Pinsemysteriet, Kirken og VATIKANET. (med foto)

23 mai

009 - 1

Nå i pinsen feirer kristenheten Kirkens Bursdag. Bildene som ledsager dette pinseinnlegget er alle fra Peterskirken i Roma. 
Dette første bildet av Vatikanet er tatt fra Engelsborgen, Castel Sant’Angelo.

Pinse kommer fra det greske ordet for femti, pentekoste, fordi den kommer 50 dager etter påsken. I følge  Apostelens gjerninger mottok apostlene Den Hellige Ånd den første pinse etter Jesu død, da de var samlet i Jerusalem under den jødiske pinsefesten.  Disippelen Peter holdt da en  kjent og oppsiktsvekkende tale der han formidlet det som skulle bli kirkens hovedlære. Etter talen fortelles det at rundt tre tusen mennesker begynte å tro at Jesus er Guds Sønn.
De ble døpt, og gjennom denne  første kristne dåpen konstitueres den første kristne kirke . Kirken var født!

006 (2)

Hva som egentlig skjedde denne dagen med hensyn til ildtunger og taler på diverse språk, kan vi ikke vite.   Lukas, som er forfatteren av Apostlenes gjerninger, har brukt metaforer som er vanskelig forståelig for oss. Vi vet at Lukas skildrer begivenhetene gjennom «Troens øyne.»  Lukas var øyenvitne til det som hendte, og  han fikk førstehåndsberetninger om Jesu liv og virke av både Peter og Paulus. Derfor er han sannsynligvis den mest pålitelige kilden i NT. Han var med som lege på Paulus’ misjonsreiser, så fortellingene fra misjonsreisene er øyenvitnefortellinger.
Og det vi sikkert vet, er at det skjedde en radikal forvandling med Jesu displer: Etter Jesu død, var de motløse , skuffet, usikre og redde, men nå reiste de seg, fikk frimodighet og pågangsmot. og de begynte  å forkynne evangeliet. De talte uten frykt for makthavere,  og de begynte å reise rundt omkring i Midddelhavsområdet for å fortelle om Kristus.
Hvordan kunne disse ulærde, fattige og enkle fiskerne holde disse store teologiske talene, legge ut om den nye tro i lys av de gamle skrifter og  utføre disse enestående handlinger?
Størst betydning blant de første kristne misjonærer fikk Paulus og Peter.
Peter som fornektet Jesus langfredag morgen, og  Paulus som forfulgte Jesu tilhengere.
NOE hadde skjedd som  forvandlet Peter og Paulus fra fornekter og forfølgere til de første kristnes modigste og ivrigste talsmenn.

012 (2)

Da Stefanus, den første kjente kristne martyr, ble steinet til døde, bifalt, Saulus, han som senere skulle bli Paulus, steiningen. Han var en nidkjær forfølger av kristne aktivister. Men på veien til Damaskus hadde han en gjennomgripende opplevelse som  forvandlet ham, gjorde ham til en  kristen og  til den som ved misjonering og i skrift sammen med Peter 
omskapte kristendommen fra sektreligion til UNIVERSELL (katolsk) religion.

026 (2)

Grunnsteinene til Kirken ble altså ikke lagt av perfekte mennesker med uklanderlig livsførsel, men av fornektere, tvilere og forfølgere.
Kirken, som alle andre organisasjoner, er sammensatt av feilbarlige mennesker, i oldtiden og i dag. Men troen på Kristus svekkes ikke av feilsteg som mennesker i kirkens tjeneste gjør. Det er Kristus som er hjørnesteinen i Kirken og i den kristne tro og tilbedelse.

033

Apostelens gjerninger forteller om de første kirkefedrenes handlinger, og vi kan også lese at Peter helbredet syke, og at han hevdet å gjøre det i  Guds navn. For meg er det ikke spesielt vanskelig å tro at Peter kunne helbrede. Healere finnes i dag også.
Det var gjennom sitt enestående mot og sine handlinger og på bakgrunn av Jesu ønsker at Peter ble biskop i Roma, og den fremste blant likemenn, altså den første pave
.

035 (2)

På sine reiser kom Peter til Roma. Hans forkynnelse gjorde et dypt inntrykk, og mange lot seg døpe. Men eliten i Roma så med skepsis, og etter hvert med forferdelse på denne nye bevegelsen. Da Roma brant i år 64 under keiser Nero,  fikk de kristne skylden for bybrannen.
Peter  ble korsfestet av keiser Nero under de første store kristendomsforfølgelsene. Peterskirken ble reist over apostelen Peters grav.

037 (2)

Høyalteret, (i bakgrunnen) er bygd over Peters grav.

044 2

Her er statuen av Peter og pilgrimer går forbi og berører statuens fot.

051 2

Ved dette alteret feirer paven og hans medhjelpere messen på spesielle helligdager, som julenattsmessen. (Som jeg forøvrig deltok på sist jul. En uforglemmelig opplevelse.)

052 (2)
 Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo ecclesiam meam, et tibi dabo claves regni coelorum står det i Peterkirkens kuppel.»Du er Peter, og på denne klippe vil jeg bygge min Kirke.»

058 (2)

Duen og pinsen  symboliserer  fred, frihet og samhørighet og gjenspeiler den universelle enhet rundt Kristus.

063

Peter har naturligvis en fremtredende plass i Peterskirken. Men katolikker tilber verken Peter eller paven.

065 (2)

Engletroen lever i Kirken, men vingene er et utslag av kunstnerisk frihet. I de fleste tilfeller der engler opptrer i Bibelen, er de vingeløse.  Engel betyr rett og slett «budbringer», og i følge Bibelen, (og også Koranen) opptrer de når de skal bringe viktige nyheter fra Gud. Troen på engler er fellesgods for jøder, kristne og muslimer.

067 2

Verdens mest berømte pieta. (Maria i sorg over Jesu døde legeme) Av Michelangelo. Dessverre er  bildet ikke  godt, for dette kunstverket er passet godt på, og man kommer ikke nært inn på det. Hvis du googler, vil du finne profesjonelle bilder av dette betagende kunstverket .

098 (2)

Matt16, vers 13- 19  er  klassiske bibelvers for Peters særstilling  i Kirken. Jeg gjengir dem ordrett:
Da Jesus kom til distriktet rundt Cæsarea Filippi, spurte han disiplene sine: «Hvem sier folk at Menneskesønnen er?» De svarte: «Noen sier døperen Johannes, andre Elia, og andre igjen Jeremia eller en annen av profetene.» «Og dere,» spurte han, «hvem sier dere at jeg er?»

Da svarte Simon Peter: «Du er Messias, den levende Guds Sønn.» Jesus tok til orde og sa: «Salig er du, Simon, sønn av Jona. For dette har ikke kjøtt og blod åpenbart deg, men min Far i himmelen. Og jeg sier deg: Du er Peter, og på denne klippen vil jeg bygge min kirke, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den. Jeg vil gi deg himmelrikets nøkler; det du binder på jorden, skal være bundet i himmelen, og det du løser på jorden, skal være løst i himmelen.»


Peter betyr Klippe, og Peter fikk overrakt nøkkelmakten i Kirken. Denne makten er symbolisert i  Peterskirkens stiliserte gulvnøkler og gjennom pavene som har fulgt etter Peter.. Den katolske kirke er ikke mystisk og fremmed. «Katolsk» betyr simpelten «alminnelig, universell», – kirken for alle – med andre ord.

petersplassen, sett fra kirken 2

Her fra Peterskirken  ser vi utover både Vatikanet og deler av Roma, og til venstre, ved Tibern, ser vi Engelsborgen, der jeg tok det første bildet i dette pinseinnlegget.

Det har vært mye snakk om Vatikanet og Kirken i det siste, og jeg har nesten inntrykk av at Vatikanet er et skjellord for enkelte lutheranere og sekulære nordmenn.
Det er trist. Skal vi  forstå Kirken, må vi se på Kirkens lange historie.
Peterskirken er ikke en katedral og den er heller ikke domkirke i Roma.
Selv om Laterankirken er Romas domkirke, er Peterskirken likevel  midtpunkt i den katolske verden og derfor også i den kristne verden.
Vatikanstaten er forøvrig en ung stat. Den ble dannet i 1929 som resultat av Lateranoverenskomsten.

Jeg vet ikke hva som er sannheten om Jesus fra Nasaret, men helt sikkert er det at en liten gruppe fattige og uskolerte apostler gjennom sine opplevelser, sin tro, sin kjærlighet, sitt mot og sin utrettelige aktivitet, på tross av forfølgelser,  represalier, mishandling og martyrium, spredte budskapet om tømmermannssønnen så overbevisende at kristendommen ble Verdens dominerende religion. Denne kristendommen var og er  den Universelle, altså den KATOLSKE.
Bragden til disse fiskerne,  de som har fått hedersbetegnelsen «Kirkefedrene,» er i seg selv et mysterium og et under.

42 kommentar til “Pinsemysteriet, Kirken og VATIKANET. (med foto)”

 1. tuttilutt mai 23, 2010 kl. 7:43 pm #

  Supert! Jeg skal til Roma i juni og gleder meg 🙂 Hvis du kunne sende meg noen tips på mail så hadde jeg blitt veldig glad 🙂

  ———————

  Hei tuttilutt

  Så artig at du skal til Roma i juni! En fin måned, og du har grunn til å glede deg. 🙂
  Jeg kunne godt sende deg noen tips, men da må jeg vite hvor lenge du skal være der og hva du er mest interessert i.

  Har du fått overnattingssted?

  Du MÅ besøke Santa Maria Maggiore, Laterankirken, Pantheon, Forum Romanum, Palantinerhøyden, Colosseum, og mange andre steder.

  kanskje du får tid til en utflukt til Napoli, Vesuv og Pompei?
  Og en elvetur på Tibern.

  Og Engelsborgen….
  Og, og….

  Det tar et LIV å oppdage Roma. Jeg har mye uoppdaget:)

  Hvor lenge skal du være? Er dette din første tur til Roma?

  Sorry for sent svar.
  ‘Mistet nettet da jeg hadde postet dette innlegget, men nå er det på plass igjen. 🙂

 2. Zohre mai 23, 2010 kl. 7:48 pm #

  …Pinse kommer fra det greske ordet for femti, pentekoste, fordi den kommer 50 dager etter påsken…
  _____________

  I Islam generelt den kommer 40 dager etter døden.

  Men, da kanskje så Jesus er sønnen ?

  takk
  zohre
  ——————–

  Hei zohre

  Jeg ser på islam og kristendom som søskenbarnreligioner, for kristne og muslimer tror å samme Gud, og katolske prester ber både for kristne og muslimer. 🙂
  Feirer muslimer pinse?

  40 dager etter døden?

  Jeg forstår ikke helt….

  Jeg vet ikke hvem Jesus var. Mest sannsynlig var han nok sønn av Josef og Maria, i alle fall hvis man tenker logisk og naturvitenskapelig. Men hvem vet helt sikkert?

  Han må ha vært et bemerkelesverdig menneske siden hans liv kunne sette så sterke spor etter seg.
  Men det var ikke Jesus som grunnla kirken. Kirken ble grunnlagt av Peter og apostlene på pinsedagen.
  Muhammed (fvmh) oppfattet vel også Jesus som en stor og from profet?

 3. Viljen mai 23, 2010 kl. 8:56 pm #

  Åh… for et fantastisk innlegg! Det er nesten synd å si, men når jeg leser deg Starlett, får jeg nesten lyst til å lese Bibelen… fra perm til perm. _Nesten_ det var 😉
  Det er tungdrygt stoff, og det erletter å lese f eks deg, som forteller det så enkelt.

  Jeg tenker mine tanker om livet for 2010 år siden. Det var mye overtro og tro, og livene de levde da trengte nok noe… «håndfast». Noe å holde tak i. Noe.. !
  Det forundrer meg ikke at troen vi kjenner i dag ble dannet da.
  Det som forundrer meg er at de som lever i dag, kan tro på det som skjedde da. Også det som ikke skjedde for den saks skyld. Alt hokus pokusen og overtroen, tro kan flytte fjell, lage vin av vann, stentavler (dog dette var jo før Jesu tid men endog), stå opp fra de døde etc.
  Vi har illusjonister som får oss til å tro det vi ser i dag, selv om vi vet at det vi ser er kjempefake.

  Nei, folk må gjerne tro, men hvorfor skal det bare være en forundt i denne planetens historie å få gjenoppstå?

  Jeg var i en konfirmajon i går og det var en langdryg affære. Jeg maste mer enn Lillingen. Må du på do? Må du på do? Du må på do! Nå går vi på do!
  Han måtte jo ikke på do, men mor hauset ham ut… når vi kom ut maste han for å gå inn igjen…haha… og jeg fikk mitt avbrekk 😉 Gjeesp!
  Det var forøvrig en katolsk konfirmasjon. Røkelsen som fylte kirken var god den, og før vi visste ordet av det hadde vi alle konvertert. Må ha vært noe i den røken! Haha 😀

  ————————————–

  Jeg er glad for at du likte innlegget, Viljen! 🙂
  Når det gjelder de 66 skriftene i Bibelen, så er det stir forskjell på dem, og noen er mer troverdige enn andre.
  Skriftene i NT (Det nye testamente) ble jo skrevet over en ganske kort tidsperiode, mens skriftene i GT er ekstremt sprikende både i tid, rom og innhold.
  Men også innen NTs skrifter er det store forskjeller. Blant evangeliene er Johannes det mest problematiske og det som står minst til troende. Det er også det som ble skrevet aller sist.

  Paulusbrevene er rett og slett formaninger og hilsener til menighetene han grunnla, ispedd en god del teologi, som, når sant skal sies, han i stor grad suget fra eget bryst. Han var en stridsmann, den gode Paulus, noe han viste da han forfulgte de kristne. Etter at han selv var blitt kristen, svingte han papyrusen over dem som hadde et annet livssyn enn hans, og han gikk til kamp mot enkelte områder innen klassisk gresk filosofi. Det var PAULUS som fant opp at homofili var synd. Jesus har ikke ytret et ord mot homofili i evangeliene.

  Apostelens gjerninger er fortellingene om virksomheten til apostlene og er i hovedsak troverdig. Naturligvis farget av troen, men likevel med fortellinger fra reisene, som Lukas, bokens forfatter, deltok på som lege. Han skrev altså om hendelser han selv deltok på, og det gjorde ikke de andre evangelistene.

  Lukas skrev altså både Lukas-evangeliet og Apostlenes gjerninger.
  Apostlene fulgte jo med Jesus da han levde, kjente ham og var glad i ham. Det er det så mange uavhengige kilder som sier at det må vi ta for gitt. Likeledes vet vi at de dro rundt, i stadig livsfare, og forkynte fortellingene om Jesus, og at mange ble henrettet for sin virksomhet. Både Paulus og Peter ble henrettet, men deres overbevisning var så sterk at de ikke fryktet mishandling og død.
  Så NOE må ha virket sterkt på dem, og det er ikke usannsynlig at det var Jesu liv og gjerning som hadde gitt dem disse sterke inntrykkene, de som resulterte i det som ble verdens største religion,og er det den dag i dag.

  —————–
  Nei, folk må gjerne tro, men hvorfor skal det bare være en forundt i denne planetens historie å få gjenoppstå?
  —————

  Kirkens tro er at ALLE skal stå opp og få et evig liv. 🙂 Læren om alle tings gjenopprettelse, noe som vi finner lite om i lutherdommen. Men Luther var IKKE en av kirkefedrene. Han var en redselsslagen munk.

  Så du var mer utålmodig enn Lillingen? Hehehe…..
  Flink Lilling. 🙂

  Konvertert av røyken? DET kaller jeg et under!

  Jeg går gjerne på messe en gang i blant, jeg, i katolske kirker, vel og merke.
  Lutherske gudstjenester har jeg mindre til overs for.
  Katolsk kristendom er basert på kjærlighet, samhørighet og det leve etter Jesu lære.
  Luther baserte sin kristne teologi på angst for å komme til helvete. (som ikke finnes.)

  Det var en ulykke for Norge at vi ble tvangslutherifisert!

 4. Zohre mai 23, 2010 kl. 9:53 pm #

  Jesus feires ikke i Islam men, gratuleres kun ved julen så påske , pinse det har ikke noe betydning ,

  Jesus er kjærlighetens profet etter Koranen .

  Men, Jesus hverken er Gud eller Guds sønn vel, da kristendommen er åndløse.

  Veldig luksus er kirkene enn moskene Starlett som innlegget ditt .

  Med 40 dager etter døden det vil si at det å utføre visse seremonier for avdøde og det er for hvem som helst.

  takk
  zohre
  ———————

  Jesus er først og fremst kjærlighetens profet i kristendommen også, zohre.
  Peterskirken og noen andre kirker er mer overdådige enn enn andre, ja. Men kunstskattene er for ALLE, og de tilhører ingen enkeltmennesker.
  Det kommer av at mange av de store billedkunstnerne var kristne, og at de uttrykte sin tro gjennom malerier og sklülpturer.
  Men Peterskirken er den kristne kirkes hovedkirke, og den kan ikke sammenlignes med vanlige kirker.
  En grunn til at moskeene er enklere, er kanskje billedforbudet? Derfor er det ikke bilder og skulpturer, men mye vakker kalligrafi… ?

  Slik har det i alle fall vært i de moskeene jeg har besøkt.

  Seremoniene, – er det for et salig etterliv, liv etter døden?
  Det er vakkert at muslimer gratulerer Jesus ved jul og påske. 🙂

 5. MorHubro mai 23, 2010 kl. 10:14 pm #

  Jeg liker Roma med god mat og vin. Peterskirken er en _dyster_ koloss. Du burde heller vandre på torgene og gatene og nyte atomosfæren!

  —————-

  Jeg liker også god mat og vin, både i Roma og andre steder. Det vet du da, MH, ikke sant? Jeg skjønner ikke hva som er dystert ved Peterskirken, og noen koloss er den heller ikke.

  Bare selve plassen er jo storartet arkitektur.
  Jovisst er det fint å oppleve atmosfæren i Roma. Jeg har da ikke sagt/skrevet noe annet?

  Har du vært i mange av kirkene i Roma, egentlig?

 6. MorHubro mai 23, 2010 kl. 10:20 pm #

  Viljen

  Starlett er bibelsprengt! Jeg har sett hennes bibliotek!

  Zohre

  Muhammed var mer _praktisk _ anlagt enn Jesus og mindre _overtroisk_!

  Starlett. Du må gjeninnsette meg som venn! Jeg er din venninne i tykt og tynt og nå har du strøket meg fra din liste!

  Jeg skal gi deg min tommel for dine bilder!

  —————

  Du har ikke postet innlegg på år og dag, MH. Derfor, og bare derfor, har jeg strøket deg fra vennelisten min. For det er en liste til praktiske formål, og din blogg er for tiden en «død» blogg.

  Hvis du bestemmer deg for å begynne å blogge igjen, blir situasjonen en annen.

  Jeg har sikkert slettet minst 30 bloggere fra vennelisten min, og det er fordi de aldri eller sjelden er på blogg eller har slettet bloggene sine. Da blir det bare døde lenker som tar opp plass. Kommer de tilbake, er det en smal sak å gjeninsette dem på lista over favorittbloggere.

  Dette har ikke noe med vennskap/ikke vennskap å gjøre, men er rett og slett noe jeg har gjort av praktiske grunner siden en slik liste er et praktisk HJELPEMIDDEL.

  Oppfattet, mon ami Poirot? 😉

  Så jeg gjentar oppfordringen fra her om dagen: Hvorfor ikke begynne å blogge litt igjen? Er du i det hele tatt innlogget, forresten?

 7. Zohre mai 23, 2010 kl. 10:35 pm #

  MorHubro

  Jesus er kjærlighet
  Mohammad er ærlighet så derfor den siste profeten :

  Ærlighet varer lengst .

  takk
  zohre

  ——————–

  Ærlighet er viktig, men nå vil jeg vise deg noe av det vakreste Paulus har skrevet og som jeg har brukt som utgangspunkt både ved bryllupstaler og andre taler ved spesielle anledninger:

  Om jeg taler med menneskers og englers tunger,
  men ikke har kjærlighet,
  da er jeg bare drønnende malm eller en klingende bjelle.

  Om jeg har profetisk gave,
  kjenner alle hemmeligheter og eier all kunnskap,
  om jeg har all tro så jeg kan flytte fjell,
  men ikke har kjærlighet,
  da er jeg intet.

  Om jeg gir alt jeg eier til brød for de fattige,
  ja, om jeg gir meg selv til å brennes,
  men ikke har kjærlighet,
  da har jeg ingen ting vunnet.

  Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig,
  den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig.

  Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget,
  er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde.

  Den gleder seg ikke over urett,
  men har sin glede i sannheten.

  Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.

  Kjærligheten tar aldri slutt.
  Profetgavene skal bli borte,
  tungene skal tie
  og kunnskapen forgå.

  For vi forstår stykkevis og taler profetisk stykkevis.

  Men når det fullkomne kommer,
  skal det som er stykkevis, ta slutt.

  Da jeg var barn, talte jeg som et barn, tenkte jeg som et barn, forsto jeg som et barn.
  Men da jeg ble voksen, la jeg av det barnslige.

  Nå ser vi i et speil, i en gåte,
  da skal vi se ansikt til ansikt.
  Nå forstår jeg stykkevis,
  da skal jeg erkjenne fullt ut, slik Gud kjenner meg fullt ut.

  Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet.
  Men størst blant dem er kjærligheten.
  —————–

  Dette er den kjærlighet som kalles AGAPE, den kristne kjærlighet, Guds kjærlighet, og derfor sikkert også islamsk kjærlighet, den kjærlighet vi kan strebe etter, den fullkomne kjærlighet.

  http://www.snl.no/agape/den_kristne_kjærlighet

  Så sammen med ærligheten trenger vi også kjærligheten. 🙂

 8. Sirenja mai 23, 2010 kl. 11:06 pm #

  Fint å få et gjensyn med Roma. Var der nettopp og har vært der før. Roma er som du sier et sted man aldri blir helt ferdig med.
  Også veldig artig å sammenligne Roma med div steder nært, bla Montenegro og Kroatia og for å ikke glemme Hellas.
  Påvirkningen og utvekslingen dem i mellom er et studium i seg selv.
  Hvem var de førende kulturelt, innen både kunst, filosofi og arkitektur feks?
  Spørsmålene er flere enn svarene.
  Artig at vi var der samtidig kanskje.
  ————————
  Hei Sirenja

  Artig å lese at du også nylig har vært i Roma. Ja, spennende å sammenligne. Helt enig i at påvirkningen og utvekslingen av kultur, kunst og filosofi er veldig interessant og absolutt et studium i seg selv.
  Romersk kultur er jo så mye, både den antikke og den kristne, i tillegg til dagens kultur. Når det gjelder den antikke kultur, er romerne påvirket av Hellas, helt klart. Vi snakker jo gjerne om den hellenistisk-romerske kultur. Den greske og den romerske mytologi har også mange fellestrekk.

  Den hellenistiske kultur og filosofi er i sin tur påvirket av den egyptiske, den babylonske, etruskerne og antagelig også av den indiske, kanskje også den persiske.

  Jeg tror vi må anse det som sikkert at Platon kjente til hinduismen, noe som ikke minst kommer til uttrykk i «Staten», og dessuten i reinkarnasjonsfilosofien.

  Romerriket tok nok også etter hver farge av kulturen i rikets provinser.

  Det aller sterkeste bevis for dette, er selvsagt kristendommen, som oppsto i en liten provins, i Jerusalem, blant et lite, ubetydelig folk der, og som i løpet av kort tid ikke bare ble en del av den romerske kultur, men Romas og verdens hovedreligion, som omskapte det hellenistiske Roma til det kristne Roma og til kristenhetens absolutte sentrum.
  Dette at disse fattige og enkle apostlene fra Palestina kunne klare å forandre det store antikke Romerriket til et kristent rike, er egentlig nærmest utrolig, når man tenker over hvor mange kulturinntrykk romerne ble kjent med i sin imperiumperiode.

  Ja, kulturutvekslingen mellom Balkan, Hellas og Roma var også stor. Det samme var jo kulturutvekslingen mellom Romerriket og Bagdad senere, i middelalderen. Det var lærde muslimer som tok vare på skriftene til de greske filosofer Platon og Aristoteles, og det var gjennom kulturutvekslingen med araberne at Europa på nytt oppdaget sin gamle filosofi.
  Spennende stoff, og ja, spørsmålene er mange flere enn svarene.

 9. Lilleyam mai 23, 2010 kl. 11:08 pm #

  Jeg har aldri vært i Roma, men når jeg ser på bildene dine fra byen, så kjenner jeg, at det vil jeg… Jeg må begynne å spare tror jeg, det er så mye jeg vil 🙂

  ——————–

  Hei Lilleyam

  Ja, det er så my man vil. 🙂
  Men Roma er en flott by og har mye å by på.
  Disse bildene er jo bare fra Vatikanet.

  Hmm…

  Kanskje jeg skulle poste noen bilder fra forskjellige steder i Roma?
  En ferie til Roma trenger ikke å bli dyrere enn en ferie til andre steder.
  Glad du likte bildene. 🙂

 10. Zohre mai 23, 2010 kl. 11:15 pm #

  Starlett muslimer kun gratulerer Jesus ved jul.

  Billedforbudet ved Islam jo men, også luksus :

  takk
  zohre
  —————–
  Vakkert Zohre. Jeg er så glad i disse blåfargene og i mosaikken. Hvor finner vi denne moskeen?

  Jeg har trøbbel med nettet, håper det ikke faller ut igjen.

 11. Viljen mai 23, 2010 kl. 11:20 pm #

  MorHubro

  Du? Her?
  Hehe… det hørtes litt Derrick ut… dich? Hir? Haha… nå kommentarstruper Starlett meg snart for min dårlige tysk ;O))
  Jeg ser du har betalt tieren nå slik at du nå er pålogget igjen. På tide med et innlegg snart?

  Jeg aner et gigautvalg i bokform ja, for hun knaller ut titler og siterer som en Gud. Masse viten!

  Jeg har bare mange spørsmål!

  Til helvete ja… jeg får chills av disse fordømmende utsagnene noen prakker på meg. Vel, himmel eller helvete, er vi ikke her alt nå.. sånn litt i begge deler.
  Jordprumper (vulkaner) og skjelv som fører bare elende med seg… det er helvete det. Himmelriket? Hva er så mye bedre der oppe enn her nede egentlig. Her kan vi hvertfall puste 😀

  Nei lev livet til det fulle. Ingen har ennå kommet tilbake og fortalt hva som skjer når vi dauer likevel, så vi får kose oss som best er når vi nå først er her!

  Men jeg skal til Roma en gang. Om jeg tar en svengtur innom Vatikanet får tiden vise 😉

  ——————-
  Jeg får også fnatt av helvetestrusler, endetidsspekulasjoner og religiøs intoleranse, Viljen. Og helt enig med at livet vi vet om og som vi kjenner, er her og nå.

  Helvete er ikke bibelsk, men et fenomen som er oppstått i diverse fantasifulle hjerner etterpå.
  Det kommer fra ordet Gehenna, som rett og slett var en dal og en søppelfylling utenfor Jerusalem der de brant søppel, og har ingenting å gjøre med de folkelige helvetesfantasier.

  Du kan DITT fag, Viljen.
  Det skulle bare mangle at jeg ikke skulle kjenne religonshistorie og musikk som er mine fag. 😉

  Men når det gjelder f.eks fysikk og kjemi er kunnskapen min veldig begrenset. *kremt*

  De bibelske skrifter og de ulike prester og kirkesamfunn har forresten forskjellige meninger om hva «Himmelen» er. Jeg må si at jeg ikke tør å si noe spesielt om en eventuell himmelsk geografi.

  Men den gjengse kristne oppfatning er at det skal oppstå en ny himmel og en ny jord, altså at jorda på sett og vis skal reinkarnere, og at menneskene skal leve på denne jorden som legemlige vesener, altså ikke luftige åndevesener som sitter på en sky og spiller harpe.

  Den kristne (katolske) tro angående dette:

  «Jeg tror på Den Hellige Ånd, Herre og livgiver, som utgår fra Faderen og Sønnen, som med Faderen og Sønnen tilbes og forherliges, og som har talt ved profetene.
  Jeg tror på én, hellig, katolsk og apostolisk Kirke.
  Jeg bekjenner én dåp til syndenes forlatelse.
  Jeg venter de dødes oppstandelse og det evige liv. »

  Mer er det ikke. Dette er basic tro for en vanlig katolikk.

  Forresten, hvis vi tenker naturvitenskapelig og hvis vi skal ta Jesu himmelfart bokstavelig: HVIS han ble tatt opp til himmelen rundt omkring år 30, og forsvant med lysets hastighet, så er han fremdeles ikke kommet seg ut av vår galakse, av melkeveien. 😉

  Så enkelte ting skal neppe forstås bokstavelig.

 12. amavel mai 23, 2010 kl. 11:26 pm #

  Jeg var plutselig tilbake i Roma igjen da jeg så bildene dine her 🙂

  Et fint innlegg dette, jeg var på pinsegudstjeneste, det er så fint for det er jo en festhøytid, og i dag var det barnedåp også, så det ble dobbel fest 🙂

  ———————-

  Hei amavel
  Så koselig at du var på pinsegudstjeneste og dåp i går!
  Hvilken dag kan vel passe bedre til dåp enn på selve pinsedgen, da vi feirer den første kristne dåp?
  Jeg er særlig glad i denne dåpssalmen:

  Fylt av glede over livets under,
  med et nyfødt barn i våre hender,
  kommer vi til deg som gav oss livet,
  kommer vi til deg som gav oss livet.

  Fylt av beven foran ukjent fremtid
  legger vi vårt barn i dine hender.
  Det som skjer i dåpen gir oss trygghet.
  Det som skjer i dåpen gir oss trygghet

  Fylt av undring er vi i din nærhet!
  Du som bærer verdensrommets dybder,
  venter på de små og tar imot oss.
  venter på de små og tar imot oss.

  Ved ditt verk, ved Kjærlighetens vilje,
  er vi født på ny til liv i Kristus,
  til et åpent liv i tro og tillit,
  til et åpent liv i tro og tillit

  Og ved tidens grense lever fortsatt
  dine løftesord ved døpefonten,
  dåpens lys forblir når livet slukner
  dåpens lys forblir når livet slukner.

  En vakker salme med en nydelig melodi som gir meg klump i halsen når jeg hører den ved en barnedåp.

 13. Zohre mai 23, 2010 kl. 11:53 pm #

  Starlett med ærlighet da mener jeg at en taler ikke til Gud siden allerede er vi klar over at Gud er den mektige så ser og hører vel, den er Islam : ydmyk

  Men, da ærlighet varer lengst.

  takk
  zohre
  —————

  Islam betyr vel å være ydmyk, å underkaste seg.
  Men er ikke fred og trygghet også betydninger av ordet Islam?
  Men Gud er jo den barmhjertige, nåderike, også, og da må han vel være Kjærlighet også i islam?

 14. Lavina mai 24, 2010 kl. 12:50 am #

  Når du legger ut slike bilder og forteller historien får jeg virkelig lyst til å reise til Roma.. Vil gjerne vandre i litt i historiens bygg og kjenne litt på atmosfæren og ikke minst energien.

  Et topp innlegg igjen i fra din kant..

  Klem i natten

  —————–

  Tusen takk for ord som varmer, kjære Lavina!
  ————————–
  Vil gjerne vandre i litt i historiens bygg og kjenne litt på atmosfæren og ikke minst energien.
  ———————-

  JA! Det var virkelig godt sagt. Man kjenner faktisk atmosfæren og energien her. Den ligger så å si i steinene, bokstavelig talt.
  Stor klem til deg. 🙂

 15. Rosa Mondi mai 24, 2010 kl. 3:28 am #

  Det er fint å få lese pinsehistorien med alle bildene fra Roma. Du er flink. Jeg har ikke vært der og lenge må jeg vente, for det er så langt fra Melbourne til Roma, og når jeg skal på ferie til Europa, så vil jeg til familien i Norge. Men når jeg flytter til Norge en gang, da skal jeg til Roma.
  Jeg vil se der alt hendte.
  Jeg tror disiplene fikk motet fra en kraft som var større enn menneskekraften. Kraften var Gud.

  ——————–

  Hei Rosa Mondi

  Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. 🙂 Du har det jo fint der du er nå også, ikke sant?
  Jeg vet ikke helt hva du mener med «der alt hendte»?

  Det hendte jo mye i Jerusalem, hvis det er Apostelens gjerninger du tenker på, i Efesos, i Middelhavet, på Kypros, på Malta etc…..

  Men jeg forstår det slik at du tenker på Roma?

 16. Rosa Mondi mai 24, 2010 kl. 3:44 am #

  Men Gud virker for alle, Starlett. Det spiller ingen rolle om du er katolikk eller protestant eller noe annet.

  Zohre

  Hvor er moskeen? Den er elegant med fine farger.
  Ber muslimer ikke til Gud?

  Jeg vet at vi kommer nær Gud i bønnen.
  —————–

  Jeg tror nok at muslimer gjennomgående ber mer enn kristne, Rosa. De har fem bønnestunder daglig, og det er vel bare i klosterverden at kristne ber mer enn det….? ….

  Ønsker deg en fin kveld! (eller er det natt nå? Jeg er ikke sikker på tidsforskjellen.)

 17. tuttilutt mai 24, 2010 kl. 7:19 am #

  Jeg har aldri vært i Roma før og gleder meg stort 🙂 Jeg var faktisk inne os deg og kikka, før du la inn dette innlegget for jeg visste at du hadde vært der. Så kom dette innlegget og jeg drømte meg helt bort 🙂
  Vi, jeg og ungt par på 18 og 17, skal være der i kun 5 dager fra 18 til 23 juni. Bosted driver jeg og leter etter og har sendt forspørsel på mange leiligheter. Den ene jeg fikk bekreftet var ledig før pinse ligger i Via Sardegno 900 m fra Piazza da Spagna (ikke langt unna en park Vila Borghese), men det er jo ikke sikkert den er ledig på tirsdag når de åpner igjen. Jeg har også en forspørsel inne på leilighet i Via Monte Del Galllo som ligger nærmere vatikanet. Har du andre steder å anbefale?

  Jeg er glad i historie og arkitektur, samt å oppleve landet jeg reiser til som inbyggerne gjør dvs finne et lokalt spisested hvor italienere går og ikke alle turister samt at det finnes sikkert mye og oppleve utenom turistrutene også. Jeg er også glad i kirker, men hvis vi tre reiser i følge hele tiden så kan det ikke bare bli det 🙂

  Jeg har ikke kommet lenger i planlegginga enn at jeg har tenkt at første dagen tar vi sånn turistbuss fra Termini stasjonen, hopp av og på, rundt til de mest kjente stedene. Da burde vi kanskje velge ut de av dem som er lengst unna der vi bor og heller prioritere andre til senere dager.

  Som sønn min sier, det er det samme hvordan vi bor, for vi kommer ikke til å være mye inne på disse dagene. Vi vil oppleve mye! Men faktisk har jeg funnet ut at hotell 1 singel + 1 dobbel, er langt dyrere enn leilighet.

  Gode råd mottas med takk 🙂

  ——————

  Jeg forsto innlegget på din blogg slik at leilighetene du spurte om, ikke er ledige lenger? Jeg vet jo ikke hvilke økonomiske rammer dere har for turen, men dere kan nok finne rimelige overnattingsmuligheter i nærheten av Termini, små hoteller og/eller hostels.
  Dere må tenke over hvilken standard det er greit å bo med.
  Sønnen din har jo rett i at det ikke spiller så stor rolle hvor dere sover, for dere blir neppe der særlig mye uansett.

  Jeg ser at MH har gitt noen gode råd, og jeg er enig med henne i mye.

  Bruk buss og Metro! Det blir mer enn nok gatevandring uansett. Buss og metro går hele tiden, over hele byen, og er veldig billig med ukeskort som man kjøper i aviskiosker og tobakksutsalg.
  Og som MH sier: Ta forholdsregler på buss og på metro, der man ofte står som sild i tønne og der lommetyver har gode arbeidsforhold.
  Få tak i «dingser» til å ha rundt halsen under T-sjorta eller i beltet der dere har pass, penger og kort, og ha bare litt penger fremme om gangen. Husk også at du slett ikke kan bruke kort overalt, så du må ha kontanter på deg til en hver tid.

  Kos dere, bli ikke skuffet om dere ikke klarer over alt dere har planlagt, nyt den italienske vinen og de typisk italienske matrettene, og jeg er sikker på at dere får en fin ferie. 🙂

  Er det fem dager inklusiv reisedagene, eller fem hele dager?

  Velg ut det dere har mest lyst til, og regn med at dere klarer å gjennomføre halvparten.

  Dere kan fint oppleve Palantinerhøyden, Forum Romanum, Collosseum og Santa Maria Maggiore på EN dag. (dag to)

  Trevifontenen, Den spanske trapp, Kapitolhøyden, Piazza Navona, Pantheon og gatene i dette strøket på dag tre.

  Elvetur på Tibern, kanskje? Fin avslapning. Engelsborgen, Trastevere.
  Men OBS: Det er dyrt å spise i Trastevere og ved Trevifontenen og andre turistfeller.
  Dere betaler mer for adressen enn for mat og drikke,

  For all del: Sjekk åpningstider så dere ikke kommer til lukkede museer og kirker!

  Og dag fire: Peterskirken. Det er sant som Sirenja sier at Vatikanet har mange besøk, men dere kommer før den verste høysesongen, og om dere er tidlig i Vatikanet, blir ventetiden kortere. Så kan dere jo se hvor mye fra Vatikanet dere får tid og lyst til å oppleve.

  Jeg ville ha lagt inn tid til bare å oppleve atmosfæren i Roma, til å finne koselige spisesteder og barer. En ristorante er dyrere enn en pizzeria, f.eks, men alt dette finner du ut i et par gode reisehåndbøker, som fu kjøper, evnt låner på bibliotek.

  Er du interessert i teater og konserter, finnes de for en hver smak, og museer er det så mange av at jeg ikke vet hva jeg først vil anbefale deg.

  Ta det litt på gefühlen, etter vær , lyst og humør. Improvisasjon er viktig på ferie. 🙂

 18. Sirenja mai 24, 2010 kl. 10:59 am #

  Mitt råd ang Roma må være å være med på gruppetur med guiding første gangen. Albatros reiste jeg med. Ikke bare fikk vi sett mange severdigheter inne i Roma men vi så også høydene rundt, Castel GonDolfo(sommeresidensen til paven på vulkanhøyden), Nemi, Frascati, Tivoli mm.
  Det er gjennomsnittlig 25000 mennesker pr. dag innom Vatikanet og Peterskirken daglig og køer som tar flere timer. I regn eller hete er det belastende for mange.
  Grupper slipper inn i egne køer.
  Andre eller tredje gangen kan man godt klare seg på egen hånd, for mange av severdighetene ligger ganske nært hverandre.
  ———————————–
  Jeg er enig i at det enkleste kanskje er gruppetur, men slik jeg forstår tuttilutt skal hun og to unge reise på egen hånd, og det går fint det også, med planlegging og forberedelse. 🙂
  Ja, ventetiden i Vatikanet kan være lang. Derfor bør man være tidlig der når man reiser på egen hånd, helst allerede før det åpner.

 19. annmariel mai 24, 2010 kl. 11:41 am #

  Fint innlegg. Jeg har lenge ønsket å ta en langhelg i Roma og lysten ble ikke mindre etter å ha lest innlegget ditt. Roma er jo en skattekiste for oss som er interessert i historie. Ha en fin dag:-)
  ————————-

  Tusen takk, annmariel! 🙂
  Og sant, Roma ER virkelig et historisk skattkammer.
  Fin kveld til deg! 🙂

 20. rajobr mai 24, 2010 kl. 12:10 pm #

  Et fantastisk godt innlegg. Ei vandring i historien. Utrolig flotte bilder.
  Kommer jeg en gang til Roma må jeg ha,- god tid, gode sko og et åpent sinn!

  ——————–

  Veldig hyggelig tilbakemelding å få, rajobr! 🙂

  god tid, gode sko og et åpent sinn!

  JA

  Tre viktige faktorer for et godt Roma-opphold.

 21. Zohre mai 24, 2010 kl. 12:48 pm #

  Rosa Mondi

  Moskeer av Isfahan fylke i Iran.

  Jo, muslimer også ber til Gud så ærlighet varer lengst :

  Moské m1 gj ty., fr fra arab masdjid ‘sted der en bøyer seg i bønn’ islamsk gudshus

  takk
  zohre
  ————-

  VAKKERT!

  Jeg skal bruke Google Earth for å prøve å finne Isfahan

 22. LisaSM mai 24, 2010 kl. 1:10 pm #

  Åtte ganger har kirka gått i hundene, men hver gang var det hundene som kreperte.

  Det er sant at kirka ikke er avhengig av den som sitter på den hellige stol. Paver kommer og går, kirka består. Det er ikke Jesus, paver eller helgener men de troende som er hjørnesteinen i kirka.
  ——————

  Hei LisaSM

  Hvilke hunder snakker du om? Jeg er ikke helt med nå.
  Utfra kristen tenkning er det vel Kristus, ikke de troende, som er hjørnesteinen i Kirken?

 23. MorHubro mai 24, 2010 kl. 2:08 pm #

  tuttilutt

  Du må kjøpe gode kart og reisehåndbøker og studere dem nøye!
  Ha også kart i lommeformat som du kan bruke når du går i gatene.

  Du må kjøpe ukekort til buss og metro. Det er billig, og du kan kjøre så mye du vil. Det er viktig for å komme seg lett rundt i den store by. Du kan begynne med turistbussen, rute 110 for et overblikk over byen.
  Alle busser og metroer fører til Termini.
  _Jeg_ sier at Piazza Navona er den vakreste piazza. Det er Romas storstue.

  Jeg liker Trevifonten, Den spanske trapp, Travestere, Kapitolhøyden. Palantinhøyden og Diokletians termer.
  Villa Borghese er også meget vakker.
  Du må huske på å undersøke åpningstider og spisetider.
  Butikker og museer er stengt i lunsjtiden. Italienerne vet å nyte sin siesta!

  Ta godt vare på dine eiendeler! Hold verdisaker godt gjemt på kroppen! Du må være gatesmart, for lommetyveri er en kjent sport i Roma!
  Du kan spise billig og godt på pizzeriaer og lokale spisesteder, men _meget_ dyrt på restauranter der de heftigste turistattraksjoner er.

  Jeg ville _ikke_ bruke tid til Petersplassen med fem dager til disposisjon.
  Det er bedre måter å bruke tid på. Sann mine ord!

  Husk gode sko!

  ———————

  Dette skriver jeg bare under på, MH. Veldig gode råd.

  Bortsett fra EN ting: jeg mener tuttilutt ikke kan la muligheten til å se Peterskirken gå fra seg når hun først er i Roma.

 24. MorHubro mai 24, 2010 kl. 2:34 pm #

  Tuttilutt

  Jeg mente ikke Peterplassen_. Du kan ta deg tid til å beskue _plassen_.

  Ta buss 64 fra Termini , men vær _meget_ obs på lommetyver! Rute 64 er beryktet, men ikke farlig med sunn fornuft. Ingen lommebøker i baklommer eller uforsiktighet med vesker!

  Se Petersplassen, men tenk ikke på Vatikanmuseet eller det sixtinske kapell! Det vil ta deg for lang tid. Hele dagen, og den er ikke verdt en hel dag av dine fem.

  _Hvis_ du vil i en kirke, er jeg enig med Starlett:

  Ta Maria Maggiore! Den er vidunderlig vakker og kan røre en ateists hjerte til tårer og ligger nært Colluseum og Forum.
  —————–
  Santa Maria Maggiore er ubeskrivelig vakker, ja. Skulle jeg bare besøke EN kirke, ville nok Santa Maria Maggiore være mitt førstevalg, men jeg synes tuttilutt skulle få med seg Laterankirken, Pantheon og Peterskirken i tillegg.

 25. LisaSM mai 24, 2010 kl. 3:09 pm #

  Mor Hubro

  Hvis man er pilegrim, er Peterskirka og Laterankirka det viktigste i Roma. Der er verdens åndelige senter. Søk først Guds rike og hans kjærlighet! Alt annet kommer i tillegg. Det er fint å gå til messe i Roma.

  Tuttilutt kan dra til Peterskirka tidlig på morgenen da køen er kortere. Man kan også ha en campingsstol i sekken og godt med drikke. Jeg synes Peterskirka er det aller beste i Roma.

  ————————

  Forum Romanum er bare ruiner og oppskrytt.

  Noe som bekrefter at mennesker besøker Roma ut fra mange ulike motiver og interesser. 🙂 Ruinene forteller sitt språk om en rik og spennende historie.

 26. tuttilutt mai 24, 2010 kl. 3:44 pm #

  Tror jeg lager et egetinnlegg på dette hos meg, så jeg ikke tar fokuset vekk fra Starlett sitt innlegg. Vil bli veldig glad for mange Roma-tips der? Så Mor Hubro og LisaSm kom med alle tipsene dere kan, jeg renger dem virkelig!!!!

  Og jeg er også sikker på at Starlett vil gi meg gode råd 🙂
  —————————-

  Jeg har gitt deg flere råd, se lenger opp. 🙂
  Det jeg er mest spent på, er om du har fått et sted å bo?
  DET må ha førsteprioritet!

  Er det fem dager inkludert reisedagene eller fem hele dager i Roma? Det er jo ganske kort tid, men dere kan likevel få mange flotte opplevelser. 🙂

 27. starmite mai 24, 2010 kl. 4:14 pm #

  Det slående ved dette innlegget og bildene dine er hvor stor vekt det legges på utsmykning.
  Jeg har ikke vært i Roma siden jeg var liten, men jeg skal absolutt tilbake. Kanskje veldig snart.

  Skulle gjerne ha skrevet mye her, men tiden strekker ikke til. Nå må jeg vri hodet for å finne på noe til middag, og etterpå blir det kvalitetskos med prating og småsysler frem til leggetid.

  Kommer nok innom igjen senere…

  🙂
  ——————–
  Ja, de store katolske kirkene har mye utsmykning. I Peterskirken finner vi blant annet verdens mest berømte pieta av Michelangelo som jeg har et dårlig bilde av i innlegget mitt, men her er er godt bilde:

  I middelalderen og renessansen beskjefiget de fleste kunstnere seg med kirkekunst, så det er en hovedårsak til den rike utsmykningen i mange katolske kirker.
  I nyere tid er jo den overveiende del av kunsten sekulær, og dessuten er reformerte kirker mindre utsmykket.

  Ja, jeg er sikker på at du får et flott utbytte av Romaferie.

  Håper det gikk fint med middagen og at dere har hatt en god kveld sammen. 🙂

 28. Zohre mai 24, 2010 kl. 6:08 pm #

  …og da må han vel være Kjærlighet også i islam?
  __________

  Kjærligheten er fellesnevner med dyret så ærligheten er den forskjellen

  takk
  zohre
  ————–

  At dyr kan føle kjærlighet, men ikke har begrep om ærlighet, mener du?

  Nei, dyrene har nok ikke noen etisk forståelse av ærlighet, men jeg tror de er ærlige helt naturlig, jeg tror ikke dyr har evnen til å gi uttrykk for andre følelser enn de har.

  Dyrene kan nok føle en form for kjærlighet, men ikke agape.

 29. MorHubro mai 24, 2010 kl. 6:14 pm #

  zohre

  Det har vært en hærskare av falske profeter etter Muhammed.
  Jehovas vitner, mormonerere, Smiths venner og andre dyr i arken!

  Viljen

  Jeg er i streik! Forumet klarer seg best uten min bistand! Jeg ånder den jordiske luft!

  LisaSM

  Tuttilutt skal ikke på pilegrimsreise! Hun skal på _ferie_!
  Der bør hun ånde inn de verdslige dufter!

  ——————
  Mange dyr i arken, ja, du blir jo rent gammeltestamentisk i din beskrivelse, MH.
  Synd du fremdeles «streiker», men så lenge du titter innom av og til i kommentarfeltene, kan vi kanskje heller kalle det en «Gå sakte»-aksjon»?

  Tuttilitt har postet et innlegg der hun spør etter råd for Romaturen. Du kunne kanskje finne hennes blogg og gi henne råd der?

 30. Zohre mai 24, 2010 kl. 6:23 pm #

  MorHubro

  Jehovas vitner F.eks er skikkelige mennesker men, med mindre anrop

  takk
  zohre
  —————–
  Man skal ikke dømme folk på grunn av den religionen de har, og jeg kjenner hyggelige mennesker som er medlemmer i Jehovas vitner, men jeg har lite til overs for det religiøse grunnlaget til denne sekten.

 31. MorHubro mai 24, 2010 kl. 7:25 pm #

  Zohre

  Jehovas vitner trodde at jorden skulle gå under i 1975!
  De tror at jorden er 6000 år gammel!
  De blir lurt trill rundt av en rik mafia i USA som lokker dem med tusenårsriket og nekter dem å tenke _selv_!

  Det er enfoldige mennesker som lar seg bruke i pengemaktas lurendreiertjeneste!

  Jeg kjenner mine pappenheimere!

  ———————–

  Du gjør tydeligvis det, ja.

 32. Zohre mai 24, 2010 kl. 7:48 pm #

  MorHubro

  Så lenge Jehovas vitner og alle disse trossamfunnene er de fredsommelige da det er bare håp

  takk
  zohre
  —————–

  Ja, det er jo sant på sett og vis, zohre. Jehovas vitner er fredelige og pasifister, det er riktig. Men de driver hjernevask, og hvis noen vil ut av sekten, får de store problemer. Slektningene vil da ikke ha noe med dem å gjøre. Endetidstroen og troen på de utvalgte versus de fortapte er også veldig betenkelig. Her er en lenke som sier litt om dette:

  http://home.online.no/~kjtotlan/religionspsykologi/barneoppdragelse.htm

 33. Breiflabben mai 24, 2010 kl. 7:55 pm #

  Å komme hit er josom et dykk inn i bibelhistorien, som jeg ikke kjenner så mye til, men vet at du kan din.
  Et flott innlegg med flotte bilder backet opp med lærerik tekst.

  Tar av meg capsen for deg Starlett 🙂

  ———————-

  Tusen takk, Breiflabben! Slike kommentarer fra en gentleman varmer, vet du. 🙂
  Nå må du ta godt vare på føttene dine! Fin ny dag til deg!

 34. Erta-Berta mai 24, 2010 kl. 9:09 pm #

  Ett nydelig innlegg, Fine detaljer fra kirken, og en storslått utsikt over Roma. Lærerikt og flott illustrert, Tusen takk for en flott tur gjennom bibelhistorien, og jammen lærte jeg ikke noe nytt i dag også. 😉
  Ønsker deg en riktig fin 2.dags Pinsekveld.
  🙂
  ——————-
  Tusen takk for koselige ord, Erta-Berta! 🙂
  Beklager sent svar, men jeg vært litt borte fra VGB i det siste og har hatt nett-trøbbel.
  Ønsker deg gode junidager. 🙂

 35. Zohre mai 24, 2010 kl. 8:15 pm #

  Breiflabben

  For den beste kommentaren

  takk
  zohre
  ——————————–

  :D, zohre

 36. Lasse mai 24, 2010 kl. 9:20 pm #

  Hei Starlett

  Dette var et fabelaktig innlegg med flotte bilder. Du er flink. Vi trøster oss med bildene dine når vi taper. Jeg skal ta meg en tur på nibinnleggene dine som du laget før jeg fant deg på bloggen din.
  Tror du vi klarer å komme på topp igjen?
  ———————

  Takk for det, Lasse! Med «vi» mener du Glimt, har jeg forstått…. Vel, vi får leve i håpet.

 37. Zohre mai 24, 2010 kl. 8:57 pm #

  Åndelig kjærlighet hva er det for noe Starlett ?

  takk
  zohre
  ———————-

  Tenker du på Agape, den kjærlighet som gir, men ikke krever? Jeg er ikke helt sikker på om det er det du mener……. ?

 38. Zohre mai 24, 2010 kl. 10:19 pm #

  Ja, jeg visste ikke om dette ordet : Agape

  Takk for ett nytt ord Starlett som egentlig det betyr at kjærlighet eller tro det er ikke det samme som business.

  takk
  zohre
  —————–
  Fint ord, ja, Zohre. Nei, det er ikke det samme som business, og det er det motsatte av det israelerne viser.
  Agape er uforbeholden kjærlighet som ikke venter å få noenting igjen.

 39. Ivar mai 25, 2010 kl. 12:42 am #

  Det er mye fint hos deg, men jeg synes du sjonglerer for mye etter ditt eget hode om hva som er troverdig.
  Jeg mener at hele Apostlenes gjerninger er sant. Det er ikke symboler eller metaforer, men beskrivelse av virkeligheten.
  Jesus hadde lovet disiplene Ånden på pinsedagen. Ildtungene var et tegn på at den var kommet.
  Ånden er talsmannen og hjelperen. Ånden ga disiplene kraften til å utføre sine gjerninger.

  Disiplene talte mange tungemål fordi det var samlet jøder fra mange land på festen som snakket mange språk. Det var en valfartsfest der jødene kom langveis fra for å feire pinsen.

  Johannesevangeliet er det fineste vi har,Starlett! Tenk på inkarnasjonen i Johannesprologen! Hva hadde kristendommen vært uten den?

  Bibelen må tolkes, det er riktig. Men vi må ikke tolke Kristus og frelsen bort fra Bibelen. Da er det ingenting igjen og troen til ingen nytte.
  —————–

  Vel, jeg skal ikke polemisere mot deg. Tro er når alt kommer til alt vanskelig å polemisere mot. Johannesprologen er særegen litteratur, men har det ikke slått deg hvor den ligner på Platons tankegods, ikke minst slik det fremkommer i hulelignelsen?
  Forøvrig holder jeg fast ved det jeg tidligere har skrevet, og at Johannesevangeliet er problematisk å tolke og problematisk når det gjelder historisk troverdighet.

 40. oj mai 25, 2010 kl. 9:33 am #

  Et interessant innlegg, selv for en hedning som meg. Skjønt jeg er vel noe over middels interessert i historie, og er ganske fasinert over hvordan den kristne historien har påvirket verden.

  Må likevel få arrestere deg på et punkt; Du sier at Peterskirken ikke er en basilika, det er feil. Peterskirken er både bygget som en basilika, og også regnet som en av den katolske kirkes fem patriarkalbasilikaer. Derimot er den som du sier ikke Romas domkirke, og har heller ikke status som katedral. Fra katolsk hold omtales den faktisk som det pavelige kapell…
  ————————
  Hei oj

  Takk for fin kommentar, og sorry for sent svar!
  Du har selvfølgelig helt rett i at Peterskirken er en basilika, men ikke en katedral. Jeg var rett og slett liee bevisstløs i gjerningsøyeblikket da jeg skrev det.

  Fint du gjorde meg oppmerksom på feilskrivingen min slik at jeg kan få rettet det opp. Takk skal du ha! 🙂

 41. Ingeborg mai 25, 2010 kl. 1:23 pm #

  Lærerikt å lese. Det er sant at det er mystifiserende at disipnene greide å velte om hele Romeriket. For et pågangsmot!
  Men tida må ha vært moden for å ta imot kristendommen. Folket var lei av den hedenske brutaliteten der slaver måtte slåss til døden mot hverandre til underholdning for keiseren. Har du hørt om Spartacus som ledet gladiatoropprøret mot overmakten?

  http://no.wikipedia.org/wiki/Spartacus

  Nero var en gal og ond keiser. Folk opplevde sikkert forskjell mellom Neros ondskap og disiplenes vilje og godhet? De kristne gjemte seg i katakombene for å slippe unna forfølgerne.

  Kristendommen har skapt hele Europa. Vi er påvirket av kristendommen alle sammen. Vi har det i genene og i blodet.

  ————————-
  Hei Ingeborg

  Ja, det er virkelig noe å tenke på.
  Jeg kjenner godt til gladiatorkrigen og Spartacus, men disse hendelsene fant sted over 100 år før den første pinse, så jeg tror neppe det har noen direkte sammenheng med den vekkelsen som oppsto og resulterte i kristendommen som verdensreligion.

  Jeg tør ikke si hvor mye Neros handlinger påvirket kristendommens utbredelse, Ingeborg, men jeg tror ikke forklaringsnøkkelen ligger der.
  Takk for spennende innspill og spørsmålstegn! 🙂

 42. Zohre mai 29, 2010 kl. 10:36 pm #

  Starlett God kveld

  takk
  zohre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: