MIRAKELET i Dunquerke – 70 år etter. (med foto)

4 jun

df

Dunquerke i Frankrike, ved Atlanterhavet, eller rettere sagt  ved Den engelske kanal, er kjent for to ting. Det første er Kapervirksomheten som har gjort Jean Bart til en helt i byen, og som er viktig i byen Dunquerkes selvforståelse. Derfor begynner jeg dette innlegget med et bildet av statuen over av ham.
Men det Dunquerke er verdenskjent for, er betydningen byen her med sanddynene mot havet fikk under Den Andre Verdenskrig.

015 (2)

Her, ved disse idylliske strendene, med sanddynene som har gitt byen sitt navn,   foregikk et av krigens største dramaer. Under det store slaget i mai 1940  mellom Tyskland og de allierte,  led de allierte  et stort militært nederlag mot en overlegen fiende. Men hendelsene i Dunquerke er likevel noe engelsmenn husker svært  godt, og med stolthet.

dun

Winston Churchill kalte dramaet i Dunquerke både for det største militære nederlag på århundrerer, men også for krigens største mirakel. Hvordan kunne det henge sammen? Jo, det militære nederlag på Frankrikes kyst var totalt og absolutt. De tyske styrker feide  over de allierte, som besto av franskmenn, belgiere og engelskmenn, og tyskerne var fullstendig overlegne militært. De allierte hadde  undervurdert tyskernes slagkraft.

013 (2)

Men evakueringen av styrkene kan likevel fortjene betegnelsen «mirakel». Man hadde ikke regnet med at man skulle klare å evakuere mer enn høyst 45.000 soldater før man mistet brohodet. og før  svært mange soldaters liv gikk tapt.  I England fryktet man at et stort tap av soldater på den franske kysten skulle gjøre det enklere for tyskerne å invadere England. Men takket være sammenfall av flere omstendigher,  -stor innsats både av krigsskip, småbåter fra Dunquerke, private båter og  livsviktig flystøtte fra Royal Air Force, (RAF), kombinert med tysk nøling, ble 338.226 soldater reddet og evakuert På disse langgrunne strendene kunne ikke store skip gå inn, så det var nødvendig med små båter som kunne operere på grunt vann. Soldater vasset langt utover og sto til hodet i vann mens de ventet på å bli reddet ombord i fartøyene som kom til unnsetning.

024 (2)

Redningsoperasjonen hadde kodenavnet Dynamo. Klikk på lenken om du vil vite mer om denne krigshistoriske bragden.  Soldatene som ble reddet ut fra Frankrike, deltok senere i forsvaret av England, og  disse soldatene hadde en avgjørende betydning for den videre krigen mot nazismen.  Kombinert med det moralske løftet som britene fikk, var  de en viktig faktor som hindret tysk invasjon.

058

Hadde tyskerne fått fotfeste i London, kan vi tenke oss at krigen kunne ha fått et helt annerledes utfall. Når man er på den lange, lange stranden her ved kysten en fredelig ettermiddag på forsommeren, er det vanskelig å forestille seg dramatikken som utspilte seg her  fra 26. mai til 4. juni. Men vi vet at den enestående redningsinnsatsen fikk avgjørende betydning for krigens utfall, og når jeg står her, fylles jeg av ydmykhet ved tanken på det heltemot og den innsats som både soldater, offiserer og sivile gjorde.

dunkirkww2

Ikke alle ble reddet og evakuert. Her er gravstedet for dem som mistet livet  i Dunquerke.

007 (2)

Den store kirken i Dunquerke. Sankt Elegius.

DunkirkSinteligiuskerkduinkerke

Kirken innvendig. Dunquerke betyr «sanddynekirke» og henspeiler både på sandstrendene og kirken.

002 (2)

I dag, fjerde juni, i den fineste forsommeren,  er det nøyaktig 70 år siden evakueringen av de allierte soldatene var fullført. Fordi tyskerne stengte havna for sent og takket være stor innsats av alt fra militære skip til private småbåter ble nederlaget i Dunquerke vendt til seier på lengre sikt.  Derfor er «Ånden fra Dunquerke» et begrep i britisk  mentalitet.

b019

I våre dager er det mange badegjester i byen, selv om den massive turistinvasjonen ikke kommer før i juli,  og siden Dunquerke ligger i et tett befolket strøk og mange ønsker å ha badeferien her, er ikke alle turistblokker  nettopp  noen fryd for øyet. Men det er som historisk sted Dunquerke er interessant.

Vi har  god grunn til å takke alle de som deltok i evakueringen av Dunquerke, og på  denne dagen, 4. juni, nøyaktig 70 år etter verdensdramaet, vil jeg gjerne minnes heltene som kjempet mot tysk invasjon i England og dermed forhindret nazismens seier i Europa.

41 kommentar til “MIRAKELET i Dunquerke – 70 år etter. (med foto)”

 1. Starlett juni 4, 2010 kl. 7:04 pm #

  Jeg skjønner ikke VGBs klokkesystem, men det er nå mye rart med VGB som ligger over en bloggers forstand. 😉

 2. Zohre juni 4, 2010 kl. 7:21 pm #

  Fint innlegg Starlett som er

  Forstand ikke bevege seg etter klokke

  takk
  zohre

 3. Starlett juni 4, 2010 kl. 7:26 pm #

  Takk, Zohre. 🙂 Selv om jeg publiserte dette innlegget helt som vanlig, så jeg at det ikke ble publisert, men sto som PLANLAGT.

  Pussig.

  Strendene her i Dunquerke er uendelig lange, du ser strender så langt øyet rekker, og på disse og brede strendene var det det store dramaet skjedde med redningen av så mange soldater.

 4. rajobr juni 4, 2010 kl. 8:06 pm #

  Takk for en flott vandring i historien.
  Med bilder som følger teksten blir historien mer virkelig. Fantastisk gode bilder.
  Jeg gjør meg stadig tanker om det store antall soldater under 2.verdenskrig.Så mange som ble rammet.
  ——————-

  Hei rajobr

  Ja, det var mange som ofret livet. Det som var så bra i Dunquerke var at så mange ble reddet her. Veldig glad for at du likte bildene.
  Takk for hyggelig kommentar! Håper du har det fint på dine trakter! 🙂

 5. Ingeborg juni 4, 2010 kl. 8:20 pm #

  Der har jeg vært, kjenner meg igjen. Har surfa på bølgene, men det var mer folk på stranda da, mye mer. Tenk så annerledes det var den gang i krigen! Kjenner igjen kirka også. Jeg tror de allierte var der etter invasjonen i Normandie også, var de ikke?

  ———————-
  Hei Ingeborg

  Ja, du var vel der i juli eller august, og da er det mer folksomt der.
  Det var helt annerledrs da, ja. Jeg skal legge inn en video til venstre på bloggen min om evakueringen. Jo, det spilte en rolle etter invasjonen også, men det er for hendelsene i 1940 at Dunquerke er virkelig kjent
  NÅ håper jeg at kommentaren blir riktig.

 6. Ingeborg juni 4, 2010 kl. 8:27 pm #

  Jeg tror ikke nazistene hadde seiret i Europa selv om tapet i Dunquerke hadde blitt større. Du må huske at krigen skjedde mange steder. Tenk på Østfronten ,Afrika og Stillehavet!
  Det ville blitt vanskeligere, men ikke tap. Heldigvis ble soldatene reddet, og det var viktig. Men nazistene ville ha tapt uansett, det er jeg sikker på.
  Rettferdigheten seirer til slutt.

  ————————————-

  Ja, Ingeborg, dette blir jo bare spekulasjoner. Som Jan sier, så åpnet nazistene tofrontskrig da de ikke lyktes i å invadere England. Hadde de allierte, både franskmenn, briter og belgiere, IKKE blitt reddet i Dunquerke, ja, da hadde britene neppe klart å holde de tyske styrker borte fra England, og vi kan jo tenke oss hvordan det ville ha blitt med Hitler ved makten i London.
  Selvsagt var krigen på Østfronten avgjørende for krigens utfall, for en tofrontskrig mot kompetente fiender kunne ikke Hitler vinne. Og russerne var kompetente soldater.
  Tyskerne gjorde en stor tabbe i Dunquerke ved å vente for lenge. Heldigvis!

  OG RAF viste seg sterkere enn Luftwaffe. Derfor ble evakueringen vellykket, og styrkene kunne settes inn på nye områder. Mange kom jo tilbake under den allierte invasjonen i juni 1944.

  ———————

  I DAG, 6. juni er det 66 år siden D-dagen for invasjonen i Normandie, begynnelsen til slutten av andre verdenskrig..

 7. Trollsmed Lise juni 4, 2010 kl. 10:41 pm #

  Så kjekt at du lager arbeidde innlegg med informasjon og jobbing… vi burde ta oss sammen flere og gjøre det her….
  Vi har jo sett bildene på tv i åresvis om stedeet, men ikke tenkt no mer om at det idaag er turistifisert og badeby.
  ——————-

  Hei Lise trollsmed 🙂

  Kjempeglad for at du setter pris på innlegget.
  Jeg er veldig fasinert av både innleggene dine og kunsten din. 🙂

  Nei, sant, Dunquerke er mest kjent som historisk by.

 8. gamle gauder juni 5, 2010 kl. 2:52 am #

  Hei Solstråle!

  Jeg er imponert over alt arbeid du legger ned i dette, ikke minst med tanke på at det stadig skjer finurligheter mht hvordan VGB (hvis det fortsatt heter det?) behandler deg.
  Jeg har bladd litt gjennom et par av de siste reportasjene dine, men det er jo ikke måte på din popularitet, så jeg orker ikke å fordype meg i kommentarene.
  Dunquerke ser ut til å være et spennende sted (jeg har ikke vært der, det nærmeste jeg har vært er Le Touquet (Paris Plage).

  Det er jo flott at det er turistifisert i dag da, og at verden har kommet så langt at man bygger veier, flyplasser og fly (ikke minst), slik at vi kan nyte vår vestlige rikdom og frihet i dype drag.

  Mht Roma og Vatikanet, må jeg jo si at jeg ble litt kvalm av å være der, men det blir jeg egentlig ofte av å være i kirker (sikkert fordi jeg vet at de har vin – og at jeg går glipp av den), selv om jeg gjerne oppsøker dem, hvor de måtte være. De er jo en del av vår kulturarv, uten at jeg er så veldig opptatt av hva det egentlig måtte være… – Mye slit og mange feilbrukte ressurser vitner de ihvertfall om.

  Ellers er det både moro, spennende (og litt skremmende?) å se at mange av navnene/brukerne jeg kjenner igjen fra min lille frekventering av forumet fortsatt henger med.

  God sommer til deg og dine følgesvenner!

  gamle gauder

  ——————–

  Hei gamle gauder!

  Virkelig morsomt og trivelig å se deg igjen!
  Ble ordentlig glad sa jeg så kommentaren din! 😀

  Jeg savner deg her på VGB.

  Tusen takk for hyggelige ord og fin tilbakemelding på innleggene mine.!
  Jeg har jo av og til pauser fra VGB, og derfor er jeg her fremdeles.

  Ja, det er fint at vi kan reise fritt og oppleve verden som turister, helt enig.

  Synd at du ble kvalm i Vatikanet, men kanskje ikke så overraskende. 😉
  Det finnes jo dessuten mange kirker som er vakrere.
  Du vet, kunstnerne i Vesten laget nesten utelukkende religiøs kunst frem til 1600-tallet, og det er jo grunnen til utsmykkingen i de katolske kirkene.
  Pyramidene i Egypt vitner kanskje også om mye blodslit for egyptisk religion, men likevel er de jo storslåtte.

  Angående vin i katolske kirker: Selv ikke praktiserende katolikker får vin. De får bare oblat, så drikker prestene selv vin på vegne av de troende.;)
  Bortsett fra første juledag og første påskedag. Da vanker det visstnok en vinskvett på de som deltar i nadverden.

  Jeg har bodd i katolske land og har mange venner som er katolikker.
  EN grunn til Vatikaninnlegget mitt var jo den katolikkhets som hjemsøkte norsk offentlighet her i vår.

  Mitt anliggende var at katolisime ikke er «farligere» enn evangelisk kristendom. Dessuten opplever jeg katolikker som mer tolerant overfor andre livssyn, f.eks overfor muslimer, og det er bra!

  Jo, det er mange som fremdeles henger med her, men det er også veldig mange som er forsvunnet og som er savnet, og du er definitivt en av dem.
  Riktig god sommer til deg, gamle gauder,
  og hjertelig velkommen tilbake hvis du får lyst! 🙂

 9. Gullhjerte juni 5, 2010 kl. 5:44 am #

  Hei! Jeg er her på bloggen nå.
  Jeg hedrer de falne, men krig er barbarisk.
  Alle burde være pasifister.
  Jeg beundrer de som gikk med konvoi med nødhjelpen til Gaza. De er helter, de også.
  —————–

  Jeg beundrer også de som har deltatt og skal delta på nødhjelpskonvoier og de som gjør noe aktivt for det palestinske folket.
  Av og til er det vanskelig å være pasifist, Gulli.
  Mener du at de allierte skulle ha sittet med hendene i fanget og se nazistene med sitt skrekkregime erobre verden? Og akseptere det?
  Hvordan tror du det hadde blitt da?
  Krig er ikke vakkert, men dessverre er det av og til et nødvendig onde.

 10. Gullhjerte juni 5, 2010 kl. 5:45 am #

  Zohre

  Vi må bruke forstanden når vi skal finne ut hva klokka er. Jeg vet godt at den er kvart på seks.

  —————-

  Jeg skjønner ikke…. ?…….

 11. Jan Hansen juni 5, 2010 kl. 5:04 pm #

  Dunkirk var uhyggelig viktig, for da Hitler ikke klarte å ta England, angrep han østover, og det var dødsstøtet. Nazistene kunne ikke vinne en tofrontskrig.

  Ingeborg bagatelliserer Dunkirks viktighet, men husk at Norge var ikke med der, derfor er det ikke så kjent i Norge som det burde. Det skjedde samtidig med kampene i Narvik, og Narvik var viktigst for oss, men Dunkirk var viktigst for utfallet av krigen. Britene måtte ofre Narvik for å redde Storbrittania fra invasjon og holde en nazifri skanse.

  Innlegget vil bli enda bedre hvis du legger inn video fra evakueringen i bloggen. Det er flust med videoer fra Dunkirk på Youtube.
  Jeg har sett videoen som ligger på bloggen, men det finnes bedre. Her er en av dem:

  Du kan oppdatere innlegget med en video som viser hva som skjedde.

  ————————–

  Du har helt rett,Jan. Jeg mente virkelig at jeg besvarte denne kommentren i går, men borte er den. Så du bloggen min i går?

  Jeg tror ikke jeg bryr meg om å sette noen video inn i innlegget siden det er noen dager gammelt, men takk for videoene! 🙂

 12. Jan Hansen juni 5, 2010 kl. 5:21 pm #

  alt du trenger å vite om dunkirk i kortform

  #Gullhjerte

  Pasifisme hadde lagt verden i nazismens hender og gjort verden mer barbarisk.

  ———————

  God video, takk for den! 🙂
  Og, ja, av og til er dessverre krig uunngåelig, – FORSVARS-krig, vel og merke.

 13. Zohre juni 5, 2010 kl. 8:40 pm #

  Gullhjerte

  Klokka bare er 24

  takk
  zohre
  ————–

  MIN klokke er 21.03. 😉

 14. MorHubro juni 6, 2010 kl. 8:05 pm #

  De kjempes i det _godes_ sak for fred og demokrati!

  ————–

  Så sant som det er sagt, MorHubro.

 15. sårbar juni 6, 2010 kl. 10:20 pm #

  Jeg er enig med en her som skryter av alt arbeidet du legger ned her både jmed historie og bilder 🙂
  Jeg hr vært der engang for nesten 40 år siden også i kirken (hadde en mann som var veldig opphengt i krigen)
  Jeg likte stranden bedre nå 🙂

  ——————

  Veldig glad for de gode ordene om innlegget, sårbar. 🙂 Det varmer.
  Gamlle gauder blogget her før, men har dessverre sluttet.

  Så artig at du har vært her før, og for så lenge som for 40 år siden!
  Stranden er fin nå, ja. 🙂

 16. Zohre juni 8, 2010 kl. 9:06 pm #

  MIN klokke er 21.03. 😉
  ________

  Hehe den er maks på 24. Starlett

  takk
  zohre

  ———————-…………………………………………………………………

  Og NÅ er den 20.08 😉

 17. phenixmum juni 10, 2010 kl. 1:17 am #

  Vakkert
  – og hvem bryr seg om tiden, når en lekker tartiflette venter..
  Takk, Starlett – for en fin tur med deg, igjen..

  Klem Mums

  ————————————————————————

  Tusen takk for hyggelige ord, phenixmum!
  Ønsker deg en god helg og gir deg en klem fra nord.

  Fint å se at du er på VGB igjen. 🙂

  Jeg trodde at du hadde flagget ut, men er glad for å se at du er her. 🙂

 18. Lavina juni 10, 2010 kl. 1:08 pm #

  Takk for en herlig tur og for flotte bilder… Kom meg omsider inn her, men ikke hos ErteBerta. Noe som ikke helt stemmer altså med VGB…

  Ha en fin dag.
  Klem

  ——————-

  Tusen takk for hyggelige ord. Lavina! Sorry for sent svar. Har ikke vært i bloggmodus i det siste. Ja, mye rart på VGB. Jeg har også problemer her rett som det er.
  Håper du har gode midtsommerdager! 🙂

 19. Lavina juni 10, 2010 kl. 1:08 pm #

  Takk for en herlig tur og for flotte bilder… Kom meg omsider inn her, men ikke hos ErteBerta. Noe som ikke helt stemmer altså med VGB…

  Ha en fin dag.
  Klem

 20. Iren(e) juni 11, 2010 kl. 1:29 pm #

  Veldig fint innlegg, Starlet!
  Inspirerende å se at det fortsatt er noen her som bruker energi på å formidle noe.
  Sanddynekirken – «dune church» på engelsk, var en spennende opplysning for meg som er litt opptatt av språk og språkvandringer. Og den kirken ser jo utrolig flott ut.
  Takk for et flott innlegg!

  ——————

  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Iren(e)! Det setter jeg pris på. Ja, kirken er fin. Og jeg er enig med deg: Språk er spennende. 🙂
  Jeg likte veldig godt innlegget ditt om skulpturen i Bjørvika!

 21. starmite juni 12, 2010 kl. 1:46 am #

  Jeg ser at Siv har vært her før meg, men siden vi er sammenvokst ved hoften så kan jeg bare slutte meg til det hun sier.
  Du skriver utrolig fine innlegg og det er alltid en glede å lese deg.
  Vår nære historie blir så lett ignorert av foreldregenerasjonen min. De er tydeligvis lei av alt som har med krigen å gjøre og ønsker ikke å snakke om den. Dette er noe jeg opplever med de fleste som er født rett etter krigen. Det jeg selv vet har jeg måttet lese meg til.

  ————————–
  Takk for gode ord, Starmite, som jeg setter stor pris på! Jeg leser jo deg med stor glede som du vet. 🙂
  Det kan godt hende at mange de som er født like etter krigen ikke vil snakke om den. Det har jeg faktisk ikke tenkt over før. Muligens har mange hørt veldig mye av sine foreldre om hvordan det var under krigen?

  Jeg vet ikke. Nå ga du meg noe å tenke over.
  Jeg er ganske opptatt av andre verdenskrig selv om jeg er født på femtitallet og selv om min far kjempet som soldat mot nazistene de få ukene krigen varte i Norge før hele Norge var okkupert og senere var motstandsmann.

  Men jeg er opptatt av krig, historie og politikk generelt, og så har jeg opplevd på nært hold hvor mye større konsekvenser krigen hadde i andre land. Norge kom jo relativt lett fra andre verdenskrig.

  Sorry for sen respons! Har ikke vært på VGB på en stund.
  Håper dere har fine sommerdager! 🙂

 22. Breiflabben juni 12, 2010 kl. 3:00 am #

  Det er verdt å hedre de helter som på mange vi fikk soldater tilbake til England.
  Flotte bilder Starlett som du må redusere ned til 731px i bredden med ditt lay-out.
  Ellers så får jeg ikke kommentert på ditt forrige innlegg om Israel og deres ugjerninger.
  Det er min IE tilhørighet og jeg gidder ikke å bruke Firefox eller andre nettlesere 🙂
  Men jeg er enig i det meste du ramser opp i innlegget om Israel bortsett fra at jeg kjøper ikke Hamas sine provokasjoner.
  Tror ikke de tenker så mye mer på barn og uskyldige enn Isralittene.
  Igjen en sort hvitt situasjon som noen må bryte inn og kalle en spade for en spade.
  Men jeg er enig med deg at Israel må ta den største bøygen, men Palestinernes Hamasfightere og deres metoder ikke må glemmes.

  For det er beregnet propaganda og bilder som vi skal se på deres premisser, akkurat slik Israel vil at vi skal se deres bilder.

  Blant lederne her på begge sider, er det få uskyldige.

  —————————————
  Hyggelig at du likte bildene fra Dunquerke, Flabben! Hvorfor må jeg redusere dem til 731 i bredden? Er det vanskelig?
  Jeg bruker aldri FF på blogg, for med FF ser jeg ikke et eneste bilde, men med IE kan jeg heller ikke scrolle meg ned i innlegg med mange kommentarer, så hvis jeg skal se en lang kommentarrekke, må jeg bruke Opera.

  Poenget med innlegget mitt om Israel er at ord og resolusjoner ikke hjelper. Det må sanksjoner til.
  Verden klarte å få slutt på apartheimregimet i Sør-Afrika, og internasjonal boikott var et av virkemidlene som ble brukt. Verden må også trå til for å få slutt på apartheidregimet i Palestina.
  Det har vart i over 60 år. Hamas har bare hatt makt de siste par årene, så Israel kan ikke skylde på dem, men Israel finner ALLTID unnskyldninger for sin statskriminalitet.
  Sorry for sent svar. Juni er ikke den beste bloggtiden, og dessuten har jeg betennelse i en skulder, så jeg må være litt forsiktig med tastatur og mus.

 23. Sandri Pathfinder juni 12, 2010 kl. 9:00 am #

  Starlett 🙂

  Jeg la først merke til tittelen på bloggen din og smilte fra øre til øre. Sånn er det bare Starlett Stardust! 😀

  Så landet jeg på stranda og havet som bølger inn og ut. Du vet jeg måtte se akkurat DET! 😀 Kjenner de tunge og vonde energiene fra fortiden som hviler der også, og slipper dem løs i havet. Der svømmer vi med delfinene – i frihet.

  Vakker helg og stooor klem! 🙂

  ——————————————

  Det er så utrolig GODT å se deg igjen på VGB, kjære Sandri! 🙂
  Ja, vi er stjernestøv, alle sammen, ikke sant?
  Sant, havet er frihet og utsyn, og gir tankene vinger.
  Ønsker deg deilige midtsommerdager og gir deg en varm klem. 😀

 24. Erta-Berta juni 13, 2010 kl. 6:03 pm #

  Enda ett kjempeflott innlegg fra deg, du legger mye arbeide i bloggen din og jeg vil takke for all lærdom og info som finnes her inne. En lærer jo stadig noe nytt.. Det er viktig å hedre de soldater som kjemper for land og mann.
  Flotte bilder og tekst.
  Takk for at jeg fikk lese.
  Ha en riktig fin uke.
  Klem. 🙂

  —————————————-
  Tusen takk for veldig hyggelige ord, Erta-Berta! Jeg ble glad for dem. 🙂
  Ja, det er viktig å hedre dem.
  Jeg ønsker deg en deilig juniuke videre og gir deg en god klem!

 25. Erta-Berta juni 18, 2010 kl. 7:25 am #

  GRATULERE MED DAGEN DIN.
  Kose deg med Kake og vin,
  Måtte dagen din bli riktig fin.
  Bursdagsklem. 🙂

  ————————————————

  Tusen takk for bursdagsdikt og bursdagsklem, Erta-Berta! 🙂

 26. writella juni 18, 2010 kl. 11:33 am #

  Gratulerer med dagen :-))

  Hilsen Marie

  ————————————————

  Tusen takk for bursdagshilsen, Marie writella! 🙂

 27. Katten_3 juni 18, 2010 kl. 11:42 am #

  Klapper i hendene og danser for deg! Gratulerer:)

  ———————————

  Tusen takk, Katten! 🙂

 28. Starlett juni 18, 2010 kl. 4:03 pm #

  Tusen takk både for fine kommentarer og bursdagshilsener som varmer!

  Setter stor pris på dem! Og er rørt over innleggene til rajobr og Breiflabben.

  Jeg skal nå gjøre meg klar til å feire bursdagen min, så jeg kommer ikke til å kommentere mer her i dag, men svarkommentarene kommer senere. 🙂

 29. Zohre juni 18, 2010 kl. 4:08 pm #

  Gratulerer Starlett
  Kos deg

  takk
  zohre

  ——————————-

  Tusen takk, zohre! 🙂

  I dag kom sommervarmen nordover til oss. 🙂

 30. Lilleyam juni 18, 2010 kl. 7:50 pm #

  Gratulerer så masse med dagen din 🙂
  Kos deg med feiringen.

  —————————————–

  Tusen takk, Lilleyam! 🙂

 31. MT juni 19, 2010 kl. 11:04 am #

  Hipp,hipp hurra på overtid 🙂
  Mariebursdagsklem

  —————————————————-‘

  Tusen takk, på enda mer overtid, for Mariebursdagsklemmen! 🙂

 32. Etienne juni 24, 2010 kl. 5:31 pm #

  Gratulerer så mye med overstått bursdag, Starlett

  Hadde en god del mer, med ref.. til Serbia, Bosnia, Kosovo… Har blant annete en viss mistanke hvor denne Ratko Mladic og Goran Hadzic, blir skjult av mest sannsynlig av folk høyt oppe i Nicolic sitt partiapparat.. Kan anbefale deg sterkt boka «Helvetesfjellet» skrevet av en Serbisk kinne med virke i Kosovo i mange år. Hun er for øvrig nå bosatt i Norge…

  Nå skal det sies her at Nicolic, vel det var mulig ikke så uventa..at hans SRS-parti ikke ønsket å være med på den Serbiske regjeringens minnemarking i avsky mot hva de paramilitære styrker gjorde i Srebrenica og i respekt for ofrene… Men regjeringen med DSS i spissen ønsker nå ikke å bry seg med den nasjonalistiske opposisjonen som SNS og SRS, vel det er ikke så merkelig at Tadic-regjeringen leiter nær i panikk etter å få tatt de gjenstående ansvarlige hovedmenn, for å få tatt de, da de er redde for at de som omtrent har kommet med krigserklæringer vil komme på frammarsj.

  Angående Støres uttalelser så hadde ikke Norge tradisjon for å ha minnemarkering for folkemord, når han ble spurt om det av norske muslimer..

  Forresten så tror at jeg misforstå litt det med bursdagsfeiring på blogg, da jeg på 52 års dagen feira den på blogg hele dagen lang, med blant ganske så venstreradikal punky musikk med Billy Bragg.

  Før den tid pleide alltid ved bursdager å gå opp til en nabo av meg og feire den hos ei Ingunn, henne som har bursdag på samma dagen..

  mvh

  —————————

  Hei Etienne, og takk for bursdagshilsen! Hyggelig å få. 🙂
  Beklager at jeg er litt slapp på blogg for tiden. Det blir kanskje bedre etterhvert.
  Det må vel være bra at hovedmenn for massemord blir tatt, ikke sant?

 33. Etienne juni 24, 2010 kl. 5:41 pm #

  Ai… ai, nå fikk en lyst til å bloggediskutere i mange timer igjen rundt Iran og masse mer…, men tror det er viktig å ta seg litt trim, fotballseeing på Tv. noe husarbeid… i stedet for å skrive alt en husker fra det som burde vært med i forskjellige politiske diskusjoner utover kveldstiden…

  Men fakta er nå alltid greit å ha med seg rundt blant annet at det var og er en god tone mellom Bosnias president, med til Dayton Peace Accords…initiert av Bosnisk og Kroatiske muslimer… kanskje noen Bosniske serbere var med på den og.. de som sto mot de paramilitære? Selv betegner jeg Boris Tadic som en ganske så dyktig diplomat…. en litt «mellom barken og veden» eller «midt i veien»-diplomat.. ?

  mvh

  ——————————-
  Jeg er ikke riktig sikker på hva du tenker på her, Etienne…

 34. carpe50 juni 24, 2010 kl. 10:44 pm #

  masse historie i Dunquerke..
  Flotte bilder, Starlett! 🙂

  ———————

  Ja, det er virkelig et viktig historisk sted der mye dramatikk har utspilt seg.

  Glad du liker bildene, carpe! 🙂

 35. Zohre juni 24, 2010 kl. 11:05 pm #

  Etienne

  Rundt Iran det vil si Balkan i Europa.

  Muslimer og kristne men, Ikke Israel .

  takk
  zohre

 36. Starlett juni 28, 2010 kl. 8:12 pm #

  Zohre

  Jeg skjønner ikke helt hva du tenker på…

 37. Zohre juni 28, 2010 kl. 8:21 pm #

  Hei Starlett

  Krigen i Balkan i Europa og nå ved Persiabukten det er det mellom muslimer og kristne.

  Så Israel sitter fornøyd.

  takk
  zohre
  —————–
  Jo, jeg ser dette poenget, Zohre. Men det spørs hvor mye vekt vi skal legge på religionen her…..

 38. ARGUS37 juni 29, 2010 kl. 9:52 am #

  Så det er der nede du har holdt deg i den senere tiden?
  Det er nesten litt rart å tenke på krigens rdsler opg hvordan det faktisk så ut på disse strendene i 43/44?

  Da var det ikke mange boligblokker å se i dette området. I hølyden noen avrundede betongtak, skyteskår og truende kanonmunninger. For ikke å snakke om alle «piggtrådgjerdene» som strakte seg milevis i alle retninger langt ute i sjøen…

 39. ARGUS37 juni 29, 2010 kl. 9:56 am #

  Så det er der nede du har holdt deg i den senere tiden?
  Det er nesten litt rart å tenke på krigens rdsler opg hvordan det faktisk så ut på disse strendene i 43/44?

  Da var det ikke mange boligblokker å se i dette området. I høyden noen avrundede betongtak, skyteskår og truende kanonmunninger. For ikke å snakke om alle «piggtrådgjerdene» som strakte seg milevis i alle retninger langt ute i sjøen…

  ——————–
  Hei Argus
  Ja, Dunquerke er mettet med historie, og det er rart å tenke på alt som har hendt her når man er her en vakker sommerdag.
  Både i 1940 og i 1944 spilte jo disse strendene en avgjørende rolle, og hadde man ikke klart evkueringen av Dunquerke i 1940 og invasjonen i 1944, kunne historien ha sett helt annerledes og mye dystrere ut.
  Det fyller meg med ærefrykt.

  Og sant: Det så helt annerledes ut den gang, i de dramatiske dagene da så mamge ukjente helter var i aksjon.

 40. Mokkaen juli 2, 2010 kl. 9:21 pm #

  Hei Starlett 🙂 Kom til å tenke på bloggnavnet ditt – Toyota starlet (bilen jeg hadde før) og husker du at det var et ungdomsblad før i tiden som het Starlett? Det kjøpte jeg noen ganger 🙂

  Som vanlig fantastisk flott innlegg, må alltid regne god tid når jeg besøker bloggen din for å nyte bildene og la historien synke inn 🙂 Ikke alltid jeg greier å få tid til å lese alle kommentarene – det gjorde jeg nå. Man lærer mye av kommentarene også 🙂 Fortsatt god sommer til deg :
  ……………………………………..
  Hei Mokkaen

  Hyggelig å se deg og se at du fremdeles skriver på VGB. Jeg trodde du var blant dem som hadde forlatt skuta.

  Jeg visste ikke om bladet, men mener at vi alle er «små stjerner», jamfør navnet på bloggen min, Stjernestøv, som er urstoffet vi alle kommer fra. 🙂
  Takk for hyggelig tilbaakemelding på innlegget. Ble glad for den.

  Flott sommer til deg! 🙂

 41. Persuasive Essay Writing januar 1, 2011 kl. 10:31 am #

  I liked this post very much as it has helped me a lot in my research and is quite interesting as well. Thank you for sharing this information with us.
  Persuasive Essay Topics

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: