen ligger det mange hjelpeikoner øverst. Der har du ett ikon som ser ut som en lenke, og et annet som ser ut som en lenke som brytes.
Når du skal linke, markerer du ordet eller setningen du vil linke fra, og limer http/ (slett http først i denne boksen!!) inn i boksen som dukker opp når du klikker på lenkeikonet. Skal du av-lenke klikker du på lenkeikonet som brytes.
Så lett så og ganske likt som før faktisk 🙂
Så godt å se deg tilbake! 🙂
Jeg har og plukket opp at bildene må krympes en del før de legges inn. De blir visst store og fine likevel i bloggen?
Hei Viljen! Takk skal du ha for hjelpen! Jeg skal prøve å få det til i neste innlegg. Alt er jo lett når man KAN det. Ja, jeg tror de må krympes betydelig mer nå, Jeg har et par innlegg i Kladd som jeg laget før jul men glemte å gjøre ferdig og glemte å publisere. Lurer på hva som skjer om jeg publiserer dem nå uten å krympe bildene enda mer? Det kunne jo vært morsomt å gjøre et forsøk. 🙂
haha – du linker ved å markere det tekstutsnittet som du vil skal være klikkbart. så klikker du på det liggende åttetallet i verktøylinja og får opp en liten boks der du limer inn url’en du ønsker å linke til … lett som en plett 😀
Hepp!
Jeg skal prøve å se om jeg får det til neste gang, og da skal jeg bruke din og Viljens kommentar som bruksanvisning. 🙂
og forøvrg forsvant tvungen ateisme i praksis med Berlinmuren. til og med Kina ser gjennom fingrene med religiøs praksis nå…..
latterliggjøring? joa – det må de religiøse tåle….. det er faktisk tvingende nødvendig at de religiøse tåler lattrerliggjøring. ellers har (nesten) alt vært forgjeves….
Jo, det er jo sant at tvungen ateisme forsvant med Berlinmuren. Og selvsagt skal alle kunne tåle å bli latterliggjort, både ateister, sosialister, liberalister, religiøse etc…
Når man kan fleipe om ting, kan det faktisk virke inkluderende.
Men BLIR samfunnet vårt bedre rent menneskelig ved å «slå fast» at det ikke finnes noen åndelig dimensjon i tilværelsen?
Vi kan ikke VITE det, kan vi vel?
Naturvitenskapen kan gi oss svar på mye, men ikke på ALT.
Jeg tror Jens Bjørneboe en gang sa noe sånt som at «Vitenskapen kan regne nøyaktig ut hvor planetene vil oppholde seg om 1000 år, men de vet ikke hvor sommerfuglen på blomsten i engen er om ett minutt.»
Det er ikke nok å måle og veie tilværelsens kvantitive aspekter.
Det kvalitative og uforutsigbare er også en del av tilværelsen, og DET kan vanskelig måles.
Man skal ikke undervudere fremmede. Respekt er bra, men ikke forhåndsdømming! (litt refleksjon til din 6 og 7)
Jeg kjenner deg igjen i punktene dine, den Starlett jeg har lært å kjenne 🙂
Men så må jeg spør, hva betyr gjennomsekularisert? Jeg er ikke en reser på fremmedord!
Jeg mener jo at man skal bruke sunn fornuft og jeg stoler ikke på ALLE, men jeg har erfart gang på gang hvor hyggelige og hjelpsomme vilt fremmede mennesker kan være, og har knyttet mange vennskap på denne måten. Likevel er det ikke lurt å være totalt naiv når man ferdes i storbyer. Den gyldne middelvei og enkelte forholdsregler er bra.
Med et gjennomsekularisert samfunn mener jeg et samfunn som er totalt ateistisk eller har som mål å bli det, et samfunn som ikke tåler og aksepterer religiøse mennesker. Et samfunn der man blir fengslet for sin overbevisning.
Samfunnet må være livssynsnøytralt, men folk må må lov til å dyrke sin guddom.
Jeg har kritisert mange uheldige sider ved f.eks kristendom i en rekke innlegg på VGB, der troen får farlige og negative følger, men alminnelige kristne eller muslimer eller andre må kunne få ha sin tro i fred uten å bli forfulgt av myndighetene. Og det får de jo stort sett i Norge. 🙂
du har selvfølgelig delvis rett, Starlett: man kan ikke VITE alt. det eneste man kan vite er det som kan bevises vha vitenskapen, og der ligger min skepsis mot alt det vi ikke VET. det er «bare» tro/overto … eller «undring» hvis man vil være snill, «psykobabbel» hvis man vil være mindre snill…..
når det er sagt skal man selfølgelig ikke utelukke muligheten for at det finnes saker som vi _ennå_ ikke kan bevise eksistensen av. der er mange vitenskapsmenn for arrogante.
det er likevel noe helt annet enn at man ikke skal kunne tillate seg å harsellere med religiøs dogmatikk. det er en forutsetning for et moderne og opplyst samfunn.
Pistolero
Jeg er enig med deg at det finnes mye rart der ute på det «religiøse koldtbordet», og at det er mye humbug og mange spekulasjoner i folks religiøse lengsel er jeg sikker på.
Men det betyr ikke at ALT er svindel.
Jeg har tidligere fått svært sterk kritikk fra mange kristne på bloggen den gang det var flere debatter her inne, og jeg har skrevet mange innlegg der jeg har kritisert uheldige og farlige sider ved kristendommen slik den blir praktisert i enkelte miljøer. Jeg står fremdeles inne for alt jeg har skrevet. Den samme kritikken kan selvsagt også rettes mot misbruk av andre religioner.
Og dogmatikk stiller jeg meg alltid kritisk til. Hvis religiøse dogmer hindrer mennesket i å tenke selv, da er vi på farlige veier.
Du skriver:
—-
når det er sagt skal man selfølgelig ikke utelukke muligheten for at det finnes saker som vi _ennå_ ikke kan bevise eksistensen av. der er mange vitenskapsmenn for arrogante.
——-
Ja, naturvitenskapsmenn kan være arrogante, og de strides også innbyrdes, så det er ikke rart at mange kan bli skeptiske til sider ved naturvitenskapen.
Jeg snakker selvsagt ikke om darwinisme versus kreasjonisme. Det siste anser jeg som ren (og ubegripelig) overtro.
Men dette _ennå_ er vanskelig for meg, for det forutsetter en lineær optimistisk historieoppfatning med den innebygde forutsetning at alt blir bedre etter hvert, og at verden alltid går fremover kunnskapsmessig, sosialt og etisk.
Jeg er ikke sikker på at det er slik. Det KAN være slik, men det er ingen a priori sannhet, og det kan vanskelig bevises.
Jeg finner stor ro ved å gå i enkelte katolske kirker, sitte der og meditere og beundre vakker kunst. Og jeg elsker mye av den vakre klassiske kirkemusikken.
Da tenker jeg at den kristne tro virkelig har inspirert mange store kunstere til å gi oss noe av det ypperste innen billedkunst, skulpurer og musikk.
Dessverre har de fleste kirkesamfunn forandret den historiske personen Jesu lære om kjærlighet og inkludering av alle, til det MOTSATTE, og en del kristne sekter er et skrekkens eksempel når det gjelder ekskludering av andre mennesker.
Men er det ikke også ganske intolerant når hardcore-ateister ikke møter i venners og slekningers brylluper eller barnedåper fordi de ikke kan være med der en kirkelig handling finner sted?
Så er jeg naturligvis enig med deg i at man skal kunne tillate seg å harsellere med religiøs dogmatikk som med all annen dogmatikk.
det er jo klart; du fortjener awarden du også! Men at du var her, ante jeg ikke? Har ikke du vært på farten det meste av vinteren?
Så nå vet jeg ennå litt mere om deg.. kommer du til å blogge litt mer, nå da? Håper det, du har vært savnet!
Hei Carpe! Takk for det! 🙂
Nei, jeg har ikke vært på VGB siden før jul og til for et par dager siden.
Og jo, jeg har vært på farten, ikke bare mesteparten av vinteren, men med et par måneders unntak siden april i fjor.
MEN: Jeg har jo laptop med meg overalt. (Hvordan skal man klare seg uten nett i månedsvis av gangen?)
Så jeg har hatt teoretisk mulighet til å blogge. Imidlertid velger jeg stort sett VGB bort når jeg er i utlandet. Skal jeg på et såkalt sosialt medium da, velger jeg Facebook. Der har jeg vært både to og tre ganger ukentlig, og har lagt inn en del bilder der, senest for et par dager siden, en billedserie på 40 bilder fra en vakker renessanseby i Italia.
Når jeg har gjort det som MÅ gjøres på nett, og svart på mailer og vært på FB, da har min onlinetid vært oppbrukt.
Jeg er fremdeles ikke hjemme, men jeg er i Norge, og dermed fikk jeg litt bedre tid og også lyst til å blogge litt igjen. Ja, jeg tror jeg kommer til å blogge mer. Tar det som det kommer, etter innfallsmetoden. 🙂
Foreløpig må jeg finne ut hvordan den nye teknologien virker på denne portalen, hva som skjer i VGB-land og diverse andre ting.
Var det du som satte igang stafetten?
Hyggelig å se deg her, carpe! 🙂
du leser meg rett, Blondie. som klassisk historisk-materialist kjenner jeg meg godt igjen i en «optimistisk historieoppfatning med den innebygde forutsetning at alt blir bedre etter hvert, og at verden alltid går fremover kunnskapsmessig, sosialt og etisk».
jeg mener det er hevet over enhver tvil at verden aldri har vært så god å leve i for så mange som den er nå – og jeg mener at det først og fremst skyldes vitenskaplige, teknologiske, filosofiske, økonomiske og sosiale fremskritt – og jeg velger å _tro_ at det går rette veien fortsatt 😀
du skriver:
«Jeg finner stor ro ved å gå i enkelte katolske kirker, sitte der og meditere og beundre vakker kunst. Og jeg elsker mye av den vakre klassiske kirkemusikken.
Da tenker jeg at den kristne tro virkelig har inspirert mange store kunstere til å gi oss noe av det ypperste innen billedkunst, skulpurer og musikk.»
og jeg kunne ikke vært mer enig. men for meg er ikke dette en religiøs opplevelse, det er en kunstnerisk opplevelse – begge deler er selvfølgelig åndelige av natur, men likevel forskjellige.
Hepp!
Pistolero
Aner jeg tankegods fra Hegel og Engels, eller endog Marx? 🙂
Jeg tror også at verden samlet sett går fremover, men ikke automatisk og lineært.
Nå skulle jeg ha hatt mulighet/datakompetanse til å tegne «kurver» for å vise hvordan jeg tenker.
Min far, som er en gammel mann, men klok, synes jeg, blir provosert når han hører altfor mye nostalgisk prat om «de gode gamle dager», og minner folk på hvordan det var her i Norge så sent som de første 50 år av forrige århundre.
Og går man litt tilbake og ser på arbeidernes kår etter den industrielle revolusjonen i England, eller i kullgruvene i Vallonia,for å ta nærliggende eksempler, er det klart at vi her i Europa lever i en helt annen virkelighet nå.
Men: Forrige århundre ga oss også to ødeleggende verdenskriger, vi fikk atombomben, som ble brukt, med katastrofale virkninger, vi hadde kald krig, og atomtrusselen henger stadig over oss.
I hele «etterkrigsperioden» som vi i Norge gjerne kaller det, altså perioden etter 1945, er det blitt ført kriger, med stadig mer sofistikerte og ødeleggende våpen, nevner f.eks Koreakrigen, Vietnam, Røde Khmer, Rwanda, Golfkriger, Irak og Afghanistan. Eksemplene kan, som du vet, forfleres.
Jo, det ble ført kriger før, og mange av dem i religionens navn. Korstogene er en skamplett og en skjensel for vestens kultur og hele kristenheten.
Men man hadde ikke masseødeleggelsesvåpen slik vi dessverre har i dag.
Revolusjonen i Russland/Sovjet var forståelig gitt Tsarenes tyranni, men Stalin gjorde med marxismen omtrent det samme som enkelte kristne sekter gjorde med Jesu budskap: Omgjorde i sine gjerninger Marx’ tanker til det motsatte av seg selv.
Revolusjonen i Iran var også forståelig, men jeg er helt sikker på at svært mange som ønsket et annet styre enn Shaens, IKKE ønsket et islamistisk styre etter Ayatollanes modell.
Og jeg tror heller ikke at de som så for seg et demokratisk, sosialistisk Israel, ønsket seg den politikken og de overgrepene mot nabostatene som Israel NÅ står for.
Problemene ble ikke borte etter Sovjets og kommunismens fall. Det vitner mange kriger i gamle Sovjetstater og på Balkan om.
Jorden lider av overbefolkning og ekstren skjev fordeling, med omtrent en milliard mennesker som sulter.
Og vi har klimatrusselen hengende over oss.
Nå har jeg uttalt meg som en «klassisk pessimist» a la Shopenauer,
DET er jeg ikke.
Men jeg tror ikke at verden går problemfritt fremover.
Jeg tror at vi stadig vil få tilbakeslag, men at kurvene som går oppover samlet blir brattere og lengre enn kurvene som går nedover.
Et av problemene er kanskje at man oppnår nye teknisk og vitenskapelige mål FØR man har tenkt gjennom de etiske konsekvenser ved bruk.
At etikken henger etter vitenskapen.
Og HVA skal man forankre etikken i?
Sin egen indre stemme?
Norges lover?
En betsemt filosofi eller religion?
Jeg synes dette er interessante og viktige spørsmål, men LETT er det ikke. Spørsmål har jeg mange av, men svarene leter jeg etter.
Kjempekoselig at du er tilbake. 🙂
har lurt på hvor du ble av…
Awarden er velfortjent, at du likte å ta bilder det visste jeg, jeg har jo sett gjennom din blogg, alle nib og naturbilder. 🙂
Men jeg lærer stadig noe nytt, hver dag faktisk.
Ønsker deg en riktig fin dag.
Morgen-Klemm til Starlett. 🙂
Tusen takk, Erta-Berta! 🙂
Fin kveld og ettermiddagsklem til deg!
haha – når jeg kaller meg for «historisk-materialist» så er det vel nærliggernde å tenke på de tre navnene du nevnte ja 😀
jeg tror heller ikke at fremskrittet nødvendigvis er lineært og ordnet, snarere går det i sprang – ofte store og voldsomme sprang. men det går fremover – til det bedre.
finnes det lidelse og nød og store utfordringer for menneskene? selvfølgelig. du nevner flere av dem i ditt tilsvar til meg, og peker samtidig på en av hovedårsakene til lidelsen og nøden, nemlig overbefolkning, og for å holde kommentaren min sånn noenlunde til det vi har diskutert i denne kommentarrekka, så mener jeg at religion er en av hovedårsakene til den problematiske overbefolkningen. både den romersk-katolske kristendommen og islam er direkte fiendtlig innstilt til familieplanlegging på religiøst/overtroisk grunnlag og oppfordrer alle – også de fattigste – til å få store barneflokker, til tross for at dette bare vil bidra til sult og økt belastning på naturressursene.
nok en grunn til at Verden bør lytte til moderne, vestlig rasjonalitet og fornuft og vende det døve øret til dogmatisk religion og sinte, gamle «skriftlærde».
Jeg skjønner argumentet om religion og overbefolkning, Pisto! 🙂
Men ser vi på de nakne fakta her i Vesten, så får faktisk kvinner i katolske land i gjennomsnitt FÆRRE barn enn kvinner i det protestanstisk/ halvsekulære Norden. Hva Paven mener om prevensjon, er relativt uinteressant for EUROPEISKE katolikker. Det finner man fort ut ved å sammenligne fødselstall i de forskjellige land.
I (f.eks) Italia holder de på å få det MOTSATTE problemet: nemlig at de fødes for FÅ barn, under ett barn pr. kvinne. Det henger sammen med at unge kvinner i de sydlige europeiske land arbeider minst like mye som kvinner i nord, og at de ikke har samme samfunnsmodell med lang fødselspermisjon og barnehagetilbud til alle.
Dette vil naturligvis få samfunnsmessige konsekvenser om et par tiår.
I Norge ligger vi nesten på Europatoppen når det gjelder barnefødsler, og det er fordi forholdene er lagt mye bedre til rette for småbarnsfamilier.
Likevel ser vi problemet:
Vi føder ikke nok barn i Norge til å reprodusere oss selv.
For FÅ barnefødsler til å opprettholde folketallet i rike land , også de med gode velferdsordninger, og store barnekull i andre deler av verden.
Også i Norge vil vi komme til å merke et skjevt forhold mellom gamle og unge, og hvis dagens tendens fortsetter, kan det få store negative konsekvenser.
Og religion er bare en av svært mange faktorer som spiller inn.
I flere afrikanske land har jo folketallet gått NED på grunn av Pavens Nei til kondombruk , og dermed ført til HIV-smitte i stort omfang. Nå har også afrikanske katolikker omsider begynt å bruke kondomer, (hvis de får tak i det), og flere nonne-ordener trosser åpenlyst Pavens sølibatære, og derfor mangelfulle familie-etikk, og driver storstilt utdeling av kondomer i kamp mot AIDS-epidemien.
Så er det viktig å huske på at i fattige land uten god eldreomsorg er mange barn ofte en slags forsikring for en god alderdom.
Med andre ord: Demografiske forandringer er et kompleks problemområde og springer nok oftest ut av de sosiale forholdene mennesker lever under. (Det ville vel også Marx ha sagt. )
Og forøvrig velger også jeg å være optimist og tro at forholdene , tross mange tilbakeslag som vil komme, tross alt forandrer seg sprangvis til det bedre 🙂
Økt migrasjon vil avhjelpe både Vestens økende mangel på folk i arbeidsfør alder OG overbefolkningsproblemer i andre deler av verden.m
Kjekt å lese nytt fra deg !
«Vær ikke redd fremmende! Nesten bestandig er den fremmende en venn du ennå ikke kjenner.» Jeg tror også at det stort sett er slik. Med levd liv fanger man fort opp de tilfellene der det er noe som ikke stemmer.
Klem fra meg 🙂
Hei Kjartan
Hyggelig å se deg igjen. 🙂
Jeg er enig med deg i betrakningene dine.
Klem vestover til deg! 🙂
Hei og hopp, Starlett. Lenge siden vi sist hørte noe fra det, så det er tydelig at du har vært ute og reist.
Du nevner det negative med «Vi og dem-tenkning». Og vi er selvsagt enig i det. Men det bør gå begge veier. At andre kommer hit og ser ned på vår kultur som skitten, skammelig og forkastelig, er noe vi oppfatter som særdeles provoserende.
Korpsentusiast? Det får man si! 🙂
Hei Dag Eigil
Ja, jeg er enig i at respekt for hverandre må være gjensidig.
Men i dette innlegget ville jeg bare formidle at jeg nesten alltid har hatt gode erfaringer i møte med mennesker som jeg ikke kjente på forhånd.
Og korps er veldig morsomt! 🙂
Var i Bergen på NM i Brass for noen uker siden. I Grieghallen. Super helg.
du har selvfølgelig helt rett, Blondie. fødselstallene er mye høyere i det protestanstiske/sekulære Norge enn i det katolske Europa. dette skyldes, som du selvfølgelig vet, en bevisst sosialdemokratisk politikk som gjør det mulig å kombinere familieliv med moderne arbeidsliv. dette er en politikk jeg støtter. (i en parentes: en av mine spanske venner er molekylærbiolog og er [selvfølgelig] også gift med en molekylærbiolog, og begge to, de er småbarnsforeldre, arbeider 12 timers dager og må legge til en snau times kjøring til og fra hver morgen. på toppen av det hele tjener de ikke stort mer enn hva vi betaler kokkene våre. vil de ha mer enn et barn? nope!)
der ligger mitt poeng: man kan ikke føre en politikk som er religiøst fundamentert. politikken må være rasjonell og målstyrt og løsningsorientert. som den er i Norge, også når det gjelder forplanting 😀
videre: europeiske katolikker lever selvfølgelig i en relativt opplyst virkelighet og tror på Paven når det passer dem. de vet at kondomer finnes og virker og tror heller ikke at de havner i Inferno hvis de bruker dem. det er verre i det overtroiske og fortsatt delvis analfabetiske Latinamerika og Afrika.
min konklusjon blir derfor at verden trenger mer … opplysthet og mindre religiøsitet, mer vitenskap og mindre overtro, baby… 😀
Hepp!
Hei igjen, Pisto
Jeg er helt enig med deg når du skriver at fødselstallene her i Norden kommer av
«en bevisst sosialdemokratisk politikk som gjør det mulig å kombinere familieliv med moderne arbeidsliv. dette er en politikk jeg støtter», noe du underbygger ved å fortelle om dine spanske venner.
Og:
———
der ligger mitt poeng: man kan ikke føre en politikk som er religiøst fundamentert. politikken må være rasjonell og målstyrt og løsningsorientert. som den er i Norge, også når det gjelder forplanting 😀
———————–
Enig.
Politikk og religion må være løsrevet fra hverandre, og religionen kan og bør ikke styre politikken i noe land.
Men det betyr jo ikke at religiøse mennesker er blottet for rasjonalitet og ikke kan arbeide og tenke vitenskapelig.
Jeg kjenner mange mennesker som klarer kombinasjonen rasjonell tenkning og personlig tro fortreffelig.
Uansett mener jeg at det er viktig å respektere at mennesker har forskjellig livssyn.
Religionens kraft kan bli farlig når den er årsak til politiske undertrykkende handlinger, men samtidig finnes det også mange mennesker som bygger sin etikk på det kristne nestekjærlighetsbudet.
Jeg tror ikke analfabetismen i Afrika og Latin-Amerika først og fremst skyldes noen av verdensreligionene.
Ja, vi trenger mer opplysthet.
I store trekk er vi jo enige.
jeg må bare beklage sen respons, men for det første er jeg nokså nylig kom hjem til Bodø, og for det andre har nettet hos meg ligget nede i over en uke.
Hepp! 😀
Hei Starlett
Sen respons men, joda det er lesbare
takk
zohre
Hei Zohre
Trivelig å se deg igjen. 🙂
Jeg er nokså nylig kommet hjem, og da jeg kom hjem. lå nettet nede, men for et par dager siden fikk jeg nettet opp å gå, selv om det fremdeles ikke er helt stabilt.
Og så er det tregt å komme inn på VGB synes jeg.