JULENISSEN og ALTERNATIVE julegaver. Repost.

6 des

JULENISSEN er verken fra Norge, Finland eller Nordpolen, og han er heller ikke en fantasifigur. Han kommer derimot fra Tyrkia.

Han ble født ved den tyrkiske Middelhavskysten og ble døpt Nicholas. Foreldrene hans døde tidlig. De var rike mennesker, og Nicholas arvet en betydelig formue. 

Som 15-åring kom han i kloster. Etter noen år som munk i klosteret ble han valgt til biskop av Myra, 30 år gammel. 

 Nicholas brukte hele sin store formue på å hjelpe folk som var i nød. Særlig hjalp han fattige barn med gaver i form av mat, penger eller klær, og mange mener at dette er starten på skikken med julegaver . 

En kjent legende om ham er historien om tre unge søstre som var for fattige til å  gifte seg fordi faren ikke kunne betale den nødvendige medgift, og derfor hadde faren bestemt seg for å selge dem til en bordell. Legenden forteller at Nicholas ga dem tre gullepler som han kastet ned gjennom pipen om natta, og at de unge jentene på denne måten fikk penger nok til medgift slik at de kunne gifte seg og slippe å arbeide som prostituerte. Av denne grunn kan man ofte se St. Nicholas avbildet med tre epler i hånden, og denne legenden er også bakgrunnen til at man legger gaver til barna i strømper natt til sjette september, eller natt til 25. desember, som det har blitt i mange land. 

 St. Nicholas ble helgenkåret av den katolske kirke rundt år 600, og alle fortellingene om hans godhet og gavmildhet er en vesentlig grunn til at han ble kanonisert. Han er først og fremst beskytter for barn, sigøynere, unge kvinner og gamle menn. Helgendyrkelsen av ham startet i Midt-Østen, og senere forflyttet den seg vestover, først til Italia og senere til Spania.   

 6. desember, er  St. Nicholasdag,  og  i middelalderen  var det en dag da barna fikk gaver og man gikk i opptog med sang og musikk til minne om St. Nicholas.  Fremdeles blir St. Nicholas feiret. Han ble utnevnt til å være Amsterdams offisielle beskytter, og St. Nicholas-feiringen står fortsatt sterkt i Belgia og Nederland. Her får barna gaver 6. desember, og ikke i jula, slik vi er vant til i Norge. På nederlandsk kalles han for Sinterklaas, og det var gjennom nederlandsk emigrasjon at julenissen kom til USA der han ble omdøpt til Santa Claus.
Som vi vet, endret St. Nicholas-tradisjonen  karakter i USA. Tanken på å glede hverandre og å hjelpe fattige ble etter hvert erstattet med  overdrevent  kjøpepress, kommersialisering og stress. 
Coca-Cola-kompaniet har tatt julenissen i sin favn, og Phil Mooneys uttalelse: America needs a hearty symbol of  happy consumerism” forteller at vi har kommet langt bort fra biskopen av Myras grunntanke. 
Materialisme, overforbruk, fråtsing og gavehysteri har tatt mye av gleden bort fra jula.
Hvor ofte er det ikke vi kjøper totalt unødvendige og overflødige ting til folk som verken trenger det eller ønsker det? 

 Er det bra at unge mennesker bombarderes av kommersielle krefter som vil ha deres oppmerksomhet og penger? Hvordan skal ungdom rustes til å håndtere kjøpepresset i vår rike og kommersialiserte del av verden?

Jeg er sikker på at mange har kjent en usigelig tomhet når de første juledag ser alt innpakningspapir som flyter rundt og alle unødvendige gavene de har mottatt. Barn får så mange gaver at det går helt rundt for dem, og det blir altfor mye til at de kan glede seg og sette pris på over hver enkelt ting. 
Hva om vi begynte å tenke alternativt når vi skal gi julegaver?  Hva om vi ga hverandre ett års medlemskap i en humanitær organisasjon, f.eks Redd Barna, Røde Kors, Flyktningehjelpen eller Amnesty International ? Eller kanskje  kunne i Fremtiden i våre hender eller Bellona være en ide? Da kunne vi bli mer bevisstgjorte på vårt eget forbruk og tenke over hva vi kan forandre.  
Av immaterielle gaver kan man f.eks gi billetter til konserter, teaterforestillinger eller andre opplevelser. Kanskje grandtante setter mer pris på en hjemmelaget formkake, gode krumkaker, en, sildesalat eller likør framfor en pyntegjenstand hun ikke trenger og ikke ønsker.  

I Norge har vi et forbruk som ikke er bærekraftig. Hvis alle skulle leve som oss, ville vi hatt bruk for 3,2 jordkloder.

 Vi ser en tydelig klimaforandring, og hører at over 3700 arter dyr og planter er truet i Norge . Dette er dramatiske tall. Samtidig viser undersøkelser at folk er villig til å forandre på livsstilen for å berge miljøet.

Derfor er mitt ønske på St. Nicholas dag, selveste julenisse-dagen, at vi kunne forandre våre kjøpevaner, både i året som helhet, men ikke minst nå  før jul.  Visst skal  vi fortsette den gode skikk å gi hverandre gaver, men la oss gi hverandre gaver med mening, og aller helst gaver som kan hjelpe andre, nemlig dem som virkelig har bruk for det, akkurat slik julenissen selv, St. Nicholas gjorde. 

Kanskje det vil gi oss en mer gledelig og fredelig jul og førjulstid enn den vi har nå, enten vi er kristne, agnostikere eller ateister.

(Jeg må bare beklage litt rot med skrifttyper på denne reposten fra 2006. Jeg har værtinaktiv så lenge på VGB at jeg rett og slett har glemt hvordan man retter opp skrifttyper i editoren. Om noen vil gimeg råd og tips, er jeg takknemlig for det.)

Jeg ønsker alle en FREDELIG adventstid!

220 kommentar til “JULENISSEN og ALTERNATIVE julegaver. Repost.”

 1. Sveinemannen desember 6, 2006 kl. 4:31 pm #

  Hei Starlett

  Jeg likte innlegget ditt veldig godt. Kjøpehysteriet har tatt overhånd, og jeg skulle gjerne se mer avslappete mennesker i desember. Jeg har forandret julegaverutinene for mange år siden.
  I min familie gjør vi det du foreslår og gir hverandre medlemsskap i humanitære organisasjoner. Vi er enig om det på forhånd.
  Til noen som er i etableringsfasen gir jeg gaver som jeg vet de har nytte av, og noen får musikk og bøker som jeg vet de ønsker seg.

  Ellers er billetter til konserter en glimrende ide!

  Mange blir også glad for å få en time i den 7. Himmel.

 2. Starlett desember 6, 2006 kl. 4:42 pm #

  #1 Kommentar fra Sveinemannen:

  Hei Svein,

  Takk for positiv tilbakemelding! 🙂

  Jeg synes den skikken du har innført er ypperlig!

  Den 7. Himmel?
  Hva er det for noe?

  Lurer på om du baker kaker til noen, hehe. 😉

 3. Sveinemannen desember 6, 2006 kl. 4:47 pm #

  #2 Starlett

  Ja, faktisk baker jeg, men ikke formkaker. Jeg har noen oppskrifter på ypperlige julebrød som passer sammen med forskjellige silderetter, og dem fir jeg til noen venner. Så gir jeg flytende varer.

  Den 7. Himmel er et velværesenter, der man blir massert og stelt med etter alle kunstens regler. Deilig, og en velkommen gave. Det må du prøve.

 4. LillePille desember 6, 2006 kl. 5:18 pm #

  Jeg har bare en kommentar.

  Amen!!!

 5. KONGLOMERATEN desember 6, 2006 kl. 5:18 pm #

  Hei, Starlett, flott du maner til fornuft, måtehold og mening i disse masseforbrukshysteridager.

  Du bruker rette ordet, nemlig tomhet, alle som prøver kjøpe seg lykke, vet jo det.

  Artig å få vite mer om Julenissen, visste noe, men ikke alt.

  Ha god adventstid i dyp mening, og ekte mening.

 6. Starlett desember 6, 2006 kl. 5:28 pm #

  #3 Kommentar fra Sveinemannen:

  Du imponerer meg, men jeg tror deg. 🙂

  Jo, når du sier det,så har jeg hørt om den 7. Himmel.

  Mye heller det enn flere pyntegjenstander! (Puh)

  Jeg merker hvor mye mindre stressende førjulstida er blitt etter at jeg tok et oppgjør med det verste julekjøret.

  Og de som får medlemsskap i noen av de organisasjonene jeg nevnte, blir oppriktig glade for dem! 🙂

  Sønnene mine er jo også i etableringsfasen, og jeg vet hva de trenger, så til dem vanker det nyttige presanger, men når det gjelder folk som har «alt» og litt til, har jeg skiftet «gavetaktikk».

  Og de blir glade for det. 🙂

  Den 7. Himmel er et velværesenter, der man blir massert og stelt med etter alle kunstens regler. Deilig, og en velkommen gave. Det må du prøve.

 7. Starlett desember 6, 2006 kl. 5:39 pm #

  #4 Kommentar fra LillePille:

  Så godt å høre at vi er enige. 🙂

  Jeg ønsker deg en trivelig adventstid!

 8. Sveinemannen desember 6, 2006 kl. 5:43 pm #

  #5 KONGLOMERATEN

  Jeg er enig med deg.
  Tomhet og jag etter vind, hvilken glede har vi av det?

  Det gode samværet og omtanken for hverandre er mye mer verdifullt.

 9. Kjartan Alvestad desember 6, 2006 kl. 5:47 pm #

  Takker for historikken her, og gode tips til julehandelen. Et fint innlegg som kan få oss til å tenke litt over våre handlevaner.

  Jeg missliker så sterkt å kjøpe gaver at jeg har gått over til gavekort. Hørte på nyhetene her for leden at det ligger ubrukte gavekort for over 2 milliarder i Norske hjem. Dette sier sitt

  Ønsker deg ei fin førjulstid !

 10. MadamMaane desember 6, 2006 kl. 5:52 pm #

  Jeg føyer meg inn i rekken av gratulanter over et meningsfylt innlegg og sier meg hjertens enig!

 11. Starlett desember 6, 2006 kl. 6:03 pm #

  #5 Kommentar fra KONGLOMERATEN:

  Hei KONGLOMERATEN,

  Takk for en hyggelig tilbakemelding, og fint å se at du er enig med meg! 🙂

  ——–
  Du bruker rette ordet, nemlig tomhet, alle som prøver kjøpe seg lykke, vet jo det.
  ——–

  Ja, jeg tror at overdrevent julegavehysteri skaper tomhet. Jeg husker da sønnene mine var barn. De hadde veldig mange slektninger, på begge sider, men særlig på farssida, og det ble så vanvittig mange presanger.

  Jeg la merke til at det ble altfor mye. De klarte ikke å glede seg over det, for den ene presangen slo den andre i hjel, – i overført betydning.

  Så jeg begynte å gjemme noen gaver og utporsjonere dem etter hvert, og etter noen år følte jeg tiden var moden til å tenke grundig over hele denne gavekarusellen.

  Du vet, jeg har jo bodd lenge i Belgia, og der var dagens dato, 6. desember, en stor festdag, der St. Nicholas, eller sinterklaas som han heter der, blir feiret, og barna får gaver.

  Til gjengjeld får de IKKE gaver på julaften, og de kan konsentrere seg om andre gleder i selve julen.

  Og voksne får ikke gaver til jul i det hele tatt. Ikke savner de det heller- 😉

 12. Starlett desember 6, 2006 kl. 6:18 pm #

  #9 Kommentar fra Kjartan Alvestad:

  Hei Kjartan,

  Hyggelig at du likte innlegget!
  ————
  Jeg missliker så sterkt å kjøpe gaver at jeg har gått over til gavekort. Hørte på nyhetene her for leden at det ligger ubrukte gavekort for over 2 milliarder i Norske hjem. Dette sier sitt
  ———–

  Det sier i ALLER HØYESTE GRAD sitt, ja!

  Fint at du trakk dette aspektet fram.
  Det viser at man kjøper overflødige gaver til folk som ikke trenger dem når vi kunne ha brukt de samme pengene mye mer meningsfullt.

  Jeg mener jo ikke at vi skal slutte å vise hverandre kjærlighet og oppmerksomhet eller gi hverandre gaver, men at vi skal tenke over HVA vi gir og _hvorfor_ vi gir det.

  Forresten: Hvis du titter innom og leser dette: Vet du om noen storband i Bergen eller omegn? jeg lovte en annen blogger å prøve å finne det ut, og jeg henviste henne til deg, men jeg vet ikke om du har vært i kontakt med henne.

  Jeg ønsker deg ei fin førjulstid , Kjartan! 🙂

 13. KONGLOMERATEN desember 6, 2006 kl. 6:27 pm #

  Ja, disse gavebergene som bare blir flerret opp og slengt vekk, det er helt forferdelig. Skikkelig til å bli kvalm av. Andre kjøper seg rak fant, og vel så det, for å tekkes bortskjemte unger.

  Nei, måtehold, å tenke over julens egentlige innhold og tenke alternativt, er rette tingen.. Det er så flott at mange tenker likt, så blir det enklere å gjøre alternative valg.

 14. Starlett desember 6, 2006 kl. 6:45 pm #

  #10 Kommentar fra MadamMaane

  Hei, MadamMaane og velkommen på bloggen min! 🙂

  Takk for hyggelige ord. Jeg er glad for at du er enig med meg.

  Egentlig tror jeg det er mange som er lei av kjøpehysteriet før jul.

 15. Starlett desember 6, 2006 kl. 7:02 pm #

  #13 Kommentar fra KONGLOMERATEN:

  ————
  Ja, disse gavebergene som bare blir flerret opp og slengt vekk, det er helt forferdelig.
  ———-

  Jeg er helt enig med deg i det!

  Og det er jo dessverre også sant som du sier, at mange kjøper for mange flere penger enn de har råd til fordi de føler press fra omgivelsene eller fra barna, som kanskje vil ha det samme som «alle de andre».

  En vond spiral.

  ————
  Nei, måtehold, å tenke over julens egentlige innhold og tenke alternativt, er rette tingen.. Det er så flott at mange tenker likt, så blir det enklere å gjøre alternative valg.
  ——–

  Enig.

  Og jeg TROR faktisk at flere vil komme til å gjøre alternative valg, selv om det vil ta noe tid før det blir helt vanlig.

  Takk for kloke tanker! 🙂

 16. Gerda desember 6, 2006 kl. 7:14 pm #

  Jeg liker å kjøpe julegaver og kjøper ting som ungene ønsker seg. Det kan ikke være noe galt. Jeg liker å få pene ting av min mann og det er fint å gi hverandre presanger. Vil du ta fra oss gleden starlett?

 17. Starlett desember 6, 2006 kl. 7:36 pm #

  #16 Kommentar fra Gerda:

  Hei Gerda,

  Jeg vil på ingen måte ta fra noen gleden, og jeg liker også å gi gaver. Men gaver kan være så mye, ikke sant?

  Jeg synes det har gått alt for langt i Norge, og jeg tror ikke vi blir lykkeligere av uendelige hauger med gaver.

  Jeg liker også at min kjære gir meg noe jeg ønsker meg, og det MÅ ikke nødvendigvis være en TING.

  Innlegget var ment for å snakke om den historiske bakgrunnen for julegaver, og hvordan dette har utartet til å bli en kjøpefest som rett og slett ikke er bærekraftig i lengden.

 18. Kristian desember 6, 2006 kl. 7:40 pm #

  Jeg er helt enig med deg!

  Jeg har enda mange julegaver igjen, og det du sa om medlemskap i en humanitær organisasjon var ingen dårlig idé. Selv hadde jeg vært veldig takknemmelig for medlemskap i en humanitær organisasjon, eller en billett til en konsert. Hva er bedre enn livemusikk?

  I forbindelse med en skoleoppgave har jeg intervjuet en 83 år gammel dame om jula da hun var barn/ung.

  Jula har blitt et kommersielt monster! Før handla det om samholdet i familien, og maten. Maten var julaftens høydepunkt. Ikke pakkene. Det var nå sånn at alle fikk en liten ting, men det var ikke det jula dreide som om.

  Jeg mener ikke at alle fokuserer på pakker og penger i jula, men jeg tror det generelt blir alt for mye fokusert på.

  Vi trenger å se bakover når det er tid for jul.

 19. Starlett desember 6, 2006 kl. 8:16 pm #

  #18 Kommentar fra Kristian:

  Hei Kristian.

  Takk for hyggelige ord!

  Jeg er enig med deg i alt du sier, og «kommersielt monster» var virkelig en kjempegod beskrivelse.

  Interessant det du forteller om intervjuet med den gamle kvinnen.

  Jeg setter også stor pris på samholdet i familien, god mat og avslappet hygge.

  Enig i at vi kan ha godt av å se bakover for å se hvordan de feiret jul da.

  Takk for en god kommentar, Kristian. 🙂

 20. fotballfan desember 6, 2006 kl. 8:19 pm #

  Jeg har lyst på årsabbonement til Vålerengas kamper.

  Hva koster det?

 21. Akasha desember 6, 2006 kl. 8:44 pm #

  Nå har jeg brukt dagen til å handle julegaver:) kjenner ingen steder at jeg får dårlig samvittighet:)
  Jeg er vel veldig overfladisk, men hadde jeg fått ett års medlemskap i SOS barnebyer eller noe sånt, hadde jeg blitt småfornærma…..
  Donasjon til Dyrebeskyttelsen, derimot….

 22. Starlett desember 6, 2006 kl. 8:51 pm #

  #20 Kommentar fra fotballfan:

  Hehe……

  Spør du MEG hva det koster?
  Har ikke peiling.

  Vålerenga har kan hende hjemmesider?
  Der kan du kanskje finne ut hva det koster.

 23. Starlett desember 6, 2006 kl. 9:04 pm #

  #21 Kommentar fra Akasha:

  Heisann Akasha,

  Jeg er ikke ute etter å gi noen dårlig samvittighet, Akasha, bare etter å si at det er mange forskjellige måter å gi julegaver på.

  Jeg er fed up av julegavekjøret for mange år siden , så jeg gir alternative gaver, men ikke BARE medlemskap i diverse organisasjoner. Det avhenger av mottakeren.

  Jeg blir generelt sliten av å stresse i store kjøpesentre, uansett når på året det er, men av og til må jo også _jeg_ handle.

  Er du glad i dyr?
  Da har vi en stor interesse felles, og det var jo trivelig å se. Jeg er medlem i Dyrebeskyttelsen, som det fremgår av listene på bloggforsida mi.

  Nå står mAnge arter i ferd med å bli utryddet, og fjellreven er vel fortapt.

  Hele 3700 arter (planter og dyr) er utrydningstruet i Norge.
  Bl.a ser det stygt ut for torsken i Midt-Norge.

  Det er dramatisk.

  ————-
  Donasjon til Dyrebeskyttelsen, derimot.
  ———-

  Her kan du lese oom dyrebeskyttelsen:

  http://www.dyrebeskyt

  (MITT yndlingsdyr er katt.)

 24. Johannes desember 6, 2006 kl. 9:29 pm #

  Jeg er takknemlig for at du bringer
  St. Nicholas frem til allmennheten.

  I dag feirer vi den hellige Nicholas av Myra, og han er helgen for barn og eldre. Det har du fortalt. Likevel har du glemt hans inkluderende holdning overfor samfunnets utstøtte. Han er nemlig tyvenes skytshelgen.
  Tyvene ber til den hellige Nicholas og han holder sin vernende hånd om dem. Det burde du tatt med i din kronikk.

  Han hjalp de fattige og utstøtte, og gjorde en vidunderlig innsats i sitt liv, og det er mange kirker som bærer hans navn.

  De vise menn kom med gaver til Jesus-barnet, så derfor gir mange mennesker gaver for å følge i sporene til Østens vise. Likevel har St. Nicholas vært av stor betydning i så henseende.
  Jeg er motstander av kommersialiseringen av den hellige Nicholas.

  La oss samles om julens hovedinnhold og feire de hellige julemesser og la gavene spille en underordnet rolle.
  Gi gjerne til Kirkens Nødhjelp, Caritas eller Frelsesarmeen. Da kommer gavene frem til de trengende.

  Jeg ønsker deg en velsignet advent!

  Skal du skrive om noe fra Bibelen snart?
  Har du svart meg i debatten om Antikrist?
  Hvor er elia? Har han flyttet ut av landet?

 25. lillevanilje desember 6, 2006 kl. 9:33 pm #

  🙂 Sinterklas og svarte piet – jeg gikk glipp av det i år.

 26. MorHubro desember 6, 2006 kl. 9:43 pm #

  #25 lillevanilje

  Hva er svarte piet?

  Er det _diskriminerende_?

  Starlett. Jeg skal komme med en betenkning til ditt innlegg, men jeg vil vite hva svartepit er, og om lillevanilje har det.

  Er det Svarteper?

  _Jeg_ har ikke hørt om svarteper sammen med julenissen.

  Er det en _spøk_ akkurat som hos adolph?

 27. Inger Johanne desember 6, 2006 kl. 9:55 pm #

  Dette er et veldig godt innlegg! Jeg er så enig med deg i at julen har blitt alt for kommersialisert…. og i hvert fall jeg setter mye større pris på gaver med «mening og innhold» enn ting og tang man i realiteten ikke har noen som helst bruk for!

  Så var det koselig å lese og lære mer om St. Nicolas fra Myra… også fordi min datter ble født akkurat denne dagen for 16 år siden :).

  Igjen takk for et godt innlegg, og ha en fortsatt fin kveld og uke 🙂

 28. lillevanilje desember 6, 2006 kl. 10:04 pm #

  #26
  Nei, dette er ingen spøk.
  I nederland feirer de sinterklas og svartepiet er sinterklas sin hjelper. Han er svart. Så nederlandske barn sverter fjeset og kler seg ut som svartepiet – og deler ut peppernøtter til alle som vil ha.

  diskriminering, nop. Tradisjon, ja.

 29. lillevanilje desember 6, 2006 kl. 10:19 pm #

  #26 morhubro

  her er bilder
  http://turl.no/1v6

  men starlett har også bilde av sinterklas og zwarte piet på innlegget

 30. Starlett desember 6, 2006 kl. 10:21 pm #

  #24 Kommentar fra Johannes:

  Hei Johannes,

  Long time, no see 🙂

  Hyggelig å se deg igjen!

  Jo, når du sier det, så er vel St.Nicholas også skytshelgen for tyver.

  Jeg for min del kjenner ham best som sinterklaas fra Belgia, der han opererer sammen med svarte piet, som jeg ser lillevanilje har nevnt i en kommentar.

  Der er sinterklaas så langt opp i årene at han trenger en hjelper, og det er svartepiet. De kommer gjerne med båt fra Spania.

  ———
  Jeg er motstander av kommersialiseringen av den hellige Nicholas.
  ——–

  Det er jeg også.

  ——-
  La oss samles om julens hovedinnhold og feire de hellige julemesser og la gavene spille en underordnet rolle.
  —–

  Uansett hva man tror på eller ikke tror på, synes jeg julen er en fin tid til å ta det med ro, være sammen, og kanskje tenke over det fredsbudskapet som ligger i så mange relgioner, men som blir glemt så altfor ofte.

  Jeg kan ikke garantere hva jeg skal skrive om i framtiden, og jeg kan ikke vite hvor elia er. 😉

  Ønsker deg en fin førjulstid, Johannes!

 31. MorHubro desember 6, 2006 kl. 10:53 pm #

  #29 lillevanilje

  Jeg skal sette meg inn i ham, men _nå_ ser jeg på Den tredje mann.

  Ser _du_ på den?

  Den ble spilt inn i 1949, så jeg er et år eldre enn den.

  Jeg skal ta stilling til problemene etterpå.

 32. lillevanilje desember 6, 2006 kl. 11:00 pm #

  #31 MorHubor
  Jeg ser på Golden jeg, og ler så jeg griner. Hadde ingen aning om at sport kunne være såååå MORSOMT.

 33. lillevanilje desember 6, 2006 kl. 11:01 pm #

  #31 MorHubor
  Jeg ser på Golden jeg, og ler så jeg griner. Hadde ingen aning om at sport kunne være såååå MORSOMT.

 34. MorHubro desember 6, 2006 kl. 11:05 pm #

  #33 lillevanilje

  Det er hyggelig at du har det morsomt, men jeg vet ikke hva Golden er.

  Er det fotball?

  Jeg er _motstander_ av fotball, men jeg liker _damehåndball_.

 35. Starlett desember 6, 2006 kl. 11:09 pm #

  #25 Kommentar fra lillevanilje:

  Artig opplysning.:-)

  Du er altså kjent i Nederland eller Belgia?

  Det visste jeg ikke.

  (MorHubro, – jeg følger også delvis med på «Den tredje mann», så det går litt sakte med kommenteringa.)

 36. Starlett desember 6, 2006 kl. 11:14 pm #

  #26 Kommentar fra MorHubro:

  Lillevanilje har allerede svart deg, tror jeg. Nei, svarte piet er hjelperen til sinterklaas, som er gammel og må ha praktisk hjelp til flere ting, og han er alltid med på sinterklaas-festene.

  Så det er ikke diskriminerende og har ingenting med Svarteper, (tenkte du på Donald Duck) å gjøre.

  Men hva mener du om forslaget om å tenke litt alternativt med hensyn til julegaver?

 37. Artemisia desember 6, 2006 kl. 11:19 pm #

  Hei Starlett! Flott innlegg, og jeg deler tankene dine rundt dette kjøpehysteriet i jula. Og i år er det spådd handlerekord igjen. Jeg lurer ofte på om folk virkelig har alle de pengene de bruker, eller om det går mye på kredittkort løs- noe som er tragisk i så tilfelle.
  Jeg er forsåvidt lei hele julegreia, og har vært det lenge. Har prøvd forskjellige varianter av alternativ jul, men når jeg har unger, blir det mye på deres premisser, når jeg har dem. Rart med det..Ellers holder jeg gavenivået lavt,har ikke råd til annet heller. Og jeg har i mange år laget presanger, da jeg har sans for det personlige. (Ungene vil ikke ha mammas lagde gaver, det er så, men resten får.) Mine søstre får i år kubbelys med bilde av meg på en fjelltopp- rimelig sak og personlig. Det blir jo mest symbolsk–da vi ikke har greid å kutte ut «en liten ting» til hverandre- vi bor jo på forskjellige kanter av landet.
  Når det gjelder medlemskap her og der, så tror jeg det er viktig at man kjenner mottaker godt nok til å vite at det blir satt pris på. Jeg har også hatt venner som har kuttet ut julegaver et år, og heller gitt pengene til Frelsesarmeen. Det går jo også an..

  Forøvrig synes jeg det var forøyelig å lese om St.Nicholas. Jeg har en sønn som heter Niklas, og vi har spøkt mye med at navnet hans kommer fra St.Nicholas, julenissen…Artig å lese historien, kanske skal vi innføre St.Nicholasdag i desember…?? Synd jeg ikke leste det før nå, ved leggetid–:;)

  Ha en god natt, Starlett! 🙂

 38. Starlett desember 6, 2006 kl. 11:35 pm #

  #27 Kommentar fra Inger Johanne:

  Hei Inger Johanne,

  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

  Ja, jeg tror det er mange som føler at julen er blitt altfor kommersialisert.

  ——–
  Så var det koselig å lese og lære mer om St. Nicolas fra Myra… også fordi min datter ble født akkurat denne dagen for 16 år siden :).
  —–

  Så trivelig!
  Bursdag på selveste St. Nichollas dag. 🙂

  Da får hun jo gave i dag akkurat som barna og ungdommen i Nederland og Belgia.

  Gratulerer til henne!

  En fortsatt fin kveld og uke til deg også! 🙂

 39. MrZews desember 6, 2006 kl. 11:38 pm #

  Du starlett, som har et så vanvittig høyt verdisyn, og som er beskytter av alle fattige muslimer og annet pakk. Kan ikke du vise oss alle hvor flink du er med å støtte opp rundt de fattige, ved å vise oss alle her på berget i nord, hvilken vanvittig giverglede du har, ved å skanne inn alle julegavene her på VGB som du har gitt i form av medlemskap hos diverse humanitære organisasjoner.

  I år skal jeg kjøpe julegaver til mine nærmeste uten dårlig samvittighet. Lenge leve forbruket.

  Jeg skal spise meg god og mett, og avslutte julen med et kostbart dundrende fyrverkeri med mine venner. Og mitt nyttårsforsett skal lyde som følger: Jeg skal heller ikke i år gi ei krone til fattige negerbarn i negerland.

  Norge for Nordmenn. Og jeg ønsker meg en HVIT jul. Og det er jeg sikker på at jeg får, selv om hysteriske sosialister spår dommedag på grunn av fiktive påstander om global oppvarming.

 40. Mor desember 6, 2006 kl. 11:38 pm #

  Jeg kjøper gaver til ungene mine med god samvittighet, og mye penger bruker jeg også. Jeg synes ikke du skal blande miljøvern inn i julegavene.

 41. Sophie desember 6, 2006 kl. 11:43 pm #

  Fint innlegg starlett.
  Det var morsomt å lære om julenissen.
  Jeg er enig i at det er veldig mye kjøpepress før jul, og jeg vil gjerne trappe ned.

 42. Sveinemannen desember 6, 2006 kl. 11:59 pm #

  Starlett

  Jeg glemte å nevne at de feiret St. Nicholas dag i skolen til St. Øystein menighet her i Bodø i dag. Det fikk selv en ateist med seg. 🙂

  Opptog, fest, St. Nicholas i full mundur.
  Så du det?

  #39 MrZews

  Jeg synes Starlett er svært tålmodig med alle dine og andres angrep og plattheter, og jeg beundrer henne for at hun ikke faller ned på ditt nivå og går til personlig angrep på debattanter.

  Jeg er sikker på at du hadde likt henne godt hvis du hadde vært så heldig som jeg. Jeg kjenner Starlett, for vi er bysbarn og står i samme lokallag av et politisk parti.

 43. Starlett desember 7, 2006 kl. 12:06 am #

  #28 Kommentar fra lillevanilje:
  #29

  Nei, dette er ingen spøk, det er sant.

  Jeg siterer deg, så trenger jeg ikke skrive det selv: 🙂
  ——–.
  I nederland feirer de sinterklas og svartepiet er sinterklas sin hjelper. Han er svart. Så nederlandske barn sverter fjeset og kler seg ut som svartepiet – og deler ut peppernøtter til alle som vil ha.

  diskriminering, nop. Tradisjon, ja.

  Dat is wel waar, hoor. 😉

  Er du kjent i Nederland?

  Takk for lenka til bildene, selv om både sinterklaas og avarte piet forekommer i innlegget.

 44. MrZews desember 7, 2006 kl. 12:19 am #

  #42 Sveinemannen

  Kan du henvise til et personlig angrep på starlett i mitt innlegg nr 39. Jeg synes bare at starlett burde vise sin giverglede, for oss på VGB og resten av Norges befolkning. Er det mye å forlange? Alle dumme sosialistiske ”barn” trenger jo en rollemodell, noen å se opp til. Eller er hun bare fulle av ord, og handlingslammet?

  Hun bør gå framfor som et godt eksempel, men jeg tror ikke hun klarer å gjennomføre det hun mener vi alle andre burde gjennomføre. Det er det som er så typisk med sosialister, ofte kalles slike personer for hyklere.

  Ja jeg vet at starlett er Sosialist. Hun har selv fortalt meg at hun stemmer sosialistisk.

 45. MorHubro desember 7, 2006 kl. 12:37 am #

  Adolph lager en _parodi_ på adventskalendre. Har du sett den?

  Et fryktelig rot, men det er _gjenbruk_ og ødelegger ikke miljøet, så dyrene dør ikke ut.

  #44 MrZews

  Starlett er _ikke_ sosialist!!!!

  Hun er en kapitalistlakei i fåredrakt. Hun stemmer på AP!!!

  AP er _ikke_ sosialistisk.

  _Jeg_ er en sosialist, og jeg kan fortelle deg hvor David kjøpte ølet!

  Hvorfor snakker du om Norge for Nordmenn?
  Er du _rasist_ eller kan du ikke lese?

  Det står at julenissen kommer fra _Tyrkia_ og det er _ikke_ Norge!!!

 46. Starlett desember 7, 2006 kl. 12:42 am #

  #31 Kommentar fra MorHubro:

  Jeg konstaterer at du er ferdig me då se på film, siden jeg nettopp har observert deg her på bloggen. Jeg så også på filmen, og nå sitter jeg og ser på 60 minutes, som straks er ferdig.

  Men jeg har ikke hørt ditt synspunkt på dette med alternative julegaver.

 47. Starlett desember 7, 2006 kl. 12:43 am #

  #32 Kommentar fra lillevanilje:

  En god latter er deilig. 🙂

 48. Julie desember 7, 2006 kl. 1:00 am #

  Ari Behn stemmer også på AP. =)

 49. adolph desember 7, 2006 kl. 1:04 am #

  Jeg er (gjesp, sent nå) dypt og inderlig uenig.

  Men det skal jeg komme tilbake til senere, noe nærmere jul.

  Har en !#%/()# hest å lage først.

 50. nalleballe desember 7, 2006 kl. 1:09 am #

  Ja, det var litt av innlegg, Starlett! Det er vel en liten nisse i deg også! 🙂

  (Til sammenlikning skrev jeg bare ned noe i løpet av en time midt på natta. Riktignok prøvde jeg å forklare ting som er muligens litt vanskelig å forstå.)

  —————————
  Hvor ofte er det ikke vi kjøper totalt unødvendige og overflødige ting til folk som verken trenger det eller ønsker det?
  —————————

  Et høydepunkt i din velskrevne artikkel!

  Overflødighet er stikkordet. Vi betaler for miljøforurensingen. Og vi betaler også for at andre skal jobbe gratis (eller billig) for oss. Det er ikke så lett for vanlige folk å innse at melken fra kua, eller at ting ikke vokser på trær! Julegaver oppstår ikke ved en tilfeldighet. Hver eneste julegave har nemlig en energistykkpris. Selv en teaterbillett forurenser sitt gjennom innkjøp av alt som skal få teateret til å rulle.

  Jeg ville ikke lagt så veldig mye fokus på overflødig innpakningspapir. Dette veier nesten ingenting, og er dessuten gjenvinnbart. Det er innholdet av pakningene som står for nesten hele energistykkprisen.

  Jeg akter å finne mer ut om hvordan man skal kanalisere penger bort fra juleinnkjøpene og over på noe annet mindre forurensende. Hva skal pengene brukes på uten at økonomien går helt til helvete. Finnes miljøvennlige alternativ? Her mangler jeg kunnskaper.

 51. Starlett desember 7, 2006 kl. 1:11 am #

  #34 Kommentar fra MorHubro:

  Da kan du glede deg, for nå braker det snart løs for fullt med damehåndball. 🙂

  Jeg liker forresten også å se på handball. Var keeper i min ungdom, og det gikk et par menisker og et par tenner, men pytt, pytt, det var verdt prisen. 🙂

 52. Starlett desember 7, 2006 kl. 1:29 am #

  #37 Kommentar fra Artemisia:

  Hei, Artemisia,

  Takk for godord! 🙂

  Og jeg ser vi er enige også.

  ——–
  eller om det går mye på kredittkort løs- noe som er tragisk i så tilfelle.
  —-

  Jeg tror nok at mange bruker flere penger enn de har råd til, og så må de slite økonomisk i flere måneder for å komme ajour. Det er nok helt sikkert tragisk for mange, ja.

  ——–
  men når jeg har unger, blir det mye på deres premisser, når jeg har dem. Rart med det..Ellers holder jeg gavenivået lavt,har ikke råd til annet heller. Og jeg har i mange år laget presanger, da jeg har sans for det personlige
  ——-

  Ja, det blir selvfølgelig annerledes når man har barn. Jeg har to sønner, men de er voksne. De får selvfølgelig julegaver, og jeg vet jo hva de trenger.

  Ellers så er jeg enig i at personlige og hjemmelagede gaver er trivelig å få. Det vitner om omtanke.

  .————-
  Når det gjelder medlemskap her og der, så tror jeg det er viktig at man kjenner mottaker godt nok til å vite at det blir satt pris på.
  ——–

  DET er jeg helt enig med deg i, og jeg bruker denne «gavemodellen» bare til folk som er inneforstått med det og som synes det er en god ide.

  Ellers gir vi hverandre biletter til konserter, og så blir det noen bøker og CDer, og de er jo materielle, men det får ikke hjelpe. 🙂

  Jeg er jo ikke fanatiker, men jeg skulle ønske at vi roer oss og minsker på kjøpefesten. Det er blitt altfor mye, og jeg MISTER alt av julestemning ved å gå i butikker før jul.

  Artig at du har en sønn som er oppkalt etter selveste St. Nicholas, julenissen.

  De feirer St. Nicholas i de katolske kirkene i Norge, også her i Bodø i kveld.

  Ha en ny god dag, Artemisia! 🙂

 53. Starlett desember 7, 2006 kl. 1:40 am #

  #39 Kommentar fra MrZews:

  Har jeg hevdet at jeg har » så vanvittig høyt verdisyn»?
  Det er bare flere ting ved førjulstida jeg ikke liker, og det tror jeg ikke jeg er alene om.

  Du Zews, HVORFOR blander du «muslimer» inn i alt jeg skriver om?

  DETTE innlegget er om den KRISTNE julenissen og har ingenting med islam å gjøre!

  Man trenger verken og ha mer eller mindre giverglede for å bruke akkurat samme pengesum _annerledes_.

  Jeg vil da på ingen måte gi deg dårlig samvittighet for at du kjøper julegaver, men du kan jo kjøpe noe som ikke ødelegger miljøet.

  Du kan jo bake kaker eller lage gjenbruksadventskalender som adolph på Fyrtårnet. 😉

  «Jeg skal spise meg god og mett,»

  Jeg har heller ikke tenkt på å faste i jula.

  ———
  og avslutte julen med et kostbart dundrende fyrverkeri med mine venner
  ——–

  Fyrverkeri har jeg sluttet med for mange år siden. Jeg ble «avvent» i utlandet, for det er nesten bare i Norge at privatpersoner har lov til å ha eget fyrverkeri.

  Dessuten blir kattene mine vettskremte nok på nyttårsaften av alle rakettene, om ikke jeg skal gjøre dem enda mer hysteriske.

  ———-
  . selv om hysteriske sosialister spår dommedag på grunn av fiktive påstander om global oppvarming.
  ——-

  Tror du virkelig at den klimakatastofen vi ser komme, er en sosialistisk oppfinnelse?

  Hadde det vært så vel, ja, da hadde alt vært fryd og glede.

 54. nalleballe desember 7, 2006 kl. 2:29 am #

  Hvis innlegg nr. 39 av MrZews hadde vært skrevet ironisk, så hadde det vært bra.

 55. trine06 desember 7, 2006 kl. 12:17 pm #

  Hei Starlett – bra innlegg, nok en gang!
  I Sveits feirer de også 6. desember, og da får barna en gave hver og en «preken»! Da kommer nemlig en hjelper av julenissen, en sotete, brunkledd mann (husker ikke navnet hans) og lekser opp for dem hva de har gjort bra og hva de har gjort dårlig i året som gikk!
  Men jul med julenisse og gaver, sånn som vi gjør det, feirer de også.

  Hvis du er i humør til mere Israel/USA, har jeg lagt inn en ny artikkel nå… Hehe! Ikke egen-komponert da.

 56. Thomas desember 7, 2006 kl. 2:01 pm #

  En venstrevridds trang til å syte over andre i menneskehetensnavn? Det skjer veldig mye godt i julen, man gir gaver til sine venner og familie man viser at man bryr seg. Hvorfor har dere et behov for å besudle noe som er privat og fint bare fordi dere tror dere kan hjelpe hele verden? Du viser at du ikke har troen på mennesker gennerelt selv om du ikke direkte sier det kaller du folk dumme slaver av forbruker samfunnet i dette innlegget noe som er helt på jordet. Jeg foreslår du bruker julen til å kose deg med familie å venner og slutte å bry deg med ting du ikke har noe med.

  Fremtiden i våre hender o.l tror at bare vi får det værre vil andre få det bedre, klassisk sosisialistisk tankegang altså. Jeg kan godt være med på at jeg ikke synes noe som julehelvete som starter i Oktober men så er det sånn at det er bare å skjerme seg fra det ikke bry seg spesielt, det er bedriftene som starter julen tidligere, det er oss som kjøper julegavene tidligere, som kjøper julebrus,godteri. Bedriftene gjør ikke annet enn å tilfredstille våre ønsker.

 57. Sofus desember 7, 2006 kl. 3:59 pm #

  Flott innlegg!
  Min kone, hun kommer fra et katolsk land, får alltid litt god sjokolade på St. Nikolaus. En hyggelig tradisjon. Ellers er jeg enig med deg i det du skriver her.

  Og hvorfor ikke gi hverandre noen opplevelser i julegave? En teaterforestilling, et språkkurs, en bedre middag, en massasje eller en kinotur. Enkle, men allikevel verdifulle forslag, synes jeg.

 58. MrZews desember 7, 2006 kl. 8:51 pm #

  #45 Kommentar MorHubro:
  —–
  Starlett er _ikke_ sosialist!!!!
  —–

  Jo! Starlett ER sosialist. Det er bare å se hva hunn skriver, hvilket menneskesyn hunn innehar og hvem hun snakker i mot.

  V, AP, KRF, SP og SV er alle sosialistiske partier. Jeg mener også at Høyre er et meget sosialistisk parti. SV er det sosialistiske partiet som av de nevnte partiene som er mest blodrødt, og som også har forstått at kommunisme ikke kan oppnås i et samfunn før det har vært sosialistisk. Det skal altså være en lang og myk overgang. LO er også en sosialistisk organisasjon. Denne smørjen av sosialistiske partier gjør at vi i Norge ikke får VESENTLIGE endringer ved å velge det ene eller det andre av de nevnte partiene. Skal vi ha endringer må vi velge noen i ytterkantene. Ok, ved å velge SV vil vi få store endringer, da de på sikt vil ha oss over i kommunisme, eller planøkonomi som det også kalles.

  Mange hevder at kommunisme har mange forskjellige former, og noen hevder at kommunisme aldri har eksistert. Vell, det kan sikkert stemme at det aldri har eksistert et samfunn som til de grader har vært styrt av staten(planøkonomi) at en hver minste ting er blitt kontrollert av politikerne/lederne. Men jeg mener at når vi går så langt, at andelen offentlig/stat er betydelig større enn privat, la oss si 70/30, så vil jeg karakterisere et slikt samfunn for kommunistisk/planøkonomisk.

  I Norge er snart over halvparten av folket direkte eller indirekte av hengig av staten/det offentlige. Kanskje har vi allerde passert den magiske grensen, og vi kan kalle oss for mer planøkonomisk enn markedsøkonomisk.

  #45 Kommentar MorHubro:
  ——
  _Jeg_ er en sosialist, og jeg kan fortelle deg hvor David kjøpte ølet!
  ——

  Nei MorHubor, du forfekter KOMMUNISME!!!!

 59. MrZews desember 7, 2006 kl. 9:40 pm #

  #45 MorHubro
  ——
  Hvorfor snakker du om Norge for Nordmenn?
  Er du _rasist_ eller kan du ikke lese?

  Det står at julenissen kommer fra _Tyrkia_ og det er _ikke_ Norge!!
  —–

  Jeg antar at disse 3 linjene står i sammenheng? Det er i hvertfall slik jeg tolker dem, nemlig som sammenhengende, selv om dem er avsluttende med spørsmålstegn og uttropstegn. Min replikk blir på grunnlag av mine antakelser følgende:

  Ei sneversynt kommunist jente som deg mener selvfølgelig at jeg er Rasistisk. Ja min kommentar var ment negativt ovenfor innvandrere av vesentlig annen kulturer en hva som er vanlig i vårt kjære hjem, Noreg. Men selv om min kommentar var ment negativt ovenfor andre menneskeraser/menneskekulturer, så betyr ikke det at jeg pr definisjon er rasistisk på en negativt laddet måte. De som mener at det ikke er forskjell på sort, hivt, gul eller brun, kan umulig ha noe særlig livserfaring når det kommer til å kjenne mennesker, eller hvordan verden henger sammen når det gjelder åpenlyste selvfølger. Til og med forskere kan bevise at det ER forskjeller på mennesker, og at vi kan dele dem inn i kategorier eller raser. Og det er en selvfølge at hver rase har sine fordeler og ulemper.

  Det er bare å se på vår beste venn, hunden, der vi kan avle frem et spesielt lynne(psyke) og utseende(fysisk), selv om hundene i utgangspunktet stammer fra samme opphav. Det er også da nærliggende å forstå at mennesker også er slik, så vell som fysisk som psykisk. Når vi velger partner ser vi på både personlighet(psyke) og utseende(fysisk). Hva som er viktig i et samfunn/organisasjon, endrer seg i takt med samfunnets/organisasjonenes utvikling og behov. Samfunn som ligger vesentlig langt fra hverandre vil selvfølgelig ha vesentlige forskjeller i væremåte, ikke bare på grunn av forskjellige kulturer, men også medfødte egenskaper.

  Kan jeg ikke snakke om Norge for Nordmenn, selv om starlett påstår at julenissen kommer fra Tyrkia? Hvem sier at jeg må skrive hver linje i et innlegg på bakgrunn av hovedinnlegget. Hva om min berømte setning om ”Norge for Nordmen” er skrevet på bakgrunn av mitt eget innlegg, og må ses i sammenheng med sammenheng i mitt eget inlegget, som i hovedsak er rettet mot en liten del av hovedinnlegget? Ble dette for komplisert for deg MorHubro?

  Spørsmål fra Starlett og MorHubro kan på grunnlag av det jeg hittil har skrevet bli som følger:

  Så du har altså mer livserfaring enn andre, og vet dermed bedre enn andre?
  —- Jeg liker å tro det i hvertfall

  Hvilke forskere har bevist at det er forskjell?
  —- Det er bare å søke på internett så finner dere

  Hva har dette egentlig med innlegget å gjøre?
  —- jeg svarer bare på deres spørsmål og kommentarer

  Tror du at du er gud?
  —-Ja

 60. MrZews desember 7, 2006 kl. 9:54 pm #

  #53 Kommentar fra Starlett:
  —–
  DETTE innlegget er om den KRISTNE julenissen og har ingenting med islam å gjøre!
  —–

  Jeg skrev muslimer og annet pakk……
  —-
  DETTE innlegget er om den KRISTNE julenissen og har ingenting med islam å gjøre!
  —-

  Mener du virkelig at dette innlegget ikke var ment som en pekefinger på vårt forbruk, og at vi må begynne å tenke mer på alle negerbarna i negerland som ikke en gang eier sandalene dem trår på? Mener du virkelig at du ikke prøver å påvirke folk slik at de skal gi mer penger ved å kjøpe alternative julegaver? Mener du at du ikke tenker på fattige når du har skrevet dette innlegget? Mener du virkelig at du ikke prøver å påvirke at vi skal forbruke mindre, pga hysteriske miljøfanatikeres dommedagsprofetier?

  Jeg er 100% sikker på at ditt innlegget er farget av sosialistisk pisspreik!

  #54 Kommentar fra nalleballe:
  —–
  Hvis innlegg nr. 39 av MrZews hadde vært skrevet ironisk, så hadde det vært bra.
  —–

  Du får tolke mitt innlegg i hvilken retning du vill, men innlegget var ment seriøst 😉

 61. Starlett desember 7, 2006 kl. 11:00 pm #

  #40 Kommentar fra Mor:

  En hver gjør som han /hun vil. Det er imidlertid et faktum at vårt forbruk ikke er bærekraftig, så «miljøvern» er absolutt noe å tenke på når vi velger våre forbruksvarer.
  ………….

  #41 Kommentar fra Sophie:

  Takk for hyggelige ord! Fint å se at vi er enige. 🙂

 62. Starlett desember 7, 2006 kl. 11:02 pm #

  #42 Kommentar fra Sveinemannen:

  hehe….

  Jo, jeg vet utmerket godt at St.Nicholas blir feiret i den katolske skolen i Bodø med opptog og gaver. 😉

 63. VesleMeg desember 7, 2006 kl. 11:08 pm #

  I år har eg tenkt å gi eit par alternative julegåver – gavekort fra Kirkens Nødhjelp. Eg har kjøpt inn eit par «kyllingflokkar» og ei «geit» som eg skal gi vekk. Oppfordrar andre til å gjere det same! Alle burde gi vekk minst ein flokk med kyllingar denne jula! Gå inn på http://www.nca.no – her kan du gi kyllingar, geiter, symaskiner, vasspumper, sportsutstyr… den du gir det til får eit gavekort, og Kirkens Nødhjelp sørger for at pengane dine blir brukt til nokon som treng det meir enn oss!

 64. Starlett desember 7, 2006 kl. 11:12 pm #

  #44 Kommentar fra MrZews:

  Hehe

  Hvordan skulle jeg demonstrere denne «givergleden2 på VGB, mener du?

  Jeg er opptatt av at vi i Norge lever på en måte som overhodet ikke er bærekraftig. Hvis alle i verden skulle leve slik vi gjør, hadde vi hatt bruk for 3,2 jordkloder.
  Derfor MÅ vi snart redusere vårt forbruk.
  3700 arter er truet, isen smelter ved polene, og været: Vel.

  DET er egentlig min hovedagenda med dette innlegget:
  Vi må begynne å tenke oss om før vi handler.
  Derfor kan immaterielle gaver, f.eks teaterbilletter, billetter til operaeen etc være glimrende gaver.

  Det samme kan medlemskap i ulike organisasjoner.

  Kanskje jeg skulle sende et medlemskap i Fremtiden i våre hender til deg? 😉

  Dumme sosialistiske barn?
  Hvem er det, om jeg tør spørre?

  ——–
  Det er det som er så typisk med sosialister, ofte kalles slike personer for hyklere.
  ———
  Takk, takk!
  Jeg har blitt kalt mye her på VGB, men jeg tror det er første gang noen kaller meg «hykler».

  Gratulerer!

  (Sosialdemokrat, det er hva jeg er.)

 65. Starlett desember 7, 2006 kl. 11:18 pm #

  #45 Kommentar fra MorHubro:

  Ja, jeg har sett adolphs kreative juleverksted. 🙂

  ——–
  Adolph lager en _parodi_ på adventskalendre.
  ——

  Det kan godt hende, og det er helt klart at gjenbruk står høyt på adolphs agenda. Sånn sett er han et eksempel til etterfølgelse, men jeg vet ikke hvor jeg skulle ha plassert hans julekrybbe eller ølboksengler.
  I garasjen, kanskje? 😉

  ——–
  Et fryktelig rot, men det er _gjenbruk_ og ødelegger ikke miljøet, så dyrene dør ikke ut.
  ———

  Drt kan du jo ha rett i.

  Om Sterlett sier du:
  ———–
  Hun er en kapitalistlakei i fåredrakt.
  ___________-

  Du verden!
  Hvor er saueskinnspelsen? 😉

 66. Starlett desember 7, 2006 kl. 11:25 pm #

  #48 Kommentar fra Julie:

  Han Ari er ikke aå dum, nei. han ha jo bodd hær i Nordland, veit du.;)

 67. Starlett desember 7, 2006 kl. 11:28 pm #

  #49 Kommentar fra adolph:
  ———
  Jeg er (gjesp, sent nå) dypt og inderlig uenig.
  —–
  Det hadde vært veldig interessant å få vite hvorfor du er uenig, og mens denne tråden er relativt ny, for jeg kommer sikkert snart til å skifte tema.

  Det hadde vært morsomt å se at vi kan være saklig uenige om noe, for vi er jo enige om så mye annet. 🙂

  «Har en !#%/()# hest å lage først.»»

  Dette er et språk jeg ikke kan. Du har jo ikke laget hest i dag,men tre vise menn. 😉

 68. Kid_Emo desember 7, 2006 kl. 11:37 pm #

  Det var trivelig å få en oppfriskning av historien om nissefar, synes jeg! Det er viktig at noen fra tid til annen tar affære og minner folk om hvor unødvendig gavestresset slik det fortoner seg i dag er. Jeg håper noen får seg en tankevekker og går for en og annen hakket mer meningsfylt julepresang i år! Selv skal jeg bare gi bort «Gitarkameratene»-plater, så jeg gir vel faen.

 69. Starlett desember 7, 2006 kl. 11:53 pm #

  #50 Kommentar fra nalleballe:

  Her er vi nok helt enige, ja, nalleballe:)

  Og du har jo mye fagkunnskap og vet hva et uvettig forbruk fører til av klimaforandringer og hvor farlig det er.

  —————
  Riktignok prøvde jeg å forklare ting som er muligens litt vanskelig å forstå.)
  ————

  Det er viktig at vi forstår det du forklarer oss.
  VELDIG viktig, faktisk!

  ——
  Overflødighet er stikkordet. Vi betaler for miljøforurensingen.
  —-

  Ja, det er virkelig sant.
  ———–
  Julegaver oppstår ikke ved en tilfeldighet. Hver eneste julegave har nemlig en energistykkpris.
  ——-
  DER er du virkelig ved sakens kjerne, nalleballe!

  ——————
  Jeg akter å finne mer ut om hvordan man skal kanalisere penger bort fra juleinnkjøpene og over på noe annet mindre forurensende. Hva skal pengene brukes på uten at økonomien går helt til helvete. Finnes miljøvennlige alternativ?
  ———-
  Jeg er spent på hva du finner ut, for det kunne være viktig å få vite for noen og en hver. 🙂

 70. Starlett desember 7, 2006 kl. 11:54 pm #

  #54 Kommentar fra nalleballe:

  ———–
  Hvis innlegg nr. 39 av MrZews hadde vært skrevet ironisk, så hadde det vært bra.
  ———
  Hehe 😉

 71. Starlett desember 8, 2006 kl. 12:16 am #

  #55 Kommentar fra trine06:

  Takk for at du likte innlegget mitt, Trine! 🙂

  Artig å høre om Sveits!
  Ja, St.Nicholas-feiringen er jo utbredt i katolske land, først og fremst.

  Den sotete mannen er sinterklaas medhjelper, og på nederlandsk heter han svartepiet og hjelper den noe tilårskomne sinterklaas, så han er med overalt.

  Fin Israel/Palestina-artikkel, Trine! 🙂

 72. Starlett desember 8, 2006 kl. 12:30 am #

  #56 Kommentar fra Thomas:

  Hei Thomas, og velkommen på bloggen min! 🙂

  Tro meg, jeg tenkte ikke verken «venstrevridd» eller «sosialistisk» da jeg skrev dette innlegget, men jeg ga uttryk for at jeg rett og slett ikke liker den utviklinga julekjøpehysteriet har tatt.

  Skal desember være en lang stressmåned bare preget av å kjøpe, kjøpe mest mulig unyttige ting som vi ikke har bruk for, som mottaker ofte ikke ønsker og som er totalt overflødeige, når vi samtidig vet at jorda ikke tåler dette massekonsumet og at den vil bryte sammen hvis noe radikalt ikke skjer snart.
  ———
  Det skjer veldig mye godt i julen, man gir gaver til sine venner og familie man viser at man bryr seg.
  ———-
  Det er jeg helt enig med deg i, og jeg har ALDRI ment å si at man ikke skal gi hverandre gaver eller bry seg, men jeg mener at man kan tenke seg om og kanskje gi hverandre _alternative_ julegaver.

  Jeg har absolutt tro på menneskene.
  Enten har du

  a) ikke lest innlegget mitt i sin helhet
  b) ikke forstått det du har lest.

  Jeg foreslår at du leser det en gang til, og du vil se at jeg overhodet ikke antyder at folk er «dumme». Heller ikke tar jeg avstand fra julegaver.

  Men jeg forteller om hva _jeg_ mener, og så kommer jeg med noen alternative forslag.

  Det må jeg vel ha lov til?

 73. adolph desember 8, 2006 kl. 12:31 am #

  #45 Kommentar fra MorHubro:

  Adolph lager en _parodi_ på adventskalendre. Har du sett den?

  Et fryktelig rot, men det er _gjenbruk_ og ødelegger ikke miljøet, så dyrene dør ikke ut.

  PROTEST!!!
  PARODI? For det første:
  1 det er ingen adventskalender!
  2 det er en julekrybbe.

  For det andre:
  1 nei det er ikke et fryktelig rot.
  2.

 74. Starlett desember 8, 2006 kl. 12:36 am #

  #57 Kommentar fra Sofus:

  Takk for ros!
  ————–
  Min kone, hun kommer fra et katolsk land, får alltid litt god sjokolade på St. Nikolaus. En hyggelig tradisjon.
  ———

  Det er sant. Jeg kan røpe at jeg også kjenner katolske land godt og har katolikker i den aller nærmeste familie. 🙂

  ————-
  Og hvorfor ikke gi hverandre noen opplevelser i julegave? En teaterforestilling, et språkkurs, en bedre middag, en massasje eller en kinotur. Enkle, men allikevel verdifulle forslag, synes jeg.
  ———–
  Helt enig med deg. Jeg setter stor pris på billett til konserter og teateropplevelser, og jeg ønsker meg språkkurs nå i et språk jeg har lyst og lære, men ikke kan. Morsomt at du nevnte det. Jeg blir mye gladere for slike gaver enn for ting jeg ikke har bruk for og plass til.

  For unge i etableringsfasen er det jo litt annerledes. Hvis man vet at et ungt par trenger noe spesielt som de likevel må ha, kan det jo være lurt å gi dem det i julegave.

  Takk for en god og hyggelig kommentar! 🙂

 75. adolph desember 8, 2006 kl. 12:41 am #

  #58 Kommentar fra MrZews:

  » (med litt bla bla her og der innimellom) Men jeg mener at når vi går så langt, at andelen offentlig/stat er betydelig større enn privat, la oss si 70/30, så vil jeg karakterisere et slikt samfunn for kommunistisk/planøkonomisk.

  I Norge er snart over halvparten av folket direkte eller indirekte av hengig av staten/det offentlige. Kanskje har vi allerde passert den magiske grensen, og vi kan kalle oss for mer planøkonomisk enn markedsøkonomisk».

  Javel. Har da denne Zevs studert tilsvarende forhold i andre land?

  Først må vi trekke fra alderspensjonistene, dem er det lite vi kan gjøre med. Så lenge fødselsraten går ned og levealderen stiger, blir det naturligvis en større andel pensjonister. Akkurat det kan ikke kapitalismen gjøre noe med.

  Vi kan naturligvis gjøre noe for å få opp fødselsraten, økt støtte til småbarnsforeldre og lignende, men det vil i så fall gå gjennom staten, og fremme kommunismen.

  Men hvor har det offentlige valgt å overlate mer til individene de siste 50-60 årene? Det hadde vært fint med noen eksempler på land vi liker å sammenligne oss med som ikke plages av galloperende offentlige utgifter.

 76. Starlett desember 8, 2006 kl. 12:43 am #

  #58 Kommentar fra MrZews:

  Skal jeg tolke denne kommentaren om planøkonomi versus markedsøkonomi sli at det bare er FrP som er et «ikke-sosialistisk» parti i Norge?

  FrP roper da sannelig på Staten både i tide og utide for å få penger fra den til alle mulige og umuiige formål. Det er som sultne fugleunger som hele tiden skriker etter mat fra fuglemor, altså Staten.

  Deres politikk vil kjøre Norge i grøfta i løpet av få år.
  Jeg synes «sosialdemokrat» er et VAKKERT ord som klinger poetisk og musilkalsk 😉

 77. Starlett desember 8, 2006 kl. 12:51 am #

  #59 Kommentar fra MrZews:

  Her blir vi ikke enige, for jeg mener at det ikke er mulig å være rasist på «en positiv ladet måte».

  For meg er rasisme pr. definisjon negativt og utgått på dato for lengst.

  At man kan ha betenkelkigheter med innvandring uten å være rasist, er en ANNEN sak, men jeg for min del ønsker en liberal innvandring, og det er ikke bare for å være «humanistisk», men jeg tror faktisk at det også er bra for Norge.

  Jeg synes at du her fronter mer transynte verdier enn MorHubro. Det er fryktelig trangsynt å være så til de grader srg selv nok som du er.

  Nordmenn er på inen måte bedre enn andre mennesker.

  Og St Nicholas kom fra Tyrkia. Det er ikke noe jeg har funnet på. 🙂

 78. adolph desember 8, 2006 kl. 1:01 am #

  Litt interessant, Hillary Clinton regnes for å være kommunist i de mer konservative kretser i USA.

  Tja, den økonomiske politikken hun står for… jeg har vanskelig for å se at fx Starlett, som sosialdemokrat, skal kunne støtte den. Det er reinhykla kvasiliberalisme (dvs støtte allerede store selskaper og hindre framveksten av nye konkurenter, hvilket er det samme som familien Bush har stått for i alle år. Ikke så rart, da familien Bush eier eller har store eierinteresser i de fleste store selskaper i USA. Og Hillary jobber jo for slike, med sin juridiske kompetanse. Felles interesser, med andre ord).

  Det som gjør Hillary til kommunist, er at hun vil ha et offentlig helsevesen. Ikke noe i nærheten av det FrP snakker om, men et helsevesen så skralt at det ville ført til opprør i ethvert europeisk land. Vi ville aldri funnet oss i noe så dårlig som det Hillary går inn for.

  Så i USA ville både Carl I og Siv Jensen blitt avfeid som kommunister.

  Glem republikanerene, de kunne kanskje ha sneket seg inn helt i ytterkanten av demokratene. I de mest «liberale» statene.

 79. Starlett desember 8, 2006 kl. 1:04 am #

  #60 Kommentar fra MrZews:

  Alle innlegg man skriver er jo til en viss grad farget av de oppfatningene og livserfaringene man har, og det er selvsagt også mine.
  Og ja, jeg mener at vårt materielle forbruk er altfor høyt. Det er IKKE bærekraftig, og vi er på vei nedenom og hjem på første klasse.

  Vi er NØDT til å endre våre forbruksvaner, uansett politisk ståsted. Dette gjelder hele menneskeheten.

  Så alternative julegaver er noe jeg går for, ja.

  Jo, jeg synes det må være helt i tråd med julens budskap å hjelpe fattige. Det er det mange som synes, og derfor får jo heldigvis Frelsesarmeen inn mye penger fra folk flest i førjulstida.

  Solidaritet med andre mennesker er bra, og det tror jeg ikke at man må være sosialist for å forstå.

 80. Starlett desember 8, 2006 kl. 1:07 am #

  #78 Kommentar fra adolph:

  You’re a really wise man, adolph. 🙂
  Kommenterer deg mer inngående senere….

 81. Odd Inge desember 8, 2006 kl. 4:39 am #

  Fint innlegg Starlett! No kommer jeg til å tenke meg om før jeg kjøper julegaver!

  I min familie er vi veldig flinke til å skrive ønskeliste, en ønskeliste der vi skriver ned det vi trenger!

  Men det var vanlig opp gjennom barndommen min at jeg fikk unyttige ting, spesielt fra onkler og tanter som ikke kjenner meg så godt:)

 82. Petter desember 8, 2006 kl. 12:45 pm #

  Jeg er enig med deg starlett. Det har gått altfor langt med unødvendige varer. Nå må vi bruke vett og forstand.

 83. Starlett desember 8, 2006 kl. 2:53 pm #

  #63 Kommentar fra VesleMeg:

  Hei VesleMeg,

  Du skriver:
  ———-
  I år har eg tenkt å gi eit par alternative julegåver – gavekort fra Kirkens Nødhjelp. Eg har kjøpt inn eit par «kyllingflokkar» og ei «geit» som eg skal gi vekk. Oppfordrar andre til å gjere det same!
  ————–

  Kjempefin oppfordring! 🙂

  Og du anbefaler nettstedet http://www.nca.no

  Jeg gjentar den anbefalingen!
  ——–
  og Kirkens Nødhjelp sørger for at pengane dine blir brukt til nokon som treng det meir enn oss!
  ——-
  Takk for et godt innspill og gode forslag! 🙂

 84. Starlett desember 8, 2006 kl. 3:00 pm #

  #68 Kommentar fra Kid_Emo:

  Hei Kid_Emo

  Artig at du likte oppfriskningshistorien om Nissefar! 🙂
  ———–
  Jeg håper noen får seg en tankevekker og går for en og annen hakket mer meningsfylt julepresang i år!
  ——–

  Det er jeg enig med deg i! Jeg så også at du hadde skrevet et meget godt innlegg om jule-handelhysteriet.
  Og Gitarkameratene er jo bra. 🙂

 85. Starlett desember 8, 2006 kl. 3:26 pm #

  #73 Kommentar fra adolph:

  Flott julekrybbe – i alle fall sjelden!

  Men det virker som om halve kommentaren forsvant på veien. 😉

 86. Starlett desember 8, 2006 kl. 3:32 pm #

  #75 Kommentar fra adolph:

  Je er ikke så sikker på at Mr.Zews har studert forholdene i andre land.
  ——-
  Først må vi trekke fra alderspensjonistene, dem er det lite vi kan gjøre med. Så lenge fødselsraten går ned og levealderen stiger, blir det naturligvis en større andel pensjonister. Akkurat det kan ikke kapitalismen gjøre noe med.
  ———

  Det burde i grunnen være åpenbart for alle.
  Skal man jage barn ut i arbeidslivet for å flere sysselsatte i det prvate næringslivet, mon tro?

  Til mr.Zews sier du:
  ——–
  Det hadde vært fint med noen eksempler på land vi liker å sammenligne oss med som ikke plages av galloperende offentlige utgifter.
  ——–
  JA.

  Det hadde vært svært interessant, men slike eksempler er nok ikke å oppdrive.

 87. MorHubro desember 8, 2006 kl. 4:23 pm #

  Jeg har kjøpt julegaver i Stockholm. Jeg forstår ditt gode _hjerte_, men vi kan ikke løse noen klimaendringer ved _private_ initativ. _Staten_ må ta ansvar!

  Mr. ZEWS!!!!

  Jeg er _SOSIALIST_!!!

  _Ikke_ kommunist!

  _Du_ vet ikke hva jeg er!!

 88. Starlett desember 8, 2006 kl. 4:42 pm #

  #78 Kommentar fra adolph:

  ————–
  Hillary Clinton regnes for å være kommunist i de mer konservative kretser i USA.
  ——–

  Ja, hun er ganske hatet i de mest konservative kretser.
  ——–
  . Ikke så rart, da familien Bush eier eller har store eierinteresser i de fleste store selskaper i USA. Og Hillary jobber jo for slike, med sin juridiske kompetanse. Felles interesser, med andre ord).
  ——–
  vel, vel….

  ———
  Det som gjør Hillary til kommunist, er at hun vil ha et offentlig helsevesen. Ikke noe i nærheten av det FrP snakker om, men et helsevesen så skralt at det ville ført til opprør i ethvert europeisk land. Vi ville aldri funnet oss i noe så dårlig som det Hillary går inn for.

  Så i USA ville både Carl I og Siv Jensen blitt avfeid som kommunister.
  ———-

  Ja, det er en stor forskjell på Norge og USA i så måte.

 89. Starlett desember 8, 2006 kl. 5:05 pm #

  #81 Kommentar fra Odd Inge:

  Hei Odd Inge,

  Takk for fin tilbakemelding! 🙂

  ——————–
  I min familie er vi veldig flinke til å skrive ønskeliste, en ønskeliste der vi skriver ned det vi trenger!
  ——-

  Det er lurt, så slipper man å gi og få masse unyttige ting.

 90. adolph desember 8, 2006 kl. 5:18 pm #

  Jeg kjøper ALDRI fornuftige julegaver.

  Det har seg slik, at de få jeg kjøper til er i arbeid, og har råd til å kjøpe underbukser, sokker og slikt selv. Og ting de trenger, som er innenfor mitt julegavebudsjett, kjøper de jo selv.

  Jeg legger min ære i å sjokkere til jul. Med gaver som får mottakeren til å tenke; hvor i helvete skal jeg sette denne … tingen?

  Eller først synes det er morsomt, for deretter å spekulere på hvor i heite (/&¤%&%#( man skal gjøre av en selvlysende grønn lokkeand.

  Desto mer meningsløst det er, desto bedre.

  Men det er nå min mening da.

  God jul.

 91. adolph desember 8, 2006 kl. 5:18 pm #

  Obs… unger får leker. De teller ikke.

  Er jo ikke noe problem, dukker til jentene og biler til gutta.

 92. Sandri desember 8, 2006 kl. 5:31 pm #

  Støttes 100 % Starlett -gid flere tenkte alternativt i julen!

  Selv har jeg lurt på hva vi skal med så mye ting og om ikke folk går lei livet når overfloden blir så dagligdags? Det blir som å spise julemiddag ukentlig. Tar ikke det bort gleden, noe spennende og noe spesielt godt å se frem til?

  Minnes jeg jobbet på en isfabrikk som 16-åring. Trodde jeg var i himmelen selvsagt og spiste daglig is så det holdt. Etter det halvåret var jeg kurert for is i 10 år etterpå.

  Men over til saken – gjerne gi til et veldedig formål i stedenfor gaver ja. Jeg syns faktisk at vi kan konsentere oss om Norge i disse tider først og fremst. Selv om flertallet nordmenn har det utrolig godt, er det altså en skremmende andel barn og familier som virkelig sliter på denne årstiden mer enn ellers. Hva med å fokusere på dem som ellers står utenfor og blir enda mer satt ut i denne kjøpefesten?

  Jeg foreslår at folk som har tenkt å bytte ut spillkonsoller i julen og har DVD filmer de er lei av og lignende å gi til Juledugnaden:
  http://www.juledugnad

  Og hvorfor ikke ha bytteringer? Voksne som barn kan samle i hop bøker, elektronikk, tøy og pyntegjenstander føre jul og bytte seg i mellom. Selvsagt ting som er i orden da 🙂

  Må bare si at jeg har det litt motsatt i julen. Det er den ene gangen i året jeg kjøper mye til ungene mine og pøser på. Ikke fordi jeg må, men fordi det er gøy. Ellers i året får de det de trenger og sjelden det de forsøker å presse meg til fordi «alle» andre har det. Så desember er overflodens måned for oss, men jeg tør påstå vi virkelig verdsetter det og med god samvittighet 🙂

  Og pinnekjøttet spises med andakt KUN på julaften 😉

 93. Starlett desember 8, 2006 kl. 5:41 pm #

  #82 Kommentar fra Petter:

  Ja, la oss bruke vett og forstand! 🙂

 94. MrZews desember 8, 2006 kl. 6:54 pm #

  #64 Kommentar fra Starlett:

  Hvordan skulle jeg demonstrere denne «givergleden2 på VGB, mener du?

  Jeg har tidligere skrevet hvordan du skal kunne vise oss at du faktisk har kjøpt medlemskap hos diverse humanitære organisasjoner. Det står altså i innlegg nr 39:

  #39 Kommentar fra MrZews:
  ——
  , ved å skanne inn alle julegavene her på VGB som du har gitt i form av medlemskap hos diverse humanitære organisasjoner.
  ——

  Jeg antar at du får en form for kvittering, eller noe annet i form av papir, papp eller plast som du kan smette i en konvolutt og hilse god jul til den stakkars personen som får en slik meningsløs julegave som er oppstått av en grisk industri som spiller på vår samvittighet. Jeg har ei tante som hele tiden skal prakke på vår familie Gudstro ved å gi religiøse julegaver. Hun er ikke til tider like poppulær. Men for all del starlett og andre flølgesvenner av slik meningsløst tankegods, dere blir ledd av, og folk baksnakker dere. Go Starlett!!!

  #64 Kommentar fra Starlett:
  ——
  Jeg er opptatt av at vi i Norge lever på en måte som overhodet ikke er bærekraftig. Hvis alle i verden skulle leve slik vi gjør, hadde vi hatt bruk for 3,2 jordkloder.
  Derfor MÅ vi snart redusere vårt forbruk.
  3700 arter er truet, isen smelter ved polene, og været: Vel.
  ——

  Alle i verden trenger, ikke leve slik vi gjør. Resursmangelen sørger for at noen taper og sulter i hjel. Dette er økosystemet jordens måte å regulere antall levende organismer som har mulighet til å leve i dette lukkede miljøet. Sånn er livet. Vi skal ikke ha en dårligere levestandard fordi andre har det. Vi skal strebe etter å få det bedre og bedre og bedre. Det kommer nye teknologier hele tiden som gjør at vi finner nye løsninger på å skaffe oss resurser. Resursknapphet er noe av det jeg bekymrer meg minst over, det som derimot er et problem, er miljøgifter. Men også her blir vi menneskene flinkere ved å ta i bruk nye teknologier.

  At vi trenger 3,2 jordkloder for at alle skulle ha klart å få de samme godene vi har er pisspreik!!!! Og det er ingen med sikkerhet som kan vite slikt. Med den resursproduksjonen vi har i dag ja, men vi har mange resurser som ikke er tatt i bruk.

  Isen har alltid smeltet siden istidens slutt!!!! At 3700 arter er truet er PISSPREIK!!!!

  Været er ikke forandret stort de siste 50 årene. Det snakkes om en økning av 0,2 grader i snitt på denne planeten, og da er det ikke tatt høyde for at metodene for avlesning og forskning har endret seg. Kan vi stole på tidligere observasjoner? Vi får tilstadighet høre om orkaner, tyfoner, flom og andre værfenomener som gjør at menneskeliv går tapt, men betyr dette at været er dårligere enn før? Kan det ha noe med mediedekning å gjøre? Og hva regnes som før? 10 år, 50 år, 100 år eller 1000. Vi vet alle at været går i sykluser.

  0,2 grader hva er det? Hvor mye har det å si? Hvis du skal lese av termometeret du har hengende utenfor stuen, hva sier du da? Jo du sier 15 varmegrader, 13,5 varmegrader. Du kan ikke se med nøyaktighet ved å avlese termometeret at det er 13,2 varmegrader. At temperaturen har økt med 0,2 grader når vi ser mer enn 50 år tilbake i tid, må regnes som det man kan forvente som FEILMARGIN i statistikken.

  Det er også slik at 100 år gamle værmessige rekorder den dag i dag fremdeles står. Dette er rekorder som går på høytrykk, lavtrykk, millimeter nedbør pr døgn, høyeste og laveste temperatur osv. Hva sier dette oss? Jo det sier oss at det er skapt et hysteri rundt klima. Et hysteri er skapt av sosialister for å påtvinge et lavere forbruk. Hvorfor er det så genialt å bruke klima som argument? Jo fordi det er et vanskelig tema å få oversikt over. Det er faktisk umulig å forutsi været, eller si hva som påvirker været.

  Det siste jeg leste var at metangassen fra vårt buskap produserer mer gasser som er avgjørende i forhold til global oppvarming enn alle biler, båter, tog og fly til sammen produserer CO2. Når vi på forhånd vet at det ikke er sikkert at vi har en vesentlig endring av global oppvarming enn det som ville vært normalt, så blir jo hele klimahysteriet som er satt i gang av sosialister latterlig

  Men en ting er sikkert, og det er at den naturlige oppvarmingen også vil akselerere etter som isen på polene smelter, dette er jo logisk.

  Sosialister bruker samme metode som religiøse for å skremme folk til å tro på det de sier. Altså bruke noe stort og uforståelig for å tekkes tilhengere. Dere sosialister mener FRP bedriver valgflesk, hva kan slike metoder kalles?

 95. Starlett desember 8, 2006 kl. 7:39 pm #

  #87 Kommentar fra MorHubro:

  Ja, jeg regnet med at du kjøpte juleaver i Stockholm. Du ser vel på håndball nå, kjenner jeg deg rett…

  (Det gjør jeg også)

  ——–
  men vi kan ikke løse noen klimaendringer ved _private_ initativ. _Staten_ må ta ansvar!
  ——-

  Jeg er enig i at klimaendringer i høy grad er et statlig ansvar. Men vi kan vel yte et lite bidrag, vi også?

  Såvidt jeg husker hadde du et innlegg om det en gang, hvordan vi skulle bruke mindre strøm…

  Nei, verken Mr. Zews eller jeg kan vite hva du er, men jeg tror deg når du sier at du er sosialist.

 96. ElGringo_7 desember 8, 2006 kl. 8:42 pm #

  Mr. Zews synger Julen inn?
  Juhu.

 97. Starlett desember 8, 2006 kl. 8:52 pm #

  #90 Kommentar fra adolph:
  ——–
  Jeg legger min ære i å sjokkere til jul. Med gaver som får mottakeren til å tenke; hvor i helvete skal jeg sette denne … tingen?
  ——

  Er gavene like originale som julekrybba di, tro? 😉

  ——-
  Eller først synes det er morsomt, for deretter å spekulere på hvor i heite (/&¤%&%#( man skal gjøre av en selvlysende grønn lokkeand.
  ———–

  Jeg skjønner GODT at de spekulerer på det, ja, hehe…

  Jeg sier ikke God jul til deg riktig ennå, adolph, for jeg regner med at vi sees både her og der i mellomtiden. 🙂

 98. Starlett desember 8, 2006 kl. 8:54 pm #

  #91 Kommentar fra adolph:

  Teller ikke ungene?
  Jeg trodde at det først og fremst var ungene som skulle få julegaver..

  Jeg ser du går for tradisjonelle kjønnsroller. 😉

 99. MrZews desember 8, 2006 kl. 11:42 pm #

  #87 Kommentar fra MorHubro:

  ——-
  Mr. ZEWS!!!!

  Jeg er _SOSIALIST_!!!

  _Ikke_ kommunist!

  _Du_ vet ikke hva jeg er!!
  ——–

  Hehe, Så søt du er gamlemor. Nå skal jeg fortelle deg hvordan verden henger sammen når det gjelder personlighet og hvem du er og står for.

  Det er ikke hva du selv mener du er som er korrekt, det er hva andre synes og mener du er som er fakta. Hvis noen mener du er ei møkkakjerring og ingen gidder å bruke tid på deg, så spiller det ingen rolle at du er topp. Selvfølgelig kan det være slik at noen mener du er grei, og andre kan mene du er helt idiot på samme tidspunkt. Dette er alt etter hvilke mennesker man omgås.

  Problemet med at det ikke er du som bestemmer hva du er, er at du ikke alltid ved ha andre mener du er. Men stort sett, så får man noen signaler fra folk rundt seg om hva folk mener om deg.

  En løsning ved å få et bedre rykte, er ved å flytte til en annen by, da man kommer til en ny gruppe/organisasjon med nye spilleregler og nye regler om oppfattelsen over hva som er kult eller ikke kult.

  Jeg er altså en av de som bestemmer hva du er.

  Og jeg sier at du er ei kommunistdame, og DA er du det. Punktum Finale

 100. MrZews desember 9, 2006 kl. 12:16 am #

  #94 Kommentar fra MrZews:

  Jeg må bare kommentere lit videre på innlegg #94:

  Det vi er vitne til i dag er et massivt hysteri rundt global oppvarming, spesielt i Norge pga en unormal het start på vinteren. Jeg er ganske sikker på at dette hysteriet er ner et klimaks nå og det vil om kort tid komme nye opplysninger som vil gjøre at sosialistenes løgner vil falle i grus, og forbruket vil forstsette i den rike delen av verden mens ”stakkars” negerbarn i negerland sulter i hjel.

  Når du ser hvilke raddisser som sitter og hyler om global oppvarming, så må mann skjønne at det ligger noe ideologisk bak hele hylekonserten. Ikke bare ideologisk, men også snakk om økonomi. Hvem tror dere det er som driver forskning på klima? Jo det er forskere som er ansatt i det offentlige/staten, og eller som er subsidiert av staten/offentlige. Er det noe rart at disse folka hyler om økte temperaturer og snøsmelting? Nei det er ikke så rart, for hvis det ikke er krise, så får de heller ingen penger for videre forskning. I tillegg har vi media som vet at ved å skape en krise, så selger dem sin trykksverte malt på et stykke tynt lettantennelig papir til langt over markedsverdi.

  Det som også er så komisk med sosialister, er at de hyler om globaloppvarming og endring av forbruk i I-land. De mener at vi heller skal bruke penger på å bygge opp U-landene. Er det noen som ser selvmotsigelsen?

  Sett at verden ikke skaper nye resurser/penger, så løser ikke flyttingen av resurser/penger klimaproblemet. Problemet er bare det at ved å hjelpe uland på banen, så vil det faktisk i realiteten være som å slå gnister i en dam med bensin. Noe som vil føre til et vannvittig økt forbruk på jorden totalt sett, som igjen fører til økt CO2 og andre miljøfarlige gasser, som dere mener er så farlig for oss. Dere sosialister taler i mot dere selv, i kampen om å gjøre vårt land fattig, og styrt av en jernhånd(som i kommunisme). For det er når folket og dermed landet er fattig, at mann virkelig får makt over folket.

  Men det er for mange oppegående mennesker i dette landet som kommer til å stemme FRP som skjønner dette. Og vi vil få en endring av vår nasjon til det BEDRE.

  Det som er så gøy med dette klima hysteriet er at du står enten for eller i mot at det faktisk er menneskeskapte endringer. Det vil si at det er 50% sannsynlighet for å få rett. Mange tror på grunnlag av mange tåpelige forskere som på 1970 tallet mente at jorden var inne i en ny istid, at sannsynligheten er 90/10, og flesteparten av hjernedøde politikerne har kastet seg over det som vil gi best mulig avkastning politisk sett. Faktum er at det er ingen som vet, og vi er nede i 50/50. (Bortsett fra meg da, og dere har jo lest mine geniale meninger om saken)

  Men uansett så er det stor sannsynlighet for at jeg vil bli kalt SMART etter at miljøhysteriet om kort tid har lagt seg. Kult, ikke sant? 😉

 101. MrZews desember 9, 2006 kl. 12:20 am #

  Rettelse i mitt eget innlegg nr 99
  —–
  . Hvis noen mener du er ei møkkakjerring og ingen gidder å bruke tid på deg, så spiller det ingen rolle at du er topp.
  ——

  Det skal stå:

  . Hvis noen mener du er ei møkkakjerring og ingen gidder å bruke tid på deg, så spiller det ingen rolle at du mener at du er topp.

 102. Starlett desember 9, 2006 kl. 12:34 am #

  #92 Kommentar fra Sandri:

  Hei, Sandri, fint å se deg igjen! 😛

  (Det blir lenger avstand når vi er på forskjellig portal, synd, men sant.)

  Og fint å se at vi er enige. Det regnet jeg også med pga mitt kjennskap til deg.

  Du tar fram et viktig moment som jeg ikke tror har vært drøftet på tråden, men som jeg føler ganske sterkt på, og har følt i åresvis:
  ———-
  Selv har jeg lurt på hva vi skal med så mye ting og om ikke folk går lei livet når overfloden blir så dagligdags? Det blir som å spise julemiddag ukentlig. Tar ikke det bort gleden, noe spennende og noe spesielt godt å se frem til?
  ———-
  Det er sant. Ntr man lever i overflod året rundt, skal det mye til for å «toppe» det i jula. Kan det være en medvirkende årsak til dette fryktelige kommersielle sirkuset?

  (Det er sannelig verdt flere egne hovedinnlegg og mange diskusjoner, Sandri, for der berører du jo noe som er blitt en del av norsk hverdag både på godt og vondt.)

  Jeg synes det forslaget du kom med, var glimrende. Ja, det er sant, i et land der de aller fleste har det så godt materielt, blir det ekstra tøft å tilhøre den minoriteten som ikke får ta del i disse godene, og som faktisk reelt er fattig.

  Derfor er jeg EKSTRA glad for det forslaget du kom med, og jeg vil gjerne anbefale andre å gi via JULEDUGNADEN.

  Selv har jeg allerede bestemt meg for det. 🙂
  ———-
  Selv om flertallet nordmenn har det utrolig godt, er det altså en skremmende andel barn og familier som virkelig sliter på denne årstiden mer enn ellers. Hva med å fokusere på dem som ellers står utenfor og blir enda mer satt ut i denne kjøpefesten?
  ——

  Godt sagt og tenkt!

  Enkelte ting kan ikke sies ofte nok, så jeg har hentet fram lenka til juledugnad igjen, og her er den:

  http://www.juledugnad

  Bytteringer kan også være en utmerket tanke!
  Jeg tror også secon hand-varer er en lur ide.
  Da kjøper man/bytter til seg noe som allerede har vært i bruk, og det skader ikke miljøet.

  Jeg synes du alltid kommer med så mange konstruktive innspill og at du har så mange interessante tanker. Synd (for oss) at du ikke er fast på VGB.

  OBS: Jeg mener jo ikke at vi skal slutte å gi hverandre gaver, og selvsagt ville det vært stusselig for _barna_ om de ikke fikk gaver, men jeg mener at vi kan tenke oss bedre om, og kutte ut overflødige gaver oss voksne imellom.

  Og så er jo juledugnaden, + det jeg har nevnt + mye mer fine alternativer til gaver vi slett ikke trenger. 🙂

 103. Starlett desember 9, 2006 kl. 1:05 am #

  #101 Kommentar fra MrZews:

  Du kjenner jo ikke MorHubro, så du vet ikke hvordan hun er. Er det ikke bra at folk sier sin mening?

  DU sier jo også din mening (og kanksje LITT mer enn det som egentlig er din mening en gang i blant?)

  Hva vet jeg?

  (Skal svare det andre kronologisk etter hvert som jeg får tid.)

 104. Starlett desember 10, 2006 kl. 10:58 pm #

  #94 Kommentar fra MrZews:

  Jeg synes de synspunktene du forfekter, nærmer seg faretruende den reneste sosial-darwinisme, men i en enda råere form enn den opprinnelige sosial-darwinismen, (som Darwin selvfølgelig ikke kan ta skylda for, men som Hitler rendyrket, jamfør jødeutryddelsene.)

  At du ikke tror på omtrent alt som kan krype og gå av de mest kvalifiserte fagfolk som jordkloden kan frembringe, kan jeg neppe klare å gjøre noe med, men alle disse vitenskapsfolk jorda over er altså fagfolk, og ikke sosialistiske «muldvarper».

  Selvsagt passer det ikke inn i en egoistisk overforbrukslivsstil i vårt provininsielle Noege å ta klma-endringene på alvor, så derfor avfeier FrP det som «sosialistisk tull.»

  Men det er BARE FrP som ikke tror på de vitenskapelige fakta.

 105. Starlett desember 10, 2006 kl. 11:00 pm #

  #96 Kommentar fra ElGringo_7:

  Zews synger med sitt nebb, ja. 😉

 106. Starlett desember 10, 2006 kl. 11:06 pm #

  #100 Kommentar fra MrZews:

  . Sorry, men jeg klarer ikke å ta denne kommentaren seriøst.
  Det viser et sammensurium av uvitenhet, egoisme og fordommer, og jeg lar den bare stå der og tale for seg selv. Heldigvis tror jeg ikke du har mange meningsfeller.

 107. MrZews desember 11, 2006 kl. 5:29 pm #

  #106 Kommentar fra Starlett:

  —–
  #100 Kommentar fra MrZews:

  . Sorry, men jeg klarer ikke å ta denne kommentaren seriøst.
  Det viser et sammensurium av uvitenhet, egoisme og fordommer, og jeg lar den bare stå der og tale for seg selv. Heldigvis tror jeg ikke du har mange meningsfeller.
  —–

  Uvitenhet?
  Egoisme?
  Fordommer?

  Grunnen til at du ikke klarer å ta denne kommentaren seriøst, er fordi du vet at du ikke kan motsi meg, du har antakelig sjekket opp en del fakta rundt det jeg har påstått, og skjønner at jeg har rett. Det er første gangen du ikke kommer med motargument, eller spørsmål som du er så flink til å bruke.

 108. Starlett desember 11, 2006 kl. 6:07 pm #

  #107 Kommentar fra MrZews:

  Hehe…

  Morsomt at det første jeg ser når jeg logger meg på bloggen, er en kommentar fra deg. 😉

  Sant å si hadde jeg tenkt på å skrive et eget innlegg om klimaproblematikken, men litt dårlig tid nå før jul gjør at det kanskje ikke blir før på nyåret.

  Angående #100:

  Jeg er riktignok ikke realist eller naturviter, men jeg stoler på kompetente vitenskapsfolk, og alle seriøse vitenskapsfolk verden over er jo klar over at vi må gjøre noe drastisk for å minske CO2-utslippene OG for å redusere forbruket. (Og i tillegg tar den fossile energien snart slutt, men set er en _annen_ debatt.)

  Jeg opplever ikke at det vi er vitne til i dag er et massivt hysteri rundt global oppvarming, men derimot at stadig flere forstår hvor galt dette er i ferd med å gå.
  En varm norsk vinter er bare ETT lite symtom blant mange andre.

  Isen smelter på polene, isbreene trekker seg faretruene fort tilbake, for to år var vi vitner til en katastrofal tsunami, i fjor hadde vi en enorm naturkatastrofe i New Orleans, 3700 planter og dyr er utrydningstruet i Norge og noen er i realiteten fortapt, det blir stadig mer ekstremvær osv.osv.

  Her i nord er det nå mørketid, men vi har GRØNNE plener, og jeg har snakket med gamle folk som sier at det aldri har skjedd før i deres levetid.

  Dette har ingenting med «sosialisme» å gjøre. Det blir FOR dumt å blande norsk partipolitikk inn i en truende global klimakrise.

  (Derfor vanskelig å ta kommentaren seriøs.)

  Forskere verden over er vel finansiert av forskjellige, men det er jo helt irrelevant. Amerikanske forskere er f.eks temmelig entydige på at klimakatastofen er i all hovedsak er menneskeskapt, selv om de taler den ikke overintelligente Bush midt i mot.

  ————-
  Det som også er så komisk med sosialister, er at de hyler om globaloppvarming og endring av forbruk i I-land. De mener at vi heller skal bruke penger på å bygge opp U-landene. Er det noen som ser selvmotsigelsen?
  ———–

  Man kan «bygge opp U-land» på mange forskjellige måter, og på ETT punkt skal jeg være enig med deg: Det ER avgjørende viktig at de store landene Kina og India med sine raskt voksende økonomier, sørger for en ANNEN type vekst enn vekst etter vestlig modell, for det er ikke bærekraftig og må for en hver pris unngås.

  ALLE mennesker har like stor rett som nordmenn på å leve i materiell trygghet og få dekket sine viktigste behov, men det er viktig at utviklingslandene ikke begår samme feil som vi har gjort, samtidig som det er viktig at vi selv legger om forbruket.

  Men det er også viktig at det legges til rette for et mer miljøvennlig forbruk, for det er nødvendig, men ikke tilstrekkelig, at vi selv som privatpersoner tar ansvar.

  Dette må løses på politisk nivå OGSÅ, og på INTERNASJONALT politisk nivå.

  Angående FrP: Carl I Hagen presterer å sitte og si på TV at det er ikke så farlig om havet stiger noen meter pga klimaforandringer, for han og Eli har huset sitt i Spania 12 meter over havet, og det vil sikkert ta 200 år før havet når så lagt opp. (tut,tut!)

  Så mye for «oppegående» FrP-ere.

  Kortsynte egoister, kaller jeg dem.

  Det som gjorde at jeg hadde vanskelig for å ta det seriøst, er at du i en viktig diskusjon som handler om hele vår vakre blå planet, begynner å snakke om «sosialister» og lire av deg lekser og regler om «hjernedøde» sosialister etc. Det blir for dumt, Mr. Zews.

  Av og til har du interessante kommentarer, selv om jeg er helt uenig med deg, og av og til forfaller kommentarene til det rene tøv, slik som i din kommentar #100 her på denne tråden.

  Jeg vil anbefale deg å lese dette innlegget:

  http://www.vgb.no/473

  Bloggeier på DEN bloggen er realist, og han kan mye mer om klimakrisa enn jeg. 🙂

 109. MrZews desember 11, 2006 kl. 7:57 pm #

  #108 Kommentar fra Starlett:

  —–
  Angående FrP: Carl I Hagen presterer å sitte og si på TV at det er ikke så farlig om havet stiger noen meter pga klimaforandringer, for han og Eli har huset sitt i Spania 12 meter over havet, og det vil sikkert ta 200 år før havet når så lagt opp. (tut,tut!)

  Så mye for «oppegående» FrP-ere.

  Kortsynte egoister, kaller jeg dem.
  ——

  Jeg så også Carl I Hagen prestere å sitte og so på TV det du referer til. Faktum er at denne kommentaren ble utlevert i et program poppulært kalt ”nytt på nytt”. Dette er et program som fokuserer på humoristiske kommentarer, og som tar sikte på å få folk til å trekke på smilebåndene, og kanskje få dem til å le litt også.

  Karl i Hagen kom med denne kommentar for å fleipe litt, samtidig som han forstår at det er snakk om en naturlig oppvarming av vår klode.

  —–
  Det som gjorde at jeg hadde vanskelig for å ta det seriøst, er at du i en viktig diskusjon som handler om hele vår vakre blå planet, begynner å snakke om «sosialister» og lire av deg lekser og regler om «hjernedøde» sosialister etc. Det blir for dumt, Mr. Zews.
  —–

  Jeg har sett mange av disse langhåra idealistene av noen raddisser som kaller seg for forskere, og som mener at verden snart skal gå under. Ja jeg tviler på folk som fremdeles lever i hippietiden. Det er ingen tvil om at disse folka er venstreorienterte og at de også trenger penger for å drive sitt «virke»

 110. MrZews desember 11, 2006 kl. 7:57 pm #

  Til Starlett

  En meget nyttig side:
  http://www.met.no/met

  Her er noen temperaturer som er målt:

  http://www.met.no/met

  Her er noen snitt temperaturer pr mnd som er målt:

  http://www.met.no/met

  1.Vi ser her tydelig at vi har mange rekorder som faktisk stammer fra 1800 tallet.

  2.Og jeg spør. Hvor nøyaktig var disse gamle målingene? Det snakkes om at vi har fått økt en snitt temperatur på 0,2 grader i de siste 50 årene. Jeg regner 0,2 grader for FEILMARGIN. Men samtidig minner jeg om at vi skal ha en naturlig global oppvarming. Det har vi hatt siden istiden, og alle våre isbreer har smeltet inn år for år. Isbreer er ”rester” fra Istiden.

  Her har vi en skjematisk framstilling av snittemperaturen for hele året, for hele landet:

  http://met.no/met/ver

  Her ser vi tydelig at temperaturen har gått opp og ned i en periode på litt over 100 år. Vi ser også at vi har fått en markant topp fra 2000 og fram til nå. Noe som kan bekymre mange. Men hadde vi like stor mulighet til å innhente værdata for 100 år siden i forhold til nå? Ikke bare har vi bedre teknologi for å kontrollere været og hente inn værdata, men antall værstasjoner har økt betraktelig de siste 100 årene også, noe som vil gjøre snittmålingene mer pålitelig.

  Dette er samme type framstilling for Vinter, hele landet:

  http://met.no/met/ver

  Her får jeg bekreftet det jeg alltid har ment, at det var mye mer snø, altså kaldere vintere i min barndom. Jeg hadde min barndom fra 1977 – 1886. Det vi også ser er at det var en mye kaldere vinter enn normalt for hele 1900 tallet. Ellers ser vi at temperaturene ligger litt i overkant av normalen. Men hva er en Normal? Hva ligger til grunn for en normal? Er det riktig å si at en normal er RETT?

  Det finnes mye stoff om været, og jeg har selv kikket på og lest en hel del på internett om været før jeg kom til min konklusjon, og som jeg deler med mange forskere. Konklusjonen er:

  Vi vet ikke med sikkerhet om vi har en akselererende global oppvarming, og i hvertfall ikke om den er menneskeskapt.

  Det tok meg 10 min, å finne disse linkene ved å søke på internett. Hvis jeg vil kan jeg finne mye mer stoff.

 111. - desember 11, 2006 kl. 8:06 pm #

  #108 Kommentar fra Starlett:
  ——-
  #107 Kommentar fra MrZews:

  Hehe…

  Morsomt at det første jeg ser når jeg logger meg på bloggen, er en kommentar fra deg. 😉

  —–

  Bra at du synes det er morsomt at jeg er aktiv på din blogg, selv om jeg er et av dine 3 mareriter.

  Hva er de 2 andre? Ikke vet jeg…..

  Har du lagt merke til at jeg er plitt litt snillere mot deg i det siste? 

  Det varer ikke lenge!

  Du kommer nokk med en ny artikkel snart om hvor synd det er i negerbarna i negerland. Eller stakkars muslimer som blir kjørt over av israelsk tanks. Pizza fyll kaller jeg det….

  Ble du sjokker nå?

  (PS jeg sitter i det useriøse hjørnet i dette innlegget.)

  Ingen dag er den samme uten MrZews 😉

  Iken en gang jeg hadde klart meg uten…..?…..

 112. Starlett desember 11, 2006 kl. 8:53 pm #

  #109 Kommentar fra MrZews:

  Jeg er klar over at det var i Nytt på Nytt kong Carl kom med disse ytringene, og det var jo morsomt at du også hadde fått det med deg. 😉

  Men den som tager spøk for spøk
  og alvor kun alvorlig,
  han og hun har faktisk fattet
  begge deler dårlig.

  (Piet Hein.)

  Så jeg regner med at CIH på fleip sa det han egentlig mente – litt overdrevent selvsagt.

  ALL klimaendring er ikke menneskeskapt, og det hveder jeg heller ikke, men vi kan gjøre fint lite med kong Natur, derfor må vi gjøre endringerder vi KAN.

  Og jeg tror ikke det vil gå på livskvaliteten løs, kanskje heller tvert i mot, for det kan vel ikke være særlig festlig å sitte i en saktegående kø inn til f.eks Oslo i rushtida omgitt av eksos, når man kan sette seg på et tog eller en T-bane og slappe av inn til byen?

  Hvor har du det fra at alle forskere er «hippier»?

  Det er jo bare tøys.

  JEG har langt hår nå, men er jeg «hippie» av den grunn?

  Forresten er jo ikke «raddis» noe negativt ladet ord for meg, men forskere har nok forskjellig politisk syn.
  Seriøs forskning skal ikke være styrt verken av markedskrefter eller av politiske ideologier.

 113. Starlett desember 11, 2006 kl. 9:07 pm #

  #110 Kommentar fra MrZews:

  Takk for linkene! 🙂
  Jeg skal studere dem i ro og mak senere.

  Til gjengjeld skal jeg gi deg denne FN-linken

  http://www.globalis.n

  fra min akk så forsømte sideblogg
  BLONDINENS TANKER

  http://www.vgb.no/101

  Og her må du merke deg følgende fra en kommentar:

  Noen nøkkeltall som viser ulike lands forbruk og hvor mange jordkloder som er nødvendig for å opprettholde forbruket.

  USA: 5,3 jordkloder

  Norge 3,2 jordkloder

  Kina; 0,8 jordkloder

  India: 0,4 jordkloder

  13 indere kan altsaå leve med de samme ressursene som EN enkelt amerikaner bruker. Det er svært talende tall!

  Vi i Norge har såvisst ikke noe å rose oss av, vi heller, mens både Kina og India holder seg godt under grensen for hva jorda tåler.

  Ergo: Vi MÅ redusere forbruket, og vri forbruket i mer miljøvennlig retning ellers går det galt.

  (Den tråden jeg refererer til, er et innlegg om fredsprisvinneren, så det passer jo godt i kveld, ikke sant? )

 114. adolph desember 11, 2006 kl. 9:14 pm #

  Denne Zevs, han må da være en innvandrer fra degoslandet Hellas?

 115. MrZews desember 11, 2006 kl. 9:17 pm #

  #113 Starlett:
  ——-
  Noen nøkkeltall som viser ulike lands forbruk og hvor mange jordkloder som er nødvendig for å opprettholde forbruket.

  USA: 5,3 jordkloder

  Norge 3,2 jordkloder

  Kina; 0,8 jordkloder

  India: 0,4 jordkloder

  ———-

  Dette er reinspikka tøv!!!

  Forholdstallene mellom USA og India er greie nokk når det gjelder forbruk, men å si at vi trenger 3,2 jordkloder for å opprettholde Norges forbruk i dag inn i framtiden er jo noe av det mest idiotiske jeg har hørt!

  Den som ikke forstår at dette er pisspreik, har et seriøst problem.

 116. MrZews desember 11, 2006 kl. 9:19 pm #

  #114 adolph

  Denne Zews innvandrer deres tanker, og dere får ikke sove om natten!

  (PS… Jeg er morsom nå)

 117. nalleballe desember 11, 2006 kl. 9:26 pm #

  Så lenge MrZews ikke legger fram anerkjente bevis for at den globale oppvarmingen er skapt av naturen, har han ikke noe han skulle ha sagt i miljøvern. Vi vet iallfall at det er en betydelig mengde klimagasser i atmosfæren som er menneskeskapt, og at gjennomsnittstemperaturen går oppover, og at denne er spådd til å stige tre grader fram til 2100 av FNs klimapanel.

 118. Starlett desember 11, 2006 kl. 9:26 pm #

  #111 Kommentar fra : (Mr. Zews, I presume?)

  Ja, du er blitt ganske snill i det siste. Det er vel jula som gjør det. 😉

  Er du seriøst rasist?

  Mener du at en nordmann er mer verd enn en iraker eller argentiner?

  DA har du et problem.

 119. Starlett desember 11, 2006 kl. 9:28 pm #

  #114 Kommentar fra adolph:

  Gudene på Olympen var vel grekere? 😉

 120. MrZews desember 11, 2006 kl. 9:30 pm #

  Jeg skulle ha fått fredsprisen!

 121. MrZews desember 11, 2006 kl. 9:32 pm #

  Er Zews et gude navn?

 122. Starlett desember 11, 2006 kl. 9:42 pm #

  #115 Kommentar fra MrZews:

  Du sier:
  ———
  Forholdstallene mellom USA og India er greie nokk når det gjelder forbruk, men å si at vi trenger 3,2 jordkloder for å opprettholde Norges forbruk i dag inn i framtiden er jo noe av det mest idiotiske jeg har hørt!

  Den som ikke forstår at dette er pisspreik, har et seriøst problem.
  ——–

  Dette er ikke MINE tall, Mr.Zews, men det er offisielle FN-tall.

  Du finner mye interessant på den lenken, og det er en grei og enkel lenke å forholde seg til.

  Poenget er som følger: Hvis ALLE mennesker i verden skulle ha hatt samme forbruk som vi i Norge, ville vi hatt bruk for 3,2 jordkloder.

  Hvis vi tenker ut fra Kants kategoriske imperativ

  » Handle bare slik at begrunnelsen for handlingen skal kunne bli gjort til en allmenngyldig lov», altså vår handling skal kunne universaliseres og være bra uansett hvem som gjør det, så sier det seg selv at vårt forbruk bryter radikalt med en slik etikk.

  Hvorfor skal _vi_ være berettiget til å leve helt annerledes enn andre mennesker?

  Det er et stort etisk og filosofisk tankekors.

  Hvis VÅRT forbruk skulle universaliseres, ville vi trenge 3,2 jordkloder.

  Ble det klarere for deg nå?

 123. Starlett desember 11, 2006 kl. 10:00 pm #

  #117 Kommentar fra nalleballe:

  Jeg stoler på din fagkunnskap og din evne til å finne adekvat stoff, nalleballe. 🙂

  ———
  Vi vet iallfall at det er en betydelig mengde klimagasser i atmosfæren som er menneskeskapt, og at gjennomsnittstemperaturen går oppover, og at denne er spådd til å stige tre grader fram til 2100 av FNs klimapanel.
  ———-

  Ja, og tre grader vil gi seg dramatiske utslag, MEN det er ikke for sent å snu trenden.

  Det går an å gjøre noe med det, men vi kan ikke vente for lenge!

  Vi må gjøre noe NÅ.

 124. MrZews desember 11, 2006 kl. 10:01 pm #

  Starlett:
  —-
  Hvorfor skal _vi_ være berettiget til å leve helt annerledes enn andre mennesker?
  —-

  FORDI vi har muligheten til å gjøre det, og derfor skal vi gjøre det også. Jeg lurer på hvor mye penger du har som er så villig til å dele så mye med andre folk? Jeg er ganske så sikker på at du har så mye penger at du ikke trenger å tenke på økonomi i det hele tatt. Jeg ser for meg ei bortskjemt lita jente som har fått alt hun har trengt fra pappa.

  Eneste måte å gå framover på er å forbruke, på denne måten skapes nye teknologiske nyvinninger. At vi har fått biler som forurenser så lite, og som er så trafikksikre som de er i dag er ene alene pga forbruk. Dere sosialister skjønner ingen ting!

  Dere sosialister mener at vi skal være fattige, fordi andre er fattige. Har du noen gang prøvd å være fattig? Og da mener jeg Virkelig fattig. Jeg tviler på at du har prøvd det Starlett. Grunnen til at vi er blitt et ”rikt” land er fordi VI har ønsket det, og grepet sjansen da vi fikk den. Vi har vært et fattig land, og vi har alltid strebet etter å sikre oss selv i form av økonomi. Ved forbedret økonomi, har vi fått mulighet til å kjøpe oss helsetjenester(Indirekte ved skatt), bedre boliger, bedre kvalitet på mat, varme klær, muligheten til å forflytte seg raskt(bil, båt, og fly(tog er snart gått ut på dato)) osv.

  Personer som ønsker å gi det de har til sin fattige nabo har allerede mer enn nokk til å klare seg, og skjønner ikke at det er lurt å bygge seg opp større for å stå enda sterkere i framtiden. Hvem vet hva som skjer den dagen svartingene blir på nivå med oss? Vi må være de sterkeste i verden for å sikre oss selv.

  Uansett hvor naive dere sosialister er, så går verden i EN retning… Nemlig framover. Og markedsøkonomi er det eneste som sikrer den økonomiske belastningen velferd skaper. Norge blir rikere og rikere for hver dag, det eneste som kan hindre oss i å bli best er vår nåværende regjering, heldig vis er den bunden opp i EØS avtaler som sørger for at vi blir Indirekte bunden av EU’s regler, som sikrer markedsøkonomisk tenkning, og mer skal det bli.

  Det burde vært forbudt å bruke skattepenger på ulandsstøtte. Skattepengene er betalt inn av folket, og skal brukes på folket UAVKORTET. Hvis det er noen sosialister som ønsker å gi alt de eier, så er det bare å gjøre det, men det skal i så fall være på privat basis.

 125. Starlett desember 11, 2006 kl. 10:06 pm #

  #120 Kommentar fra MrZews:

  På hvilket grunnlag skulle du fått fredsprisen, mener du?

  #121 MrZews:

  Jeg vet ikke om Zews er et gudenavn, men det MINNER om ett, og siden Adolph nevnte Hellas, tenkte jeg at det kunne være en forklaring.

  Adolph har forresten et aldeles utmerket juleverksted der han benytter gjenbrukmetoden for å lage julepynt. 😉

 126. - desember 11, 2006 kl. 10:08 pm #

  Starlett:

  Hvis VÅRT forbruk skulle universaliseres, ville vi trenge 3,2 jordkloder.

  Ble det klarere for deg nå?

  Budskapet ble klarere nå ja, men jeg støtter ikke FNs rapporter. Kjøpt og betalt av sosialister.

  FN = en gigantisk sosialistisk organisasjon.

  FN er ikke nøytral, og følger mediahysteriet akkurat som alle andre organisasjoner. Jeg håper FN blir nedlagt, da Ingen har respekt for denne hyklerorganisasjonen uansett.

 127. MrZews desember 11, 2006 kl. 10:11 pm #

  Starlett:
  —–
  Adolph har forresten et aldeles utmerket juleverksted der han benytter gjenbrukmetoden for å lage julepynt. 😉
  —–

  Han om det. Jeg liker å FORBRUKE. 🙂

  Er ikke lenge til jeg skal kjøpe meg en stoooor TV, og et suround anlegg.

  Det blir konge!!!!

 128. Starlett desember 11, 2006 kl. 10:32 pm #

  #126 Kommentar fra : (Mr. Zews, nicht wahr?)

  ———–
  FN = en gigantisk sosialistisk organisasjon.

  HVOR har du det fra? Kan du belegge det med faktaopplysninger?

  ——–
  FN er ikke nøytral, og følger mediahysteriet akkurat som alle andre organisasjoner.
  ————
  Dessverre har noen stater Vetorett, og dessverre la USA ned VETO mot fordømmelse av Israels blodige krigføring i Libanon, så der viste FN seg for svak. Hadde de ikke vært i lomma på USA, kunne mange, mange liv vært spart. Det er sant.
  Men USA er jo ikke særlig sosialist, da.

  ————
  Jeg håper FN blir nedlagt, da Ingen har respekt for denne hyklerorganisasjonen uansett.
  ———–
  De gjorde jo en tabbe da de opprettet staten Israel i Palestina i 1948, men gjort er gjort, så nå må vi forholde oss til det, men satse på at israelerne tar til vettet og trekker seg tilbake til grensene før 1967.

  (Men dette har strengt tatt ikke mye på julegavetråden å gjøre.)

  Jeg tror FN har en viktig rolle å spille i framtiden, men det trenges forandringer i organisasjonen. Det skal jeg gi deg rett i.

 129. MrZews desember 11, 2006 kl. 10:37 pm #

  Til starlett:

  Tror du skal lese litt om 6 dagers krigen jeg, så får du se hvordan Israel er blitt behandlet av muslimene opp gjennom tidene.

  Ikke rart at det er krig der nede.

  Israel, dere har min fulle støtte!!!

 130. MrZews desember 11, 2006 kl. 10:39 pm #

  Jeg vet at diverse land har veto i FN, og heldig vis for det sier jeg bare. Men det betyr ikke at FN ikke er en sosialistorganisasjon.

 131. MrZews desember 11, 2006 kl. 10:42 pm #

  Seksdagerskrigen i 1967
  Midtøsten i fokus

  En leser har bedt oss fortelle om seksdagerskrigen i juni 1967. Under denne krigen kom Sinai, Gaza, Vestbredden og Golan under israelsk kontroll. Denne artikkelen gir bakgrunnen for at Israel tok kontrollen over disse områdene.

  1948 og 1956
  Fra Israel ble opprettet i 1948 nektet landets naboer å godta jødenes stat. Det var stadig skyting og terror ved grensen. I 1956 ble det full krig mellom Israel og Egypt, og Israel okkuperte Sinai-halvøya. Egypt ville ikke slutte fred, men det ble en slags løsning slik at Israel trakk seg ut av Sinai i 1957. Israel fikk garantier fra mange land om fri skipsfart i Rødehavet. Egypt hadde nemlig forsøkt å hindre skip som skulle til og fra Israel denne veien. FN-tropper, også norske, ble stasjonert ved grensen mellom Israel og Egypt, og terroren ble sterkt begrenset.

  Skyting fra Syria
  Denne ordningen virket bra. Men på grensen mot Syria var det verre. Syrerne kontrollerte Golan-høydene. Fra dem kunne de se rett ned på israelske jordbrukskolonier på sletta nedenfor. Rett som det var, sendte syrerne granater mot israelerne. Israel gjorde noen motangrep, men det var vanskelig å komme til, for syrerne hadde gravd stillingene inn i fjellet. Mange av disse stillingene kan vi ennå se i dette området. I nærheten av den syriske grensen vokste derfor en hel generasjon av israelske barn opp med å sove i tilfluktsrom hver natt. Fra de var ganske små, måtte de lære hvor de skulle løpe når det smalt. Bøndene brukte pansrede traktorer. Tross slike tiltak ble stadig israelere drept og såret.

  Sovjetunionen våren 1967
  Våren 1967 valgte Sovjetunionen å fortelle verden at Israel holdt på å bygge opp styrker til et stort angrep på Syria. Israel benektet meldingene, og invitert hver eneste journalist og diplomat fra alle land til fritt å reise rundt i nærheten av den syriske grensen. En stor hær lar seg ikke skjule i et så lite område. Det var bare noen få israelske grensevakter der. Den gangen hadde også Sovjetunionen diplomatisk forbindelse med Israel, sovjetiske diplomater kunne også reise fritt omkring. Sovjeterne sa nei til tilbudet. Men de fortsatte sin krigspropaganda, til tross for at vestlige reportere og diplomater benektet meldingene.

  Egypt truer
  Den egyptiske regjeringen, ledet av diktatoren Nasser, valgte å late som om den trodde på de sovjetiske meldingene. 14. mai gjennomførte Egypt alminnelig mobilisering. 16. mai rykket store egyptiske styrker østover mot Israel gjennom Sinai. Samme dag forlangte Nasser at FN-styrkene skulle forsvinne, og etter få dager var de borte – og det samme var israelernes tillit til internasjonale garantier. Cairo radio erklærte (sitat): «Det arabiske folket er fast besluttet på å fjerne Israel fra kartet.» 22. mai stengte Egypt innseilinga fra Rødehavet for skip til og fra Israel. Dette rammet Israel meget sterkt, ikke minst siden landet den gangen kjøpte mesteparten av sin olje fra Iran, og siden Egypt også hadde stengt Suez-kanalen for israelske skip.

  Anwar Sadat, som senere ble president i Egypt, var den gang visepresident. I sin selvbiografi har Sadat fortalt at den egyptiske regjeringen var fullt klar over at det den foretok seg i disse

 132. MrZews desember 11, 2006 kl. 10:43 pm #

  dagene, betydde krig. Egypt mente at de arabiske land ville vinne krigen mot Israel. Det er derfor all grunn til å tro at det var alvorlig ment da Egypt erklærte 30. mai (sitat fra Cairo radio): «Israel står overfor to alternativer som begge vil ødelegge landet: Enten blir det kvalt ved arabernes militære og økonomiske boikott. Eller så vil landet gå til grunne i ild fra arabiske styrker som omringer det i sør og nord og øst.»

  Arabisk samarbeid
  Araberne samlet store styrker, og det ble inngått en militæravtale mellom Egypt og Jordan. 4. juni var de arabiske styrkene tre ganger så store som de israelske, selv om Israel på det tidspunktet hadde foretatt en fullstendig mobilisering.

  Israels næringsliv lammet
  Det vil si at det israelske næringslivet stod fullstendig stille – forretningsfolk, industriarbeidere, transportarbeidere, undervisningspersonell, helsepersonell, håndverkere, alle menn fra 18 til over 50 år var innkalt til militæret. Dette var enormt dyrt, og truet med å ta knekken på Israels økonomi, slik vi så at Egypt hadde planlagt.

  Få uker før var det ingen i Israel som hadde tenkt at en storkrig ville komme i nær framtid. Men arabernes holdning gjorde at israelerne ikke hadde noe valg.

  Israels flyangrep
  5. juni 1967 slo Israel til mot Egypt. Den israelske forsvarsledelsen sendte nesten alle landets krigsfly lavt ut over Middelhavet, hvor de ikke ble oppdaget av den egyptiske radaren. Uten varsel dukket de israelske flyene opp på egyptiske flyplasser, og etter kort tid var mesteparten av det egyptiske flyvåpenet ødelagt på bakken. Samtidig gikk israelske bakkestyrker til angrep på egypterne i Sinai. Etter kort tid hadde israelerne brutt gjennom de egyptiske stillingene, og den egyptiske hæren var på flukt gjennom Sinai-ørkenen.

  Jordan
  Gjennom den norske FN-generalen, Odd Bull, sendte Israel beskjed til Jordan om at landet ville få være i fred hvis det ikke foretok seg noe. Men kong Hussein valgte å gjøre sitt livs tabbe. Han satte i gang et storstilt artilleri-bombardement av den jødiske delen av Jerusalem, og satte også i gang et infanteriangrep der. Jordanske fly bombet i Israel. Israelerne hadde håpet å slippe krig med Jordan, men nå ble krigen uunngåelig.

  På kort tid ble også det jordanske og det syriske flyvåpenet satt ut av spill, slik det egyptiske var blitt noen timer før. Dermed hadde Israel uinnskrenket luftherredømme. Den israelske hæren angrep jordanerne på Vestbredden. Etter et par dagers kamp trakk kong Hussein hele hæren sin tilbake over Jordanelva. Slik fikk Israel kontrollen over Vestbredden.

  Syria
  De siste dagene av krigen viet Israel til et oppgjør med Syria. Israelske styrker klatret opp Golanhøydene under store tap og brakte syrerne ut av umiddelbar rekkevidde av Israel.

  Arabernes tre nei
  Etter seks dager var de arabiske hærene fullstendig smadret, og Israel kontrollerte et område som var fire ganger så stort som landet selv. 766 israelske soldater ble drept i krigen. Arabiske tap ble ikke offentliggjort, men de var trolig på mellom 10.000 og 20.000 drepte.
  Israelerne tilbød å levere tilbake det aller meste av det de hadde tatt i denne krigen, som de var påtvunget, i bytte for en varig fred. De arabiske lederne samlet seg til toppmøte i

 133. MrZews desember 11, 2006 kl. 10:43 pm #

  Khartoum, hovedstaden i Sudan. Der vedtok de «tre nei»: Nei til å forhandle med Israel, nei til å anerkjenne Israel og nei til fred med Israel.

  1973
  De arabiske landene fikk hjelp fra Sovjetunionen til å bygge opp sin militære styrke igjen, og de arabiske hærene gjennomgikk intense treningsprogrammer. I 1973 ble det ny krig, og da viste det seg at de arabiske hærene utgjorde en virkelig trussel mot Israel. Det var helt på nippet til at syrerne klarte å renne Israel i senk før israelerne fikk mobiliseringshæren sin på plass.
  Men det er en annen historie.

 134. MrZews desember 11, 2006 kl. 11:04 pm #

  Her er noen linker som støtter det foregående innlegg, samt andre linker:

  http://no.wikipedia.o
  http://www.norskisrae
  http://www.caplex.no/
  http://www.malvik.vgs
  http://www.miff.no/x-
  http://www.bonnierpub
  http://www.nrc.no/Paa

  Det er mange flere linker som jeg ikke har tatt med, men det er bare å søke på seksdagerskrigen, og dere får se hva som virkelig har skjedd der nede. Vi ser at Sovjett(kommunistene) og araberverden ville fjerne Israel.

 135. Starlett desember 11, 2006 kl. 11:20 pm #

  #129 Kommentar fra MrZews

  Nå MÅ jeg logge av for i kveld, og IKKE fordi du har trukket fram seksdagerskrigen, men fordi jeg ikke har mer tid nå, men hvis du vil diskutere seksdagerskrigen, ber jeg deg om å plassere kommentaren her

  http://www.vgb.no/897

  eller en annen adekvat tråd. For jeg vil helst ikke blande julegaver, miljø og seksdagerskrig på samme tråd.

  (Dette sier jeg ikke for å «slippe unna» diskusjonen, den tar jeg gjerne, men for å ha en viss logikk og oversikt i trådene mine.)

  Du skriver fryktelig fort, forresten. 😉

 136. nalleballe desember 13, 2006 kl. 1:10 am #

  #Mr Zews

  Er Forente Nasjoner en sosialistisk organisasjon?

  http://www.unric.org/
  (.unric.org/html/norwegian/uninbrief/index.html)

  Neppe!

  Er i dag 191 medlemsland. I følge pakten har FN fire formål: å opprettholde mellommenneskelig fred og sikkerhet; å utvikle vennskapelige forhold mellom nasjoner; å få i stand mellomfolkelig samarbeid for å løse mellomfolkelige problemer, og å fremme og oppmuntre til respekt for menneskerettigheter; og å være et forum for samordning av organisasjonens arbeid.

  Hvor er den sosialistiske tankegangen?

  Du skal også vite at forbruksfakta er hentet fra globalis.no. Du finner ikke bedre og mer nøytral statistikk. FNs klimapanel er meget tverrfaglig, og består av langt flere hoder enn deg. Nå er jeg litt enig at man må forbruke litt for å utvikle miljøvennlige løsninger. Men kapitalisme er ikke løsningen for å redusere fattigdom og fred. Og det finnes grenser for hvor stor forbruket kan være. Det er helt klart at forbruket ikke kan være på vårt nivå over hele verden. Forbruk krever ikke bare mye energi og avgir forurensing, men er langt i fra bærekraftig!!! Planter, dyrearter og til og med sopparter står i fare for å bli utryddet. Hver dag går nye arter tapt. Dessverre. Og du vil bare rive opp hvert eneste tre og busk her i verden. Det får være grenser!

 137. MrZews desember 14, 2006 kl. 2:22 pm #

  #136 Kommentar fra nalleballe:

  ——
  Og du vil bare rive opp hvert eneste tre og busk her i verden. Det får være grenser!
  ——

  Hvem sier at jeg ønsker dette? Når har jeg sagt at jeg ønsker å ødelegge vår jord? Når har jeg sagt at jeg ønsker å ta livet av alle dyr på denne planeten?

  Hvor ser vi at vi hugger ned alle trær i verden? regnskogen, ja….. Kanskje det er det at regnskogen (som bryter ned CO2)forsvinner som er hovedproblemet, hvis det i det hele tatt er et co2 problem. Men ellers?

  Akkurat nå er det en voldsom skog/busk/lyngbrann i Australia… Lurer på hvor mye CO2 denne brannen produserer? Eller ta foreksempel enkelte år der vi har mer vulkansk aktivitet enn andre. Ikke rart CO2 nivåene endres fra tid til annen.

 138. nalleballe desember 20, 2006 kl. 12:01 am #

  #137 Mr Zews

  Det var for å sette Frps politikk på spissen. Lavere avgifter vil føre til økt vekst, økt forbruk og verdens naturressurser. Det er å tilegne seg verdens ressurser til seg selv, uten å dele den med andre. Jeg mener det er en gal vei å gå.

  Jeg tror ikke du har fulgt med i timen. Vi har ikke et CO2-problem? Hørte du ikke hva selv statsministeren har sagt om Statoil/Hydro fusjonen. Og toppsjefene og Hauge. Alle var enige om viktigheten av forskning og utvikling av teknologi for å begrense CO2-utslipp.

  Du har ikke noe vitenskapelig grunnlag for å hevde at skogbranner er hovedsakelig årsak til utslipp av CO2 i verden. Dette kommer på toppen av alt.

 139. nalleballe desember 20, 2006 kl. 12:06 am #

  Før den industrielle revolusjonen har utslippene variert, ifølge målinger i blåisen på Antarktis. Disse verdiene oversteg ikke 280ppm (co2 kons. i atm.) på 420 000 år. Verdiene i 2005 var på 379ppm. Det aller meste er menneskeskapt. Med sikkerhet.

 140. Starlett desember 27, 2006 kl. 9:54 pm #

  #129, 130, #131, #132, #133 #134 fra MrZews:

  Jeg kan godt diskuterer Israels krigsforbrytelser med deg, men ikke på DENNE tråden. Har foreslått en tråd i #135. 🙂

 141. Starlett desember 27, 2006 kl. 9:55 pm #

  #136 Kommentar fra nalleballe

  Jeg er helt enig i din gode analyse!

 142. Starlett desember 27, 2006 kl. 10:23 pm #

  #137 Kommentar fra MrZews:

  Det at det _også_ foregår skogbranner og CO2 utslipp som naturen selv produserer, betyr ikke at vi ikke skal ta på alvor det CO2-utslipp og det forbruk som VI – menneskene – er ansvarlig for selv.

  Jeg ga, med unntak av noe spiselig og flytende, BARE immaterielle gaver denne julen, og ver siden av at jeg synes det var et riktig etisk valg, sparte det meg også for utrolig mye tid i butikker og med julehandel. En sann lettelse. 🙂

 143. Starlett desember 27, 2006 kl. 10:27 pm #

  #138 Kommentar fra nalleballe:

  Du sier bl.a til
  #137 Mr Zews
  ———
  Det var for å sette Frps politikk på spissen. Lavere avgifter vil føre til økt vekst, økt forbruk og verdens naturressurser. Det er å tilegne seg verdens ressurser til seg selv, uten å dele den med andre. Jeg mener det er en gal vei å gå.
  ——–

  Helt enig med deg! 🙂

 144. ElGringo_7 desember 28, 2006 kl. 2:37 pm #

  Hola og Juhu.

  Ville bare stikke hodet innom og si:

  GODT NYTTÅR.

 145. Starlett desember 28, 2006 kl. 9:56 pm #

  #139 Kommentar fra nalleballe:

  Ja, vi kan ikke lenger innbille oss at ingen klimaendringer er menneskeskapt. Nå har jo til og med USA, miljøsinken i Vest, erklært isbjørnen som utrydningstruet, så til og med der begynner alvoret å gå opp for politikere og folk flest.

  På høy tid!

 146. Starlett desember 30, 2006 kl. 7:11 am #

  #144 Kommentar fra ElGringo_7:

  Hola!

  Godt nytt år til deg også!

  Det var en trist slutt på dette året med henrettelsen av Saddam.

 147. Breiflabben desember 3, 2007 kl. 2:25 pm #

  Husker dette innlegget, men kommenterte ikke.
  Tror det var fordi jeg kom inn litt seint mens Zevs holdt på her.

  Du er jammen meg tålmodig Starlett.

  Litt artig med gamle innlegg hvor man ser kommentatorene som ikke er her lenger.

  Ja ja…..

 148. Liljerød desember 4, 2007 kl. 3:26 pm #

  Jeg fant innlegget ditt hos Breiflabben, og det er et kjempegodt innlegg.
  Jeg er helt enig.

  Slutt med å gi unyttige gaver i øst og vest, men gi til dem som trenger hjelp og støtte, og tenk på jorda som ikke tåler mer forurensning.

  Jeg har skrevet om mørkemenn i statskirka. Du er vel interessert i det?

 149. MorHubro desember 4, 2007 kl. 9:54 pm #

  Jeg husker dette fra i fjor. Det er _meget_ viktig, så du burde skrive det på nytt.

  Jeg lærte om en som heter svarte piet som er sammen med julenissen.

  Nå er de snart ferdig med julemaset i Nederland!

 150. Starlett desember 5, 2007 kl. 12:15 am #

  Ja, hvor er Zews blitt av, mon tro?
  Nå skal jeg snart skrive litt om islam, tenker jeg, så da kommer han kanskje tilbake. 😉

  Sant, det er mange som har forlatt VGB det siste året, og i dag har en av de som virkelig har laget mange flotte og kreative innlegg, nemlig Nunzio, forlatt portalen.

  Veldig synd.

  VGB blir fattigere uten ham.

 151. Sandri desember 5, 2007 kl. 12:26 am #

  Tipper du vet hva jeg mener om dette Starlett 🙂 Jula, slik den fremstår i dag er…..vel den er alt annet enn jeg vil være med på mer. Hoppet av maset, stresset og gavepresset for mange år siden.

  Det mest utrolige er at folk gruer seg til høytiden, stresset, maset, kravene all krampeaktig hygge man skal være med på og hvorfor? Hvorfor gjør vi noe vi ikke har lyst til? Hvem straffer oss om vi sier nei takk? Hvorfor ikke ta de fridagene og ha det hyggelig med noe man elsker sammen med familie og venner?

  Gi folk av din tid og omtanke, og har du noen slanter til overs, gi til noen som trenger et lys i hverdagen. Det fins mange av dem der ute!

  Takk for fint innlegg Starlett! 🙂

 152. Gullhjerte desember 5, 2007 kl. 4:56 am #

  Jeg tror ikke på julenissen, men vi skal gi til de fattige og ikke sløse med jordens arvegods, så derfor liker jeg det du har skrevet.

  Slapp av før jula og gi til de nødstedte og syke.
  Jeg er ikke kristen, men jeg tror at Jesus var en god mann.

 153. Starlett desember 5, 2007 kl. 6:33 pm #

  En Gud, mener du?

 154. Starlett desember 5, 2007 kl. 6:38 pm #

  Jeg har sannsynligvis besvart denne kommentaren før, men nå er jo mye forandret, og i nominasjonsprosessen ser vi jo at Clinton nok er den mest konservative av de demokratiske kandidatene, og hun appellerer jo til uavhengige og moderate republikanere også.

 155. Starlett desember 5, 2007 kl. 6:43 pm #

  Flott at vi er enige i denne saken, Liljerød! 🙂

  Ja, jeg har lest innlegget ditt, OG kommentert.

 156. Heidi desember 5, 2007 kl. 7:19 pm #

  Ja, du har rett Starlett, vi tenker nok i de samme baner (ref. kommentaren din i ett av mine innlegg).

  Meget bra innlegg, og fint at vi kan dra det frem igjen rett rundt Sinterklaas. Innlegget fortjener like mye oppmerksomhet dette året som i fjor.

  Jeg har forsøkt å handle gaver i tråd med det du foreslår i dette innlegget. Mottakerne blir vanligvis veldig glade for slike gaver. Jeg fikk selv et Amnesty-medlemsskap for mange år siden. Jeg endte opp med å være medlem i mange år, og jeg deltok i kampanjer for å stoppe henrettelser osv. Det var et givende medlemsskap. Gaven satte det hele i gang. En gave med mening.

 157. Asterixa desember 5, 2007 kl. 9:41 pm #

  Meget bra. Jeg slutter meg til tankene dine. Gi til dem som trenger det, og tenk miljø!

 158. Asterixa desember 5, 2007 kl. 9:43 pm #

  Hvem er Mr. Zews? Jeg har ikke sett hans kommentarer før. Hva har israel å gjøre med julegaver? Israelerne feirer ikke jul.

 159. MadJoy desember 5, 2007 kl. 9:56 pm #

  Veldig flott, lærerikt og viktig innlegg !

  All ære til deg som setter fokus på dette og kommer med fornuftige innspill til julegaver :-))

  Det er dessverre fortsatt litt vanskelig å gi «veldedighet» til jul i mine kretser, men jeg har bestemt meg for at for hver julegave jeg kjøper, skal jeg også kjøpe en geit, eller en usynlig julegjest, eller en bestemor som «tilleggspresang».

  Jeg tror og håper at jeg snart får oppleve en jul hvor vi slipper det voldsomme, meningsløse forbruket….

  Takker for veldig betimelig og engasjerende innlegg og ønsker deg en fredelig og givende advendtstid 🙂

 160. nalleballe desember 5, 2007 kl. 10:28 pm #

  Men hvorfor har du ikke skrevet om FJØSNISSEN?

 161. LillePersille desember 6, 2007 kl. 12:21 am #

  Det er galt å fråtse og ture og herje.
  Spar kloden og tenk på de som lider og er fattige.

  Jeg skal følge din gode oppfordring.

 162. Gullhjerte desember 6, 2007 kl. 4:01 am #

  Jeg feirer ikke jul, for jeg tror ikke på kristendommen. Jesus spiste kjøtt og drakk, men for dere som gjør det, er det lurt å gjøre som du har skrevet.
  Vi må ta vare på jorden, for ellers går den under, og vi skal gi til alle som er i nød og trengsel.

 163. Starlett desember 6, 2007 kl. 9:52 pm #

  Ja, og i dag er det SinterKlas dag bl.a i Belgia, mitt stakkars nesten sønderrevne Belgia i hjertet av Europa, men så er til gjengjeld kjøpehysteriet over i morgen, og de legger ikke så stor vekt på julegaver som vi i Norge.

  Det er flere som har skrevet om dette temaet i år, jeg kan på stående fot anbefale Heidi og Sandri, og jeg er temmelig sikker på at Nalleballe også har skrevet om det.

  Titt der, du.

  Jeg har ikke fått tid til å skrive noe sjette-desemberinnlegg i dag, så det må nok bortfalle.

  Men jeg mener jo akkurat det samme i år som i fjor, og innlegget står her for dem som vil lese.

 164. Starlett desember 6, 2007 kl. 11:03 pm #

  Ja, jeg vet hva du mener, og vi er helt enige i denne saken.

  Sankt Nicholas ble forøvrig med hollendere som emigrerte til USA, og der ble han omgjort til SantaClaus, og ble en reklamefigur for
  Coca-Cola-kompaniet. Og innsatsen til Nicholas ble etter hånden forandret til det ugjenkjennelige med sin røde drakt med hvit besetning: Han ble handelsstandens beste venn, og nå er julenissen en helkommersiell figur.

  En trist utvikling.

  Nisse er før øvrig en form av Nils som igjen er en kortform av Nicholas.

 165. zamoyski desember 6, 2007 kl. 11:25 pm #

  Fantastisk bra skildring og mye nytt!

  Ja, jeg støtter ikke den komersielle festen og har små symboliske gaver under Juletreet samt godteriposer i dag.

 166. Starlett desember 6, 2007 kl. 11:31 pm #

  Nei, jeg tror heller ikke på julenissen, men biskop Nicholas i Tyrkia har levd. Det er et historisk faktum, og det jeg forteller om ham, kan også belegges historisk.

  Den nissen som er vanlig i Norge, er en slags batard mellomm den gamle fjøsnissen som levde i den norske folketroen OG den superkomersielle Coca-cola-nissen.

  Ellers er jeg enig med deg.

 167. Starlett desember 7, 2007 kl. 12:01 am #

  Takk for en god kommentar, Heidi!

  Ja, ikke sant, medlemskap i Amnesty er virkelig en gave med mening. Jeg er også medlem i Amnesty, og jeg prøver å verve flere. Det trenges i en verden med så mange justismord og urimelig fangebehandling.

 168. Starlett desember 7, 2007 kl. 12:15 am #

  Så bra, Asterixa.

 169. Starlett desember 7, 2007 kl. 12:21 am #

  Dette er fra i fjor, da Mr. Zews og jeg hadde en del diskusjoner i forbindelse md krigen i Libanon, og så ble det litt snakk om det her på denne tråden også.

 170. Gullhjerte desember 7, 2007 kl. 4:25 am #

  nalleballe
  Har du ikke lest det som starlett har fortalt?
  Fjøsnisse er overtro som bøndene hadde i Norge, og den andre julenissen er bare skrål og styr for å få oss til å kjøpe mer.
  Nikolas var en snill mann som hjalp de fattige.

 171. Liljerød desember 8, 2007 kl. 12:36 am #

  Jeg er ikke helt enig i kommentaren, men denne appellen støtter jeg.
  Må tilføye at jeg er imponert over hvor mye du vet om disse tingene. Det var nytt for meg. Men så er jeg ikke videre interessert i kirkehistorie.

 172. Starlett desember 8, 2007 kl. 5:19 pm #

  ———–
  Jeg tror og håper at jeg snart får oppleve en jul hvor vi slipper det voldsomme, meningsløse forbruket….
  ———–

  Ja, jeg også, og «tilleggspresangen var en lur idé.)

  Etter som jeg gir gaver på den måten jeg har beskrevet i innlegget mitt, så er jeg ferdig med julegavene for lenge siden, i november, for jeg visste nøyaktig hvem som skulle få hva.
  De eneste som får materielle, kjøpte gaver av meg, er sønnene mine i etableringsfasen, faren min som er bokorm og et noen få venner som får musikk. Ellers får alle de andre immatrielle julegaver.

  Og i tillegg til at jeg da gjør det jeg mener er etisk riktig for meg, så TENK hvor mye stress man slipper i overfylte kjøpesentre når man slipper å kjøpe masse unyttig som kanskje ikke mottakeren setter pris på en gang.

  Så får jeg tid til mye som jeg liker bedre. 🙂

  Vi handler julegaver for 12 milliarder i Norge, og norske barn har gjennomsnittlig over 350 leker på rommene sine. Det er absurd ovrforbruk i en verden som skriker etter mer rettferdig fordeling og der nøden og sulten i de fattige land bare blir verre og verre.

  Og når man har økonomisk trygghet slik de fleste i Norge hea, vil jeg driste meg til å si at Gleden er gratis. Vi kan ikke kjøpe oss til julelykke.

  Ønsker deg en god og rolig adventstid! 🙂

 173. Starlett desember 8, 2007 kl. 5:38 pm #

  Fjøsnissen er norsk folketro på en slags gretten ånd på gårdene som passet på diverse saker, men også var lunefull, og i utgangspunktet har han lite med jula å gjøre, men for å blidgjøre ham, satte man for sikkerhets skyld ut et fat med grøt til ham på julekvelden.

  St. Nicholas er en historisk person med en interessant biografi, og et menneske som har satt store spor etter seg i historien, ikke minst på grunn av den innsatsen han gjorde for fattige barn.

  Man begynte å feire ham sjette desember, og bl.a i Nederland feiret man det som ble kalt Sinterklas (St, Nicholas) på nederlandsk. Hollandske utvandrere tok sinterklas-skikken med seg til USA, og der smeltet den sammen med en reklamefigur for Coca-Cola. så Sinterklas ble degradert til Santa Claus, en superkommersiell julenisse, som er noe helt annet enn det biskopen av Myra sto for.

  Så har Santa Claus og fjøsnissen på en merkelig måte smeltet sammen til en slags syntese her i Norge, og vi har fått en julenisse som skiller seg litt ut fra den amerikanske santa Claus, men som blir stadig mer kommersiell.

  Dette står faktisk i innlegget mitt.
  Leste du det? Innlegget, altså. 😉

  Og som jeg har nevnt:

  Nisse = Nils som er kortform for Nicholas.

 174. Starlett desember 8, 2007 kl. 5:46 pm #

  Så fint, LillePersille.

  Nei, overforbruk gjør få mennesker lykkelige.

 175. nalleballe desember 8, 2007 kl. 5:49 pm #

  #Starlett

  Jeg leste jo innlegget ditt I FJOR jo! 😉

 176. nalleballe desember 8, 2007 kl. 6:11 pm #

  So that’s Sinterklass!

  http://www.aprendereu

  Jeg drikker ikke cola.

 177. Starlett desember 8, 2007 kl. 10:18 pm #

  Har du ingen selskaper eller hygge i jula selv om du ikke feirer den KRISTNE jula?

  Vin var alminnelig å drikke, vet du.
  Ja, jorden må vi ta vare på.

 178. Starlett desember 8, 2007 kl. 10:20 pm #

  Hei zamoyski,

  Takk skal du ha!
  Innlegget ditt var veldig godt, synes jeg.
  Du er kanskje vant med katolsk feiring?

  Jeg har bodd mange år i katolske land, og er vant til sinterklas og at jula feires annerledes enn i Norge.

  Litt godteri på sinterklas hører hjemme. 🙂

 179. Viljen desember 11, 2007 kl. 7:58 am #

  Ohoi:))

  Det var fabelaktig lesing, Starlett. Jeg visste faktisk litt av dette fra før, tro det eller ei:)

  Jeg føler jeg er snusfornuftig hele året, og tenker miljø og prøver tenke bredt og på andre. Jeg vet ikke om jeg innfrir men jeg prøver hvertfall.

  Men til jul, da slipper jeg litt opp og lar julegleden og stemningen og kosen og samholdet og gleden seire:)
  Jeg tar ikke av, det har jeg ennå tilgode og gjøre, men jeg gir av glede og jeg gir det jeg føler for både til store og til små. Jeg tenker ikke stort, men jeg tenker på den som skal få. Og det er ikke så mange…

  Julen er viktig for meg.
  Ikke fra det kristne budskaps siden, men den dype tradisjon og den familiære siden, det er dagens, for meg, viktigste mening.
  Hel pakken, duftene, lydene, vanene….det optimale ved hver munnfull, inntrykk, visuelt som hørt:))

 180. mette desember 11, 2007 kl. 8:08 am #

  enig. ga opp gavehysteriet for lenge siden, ble bare sur over å stresse i butikker før jul ble i tillegg deppa over å ikke finne riktige gaver. har derfor gjort som ei venninne av mamma, lager en julegave og den gis til alle. unngår kjøpepress, og jeg har det hyggerlig når jeg lager disse. ett år får alle hjemmestrikka sokker, et år hjerter i hardangersøm til juletreet osv. annbefales på det varmeste

 181. LillePersille desember 12, 2007 kl. 8:17 pm #

  Du må lese dette.

  http://www.vgb.no/279

  Tenk på så mange som lever og er så fattige, og vi fråtser og ødelegger klimaet.

 182. Starlett desember 12, 2007 kl. 11:14 pm #

  Det er en bra kortversjon. 🙂

 183. Starlett desember 12, 2007 kl. 11:15 pm #

  Kommentaren?

  Takk for din støtte!

 184. Starlett desember 12, 2007 kl. 11:38 pm #

  Ja, du gjorde vel det. 😉

  Skulle ha publisert et lignende innlegg i år, for det er like aktuelt i år som i fjor, men jeg ser at mange har skrevet om dette i år, heldigvis.

  Du også. 🙂

 185. Starlett desember 12, 2007 kl. 11:40 pm #

  Ja, det er sinterklas og swarte piet.
  Svarte Piet var den som klatret ned pipa med gaver til barna.

  I USA tok hollenderne ikke svarte piet med, så derfor ble strømpen innført i stedet for swarte Piet..

 186. Starlett desember 23, 2007 kl. 10:05 pm #

  For meg ligger noe av julens budskap i teksten som katolikken Halvdan Sivertsen har skrevet:

  Josefs julevise
  Vi har reist gjennom tida reist helt tell vi fann
  En by som lå bada i lys
  Og vi kjente vel nøden fra mange slags land
  Så vi tenkte her slepp vi å frys
  Førr der preika og sang dem med rørandes ord
  Om mæ sjøl og om ho som nu snart sku bli mor

  Og vi banka på døran i slott og palass
  Førr vi trengte tell husrom og mat
  Men de mektige møtt oss med skuddsikkert glass.
  Og de rike de møtt oss med hat
  Berre småfolk og fattige bød oss av sitt
  Men de hadde så lite og jobba så stridt

  Så vi reiste tilbake i to tusen år
  Vi va sliten og motlaus og kald
  Og vi trudd vi mått gje oss som mange førrgår
  Da vi endelig fant oss en stall
  Der va skittent og svart der va steina og støv
  Og ho skreik mens ho fødte men sa fikk dem søv

  Kanskje gjord’ vi en feil der vi for gjennom år
  Kanskje sku vi ha reist lenger frem
  Tell ei ti som gjer fattigfolk likere kår
  Og der døran står åpen førr dem
  Førr tre vismenn som va her de visste så vel
  Når de rike blir nødt, slepp de fattige tell

  Og nu sett æ med ungen på fanget og ser
  På ei stjerne som skinne sa godt
  Og æ takke førr varmen og lyset ho gjer
  Og førr guttungen som vi har fatt
  Og om Betlehemsnatta blir aldri så lang
  Har æ håpet i hjertet og jula på fang.

  GOD JUL!

 187. Starlett desember 27, 2007 kl. 4:41 pm #

  Jeg håper at du har det helt topp på feien din i Finnmark! 🙂

 188. btidag desember 27, 2007 kl. 6:16 pm #

  merkelig at FRP skal dukke opp i alle tråder…….

 189. Starlett desember 27, 2007 kl. 6:41 pm #

  Hvor i verdens navn finner du FrP?
  Swr du noe jeg ikke ser?

 190. takeshi saitoh desember 28, 2007 kl. 6:07 am #

  til Gullhjerte,

  du kan vel spise ribbe og drikke vin selvom du ikke tror paa ham lasaronen fra joedeland. Jeg som er en hengiven ateist, syns at det er koselig med julestemning og gaver.

  Forresten, hvordan vet du at lasaronen fra joedeland spiste syltelabber og drank hjemmebrent? Hvis du graver godt i boekene, saa vil du se at joeden aldri har eksistert.

  Vi kan feire jul uten jesusen. «Jul» har jo ingenting med kr.dummen aa gjoere.

  Takeshi

 191. Starlett desember 28, 2007 kl. 10:51 am #

  Matvanene i Israel er nok annerledes enn de norske matvaner. 😉

 192. Starlett desember 28, 2007 kl. 10:53 am #

  Veldig bra anbefaling, Mette.
  Takk for konstruktive tips! 🙂

 193. Edderkoppkvinnen november 24, 2008 kl. 8:00 pm #

  Alternative julegaver.
  Kutt ut unødvendige gaver som forurenser og tenk klima og solidaritet!!

 194. Nordlandsmannen november 28, 2008 kl. 2:12 pm #

  Jeg husker dette innlegget.
  Det er meget godt, og fortjener å gjenoppstå.

  Forslag:

  Julen er tradisjonenes tid.
  Hva med å gjøre det til en adventstradisjon å republisere denne fortellingen og oppfordringen?

  I tider med klima-krise og finanskrise er det enda mer aktuelt enn før.

 195. Gullhjerte desember 7, 2008 kl. 8:33 pm #

  Du skulle egentlig ha skrevet dette på nytt igjen i går, for det burde bli en adventstradisjon.

  Vi må vise måtehold, fornuft og tenke på dem som trenger mest.

 196. Gullhjerte desember 7, 2008 kl. 8:34 pm #

  Derfor er jeg enig med Nordlandsmann.

 197. Asterixa desember 7, 2008 kl. 9:19 pm #

  Gaver med menig er det vi må satse på.
  Takk til Gullhjerte som fant fram et innlegg fra glemselen!

 198. Asterixa desember 7, 2008 kl. 9:25 pm #

  #168 btidag

  Frp er motkreftene for det gode velferdssamfunn og en klimavennlig og bærekrafig utvikling!

 199. -snoopy- desember 7, 2008 kl. 10:39 pm #

  Jeg ser at dette er et gammelt innlegg, men jeg løfter den på toppen av listen igjen. Like aktuell i år også, og jeg er så enig.
  Jeg blir egentlig flau over mine egne barn på julaften, jeg synes ikke de er takknemmelig nok. Men det er sånn barna har blitt i dag. Vi kan vel i grunnen takke oss selv.
  Jeg har skrevet om emnet alternative julegaver selv http://www.vgb.no/346… Jeg bruker ikke å legge fra meg linker, men hvis du er interresert….

  Ha en flott adventstid Starlett 🙂

 200. LillePersille desember 8, 2008 kl. 6:26 pm #

  Jeg skrev på Asterixas blogg

  Vi feirer jul for at handelstanden skal nå de store høyder og ese seg fete!

  Vi skal bli presset til å kjøpe alt mulig som vi ikke trenger og legger vår jord øde.

  Det er mange som ikke forstår at de er med på en spiral av overforbruk og ødeleggelse av vår blå klode med julekjøpene.
  Kjøp mindre!
  Helst ingenting.

  Tenk hvor mye sløseri det er med julepapir som blir kastet når gaven er pakket opp.
  Julepapir skulle vært forbudt eller strengt rasjonert.
  Vi trenger skogen til viktigere ting.

  Jeg liker ikke juleblogging, men det er ikke det verste.
  Bedre at de blogger om jul enn at de shopper i vilt overforbruk.

  Bloggen forurenser ikke og ødelegger ikke klimaet. Det er bare bilder og ord på en skjerm.

  Tenk på klimaet og ta vare på jorda!
  Vis formuft med julegavene.

 201. Starlett desember 9, 2008 kl. 5:15 pm #

  Jeg tenker i de samme baner, ja.

 202. Starlett desember 9, 2008 kl. 6:23 pm #

  Vel, i år er det for sent å skrive et sjettedesember-innlegg….

 203. Starlett desember 13, 2008 kl. 6:52 pm #

  Alternative julegaver er absolutt noe som man bør tenke på hvert år, ja. 🙂

  Men jeg fikk dessverre ikke tid til å skrive et nytt innlegg i år.

 204. Ingrid desember 13, 2008 kl. 8:57 pm #

  Dette var spennende. Tenk at julenissen har levd!
  Jeg støtter deg i at man må bruke sunn fonuft når man kjøper julegaver.

 205. Gringofanten Fra-Stavanger desember 23, 2008 kl. 7:51 pm #

  GOD JUL MED CAPS LOC PÅ OG MANGE FØKKINGS UTROPSTEGN OGSÅ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 206. MadJoy desember 6, 2010 kl. 10:27 pm #

  Dette innlegget kan ikke postes for ofte!

  Hyggelig å se deg i førjulstria 🙂

  Hyggelig å lese, Mad-Joy!
  Koselig å se deg også, 🙂
  I år kommer familien hjem til Bodø, sønner, søster med familie, så vi blir mange i heimen.
  Gleder meg veldig til koselig samvær hjemme.
  Jeg kom forresten hjem i går fra en av mine mange Lofotenreiser, og har ikke begynt med juleforberedelser ennå, men fikk da med meg to flotte adventskonserter i Lofoten. 🙂

  Ønsker deg en herlig adventstid, Mad-Joy! 🙂

 207. Juleflabben desember 6, 2010 kl. 10:34 pm #

  hei Starlett,
  jeg tenkte på deg og dette innlegget faktisk da jeg ble minnet om St. Nickolas og Sinterklaas på radioen i dag tidlig på vei til arbeid.
  Håper det står bra til og en fin adventstid til deg òg 🙂

  Hei Flabben

  Håper du har det bra. Morsomt at radioinnslaget fikk deg til å tenke på dette innlegget. 🙂

  Jeg har vært en del på reisefot i den senere tid, nå sist i Lofoten. Og i denne tida har nettbruk og blogg vært nedprioritert. Kom hjem med hurtigruta i går morres, så at du hadde startet din årvisse og hyggelige adventskalender, og da skrev jeg faktisk en kommentar på et av adventsinnleggene dine,til og med en LANG kommentar, men nettet midt på Vestfjorden er ikke helt pålitelig, så kommentaren forsvant ut i det store intet da jeg skulle sende den. Akk ja.

  Ønsker deg en god og fredelig adventstid! 🙂

 208. Erta-Berta desember 6, 2010 kl. 10:38 pm #

  Veldig koselig å lese denne igjen, fin og lærerik om nisser og julen.
  leste den hos deg en gang før, men husker ikke om jeg fikk kommentert da.?.
  Ønsker deg og dine en riktig fredfull og god Adventstid fram mot jul.
  Klem.:)

  Tusen takk for hyggelige ord, Erta-Berta! 🙂

  Klem tilbake til deg. og en fredelig og god adventstid til deg og dine!. 🙂
  .

 209. Marita_Synnestvedt desember 6, 2010 kl. 11:29 pm #

  Det er greit med immaterielle gaver til dem som har alt. Men det finnes også familier og enkeltindivider som har behov for mer enn de selv har råd til å anskaffe. Da er det fint med bursdager og julaftener, slik at foreldre, besteforeldre og andre gavmilde slektninger kan få kvittet seg med noe av sitt eget overskudd.

  Vi skal derfor ikke slå fast at alle i Norge har det så bra at julegaver er noe vi ikke trenger, men burde donere til fattige i andre land – og på den måten påføre dem som virkelig trenger ting dårlig samvittighet fordi de blir oppfattet som materialister.

  Med ønske om en avslappet og stressfri adventstid til deg også 🙂

  Hei Marita!
  Jeg er enig i synspunktet ditt.
  Det ER folk som trenger ting de ikke selv har råd til å kjøpe, både på grunn av dårlig råd eller fordi de er i en etableringsfase.

  Og i slike situasjoner er det godt å få gaver man trenger.
  Men hovedproblemet i Norge i dag er likevel det voldsomme overforbruket generelt, og spesielt nå før jul.
  Å gå inn i en kjøpepsykose i denne søte adventstid tror jeg fører mye elendighet med seg, og andre verdier ved julefeiringen går tapt.

  Mine to sønner har jo også vært gjennom en etableringsfase, og den yngste er til en viss grad fremdeles der. Men den eldste er godt etablert og har MER enn nok av materielle goder.
  Likevel brukte jeg jo tidligere anledninger som f.eks jul til å gi dem ting de trengte i sine nye hjem, eller penger til å kjøpe det for.

  For min egen del vil jeg si: Jeg vil IKKE ha noen materielle julegaver.
  Jeg har rett og slett ikke plass, og jeg har vært nødt til å kvitte meg med mye unødig de siste årene, noe til second hand, Fretex og lignende, men dessverre har jeg også måttet kjøre over 2 – to – tonn på søppelfyllinga med en transportbil, som en venn av meg har.

  Og ærlig talt: Blir barn så mye lykkeligere på julaften der de sitter neddynget i alskens leker og julepapir og fullstendig har mistet oversikten over alle gavene de har fått. Jeg tror ikke det.
  Og da baserer jeg meg på erfaringer både fra min egen barndom og fra mine sønners barndom.

  Det er helt andre ting enn pakker jeg forbinder med en lykkelig jul.

  Om vi bare kunne la være å stresse med gaver til dem som har alt, og kanskje gi dem noe av det jeg har foreslått eller noe som kan spises eller drikkes, ville mye være oppnådd.

  Å, som jeg savner Sinterklaas-feiring i Belgia og en jul der vi kunne konsentrere oss om annet enn gaver, fordi gaveutdelingen var overstått sjette desember.

  Riktig god og fredelig adventstid til deg også. Marita! 🙂

 210. Grete desember 7, 2010 kl. 7:11 pm #

  Enig. Det er altfor stort kjøpepress. Folk handler som gale på kredittkort, og må betale i dyre dommer med renter etterpå.

  Lykken er ikke til salgs.

  Hei Grete

  Så sant ,så sant.

 211. Zohre desember 7, 2010 kl. 7:47 pm #

  Å kjøpe julegaver av second hand, Fretex og lignende er et godt alternativ for å få den ekte kjærligheten på
  innøving,

  takk
  zohre

  Det er jeg helt enig med deg i, Zohre. 🙂

 212. Tone desember 7, 2010 kl. 8:49 pm #

  Jeg synes det er morsomt å gi julegaver, Å tenke ut hva de som skal få gavene har lyst på.

  Det trenger ikke bli fråtsing og kjøpepress, og ikke dyrt heller.
  Jeg liker å gi hjemmelagede julegaver, Alle blir glad for hjemmestrikkede ragsokker, luer eller votter i festlige mønstre. Jeg lager større gaver til de nærmeste.
  Jeg koser meg med å strikke til de jeg er glad i.
  Men jeg er mot å kjøpe tøys og tull og luksus i butikkene.

  Så gir jeg til Frelsesarmeen. Det er fast juletradisjon.

  Hei Tone

  Jeg synes du har en fin tilnærming til julegaver. For min del er jeg en kløne med strikkepinner og symaskin, dessverre, men jeg forstår godt gleden ved å skape nyttige og vakre ting selv og å gi dem bort til noen du er glad i. 🙂

 213. Zohre desember 10, 2010 kl. 8:46 pm #

  Hei Starlett

  Du glemte å skrive hei til meg , hehehe

  takk
  zohre

 214. Starlett desember 10, 2010 kl. 9:14 pm #

  HEI, kjære Zohre! 🙂

  Håper du har det godt i adventstida og vinterkulda!

 215. Zohre desember 10, 2010 kl. 9:27 pm #

  Ja, i like måte Starlett

  takk
  zohre

 216. Starlett desember 10, 2010 kl. 10:37 pm #

  🙂

 217. Englepus desember 11, 2010 kl. 8:36 pm #

  For et flott og viktig innlegg, Starlett! Du får alle stjernene av meg, og jeg ønsker deg ei riktig koselig og avslappende jul 🙂

 218. Starlett desember 11, 2010 kl. 9:24 pm #

  Tusen takk, Englepus! 🙂
  Gode juleønsker, med fred og hygge til deg fra meg! 🙂

 219. Nissemann desember 28, 2013 kl. 2:28 pm #

  Jeg ønsker å understrekke at Tyrkia fantes ikke på hans tid. Det som kalles for Tyrkia het Bysants – d.v.s. HELLAS. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. STARLETT - desember 13, 2006

  Mørketiden er kommet til Nordland, men det betyr ikke at vi lever i stummende mørke. Gjenskinnet av sola under horisonten kombinert med forskjellige skyformasjoner kan gi mange farger på himmelenBildene uten snø&n

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: