HVOR var Media da Eikanger-Bjørsvik Musikklag vant Sølv i EM for Brass 2010?

6 mai

Eikanger -Bjørsvik (heretter kalt EBML)  beviste igjen at Norge er en stormakt når det gjelder brassbandspill på høyt nivå. EM er verdens mest prestisjetunge konkurranse for Brass, og nivået er skyhøyt. I dette selskapet vant EBML under årets EM i Østerrike en høythengende sølvmedalje,  med 97 poeng (av 100 mulige) både på pliktnummer og selvvalgt, hårfint bak europamesterne Cory, og henviste verdens mestvinnende band, Black Dyke, til fjerdeplass.

ebml1_jpg_643878c

Dette bildet av korpset i Linz er fra Bergens Tidende som har en artikkel med flere fotografier fra EM. Under sin EM-dirigent, professor David King, leverte bandet en strålende konsert.

Avisene i Hordaland og NRKP2 radio  er et hederlig unntak når det gjelder mediedekning  av de musikkprestasjoner  som våre beste brassband presenterer.
Ellers forer tabloidene oss til kjedsommelighet om diverse idolkonkurranser, dansekonkurranser, realityshow og annet mer eller mindre uinteressant stoff.

Men et kvalitetsband som EBML,  kjent over hele Europa for sin musikalske kvalitet og sin allsidighet, vier mediene skuffende lite oppmerksomhet, til tross for at korpsbevegelsen er en av de største bevegelser i Norge. Hvorfor vi blir teppebombet med fotballstoff og «kjendisstoff» nærmest daglig, men ikke hører noe når et norsk brassband tar sølv i EM, er et mysterium for meg.

Jeg er også interessert i fotball. Men jeg mener likevel at en sølvplass i EM for Brass fortjener mer medieoppmerksomhet enn spilleranalyser  i en middels norsk tippekamp. 
Ikke minst fordi det skjer bare en gang årlig,  og fordi det å spille i korps er nesten like utbredt som å spille fotball Det kreves minst like mye talent og øving for å oppnå den musikalsk standard som våre beste korps har.
Og de gjør det aldeles gratis på sin fritid. Musikk på dette nivået er ikke en hobby, men en ubetalt livsstil.

De fleste av våre profesjonelle blåsere, både innen jazz og klassisk musikk,  har begynt sin karriere i korpsbevegelsen. Dessuten henger topp og bredde nøye sammen. Musikerne i elitedivisjonen utfører en stor innsats som instruktører og dirigenter i skolekorps og medvirker til  ny rekruttering.

Jeg hadde tenkt å reise til Linz for å være med i supportergjengen til EBML, men dessverre kom det noe i veien slik at jeg måtte bli hjemme.

Derimot var jeg  til stede i Grieghallen på årets NM, der EBML ble nummer to bak Manger musikklag. Det sier litt om nivået i Norge og på Vestlandet når bandet som  i februar ble slått av et annet norsk brassband, i mai samme år går hen og vinner sølv i EM blant verdens toppkorps.

018 (2)

Dette og de følgende bilder har jeg tatt. Grieghallen var fyllt til siste sete før EBML entret scenen, og det var mange som ikke fikk plass da de beste Elitekorpsene fremførte sine selvvalgte musikknummer.

017 (2)

EBML på scenen, klar til å fremføre selvvalgt nummer. Dirigent i NM var Nick Childs.

110 (2)

På NM i Brass deltok over 4000 musikere, i seks divisjoner. Dette bildet er fra festkonserten etter NM-konkurransen der EBML spilte under sin faste dirigent Reid Gilje. Her er et lite klipp fra showet der musikerne spiller med løs snipp just for fun.

På EBMLs hjemmeside kan du lese mer om EM, og scroller du nedover denne siden,  kan du også se opptak fra konsertene deres  i NM.

EBML, Manger Musikklag og Stavanger Brassband er lokomotiver og inspiratorer for brassbandmiljøet i Norge, og særlig i Hordaland. EBML var forøvrig det første ikke-britiske korpset som vant EM i Brass, og det eneste utenfor Storbrittannia som har vunnet to ganger.

Her er en liten snutt fra showkonsert i Østerrike etter at EM var overstått:

Korpsprogrammet «Fanfare» i NRKP2 spilte sist onsdag EBMLs selvvalgte nummer, og neste uke kommer de til å spille pliktnummeret. Det selvvalgte nummeret kan du lytte til ved å følge denne linken og åpne programmet for 5.5 2010.

Vi er mange som vil ha NM både i Brass og Janitsjar, og EM i Brass,  på TV i beste sendetid!
Gratulerer, Eikanger-Bjørsvik, med en stor konsert, en fantastisk prestasjon og med en overbevisende og fortjent Sølvmedalje i EM 2010!

18 kommentar til “HVOR var Media da Eikanger-Bjørsvik Musikklag vant Sølv i EM for Brass 2010?”

 1. Zohre mai 6, 2010 kl. 7:32 pm #

  Norge vant EM i EU det høres musikalsk nok og media det var ikke med fordi Norge er isolert og den tyder på NM :

  takk
  zohre

 2. Starlett mai 6, 2010 kl. 7:45 pm #

  Jeg tror heller det er fordi mediene er mer opptatt av kjendisstoff, realityserier og denslags.

  Mediene var ikke på NM heller, med unntak fra NRK, Bergensavisene og enkelte lokalaviser.

  Mange av disse musikerne spiller mye bedre enn mange betalte artister. Eikanger og Manger er helt fantastiske.
  Jeg setter ekstra stor pris på det fordi jeg selv spiller kornett, flygelhorn og trompet.

  Jeg har aldri blitt norsk mester med noen norske korps. Derimot har jeg vært med på å bli belgisk mester med korpset jeg spilte i der, og da seieren var klar, sto hele byen på hodet, og festen og feiringen varte hele kvelden og natten.

  Men så øvet vi minst to timer daglig egenøving i tillegg til fellesøvingene, så vi jobbet (gratis) mye for å komme opp på dette nivået.

  Jeg vet hva son kreves for å spille som EBML, og derfor setter jeg så stor pris på dem og beundrer dem for innsatsen. 🙂

 3. Erta-Berta mai 6, 2010 kl. 8:58 pm #

  Stjerner for en god «reportasje».
  Ett godt innlegg med bilder/videoer, og ja de kunne nok hatt mer Medieomtale.
  Gratulerer til Eikanger Bjørsvik musikklag.
  Og så bra at du har fått lagt inn videoer.
  Takk for at du deler med oss. 🙂
  Koselig å høre på .
  Ønsker deg en fin kveld.

  ——————-

  Hei Erta-Berta

  Ja, jeg er glad jeg klarte å legge inn videoer. Nå lurer jeg bare på om jeg må skrive med HTML hele tiden, eller om jeg kan bruke visuell.
  Ja, synd at de fikke blir mer kjent.

  Flott helg til deg, Eta-Berta! 🙂

 4. Ingeb mai 6, 2010 kl. 10:00 pm #

  Men det vet du jo!
  Sånn har det bestandig vært. Det er mer interessant å se fake sex av idiotiske amatører og wannabekjendiser. Patetisk. Paradise hotell heller enn å se kvalitet.

  Du skulle vært med. Vi savnet deg. Vi glemmer ikke Linz og Østerrike.
  Brassmusikken vil leve videre selv om VG er åndssvake når det kommer til kultur.
  Forstår du hvem jeg er?
  Jeg skriver mail.

 5. Lavina mai 6, 2010 kl. 10:53 pm #

  Her er det bare å gratulere når ikke media gidder! De skulle jo ha vært vist på tv, men det er vel så mye annet som sendes. Fotball er en ting, men selv om mitt lag gjør det godt er jeg ikke ihuga fan av fotball. Blir litt vel for mye..

  Flotte bilder, videoer og fin reportasje du har delt med oss.. Ønsker deg en strålende helg, og i morgen pakker jeg kofferten.. Lørdagen går flyet..

  Lover at jeg skal ta masse bilder…

  Klem

  ——————-

  Hei Lavina

  Ja, synd at media ikke gidder.
  Veldig flott at ditt lag ligger slik det gjør på tabellen!
  Heia TIL! 🙂

  Håper du har en strålende ferie, og er spent på bilder fra turen.

  Helgeklem 😉

 6. Henrik mai 7, 2010 kl. 3:14 pm #

  Brass er for nakent for ørene mine. Det blir snart ensformig uten treblåsere.
  Så jeg liker janitsjar bedre og symfonisk janitsjar best. Har du hørt Dragen fra Bergen?

  Men Eikanger og Manger er knallbra. Det skal de ha.

  —————–

  Hei skjønner jo hva du mener, Henrik.

  Men jeg synes de beste brassbandene klarer å få utrolig mye ut av messinginstrumenter og slagverk. Det er jo en egen disiplin, vet du.

  Det betyr selvfølgelig ikke at jeg ikke liker janitsjar, også janitsjar med symfonisk besetning. Har spilt i begge variasjonene.
  Men brassband er kanskje mer spennende og utfordrende for en messingspiller enn janitsjar…..

 7. Starlett mai 7, 2010 kl. 11:01 pm #

  Jeg kommer meg rett og slett ikke inn i Dashbordet for å redigere kommentarene i kveld, og bloggen min er utrolig treg. Såvidt jeg kom ned i kommentatorfeltet, så jeg venter med å svare på kommentarer til ting fungerer bedre.

  Helgeklem. 🙂

 8. Xiste mai 7, 2010 kl. 11:12 pm #

  Både humor og spilleglede!
  Som komponist kjenner jeg at det kribler litt i meg etter å få lov til å skrive musikk for dette bandet.

  Einar Lexow hevder i boken «Norges Kunst» at de nordiske landene sett under ett har en svært liten rolle hva gjelder påvirkning av det europeiske kunstliv.
  Hvorvidt han her kun konsentrerer seg om billedkunsten eller om han tenker generelt har jeg verken kunnskap nok om eller noe ønske om å komme nærmere inn på, men at norske musikere gjør det bra i internasjonale konkurranser et et viktig poeng. Og at norsk kultur både er en eksportvare og en kraftig identitetsbygger er det vel bare FrP som ikke klarer å se.
  Nødvendigheten av bevare mangfoldet og oppslutningen om vår kulturarv, og å videreføre den, er det vår generasjons plikt å videreføre til ungdommen.
  Heldigvis skjer det fortsatt.

  ———————-
  Hei Xiste

  Ja, de har både humor og spilleglede, og har et bredt reportoar.
  Spennende å lese at du er komponist.
  Gode brassband, og janitsjarkorps også, er jo interessert i ny god norsk originalskrevet musikk, og EBML har urfremført mye, så kan hende du skriver noe til dem en dag?

  Du skriver:
  —————
  men at norske musikere gjør det bra i internasjonale konkurranser et et viktig poeng. Og at norsk kultur både er en eksportvare og en kraftig identitetsbygger er det vel bare FrP som ikke klarer å se.
  Nødvendigheten av bevare mangfoldet og oppslutningen om vår kulturarv, og å videreføre den, er det vår generasjons plikt å videreføre til ungdommen.
  —————–

  Helt enig.
  Det er heldigvis fortsatt mange kulturbærere, og nivået på unge musikere er veldig høyt. Aldri har vel mangfoldet vært så stort og nivået så høyt som nå.
  I kveld vant jo Guro Kleven Hagen, som finalens yngste deltaker, sølv i Eurovisjonens prestisjetunge konkurranse Young Musicians i Wien, til tross for at e-strengen røk rett før hun skulle inn på scenen.
  http://www.nrk.no/kanal/nrk_klassisk/1.7124901

  Sterkt gjort og godt spilt!

  Konkurransen arrangeres annenhvert år. Sist fikk Eldbjørg Hemsing 3-plass i samme konkurranse og for fire år siden fikk Tine Thing Helseth sølv.

  Og deres prestasjoner i denne og andre konkurranser har vært et springbrett for internasjonal karriere,

  Sorry for sent svar.
  Og takk for interessant kommentar! 🙂

 9. Jan Hansen mai 8, 2010 kl. 1:16 pm #

  Brassmusikk er fremdeles for de med spesielle interesser. De fleste forbinder korps med marsjering og 17.maitog med skingrende marsjer. Det er urettferdig, men sånn er det.

  Korpsfolk må gjøre mer for å markedsføre seg og vise fram kvaliteten. Ellers vil publikum foretrekke Paradis Hotel og reality.
  Fortsett du med å vise fram videoer av gode korps!

  ——————
  Hei Jan

  Jeg er ikke helt enig. Det er veldig mange som på en eller annen måte har en tilknytning til korpsbevegelsen.

  Men du har nok et poeng i at det de fleste gode korps synes er minst viktig, nemlig gatemarsjer, av mange kanskje er det som mest blir forbundet med korps, og det er synd.

 10. Gullhjerte mai 8, 2010 kl. 5:33 pm #

  Er trommene laget av skinn?
  Man skal ikke bruke dyr til musikkinstrumenter!

  Jeg har skrevet en appell mot pels og dyremishandling.
  Ja til burka og Nei til pels!

  —————–

  Jeg kjenner til ditt standpunkt, Gullhjerte. 🙂

 11. Magnus mai 9, 2010 kl. 1:16 am #

  Sånn er det bare. Men det er ikke bare VG og Dagbladet som teller. De mister fler og fler lesere, og det gjør Se & Hør også. Vg har mistet 40 tusen bare siste kvartal, men de seriøse avisene og lokalavisene øker.
  Folk er lei av kjendiseri og tullball.
  Se på Facebook!

  Se hvor store grupper som støtter brass, klassisk og skikkelig musikk og musikkfestivaler!

  Folk er ikke så dumme som VG trur.
  Folk vil ha allsidig kultur.
  Vi må for all del ikke la FrP og tabloidmediene styre kulturen.

  Fram for mangfold, og amatører og profesjonelle i forening!

  Husk at de beste brassbanda er på Vestlandet.
  Hovedstadspressen er mest opptatt av det som skjer i Oslo, så der er litt av forklaringen.

  Brassbanda klarer seg godt uten VB på slep. Noen tenker at det er tegn på kvalitet at Vg ikke bryr seg om oss som spiller i brassband.

  Vi vil ikke bli stilt i bås med reality deltakere!
  Vi står for musikk og ikke for narsissisme!

 12. Magnus mai 9, 2010 kl. 1:29 am #

  Til Xiste

  Ta kontakt med brassbanda!
  Banda vil spille orginalskrevet norsk musikk, og det er for lite som kommer fra norske komponister. Altfor mye fra engelske gjengangere.
  Er det bra, vil du få det uroppført!

 13. Zohre mai 12, 2010 kl. 12:39 pm #

  Starlett Hei

  VGB nå fungerer bedre

  takk
  zohre

  ————–
  Hei Zohre

  Ja, jeg merker det. 🙂
  Jeg har ikke hatt anledning til å blogge den siste uka, men tror at det blir bedre nå.
  Helgeklem. 🙂

 14. Sylja mai 12, 2010 kl. 12:47 pm #

  Eit stjernedryss og nokre HURRA-rop, og stor applaus frå ei som har trakka sine mil med messing både i knappar og instrument. 🙂

  ———–
  Hei Sylja!
  Fint å se deg igjen.
  Artig å lese om milene dine med instrument, kjenner meg igjen. 🙂
  Ja, EBML fortjener hurra-rop!

 15. btidag mai 13, 2010 kl. 9:38 am #

  hei på deg

  Jeg har vel sagt noe om dette andre steder

  Og disse har da vært med i mange år – og vunnet priser
  Imponerende.

  Og jeg gjentar – blåsere må til 🙂

  —————————–
  Hei btidag

  Ja, de har vært med lenge. Opprinnelig var det to korps fra to små vestlandsbygder, Eikanger og Bjørsvik. Men så slo de seg sammen, – og resten er historie.

  De er Norges mestvinnende korps, og har betydd veldig mye for brassbevegelsen i Norge. Unike prestasjoner, også i verdensmålestokk.

  Blåsere må til, ja. 🙂

 16. Zohre mai 15, 2010 kl. 6:50 pm #

  Bloggen din er særlig tregt med dette innlegget :

  http://8978.vgb.no/2008/03/17/islam-jodedom-og-kristendom-abrahams-etterkommere/

  Nesten påvirker operativsystemet.

  takk
  zohre

 17. Starlett mai 15, 2010 kl. 8:13 pm #

  Du har antakelig rett, Zohre. Må jeg slette innlegget, tro?

  Jeg kan prøve å gå inn og redigere det og se om det blir bedre etterpå.

 18. Kristian Grotle juli 31, 2010 kl. 11:34 am #

  Fin artikkel, kunne ikke vært mer enig i det du skriver.
  Og igjen blir det bekreftet at bt.no er overlegne på dekning av kultur (og dekning av mange andre tema) blandt Norges største aviser.

  Hei Kristian Grotle

  Ja, helt enig med deg i at bt.no er best her.

  VG er skuffende svak på kulturstoff.

  Det er virkelig begredelig at landets største avis ikke har mediedekning når EBML deltar i EM i Brass!

  I det hele tatt: Hele brassmiljøet fortjener mye mer mediaoppmerksomhet enn det får.

  Fint å få se hjemmesiden deres. Jeg skal lese den nøyere etterpå. 🙂

  Trivelig at du fant dette innlegget!

  Du og korpset skal vel til Grieghall neste år?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: